duminică, aprilie 20, 2025

Imperialismul rus ca ameninţare globală

De la Oceanul  Arctic până în Africa de Sud, trecând prin Baltica, Marea Neagră, Siria şi Sahel, Rusia duce un război declarat  împotriva Occidentului  pe care îl percepe drept inamic implacabil. Politica de confruntare a  URSS devine politica oficială a  Federaţiei  Ruse. Războiul din Ucraina este doar o parte din acest tablou strategic. Tenacitatea criminală de care Rusia dă dovadă în Ucraina nu este un accident: în  tentativa de constituire a unei ordini internaţionale întemeiate pe rapt, agresivitate şi piraterie, distrugerea Europei Centrale şi de Est rămâne un obiectiv central al imperialismului rus.

Ordinea internaţională şi domnia fărădelegii

          Nimic nu este întâmplător în evoluţiile  ultimelor zile. De la  întâlnirea pe care  Rusia a  gazduit-o, adunând o parte dintre conducătorii Africii, până la lovitura de stat din Niger,  piesele acestui puzzle rus pot fi observate, ca parte a unui desen coerent. Ceea ce Rusia intenţionează, prin blocarea acordului  privind   cerealele, ca şi   prin sprijinul acordat celor ce  preiau puterea în zona Sahelului, este crearea unei turbulenţe dramatice în relaţiile internaţionale, ca fundal pentru impunerea unui nou set de valori şi comportamente.      

          De la URSS Federaţia Rusă a preluat această ambiţie a implicării în  zonele  a ceea ce numim astăzi, corect politic, Sudul  global. Educaţia istorică  permite refacerea contextului definit de prezenţa URSS în Africa  în anii de Război Rece.   Rusia de acum merge pe urmele de ieri ale URSS. Africa de Sud este, în această ordine de idei, un caz de manual. Investiţia sovietică în sprijinirea ANC  explică atitudinea pro-rusă a  administraţiei de acum :  memoria solidarităţii comuniste cântereşte, decisiv, în conturarea politicii sud – africane.

          Cât despre zona Sahelului, ea  este, o dată cu lovitura de stat din Niger, un teatru de operaţii al Rusiei. Steagurile ruse fluturate la Niamey marchează , simbolic, rolul Rusiei ca    potenţial aliat al regimului anti- occidental.  Armata de mercenari a lui Prigojin a fost şi este, în Africa, vârful de lance al Rusiei. Accesul la resursele minerale din Niger, eliminarea de pe teritoriul Nigerului a trupelor americane şi franceze, transformarea Sahelului în  zonă de tranzit pentru imigraţia ilegală, iată  câteva dintre ţintele subversiunii ruse.

          La distanţa de Africa, în America Centrală şi de Sud,  Federaţia Rusă este la fel de activă în cultivarea unei reţele de  alianţe. Nicaragua, Cuba şi   Venezuela sunt parte din  blocul pro-rus. Cât despre  Brazilia, ambiguitatea ei este deja evidentă, iar educaţia stângistă a preşedtelui Lula  explică afinitatea, măcar parţială, cu  Rusia şi interesele ei.

           Armele de care Rusia se serveşte în acest război global sunt redutabile şi diverse: traficul de arme,  loviturile de stat, cultivarea retoricii anti- coloniale, crearea unor condiţii de criză alimentară,  facilitarea imigraţiei ilegale spre Europa şi în particular spre  Polonia.   Ipocrizia acestui imperiu al răului este hrănită de ambiţiile sale nelimitate. Cei ce atacă civili în Ucraina, cei care sunt stăpânii unui   vast domeniu colonial au  temeritatea de a se descrie ca apărători ai dreptului  la auto-determinare al popoarelor africane.  Ca şi în era sovietică, alianţa impotriva Occidentului se  sprijină pe potenţialul de resentiment al aliaţilor din Sudul Global.

          Federaţia Rusă este pregătită, după toate aparenţele, să lupte până la capăt în acest nou Război Rece. Ordinea  internaţională pe care o schiţează Moscova o evocă pe aceea sovietică. Sclavia, arbitrariul, fărădelegea, crimele împotriva umanităţii,minciuna  sunt  parte din arhitectura  acestui viitor.   Alături de RP. Chineză, Federaţia Rusă  este un stat revizionist, iată ceea ce trebuie  reamintit, spre a lupta impotriva cântecului de sirenă al putinismului.

           Războiul din Ucraina  a generat un  val seismic care se resimte, dincolo de graniţele Europei. Bătălia din vecinătatea noastră geografică imediată este o batălie pentru viitor. Libertatea   naţiunilor noastre nu poate supravieţui în condiţiile  unei hegemonii ruse. Războiul  global  al Rusiei este o  ameninţare mortală pentru  fosta Europă captivă.

Distribuie acest articol

60 COMENTARII

  1. Chestia asta cu imperialismele este mai nuanțată, în sensul că TOATE fostele state imperialiste trăiesc cu nostalgia fostelor lor imperii. Căci, ce mai caută Franța prin Maghreb, Sahara, Sahel? De ce UK a încropit un surogat de imperiu numit Commonwealth? De ce Austria vrea refacerea Imperiului Habsburgic, deocamdată pe structura Austria, Ungaria, Croația, Slovenia, dar cu presiuni teribile asupra României, Cehiei, Slovaciei, etc. Și, în definitiv, transformarea UE într-o Federație nu este tot o tentativă ne-o imperială? Fiindcă, vai, politic și economic vorbind, cel mai bine pentru statele imperiale este jefuirea și tâlhărirea altora…
    Revenind la Rusia, aceasta a constat că dacă nu mai este Imperiu, moare. Pentru Rusia, existența Imperiului său este o chestiune existențială, de a fi sau a nu a mai fi.
    Deci, asistăm la o luptă a Imperialismelor, de reașezare a unei noi Ordini mondiale, alta decât cea stabilită la sfârșitul WW2. Cum se va face asta, prin diplomație sau război global, rămâne de văzut.
    Rusia, China, Turcia, etc au început războiul pentru o Nouă Ordine Mondială. Ce va face Occidentul? Aceasta-i întrebarea.

      • Dar unele imperii au înțeles ca nu mai merge cu teroarea. Austria are bani și a venit cu bănci, firme de asigurare, nu îți mai pune pistoul la cap. În UE am întrat benevol, de NATO nu mai zic. Se la SUA primim și „lumina”, pentru ca toată știința și tehnologia vine dintr-acolo. Ii respectam pe toți, chiar dacă suntnl imperialisti. Au ce pune pe masa la o adică. Bani, știință, cercetare, principii democratice de organizare a statului, samd.
        Vine AUR și Sosoaca și ne spun că suntem sclavii lor. Pai suntem, știi de ce? Ca au bani. Bogații noștri, gen Țiriac, Becali, nu fac nimic pentru popor, doar pentru ego-ul lor. Nu vreau pomeni, scoli, spitale, dar sa învârtă ceva și pentru popor. De aia suntem sclavii altora. Pentru ca nu putem fi sclavii bogaților noștri. Asta dacă e sa o ardem pe patriotism. Altfel, nu îmi fac iluzii ca, născuți saraci, nu vom fi sclavii cuiva. Asta nu ne spune Simion și Sosoaca, prietenii știu de ce…

        De la Rusi doar minciuna și teroare. Nu ii crede și nu ii respecta nimeni decât niște disperați pe care culmea, tot ei i-au adus la sapa de lemn.

        • Poate dacă est europeni nu ar mai fi atât de hate-ri între ei, atunci oamenii capabili sa se îmbogățească făcând o treaba, nu ar pleca.
          Ca cea mai dificila chestie e ura permanenta mai ales la adresa oricui care face ceva.
          Si mă refer aici la cât hate isi iau oamenii gen Halep sau Popovici.
          Dacă vrem o țară funcțională, e important sa înceteze privați cu hate-ul la adresa ălora de la stat și aia de la stat cu hate-ul la adresa bugetarilor.
          Poate așa ne alegem cu ceva oamenii aleși care nu-și iau hate la orice prostie.

          • @ginel
            Citind comentariul dvs., mi-e clar ca, daca avem o speranta, nu poate veni decat din educatie si instruire – singurele premise reale si durabile pentru un popor civilizat. Dar la educatie si instruire ne-au lucrat, sistematic, toti politrucii care s-au perindat la putere, din ’90 incoace.

            • @Lucifer duce apologia “raului cel mic” définit prin Cnezatul Moscoviei. Insa uita ca sumul Asasinatelor este peste ceea ce Cancerul a produs ca victime pe Terra. Probabil @Lucifer este un discipol dughinist.

            • Nu cred ca ati inteles deloc comentariul meu.
              Dar deloc.
              Eu tocmai asta am spus, ca daca incetam sa mai fim hate-ri si sa ii bagam pe toti in aceiasi oala (politruci), atunci avem o sansa.

            • @ginel
              „hate” -ul ala inseamna, in primul rand lipsa de educatie si de instruire. Pot intelege ca nu este foarte evident, pentru dumneavoastra, dar numai educatia si instruirea pot eleva o natiune, intr-un mod durabil. O natiune civilizata, educata si instruita este capabila sa-si aleaga conducatori vizionari si competenti, care sa o ajute sa evolueze, pe toate planurile. Acea natiune gandeste, munceste, colaboreaza si n-are timp de „hate”. Corect?

        • Nu este chiar așa, relațiile de dominanță sunt o politică sistematică chiar în UE, mai ales pe relația Vest vs Est. Iar „pistolul la tâmplă” a fost pus deseori Poloniei, Hungariei, etc. Pentru România nu voi menționa decât forțarea privatizării și acapararea a ceea ce era mai bun din economia românească (energie, bănci, forță de muncă, etc), chestia cu statul de drept (vă place cum arată Justiția?), etc. Nu mai zic de opoziția Austriei, etc la aderarea României la Schengen și de opoziția Germaniei la unirea Moldovei cu România.
          În legătură cu capitaliștii români, totuși dezvoltarea României s-a făcut de ei, nu de stat.

          • @Lucifer
            Cu privatizarea, va contrazic. Devalizarea prin privatizare pe nimic s-a facut sub obladuirea pro-sovieticilor Ilici iliescu si ai sai protejati, intorsi cu cheita de la Moscova.

          • Forțarea privatizării , cind ? In anii 90 cind toți securiștii au privatizat pe gratis ? Și unde sunt ma rog realizările acestor capitaliști romani ?! Au falimentat totul, chiar și acum, vezi firmele de asigurări care au dat faliment, au dat faliment ca le-au devalizat , furat la lumina zilei. Bancile in anii 2000, cine le-a devalizat ? Occidentul sau securiștii de serviciu ? Stimate domn, ai memoria cam scurta.

          • Fals! UE a cerut statului român să facă profitabile întreprinderile autohtone, adică să renunțe la decidenții politici care le devalizau zilnic, să nu mai acoperiți furturile masive cu bani de la buget. Evident, jaful nu s-a oprit, venalii români de partid și de stat n-au putut fi scoși din buzunarul public decât cu forcepsul. Nu ți-a cerut nimeni să le privatizezi, doar să nu mai furi, române! Nu s-a putut.
            Ai multe lacune în expunerile dumitale cu aromă narativă kremlineză!

            • Domnule, mai ușurel cu aprecierile peiorative. NIMENI nu a știut metoda cea mai bună de trecere de la Comunism la Capitalism, mai ales România. S-a aplicat metoda capitalismului sălbatic, cine a putut și a știut să fure a devenit „capitalist” iar statul a devenit mafiot. Cam peste tot în statele foste comuniste. Ăsta e, așa s-a scris Istoria marii treceri de la Comunism la Capitalism….

    • Cand arunci o piatra in balta, locul nu ramane deformat, daca scoti o piatra din apa (imperiu, colonizator, ssponsor), la fel, locul nu ramane gol, il ocupa apa dimprejur..

  2. Rusia si China si-au crescut influenta in Afica speculand erorile politicii occidentale. Deunazi, Franta si-a trimis ambasadorul lgbt (chiar exista si asa ceva!) In Camerun, sa mituiasca niste oficialitati sa apuce calea progresismului. A fost declarat persona nongrata de guvernul de la Yaounde si vizita refuzata. Rusii se duc cu un vapor de grane si gata prietenia.
    La noi e cam la fel, trei ambasade au sponsorizat Accept cu un milion de euro, pt plata participantilor la cel mai mare mars Pride din tot universul, iar alti doi ambasadori de frunte au marsaluit in carne si oase. Sa nu se mai mire nimeni de viitorul esec al occidentului, cu toata AI de care dispune, viitorul pare dictatura.

  3. Imi place sa va urmaresc interventiile. Imi pare ca ati surpins inca o data foarte bine mizele luptelor de azi, si contorsionarea existentiala in care este prinsa si Romania.

  4. Probabil va fi nevoie de un nou „Gorbaciov” pt. linistirea setei imperialiste rusesti, va fi nevoie alti 100 de ani in care Europa si lumea libera vor avea de furca cu aceasta tara daca nu se va intampla „vre-o minune” din interior care va produce o implozie.
    Dupa informatiile secrete aparute in presa unde demnitari inalti americani ar fi avut intalniri cu oficiali rusi reiese altceva. SUA doresc o Rusie „puternica” care poate tine randuila la marginile ei, mai ales in est unde China, nu se stie, intr-un viitor ?? va putea avea pretentii teritoriale.
    Zonele sudice ale imperiului rus sunt zone de conflict, instabile cu multe popoare care isi cauta drumul fie impreuna cu rusii fie impotriva lor, din Ucraina si pana in Mongolia, vezi conflictul actual din Nagorno Karabach unde rusii nu mai pot asigura pacea intre Armenia si Azebaijan.
    Africa este un continent pierdut si asta nu de ieri insa cu potential de toate felurile, enorm.
    Este continentul unde va avea loc o explozie demografica in urmatorii ani , este continetul cu mari resurse minerale dar si altele. China si-a pus de mult piciorul pe continent, Rusia devine tot mai activa, probabil impreuna cu China isi vor imparti acest continent si vor avea grija ca un umar tot mai mare de emigranti sa sufoce Europa.
    Nu este nevoie de nici o interventie militara in Europa, daca problema emigrantilor nu se va rezolva, acestia vor dinamita ordinea europeana din interior si vor produce probleme enorme la nivelul UE pana la posibilitatea destramarii acesteia.
    Cum putem preveni aceste planuri diabolice rusesti si chineze ?
    SUA este un continet, izolat, greu de cucerit intr-un fel sau altul, poate fi distrus numai atomar insa Europa este parte a ce numin Eurasia, suntem legati de Asia si rusi iar Africa este la o aruncatura de bat.
    Este Europa miza jocurilor globale ? din Europa au pornit 2 conflagratii mondiale, va porni si a 3 -a ? respectiv Europa poate fi invinsa cu „armate de emigranti” militar lucrurile pot fi mutate in zona Pacificului.

  5. Am citit undeva un scenariu in care peste vreo 40-50 de ani lumea va fi condusa de China si satelitii sai Rusia Iran Coreea de Nord si toata pleiada de satrapi africani si autocrati sudamericani . Practic tot globul ar fi o imensa puscarie/lagar , nu ai avea pe Pamantul asta unde sa fugi unde sa te ascunzi sau sa scapi de supravegherea lor.

    • Nu este exclus, cum suna „With a little help from my friends” ? Cred ca „lumea libera” sa va conforma inainte daca continua dupa cum a inceput de ceva timp.

    • @Al Goretex – „peste vreo 40-50 de ani lumea va fi condusa de China”

      China nu are mentalitatea potrivită pentru a conduce lumea. Statele Unite conduc în prezent lumea datorită mentalității liberale a societății americane, iar în urmă cu 100 de ani Marea Britanie conducea lumea tot datorită mentalității liberale.

      Există un aspect pe care puțini români îl înțeleg astăzi: libertatea mărilor. O navă românească poate veni astăzi din Australia fără să fie arestată de China, de Rusia sau de Iran pentru că există această libertate a mărilor. Asigurată de Statele Unite, cu flote desfășurate pe toată planeta.

      În urmă peste 200 de ani, Statele Unite plăteau tribut Marocului, astfel încât navele comerciale americane să nu fie atacate de pirații marocani și algerieni. Americanii au învățat ceva din asta: astăzi există Flota a 6-a din Mediterana, cu baza la Napoli, care asigură libertatea navigației în Mediterana. Astfel încât nimeni să nu mai plătească tribut pentru navele proprii, nu doar americanii. Așa-i că Rogozin nu povestește și lucruri din astea? 😀

      Pe vremuri, Marea Britanie făcea același lucru în Mediterana, asigura libertatea navigației, având niște baze navale în Cipru, la Akrotiri și Dhekelia. Are și astăzi acele baze navale, chiar dacă suportă Statele Unite cheltuielile.

      Pentru Iran și ideile lui despre Golful Persic și Oceanul Indian, există Flota a 5-a americană, cu baza în Bahrain, la Manama. De câte ori Iranul amenință că închide strâmtoarea Hormuz, uită că Flota a 5-a se află deja în interiorul Golfului Persic, tocmai ca să nu trebuiască să intre în forță. Baza navală de la Jufair a aparținut inițial englezilor, care tot asta făceau, asigurau libertatea mărilor. Când englezii n-au mai fost în stare, în 1971, au acordat Bahrain-ului independența, dar au transferat americanilor baza de la Jufair, care oricum erau prezenți acolo încă din 1941.

      Despre China, despre Flota a 7-a americană cu baza la Yokosuka și despre baza aeriană de la Kadena, în Okinawa, în episodul viitor 😀

      • Asa-i, dar destul de multa lume uita (sau habar nu are) care e scopul flotelor militare raspandite pe tot globul… pentru a asigura „libertatea mărilor” niciun efort din partea marilor puteri care conteaza pe mare, nu va fi prea mare
        Si iar, multa lume se infierbanta ca cum o sa faca rusii prapad in Marea Neagra – lac rusesc inchis pentru rusi … de fapt, doar pentru rusi

      • @Harald, foarte adevarat ca USA asigura libertatea de navigatie pe marile lumii dar Istoria este mereu in miscare, Imperiul Roman asigurase libera navigatie in Marea Mediterana dar nimic nu dureaza la nesfarsit, au venit altii mai disperati /mai lacomi /mai neimburgheziti in trai bun si ideologii de gen si au contestat ordinea stabilita de cateva sute de ani si pana la urma au daramat ditamai imperiul. SUA si Vestul gresesc pentru ca ei doar raspund (sau incearca) provocarilor aruncate pe piata , practic ei joaca partitura impusa de Rusia, China, BRICS ,Coreea e Nord Iran etc. „Contestatarii” astia joaca un razboi hibrid murdar fara reguli iar tarile civilizate raspund provocarilor cu intarziere timp in care deja a aparut o noua provocare si tot asa. Criza migrantilor, criza energetica, criza alimentara etc etc

        • @Al Goretex – de la întemeierea Romei până la destrămarea Imperiului Roman de Apus au trecut 12 secole, Statele Unite abia au depășit 200 de ani. Iar destrămarea propriu-zisă a Imperiului Roman de Apus a fost o linie arbitrară, trasată de istorici, mult mai târziu. Pentru locuitorii acelor vremuri nu s-a schimbat nimic, timp de mai multe generații. Iar Constantinopole a continuat să domine Mediterana încă 1.000 de ani.

          Poveștile astea care cântă prohodul Statelor Unite provin de la Moscova, la fel ca pe vremea lui Brejnev. Europa este într-adevăr infestată de oamenii rușilor, la nivelul conducerii politice, dar e vorba de marxiști bătrâni, care vor fi înlocuiți în următorii 4-5 ani. Politicienii europeni care au astăzi mai puțin de 45-50 de ani nu au mai fost crescuți de ruși, cum au fost la vremea lor Merkel, Scholz sau Timmermans. Imediat ce dispare Putin de la Kremlin, dispar și uneltele lui din Europa.

          • @Harald Mister H pina la urma or fi USA mari,tari si dragi da’ uite ca pina la urma majoritatea absoluta a republicanilor plus peste 51% din populatie vor SISTAREA ajutoarelor militare pt Ucrainia.Se pare ca pina la urma agentii coloanei a 5-a putiniste sint mai eficace in rindul republicanilor insistind pe afacerile veroase ale famigliei Biden in Ucrainia si asocierea Biden-democrati-Ucrainia.Asa o fi da’ pina la uma e ingrijorator faptul ca paznicii de baza ai democratiei americane,republicanii vor s-o rupa cu orice ajutor militar (cca. 76% dupa sondajele recente;CICA) pt Ucrainia.Ar fi pacat.
            As fi curios daca revine Trump la Casa Alba ce se va intimpla.

            • @Lamuritorul – Trump a fost la Minsk în 2015, să impună ucrainenilor niște acorduri prin care să-și dezmembreze țara de bunăvoie? Sau Merkel și Steinmeier?

              Trump nu a fost crescut de ruși, spre deosebire de idolii neomarxiștilor de azi. Nici ambasadorului olandez la Moscova nu-i venea să creadă ce rusă ”outstanding” vorbește Timmermans, în momentul când s-a angajat la ambasadă.

              Liderii vest-europeni de azi primesc instrucțiuni de la Moscova, de asta e toată isteria împotriva lui Trump. Trump a fost în Internaționala Socialistă de Tineret sau Scholz și Stoltenberg?

            • Trump este un Nero modern cu o freza la fel de portocalie dar mai nasoala.

            • Nu va faceti griji, „oranjutanul” va candida ptr Sing-sing, timp de vreo 261 de ani. Sanatos sa fie, sa-i poata duce pe toti la bun sfarsit….

            • Au primit instructiuni de la Moscova si cand Trump a castigat alegerile cu ajutorul Rusiei? Si cand il lauda pe Putin ca a avut o idee geniala cand a atacat Ucraina? Stim cu totii ca Trump e idolul tau, dar nici chiar atata zel.

            • @Zelu – ”Trump a castigat alegerile cu ajutorul Rusiei”

              Când a câștigat Trump alegerile ”cu ajutorul Rusiei”? În care stat american și care ar fi fost rezultatul corect, în acel stat american? Fără ”ajutorul Rusiei”, evident.

              Trump nu e idolul meu, Trump a fost o soluție greșită la niște probleme reale. Trump nu a fost la înălțimea obiectivelor pe care și le-a propus, dar mai există un mic aspect pe care trebuie să-l lămurești: cine sunteți acei ”voi”, care ”știți cu toții”? Pe cine reprezinți tu, când comentezi aici?

  6. Articolul e foarte bun pentru ca arata contextul mai larg al actiunilor din Ucraina, Africa si mai departe. Dar mai trebuie facuta completarea ca incepand odata cu revolutia din Octombrie omenirea a devenit (initial nici actorii acelor timpuri nu au sezizat) obiectul unui amplu proces revizionist de reinstalare si virtualizare a epocii feudale. Cele doua „armate” contemporane Rusia si China duc aceasta lupta folosindu-se selectiv de mecanismele capitaliste, ideile liberale si social-democrate, religii si ideologii in general (de fapt simple masti, exemplele extreme nord-corean si iranian sunt bune), ca arme de atac pe care le completeaza cu terorism aproape neformalizat (cazul miliardarilor capitalisti din partidul comunist chinez care dispar fara urma odata o actiune finalizata e tot un bun exemplu) Din pacate civilizatia occidentala
    nu e pregatita pentru o asemenea lupta (iar aliatii celor doua sunt mult mai numerosi decat un politician gen Orban sau vreun concern sau miliardar vestic). In Romania cazul Ursu sau clasele de pensionari sunt doua exemple flagrante. Viitorul e sumbru.

  7. Lasati, ca vine la anu Trump cu conservatorii si le rezolva pe toate. Mare stangist internationalist si Putin asta, amicu lui Bush Jr., calare pe tigri, mai ceva ca Rambo 2.

    • Lula ?, dar de ce nu si Bolsonaro ?! …

      Eu cred ca dnul profesor politolog Ioan Stanomir vede lumea prin lentile foarte mari, foarte late si foarte groase ´conservatoare´. Asa se face ca din 422 de articole pe Contributors nu am gasit practic o propozitie mai legata, in afara de cateva pomeniri cu totul razante, despre Trump si fenomenul trumpist. Am cautat si cu google, zero ( ah, uite!, am dat totusi de ceva, intr-un interviu dnul Stanomir zice ´mult hulitul Trump´ ). E o performanta sa conferentiezi despre situatia internationala, geopolitica si sa nu spui nimic despre trumpism. Despre Putin, Mugabe, stangismul progresismul international plus islamismul etc., elegii si pasteluri conservatoare, Burke etc., starea de urgenta si dictatura statului pe timpul pandemiei ( cam aproape totusi de plandemie, date fiind evidentele tendintele libertariene, de altfel l-am vazut pe dnul Stanomir adesea langa dnul Aligica, geopolitica asta amarnica a zdrobit atatea afinitati … ), etc. Trumpismul, un fenomen neglijabil, marginal ( sa fi scris ceva despre asaltul asupra Capitoliului ?, nu-mi amintesc, n-am gasit nimic, mea culpa ). Evident, nu e stilul conservator al dnului Stanomir – mai tory, asa, cu papion, dar se vede ca subiectul nu e convenabil. Si atunci, ce valoare pot avea aceste expertize, ce seamana mai mult a declamatii apodictice ( menite sa intareasca credinta celor deja convinsi)? Cand e evident pt. toata lumea ca cea mai mare problema a lumii devine acum posibilitatea victoriei aripii dure conservatoare americane si revenirea lui Trump, atunci, care, cum va fi politica noii administratii fata de Europa in general si fata de Europa de est in special ? Asta vrem sa aflam de la cineva calificat, nu reverii conservatoare. Bineinteles ca Putin, cum ii e felul, temporizeaza pana la anul, sa vada rezultatele, peste tot. Cum s-au vazut destule suciri, nu ar fi de mirare ca ´Istoria´ sa-si schimbe iarasi sensul, in stilul ´actualist´ conservator ( pt. cine nu cunoaste termenul, sa caute la G. Gentile ).

      • Un singur lucru imi permit sa vi-l remarc, negativ, Produceti in replica analize importante, dar post factum. incercati sa oferiti comentatorilor, o „profetie”, cat de mica. Lumea politica de azi este asemeni ansamblului de „foi de ceapa”, care se desfac in timp, dezvaluind lucruri importante dar mai ales, contradictorii: unele sunt dulci, altele pisca.. Momentul cel prost pentru omenire l-a constituit aparitia pe harta politica a lumii, a statului comunist. Pana atunci lumea era inca romantica si intuitiva, in sangerarile pe care si le producea „unul altuia”. In prezenta noii teorii, cea comunista si a noului stat, ambele unite sub numele de „Rusia”, a aparut protectia cetateanului de catre statul comunist, protectie devenita pragmatic criminala; in spatele celor mai cinice zambete. Ba chiar afirmand ca serveste binelui intregii societati omenesti.
        Dar, probabil ca acest aspect nu ii este dezvaluit usor, fiecaruia dintre noi: forta subtila a minciunii de stat. Priviti cu obiectivitate asupra atmosferei de ambiguitati folosite in politica tarii noastre, de azi. Si de oeri. Priviti si cat de subtil ne indepartam de crestinism, „pas cu pas”. Ceea ce nu este recunoscut de simturile noastre din dotare, nu exista, nu-i asa?. Cum ar fi „Raul”. Parintele Arsenie Boca, sublinia inteligenta superioara a lui Lucifer, care adoptase propunerea unuia dintre subalternii sai: ” sa le spunme oamenilor ca noi, reprezentantii raului, NU existam”. Si asta funtioneaza din ce in ce mai bine…

  8. Rusia vrea un sistem neocolonial, in care sa fie prima vioara; cum nu poate pe cale economica, foloseste razboiul si vechile structuri KGB din tarile sarace. Atit are, atit foloseste.
    Ea crede ca datorita fortei militare si armelor nucleare, trebuie sa aiba un cuvint de spus pe plan mondial.
    Ma rog, nu e vorba de Rusia, ci de elita rusa. Nascuta din elita sovietica. Invatati sa ordone tuturor si insultati de lipsa de respect ce li s-a aratat in ultimii 30 de ani.
    Sa vedem daca vor reusi.
    In fond, ei vor sa subordoneze planeta prin razboi si teroare, pentru cativa (elita nu e asa numeroasa) privilegiati din Rusia.

    • Si rusii de rind au capul plin de vise imperialiste, nu doar conducatorii lor.
      Imi aminteste de chelul caruia ii mai lipseste doar tichia de margaritar.

  9. Sfere de influenta rusesti si chinezesti in africa Neagra si lumea araba bine delimitate .Puterile europene si sua scoase din aceste zone datorita politicilor ezitante si a jumatatilor de masura .Turcia si Arabia saudita oscileaza inca intre occident si orient .Iranul aliat cu Rusia iar pakistanul cu China.India asociata economic si militar cu Rusia de multe decenii dar avand si propriile ei ambitii de mare putere si evitand tensionarea relatiilor cu sua. Japonia si indonezia ,tari mari si puternice nu pot intra in zona de influenta rusa dau chineza .Birmania aliata traditional cu sua dar lucrurile se pot schimba Relatii nu prea bine cu china .Tarile din indochina ar merge mai degraba spre Rusia decat spre colosul chinez.Thailanda inca ezita intre Rusia ,china si sua ,la fel si malaezia. japonia ,coreea de sud ,filipine ,taivan nu pot fi decat in tabara occidentala si americana .La fel Australia si noua zeelanda.In America latina urmeaza sa fie impartite sferele de influenta intre Rusia ( mai demult prezenta acolo) si china.Zona de influenta rusa cuprinde deja nicaragua,cuba,venezuela.Scopul impartirii Americii latine in zone de influenta rusesti si chinezești este evitarea conflictelor dintre Rusia si china si scoaterea definitiva a Americii latine din zona de influenta americana.Sua nu au reusit sa rastoarne nici macar regimurile socialiste din venezuela si nicaragua cu toate ca aceste tari trec printrbo criza economica groaznica si au o inflatie uriasa iar populatia e foarte nemultumits Politica externa americana ultralegalista si neintervenționista si sprijinul militar puternic acordat de Rusia dictatorilor socialiști din aceste tari le a scos practic pentru o lunga perioada de timp din sfera de influenta americansa.Toate regimurile si toti politicienii latino americani de orientare socialista si antiamericana vor fi puternic sprijinite de Rusia si china Ciresele de pe tort sun Brazilia,argentina ,chile si mexic ( deocamdata).Cu sprijin militar si politic rusesc și chinezesc eventualii noi dictatori socialisti latino americani se vor putea eterniza la putere ca dinastia kim din Coreea de Nord.Bidenistii progresisti corecti politici din sua aflati acum la putere si avand perspectiva de a ramane acolo cel putin pana in 2028 nu vor intreprinde nimic impotriva ” fratilor” socialisti din America Latina..In plus modelul progresist corect politic nu este absolut de loc atractiv pentru nici o tara in afara celor in care acest model nefast si extremist si isteric de stanga se aplica deja adica sua ,canada ,ue,marea britanie ,norvegia ,australia,noua zeelanda.Cand lumea libera ( cat a mai ramas de libera) se va hotari sa arunce acest model nefast care o distruge cu tot mai mare viteza si eficacitate din interior la cosul de gunoi al istoriei unde ii era de mult locul ,atunci si numai stunci se va putea constitui o vasta alianta a tarilor lumii libere care sa cuprinda sua,canada,UE ,marea britanie,norvegia,ucraina,Moldova,georgia ,armenia,israel,iordania,japonia ,coreea de sud,taivan,australia,noua zeelanda ( pentru inceput) care sa combata cu succes expandionismul rusesc ,chinezesc si islamic care sunt dusmanii de moarte ai lumii libere,ai civilizatiei traditionale occidentale avand ca fundament ciivilizatia greco romana ,crestina si bizantina..

  10. Sa vrei, e una, sa poti, e alta. Ramane de vazut daca rusia putinista poate sa duca un razboi cu jumatate din lume, pe mai multe fronturi.

    Cu imaginea sifonata serios de „razboiul de 3 zile” din Ucraina, rusia se zbate sa arate ca e o forta si ca merita sa stea la masa celor puternici – de una singura, nu sub aripa Chinei.
    In Europa si-a inchis usa, in Asia n-are loc de China si de India, asa ca i-a ramas Africa – sunt destule state, aici, care se potrivesc cu stilul golanesc al rusiei si al mercenarilor sai. In plus, probabil ca influenta in Africa are costuri mai mici. Deh, ia si tov. putin ce poate, dupa posibilitati…

    Eu sunt tare curios care va fi raspunsul lui Macron, in Niger… daca i s-au epuizat sau nu rezervele de bunavointa pentru tov. putin… si daca are capacitatea sa manevreze, in favoarea Frantei, situatia de-acolo…

    • Occidentul se va retrage din Niger si alte zone africane, nemtii isi fac deja bagajele, va fi ceva de genul Afganistan, cu coada intre picioare.

      • Da, e posibil sa-i lase pe altii (care au interese acolo) sa incerce sa faca ordine. Ramane de vazut… Pana la urma, vremurile astea turbulente aduc si ceva pozitiv – clarificari. Ne lamurim care state (sau aliante de state) au dorinta si capacitatea de a-si proiecta puterea in diverse zone ale lumii, in mod eficient. Si, poate, ajungem la un (nou) echilibru.

    • Macron din 2014 a avut reactia unui copil frustat in fata lui Putin.
      Franta nu mai este cea de pe timpul lui Charles de Gaulle. Este un melanj fara putere.

    • Ce va raspunde Macron? Nimic. Ca de mai bine de 50 de ani tot acest VEST(+SUA) doarme somnul ratiunii. Si iata ca monstrii ”s-au nascut” sub forma acestor dictaturi foarte eficiente:Rusia, China, Coreea Nord, Iran, Africa de Sud si rind pe rind vin altii. Aceste democratii sclerozate nu au stiut numai sa se amageasca cu niste bani facuti usor pe seama celor de mai sus, ocupindu-se de ”drepturile minoritatilor” (pentru a-si acoperi comportamentele deviante) si lasindu-se corupti prin banii furati de acesti dictataori de la popoarele lor. Si-au dat toata stiinta pe mina chinezilor si a altora pentru ”doi arginti” numai si numai pentru a se lauda care mai de care cu averile si miliardele. La ce le va folosi?Nu pot uita cind dl. Brucan spunea ca dintre cei 3 (pe vremea aceea URSS,SUA si China) 2 se vor uni al3-lea va fi ”pus la podea”. Iata ca unirea se face. Slabe sperante am ca nu vor reusi. Cam atit deocamdata.

      • @Adam
        Ca traitor intr-o tara membra UE, NATO si partenera cu SUA, neavand intentia sa emigrez in Rasarit, recunosc ca sper ca „unirea” despre care vorbiti sa fie intre SUA si China, pana la urma… :)

  11. „Federaţia Rusă este pregătită, după toate aparenţele, să lupte până la capăt în acest nou Război Rece”

    Tot ce sper e ca factorii de decizie din Occident să fie conștienți de asta. Cu implicațiile de rigoare: reorganizare economică, neutralizarea „candidaților manciurieni” (gen Trump), revitalizarea componentei militare, izolarea politică a cailor troieni din cadrul alianțelor vestice (cum ar fi Ungaria și Austria), cultivarea regimurilor favorabile din „Sudul Colectiv”, contraacțiuni la insurgențele susținute de ruși , alternative la politica de acaparare economică dusă de China, regândirea priorităților și politicilor interne (mai puține false probleme și agende generatoare de clivaje majore în societate). Al Doilea Război Rece trebuie câștigat din nou de Vest, pentru a nu aluneca într-o distopie fascistoidă. Acum are alături și Estul Europei (o bună parte, cel puțin), dar e erodat din interior mai tare decât în Primul Război Rece.

  12. Nu numai Rusia are in ziua de azi o politica neo-coloniala. Si Turcia incerca sa se prezinte drept stindardul statelor musulmane din Orientul Mijlociu, SUA nu mai vorbesc deja influenta lor globala e clara, Franta, UK incerca sa refaca pe alte baze fostele imperii. China se infiltreaza foarte agresiv in Africa si Orientul Mijlociu, ba chiar si in Europa. Evident in ziua de azi nu mai e vorba de teritoriu, ci de influenta, soft power, contracte economice, culturale, militare, etc. Problema la Rusia e ca are niste metode de sec 19, foarte primitive, netransparente deloc, brutale, neevoluate. Problema veche a rusiei a fost si inca este economia; rusii nu sunt inca in stare sa produca singuri o masina de spalat buna sau un televizor bun. Nici cu alimentele nu stau stralucit. Aceasta tara a investit aproape toate resurseele in armata, spionaj, rachete nucleare, etc. Prea putin merge la propria dezvoltare pe niste baze coerente. De aceea majoritatea exporturilor lor sunt petrol, gaze, menereuri si alte materii prime. Nimic avansat (eventual doar arme). Care e solutia pe viitor ? asta e intrebarea… Rusia nu se va schimba fiindca o afuriseste stanomir sau altul. Din exterior e f.putin probabil ca se va putea impune schimbarea, cu toate sanctiunile; asta doar ii va intarata si mai tare. Si evident ca are destui aliati, tarile sarace care sunt lasate in urma, multe din africa, america latina. In tandem cu china, va fi o mare provocare pt Vest. Care si Vest are greselile lui facute, si prostiile lui, milioane de africani/indieni/arabi, etc pe care i-a facut cetateni dar care nu sunt integrati bine, propaganda lgbt, ipocrizia cu privire la tarile din Est, ipocrizia cu privire la afacerile cu rusia, etc.

  13. Imi pare rau ca trebuie sa spun dar cu asemenea articole ne cam invirtim in jurul cozii. Am inceput sa obosesc citind aceleasi idei, chiar daca sunt adevarate. Autorul isi da seama ca se repeta la nesfirsit si mai baga cite una mai tare

    Libertatea naţiunilor noastre nu poate supravieţui în condiţiile unei hegemonii ruse.

    Cine a pledat pt o hegemonie rusa? Cine crede ca va exista vreodata o hegemonie rusa?

    Sigur e inaltator sa inchei un articol cu niste lozinci frumoase si mobilizatoare.

    • Cei ce au trait in timpul instalarii regimului comunist impus brutal de Rusia- URSS, avand la acele timpuri capacitate de intelegere a evenimentelor, sunt tot mai putini. Copiii nascuti in 1945, cei care stimulati de tragediile familiale aveau un nivel de perceptie ridicat, depozitari ai unei memorii istorice de cosmar, sunt tot mai putini si au astazi 78 de ani. Aceasta firava, aproape inexistenta si ultima sursa de informatii reale despre tragediile din perioada Sovromurilor, nu a avut niciodata credibilitate in fata unui popor indobitocit cu rapiditate de ura promovata de catre comunistii adusi in furgoanele armatei rosii. Cu atat mai putin astazi, eventualii supravietuiori nu sunt ascultati de generatiile succesive de indivizi spalati pe creier si urmasii lor care se inchina la MALL-uri ; sunt priviti cu ostilitate si cel mult cu indulgenta. Timpurile terorii comuniste de sorginte sovietica-rusa li se par foarte indepartate, ireale si imposibile. Insa istoria poate fi masluita, dar adevarul nu poate fi ignorat. Incepand de la 1711, Rusia loveste periodic in tinuturile romanesti, in vecinatatile sale si chiar mai departe. Doritorii de liniste si plictisitii de subiect ar trebui sa-si completeze bagajul de cunostinte, incercand sa afle cum au ajuns rusii in Tartus, care erau granitele Moldovei in 1812, care este originea regulamentului organic din Valahia, ce semnificatie are anul 1856- nu 1859- pentru Valahia si Moldova, care a fost pretul platit pentru Dobrogea, Sa-si aduca aminte de gulag, de Ungaria 1956, de Ian Palach-Valahul!!!- din 1968,, de Afganistan sau deSiria anului 2015. Dominatie rusa nu exista, dar exista amenintarea si actiunile agresive cu urmari tragice. Cine crede ca este momentul sa ignoram realitatea pericolului, poate experimenta un sejur in Rusia, la talpa tarii acolo unde este mereu penurie de vodca.. Rapotandu-ne la japonezul educat de la nastere sa traiasca cu cutremurele, romanii trebuie sa-si cunoasca trecutul, sa-si identifice prietenii si sa constientizeze ca pericolul exista si va exista. In acest context este admirabila atitudinea Unui tanar Român care se straduieste sa scoata romanii din starea de letargie in care s-a scufundat. Reluand remarca unui coleg, multumim ca suntem membri NATO si UE.

      • domnule, sub umbrela „nato ue” opereaza in interior toate scursurile (fara ele ar fi mult mai rau desigur). nu i ciolacu atlantist? nu i doctorul ciuca cu nato? scursurile semianalfabete n au doctrina domnule. daca puterea ce i sustine azi se schimba, la fel si ei. sint nimicuri ce nu se pot sustine pe propriile i picioare. despre asta vorbiti, despre oameni liberi si capabili, nu despre dejectii bransate la bugetul tarii (aia ce produc ceva n au nevoie de scursuri sa i „administreze”). trimiteti i pe ciuca sau ciolacu intr o lume a competentei. ce ar fi astia? niste neica nimeni la periferia societatii. despre asta i vorba, de jegurile ce au sarit ca paduchii n frunte. despre asta trebuie discutat. cine l a produs pe putin? dar pe iliescu? despre cauze trebuie vorbit, altfel efectele o sa va copleseasca fara sa intelegeti nimic.

  14. Moscalii au purtat in istoria lor peste 600 de războaie și aproape toate au fost de cotropire, însă de fiecare data spuneau că sunt războaie de eliberare de sub jugul cuiva. Rusia gonflata, Rusia care tinde să se intinda până la capătul lumii, Rusia Barbara, Fascistă, Terorista, Funebră a făcut din expansiunea sa endemică un cal troian pe care îl împinge in Europa, in Africa, peste tot. Ca și Herr Hitler, Inaltjosnicia sa Herr Putin – o buruiană-de-ceas-rau – vrea să-i facă sa urle pe toți, ca să-i reducă la tăcere pe fiecare in parte. Este evident că avem de-a face cu un dictator care secera sufletele deopotrivă cu capetele. Putinismul are la baza șovinismul exacerbat, terorismul și antisemitismul. Și tocmai de aceea odiosul cârmuitor de la Kremlin crede că el este Atotștiutorul, sau cel puțin așa își închipuie. Ghiujul Putin, care nu strălucește printr-o inteligenta deosebita, dar care trece drept un vi-rus al bolilor moștenite de la genghishanism, tarism și comunism, joaca rolul Godzillei din Laguna Neagra, sau cel mai adesea al binomului funest Genghis Han-Ivan cel Groaznic. Cu mintea sa perversă și cu inima sa haina, peChinezul indezirabil reprezintă un caz psihanalitic. El vrea nici mai mult nici mai puțin decât un război total Împotriva Occidentului. Împotriva profetului nazismului rus, împotriva unui regim criminal care crează mereu turbulente marsave, crime, atrocitati, orice mijloace de lupta sunt justificate.

  15. ce „imperialism” rus domnule? terminati cu supra aprecierea unei natii ce n are stofa de imperiu! imperii au fost cel roman, englez si alte citeva. astea au creat civilizatie si cultura. niste desculti necivilizati si infometati (condusi cu pistolul si propaganda de kgb isti) dvs ii numiti „imperiu” ? scrieti domnule despre Romania (si problemele ei structurale foarte grave) ce copie modelul securist/putinist, ar fi mai benefic.

  16. Privelistea oferita de continutul textului ne duce cu gindul la obligatoria implicare a NATO sau a unei Coalitii de tari, toate foste parte a sistemului sovietic ba chiar si a celor doua natiuni ce au intrat sau vor intrara de curind in NATO,in razboi, pe masura ce Rusia pierde teren in Ucraina .Rusia a declansat acesta actiune , numita denazificare , in momentul in care a inteles cum toate planurile rusilor sunt cunoscute si in momentul in care fosti sefi de stat occidentali , simpatizanti si ei ai Rusiei , nu au mai fost realesi in tarile lor de origine .Cuvintele de inceput ale lui J.R.Biden si ale doamnei Ursula von der Leyen ne suna inca placut in ureche : „nici nu stie ce il asteapta si Federaria Rusa nu mai poate ramine in aceasta formula actuala„.Putin nu a mai avut alta solutie decit sa atace Ucraina nefolosind insa cuvintul „razboi ” chiar daca acum acest cuvint este acum dublat(un an si ceva Ucraina s-a abtinut ) de loviturile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei ce nu se mai poate prevala (daca ele erau facute la inceput)sau nu se mai poate vaicari in fata lumii intregi de aparitia „terorismul ”ucrainean .Occidentul a stiut foarte bine ce face .Atragerea Rusiei , ca ultima alternativa , in razboi .Capcana ce a oferit Rusiei Crimeea fara lupta . Oferirea de armament Ucrainei ca parte a necesitatii distrugerii vechiului armament de sorginte sovietica si a inlocuirii lui cu noi tehnologii, de ultima generatie,deja dovedite performante . Separarea totala de resursele Rusiei si sanctionarea Rusiei pe mai toate domeniile vitale .Inarmarea fara precedent a Ucrainei si a intregului Flanc de Est .Oferirea posibilitatii de inarmare , fara ca cineva sa mai zic cîrc , a Germaniei si Japoniei .Extinderea NATO si aparitia unui NATO 2 in Pacific .Ne este evident si foarte clar cum lucrurile nu se vor opri aici si peste Rusia ,devenita revansarda, se va pravali revansa intregii Europe ,sustinuta de SUA , acum aflata intr-o simbioza, devenita obligatorie ,pe masura ce Rusia nu mai reprezinta in Europa o alternativa .Natiunile europene nonUE nu mai au decit sansa obtinerii aderarii .Lupta pina la capat ne-a spus-o deja Medevdev ce este constient ca Rusia trebuie sa plece din Ucraina dar frica cea mare este continuarea . Dealtfel va tot zic, de multa vreme, cum Rusia perdanta nu are alternativa decit punerea in valoare a unor lovituri mininucleare efectuate in teritoriile ,deja distruse la ras ,din partea de Ucraina aflata la granita cu Rusia ce evident va forma , de o parte si de alta , un pamint al nimanui radioactiv pentru zeci de ani de acum inainte . Credem totusi ca Europa si SUA nu se vor opri aici momentul cheie fiind cel in care Rusia va fi declarata Stat ce a comis crime de razboi .Asteptam de multa vreme ceea ce am putea numni noi tehnologii militare ce o data puse in miscare ne vor arata adevarata dorinta a Occidentului .In Romania , la Marea Neagra deja vin noile sisteme de ultima generatie Aegis .De la Nord la Sud si de la Est la Vest totul este pregatit altfel cele doua natiuni Suedia si Finlanda nici macar nu isi puneau problema de a intra in NATO.Planul este cu mult mai mare si el devine vizibil pe masura ce inaintam in conflict .Geografic nici Rusia si nici China nu mai au unde inainta .Ucraina nu putea porni la lupta fara a cunoste inca de la inceputuri intreg planul Occidentului .Cine inca mai crede ca Occidentul habar nu avea ce vrea sa faca Putin se inseala .Desigur la TV totul ne este prezentat etapizat atit militar cit si propagandistic .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro