vineri, martie 28, 2025

Iminența crizei

După cum se poate observa cu ochiul liber și mai ales datorită buzunarului propriu, gluma devine din ce în ce mai groasă, iar atitudinea guvernanților tot mai cinică și mai iresponsabilă. Leul pierde aproape zilnic teren în fața monedei unice europene, se înregistrează cotidian maxime istorice, așa după cum, de altfel, anticipau încă din vară economiști serioși, nu dintre aceia care sunt pe placul lui Liviu Dragnea și a servanților lui din Palatul Victoria. Care fac planuri din cuțite și pahare și întocmesc bugetul țării cu creionul chimic și abacul.
PSD încearcă acum să arunce toată vina în cârca BNR, vrea să o oblige să recurgă masiv la rezerva valutară, face apel la dezinformări de partid în masă doar-doar va izbuti să ne să convingă că pentru asta nu conducerea lui amatorescă și populismul agresiv al liderilor lui poartă toată vina. Între Banca centrală, pe de o parte, și alianța aflată la guvernare s-a declanșat un veritabil război politic, la rându-i de natură să sporească vulnerabilitatea economică a țării pe piața internațională. Deocamdată atât guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu, cât și cei care sunt în imediata lui apropiere – domnii Adrian Vasilescu și Dan Suciu- rezistă, răspund articulat și convingător acuzațiilor de toate felurile venite dinspre ambuscați de genul unui ins pe nume Daniel Zamfir, notoriu traseist politic lipsit de orice urmă de substanță profesională, un fel de soț al soției sale, și a altor vorbeți de același calibru.
Se fac deja simțite efectele așa-zisei Ordonanțe pe lăcomie. Multinaționalele și băncile anunță iminente, obligatorii restrângeri de investiții, de activitate, regândirea drastică a planurilor de afaceri, se vorbește deja despre concedieri masive. Cam tot ceea ce a prognozat prim-viceguvernatorul BNR, dl. Florin Georgescu, odinioară un pesedist de frunte și un extrem de cumpănit ministru de finanțe, în punctul de vedere emis îndată după ce guvernul condus de insipida Viorica Dăncilă a adoptat la ordinul aceluiași Dragnea un act normativ alcătuit pe genunchi de doi nepricepuți, penalul Darius Vâlcov care se visează viitorul guverntor al BNR și flușturatecul Orlando Teodorovici, începe să se adeverească. Banca Transilvania, astăzi integral cu capital românesc, a tras deja puternice semnale de alarmă. Lucruri deloc bune se aud și din partea unor multinaționale, așa cum sunt companiile de telefonie mobilă. Se anticipează creșteri de tarife. Mai scumpe vor fi și lumină, și căldura fiindcă România cumpără energie la prețuri amețitoare. Indiscutabil, într-o prim etapă, toate firmele vor încerca să se salveze transferând în sarcina clienților costurile acestei aventuri devenite insuportabile. Pe urmă, Dumnezeu cu mila. Departe de ochii lumii se întocmesc planuri de rezervă.
În schimb, Liviu Dragnea și curtenii lui defectivi de coloană vertebrală, guvernul, în care profesionalismul e floare rară, repetă iresponsabil că, în cazul în care multinaționalele vor decide să se retragă din țara noastră, România ar avea cu ce să le înlocuiască. Simple, diletante și iresponsabile vorbe de clacă menite să mai amețească o dată telespectatorii de slabă calitate care își mai pierd vremea uitându-se la emisiunile de propagandă de la Antena 3, România tv și TVR 1.
Grav e însă că economiști dintre cei mai calificați aduc tot mai frecvent în discuție posibilitatea unei grave crize economice. România nu va mai avea de unde să se împrumute, va recurge iarăși la FMI și nu e deloc exclus ca în doi maximum trei ani istoria să se repete. Să avem parte de o nouă criză economică, poate chiar mai dură decât cea recunoscută de Traian Băsescu în 2010.
Peste un an sau doi ani când e posibil să ne ajungă criza nu e deloc exclus ca PSD-ALDE să nu se mai afle la guvernare. Ponoasele prostiei lor agresive le vom trage însă noi, mai mult ca sigur. Iar postările mincinoase și triumfaliste pe facebook ale lui Liviu Dragnea, așa cum a fost cea de duminică, nu ne vor ține de foame.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. INteresant, o tara care se baga singura in criza. Un „vizionar” domnul Dragnea: atunci cand va veni criza aia mondiala adevarata, noi vom fi iesit deja din criza intariti si cu anticorpi economici eficienti. Eu cred ca o problema serioasa este si cresterea economica bazata doar pe consum si mall-uri. In momentul in care vor scadea salariile sau vor avea loc disponibilizari masive in mediul privat, economia bazata pe consum va intra in colaps.

  2. Si unde e problema ? peste tot in lume actiunile economice iresponsabile sunt si vor fi taxate de mediul economic. In Romania reflexele comuniste n-au fost eliminate din mentalul comun al populatiei fapt pt care politicienii isi pot permite asemenea actiuni imporiva mediului de de afaceri privat. Daca si astazi exista sustinere de ca. 30 % pt PSD si ca. 11 % pt ALDE inseamna ca acestia dupa logica multora si-au facut si isi fac treaba bine altfel cum pot fi interpretate aceste cifre ? ca electoratul este dus in mod populist cu zaharelul, doar el insasi doreste sa fie asa iar politicienii nu fac altceva decat sa le indeplineasca dorintele indifierent de situatia reala economica a tarii. Este nevoie de o criza profunda si de o devalizare majora a mondei, un leu slab fiind in favoarea exportului insa ce facem cu importurile si balanta negativa ? cu alte cuvinte consumul trebuie „gatuit”. Ca vor pierde multi, chiar foarte multi va fi benefic si inspre insanatosirea gandirii economice a multora, cel putin putem speram ca asa va fi, alta cale si alternaitva nu prea exista.
    Venezuela, o tara cu cele mai mari zacaminte petroliere din lume, chiar si peste Arabia Saudita este in faliment datorita unui regim marxist. Ce exemplu mai concludent putem avea
    Romania trebuie „falimentata” complet si recladita din temelii alfel nu va iesi nici o data din situatia in care se afla. Politiciele economice trebuie gandite in afara reflexului, stanga- dreapta, aceste notiuni fiind de mult perimate si depasite de globalizarea economica. Se pot introduce amendamente sociale astfel incat oamenii sa fie protejati de excesele unui capitalism salbatic dupa model european dar se doreste intradevar de clasa poltica ? in Romania munca este fiscalizata excesiv de mult, in schimb alocatiile sociale si bugetare sunt peste posibilitati , statul devenind cel mai „feroce” si de temut capitalist in competitia cu mediul privat de afaceri. El poate schimba „din pix” regulile jocului in favoarea sa iar mediul privat nu poate reactiona decat prin concedieri si inchiderea afacerilor. Este nevoie de asemenea reactii din partea mediului privat de afaceri altfel presiunea sociala necesara asupra politicienilor nu va fi eficienta.
    Astept cu nerabdare criza economica din Romania.

    • „Astept cu nerabdare criza economica din Romania.”

      …De ce oare cred că vă aflați într-o poziție în care nu veți fi afectat?!…

  3. Crizele nu se prea anunță, cu atât mai puțin de „eminenții” economiști. Aflăm că unii le-au prezis, după ce au venit. Indiferent că criza va veni brusc sau a început deja, România va fi folosită tot ca tampon: când magazie de resurse, când pubelă. Iar Dragnea își permite piruete de mitoman pentru că are binecuvântarea unor vulturi de pradă uriași, comparativ cu el.

    • O corectie:

      Dragnea isi permite acest comportament pentru ca are sprijinul neconditionat a 20-25 % din populatie: cei mai abrutizati tarani, lumpenii oraselor, o parte a functionarilor si acum, desigur, criminalii.

      Dragnea nu exista pentru Putin sau Erdogan decit in masura in care ar putea sa le sprijine interesele in EU, dar cum Dragnea nu are nici un fel de influenta, el e o cantitate neglijabila.

  4. „Leul pierde aproape zilnic teren în fața monedei unice europene, se înregistrează cotidian maxime istorice, așa după cum, de altfel, anticipau încă din vară economiști serioși”

    Orice licean care a parcurs manualul de economie de clasa aXI-a a putut spune, așa cum au spus și economiștii încă de acum 2 (doi) ani, că programul de guvernare al PSD se poate înfăptui doar prin creșterea inflației și devalorizarea monedei naționale.

    Atacul asupra BNR (al cărui Consiliu de administrație cuprinde numeroși apropiați ai PSD) vizează de fapt postul de guvernator. Vina „este aruncată în cârca” d-lui M Isărescu. Și nu doar vânzarea rezervei valutare este cerută, ci și anunțarea intervențiilor în piață a BNR, informație absolut confidențială în orice stat, în orice economie. Carevasăzică, nu se dorește un demers pozitiv asupra economiei românești din partea BNR, ci compromiterea a cesteia și a Guvernatorului.

    De ce oare?! Pentru că dl F Georgescu este obișnuit cu inflație descrisă cu cifre mari! Obiectivul coaliției de guvernare PSD-ALDE-UDMR este distrugerea credibilității BNR tocmai pentru aceasta că și-a îndeplinit misiunea onest, conform statutului. Consecința onestității și profesionalismului BNR este că inflația NU ESTE suficient de mare pentru a acoperi formal promisiunile și angajamentele PSD-ALDE-UDMR. Soluția este una singură: tipărirea de bani! Acesta este motivul pentru care eset urmărit postul de guvernator, obținerea accesului la „tiparniță”.

  5. Credeți că-l vor forța pe Isărescu să aducă din Anglia rezerva de 60 de tone de aur depozitată acolo?
    Dacă da, ce vor face cu aurul?!

    • Il vor pune in siguranta un pic mai spre est.
      Daca urss pierde parale din Venezuela si din alte parti, exista riscul ca sistemul criminal, bazat pe disuaziune nucleara si crima organizata la rangul de putere statala, sa falimenteze: asa, cu banii republicilor suverane voluntare, te mai scoti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro