vineri, decembrie 9, 2022

Impotriva abuliei morale: Ion Iliescu si tenebrele trecutului recent

Daca vrem sa regasim ceea ce se cheama claritate morala, daca ne pasa de valori precum adevarul si demnitatea, daca nu dorim sa ne scaldam intr-un ocean al abuliei etice, atunci Ion Iliescu complicii sai din iunie 1990 trebuie judecati. Este vorba de acel catharsis fara de care democratia romaneasca ramane lipsita de credibilitate, fragila si disfunctionala. Originile convulsiilor din Romania post-comunista se afla in perpetuarea unei forme mentale, spre a relua conceptul lui Zevedei Barbu, ostila pluralismului si tolerantei. Confruntarea cu trecutul traumatic, pre-comunist, comunist si post-comunist, este premisa unei constructii democratice robuste.

In Rusia, Putin si camarila sa fesebista au facut tot posibilul pentru a amuti vocile democratice. Asociatia „Memorial” este calomniata si asediata. In alte tari post-comuniste, politizarea manipulativa a trecutului are consecinte grave pentru sanatatea procesului democratic. In Romania, asistam la o competitie a imposturii, a fraudelor semnatice, similara cu aceea din primavara anului 1990, cand FSN-ul lui Ion Iliescu si Petre Roman se jura ca este o formatiune anticomunista. Dar, iata, institutiile functioneaza si asta este, cum se spune, the good news.

In aceste conditii, a lumina paginile intunecate din trecutul secent cu ajutorul justitiei mi se pare un lucru pe cat de dezirabil politic, pe atat de necesar din perspectiva morala. Pot depune aici marturie ca Traian Basescu a dorit formarea unei comisii prezidentiale care sa examineze evenimentele din 1990, dar si mineriada din septembrie 1991. Nu s-a intamplat acest lucru, dar nu din vina sa. Sa apreciem, asadar, momentul actual si sa speram ca justitia isi va spune cuvantul cat mai curand. In plus, o decizie a justitiei inseamna mai mult decat orice raport al unei comisii…

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Din gândurile unui om care a văzut aproape toate ororile prin care a trecut Europa:

  „Mă rotesc în lăuntrul meu chiar dacă știu că voi cădea în frigul din propria-mi inimă./Asta e bătrânețea : claritate neostenită.” (Antonio Gamoneda)

  Vine această claritate și prin justiție? Adusă prin justiție și bătrânețe este de două ori mai chinuitoare?

 2. Era un articol scris de domnul Liiceanu … in care erau comparate comportamentele gastelor si ai sobolanilor … Sobolanii isi sacrificau fara sa carteasca congenerii …

  E si un roman al unui scriitor polonez … se cheama Sobolanul …

  Cred ca e un moment bun sa fie citit, recitit …

  Trimiterea in judecata nu valoreaza nimic pentru ca e data de majoritatea parlamentara si pe baza unui cod de procedura penala modificat de aceasta majoritate, care e practic o emanatie si o consecinta directa a paratilor …

  Trimiterea in judecata nu e decat o miscare de legitimare si credibilizare a continuarii unui regim monstruos …

  Amnezia si somnul ratiunii tind sa se generalizeze si sa arunce tara intr-o spirala a decaderii …

 3. acel gunoi (iliescu) nu merita decit dispretul romanilor. un om de nimic. tipul clasic al fripturistului / activistului interesat doar de propria i putere. individul a colindat lumea pe banii romanilor, a tinut darlogii in palatul cotrocenilor si si a odihnit fundul la opera / ateneu. acum sincer, ce si poate dori mai mult un ins sarac dar cinstit ?! dar nu asta i problema. la urma urmei natia asta a fost mai mult decit generoasa cu atitea alte secaturi ! pentru a acapara si apoi a si conserva puterea, individul a pastrat / girat vechile structuri : nomenclaturisti, militieni, magistrati si securisti (tot ce a avut mai rau aceasta tara). indivizi gusati cu cefe late (brucan, theodorescu, nastase ….) au devenit noii (aceiasi) potentati, insa mult mai lacomi si periculosi.

  • Din fericire acuzele care i se aduc in justitie, sa nu uitam, din incapatinarea unor oameni care nu s-au jenat sa ajunga la CEDO, nu sint fripturismul sau arivismul, ci crime impotriva umanitatii. Ion Iliescu este un criminal vinovat nu doar de mortii de la revolutie necesari doar sa ne alunece pe git gogoasa noii emanatii populare, dar si de la mineriada. E autorul moral al unor crime. E cu atit mai odios cu cit acest sacrificiu a slujit mafiei postceausiste. Abulia morala, cum spune Vladimir Tismaneanu, eu i-as zice ratacirire morala e capodopera cu care si-au incununat triumful. Ion Iliescu un fripturist? Poti sa spui despre Stelian Tanase ca e un fripturist, sau de alte personaje gretoase care populeaza acesta fabula amorala, aproape distopica, care e de fapt viata noastra de romani – de altfel verzi in cerul gurii.
   Romania ar trebui sa danseze in strada, ca la o a doua cadere a lui Ceausescu.Societatea civila ar trebui sa faca presiuni asupra parlamentului, pentru a impiedica orice fel de sforarii. Romania cere judecarea lui Ion Iliescu ca un semn de sanatate.

   • cred ca gresiti domnule Adrian; romania nu cred ca „cere judecarea lui Ion Iliescu ca un semn de sanatate.” romania sint aia vreo 16 milioane care au ramas acolo;ca sint intre ei unii ca dvs, desigur,dar sint poate mai multi de jumatate care ii sint datori lui „iliescu apare,soarele rasare” sau mai tirziu”un mare om politic”
    comunistii sint urmasii fascistilor pe partea stinga,dar mai au o calitate: e jmecheri ! pe unii fascisti i au spunzurat,altii s au sinucis si multi au luat ce au furat si au fugit in Americi.comunistii in schimb si au schimbat directia,au intors armele ptr ca au invins exploatatorii.
    cind am fost tinar am urit si io pe Marele Conducator;apoi am inteles ca el oferea sansa exploatatilor sa ajunga exploatatori prin aderare la Marele Partid.
    oamenii au trasaturi,unele onorabile altele mai putin;comunistii sint cei care au adus neonorabilitatea la rang de onorabilitate;si sint multi domnule Adrian;tara aceea e a lor si asa va ramine

    • @Dusu
     Ca sa nu dam in comedie, daca semnez cu Adrian, imi asum o formula neprotocolara, pt ca-s vaccinat. Domnule Adrian suna ca la frizerie.
     CEDO a intors socoteala din cauza incapatinarii si a cutezantei unui singur om, poate ca ar trebui sa nu-i uitam, totusi, numele, in ciuda a nustiucite milioane de „Iliescu apare soarele rasare”. Sa luam aminte. Asa cum ar trebui sa luam aminte si de incapatinarea lui Vladimir Tismaneanu, care nu oboseste sa ne serveasca un discurs al ceea ce in lumea civilizata se cheama normalitate – de git cu o ceata de mutanti.
     Pe de alta parte, pina la milioanele de „Iliescu soare ura!” uita-te ce se intimpla aici, unde alfabetizarea e mai ridicata. Brebenel e embrionar – sa speram ca nu ramine asa o viata. Iar lui Hantzy, cu conteaza care e subiectul, i se scoala piticul Traian Basescu pe creier. Asa ca s-ar putea sa ai mai multa dreptate ai vrut sa exprimi.
     Totusi… sa nu uitam morala. 1. Omul e mic, dar daca e al dracului si ambitios poate sa stea drept.
     Si 2. Pina una alta, Iliescu risca o condamnare – nu-i putin lucru, chiar daca Romania abulica moral nu pricepe nimic… poate ca o sa priceapa daca-i spun mai multi.

     • sa ma iertati,io nu s frizer,da asa m au invatat sa pun „d-nule ” in fata; ca adrian va cheama ori e un nickname,mi e perpendicular
      fiti totusi mai rezervat in a da verdicte asupra altora si ramineti in a exprima opinii; stiti, mi e teama sa nu ajungeti si la mine,haha
      ei doamne tineretea asta !ce n as da sa mai fiu tinar odata da nu in romanica

 4. Dar, iata, institutiile functioneaza si asta este, cum se spune, the good news.

  Eu nu sunt convins. Sunt inca in faza embrionara… unele (se) misca intr-adevar in directia corecta (DNA) si peformanetele din ultimii doi ani merita mentionate. Cine nu e de acord cu asa ceva ar fi de rea-credinta. Din nefericire, cea mai mare parte dintre institutii este anchilozata sub presiunea unui munte de birocratie, incompetenta si interese personale. Bad / old habits die hard.

 5. „Pot depune aici marturie ca Traian Basescu a dorit formarea unei comisii prezidentiale care sa examineze evenimentele din 1990, dar si mineriada din septembrie 1991. ” ( Vladimir Tismăneanu)

  Sunt convins că așa este: Traian Băsescu și-ar fi dorit o astfel de comisie prezidențială. La Revoluție făcea parte dintre cei prigoniți, dintre nomenclaturiștii contestați, dintre cei care s-au retras pentru a reveni ulterior în politica mare. Lucru care s-a și întâmplat de altfel. Și alături de cine a reapărut dl Băsescu în politică? Alături de Iliescu și de „Petre cel mai bun”. Atunci când zeci de mii de bucureșteni aplaudau minerii și imeghebiștii veniți „să facă ordine”, FSN putea fi rampa de lansare pentru orgoliul nemăsurat al fostului președinte. Mineriada l-a prins deci fesenist, chiar dacă nu de prim rang. Atunci când trendul nu i-a mai fost favorabil lui Iliescu, o comisie prezidențială care să-i aducă încă mai mult prestigiu, părea pentru dl Băsescu indispensabilă. Căci, contrar zicalei cunoscute, corb la corb își scot ochii.

  • Zicala , domnul Hantzy , este ,, corb la corb nu isi scoate ochii.”

   Spre deosebire de Peter the Great si Iliescovici , TB a evoluat politic si nu numai.

   Iliescovici nu putea sa condamne comunismul.Domnia sa inca este comunist , mai exact postcomunist comunist. De ce nu au infiintat o astfel de comisie Iliescu sau altii?…

   Pai era dificil- IOn Iliescu ar fi trebuit sa infiinteze o comisie si de investigare a barbariilor fascistoid comuniste din 13 , 14 , 15 iunie….

   Sprijinul politic pt. infiintarea unei Comisii de investigare a Crimelor Comunismului cerea moralitate- anticomunism- si forta respectiv curaj.Base le avea.de-asta inca il ataca latrina 3 si alte haznale televizate.Ce naiba…restul sunt hipstereli de 2 bani.

   Nu confundati orgoliul cu abilitatea politica , curajul si autenticitatea.Base nu este impostor si nici criminal…precum altii.Nomina odiosa.Dar sa lasam Justitia sa-si spuna cuvantul.

   • poate stiti ca cinci tari foste comuniste au discutat infiintarea unui tribunal international ptr judecarea comunistilor; statul romin a participat ,dar a refuzat sa semneze documentul
    poate ptr ca in romanica condamnarea lui Marx si Lenin sint suficiente

   • Domnule ciani, încerc un nou răspuns, cât mai scurt. Și mizez pe buna-credință a tartorilor platformei a-l acceptă măcar pe acesta.
    Fără argumente nu pot accepta „TB a evoluat politic si nu numai”. Intenția dumisale de a forma o comisie, neapărat prezidențială, o consider oportunitate electorală, de vreme ce timp de 15 ani de la evenimentele incriminate nu știu să fi cerut măcar o singură dată rezolvarea acelor dosare, deși între timp a participat chiar la guvernare.
    Eu nu am votat niciodată cu Iliescu, preferând să mă abțin, dar e imposibil să nu constat că acuzele constante ce i se aduc acestuia datează din perioada tulbure 1989-1991, adică exact de atunci când printre susținători îl număra și pe fostul comunist Băsescu. Contestatarii săi de azi au prea puține de criticat la ultimul său mandat, atunci când Băsescu nu-i mai era alături. Ori tocmai realitatea asta infirmă opiniile d-voastră despre „evoluția” dlui Băsescu.
    Înainte de curaj și forță e nevoie de tact și corectitudine. A-i cere imperios doamnei Koveszi o soluție în dosare ce n-au fost soluționate, de exemplu între 1996-2000, mi s-a părut atunci o atitudine „de televizor”, mai ales că între timp se știe că transmisiile media cu fostul președinte erau trunchiate chiar de administrația prezidențială. Iar, așa cum susține dl Tismăneanu, „o decizie a justitiei inseamna mai mult decat orice raport al unei comisii”. Ori singurul efort cunoscut al dlui Băsescu în această direcție sunt cele două minute de mustruluiala către procurorul general. Puteți avea o altă opinie, dar eu, personal, consider că e prea puțin.

 6. Si inca ceva-ESENTIAL.

  Multumiri , din suflet , celor care au facut posibila infiintarea acestei Comisii Prezidentiale !

  Admiratie&Respect.

 7. @ victor L
  De ce atunci cand apare in discutie vreo referire la TB, brusc va ” imbolnaviti” de cataracta?
  De cele mai multe ori, pe diverse subiecte, aveti o vedere clara si doar la TB va apare ceata.

  • @ adrian petreanu ,
   simplu: dece te intereseaza?
   Doare ce spune Basescu?
   Apoi, ii raspundeam cuiva care se otraveste cind aude de Basescu si se extaziaza cind e vorba de actualul presedinte, concetateanul sau sibian.
   Se pare ca si tie ti-e inconfortabil Basescu.
   N-am ce-ti face: exista. Si a purtat un dialog dur cu procurorul general (la acea vreme) despre inchiderea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor.

 8. @ Adrian B
  poate ati inteles gresit (vina mea, scriu putin si prost). am zis activist (de partid) nu arivist !
  nu mi propusesem o analiza savanta sau exhaustiva (s a scris si vorbit enorm un sfert de veac). intre sine si constiinta este interpus ego ul personal. unii se folosesc de putere pentru a si umple burta / acumula vile si bani, altii sint pur si simplu bolnavi de putere (aici se incadreaza saracul cinstit). in sfirsit, nu i nici o noutate, se stie ca n 89 n a fost o emanatie revolutionara ci o emanatie a sistemului ticalosit / criminal care a distrus multe generatii, si care (in acel moment critic) trebuia sa se salveze / perpetueze. cind la un capat ai institutii (care ti dau, te protejeaza, iti asigura sanatatea, viata si moartea !), la celalalt capat gloatele de asistati (care doar casca gura sa le pice frimitura). iar intre (cele doua capete) este vid (lipseste o patura dominanta de oameni liberi care si poarte singuri de grija si n acelasi timp din surplusul lor ii sustin si pe cei mai putin favorizati), in aceste conditii nu putem vorbi decit despre oligarhie / cleptocratie (numiti o cum doriti). oamenii cavernelor (structurilor) din 89, si de azi (aceiasi) stiu foarte bine ca supravietuirea lor depinde de intarirea aparatului birocratic / bugetar si slabirea oamenilor liberi. acesta este motivul pentru care un sfert de secol n a avut loc nici o reforma a statului. cu o scara a valorilor rasturnata, o mass media tabloidizata, un sistem de educatie prabusit (produce doar doctori in „informatii” si „interes national”) ma tem ca nici o justitie nu poate indrepta Romania (cu atit mai putin o „justitie” care nu a gasit vinovatii pentru mortii din 89 si „redeschid” dosare care intre timp au devenit clasate). inainte de a ne concentra asupra raului individual (asta nu inseamna clementa fata de hoti si criminali) ar trebui sa cautam sursa raului, raul legiferat care deschide calea jafului institutionalizat, permite impostorului sa decida pentru tine si lupului sa fie paznic la stina.
  ps : am facut efortul de ascrie mai mult pentru a nu fi din nou prost interpretat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

Contributors: Giulia Sfameni Gasparro, Moshe Idel, Giovanni Casadio, Maria Vittoria Cerutti, Dana Jalobeanu, Pietro Daniel Omodeo, Sascha Freyberg, Arianna Migliorini, Edward Kanterian, Roberta Moretti, Gregory Spinner, Laura Teodora David, Dorin David,  Daniela Dumbravă and Bogdan Tătaru-Cazaban. Cumpara volumul de pe ZetaBooks
„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro