Romania se afla intr-un deficit indubitabil de democratie. Este suficient sa observi ca aunci cind s-a incercat o modificare a sistemului de pensii, in Franta au protestat in strada intre 1 si 2 milioane de oameni iar la Paris intre 80.000 si 300000! A fost un gest de normalitate. Daca asisti la dezbaterile televizate din Parlamentul britanic atunci cind premierul vine sa argumenteze pe larg o pozitie a guvernului simti ca deputatii opozitiei au transmis limpede opinia alegatorilor sai. Este, de asemenea un gest de normalitate.
La noi sindicatele au amutit, puterea avind grija sa le santajeze liderii cu afacerile necurate pe care le-au gestionat ani de zile, dar sa-i conserve in functii, parlamentarii se ascund in urma partidului, premierul nu vine in Parlament sa raspunda la interpelari iar cind are de trecut o lege cu adevarat importanta prefera angajarea raspunderii si chiar interdictia adresata parlamentarilor sustinatori ai puterii de a vota – pentru a nu aparea surprize. Chiar si majoritatea parlamentara se bazeaza pe UNPR adica pe oameni care au fost alesi de o populatie care si-a dat votul catre cu totul alta optiune politica (PSD) in timp ce optiunile exprimate de sondajele de opinie arata o neincredere dramatica a populatiei in cei care detin azi friiele puterii.
Ca si cum lipsa de democratie nu ar fi fost suficienta, presedintele tarii, ales intr-o maniera dubitabila, cu votul vadit supranumerar al diasporei, tine cu tot dinadinsul sa-si epateze puterile de mascul alfa, inlocuind atributele sale cu cele ale premierului ori de cite ori este posibil. Mai mult, nu cred ca vreo categorie sociala bugetara de la magistrati, politie, profesori si personal medical, etc a scapat de jignirile sale, imposibil de contracarat in absenta unui minim dialog. Chiar si Regele Mihai a trebuit sa suporte cu stoicism si nemeritat atitudinile publice ale detentorului vremelnic al mandatului prezidential.
Astazi, reactia la austeritate ca solutie la criza a inceput sa rabuvneasca prin vocea unei multimi adunate in urma ultimei mojicii: inlaturarea unui profesionist real de catre un inginer de nave care se crede specialist in sanatate si impunerea unei legi care prevede privatizarea totala a medicinii, demonstrind ca Romania mai are ce vinde – pe noi, intreaga populatie si infrastructura medicala, atit cit este ea.
Presedintele Romaniei, foarte probabil la recomandarea serviciilor de informatii, a dictat retragerea propriului proiect DUPA ce pe facebook se stabilisera deja multiple proteste in intreaga tara. Defensiva a survenit in cel mai prost moment iar acum, in urma implicarii directe a haimanalelor stadioanelor si interlopilor de cartier cu totii ne gindim la efectele situatiei create.
Democratia din Romania atit cit mai este ea, este atacata intr-uuna din cele mai sensibile cistiguri post decembriste – dreptul la libera exprimare.
In mod paradoxal, cred ca salvatorii DEMOCRATIEI sunt cei care nu au inteles sa iasa in strada pina acum dar care o vor face.
Cei care ramin spectatori la TV, indiferent de motive impart aceiasi responsabilitate cu cei care au declansat fenomenul protestelor, atit a celor civilizate cit si a celor conduse de vandali si interlopi. Dan Tapalaga, analiza trei scenarii privind ziua de 15 ianuarie: un scenariu dirijat de putere – pentru a-i determina pe cetateni sa nu adere la protest, neregasindu-se in actele de vandalism si huliganism, un alt scenariu dirijat de opozitie – in care acestia se bucura de reactia populatiei, sprijinind-o si inflamind-o pe cit posibil si un al treilea scenariu, reactia mai mult sau mai putin spontana a galeriei (o voi denumi asa incluzind aici scandalagii de profesie de pe stadioane, lumea interlopilor marunti, la care se adauga instigatorii profesionisti) ca raspuns la o oportunitate creata.
In opinia mea intre cele 3 scenarii probabil ca s-a produs un melanj. Nu am insa nici un dubiu asupra coordonatorului. Gastile de cartier exista si cel mai adesea ele sunt tinute in friu tocmai de autoritati, care le dau cite putin si le tolereaza pentru a nu intra in confruntare directa cu ele. Un model este relatia dintre patronii de cluburi si galeriile de fotbal sau relatia dintre politisti si proxeneti si prostituate sau relatia dintre primari si cei care pun monopol pe piete, etc. O simpla privire cu sub inteles este suficienta sa lansezi in batalie aceasta oaste de strinsura. Asa ca, daca vreti sa cautati centrul de comanda, trebuie sa dati fuga la autoritati si la serviciile secrete. Asa se poate explica si tacerea suspecta a oficialitatilor de tot felul, de la inexistentul ministru de interne, premier pina la presedinte (sa nu ii bage in confuzie cu ordine contradictorii sau cu spectrul unor sanctiuni reale), asa se explica si reactia jandarmeriei si absenta Politiei, asa se poate explica si blocarea interventiei pompierilor la foc, ca sa aiba televiziunile ce filma si din ce sa se produca stirile internationale printr-un abil decupaj de montaj, etc. Opozitia, exclusiv prin PNL a inteles sa ia decizia de a sprijini protestelele, asumindu-si riscul de a face jocul celor care au pus in scena violentele de ieri noapte.
Trebuie sa recunoastem ca Democratia din Romania este in pericol. Inca o data. Evenimentele din 13-15 iunie ne-au costat ani de raminere in urma, excluderea investitiilor straine, abandonul intr-o lunga perioada de suferinte care, probabil ca nu au fi existat in absenta grosolanei manipulari amintite. Astazi scenariul se repeta.
Ce este de facut?
Un rol important revine fortelor de ordine. Acestia nu trebuie decit sa isi faca meseria cit pot ei de bine. Pot identifica si da publicitatii vandalii – sunt doar o mina de maxim 100 de oameni – usor de recunoscut de catre politie. Problema lor este ca depind de ordinul pe care-l primesc de la ministru, premier, presedinte.
USL a decis ca va sprijini protestul. Nu ii mai ramine decit sa isi marcheze prezenta in orice piata publica, distinct prin insemne electorale, ca parte a manifestantilor si in nici un caz ca lideri oportunisti ai protestatarilor! Mai mult de atit, indiferent cine se va afla in piata publica din orice oras trebuie sa-si asume civismul ca arma, sa dezavueze orice violenta si, mai ales, sa paraseasca locul de protest la lasarea intunericului. Numai asa pot lasa fara obiect manipulatorii opiniei publice! Numai asa se poate apara democratia, exprimindu-ti punctul de vedere, evitind capcanele intinse de dusmanii acesteia!
Indiferent de modul in care se va termina acest trist episod, inca o data, raul va fi fost facut. Cei care azi se bucura de bunurile furate de prin vitrinele sparte vor dori ca in fiecare seara sa iasa la praduit. Spectatorii televiziunilor de stiri se vor teme sa iasa pe strada seara, investitorii isi vor amina deciziile riscante privind Romania pina dupa alegeri si trecerea crizei economice europene. Ne aflam in fata notei de plata pentru ani lungi de decizii gresite in ceea ce priveste democratia si relatia esentiala dintre clasa politica si popor. O crestere a spiritului civic, un avint al societatii civile in detrimentul dominatiei politicienilor este o conditie obligatorie pentru ca Romania sa revina pe un fagas ascendent in evolutia sa viitoare.
Sunt intru totul de acord cu cele spuse de dumneavoastra.
Observ ca, in conceptia dvs., elementele importante sunt scaderea pensiilor, jignirea bugetarilor, etc. La dvs. austeritatea pare sa se reduca la reduceri de sume primite de la buget. Vad ca nu suflati un cuvant despre cei care tin tot sistemul in spate, adica mediul privat, de la care luati toti pensii, salarii si contracte cu statul. Nici prin piata nu se protesteaza pentru reducerea impozitelor sau privatizare, ci din contra: pentru mariri de pensii, mariri de salarii salarii si pastrarea monopolului de stat. Privatul e rau, statul e bun, pentru ca ia de la privat de-l cocosaza si va da voua.
Va surprinde oare ca nu se raliaza niste oameni cu scaun la cap la astfel de cereri pentru prelungirea pomenii care ne-a adus in halul acesta? Tara arde, dar nu in strada, ci arde sub povara sufocanta a taxelor si impozitelor (inclusiv cele pentru sanatate), dar pe dvs. va deranjaza ca va pierdeti salariile si privilegiile.
Pai sa vi le pierdeti. Daca nu va convine cat jupuiti 7 piei de pe sectorul privat, nu vreti oare voi sa traiti intr-o tara unde sunteti numai voi, bugetarii, pensionarii si statul? Sa va jupuiti voi intre voi, fara „particularii hoti”? Cred ca se numea RSR tara la care visati.
good point!
Sunt absolut de acord cu faptul ca intreprinderile private trebuie sustinute.
Este esential ca ele sa devina motorul de dezvoltare al tarii. Este de dorit ca insdutria sa poate intretine si sanatatea si educatia si admnistratia &c. De 20 de ani industria privata a fost cenusareasa politicilor. Veniturile au venit cum ziceam in alta parte din privatizari, concesionari, contracte, &c. Nu din venituri. Daca… subliniez, daca! puterea ar fi luat masuri pentru srijinul acestor privati toate masurile de austeritate nu ar si starnit atata revolta. Dar cand vezi ca tot speculantii sunt incurajati iar industria e inmormantata iar speranta este fara scapare in vreme ce discursul public e tot mai departe de realitate… atunci, da, lucrurile devin greu de suportat.
Multimile intotdeauna au fost de stanga sau au accente de stanga. Oamenii au iesit ca nu mai pot suporta. Dar aveti perfecta dreptate cu reducerea impozitelor si sprijinul celor care produc.
Cat despre privatizare… asta nu va ajuta asa mult daca sunteti deja privatizat, nu’i asa? Totul este legat in privatizari doar de interesele oculte ce apar intotdeauna la contractele cu statul, contracte secrete evident.
Cu ceea ce din nefericire nu aveti dreptate desi mi’as dori sa aveti este „mediul privat, de la care luati toti pensii, salarii”. Defapt modul cum incheiati comentariul dumneavoastra ma face sa cred ca sunteti departe de a avea o fabrica cu 30-60 de angajati pe care va straduiti sa o pastrati functionala. Sunteti mai aproape de retorica politica decat de retorica omului care are intr’adevar o nevoie. E doar o impresie bazata si pe faptul ca nu sunteti patronul unei firme private care abia asteapta contractele cu ministerul sanatatii, sau suteti?
Bu the way… ce anume vreti sa privatizati? A mai ramas ceva de vandut. Dar pentru D-zeu votam cu ambele maini privatizarea. A facut privatizare si Iliescu la urma urmei. Ah… vreti sa privatizati sanateatea asa cum s’a privatizat educatia… ? eh, asta este alta problema si nu are legatura nu atat cu interesele dumneavoastra private cat cu interesele nationale care trebuie discutate si mediate politic. Altfel, sunteti ca acei analfabeti ajunsi la o anume bunastare care spun ca scoala nu conteaza ca ei au scoala vietii. Sunt doar niste oameni prosti. Nu o sa croim legile dupa parerile lor, nu’i asa? La fel si cu sanatatea.
Nu stiu cine voteaza privatizarea cu ambele maini dar sigur nu sunt cei care au scris „Privatizarea ucide” pe pancarde si au iesit sa protesteze zilele astea.
Pana la urma toata lumea se plange de actualul sistem public (de stat) de sanatate (medici platiti prost, pacienti nesatisfacuti de actul medical etc.) dar iata ca vine cu o PROPUNERE sa se schimbe ceva si lumea iese in strada. Sa mai inteleaga cineva ceva!
La ASE, pe vremea studentiei, m-au invatat ca statul e cel mai prost administrator de resurse. Mai mult, cea mai paguboasa situatie in care se poate afla o piata este monopolul. Combinand cele doua, putem spune ca monopolul de stat e mama tuturor „baietilor destepti” din ziua de azi. Si atunci eu nu inteleg de unde atata rezistenta la o schimbare care incearca sa indrepte aceasta situatie.
Nu intreprinderile private sunt in cauza ci banul public, aia e buba. La el li se scurg ochii…
Si cum ziceam competitia pentru banul public nu este nici concurenta si nici nu sprijina cine stie ce sitemul privat. Baietii de la Golden Blitz stiu de ce.
Iar de privatizat sitemul de sanatate … aici am indoieli. Daca (!) nu vorbim de industrie ci de sanatate, am mari indoieli. Iar punerea problemei in termeni reformatori iluminati vs. anti-reformatori comunisti, batuti in cap, &c… o dispretuiesc profund. Tine de retorica politica aceasta dihotomie tocmai pentru a sustine o lege alaturi de alte multe altele fara nici o discutie.
In extremis… da, e o crima sa faci din sanatate o afacere. Nu toate afacerile sunt legitime. Luati’o cum vreti. Comunist vă va fi mai greu sa ma faceti.
Ba este deosebit de facil sa aratam de ce esti comunist: tu vrei sanatate, adica un serviciu prestat de niste oameni platiti, cu un consum de materiale si de aparatura, dar vrei sa fie gratis. Gratis pentru tine, platit din banii altora. Fraierii care muncesc in mediul privat si cotizeaza la buget. Eu, unul, m-am saturat sa fiu luat de fraier. Sunt curios de unde ai mai avea tu sanatate, daca toti fraierii ar decide brusc sa se supere si sa faca, de exemplu, o greva fiscala. Pe vreo doi ani.
Asta asa, pentru ca tu si altii aveti impresia ca iti castigi vreun capital de simpatie cand ceri si pretinzi (in strada) sa primesti gratis. Posibil, capital de simpatie din partea celor care nu cotizeaza la sistem. Cei care nu sunt ei fraieri sa fie contribuabili. Dar te anunt ca cei care cotizeaza sunt cei pe langa care trebuie sa te guduri si sa-i lauzi, pentru ca fara ei, nu ai avea nimic. Si rabdarea e din ce in ce mai subtire in ziua de azi…
@Belger,
nu, nu sunt (v)orbit de lupta de clasa si nici de identitati colective.
– bugetul sanatatii este procentual la mai putin de jumatate decat pricare alta tara de EU. Dumneavoastra veti plati mai mult si nu mai putin, si veti plati unor multinationale depersonalizate nu unor intreprinzatori particulari.
– logica dv. poate fi extinsa. Oricand poate veni la dv. cineva care produce si care sa va spuna ca s’a saturat sa tina in carca pe toti astia care produc doar servicii. Adaos comercial 12%! restul e specula. Nu’i asa? Speculantii de servicii… care mizeaza pe tot felul de bule ale pietei pentru a isi umfla preturile…
– tot asa ar putea sa se planga si operatorii de imobiliare… dupa ce au tras spuza pe turta lor ani de zile… sa se planga ca nu mai pot tine in carca educatia sau sanatatea. Pasol la turbinca!
– probabil va macina tot felul de ganduri morbide cu privire la pensionari. Din nefericire numarul populatiei active este mai mic decat cel al celor pasivi. De sa ii tineti in carca, nu’i asa?
– si apoi mai piano cu „fraierii care muncesc”… sunt tare putini in tara asta care muncesc cu adevarat, care produc ceva. S’ar vedea, nu se alta. Si despre asta am spus ca consider guvernul drept vinovat pentru situatia asta. S’au dedulcit la comisioane si la specula in vreme ce oportunitatile de productie au fost descurajate. Nu poti concura cu un speculant care intotdeauna ca avea profit mai mare. Bancile vor da mai usot 3mil de Euro unui ministru sa speculeze niste case mai usor decat unuia care vrea sa faca o intreprindere productiva. Chestie de randament.
no, asa ca ma astept la o batista pe tambal din partea celor care doar doar de opereaza pe piata pentru a prinde oportunitati de invarteala.
Si eu nu urmaresc sa castig nici un capital de simpatie. Ceea ce urmaresc este sa pot avea grija de parintii mei si sa pot avea grija de copilul meu intr’o tara in care toti smenarii vor sa isi intinda retelele corupte absolut peste tot. Tuturor acestor smenari li se scurg ochii dupa banii bugetului… isi fac planuri, viseaza contracte. Contracte secrete nu este asa? pe care nu le poti ataca decat in instanta cu cheltuiala si timp inutil. Iar sanatatea, ce sac minunat de bani li se pare lor… pentru ca dupa atatia ani de criza tot romanul are vre’o afectiune.
Nu, asta este casus beli. Si daca nu se poate gasi o solutie politica atunci nu e nici un bai. Intotdeauna vilenta este servita de minune de oamenii-massa… care gandesc despre ei in termeni colectivi… in vreme ce toti ceilalti sunt descrisi ca dusmani individuali manati de interese meschine, necinstite, &c.
In piata scria „privatizarea ucide”. Eu, ca operator privat care platesc impozite in tara asta, impozite care se duc majoritar pe ceea ce se numeste asistenta sociala si cheltuieli de personal, deci efectiv pentru oamenii din piata, o iau ca o jignire personala.
Deci, dupa ce ca, practic, tot ce (inca mai) misca in tara si in orice alta tara din lume misca pe banii colectati din impozite si taxe, vine nea’ protestatarul si ma scuipa in fata, ca nu-i dau lui deajuns. Ba chiar, il ucid. Eu pe el, care sta si doar cere de la mine.
La fel si dl doctor Paveliu in articolul sau. In lumea sa, nu exista decat o parte a ecuatiei: cei ce functioneaza, intr-un fel sau altul, in sistemul de stat sau legati de stat. Asta inseamna sfarsitul comentariului anterior: daca pe mine ma scuipa in obraz, nu vor ei cumva sa functioneze numai ei intre ei? Au ceva impotriva daca de maine decid sa nu mai platesc niciun impozit, ca doar eu ii ucid, nu au scris ei ca nu e nevoie de mine?
Ma simt jignit. Profund. In afara de timidele strigate contra taxei auto (pe care le salut fara rezerve), din strada nu se aude decat VREM! VREM! VREM! DE LA TINE, FRAIERE!
puteti sa elaborati putin asupra a ceea ce inseamna „operator privat”?
sub-contractor? sau ?
gasit pe net referire la trenuri care functioneaza in regim privat… am si mers o data cu unul.
am mai gasit undeva un anunt ca „Se caută operator privat pentru modernizarea Policlinicii nr.1”
adica intermediari ? poate ca nu am cautat eu bine.
Puteti sa explicati intelesul de „operator privat”?
Tovarashe, ‘mneatale ai o problema de ideologie. Se pare ca iti pute piata libera, nu inteleg inca prea bine.
Operator privat inseamna pur si simplu un agent economic care actioneaza pe piata, si, in cazul nostru, se lupta zi de zi cu sistemul sufocant de taxe si impozite, doar-doar o razbi si pana anul viitor. Mai pe intelesul tau: fraieru’ ala care plateste mai mult de jumatate din castig, ca sa ai tu „gratis” tot ce primesti gratis: sanatate (asa cum e), scoala (daca nu-ti place aia platita din banul meu, esti invitat sa iti platesti tu una mai buna din banul tau), salariul tau de la stat (desi nu tin minte sa te fi rugat eu sa lucrezi ce lucrezi tu pe acolo si nu inteleg oricum prea bine ce faci si de ce e nevoie de tine, ca daca aveam nevoie te cautam eu si te plateam eu direct), pensia (de orice fel, mica, atat pot eu, zi mersi ca o ai si pe aia) si tot ce mai exista ca serviciu furnizat de stat. In tarile ceva mai civilizate, oamenii politici se refera la noi cu termenul respectuos de contribuabil. Nu e cazul in Romania.
@Belger
Nu cumva ati beneficiat de invatamant gratuit asigurat de fraiierii aia de profesori care muncesc pe nimic. Nu cumva aveti chiar si copii care si ei beneficiaza de munca patriotica a acelorasi paria ai societatii?
Capitalismul nu este numai piata; in piata este si specula multa pentru ca asa este piata. Capitalismul este si investitie, este si productie. Acestea dau forta sistemului. Unii se straduiesc si intampina intr’adevar greutati insurmontabile. Dar ei nu sunt „operatori” asta imi este foarte clar. Si nici nu se vor descrie pe ei insisi vre’un fel drept „operatori”. Intermediarii nu sunt tocmai capitalisti. Nici serviciile imobiliare nu sunt chiar capitalism desi fac parte din tablou. Asa ca tonul dumneavoastra dispretuitor la adresa celor pe care ii numiti bugetari nu este tocmai potrivit. Si ei sunt contribuabili si asta se vede treaba ca nu prea intelegeti si dupa cate imi dau seama nu aveti nici vre’o speranta sa intelegeti.
Agentul economic de la metrou care afiseaza frumos pe usa un afis cu „adaos comercial de 200-300%”… ala nu este capitalism. Si nu din banii lui functioneaza sistemul, oricat ar contribui el la buget. Degeaba ne facem servicii unii altora daca nu face cineva si de mancare. Are cumva cineva o ferma si vinde rosii sau lapte ? Este demn de tot respectul. Cel care ia ieftin de la tarani si vinde scump in piata, ca asa e in tenis…, da… agent economic se cheama si ala…, ei bine nu el este motorul sistemului capitalist, adica nu tine in brate pe nimeni.
Afacerile incep si se sfarsesc o data cu oportunitatile. Frustrant nu’i asa?
In filmul Wall Street II, e o replica de toata frumusetea. Eroul principal, broker, ii spune mamei sale: mama mergi inapoi la spital si incearca sa te reangajezi ca asistenta ca nu iti permiti sa traiesti ca agent imobiliar. Genial spus!
Asta a fost mega privatizarea noastra. Productia s’a dus naibii si au explodat serviciile. Totul a mers pana cand balonul s’a spart. Nu poti specula la nesfarsit. Daca ne facem toti maine agenti imobiliari sau agenti economici… pur si simplu nu o sa avem din ce trai. Si exact asta se intampla acum. De aceea si criza nu se poate rezolva cu usurinta. Fabricile nu s’au privatizat. Erau sucialiste si mergeau mizerabil. Acum fie cresc buruienile in ele fie sunt transformate in depozite. Foarte putine, extrem de putine produc ceva. Marfa e adusa din afara… tot de agenti economici si e tot mai scumpa… Normal, ne dam unii altora flori Olandeze… dar noi ce la dam olandezilor? Da… capitalismul are nevoie de marfa. Nu ai marfa nu ai capitalism. Noi ce marfa avem ? Ah, ne facem unii altora servicii? foarte frumos. Dar cand mancam ce mancam? Servicii ?
@ Belger. Imi cer scuze daca nu am scris despre mediul privat. Pentru a nu lasa nici o urma de confuzie – veniturile mele profesionale sunt si au fost exclusiv private – lucrez la o universitate privata si la cabinetul meu PRIVAT). Daca ma doare ceva legat de guvernarea actuala este tocmai declinul economiei. Masurile luate au fost unele necesare DAR in totalitate fara o contrapondere in stimularea mediului privat. Mai mult, risipa pentru alimentarea clientelei este imorala in aceste conditii. Revolta care face obiectul discutiei nu este a privatilor care din bine o duc ceva mai putin bine (aici ma incadrez eu) ci a celor care bat drumul pe jos pina la cabinet pentru ca nu mai au telefon in casa si cu ce sa sune pentru a se programa! Poate ca din activitatea privata pe care o exercitati nu-i vedeti. La mine in casa ei fac zilnic subiectul discutiilor iar neputinta mea personala ma doare (caci de puterea lor de exprimare nici nu are rost sa mai stam de vorba). Inca o data imi cer scuze pentru lipsa de claritate, daca ea exista cu adevarat.
Inseamna ca nu ati inteles absolut nimic din ce se intampla. Ar trebui sa reveniti la stat. „protestele” sunt ale celor care sprijina PSD/USL, nu exprima majoirtatea. Reformele actualului guvern trebuie duse la capat altfel Romania intra in clopas. Sa spuneti contrariul, ceea ce faceti, insemna sa va raliati cu socialistii/comunistii.
Asta e o minciuna TIPIC „pedista”!!!
Si eu am sprijinit protestele, si o buna parte din prietenii mei au participat la ele – si NICI UNUL dintre noi nu are treaba cu USL sau alt partid!!!
Motivul pentru care o sa picati (si sper sa picati cat mai rau!!!) este aceasta continua serie de minciuni si dezinformari, pe care le practicati de ANI INREGI, si de care, din fericire, o buna parte dintre romani s-au SATURAT!!
Sper sa va fie invatatura de minte! dar mai mult decat atat, sper ca „invatatura de minte” (venita dupa ce ati adus la exasperare cu nesimtirea si aroganta voastra un intreg popor) sa nu va foloseasca la nimic! Va urez din toata inima sa DISPARETI definitiv de pe „scena” – iar capii vostri sa „dispara” intr-un loc de unde sa iasa macar peste vreo 5 ani, cu inca 5 ani de retragere a „drepturilor civile”!
Howgh!
Domnule Doctor se pare ca nu sunteti in stare sa va puneti propriul diagnostic. Suferiti de hemoroizi sa stiti. Pai daca sunteti privat si toate veniturile Dvs. vin din privat cum doamne iarta-ma sunteti adeptul socialului fara limite. Va maninca undeva si vreti neaparat sa va pierdeti dreptul la proprietate. Asa ca vedeti ca e o clinica prin Bucuresti care rezolva astfel de probleme? Numai bine!
D-le doctor, daca simtiti astfel cu adevarat, ramane un mister pentru mine de ce nu actionati in totalitate pro-bono. Caritatea privata si personala oricum e de zeci de ori mai buna si mai eficienta decat cea facuta cu forta de stat, pe spinarea mea.
Mare ipocrizie sa spuneti ca cei din mediul privat o duc din bine acum in mai putin bine., cand toate masurile luate de guvern in ultimii ani au fost contra mediului privat. Mare doza de egocentrism, ca sa credeti ca va puteti aroga cunoasterea absoluta, ca sa stiti cine o duce bine sau nu.
Eu un singur lucru va rog sa aveti in vedere: cata vreme sunt contributor net, pretind sa am mai multa greutate atunci cand imi exprim opinia, decat cel care e beneficiar net. Eu, fara ei, beneficiarii sistemnului, as duce-o mai bine. Ei, fara mine, ar plange la un stat neputincios si cu visteria goala. Macar din recunostinta, pentru ca eu platesc facturile, ce dracu’.
Domnu’ doctor a lucrat exclusiv la stat pana in 2008, si pe functii babane, citeste-i biografia. De-abia in 2008 s-a transferat la o facultate privata. Si-acolo, tot pe cai mari.
De unde sa mai stie ce se intampla in mocirla?
as dori sa imi dati exemple de cum statul lui Traian Basescu si al guvernului boc ajuta mediul privat. Stimate domn! Conform oricarei teorii economice austeritatea se traduce si prin probleme ale mediului privat si asta mai ales din cauza scaderii consumului… Austeritatea nu se face de dragul austeritatii sau pentru ca asa spune cineva ( FMI).. Austeritatea este parte a unui proces complex care urmareste ca in final sa se treaca pe plus caci altfel ramai intr-o continua austeritate.. iar politici de crestere economica nu au existat la actuala guvernare…
Eu cred ca se face o confuzie voita, intentionata si direct interesata!
A fi „privat” nu inseamna a trai EXCLUSIV din relatii contractuale cu statul! Avem nenumartae exemple de firme si firmulite care nu fac altceva decat sa capuseze statul si care ar muri in secunda doi daca ar fi puse in situatia de a concura pe o piata reala! Asta este cu adevarat miza din „privatizarea” sanatatii: creearea conditiilor propice pentru noi capuse! Nu am vazut sa scrie pe undeva prin lege ca „entitatile private” vor veni „cu bani de acasa” adica perceputi direct de la cetateni. Peste tot se spune ca banii vor veni tot prin intermediul CNAS. Pe ce criterii? Aceleasi „licitatii cu dedicatie” ca si pana acum? Da, as fi de acord cu un sistem mixt public-privat de sanatate cu un pachet minimal asigurat de plata unei contributii la fel de minimale la stat si pachete optionale asigurate privat dar in conditiile unui control draconic asupra operatorilor privati pentru a fi siguri ca isi fac datoria!
Altfel ajungem fix la „Sicko” si chiar nu-mi doresc asa ceva!
P.S. Chiar lucrez „la privat”, dar un privat „pe bune”, fara contracte cu statul…
felicitari! probabil cel mai bun articol pe tema asta!
Cel mai „de bun simt” material pe care l-am citit pana acum, in special pe Hotnews, cuprinzand cea mai corecta descriere (i-as zice „diagnostic”, tinand cont de profesia autorului) a fenomenului declansat la finalul saptamanii trecute, in urma iesirilor (din nou) iresponsabile ale lui Basescu. Tapalaga, citeste-l si tu!
sigur, basescu e vinovat si cand suntem constipati. Daca ar spune asta pe antena3, 90% din cei ce urmaresc acest post ar lua-o de buna, atat de incuiati sunt. Oamenii nu au iesit in strada pt legea sanatatii, habar n-au ce e scris in ea, au iesit ca sunt posedati de diavol. S-au acumulat niste frustrari.
Flit mah cu ‘democratia in pericol’. Mai bine zis mijloacele sclavagiste in pericol. In SUA cu ‘democratia lor’ cetatenii nu mai au nici un drept constitutional. Por fi arestati, detinuti si executati fara sa se mai dea vreo explicatie. In marea Britanie s-a introdus taxa pe moarte. Nu mai poti muri gratis. Deci hai pa cu democratia voastra.
Vrem o tara nationalista !
E singura cale.
Felicitari ! Un articol corect, eliberat de prejudecatile partinice si de amatorismul militant al altor scriitori de pe platforma asta.
„salvatorii DEMOCRATIEI sunt cei care nu au inteles sa iasa in strada pina acum dar care o vor face”
Minoritatea se supune majoritatii la vot. Daca schimbam regulile si puterea prin proteste, democratia face un pas inapoi, iar violenta un pas inainte.
In rest analiza dumneavoastra e foarte buna. Cu exceptia faptului ca toate argumentele par in favoarea puterii, desi sinteti opozant. Ma rog, confuzia pleaca probabil de la termenul democratie scris cu majuscule vizavi de negijarea rezultatelor ultimelor alegeri.
Dar ultrasii ar fi de acord cu toate confuziile minore ale articolului, in eventualitatea ca l-ar citi vreodata. Pina la urma imboldurile strengaresti sint cele care conteaza.
Ooooo dle Paveliuc, dar asta e un text facut anume pt inflamat spiritele. Sper ca aveti sau ca veti avea de castigat din asta, altminteri nu-mi ramane decat sa va deplang
Domnule Paveliu, va felicit pentru acest text sincer si curajos.
Fara indoiala ca dl Paveliu a facut caz de o forma extrema de curaj cand a scris un text ca asta; ca si Conu Leonida altadata, sta baricadat in casa de oamenii lui Basescu :)
Pai acuma va pare rau, domnu’ doctor, dupa ce-ati scos oamenii in strada???
Autorul deplange faptul ca nu au existat proteste de amploare impotriva unei legi pe care guvernul a retras-o inca de la protestele stabilite pe facebook. Este curios si chiar contradictoriu. Ca atare mi-e greu sa inteleg mesajul articolului, altfel decat ca o propaganda (sociala sau politica) pentru manifestatii de amploare care sa vizeze
a) incetarea masurilor de austeritate si/sau b) caderea guvernului.
Alte observatii :
1) Reactivitatea sociala ridicata in Franta are ca si consecinta negativa dificultatea guvernului de-a lua masurile de austeritate pe care le-ar cere criza actuala. Ratingul Frantei tocmai a fost scazut in timp ce al Romaniei a crescut in perioada crizei. Din fericire economia franceza este suficient de puternica incat sa suporte datoria enorma a tarii. Daca reactia sociala in Romania ar fi fost comparabila, astazi am fi fost intr-o situatie mai grea decat Grecia. Dar nici chiar in Franta nu se manifesteaza impotriva unor legi care au fost deja retrase.
2) Peste 90% dintre romani sunt nemultumiti de functionarea sistemului public de sanatate actual. De ce ar trebui sa fie ostili unei reforme ?
3) Articolul reia teza scandaloasa a legitimitatii votului diasporei. Cu aprecierea „vadit supranumerar” care nu are nici o baza reala.
4) „Privatizarea totala a medicinii” nu e nicidecum prevazuta in proiectul de lege respectiv.
Citeva precizari strict necesare:
1. Aparitia pe Contributors a mesajului reprezinta o bila alba pentru administratorii site-ului. Au vrut sa fie o tribuna de exprimare deschisa si mi-au dovedit ca sunt. Redactorul mi-a semnalat ca exista unele aspecte pe care el personal le considera a fi prea putin sustinute de fapte sau pe care el, ca cititor nu le sustine. Am modificat foarte putin, mi-am mentinut articolul si l-au publicat ca atare. Toti suntem subiectivi si avem pozitii si opinii personale. Este imposibil altfel. Pe acest site opiniile personale NU AU CONDUS LA CENZURA si pentru asta le multumesc administratorilor.
2. Cu privire la comparatia intre ratinguri intre Franta si Romania nu cred ca trebuie sa comentez mai mult decit “Tropaim, tropaim” spuse purecele catre elefant trecind pe un pod.
2) De ce ar trebui ca nemultumitii de functionarea sistemului sanitar – care merge asa strict datorita modului in care este condus politic – sa accepte o reforma aberanta? Reforma este pozitiva indiferent cum se face? Am o lista interminabila de masuri pozitive pe care MS trebuie sa le ia in conformitate cu legislatia actuala si nu o face! Asta inseamna ca trebuie sa dau alta lege?
3) De ce credeti ca votului imposibil numeric de la Paris – care insa nu a fost invalidat juridic pentru ca legea nu are asemenea prevederi – ea sanctioneaza numai frauda dovedita nu pe baza de dovezi circumstantiale – nu reprezinta o baza reala?
4) Va inselati intetionat sau nu. Administrarea tuturor fondurilor private de catre entitati PRIVATE de asigurari de sanatate, posibilitatea transformaririi spitalelor in societati comerciale (nu a constuirii de noi spitale srl – ceea ce este posibil si azi), posibilitatea ca aceste entitati private sa aiba propria lor retea de spitale si cabinete medicale inseamna PRIVATIZAREA TOTALA A SISTEMULUI SOCIAL DE INGRIJIRI DE SANATATE. Mai mult, extirparea dreptului pacientilor de a-si recupera cheltuielile facute pentru ingrijirea sanatatii la care au dreptul dar care nu le sunt oferite– asa cum exista in prezent in lege (o lege al carei initiator am fos pe vremea cind eram membru al Parlamentului) – demonstreaza vointa indubitabila de a sprijini numai viitorii administratori PRIVATI ai fondurilor in detrimentul asiguratilor.
Cam apocaliptic, nu credeti?
„Trebuie sa recunoastem ca Democratia din Romania este in pericol. Inca o data. ” (democratia cu D mare, evident)
„Democratia din Romania atit cit mai este ea, este atacata intr-uuna din cele mai sensibile cistiguri post decembriste – dreptul la libera exprimare.”
Chiar vi se pare ca asta e situatia din Romania astazi? E atacat dreptul la libera exprimare? Democratia („atat CAT mai este”, sublinierea mea) e in pericol? Cred ca traim in tari diferite Si, nu, nu am plecat din Romania. Sau nu mai inteleg eu nimic, posibil si asta. Sau dumneavoastra sunteti speriat rau de tot de 200 de „baieti de galerie” si va este frica sa iesiti seara pe strada. Posibil si asta.
Ma uit, si nu-mi vine sa cred. Asemenea articol pe contributors…
Citez: „Cei care ramin spectatori la TV, indiferent de motive impart aceiasi responsabilitate cu cei care au declansat fenomenul protestelor, atit a celor civilizate cit si a celor conduse de vandali si interlopi.” ;”Asa ca, daca vreti sa cautati centrul de comanda, trebuie sa dati fuga la autoritati si la serviciile secrete. Asa se poate explica si tacerea suspecta a oficialitatilor de tot felul, de la inexistentul ministru de interne, premier pina la presedinte (sa nu ii bage in confuzie cu ordine contradictorii sau cu spectrul unor sanctiuni reale), asa se explica si reactia jandarmeriei si absenta Politiei, asa se poate explica si blocarea interventiei pompierilor la foc, ca sa aiba televiziunile ce filma si din ce sa se produca stirile internationale printr-un abil decupaj de montaj, etc. ”
Intelegeam daca pe site-ul OTV aparea chestia asta (oricum OTV spune ca ultrasii au venit cu dubele Jandarmeriei…). Intelegeam daca pe site-ul Antena 3 aparea articolul (teza e absolut identica). Dar, totusi, suntem pe un site serios.
1.Eu am ramas spectator la TV si voi ramane. Neclar de ce as avea vreo responsabilitate comuna cu ultrasii/vagabonzii, etc.
2. A doua afirmatie, dincolo de lipsa oricarei dovezi serioase, dincolo de aspecte care tin de teorii ale conspiratiei, contine niste neadevaruri flagrante. Reactia Jandarmeriei, care a ridicat 300 de oameni duminica, mi se pare serioasa. Faptul ca au fost surprinsi de violenta izbucnita nu le-as imputa-o prea mult. Nu cred ca s-a asteptat cineva dupa protestele de sambata la ce a urmat duminica. Blocarea interventiei pompierilor? Mi se pare mie sau sunt vreo 7 autospeciale avariate ale pompierilor?
Ce inseamna „centrul de comanda”? Sta SRI-ul si ii coordoneaza pe ultrasi? Asta inseamna ca o parte din ultrasi stiu cine ii coordoneaza, nu? Ce ii opreste sa spuna la un moment dat chestia asta? Din cate stiu, duminica seara in zona Unirii-Universitate, dupa izbucnirea violentelor, telefoanele mobile au fost bruiate. Daca autoritatile vroiau sa ii sprijine pe ultrasi, n-ar fi facut chestia asta. Nu are sens sa mai scriu in continuare…
1. Nu cred ca cineva a inteles ca instig vreun cititor sa puna mina pe bolovani si sa arunce in jandarmi. Este dreptul unor oameni, indiferent de motivatia lor, inclusiv politica – dar nu este cazul – a se vedea episodul Orban de ieri – sa-si exprime opiniile. Protestul lor nu poate fi organizat si aprobat legal pentru simplul fapt ca ei nu sunt organizati. (cine ar putea sa ceara o autorizatie si sa raspunda pentru alti oameni decit cei pe care ii controleaza??!). Eu insami am fost in Piata Universitatii. Intrebarea legitima este – pentru ce idee as fi vrut sa protestez – NICI UNA DINTRE LOZINCI NU REZONEAZA CU IDEILE MELE ATIT DE MULT INCIT SA PROTESTEZ! Singurul motiv pentru care as fi fost dispus sa ma expun a fost de a milita pentru dreptul la libera exprimare! Am constat ca nimeni si nimic nu punea in pericol acest drept asa cum se intimplase cu o zi inainte (cind am scris comentariul) si am plecat. Nimeni nu a cerut mai mult de atit iar daca ai inteles altfel – asta este, oricit m-as stradui sa iti explic nu vei intelege.
Sunt curios insa daca ai vreo responsabilitate comuna cu cei care sunt nemultumiti de modul cum este administrata aceasta tara, condusa de un guvern care nu mai rezoneaza cu populatia aveti? O Incredere de 10% in cel care se ambitioneaza sa fie jucator cu vietile noastre vi se pare suficienta? O spun limpede ca sa nu fiu prost inteles: nu sustin demiterea presedintelui pentru ca un presedinte ales poate numai el sa decida acest lucru daca nu a incalcat Constitutia. Dar vreu sa stea in banca lui, in rolul constitutional pe care-l are. Nimeni si nimic nu ii permite sa bulverseze o tara intrega cu masuri aberante precum privatizarea administrarii fondurilor publice ale sanatatii sau razboaie penivile cu un profesionist oarecare din pluton – azi numit Arafat, miine Popescu, Ionescu, etc. Cind ai fost votat de 51% din populatie si nu te mai vor decit 10% – mai taci din gura. Tara o duce greu si asa. Pe de alta parte, daca recunoasteti dreptul presedintelui de a spune orice (teoretic este si el un simplu cetatean – dar nu este – este presedinte) lasati-mi si mie dreptul de a spune orice, inclusiv de a critica o politica publica sectoriala pe care o consider aberanta si nemeritata de acest popor.
2. Chestie de perspectiva- chestia cu paharul cu apa jumatate gol sau plin. In ceea ce priveste pompierii – cred ca am fost explicit – m-a deranjat sa vad cum arde ceva care putea fi stins si cu galeata – preluat de TOATE televiziunile – Bucurestiul in flacari. Am fost sa vad pagubele la Unirii – ei bine am vazut trei statii ITB cu spatiile de reclama sparte sau arse, 2 banci (din cele 4 amintite) care au un geam spart – fara ca sa fie posibil accesul inauntru (daca spun crapat ar fi prea putin). In ceea ce priveste coordonarea – lucrurile nu sunt absolute, ca ostirile pe cimpul de lupta. Este suficient ca cineva sa vorbeasca cu altcineva care sa mobilizeze pe altcineva iar intre timp colegii acestora sa se bata cu vandalii pe strada sau sa se aleaga cu capul spart. Ai dreptate – teoria conspiratiei – numai procuratura lucreaza cu dovezi.
2. Articolul dvs incepe cu o comparatie intre Romania si Franta. A face doar comparatii partiale nu este un procedeu onest.
2.bis. De acord.
3. „imposibil numeric” se bazeza pe un calcul cam ciudat care imparte durata perioadei de votare cu un numar de secunde per votant, ales in mod arbitrar, in conditiile in care a introduce un buletin in urna dureaza circa o secunda. Nu se poate proba nimic in felul acesta.
Dar un bun democrat ar trebui sa fie scandalizat de faptul ca in strainatate romanii trebuie sa stea la cozi imense ca sa poata vota. Vorbesc in cunostiinta de cauza. Din cate stiu, la Paris au fost lasati sa voteze oamenii care se aflau in incinta ambasadei la ora inchiderii urnelor. Daca asimilati acest lucru unei fraude ne situam pe pozitii ireconciliabil opuse.
4. Art 76 (3) din proiectul de lege prevede ca spitalele zise „de interes national” raman in domeniul public. Deci sintagma „privatizare totala” este incorect folosita, in mod intentionat sau nu. Nu deduceti de aici ca as fi acord cu privatizarea majoritatii spitalelor in orice conditii.