vineri, septembrie 22, 2023

Impresii din Piață

Mi-e greu să adun într-un text impresiile ultimelor zile. De aceea le voi consemna pur și simplu, fără să le comentez prea mult.

Protestele din Piața Victoriei adună, seară de seară, mii de oameni care știu foarte bine ce vor: demisia unui guvern care a făcut abuz de putere și, prin asta, responsabilizarea tuturor factorilor politici care trebuie să înțeleagă că puterea le-a fost dată prin vot și nu trebuie s-o folosească oricum, ci în interesul tuturor. Toate mesajele din piață sunt îndreptate în această direcție. Și sunt spuse pe toate tonurile, într-o splendidă polifonie.

Nu este deloc corect să punem un semn de egalitate între protestele din Piața Victoriei și cele de la Cotroceni. Este o diferență de atitudine și de nivel între un protest civic și unul politic. Manifestanții de la Cotroceni susțin un partid, un guvern al unei alianțe politice și nu au revendicări de natură civică. În plus, în Piața Victoriei nu se scuipă, nu se lasă gunoaie și ceaiurile oferite sunt acceptate cu plăcere.

Ultima ședință din Parlamentul României a fost revelatorie pentru credibilitatea acestei instituții. Dincolo de spectacolul indecent al părăsirii în turmă a sălii de către parlamentarii puterii (liderii lor s-a temut de eventualitatea ca unii dintre aceștia să voteze cum le dicta conștiința), schimbul de replici dintre Tăriceanu, Dragnea și Băsescu, perceput (acolo) ca interludiu amuzant, de destindere, a fost poate cel mai deprimant moment din ultimele zile. Așa arată elita politică românească: o adunătură de șmecherași care se întrec în poante de care tot ei râd.

Pesimismul care pare că începe a eroda indignarea inițială și entuziasmul ulterior al protestatarilor este piatra de poticnire a acestui moment. Desigur, România nu s-a schimbat fundamental în ultimele zile, abia am reușit s-o oprim cu forța dintr-o prăbușire ce părea ireversibilă. Suntem cu toții încordați, umăr la umăr, încercând să-i oprim alunecarea în întuneric. Am reușit doar s-o ținem pe loc o vreme.  Dar cine nu-și dă seama ce efort uriaș presupune să o împingem din nou spre normalitate? Normalitatea e undeva departe, pe un vârf care nici nu se zărește încă. E ascuns în ceața deznădejdii noastre. Avem nevoie de tenacitatea alpiniștilor, dar și de antrenamentul lor, de condiția lor fizică.

Ieșim în fiecare seară în ger, în viscol. Plecăm zgribuliți și ne dăm întâlnire pentru seara următoare. Am descoperit însă că ne putem mobiliza oricând, că ființa noastră comună a reînviat. Ne unesc umorul, buna dispoziție, bunul-simț și, evident, Facebook-ul. Vom veni aici zilnic, săptămânal și de fiecare dată când ei o vor lua razna. Am descoperit că suntem o forță și cred că asta ne-a făcut să strălucim în lume.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Ca participant ocazional la proteste,la partea cu ceaiul(oferit ipotetic de psd) am niste indoieli.
    Una ca l-as fi acceptat si a doua daca nu cumva, in loc de ceai, ne-ar fi dat o galeata cu ulei si faina.

  2. Mult sentiment și nici o idee. Nu cred că cineva pune semnul egalității între demonstrațiile din Piața Victoriei și din fața Palatului Cotroceni.
    Problema cu adevărat serioasă este erodarea – din motive legate de vreme, lipsă de timp și energie, etc. – a protestelor din Piața Victoriei. Nu aș subaprecia nici un moment capacitatea PSD/ALDE de a face uz de orice metode pentru a stinge – dacă se poate, de la sine – protestele și de activa un amplu mecanism de propagandă.
    Iar posibilitățile de protest cu răsunet, cu eficiență, sunt totuși foarte limitate.

        • da, si pe un virf din Everest de un ungur cetatean romin, cum cei ca dumneata ii numesc
          asta nu i ptr cei ca victoras ! : ma intreb ? oare cita unitate,omogenitate culturala o fi existind intre cei ce protesteaza impotriva guvernului ; poate gresesc, dar cred ca aia ce protesteaza impotriva presedintiei sint mai omogeni si mai greu de infiltrat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro