joi, decembrie 12, 2024

Imigrant in Romania

Grafica de Irina Georgescu
Grafica de Irina Georgescu

Europa se plange de imigrantii din tarile arabe si africane. Canada incepe sa stranga cureaua la straini de teama evolutiilor din Europa. Romanii se plang de tigani indiferent in ce tara ar trai. Dar cat de ospitaliera este Romania cu imigrantii ei?

Ii vedem pe strada. Sunt aceia care de la primul contact vizual par a nu fi romani. Unii traiesc in Romania de mai bine de 30 de ani, altii vin abia acum, in probabila cautare a ceea ce milioane de romani cauta in tarile Europei de Vest. In cautarea unei vieti mai bune, imigrantii din Romania se confrunta insa si ei cu greutati.

Conform proiectului “Migrant in Romania, in 31.08.2009 se aflau in tara 59.017 cetateni straini cu sedere legala. Dintre acestia, 9520 cu sedere permanenta. Pe primul loc se situeaza capitala Bucuresti cu 23.219 straini. Pe locul al doilea se situeaza judetul Iasi, iar Clujul se claseaza al treilea.

Asociatia Cultura Pacii a fost creata cu scopul de a acorda asistenta imigrantilor din Romania, sub forma de ajutor umanitar, consiliere legala si reprezentare in fata autoritatilor. Unul din fondatorii acestei asociatii este Amadou Niang, in varsta de 42 de ani, originar din Senegal.

La facultate a fost sef de promotie, si astfel a primit o bursa din partea ministerului de externe, pentru a face studii postuniversitare la Bucuresti. Nici prin cap nu i-a trecut ca va ajunge sa ramana in Romania. Dar aici a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, si a ramas.

Da domnu’, tu nu!

Impulsul de a infiinta Asociatia pentru Cultura Pacii i-a fost dat de problemele cu care s-a confruntat Amadou Niang in relatia cu autoritatile romanesti. Inadvertentele legale si negarea tipica de responsabilitati a institutiilor l-au determinat sa isi foloseasca profesia de jurist in slujba celor ca el, care nu poseda aceleasi arme informationale.

ONG-ul infiintat a pornit in cautare de finantari pentru proiectele sale. Pana in prezent, Ambasada Olandei de la Bucuresti a fost singura institutie care a considerat ca activitatea Asociatiei este utila societatii, ceilalti posibili parteneri, inclusiv cei reprezentand statul roman au considerat ca targetul proiectelor este irelevant.

Ascultand povestea crearii Asociatiei, nu m-am putut abtine a-l intreba pe Amadou Niang, daca nu a incercat sa isi gaseasca totusi un serviciu ca oricare altul dintre noi. Atunci am aflat ce i s-a intamplat in repetate randuri.

M-am dus personal sa ma prezint pentru un mic test, si mi s-a intamplat sa-mi spuna: Da domnu, tu nu! Deci pe fata, ca eu nu pot sa particip.“

Discriminarea la angajare datorita culorii pielii a fost una din formele de rasism si respingere cu care Amadou Niang s-a confruntat pe perioada de cand s-a stabilit in Romania. Dar omul de pe strada reactioneaza oare la fel la vederea unui om de culoare? „Eu personal m-am obisnuit cu amenintari, cu injurii pe strada, deci pentru mine incepe sa devina ceva banal.“

Rasismul in Romania nu e fizic. Inca…

si totusi, Niang a tinut sa mai precizeze ca „nu sunt romanii in general. Romanii in general, nu am treaba cu ei, adica suntem prieteni. in Romania, rasismul nu este fizic, inca. E doar verbal. Am observat ca tinerii de astazi au o alta parere, mai ales studentii si elevii. In general nu e o problema in societatea romaneasca, Doamne fereste. Dar peste tot exista excese.“

Excese au fost comise si in cazul Prof. Dr. Radwan, in varsta de peste 60 de ani. Originar din Egipt, Radwan a venit cu o bursa de specializare in Romania in anul 1973. Ulterior viza sa de studii a fost modificata, pentru a-i permite efectuarea intregului studiu de Relatii Economice Internationale la ASE Bucuresti. A urmat un doctorat in economie, o casatorie in anul 1978 si nasterea a doi copii.

Legea prevede ca un cetatean strain are dreptul la cetatenia romana dupa 5 ani de sedere fara intrerupere, daca este casatorit cu un cetatean roman. Daca nu este casatorit, termenul se prelungeste la 7 ani.

Criterii la voia judecatorului

In mai 2003, profesorul Radwan sustine examenul de cetatenie. Un test cu 45 de intrebari, spune el, mai toate concentrate asupra Romaniei ca tara, geografie, istorie etc. Nu-i deloc rau sa stii lucruri despre tara unde vei trai, ba poate este chiar recomandabil. Dar oare nu ar trebui sa verifice si daca imi stiu drepturile si obligatiile cetatenesti, se intreaba profesorul…

Una peste alta, iese fericit de la examen, constient ca a gresit 3 intrebari, dar vorb’aia, si cand dai de permis poti sa gresesti 4. Surpriza! Rezultatul a fost negativ. Studentul stie ca orice ar fi, sa nu te pui cu examinatorul. Profesorul universitar Radwan a invatat pe pielea lui, ceea ce studentii din sala de curs probabil nu ii impartasisera. „Nu indepliniti criteriile pentru cetatenia romana“ s-a auzit din gura sefului de comisie, care, coincidenta sau nu, era fostul judecator Florea Visan. Mai tineti minte judecatorul care isi dadea jos pantalonii in timp ce se certa cu vecinul? El e.

Ok, am luat rezultatul si am atacat in justitie”, povesteste Radwan. “Am castigat, definitiv, la Curtea de Apel Bucuresti. in 6 septembrie 2004. si mi-au spus, maxim 6 luni dureaza avizele si cutare, si atunci…“ si atunci sa te tii, ca de atunci nu s-a intamplat nimic. Radwan s-a adresat din nou Ministerului Justitiei. Cand o sa-l semneze, o sa-l semneze, i s-a spus. Presedintia a raspuns si ea unei solicitari, precizand ca ei nu au ce sa spuna in aceasta cauza, daca exista deja alt raspuns de la Justitie. Si tot asa mai departe.

Romania e acasa

Totdeauna noi traim cu speranta. Am speranta mare, nu vreau sa va supar daca spun asta, nu in institutia romana, din pacate. Dar cred ca, daca vor face ceva, o vor face fortati de UE.“

Trecand insa peste dificultatile institutionale, cu care se confrunta si romanii, nu numai strainii, profesorul Radwan nu s-ar intoarce in tara sa natala, simtindu-se in Romania cu adevarat acasa.

Era sa fie prea de tot, daca poporul era la fel ca institutiile. Poporul este exceptional, din toate punctele de vedere. E singurul popor, poate singurul din lume, cu care daca vrei sa legi o prietenie dupa 5 minute, e ok, poti. Si asta este un lucru minunat.“

Nota autorului: Articolul a fost publicat prima data in anul 2008. Informatiile statistice au fost actualizate.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. „In Romania, rasismul nu este fizic, inca. E doar verbal. ” – un model de interactiune sociala care nu se rezuma la rasism. De fapt, disconfortul social pe care il resimtim zilnic nu se datoreaza unor agresiuni fizice, ci unor mici dar frecvente necuviinte. Si tot lipsei de cuviinta ni se datoreaza in primul rand si reputatia negativa pe care o avem in Occident: vorbim si ascultam muzica prea tare, scuipam pe jos, stam cu picioarele pe banci, sterpelim prosoapele din hoteluri. Violenta fizica este redusa in Romania, dar cea exprimata verbal si gestual este omniprezenta.

    • Si agresiunea fizica incepe sa ia amploare. Divaghez putin de la tema imigrantului si – fara sa vreau sa fac apologia televiziunilor de „stiri” – sa ne aducem aminte de toate imaginile cu batai aberantisime in trafic. Mai e mult oare pana cand aglomeratia nu va mai fi singurul factor ce provoaca agresiune?

  2. am trait 4 ani in Italia, traiesc de 3 in Franta si pe perioade de 3-6 luni am trait in alte 4 tari europene. am umblat in vreo 20 si ceva de tari; am cunoscut si am avut colegi de munca oameni din toata lumea. dar pana acum n-am intalnit popor mai xenofob decat propriul meu popor. ma gandesc cu groaza la inevitabilele conflicte interetnice care vor avea loc in Romania peste 15-20 de ani cand vom avea si noi parte de sute de mii (daca nu milioane) de emigranti din Asia si din Africa.

    • pai numai cand o sa vrea sa ridice musulmanii un minaret in sectorul 5 o sa iasa poporul inapoiat cu furcile prin rahova.
      minunat pentru televiziuni, va dati seama!!
      plus ca lumea nu e obisnuita sa traiasca si sa lucreze cu oameni exotici, care pocesc limba si care au alte obiceiuri…
      pai daca comenteaza pe drept unul ca asta in fata burtosului din cefe de porc si mititei e taiat bucati!
      brrr…sa fim seriosi in 50 de ani o sa fie societatea romaneasca la fel de deschisa ca in tarile dezvoltate.si atunci o sa fie ca in italia!

      • In sectorul 5 exista de mult minaret si nu a iesit nimeni cu furcile: este minaretul geamiei din strada Constantin Manescu nr. 4 (zona Eroii Revolutiei). Puteti oricand sa faceti o vizita…

        • amice, poate nu ai citit postul meu anterior. nu asta e problema!
          vorbesc de faptul ca o asemenea chestiune, pusa in contextul unei imigratii de masa, cu poporul roman actual in rolul principal, ar fi un dezastru. numai ca ro nu va putea fi economic in aceasta situatie mai devreme decat am zis.
          eu nu cred deloc in flexibilitatea romanilor la momentul actual si nici peste 20 de ani in a aborda fara resentimente chestiunuea unei imigratii in masa.
          un singur argument de bun simt dau dar sunt 100. credeti ca dupa ce romanii au facut foamea cel putin 20 de ani, o sa aiba intelegere cand guvernul nu va mari o pensie sau un salariu corespunzator pentru ca va trebui sa acorde asistenta sociala si integrare pentru imigranti necesari pentru economie?va accepta vreun profesor pachete sociale pentru integrarea strainilor pana cand nu vor avea un salariu decent?
          eu va propun sa iesiti din sfera expatilor de bucuresti care lucreaza la nivel de leadership si sa va ganditi ca o imigratie in masa vine cu un puternic efort social din partea statului dar si a societatii. rezultatele vin economic, dar in timp.

      • Te dai mare tolerant(a), dar n-ai nici o ezitare sa-ti jignesti compatriotii la gramada, citez din tine: „burtosului din cefe de porc si mititei”. Nu esti xenofoba, doar urasti romanii.

  3. Dupa 25 ani petrecuti in suburbiile Frantei alaturi de conlocuitori de confesie musulmana, si alti din partea Subsahariana, pot sa va spun ca e de sute de ori mai bine aici, cat sant in minoritate e ok, dar cand sant o multime societatea in care locuiesc trebuie sa sa supuna lor….Romania sau celelalte state din Estul Europei nu o sa aiba niciodata un flux migratoriu masiv din partea Africi, nu santem o tara sociala, aici daca nu muncesti nu ti se da paine calda ca in Franta sau alte state occidentale. Musulmani in marea lor majoritate nu se pot integra si constituie si vor constitui un pericol pentru aceste democrati, uitativa ce se intampla acum in Franta…

  4. Am avut ocazia sa umblu prin lume. Lucrul cel mai izbitor a fost faptul ca minoritatile (emigrantii) formeaza grupuri puternice dupa care acapareaza puterea. Am intrat intr-o banca in New York cu ceva trebri. Seful filialei era chinez. N-am vazut nici un alb angajat acolo… Nu e cumva ironic ca de atata ne-discriminare ajungem sa fim noi insine discriminati.

    In Canada, la Calgary, a fost ales primar primul musulman. N-are nimeni treaba cu religia si etnia lui dar nu mi se pare in regula ca o tara, considerata pana mai deunazi alba si crestina sa fie condus de altii.

    Eu cred ca Europa trebuie sa se protejeze, sa mentina valorile crestine si rasa (de ce nu)… Bomba demografica (vezi albii fac 1-2 copii, ceilalti de la 4 in sus). Si nu e vorba aici de rasism ci de identitate. Personal, Decebal si Mircea si Stefan au fost toti albi. Astia suntem! Asa trebuie sa fim…

    • n-a trecut mult timp si a aparut si dovada.
      mi-am pus ambitia sa fac trafic azi pe siteul asta.
      amice, cred ca mocnesti asa in sufletul tau cand vezi toate astea pe unde umbli tu prin lume si cred ca te consumi. nu e mai bine sa traiesti din nou intr-o tara arhaica cum e romania fara probleme din astea?
      n-am vrut un atac la persoana dar mi-ai oferit prilejul sa ma exprim mai bine.
      repet, disocierea pe baza de rasa , religie , etnie etc…tine de arhaic, inapoiere, aparat de cuvantul traditie.
      ca spui de sua..mi-am dat seama tarziu ca SUA de fapt sunt cu cel putin 10 de ani inaintea europei de vest. din enorm de multe puncte de vedere incepand cu ce am spus mai sus.
      Un locuitor din europa de vest

      • Multumesc pentru critica… Dar… Ma bucur ca ma numesti arhaic. Da sunt arhaic. Faptul ca tin la anumite traditii (romanesti), ca-mi respect stramosii, identitatea si limba ma face sa fiu mandru (chiar daca arhaic). Faptul ca-mi vad neamul nu numai asa cum este el azi ci asa cum a fost si va fi in viitor iar ma face mandru: traiesc in acelasi timp in trecut, prezent, si viitor… Inaintea Europei… Amestecul nu inseamna „ininte”. Toleranta da si ea exista si in Europa intr-o mare masura. Io vad tara si natiunea ca o casa, proprietate privata. Invit pe cine vreau in ea. Cam asta fac francezii, si nu cred ca pot fi blamati… Franta e tara lor!
        SUA este segregata si nu integrata (citeste Bauman)…

  5. „Io vad tara si natiunea ca o casa, proprietate privata. Invit pe cine vreau in ea. Cam asta fac francezii, si nu cred ca pot fi blamati… Franta e tara lor!” – Fiecare pasare îsi iubeste cuibul….. Fie pâinea cât de rea, tot mai buna-n tara mea….. Sângele apa nu se face…… – sper sa NU ne pierde identitatea si sa devenim sclavii tarilor corporatiste- BRAVO FRANTA !!!!

    • WOW,…ce PROFUND Domnule „Conspirator” daca ti-ai arata adevarata identitate sa ve ce te-ar mai primii prietenii in casele lor si la mesele lor !
      Apropo de proverbe:
      „Gura pacatosului adevar graieste…”

    • Cu scuzele de rigoare, s-au mai auzit astfel de remarci in istorie si nu ne-au placut ulterior… Comentariul meu nu este un repros direct, respectiv un atac la persoana, va rog sa nu-l intelegeti asa.

  6. Sfintii teologi spun ca intunericul, nu este doar absenta sau lipsa luminii, ci si lipsa de sens! Asadar, de aceea m-am mutat in Norvegia pentru tot restul vietii, ca sa scap de lipsa de sens.. Romanii, nu stiu ce vor si nici ce vor de la altii! Li s-a alterat sangele in ei si deci, si principiile din ideile lor! Parca s-au sclerozat! Nu se mai inteleg nici unii cu altii in limba lor.. Auziti dialog intre doi romani: ‘bai tampitule, mi-ai taiat piciorul! (raspuns): lasa ba, ca-ti fac extensie de par! MariaN, tlf. 0047.94729629

  7. Mai terminati cu plansul asta domnilor si doamnelor! Ce tot atiata va place sa va auto-victimizati! ?
    Se pare ca ati luat-o pe panta aia: ” Aoleo ce asuprit am fost si ma simt si-acuma tot la fel…si-n vecii vecilor si din nepoti in stranepoti___ si trebuie sa-mi dea despagubiri si nemtii si rusii si austria si…Mama lui Mihai Viteazu,…. aoleo stop ca-mi pun Bania-n cap,…. etc, etc”
    Daca esti pe treaba ta si esti OM repet OM,… toata lumea te vede ca pe OM , …clar?

    Din US- New York

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu
Laurentiu Diaconu-Colintineanu este redactor RFI si contributor HotNews.ro. Si-a inceput cariera in radio, mai tarziu a inceput sa scrie pentru a ajunge in final jurnalist multimedia. In prezent coordoneaza si proiectul MedAlert.ro

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro