sâmbătă, mai 8, 2021

Iminența crizei

După cum se poate observa cu ochiul liber și mai ales datorită buzunarului propriu, gluma devine din ce în ce mai groasă, iar atitudinea guvernanților tot mai cinică și mai iresponsabilă. Leul pierde aproape zilnic teren în fața monedei unice europene, se înregistrează cotidian maxime istorice, așa după cum, de altfel, anticipau încă din vară economiști serioși, nu dintre aceia care sunt pe placul lui Liviu Dragnea și a servanților lui din Palatul Victoria. Care fac planuri din cuțite și pahare și întocmesc bugetul țării cu creionul chimic și abacul.
PSD încearcă acum să arunce toată vina în cârca BNR, vrea să o oblige să recurgă masiv la rezerva valutară, face apel la dezinformări de partid în masă doar-doar va izbuti să ne să convingă că pentru asta nu conducerea lui amatorescă și populismul agresiv al liderilor lui poartă toată vina. Între Banca centrală, pe de o parte, și alianța aflată la guvernare s-a declanșat un veritabil război politic, la rându-i de natură să sporească vulnerabilitatea economică a țării pe piața internațională. Deocamdată atât guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, cât și cei care sunt în imediata lui apropiere – domnii Adrian Vasilescu și Dan Suciu- rezistă, răspund articulat și convingător acuzațiilor de toate felurile venite dinspre ambuscați de genul unui ins pe nume Daniel Zamfir, notoriu traseist politic lipsit de orice urmă de substanță profesională, un fel de soț al soției sale, și a altor vorbeți de același calibru.
Se fac deja simțite efectele așa-zisei Ordonanțe pe lăcomie. Multinaționalele și băncile anunță iminente, obligatorii restrângeri de investiții, de activitate, regândirea drastică a planurilor de afaceri, se vorbește deja despre concedieri masive. Cam tot ceea ce a prognozat prim-viceguvernatorul BNR, dl. Florin Georgescu, odinioară un pesedist de frunte și un extrem de cumpănit ministru de finanțe, în punctul de vedere emis îndată după ce guvernul condus de insipida Viorica Dăncilă a adoptat la ordinul aceluiași Dragnea un act normativ alcătuit pe genunchi de doi nepricepuți, penalul Darius Vâlcov care se visează viitorul guverntor al BNR și flușturatecul Orlando Teodorovici, începe să se adeverească. Banca Transilvania, astăzi integral cu capital românesc, a tras deja puternice semnale de alarmă. Lucruri deloc bune se aud și din partea unor multinaționale, așa cum sunt companiile de telefonie mobilă. Se anticipează creșteri de tarife. Mai scumpe vor fi și lumină, și căldura fiindcă România cumpără energie la prețuri amețitoare. Indiscutabil, într-o prim etapă, toate firmele vor încerca să se salveze transferând în sarcina clienților costurile acestei aventuri devenite insuportabile. Pe urmă, Dumnezeu cu mila. Departe de ochii lumii se întocmesc planuri de rezervă.
În schimb, Liviu Dragnea și curtenii lui defectivi de coloană vertebrală, guvernul, în care profesionalismul e floare rară, repetă iresponsabil că, în cazul în care multinaționalele vor decide să se retragă din țara noastră, România ar avea cu ce să le înlocuiască. Simple, diletante și iresponsabile vorbe de clacă menite să mai amețească o dată telespectatorii de slabă calitate care își mai pierd vremea uitându-se la emisiunile de propagandă de la Antena 3, România tv și TVR 1.
Grav e însă că economiști dintre cei mai calificați aduc tot mai frecvent în discuție posibilitatea unei grave crize economice. România nu va mai avea de unde să se împrumute, va recurge iarăși la FMI și nu e deloc exclus ca în doi maximum trei ani istoria să se repete. Să avem parte de o nouă criză economică, poate chiar mai dură decât cea recunoscută de Traian Băsescu în 2010.
Peste un an sau doi ani când e posibil să ne ajungă criza nu e deloc exclus ca PSD-ALDE să nu se mai afle la guvernare. Ponoasele prostiei lor agresive le vom trage însă noi, mai mult ca sigur. Iar postările mincinoase și triumfaliste pe facebook ale lui Liviu Dragnea, așa cum a fost cea de duminică, nu ne vor ține de foame.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. INteresant, o tara care se baga singura in criza. Un „vizionar” domnul Dragnea: atunci cand va veni criza aia mondiala adevarata, noi vom fi iesit deja din criza intariti si cu anticorpi economici eficienti. Eu cred ca o problema serioasa este si cresterea economica bazata doar pe consum si mall-uri. In momentul in care vor scadea salariile sau vor avea loc disponibilizari masive in mediul privat, economia bazata pe consum va intra in colaps.

 2. Si unde e problema ? peste tot in lume actiunile economice iresponsabile sunt si vor fi taxate de mediul economic. In Romania reflexele comuniste n-au fost eliminate din mentalul comun al populatiei fapt pt care politicienii isi pot permite asemenea actiuni imporiva mediului de de afaceri privat. Daca si astazi exista sustinere de ca. 30 % pt PSD si ca. 11 % pt ALDE inseamna ca acestia dupa logica multora si-au facut si isi fac treaba bine altfel cum pot fi interpretate aceste cifre ? ca electoratul este dus in mod populist cu zaharelul, doar el insasi doreste sa fie asa iar politicienii nu fac altceva decat sa le indeplineasca dorintele indifierent de situatia reala economica a tarii. Este nevoie de o criza profunda si de o devalizare majora a mondei, un leu slab fiind in favoarea exportului insa ce facem cu importurile si balanta negativa ? cu alte cuvinte consumul trebuie „gatuit”. Ca vor pierde multi, chiar foarte multi va fi benefic si inspre insanatosirea gandirii economice a multora, cel putin putem speram ca asa va fi, alta cale si alternaitva nu prea exista.
  Venezuela, o tara cu cele mai mari zacaminte petroliere din lume, chiar si peste Arabia Saudita este in faliment datorita unui regim marxist. Ce exemplu mai concludent putem avea
  Romania trebuie „falimentata” complet si recladita din temelii alfel nu va iesi nici o data din situatia in care se afla. Politiciele economice trebuie gandite in afara reflexului, stanga- dreapta, aceste notiuni fiind de mult perimate si depasite de globalizarea economica. Se pot introduce amendamente sociale astfel incat oamenii sa fie protejati de excesele unui capitalism salbatic dupa model european dar se doreste intradevar de clasa poltica ? in Romania munca este fiscalizata excesiv de mult, in schimb alocatiile sociale si bugetare sunt peste posibilitati , statul devenind cel mai „feroce” si de temut capitalist in competitia cu mediul privat de afaceri. El poate schimba „din pix” regulile jocului in favoarea sa iar mediul privat nu poate reactiona decat prin concedieri si inchiderea afacerilor. Este nevoie de asemenea reactii din partea mediului privat de afaceri altfel presiunea sociala necesara asupra politicienilor nu va fi eficienta.
  Astept cu nerabdare criza economica din Romania.

  • „Astept cu nerabdare criza economica din Romania.”

   …De ce oare cred că vă aflați într-o poziție în care nu veți fi afectat?!…

 3. Crizele nu se prea anunță, cu atât mai puțin de „eminenții” economiști. Aflăm că unii le-au prezis, după ce au venit. Indiferent că criza va veni brusc sau a început deja, România va fi folosită tot ca tampon: când magazie de resurse, când pubelă. Iar Dragnea își permite piruete de mitoman pentru că are binecuvântarea unor vulturi de pradă uriași, comparativ cu el.

  • O corectie:

   Dragnea isi permite acest comportament pentru ca are sprijinul neconditionat a 20-25 % din populatie: cei mai abrutizati tarani, lumpenii oraselor, o parte a functionarilor si acum, desigur, criminalii.

   Dragnea nu exista pentru Putin sau Erdogan decit in masura in care ar putea sa le sprijine interesele in EU, dar cum Dragnea nu are nici un fel de influenta, el e o cantitate neglijabila.

 4. „Leul pierde aproape zilnic teren în fața monedei unice europene, se înregistrează cotidian maxime istorice, așa după cum, de altfel, anticipau încă din vară economiști serioși”

  Orice licean care a parcurs manualul de economie de clasa aXI-a a putut spune, așa cum au spus și economiștii încă de acum 2 (doi) ani, că programul de guvernare al PSD se poate înfăptui doar prin creșterea inflației și devalorizarea monedei naționale.

  Atacul asupra BNR (al cărui Consiliu de administrație cuprinde numeroși apropiați ai PSD) vizează de fapt postul de guvernator. Vina „este aruncată în cârca” d-lui M Isărescu. Și nu doar vânzarea rezervei valutare este cerută, ci și anunțarea intervențiilor în piață a BNR, informație absolut confidențială în orice stat, în orice economie. Carevasăzică, nu se dorește un demers pozitiv asupra economiei românești din partea BNR, ci compromiterea a cesteia și a Guvernatorului.

  De ce oare?! Pentru că dl F Georgescu este obișnuit cu inflație descrisă cu cifre mari! Obiectivul coaliției de guvernare PSD-ALDE-UDMR este distrugerea credibilității BNR tocmai pentru aceasta că și-a îndeplinit misiunea onest, conform statutului. Consecința onestității și profesionalismului BNR este că inflația NU ESTE suficient de mare pentru a acoperi formal promisiunile și angajamentele PSD-ALDE-UDMR. Soluția este una singură: tipărirea de bani! Acesta este motivul pentru care eset urmărit postul de guvernator, obținerea accesului la „tiparniță”.

 5. Credeți că-l vor forța pe Isărescu să aducă din Anglia rezerva de 60 de tone de aur depozitată acolo?
  Dacă da, ce vor face cu aurul?!

  • Il vor pune in siguranta un pic mai spre est.
   Daca urss pierde parale din Venezuela si din alte parti, exista riscul ca sistemul criminal, bazat pe disuaziune nucleara si crima organizata la rangul de putere statala, sa falimenteze: asa, cu banii republicilor suverane voluntare, te mai scoti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Și în România este confirmat începutul declinului pandemiei Covid-19 (Actualizat)

După o așteptare nu agreabilă, evoluțiile de după 20 aprilie au început să devină pozitive și la nivelul ratelor de mortalitate iar cele două curbe și-au armonizat mișcările descendente. Armonizarea nu a survenit după două săptămâni, cum era de așteptat din evoluțiile anterioare şi din alte ţări, ci după trei săptămâni, cea de a treia consemnând o surprinzătoare recrudescență a mortalității.

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro