sâmbătă, aprilie 19, 2025

Împușcând doi iepuri cu un singur foc de armă

Cleaner, thriller purtând subtitlul Atentat la înălțime, este un film de o valoare medie. Nu este nici pe departe un film de Oscar, însă scenariștii Simon Uttley, Paul Andrew Williams, Matthew Orton și regizorul Martin Campbell au folosit cam toate ingredientele de care era nevoie pentru ca cele mai bine de 90 de minute pe care le petrece spectatorul în sala de proiecție să nu provoace plictiseală. Avem de-a face cu un pasabil film de week end.  

Film care conține și multe scene la înălțime (la propriu) cu toate cascadoriile aferente, avem  și confruntări între bine și rău, un rău care, în cazul de față, are apăsate grade de comparație. Avem, desigur, și bătăi, și împușcături, și explozii spectaculoase. Avem și drame de familie, și tandrețe cât cuprinde, și situații critice ce se rezolvă al ultimo minuto. Cum-necum, regizorul Martin Campbell și echipa lui reușesc să împuște doi iepuri. Dezvăluind și consecințele pe termen lung ale violențelor casnice și primejdia reprezentată de fanatismul cauzelor de toate felurile. Se împușcă chiar și un al treilea iepure. Reprezentat de corupția care face ravagii la toate nivelurile. Inclusiv în guvern.

Povestea din Cleaner începe cu câțiva zeci de ani în urmă. Când doi frați –Joey și Michael – sunt victime ale violenței în familie. Joey, fiind mai agilă, reușește totuși să scape de bătăile periodice ale tatălui, lucru pe care însă nu poate să-l evite Michael care suferă de autism.

După o existență relativ aventuroasă, cu suișuri și mai ales cu coborâșuri, cu un început de carieră promițător căruia i-a pus capăt un incident despre care de abia mult după jumătatea filmului primim detalii, Joey, bine jucată de Daisy Ridley, ajunge să lucreze ca spălătoreasa de geamuri la înălțime. Geamuri din clădirea unei mari firme din domeniul protecției mediului condusă de doi frați – Gerald și Geoffey Milton- jucați de Lee Boardman și Rufus Jones. Frați despre încă de la prima lor apariție pe ecran deducem fără mari probleme că e unul mai rău, mai nelegiuit ca altul. 

Altminteri, viața lui Joey este cum nu se poate mai complicată căci fratele ei, Michael ( e foarte bun în rol  Matthew Tuck), nu se acomodează cu regulile stricte din activitatea centrelor de plasament. Cărora le strică socotelile mai mult sau mai puțin oneste, provocându-le neplăceri cu nemiluita.

Tocmai în ziua în care firma pentru care lucrează Joey a programat sărbătorirea cu mult fast și cu o mulțime de invitați, toți unul și unul, a realizărilor clamate cu emfază,  Joey se vede iarăși în situația de a se descurca cum poate cu fratele ei cu probleme. Care însă o va ajuta să îi salveze de la o moarte sigură pe toți invitații la party-ul cu pricina. Party interupt de o acțiune teroristă plănuită de un activist din domeniul protecției mediului, activist pe nume Marcus (Clive Owen). Care, la un moment dat, va fi înlăturat de la comanda operațiunii de un dezaxat pe nume Noah. Foarte bine ales pentru rolul cu pricina actorul Taz Skylar.

Noah se dovedește a fi un  extremist ecologist care întrevede salvarea Planetei de la nenorocirile de toate felurile, nenorociri la care a contribuit cu vârf și îndesat firma ai cărei directori executivi sunt Gerald și Geoffey Milton- prin stârpirea omenirii. Aflată la înălțime Joey va vedea desfășurarea acțiunii teroriste, va alerta poliția, o va ajuta pe coordonatoarea misiunii (Ruth Gemmel). Asta în vreme ce Michael, altminteri un geniu informatic, va salva de la distrugere mărturiile smulse cu forța de la complicii de rang înalt ai familiei criminale Milton.C are urmează a-și primi pedeapsa.       

Anton, Qwerty Films

CLEANER. ATENTAT LA ÎNĂLȚIME

 Regia: Martin Campbell

Scenariul: Simon Uttley, Paul Andrew Williams, Matthew Orton

Producători: Michael Kunn, Gavin Glendinning, Callum Christopher Grant, Chris Arthur, Cindy Cowan

Imaginea: Eigil Bryld

Montajul: Jim Page, Cherryl Potter

Muzica: Tom Hodge

Cu: Daisy Ridley (Joey), Clive Owen (Marcus),Ruth Gemmel (DS Hume), Taz Skylar (Noah), Lee Boardman (Gerald Milton), Rufus Jones (Geoffrey Milton), Mathew Tuck (Michael), 

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Filmul nu e rau deloc, e chiar putin peste un film de week end. Am vazut Mickey 17 si nu stiu ce sa cred, pare cam dezlanat si rateaza ceva cumva…poate luminati un pic lumea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro