luni, ianuarie 24, 2022

În așteptarea concluziilor d-lui Tudorel Toader

Au mai rămas puține ore până când ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader,își va face publice concluziile referitoare la activitatea în fruntea DNA a d-nei Laura Codruța Kövesi.
Nu întâmplător am folosit în fraza anterioară cuvântul „concluzii”și am evitat cuvântul „verdict”. Fiindcă nutresc şi speranţa, şi credinţa că dl. ministru va recurge iarăşi la o stratagemă. O stratagemă la urma urmei salvatoare grație căreia va evita nu doar o mare nedreptate, ci va pune la adăpost și debilitarea gravă, poate chiar compromiterea pe termen lung a ideilor de anti-corupție și justiție ce ar putea fi puse de azi încolo la cheremul poftelor politice.
Nu cred, mai corect spus, îmi place să sper că dl. Toader nu îşi va asuma riscul de a pune complet în primejdie viitorul luptei anticorupţie din România şi de a propune măsura cea mai drastică și cu consecințe dintre cele mai imprevizibile.Aceea a demiterii d-nei Kövesi. Măsură a cărei urmare imediată ar putea fi destructurarea pe termen lung de aici încolo a DNA. De unde și primejdia izolării europene a României și o suită de sancțiuni devastatoare.
Trag nădejdea că dl. Tudorel Toader va face dovadă de luciditate și nu va risca nici măcar să creeze premisele unei lupte la scenă deschisă între preşedintele Klaus Iohannis, despre care se crede că va refuza să dea curs eventualei propuneri vizând demiterea prucurorului şef al DNA și vârfurile măcinate de corupție, ură și interese personale ale coaliției PSD-ALDE. Aceste vârfuri identificându-se cu o mână de oameni obsedați de un an încoace de dorința de a scăpa de cea pe care nu pregetă să o acuze că s-ar fi situat în fruntea unei veritabile și concertate operațiuni ale cărei rosturi ar fi acelea de a proceda la decimarea clasei politice din România. Precizând , în disprețul evidenței, că respectiva clasă politică nu ar fi chiar atât de coruptă precum s-ar fi acreditat ideea în spațiul public, că adesea s-a recurs la acuze nejustificate, că s-ar fi făcut dosare la comandă, s.a.m.d.
Ce cred că va face astăzi dl. Tudorel Toader? Va citi monoton, cu voce egală, adormitoare, un raport usturător, conținând neîmblânzite reproșuri la adresa managementului exercitat de d-na Laura Codruța Kövesi. Va detalia cu lux de amănunte eșecurile, acuzațiile și soluțiile neconfirmate, situațiile în care judecătorii au infirmat deciziile procurorilor DNA. Va face o descriere a acelor cazuri, să admitem, grave, însă departe de a fi majoritare care au arătat că DNA nu este chiar o instituție fără prihană. Va supralicita rolul și vinile d-nei Kövesi în aceste operațiuni eșuate. Va plictisi pe toată lumea cu o suită nesfârșită de recomandări finale și tranzitorii vizând îmbunătățirea activității Direcției și a conducerii acesteia. Pentru ca la sfârșit să ajungă la concluzia că d-na Kövesi ar trebui totuși să își ducă la îndeplinire și ultimul an de mandat. Acesta urmând să expire de abia în primele luni ale anului 2019. An de alegeri prezidențiale când e foarte posibil să se recurgă la soluția interimarilor până în clipa în care se va ști clar cine va fi viitorul președinte al României și se vor fi încheiat procedurile de instalare.
Cred, sper deopotrivă că d-nul Tudorel Toader își va asuma riscul de a fi făcut praf, adică jignit, atacat în toate felurile de inși de teapa unor Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu, poate chiar de Călin Popescu-Tăriceanu. Vorbe nu tocmai bune vor veni, poate, și din partea d-lui Liviu Dragnea. Congresul extraordinar de luna viitoare al PSD va reprezenta o bună ocazie pentru continuarea răfuielii. Nu e exclus ca, în cazul în care dl. Toader își va păstra până atunci funcția, dl. Dragnea să aibă de dat câteva explicații. Deja au început să apară primele semne că viitorul Congres nu va fi chiar un lung omagiu adus d-lui Dragnea.
Îmi place să cred că dl. Tudorel Toader va avea grijă să le reamintească chiar astăzi criticilor domniei-sale garanțiile de neimixtiune în activitatea cotidiană a Ministerului, garanții pe care nu întâmplător le-a invocat în informare sa de presă de joia trecută. Se va prevala de ele. Vom vedea cu ce efecte.
Sigur, avem toate motivele din lume noi, oamenii cinstiți din România, să îi fim recuoscători d-nei Laura Codruța Kövesi. Grație activității sale din fruntea DNA ne-am simțit mai în siguranță. Nu și-au făcut de cap politicieni corupți, iar magistrați nedemni de genul Ingrid Mocanu sau Mihaela Iorga Moraru au părăsit pe ușa din dos DNA.
Aceasta neînsemnând însă că ar trebui să ne punem în cui spiritul critic, că ar servi la ceva să o privim pe d-na Kövesi asemenea unui idol, ca pe o icoană, să o socotim un om în totalitate lipsit de defecte,iar DNA-ul o instituție sacrosanctă.
Mi se pare a fi o mare primejdie, un pericol la adresa sănătății intelectuale a națiunii să cădem pradă tentației zămislirii unui nou cult al personalității. Dezamăgirile încercate de cei care l-au susținut necondiționat pe dl. Traian Băsescu în clipa în care au văzut cum a fost și cum e în realitate omul, cum se manifestă după încheierea celor două mandate prezidențiale, câtă mizerie ascunsă sub preș a lăsat în urmă s-ar cuveni să ne determine o temperare a efuziunilor și patetismelor.
Închei, exprimându-mi speranța ca astăzi, după ora 18, acest comentariu să nu fie unul al iluziilor pierdute.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Dupa cit e de alunecos dl Tudorel Toader, nu risc un pronostic.
  Dar ma gindesc ca impotriva lui Dragnea nu va hotari. Daca Dragnea are asigurari ca procesele sale se vor solutiona benefic, atunci dl Tudorel ne va servi o cunoscuta si mai veche conferinta de presa :P
  Citesc in articol si ma crucesc: „Aceea a demiterii d-nei Kövesi. Măsură a cărei urmare imediată ar putea fi destructurarea pe termen lung de aici încolo a DNA.”
  Adica, lumea e convinsa ca lupta anticoruptie o poate desfasura doar dna Kovesi? si ca pina a deveni ea sefa la DNA n-a existat lupta anticoruptie?
  Ba, a existat, fara scandalurile din ultimii ani in interiorul DNA Caci avem un Presedinte care asista si parca ar zice „cearta-i, drace!”
  Ori „De unde și primejdia izolării europene a României și o suită de sancțiuni devastatoare.”
  Avem un organism (care, e drept, unora place doar cind ia decizii pe plac), CCR, care da verdicte de constitutionalitate ori neconstitutionalitate. Sa nu asteptam incontinuu hotariri de la Inalta Poarta.
  Si sa nu uitam sa mergem la vot in 2020. Ca Presedintele nu a vrut mai repede :P

 2. Va fi doar un moment penibil.
  Nu o spun din optimism, ci pentru ca dl. ministru TT este deja demult cu fundul in doua barci si cand vrei sa ramai in pozitia asta nu poti decat sa te legeni prosteste pana cazi.

 3. Depinde de Toader daca vrea sa ramana in istorie ca cel care a impiedicat distrugerea justitiei, in Romania, in ziua Z. Sigur ca reprezinta un sacrificiu din partea lui, insa daca are coloana vertebrala se va sacrifica. In caz contrar, va cadea in ciorba puturoasa a coruptilor si va fi dat uitarii. Scenarii si solutii „made in Dragnea and Co.” sunt multe, de la demiterea lui Toader si inlocuirea sa temporara cu….sa spunem…doamna Dancila, slugoiul care ne-a facut de ras ieri la Comisie invocand prezumtia de nevinovatie pana-n panzele albe pentru coruptii dansei din guvern. In orice stat civilizat, un astfel de politician isi dadea demisia pana sa primeasca oricare condamnare ar fi fost aceasta.
  Evident ca doamna Kovesi nu este o icoana de pus in rama, insa fara dansa am fi fost demult marginalizati in Europa si cu cateva articole activate.

 4. Cu putine ore inainte de a afla ce zice Dl Toader : Inclin sa cred ca dl Moarariu are dreptate.
  Dupa intrevederea Johannis, Dragnea . Dancila, lucrurile se vor pune ” sub pres” . Dna Kovesi ramine, dosarele Dragnea se rezolva favorabil sau se amina, toate celelalte dosare de mare coruptie se pun la ” iernat”, Johannis nu este amenintat cu suspendarea, in 2019 s-ar putea ca tot Dna Kovesi sa ramina interimar inca un an ,etc., etc .

 5. Cand are o lege si o institutie care sa vegheze la respectarea acestei legi, trebuie avut in vedere: qui prodest ? Cui foloseste si pe cine afecteaza.
  O lege foloseste, pe cat posibil majoritatii cetatenilor acelei tari. Pe cine afecteaza? Pe cei care nu o respecta.
  Intrebarea mea este urmatoarea: Sunt corupti cei peste 3 milioane de romani plecati peste granita sa-si castige existenta pentru ei si familile lor? Nu. Sunt corupti cele 5 milioane de pensionari? Nu. Sunt corupti cei care lucreaza,, la privat?” Nu.
  Dupa cat se vede, sunt vinovati coruptii, cei care s-au infipt in politica, nestiind sa faca altceva decat sa minta, sa promita si sa se ocupe de tot felul de matrapaslacuri din banii cetatenilor in ,, interesul carora pretind ca lupta cu gura, ,, neabatut” ca pe vremea lui Ceausescu.
  Orice taran stie ca prasind porumbul ca sa inlature buruienile ( mauvaises herbes ,fr. ierburile rele) mai greseste si mai taie si cate un porumb. Pentru asta trebuie sa nu mai praseasca? Asta-i intrebarea cu raspuns. Nimeni nu este perfect. Vinovat este cel care l-a angajat pe cel care l-a angajat sa praseasca. Sunt convins ca nu. Romanul are o vorba: Am fugit de Dracu’ si-am dat de mama-sa.

 6. Dacă dom’ ministru ar avea oarece demnitate, s-ar întoarce la catedră. Dacă nu, va rămâne să gireze grupul infracţional organizat care este psd-alde şi să se acopere de ruşine pentru tot restul vieţii.
  Alegerea îi aparţine

 7. Acum cand vorbeste in stil josnic, stil de activist PCR, acest „jurist” procuror comunist al luptei de clasa, caci asta a dorit dlui sa fie la inceputul carierei, constat cata dreptate am avut in tot ce am scris pe aceasta platforma, respectiv la misiunea data de PSD acestui instrument juridic aparent legal care mie imi starneste greata.

 8. Asta avem daca nu am bagat la zdup procurorii comunisti in anii 90 ba le-am dat chiar si inamovibilitate. Ori mai fi multi de astia in tarisoara noastra?

 9. Dau in scris ca daca Iohannis tine cont de aceasta pledoarie de tribunal al lui Dzerjinski si nu o da pur si simplu la cos nu va mai vedea al doilea mandat.

 10. „În așteptarea concluziilor d-lui Tudorel Toader…”

  Un „super-specialist”, care acționează în slujba binelui public…După cum vorbea despre tinerețea domniei-sale.
  Care au fost argumentele celor care l-au considerat pe dl T Toader un atât de bun specialist, din moment ce este capabil de un discurs atât de dezlânat, un soi de talmeș-balmeș?! Pentru a fi un mare specialist în Drept nu este oare necesar să aibă logică discursul tău?…Habar n’am cum am găsit de ceva vreme în țara asta doar specialiști extraordinari care să ne conducă! Mi-e dor de unii obișnuiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro