miercuri, iulie 17, 2024

Îmbogățiții de război

România se află în stare de urgență, similară unei stări de război iar comparația nu este deloc forțată dacă vedem că în cadrul acesteia sunt emise ordonanțe militare obligatorii pentru civili iar armata a început să patruleze pe străzi.

Războaiele sunt situații care dau peste cap viața societății în ansamblu, schimbă destine și au consecințe dramatice pentru cei mai mulți dintre noi.

Dar nu pentru toți. Întotdeauna a existat un număr mic de persoane, foarte adaptabile și convingătoare, care au reușit să transforme astfel de perioade în cel mai bun interval din viața lor, să se folosească, fără scrupule de oportunități și să facă profituri pe care nu le-ar fi obținut în altfel de perioade.

Aceștia sunt îmbogățiții de război.

Suntem doar de câteva zile în mod formal în starea de urgență iar apogeul luptei cu coronavirusul este încă în fața noastră dar încep să apară deja îmbogățiții războiului cu epidemia care cuprinde România.

Aceștia sunt, în primul rând, cei care vând materiale medicale către spitale, acolo unde nevoie sunt mari iar timpul rămas până când epidemia va lovi din plin este scurt.

Un exemplu concret este cel relatat ieri și azi de către Hotnews, al firmei din Giurgiu, cu profil de vânzare de băuturi spirtoase și cafea, care este ”norocoasa” care va vinde Statului român 1,7 milioane de măști de protecție, la un preț de vreo 3 ori peste prețul pieței. Măștile vor fi aduse din Turcia, care nu este chiar renumită pentru calitatea acestor produse iar Statul român a primit deja factura pentru 30% din valoarea contractului, deși deocamdată s-au livrat doar mai puțin de 1% din măștile contractate. Nu cunosc contractul cu firma din Turcia dar nu ar fi exclus ca avansul plătit de IGSU să fie tocmai prețul de achiziție din Turcia, unde probabil că producătorul a cerut să fie plătit înainte de livrare. În același timp, ministrul Economiei ne anunță că există cel puțin o firmă românească care va produce de săptămâna viitoare 150.000 măști/zi iar peste câteva săptămâni vor ajunge la 16-17 milioane de măști/zi.

Ca un detaliu deloc întâmplător, firma din Giurgiu este controlată de un răsfățat al contractelor pe bani mulți cu spitalele din România – firma Sanimed Internațional – despre care o altă anchetă jurnalistică ne dezvăluia recent că vindea echipamente de eliminare a germenilor periculoși din spitale pe bază de raze UV-C, pe care le aducea în țară cu aproximativ 60.000 Euro, pe care îi vindea apoi spitalelor românești la preț de cu 150.000 Euro. Echipamentele respective sunt într-adevăr de ultimă generație și extrem de eficiente în combaterea acestei mari probleme a spitalelor din România. Cu toate că pe piață au apărut între timp și alte echipamente similare, de la alți furnizori, inclusiv unele produse de un un laborator românesc, la prețuri de până la 1/3 din prețul de comercializare al Sanimed, aceasta a dobândit un monopol de facto în ceea ce privește vânzările către spitalele din România, prin redactarea caietelor de sarcini ale licitațiilor astfel încât doar Sanimed să poată participa. Practic, aceasta însemna că era exclusă orice concurență și, în mod ciudat, nici măcar alți distribuitori din Europa ai aceluiași producător de echipamente (o firmă americană) nu au dat curs invitațiilor de a depune oferte.

În cazul măștilor de protecție, aflăm dintr-o ingenuă dezvăluire făcută chiar de Sanimed Internațional ziariștilor de la Hotnews, că aceasta este singurul importator autorizat de măști FFP 2 și FFP3, cu alte cuvinte a primit din nou un statut de monopolist pentru importuri și beneficiază din plin de acesta. Surprinsă de faptul că Hotnews a pus în lumina reflectorului contractul primit de la IGSU, Sanimed Internațional amenință chiar că dezvăluirile ar pune în pericol aducerea măștilor de protecție din Turcia – de ce, pentru că ar arăta ce marjă de profit și-a asigurat Sanimed?

Dacă nu se iau măsuri rapide și ferme, astfel de situații vor prolifera. Criza coronavirusului va fi pentru cei descurcăreți și bine conectați o epocă de aur și se vor face noi averi pe seama nevoilor și a temerilor cetățenilor. Sper că starea de urgență nu înseamnă că DNA și alte instituții ale statului au intrat în auto-izolare. Dimpotrivă, acestea ar trebui să fie deosebit de atente și prezente în prima linie a acestui război, care nu se duce doar cu noul virus ucigaș, ci și cu vechiul virus al corupției.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Pe vremea cizmarului se spunea ca daca s-ar gasi carne ar fi exact ca in razboi. De fapt Romania a fost mai tot timpul in razboi, cel mai des fraticid.

  Ca unii incearca s aprofite de vremurile tulburi nu e o noutate. Ca jucator pasionat de bursa am urmarit si chiar am profitat de acestea.

 2. Magistrații procurori sînt copleșiți în perioada asta de numărul de anchete și de lucru la dosare grele, nu au timp să mai ancheteze un mizilic de cîteva milioane de euro. La Aiud procuratura lucrează la foc continu pentru pedepsirea celor care nu respectă distanța de 1 metru între persoane (http://www.ziare.com/stiri/ancheta/ancheta-penala-la-aiud-pentru-ca-nu-s-a-respectat-distanta-de-1-metru-intre-persoane-1603540), iar în București tocmai a fost prins un nemernic care a tușit prin centrul vechi și o să înfunde pușcăria ca să se sature să mai zădărnicească combatere bolilor (http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/un-barbat-care-a-tusit-in-fata-trecatorilor-din-centrul-vechi-in-timp-ce-incerca-sa-faca-o-farsa-urmarit-penal-1603576). E stare de urgență, nu ne jucăm aici, deja moș Teacă umblă cu deștu’ pe trăgaci și cu AKM-ul de gît prin parcuri gata să servească patria, poliția fugărește pensionarii între orele 11-13 ca să vază dacă au completat declarația că își cumpără un iaurt pe propria răspundere, procororii fac dosare penale pentru că avem cazuri de polițiști scuipați și înjurați (tot pe propria răspundere) de către cetățeni care sînt certați cu legea și umblă pe raza localității în stare de ebrietate, adică e de muncă, bre, n-avem timp acu’ de anchetat hoții, alo,stați liniștiți la locurili voastre!

 3. Armata pe străzi e în primul rând o mare rușine pentru armată, nu doar pentru România. Din câte scrie pe site-ul oficial al NATO, șeful marelui stat major a participat la operațiuni în Afghanistan, Kosovo, Bosnia, Irak etc. E mândru de misiunea actuală a armatei române? Ce planuri are pentru noaptea de Înviere, o să trimită trupe să evacueze oamenii din biserici și cimitire?

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/who_is_who_172922.htm

 4. In Elvetia institutiile si farmaciile au fost deja abordate de tot felul de „antreprenori” care aveau dintr-o data materiale de 10 ori mai scumpe. Toti au refuzat aceste achizitii dubioase. Fraieri… :-) De ce credeti ca la noi au „bagat” stare de urgenta, ordonante „militare” si alte inventii? Sa-si umple unii buzunarele. „Statul” sint ei, condamnatii, anchetatii si (inca) neprinsii din grupurile infractionale organizate (e drept, cu acte in regula) numite PSD, PNL, UDMR, ALDE, PMO, UNPR, ProR… Rusine!

 5. Problema îmbogățiților din afaceri cu statul pe timp de război este frauda. Mă așteptam de la un vechi și experimentat membru al Consiliului Concurenței ca, în această perioadă tensionată, să înceapă discuția prin a sublinia diferența între fraudă (cu sau fără corupție) pe de o parte și recompensa pentru capacitatea de a răspunde prompt într-o situație de criză, cînd resursele sînt limitate și sînt mulți care le pot utiliza în folos propriu și puțini furnizori.

  Cine a cumpărat pentru stat fără să caute oferta optimă, chiar dacă sînt suspendate procedurile birocratice de achiziție care se aplică în mod normal, cine a dat mită pentru a i se accepta prețuri sau calitate mai proaste decît ale concurenței, acela este „îmbogățit de război”, care merită dosar penal și confiscarea cîștigului.

  Dar dacă, fiind reprezentant al sectorului public, în loc să plătești cel puțin la fel de bine ca un alt cumpărător de folosești de forța statului pentru a obliga vînzătorul să îți vîndă ție mai ieftin decît altora, nu faci decît să gonești vînzătorii cinstiți, produsele de calitate și nu reușești decît să adîncești criza. Manualele de economie sînt pline de povești de groază din timpul asediilor, al Revoluției Franceze, sau, de ce nu, din perioada comunistă pe care cei trecuți de 50 de ani au prins-o adulți, cînd mercuriale și rechiziționări nu au făcut decît să risipească resurse, să umple buzunarele unor „îmbogățiți de război” și să îi lase fără cele necesare tocmai pe cei care aveau cea mai mare nevoie de ajutor.

 6. Hai sa ne uitam si la „mica” specula. Spre exemplu, la farmacii. La unele farmacii. Intru daunazi in una de zice ca „pastreaza standarde etice si sociale inalte” si cer 20 cp AspirinPlusC. De la inaltimea acelor standarde pe care le-am citat, primesc anuntul despre pret: 38 de lei si ceva banuti. Refuz alinirea la standardelor lor si intru in alta farmacie, situata numai la cativa pasi de arhivara eticii inalte. Aici pretul este de 24 de lei. Intreb de ce au acest pret. Primesc raspunsul: pentru ca noi suntem oameni.

 7. Armata are trei roluri majore – 1.Actiuni de lupta pe front deschis sau gherila cu un inamic declarat si cunoscut; 2.Actiuni de interventii pentru catastrofe naturale majore; 3. Actiuni de sprijin pentru domeniul socio-economic si a populatiei contra gruparilor teroriste. La noi, militarii puteau sa participe la actiuni de aprovizionare, transport marfa, de ajutorare a populatiei. La aceasta pandemie, militarii puteau sa fie arondati la 4-5 strazi un / militar care sa sprijine populatia varstnica familiile monoparentale cu ce are nevoie si sa reduca infractionalitatea.
  Dar aceasta stare de urgenta militara va permite afaceri de tot felul, nu numai medicale si care nu vor putea fi abordate juridic niciodata ca fiind aranjamente. Plimbatul, stationarea taburilor zilnic si a soldatilor cu arma la vedere nu contribuie cu nimic la reducerea imbolnavirilor si deceselor. Aceasta a fost si este o formula de afaceri oneroase pentru firmele care vor sponsoriza partidele la viitoarele alegeri. Si in timpul celor doua razboaie mondiale au fost multi care au facut averi, dar di acestea au sustinut pe mai departe, scoli, universitati, spitale, camine de batrani, veteranii de razboi, etc. Acum nici presedintele, nici guvernul, toti parlamentarii, inaltii prelati, nu au donat un salariu pentru materiale sanitare si mai vor solidaritate! Fiecare pentru sine si D-zeu pentru toti!

   • Scuze, de acord, doar ca spitalele militare ajuta prin numar mai mic decat restul militarilor. Am facut armata la topo-cartografie, ca baza de prelucrare a datelor din teren.

  • Da, armata nu este organ de ordine publică decât în situație de război.
   Nici măcar emiterea de ordonanțe militare nu este justificată. De ce militare?
   Există prea mult formalism în modul cum este organizată starea de urgență, care să dea impresia că se face ceva, deși pe fond măsurile sunt uneori insuficiente, contradictorii și slab aplicate.
   Prin starea de urgență eu aș fi înțeles ordine, rigoare și intrasigență față de cei care nu își fac datoria sau fură. Dar nu se întâmplă așa.
   Starea de urgență este văzută uneori ca o invitație de a eluda regulile și atât, pe ideea că nu se vede sau că nu se va sesiza nimeni. Asta este foarte periculos. Oamenii au renunțat la libertăți fundamentale în schimbul protecției și al rigorii.

 8. Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine.
  Primul, la concret,
  Acum cateva zile vin la ateleirul nostru (criotorie, ceva micut) cativa consateni si-i cer sotiei sa le faca cateva masti de protectie. Vindeua legume si fructe prin piete si ne-au spus ca nu mai au acces in piata daca nu au masti. Cica tot piatu e plin de masti de toate culorile, formele, facute pe te miri unde! La fel, o vecina (care vinde langosi pe undeva) ceruse asa ceva
  Am refuzat, avem alt profil, alta cleientela, nu ca nu puteam sa facem niste masti care sa semene cu alea medicale (3 straturi, 3 pliuri si otara elastic, simplu, nu?), sa-i ajutam pe oameni, nu? ci pentru ca stiam ca mastilea alea „adevarate” trebuie sa protejeze conform unor normative, trebuies a aiba o documetatie care sa defineasca ce stiu sa faca, ce filtreaza, ce nu, la ce sunt bune si la ce nu, cum se fac incercarile, declaratie de conformitate etc) sa fie avizate de Agentia Medicamentului sau ma stiu eu ce,,,si mai naspa, in stare deurgenta sa vinzi echipament de protectie masluit, neavizat, facut pe genunchi, mi se parea ceva nu doar ilegal ci si extrem de periculos, poate ca cineva se bizuia ca mastilea alea protejeaza la ceva si ele de fapt nu fac nimc…ar trebui sa faci puscarie ptr asa ceva!
  Cel putin asea credeam si mi se parea nornal, daca vrem sa protejam de-adevaratelea ceva, cumva, sa folosim „chestii” care chiar protejeaza, vericate, omologate
  Am dat pe gugal, de curiozitatea…surpriza!
  N-spe oferte de tot felul de masti „fashion”, cam cum imi cerusera musterii aia (venisrea si cu nus ce material rosu, in piete cerinta era sa ai masca, oricum, orice, sa-ti acopere gura si otara de nas. Era plin de asa ceva, ca masti „originale” oricum nu se ai gaseau nicaieri. Plin de masti care nu se stie ce protejeaza si ce nu, dar arta a masca, dau cumva senzatia ca se face totusi ceva…o senzatie care te poate omori, daca ai ghinionul sa dai nas in nas cu unul bolnav „protejat” cu aiurelile alea.
  Al doilea spect.
  Mastile astea simple, medicale, nu te protejeaza pe tine deloc, protejeaza intr-o anumita masura sa nu imprastii tu saliva, particule fine odata cu respiratia, adica scade riscul sa imbolnavesti tu pe altii.
  „O masca medicala este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor. Aceasta acopera nasul si gura si are bucle cu care se fixeaza de urechi. Mastile de fata ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane”
  Mastile care te protejeaza pe tine, medic, pacient, trecator, daca chiar vrei sa te protejezi de-adevaratelea,sunt definite in EN 149:2001 – A1:2009 , din cate stiu eu de pe gugal, evident,
  „Exista 3 clase de masti asa cum sunt definite de standard: FFP1 = Cea mai mica clasa de protectie; FFP2 = Clasa superioara de protectie; FFP3 = Cel mai inalt nivel de protectie
  FFP1 – retine aprox 80% din particulele mai mici de 2 micrometri
  FFP2 – retine aprox 94% de particule mai mici de 0.5 micrometri
  FFP3 – retine aprox 99.95% de particule mai mici de 0.5 micrometri
  Purtatorii de masti din astea edicale stiu treaba asta? Stiu ca practic nu se proteeaza deloc si ca, partial, ii protejeaza pe altii? Faceti o mica ancheta si intrabati-i pe purtatori de masti (cam ca alea medicale sunt majoritata) originale sau facute, de ce le poarta…eu pe totti , dar absolut pe toti aia pe care i-am intrabat, i-am gasit in eroare…se protejau pe ei!
  Al treilea aspect
  Exista oameni platiti sa gandesca diferite situatii posibile de urgenta (inundatii, seceta, cutremure, probabil si ceva chesti bilogice, ma gandesc). Nu sunt nici putini si nici prost platiti.
  Imi aduca aminte dinn tinerete, o solutie era ca, in urma acestor scenarii, sa ai o lista de intreprinderi care pot sa produca -intr-o sitiatie de urgenta, acele „chestii” urgente si importante care rezolva sau indulcesc problema. Intreprinderile alea erau normale, functionau producan altceva in mod regulat, dar pe aprape(aveau compartimente de productie spoeciala- am lucrat la asa ceva ca proiectant- desi erau fabrici civile) aveau omologate si aveau tehnologia necesara sa produca „chestiile”, inainte de a aparea necesitata aia majora, chiar daca nu le produceau in mod curent, dar la o adica, aveau oamenii(astia lucrau in mod curent la alte produse, dar erau instruiti si ptr „chsetii”, aveau sdv-istica, proiectul si planurile de operatii etc puteau foarte rapid sa „comute” de pe productia curenta pe aia de razboi, sa zicem.
  Or, ce vedem acum?Nu suntem in star sa facem masti! Nu rachete, nu sateliti…masti.
  Nu putem face ventilatoare..niici macar proiect nu avem ptr asa ceva
  Acum se inghesuie si avenitii si neavenitii la cascaval, facem ceva orice, daca suntem bazati poate se aproba, poate importam si vindem de zece ori mai scunp, poate…cate scenarii nu le fata mintea!
  Sigur ca asa o bulibaseala este mana ceresca pentru cine e conectat la tata statului si se poate misca repede.
  Totusi, cine plateste pentru lipsa asta de organizare, pentru „masurile” luate care de fapt ne pot imbolnavi mai tare (presupunem ca sunhtem protejati cumva dar de fapt nu suntem etc)?

  • Ești foarte critic la adresa restului lumii, a celor care nu respectă legi, reguli și standarde, a celor incapabili să fie organizați dar, dupa cît de neglijent apeși pe tastatură, după incoerența, superficialitatea grabită și indiferența superioară cu care te adresezi celorlalți în scris, se vede că una vorbești și alta (nombrilism) fumezi.

   Ești de necitit. Trebuie să fie cineva masochist ca să citească mai mult de două fraze scrise în halul (quod licet Iovi, non licet bovi) ăsta.

  • Dom’le, nu cred că mai e mult pînă cînd o să vedem dive și vedete cu măști din cîrpă Burberry cu filtru cu montură de diamante și zgîrci îmbrăcat în piele de crocodil (alea de #saraki sînt din pînză de steag d-aia ieftineaua și n-au filtru), așa că eu zic să vă reorientați rapid modelu’ de biznis pînă nu intră Hermès pe piață și ia caimacu’!

 9. Catavencii dau un exemplu de adaptare rapida (si initial ilegala) a clinicilor medicale private la criza actuala, adaptare care face parte din categoria mentionata in titlul acestui articol.
  Horatiu Moldovan, secretar de stat la Min Sanatatii (pana pe la ora 14), angajat si la Sanador (dupa oara 16:30) si-a inclus Spitalul pe lista clinicilor care pot face analize Covid 19, cu compensare din bani Min Sanatatii (nu de la CNAS).
  Dupa cum vedeti nu numai Min Costache da hotarari de guvern cu tinat precisa.

  https://www.catavencii.ro/cum-a-mintit-sanador-pentru-tara-si-popor/

  N-am nimic impotriva unui om sa aiba a doua slujbe, dar sa gestionezi situatia din sanatate in situatia actuala si sa fugi de la minister, fie la Sibiu (cum face min Costache), fie in alt cartier al Bucurestilor (cum face domnul de mai sus), ca sa faci niste banuti, arata neseriozitate. Arata si neseriozitate din partea prim-ministrului actual care si-a ales o echipa de oameni a caror prioritati sunt altele decat sanatatea cetatenilor intregii Romanii.

  • Cateva greseli de tipografiere in mesajul de mai sus, unde de la autocorect, altele de la tastele de telefon prea mici pentru generatia celor care n-au fost obisnuiti cu jocurile electronice.
   Mii de scuze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Mircea
Valentin Mircea
Valentin Mircea este avocat în cadrul Baroului București din anul 1996, specializat în dreptul afacerilor și Senior Partener la Mircea și Asociații. Mircea este doctor în dreptul concurenței al Universității București din 2013 și din octombrie 2018 este Visiting Fellow la European University Institute la Florența (Italia). În trecut Valentin Mircea a ocupat diverse funcții în mediul privat - KPMG, Sinclair Roche & Temperley (Stephenson Harwood) - și autorități publice (printre altele, vicepreședinte al Consiliului Concurenței (până în 2013) și șef al Corpului de Control al Prim Ministrului, în 2016). Valentin Mircea este licențiat în drept al Facultății de Drept din Universitatea București, titular al unei diplome de studii generale a Universității Sorbonne Pantheon Assas și absolvent de studii postuniversitare în dreptul internațional al concurenței al Universității din Melbourne, Australia. Acesta este autorul mai multor cărți și articole pe subiecte care țin de dreptul concurenței și dreptul afacerilor și este în mod frecvent vorbitor la conferințe de specialitate în România și în străinătate.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro