sâmbătă, decembrie 4, 2021

Imunitate, complicitate şi democraţie constituţională

Este momentul să o afirmăm răspicat şi fără ambiguitate, la fel de clar şi de precis cum au făcut-o membrii delegaţiei senatoriale americane aflate în vizită la Bucureşti. Prin conduita sa, prin maniera constantă în care alege să blocheze investigaţiile DNA şi să apere imunitatea ca formă de consfinţire a privilegiilor juridice, Parlamentul României şi majoritatea care îl domină sunt cei mai redutabili inamici ai democraţiei constituţionale la noi. Nu este vorba, în această judecată, de vreo pulsiune anti-parlamentară sau de vreo propensiune populistă,ci de clarificarea unei stări de fapt.Ingerinţele legislativului subminează direct şi făţiş eforturile de a reda egalităţii în faţa legii autentica ei semnificaţie.

Intervenţia senatorilor americani trimite la o evidenţă ignorată deliberat de PSD şi de coaliţia care susţine cabinetul Ponta- aceea ca o democraţie constituţională nu îşi poate permite să acorde aleşilor naţiunii dreptul de a fi judecători şi juraţi în propria lor cauză. Un exerciţiu de memorie este necesar. “Marţea neagră” nu a fost decât încercarea de a acorda acestei omnipotenţe o haină juridică definitivă, în văzul unei întregi naţiuni. Tentativele de a elimina conflictul de interese sunt parte din acelaşi val de ostilitate împotriva principiilor domniei legii.

În orice ţară care respectă setul de valori al libertăţii, simpla sugestie de a apăra pe cei suspectaţi de corupţie prin votul unui Plen ar fi întâmpinată ca un simptom al devianţei şi patologiei. În România, cabinetul Ponta nu pare să fie convins că practica parlamentară a complicităţii instituţionalizate poate afecta parteneriatul cu Statele Unite. Ceea ce trădează existenţa unei agende incompatibile cu osatura juridică şi etică a comunităţii atlantice.

Să repetăm,aşadar, acest adevăr formulat de senatorii americani- democraţia nu poate supravieţui în climatul viciat de privilegii şi trafic de interese. Nici un partid nu se poate legitima prin vehicularea unui mesaj care să pună în cauză egalitatea în faţa legii. Nici o majoritate parlamentară nu are dreptul de a bloca demersurile legale ale justiţiei, în vederea elucidării unor cauze penale. Prezumţia de nevinovăţie nu înseamnă şi nu poate însemna ocrotirea generoasă a celor care îşi clădesc cariere şi averi prin spolierea banului public.

În anul electoral 2014, aceste evidenţe sunt piatra de temelie fără de care viitorul libertăţii noastre este în pericol. Să le repetăm cât mai des cu puţinţă, spre a le reaminti celor care cred că pot dispune arbitrar de destinele noastre.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Fiecare parlamentar sa sustina un examen de competenta pentru etica,conflictul de interese si morala.Cine nu trece examenul sa nu poata intra in Parlament pina nu invata pe bune si nu trece examenul de competenta.
  Sa fie instituit cod de etica si conduita pentru parlamentar si sa se aplice in regim de urgenta directiva initiata de Monica Macovei.Incalcarea codului sa trimita parlamentarul direct la ANI.

  Sa se instituie o noua metoda de finantare pentru parlamentari, una care sa tina cont si de electori.Parlamentarii sa fie sustinuti ca si cheltuieli de catre cei care l-au votat( nu centralizat).Sa fie reponsabilizati si sa fie instituita obligatia de a merge in comunitate si sa prezinte ce a facut in Parlament , sa zicem o data la 3 luni.
  Ai fost votat la Bistrita, aia de la Bistrita sa iti plateasca toate cheltuielile si lor sa le dea explicatii parlamentarul asupra modului in care a cheltuit banii comunitatii.Sa nu se mai plateasca tot felul de avantaje de zeci/sute de milioane de euro din buget.

  Parlamentarii sa fie verificati de catre ANI anual si in cazul in care sunt in conflict cu legea sa raspunda ca oricare cetatean in fata legii.
  Sa se desfiinteze votul in parlament pentru ridicarea imunitatii.
  Imunitatea sa fie valabila doar pentru sefii senatului si camerei.

  • Toate bune si frumoase, dar pe cei de la ANI cine-i verifica? Si pe cei care verifica pe cei de la ANI ? …. si asa mai departe.

   Aici trebuie sa intervina propria constiinta, care avind de ales intre corectitudine si o avere imensa ilegala, sa faca alegerea in folosul comunitatii si nu in interesul propriu.

   Din pacate, 50 de ani de „operatii pe constiinta” care au eliminat incet incet orice bariere (bun simt, rusine, altruism, frica de Dumnezeu samd) nu pot fi inversate cu barda de o echipa de paznici, oricit de puternici ar fi ei. Este nevoie de o perioada la fel de lunga de actiuni concertate intreprinse de oameni (politici) dispusi sa se sacrifice un timp indelungat in folosul celorlalti.

   Mi-e teama ca nu vom gasi asa ceva in aceasta generatie ….

   • Normele sociale nu se vor schimba niciodata daca nu incepem sa spunem si sa facem exact ceea ce trebuie facut.

    Suna foarte defetist ceea ce spuneti, si nu cred ca este bine.
    Lipsa de incredere in reusita unei actiuni nu cred ca ajuta.

    In logica asta ( a celor care gandesc ca dvs) ar fi trebuit sa traim si acum in comunism.
    Sau ca sa ne întoarcem mai mult in timp, ar fi trebuit sa rămânem in peșteri.

 2. Ce PSD? Indiferent de partid, toti voteaza impotriva. Hai sa nu mai dam vina numai pe PSD cind rahatul e intins peste tot.

 3. Nu cred că în momentul în care un prădător îţi sare la jugulară mai poţi sta pe gânduri.Spiritul de autoconservare acţionează urgent şi hotărâtor.
  E vreo diferenţă între aspectul semnalat şi agresivitatea iresponsabilă a clasei politice ? Eu cred că nu. Păi,dacă nu este,de ce nu acţionăm în spiritul propriilor comandamente,de ce îndoim şi tot căutăm explicaţii inutile când ne aflăm între colţii carnasierului,de ce acceptăm să fim sfâşiaţi şi devoraţi ?
  Are cineva impresia că lucrurile se prezintă altfel ? Ar fi o utopie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Egalitatea și economia de piață

Narațiunea obișnuită despre egalitate în România este că acest „vis de aur” al poporului este pe cale să se destrame. Bogații devin...

Lașități românești, profituri maghiare (2)

LEGENDA, MITUL ȘI CULTUL LUI DRACULA Să fim serioși, legenda, mitul și mai ales cultul lui Dracula nu au...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro