sâmbătă, mai 8, 2021

În apărarea lui Keno Verseck sau dreptul omului de a greşi

Îmi amintesc că prin anii ‘90, în cadrul unei dezbateri la un post de radio, un ziarist de la Adevărul, astăzi o mare vedetă de televiziune, mi-a trântit în  nas cu brutalitate că de-aia spun eu ce spun, pentru că sunt plătit de Europa Liberă! Cu alte cuvinte, credibilitatea mea era anulată total, cu prezumţia că “patronii” americani mi-ar fi cumpărat conştiinţa.

Am rămas fără replică. În realitate, ceva era adevărat. Eu spuneam ce spuneam pentru că Europa liberă (biroul din Bucureşti) îmi oferea, cu siguranţă, mult mai multă libertate decât putea îngădui Adevărul prin anii ‘90 şi, probabil, cea mai mare parte a presei din România. Astăzi nu mai e cazul. Presa noastră e liberă, dar vechile procedee de discreditare s-au păstrat şi sunt utilizate pe scară largă.  Astăzi prezumtivii neguţători de conştiinţe sunt alţii, ca de pildă ICR.

Am citit recent că de-aia a scris cineva ce-a scris deoarece a fost plătit de ICR, aşa cum ar fi cazul lui Keno Verseck, care a publicat recent în Der Spiegel o analiză a situaţiei din România. Ziarul Cotidianul îl acuză pe Keno că a criticat acţiunile USL din ultimile săptămâni din pricină că ar fi fost recrutat (“agăţat”) cândva de ICR, cu scopul bine precizat de a proteja regimul Băsescu. Prin anii ‘90, cu siguranţă, Keno ar fi fost acuzat că este “plătit” de nemţii de la Der Spiegel, dar astăzi, după integrarea europeană, ar părea lipsit de tact. “Străinii” şi-au câştigat între timp anumite drepturi. În plus ICR trece în anumite cercuri drept inamicul public numărul unu şi principalul traficant de suflete. Este însă mai puţin important “corupătorul”. Ceea ce contează este că un ziarist care spune ceva neconvenabil nu poate fi în mintea unora decât un ziarist corupt, un om care scrie la comandă, care şi-a amanetat conştiinţa aşa cum a făcut Peter Schlemil cu umbra sa.

Cotidianul scrie şi despre alţi ziarişti care ar face parte, ca “agenţi de influenţă” din reţeaua ICR, dar pe care nu îi cunosc personal. În schimb îl ştiu bine pe Keno şi pot spune că dacă se înşeală cumva, o face în deplină libertate şi necondiţionat de ordine secrete. Keno este un ziarist, unul dintre puţinii, care mai păstrează candoarea celui care scrie de dragul scrisului. Şi poate tocmai de aceea Keno a rămas un freelancer şi nu a ajuns niciodată “redactor sau redactor şef la unul din marile cotidiene germane”, păstrându-şi deplina independenţă, care nu mai este întotdeauna posibilă într-o mare organizaţie, oricare ar fi aceea.

Să mărturisesc ceva: nu îmi place întotdeauna ce scrie Keno, pentru că mi se pare mult prea de stânga, dar am recunoscut întotdeauna tonul inconfundabil al omului generos şi sincer. Reportajele sale sunt mereu excelente şi încărcate de o mare bogăţie de date concrete de natură să copleşească presupoziţiile ideologice. În fine să mai spun că nu sunt de acord cu cea mai mare parte a textului său publicat în Der Spiegel. Dacă m-ar fi întrebat pe mine i-aş fi spus că limitarea autorităţii Curţii Constituţionale este relativă şi că nu poate fi desprinsă de contextul evoluţiilor anterioare, că, în orice caz, a fost mult exagerată, fiind folosită ca berbece de asalt de partizanii preşedintelui, graţie forţei sale de impact. Când aude un om, neprevenit, că la Bucureşti guvernul a limitat prin ordonanţă de urgenţă puterile Curţii Constituţionale, se îngrozeşte, pe bună dreptate. I-aş fi spus, de asemenea, că adversarii USL au procedat la fel atunci când şi-au propus înlocuirea preşedinţilor de camere şi că ordonanţa care schimbă regulile de desfăşurare a referendumului de destituire nu făcea decât să anuleze o altă ordonanţă a guvernului anterior, care ridica o baricadă practic de netrecut. I-aş fi arătat că nu poţi judeca faptele ca într-o fotografie şi că e vital să le plasezi în ordine diacronică şi să le descifrezi în raporturile lor cauzale.

Sunt multe dezacorduri şi, evident, dacă, în anumite privinţe, ar putea fi vorba de o interpretare personală, în altele e vorba de o lipsă de informare. Keno susţine, de pildă, că USL este populată cu ”un număr îngrijorător de politicieni şi oameni de afaceri suspectaţi de corupţie” şi îl aşează în contul PNL pe Dinu Patriciu. Or, lumea de la Bucureşti ştie prea bine că Dinu Patriciu nu mai contează în PNL şi că ziarul său face de fapt politica preşedintelui Băsescu. Apoi Keno mai spune că PSD se trage din fostul PCR, dar lumea din România, fie ea şi neiniţiată în dedesubturile politicii ştie că şi PD (predecesorul PDL) are exact aceeaşi ascendenţă şi că securiştii şi informatorii lor au populat, imparţial, toate partidele. Dar aceste clişee grăbite au apărut foarte des în presa occidentală din nevoia de a simplifica şi de a crea o imagine clară şi inteligibilă dintr-o mare de informaţii adesea contradictorii. Sunt multe de spus despre mecanismele simplificatoare ale presei de la “distanţă”.

De aceea susţin că erorile sau aproximările din analiza lui Keno sunt, întrucâtva, tipice şi ele nu au nimic de a face cu vreo campanie instrumentată sub umbrela ICR. În plus, este de menţionat că, spre surpriza celor care nu l-au citit, articolul său respectă pe de-a-ntregul tipicul presei obiective, care pune evaluările în seama unor experţi. În articolul său, Keno citează persoane cu opinii net diferite şi care acoperă întreaga arie a opiniilor posibile. De exemplu îl citează pe Cristian Pârvulescu care declară net că: “Băsescu a jucat un rol semnificativ în generarea actualei crize politice” şi că “sentimentele pro-Băsescu de la Bruxelles şi Berlin sunt eronate”. O citează pe Laura Ştefan, care susţine că cei din USL “fac tot ce pot pentru a se opune unei justiţii independente”, dar şi pe Ovidiu Pecican care adoptă o poziţie neutră spunând că ar fi vorba în definitiv de “lupta dintre două clici corupte”.

Iată, aşadar, întreaga gamă de păreri româneşti şi dacă ea nu pare să satisfacă nevoia noastră de înţelegere politică, de vină este în primul rând mediul nostru românesc prea puţin apt de luciditate critică şi poate mai ales incapacitatea noastră de a ne împăca cu noi înşine. Să nu ne iluzionăm: indiferent de dreptatea noastră relativă de acum, de ieri sau de alaltăieri, noi românii luaţi împreună, din cauza neputinţei noastre de a ne administra singuri, din cauza incapacităţii noastre de cooperare, nu facem deloc o impresie bună.

Iată de ce, în ciuda tuturor obiecţiilor şi a opiniilor mele personale, îl apăr pe Keno Verseck, pentru că ştiu că a scris liber şi nu la comanda sau îndemnul cuiva şi dacă s-a înşelat, s-a înşelat aşa cum se înşeală orice om care scrie liber şi necondiţionat. Mi se pare că taberele s-au radicalizat într-atât, încât în pericol se află chiar libertatea noastră de exprimare. Există cu siguranţă propagandă politică mai bine sau mai rău condusă, dar există şi o presă liberă care poate greşi, căci nu este infailibilă. Dacă omul nu ar fi liber cu siguranţă că nu ar greşi, căci nu i-ar îngădui stăpânii, readucându-l de fiecare dată în cadrele “adevărului”. De aceea insist acum să apăr dreptul omului de a comite greșeli, căci numai dreptul la eroare ne garantează, în subsidiar, libertatea.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Interesant articolul dvs., mai aflam si lucuri noi din el :D „USL este populată cu ”un număr îngrijorător de politicieni şi oameni de afaceri suspectaţi de corupţie” şi îl aşează în contul PNL pe Dinu Patriciu. Or, lumea de la Bucureşti ştie prea bine că Dinu Patriciu nu mai contează în PNL”.Sa fi ajuns DP chiar un nimeni in PNL? Iar USL s-a eliberat de cei suspectati si noi nu am aflat?
  Totusi lumea asta de la Bucuresti o fi chiar asa de pafarista?

 2. Deci si dl Keno Verseck, muritor fiind, greseste.
  ( Dar, daca e vorba de „ziarul Cotidianul”, asta nu e un reper de corectitudine, si ma mir ca va mira o asemenea reactie de la Nistorescu.)
  La fel si dvoastra, dle Horatiu Pepine cind afirmati: ” I-aş fi spus, de asemenea, că adversarii USL au procedat la fel atunci când şi-au propus înlocuirea preşedinţilor de camere „.
  Chiar asa au fost inlocuiti Nastase ori Geoana? nu ar trebui sa va reverificati informatiile/amintirile?
  In rest si in general si dvoastra aveti articole echilibrate si nepartizane; cit se poate cind esti muritor.

 3. Vreau sa fac observatia ca domnul HP nu este atat de impartial precum vrea sa para. Cine nu ma crede pe cuvant sa caute articolele sale aparute pe situl Deutsche Welle (http://www.dw.de/dw/article/0,,16123379,00.html – ultimul articol al dansului) si se va lamuri singur.
  Articolul scris mai sus ma face sa cred ca este un fel de „dovada de impartialitate” raportata la articolele scrise in DW. Probabil si ca domnul Keno Verseck este un ziarist care este cunoscut in Germania pentru caracterul dansului si atunci a-i lua „apararea” in fata unui „ziar” precum cotidianul nu este altceva decit un fel de a afirma ca 1+1=2.
  Ocazie pe care a folosit-o insa pentru a mai afirma inca odata ca adevarul nu este asa cum il vedem noi ci asa cum il vad Ponta si ai lui.

 4. O mentiune. Ovidiu Pecican e de fapt cealalta eroare. Una scrie in RL, alta semneaza prin scrisorile pe care le trimite Stelian Tanase la Bruxelles. E limpede ca ce scrie prin RL e convertit in pasul urmator in ceva extrem de grosolan USList. Va propun deci sa-l treceti nu la opinii neutre, ci la departamentul erori jurnalistice ale dlui Keno. :)

 5. Domnule Pepine, ma tem ca sunteti un pic naiv. Credeti ca cei care scriu si vorbesc despre agenti platiti de ICR sau de Basescu nu stiu adevarul ? Bineinteles ca-l stiu. Interesul propagandistic al momentului cere insa recurgerea la cliseele anilor 89-90 sau la etichetari de sorginte sovietica. Pareti sa fiti un sincer admirator al USL altminteri. Cat de dezamagit veti fi in curand !

 6. ” Îmi amintesc că prin anii ‘90, în cadrul unei dezbateri la un post de radio, un ziarist de la Adevărul, astăzi o mare vedetă de televiziune, mi-a trântit în nas cu brutalitate că de-aia spun eu ce spun, pentru că sunt plătit de Europa Liberă! ”

  Dupa intalnirea cu un asemenea comportament primitiv, reactia dvs de acum fata de situatia de atunci este unaabsolut normala. Tocmai de aceea , nu credeti ca ar fi onest ( pentru cititori in primul rand ) sa mentionati despre ce ” mare vedeta de televiziune” este vorba , dupa ce au trecut mai mult de doua decenii de la acel incident ?! Pentru ca in nici un caz nu mai poate fi vorba de frica ( ?!) fata de eventualele consecinte ale „deconspirarii” . Altfel relarea dvs este ceva de genul : „undeva, candva, cineva a spus ceva despre altcineva…” , deci nu pare credibila si trece in derizoriu :)).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Avatar
Horatiu Pepine
Editor Deutsche Welle

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Voi, treziți-vă!

Cezar Victor Năstase este convins că: ”Dacă s-ar reintroduce pedeapsa capitală aceasta ar trebui aplicată în primul rând cozilor de topor și...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

PNRR: Eșecul din spatele unui succes cosmetizat

Pe măsură ce se devoalează noi informații din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se poate observa că acest plan este...

Paștele – Anul II al pandemiei

          După suferința Vinerii Mari, înfricoșați de chinul și moartea lui Isus, apostolii au căzut sub povara descurajării și a fricii. Timp...

Jurnal de cărți

Amintindu-ți trecutul îți retrăiești viața Au trecut deja câteva luni- nu multe- de la apariția în atât de prestigioasa...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro