luni, mai 16, 2022

… In atentia Domnului Consul General, Cătălin-Radu DANCU: despre dispretul Domnului Lucian, de la Consulatul din NY, fata de romanii din diaspora

… nu de alta, dar prea toata lumea e de-acum de acord ca autoritatile romanesti au tratat, pana acum, cu dispret, romanii din diaspora. Cu toata parerea de rau, Domnul Lucian, de la Consulatul din New York, ne trateaza la fel in continuare. Probabil ca n-a primit inca „the memo” (nadajduiesc ca stie suficienta engleza pentru a intelege „the memo”).

Pe scurt: Am sunat astazi, 3 iulie, la Consulat, pentru a afla cum si daca as putea sa imi reinnoiesc pasaportul romanesc prin posta, cum am mai facut-o acum cativa ani. Nu de alta, dar pentru a putea vota la urmatoarele alegeri. Am apasat toate tastele, am ascultat toate informatiile, dar am aflat doar ca toate documentele – certificat de nastere, pasaport american, s.a.m.d. trebuie prezentate in original. Aveti a ma intelege, parca nu ma trage inima sa-mi trimit, prin posta, Consulatului romanesc din New York genul asta de documente, ca poate nu le mai vad inapoi, si-atunci?

Si-atunci am apasat tasta * si-am vorbit cu Domnul Lucian. I-am explicat despre ce e vorba. Domnul Lucian m-a mustrat ca nu i-am spus din capul locului ca e vorba de reinnoirea pasaportului prin posta, nu in persoana. Mi-am cerut, respectuos, scuze pentru ca nu am fost suficient de clar din capul locului, i-am explicat ca locuiesc in partea opusa a continentului. (Convorbirea a fost inregistrata.) Intelegator si putin amuzat, Domnul Lucian mi-a cerut adresa de email pentru a-mi trimite toate informatiile cerute. I-am dat-o, i-am multumit frumos, si-am asteptat emailul.

Emailul a venit cu promptitudine, dar era vorba doar despre prezentarea actelor „in persoana”. Am crezut ca a fost, din nou, o neintelegere, asa ca am sunat din nou. Usurel iritat, de-asta data, mi-a raspuns tot Domnul Lucian. I-am atras atentia ca pe mine m-ar interesa reinnoirea pasaportului prin posta, nu in persoana, or emailul cu pricina se refera doar la reinnoirea in persoana.

Domnul Lucian m-a pus sa-i citesc emailul la telefon. I-am citit pasajul cu „Toate documentele trebuie prezentate în original. Prezența personală a titularului de pașaport este obligatorie la depunerea documentelor.”

Aha!a exclamat satisfacut Domnul Lucian. Nu intelegeti romaneste? Nu cititi romaneste? L-am asigurat ca inteleg, dar ca intrebarea mea se referea strict la reinnoirea prin posta. Nu se mai poate – ca s-a putut acum cativa ani?

Nu intelegeti romaneste? – m-a  mai intrebat inca o data. Dar Dumneavoatra? – l-am intrebat. NU puteati sa-mi spuneti prin viu grai, la telefon, foarte simplu -nu, dom’le, reinnoirea prin posta nu mai este posibila? De ce-a fost nevoie de toata sarada asta? Asta l-a scos din sarite pe Domnul Lucian. Mi-a inchis telefonul in nas. De doua ori.

Nadajduiesc ca Domnul Lucian intelege romaneste si-n scris, nu doar prin viu grai.

P.S. In atentia Domnului Consul General: Cătălin-Radu DANCU: Domnul Lucian imi are adresa de email. Astept comentariile Dumneavoastra. Ca la ultimul apel telefonic (inregistrat si el – it works both ways) mi-a spus ca nu-l intereseaza daca scriu ceva despre aceasta atitudine. Dar pe Dumneavoatsra? Poate pe sefii Dvs? Poate, totusi, pe cineva? Happy Fourth of July!

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

 1. În urmă cu cîteva luni, mi-a trecut prin cap îndrăzneala că, deși în postura de fugit, aș fi îndreptățit să-mi cer dreptul la un pașaport românesc valabil. Am plecat cu cetățenie română din patria ciumă la acea dată (30 septembrie 1989). Cum s-au robotizat și românii noștri, am lăsat un mesaj cuminte în aplicația centralei consulatului strămoșesc. S-a scurs timp de atunci, fără a primi nici un răspuns. Securitatea veghează prin somn. Odios minister, din toate punctele de vedere. Consider că o eventuală repatriere masivă a romînilor încercați aiurea ar constitui o prioritate vitală pentru economia, cultura, structura și istoria României. La ușă, aceeași (ori una îmbunătățită) gardă pretoriană de securii și comunăi, gata să-ți radă una în cap sau să te lase să mori pe cale naturală. Dle colonel Meleșcanu, mai duceți-vă și pe-acasă! Că aveți.

  • „Consider că o eventuală repatriere masivă a romînilor încercați aiurea ar constitui o prioritate vitală pentru economia, cultura, structura și istoria României.”

   Asta este, domnule! Insa va e clar ca e doar o utopie :) Cine sa mai vina inapoi? La ce? Copiii nascuti pe aiurea sunt deja spanioli, germani etc nu prea vor ei sa auda de Romania…poate asa ca destinatie exotica de vacanta… sa vina parintii la pensie? :)
   40 de ani de ciuma comunista au distrus vieti si caractere, pe langa un soi de „fallout” metafizic ce iradiaza inca.

 2. Domnule Fumurescu,

  Nu stiu daca aveti pasaport biometric sau nu. Legea s-a schimbat de curand in Romania, in sensul ca noile pasapoarte sunt valabile zece ani. Nu stiu daca vechile pasapoarte pot fi prelungite sau nu pentru inca cinci ani. Insa in orice caz, pentru emiterea unui pasaport nou e necesara deplasarea la consulat pentru prelevarea datelor biometrice. Asta se intampla de ani de zile deja si nu cred ca s-a schimbat.

  Pasaportul meu romanesc expira in 2021. Nu pot sa spun ca o sa contemplez cu bucurie un drum la un consulat romanesc, cel mai apropiat fiind la vreo 500 de mile (Los Angeles).

  • Ok, prelevarea datelor biometrice presupune deplasarea la consulat, insa domnul Lucian, care reprezinta Romania in New York, ar fi putut sa vorbeasca elegant si civilizat la telefon si sa-i explice pe un ton elegant domnului Fumurescu cum sta treaba. Vedeti, aici este problema-dispretul autoritatilor romane fata de om inca n-a disparut. In Occidentul atat de mult dorit nimeni nu si-ar fi permis sa vorbeasca si sa jigneasca astfel un om, mai ales daca era un cetatean pe un teritoriu strain, iar acesta se adresa amabasadei sale.
   Insa, atunci cand comunismul vrea sa se reinstaureze in Romania iar diapora il impiedica, probabil ca ordinele sunt de a te purta urat si de a dispretui diaspora si pe cetatenii romani care traiesc si muncesc pe alte meleaguri si sunt apreciati de Occident.

   • Subscriu. Nici un fel de circumstanța justifica un astfel de comportament arogant și disprețuitoare.

    Însă nu toate consulatele sunt așa. Am avut un tratament mai bun la consulatul din Los Angeles de-a lungul anilor, însă data trecută tot mi-au scos peri albi cerând penultimul pașaport românesc expirat, pe care nici nu îl puseseră pe lista de acte cerute (îl aveam pe ultimul). Numai pentru ca așa a vrut mușchiul funcționarului de la ghiseu.

   • HÎC !
    Domnul Fumurescu, a aflat pe ce lume se află,
    descoperind România cea Nou, din America.
    Faraminos cum intelectualii „noștri” de vază se mai comportă și astăzi
    ca victime potențiale ale globalismlui galopant de parcă n-ar fi învățat mai absolut nimic
    din comunismul triumfător transfigurat curajos într-o chestie la care au, și participă și astăzi,
    paradoxal în modul cel mai hrănitor diabolic și demențial jucînd Jocul Sistemului Fascinant dîndu-se naivi, agresați, mistici, clar-văzători, întrebători și ……. mari filozofi analiști socio-politici erudiți și, mai ales, speciali.
    Ceață imensă în jurul Mostrului Devorator :
    intelectualii din toate țările uniți(-vă), VEGHEAZĂ !
    Hîm !

 3. Sa pleci definitiv din Romania, sa ai cetatenie si pasaport american, german, canadian, pakistanez, malgash sau orice alt pasaport si tu sa te intorci la birocratii de care ai fugit unde ai vazut cu ochii ca sa le ceri pasaport romanesc?!

  Ce sa faci cu el?!

  Si ce-ti inchipuiai, ca smecherii si mistocarii de Bukale s-au transformat in oameni civilizati intre timp? Sau ca lucrul asta e posibil? Ori ca statul roman are subit mai mult respect pentru tine de cind ai devenit diaspora si nu te mai jupoaie/umileste cind te prinde?

  Poti sa scoti un bukaliot din Bukale, dar Bukalele nu poti sa-l scoti din bukaliot.

  Sper ca nu ai destui ani de vechime in munca in Romania ca sa vezi ce inseamna sa le ceri pensie cind implinesti virsta de pensionare. E sinistru. Cunosc doua cazuri. Primul a renuntat pur si simplu cind a vazut formularele si lista de documente necesare. Al doilea, mai curios din fire si cu nervii tari, a depasit de doi ani virsta de pensionare si inca nu a primit nici un raspuns, desi a facut tot ce trebuia facut intocmai si la timp. Probabil ca nu-i lipsea nimic din dosar si nu stiu aia ce sa faca… Ca doar n-o sa-i dea pensie…

 4. Ha, ha! Ăștia cred că dau concurs la atitudine. Exact, dar exact cu aceleași cuvinte am fost admonestat, în două cazuri diferite chiar, de lucrători ai ambasadei României din Berlin: „dumneavoastră nu înțelegeți românește?!”
  Dorisem și eu să îmi schimb pașaportul românesc prin poștă. Altădată, solicitasem un certificat că făcusem armata, livretul militar fiind depus la Comisariat când am părăsit România. De fiecare dată ar fi trebuit să mă prezint personal la ambasadă. Ambasadă care are alt program de lucru cu publicul decât cel anunțat de vocea automatului. Deși emailul automat a venit invariabil cu același conținut, pe ușa României din Berlin era lipită o chitanță format A6 (cel mult) care ne informa despre un alt program de lucru și nu cumva să sunăm de mai multe ori. Eu am sunat o singură dată! După 2 minute cei sosiți au sunat și ei. Tot o singură dată! După alte 10 minute, timp în care alți 20 de solicitanți au mai sunat cate o singură dată, s-a deschis o fereastră la etaj și cu o voce bubuitoare cineva ne-a apostrofat dacă știm să citim românește. Bănuiesc că scene similare aveau loc în fiecare dimineață. Poate le place…

  • “dumneavoastră nu înțelegeți românește?!”

   Am auzit asta de mai multe ori in general in tara, e un soi de trademark al marlanului mioritic lucrator la stat, suparat ca in fiecare dimineata trebuie sa se dea jos din pat sa serveasca pe tupeistii astia de platitori de impozite dom’le. In general isi urasc viata si jobul, dar nu sunt in stare de mai mult si le plac banii frumosi pe care ii fac, asa ca isi revarsa frustrarile pe unda apuca.

   Daca vreodata va apuca neostoit dorul de locul din care ati plecat, faceti o vizita la orice consulat/ ambasada.

 5. Faptul că ”Domnul Lucian” lucrează acolo presupune că are pile ”adevărate”. Chiar nu-l interesează pe el părerile solicitanților. La nivelul autorităților statului, România încă nu a ieșit din feudalism.

  P.S. Uitasem, acum se numește ”susținere” printre funcționarii publici. Asta are Domnul Lucian, ”susținere”.

 6. Ce poci ca sa zic?!
  Sa rid? sau sa dau româneşte drumul unor vorbe de duh, chiar dupa alfabet, la adresa unor asemenea ipocxhimeni ca „Domnul Lucian”.
  O vorba poporala zice ca „domnu` e domn si-n şanţ”, dar daca mai e si fonctionar la Consulatul Româiei din New York, atuncxi e mare p–c

 7. Din pacate in urma cu ceva ani am primit un tratament mult mai dur. Nu numai ca aveam toate actele si am suferit cu stoicism coada la ghiseu dar mirlania, dispretul si reaua vointa m-au facut sa renunt definitiv la innoirea pasaportului. Am reflectat de unde vine mizeria asta si am ajuns la concluzia ca educatia asta fanariota s-a perpetuat in administratie de sute de ani. Bucurestiul este campion la birocratie si la servire de mahala. Cred ca functionarii fanarioti nu aveau sentimente proromanesti dar pe functionarii actuali pot sa-i acuzi de prostie si lipsa de educatie pentru ca patriotismul este un sentiment prea inalt pentru ei.

 8. Trist momentul in care dl Fumurescu, vexat, ricaneaza ridicand in slava un banal act administrativ. Formale sau informale, indiferent de regim, administratiile dau dovada de multa imaginatie cand e sa functioneze pe post de frana.
  Mai trist inca, momentul publicarii „faptului divers”: ajunul sarbatorii nationale a patriei de adoptie. Ecoul sarbatoririi zilei de 4 iulie, a Independentei USA in Romania a fost mai mult decat anemic, comparativ cu anii precedenti. In economia pozitionarii, autorul a preferat publicarea unui vot de blam fata de tara inceputului in detrimentul unui cantec de bucurie fata de tara sfarsitului. Deh, dilemele ubicuitatii au si ele complicatiile lor.
  De neinteles pozitia platformei fata de interesul strict personal al autorului. Admite reclama la o contributie semnificativa a d-lui Fumurescu in teoria compromisului desfasurat intr-o istorie politica si filozofica. Cu siguranta nu promovarea cartilor este rostul si cu atat mai putin sustinerea publica a unor interese private individuale.
  Cei mai multi oameni, poate nu intratat de titrati, ar trasa o linie subtire separand compromisul „bun” fata de cel „rau”. Mai precis ar sustine ca nu e tocmai fair sa ‘scuipi in fantana din care bei apa’ si nici sa ‘bei din fantana in care ai scuipat’
  Dar ce stim noi, aici la marginea Orientului, pe unde trece linia compromisului cinic?

  • Sincer, nu ma astept de la cineva „marginea Orientului” sa faca diferenta dintre administratia pe post de „frana” si lipsa de respect total nemotivata. Ma astept insa sa accepte caciulirea in fata stapanirii ca pe ceva firesc. Nimic in neregula, nu?… Altfel ajung la concluzia ca nu pricepeti romaneste! :)

   p.s. situatia autorului nu e deloc singulara, gholbania e la ea acasa in ambasade & consulate. Si de zeci de ani nimanui nu-i pasa.

 9. Eu si sotia mea traim în Frankfurt a.M.,cel mai aproape consulat este la Bonn. Avem experiente foarte negative în relatia cu acest consulat. Dispret total fata de cei ce vin cu diverse probleme, atitudine aproape dusmanoasa, lasand la oparte desorganizarea si stil de lucru ca pe vremea lui Ceausescu. Este o rusine de institutie probabil la fel sunt si cele din tara. Dar cine sunt vinovatii pentru aceasta situatie? Desigur în parte functionarii consulatului care cred ca sunt numiti prin pile si nu datorita aptitudinilor dar cred ca politicienii dela putere sunt principalii vinovati caci asa cum se spune „pestele dela cap se impute”.

 10. Cu multi ani in urma am tot sunat la ambasada R din Londra pentru o informatie. N-am reusit niciodata sa gasesc o linie libera.
  Explicatia am gasit-o sezand la o coada cu cetateni rom(ani) care veneau sa ceara un act de identitate temporar pentru ca li s-a furat pasaportul, pretext tipic pentru cei carora li s-a confiscat pasaportul: functionarele de la ghiseu scoateau telefonul din furca si-l lasau pe masa. Le-am reprosat asta si mi-au spus ca daca raspund la telefon nu mai au cand sa lucreze. Judecand dupa lungimea cozii si tipul de probleme/solicitanti am inteles ca pe undeva aveau dreptate.
  Atunci am intalnit-o, spre surprinderea mea, pe o distinsa doamna Tilea, inrudita cu fostului ambasador roman la Londra, cel care a declansat scandalul Tilea, semnaland presiunile la care era supusa Romania pentru a se ralia Axei. Diplomatie romaneasca veche era mai spalata.

  Nu avem monopolul mojiciei, tratament prost sau chiar mojicie am intalnit si la ambasadele altor state din Londra, inclusiv Franta. De cum eram tratati noi romanii la ambasadele din Bucuresti inaintea intrarii in UE sa nu mai vorbim.

 11. Mpfai, extrafina diaspora romaneasca fata cu birocratia din ambasadele romanesti.
  Dar la ambasadele straine (Franta, Anglia, Germania scl) ati fost pe vremea cand cetatenii europeni romani valorau mai putin decat valoreaza acuma cetatenii africani si arabi fara acte care vin cu barca?
  Cum erau cozile?
  Cum erau interviurile si atitudinea functionarilor?
  Cum erau taxele comparativ cu salariul mediu?
  Cum era cu refuzurile fara obligativitatea vreunei explicatii?

  • Mpfai, doamna Maria E, imi pare cu regret sa-ti spun ca aici ierea vorba de altceva. Lasa omul ala de paie in pace, indiferent ce grad ai avea, ca ici-isha nu te baga nimeni in seama cu astfel de logical fallacies!

   Ca sa nu mai zic ca ciocoflenderii aia de care te loveai la ambasadele occidentale din RO erau to(n)ti securisti rumani de-ai matale. De la poarta, unde erai tinut toata noaptea, pina la ghiseul unde dadeai hirtii si, poate, primeai o viza.

   Despre „Cum erau taxele comparativ cu salariul mediu?” – doar 2 vorbe:
   1. Viza de la ambasada Danemarcei la Bucuresti costa fix 0 (zero) lei. Stiu din proprie experienta.
   2. Taxele percepute de ambasadele/consulatele Romaniei sint cele mai mari – comparativ cu restul lumii – pentru absolut orice serviciu consular. Am verificat citeva servicii si, sistematic, pretul maxim il aveau rumanii.

   Despre birocratia insotitoare si numarul de adeverinte si alte hirtii absolut necesare mai bine sa nu mai vorbim. Am facut, la un astfel de consulat, o declaratie de renuntare la succesiune in RO (am pierdut o jumatate de zi la ghiseul cu perdelutza si alte doua zile, inainte, ca sa-mi adun multimea de hirtii necesare). La sfirsit, oftind din greu dupa cit se chinuise cu mine, baiatul de la ghiseu m-a intrebat daca vreau o copie a pretiosului act. Am zis ca da, presupunind ca e un gest amabil neasteptat, iar el a zis: 15 dolari. Am zis: nu, lasa, ca am si eu un scanner acasa si ala nu cere bani.

   Si sa nu uit: restul de 1, 2, 3 dolari nu se da (nu au niciodata marunt). Sau, cind se da, se face cu aerul ca ti s-a facut un serviciu pe care nu il meriti deloc si, uite, ti se mai si da restul, mocofane.

   P.S. Mi-a spus-o o securista ciubucara de la una din ambasadele occidentale din Bucuresti: un tip facuse o cerere de emigrare si venea din 6 in 6 luni sa intrebe daca exista un raspuns la cererea lui. A venit asa citiva ani la rind pina cind fetele (securistele) din ambasada au participat la o curatenie generala si au gasit dosarul nefericitului cazut in spatele unui dulap. Intre timp omul renuntase la ideea de a emigra prin ambasada respectiva si nu mai dadea pe acolo.

  • Am avut ocazia sa merg in strainatate si sa am nevoie de viza de doua ori si asta inainte de 2005 cu burse de studii in Italia si Germania. Fiind din Iasi am calatorit cu trenul La Bucuresti la ambasade peste noapte…dimineata in fata ambasadelor cozi lungi dar am fost surprins sa iau in aceeasi zi in care am prezentat actele ambele vize…e drept le-am vorbit angajatilor din ambasade in italiana si respective germana…totul a fost ok…

 12. Daca tot amestecam engleza: lol, that’s not amazing; autorul isi raspunde singur (prezenta obligatorie)-ce logica are comentariul sau (a inteles dar nu-i convine sau cauta atentie cu orice pret)? Inf e clara si pe site (toate serviciile cu programare web) si in mail (cum si citeaza) si la robot (am sunat si eu). A preferat insa sa ignore 3 surse oficiale, sa scrie ca nu intelege, desi se lauda ca stie lb Română, sa faca sarada asta ca ii place cuvantul. A fost mai simplu sa intre pe un site care permite comentarii fara dovezi dar cu insulte desi se cere politete, in care se vede cine exprima ură si dispret. Inregistrarea necesita informarea si acordul partilor ce nu cred ca a facut (iar se mandreste in defavoarea sa). Oare cum ar trebui sa fie textul oficial ca sa fie clar, poate facem petitie sa fie reformulat:)

 13. Vorba multa saracia „romanului”nu la vorba proasta k asa e din neam…. A fi politicos e ceva inacceptabil pentru oficialitatile romane si in general functionarilir romani….defect de sistem…cum ii angajezi asa ii ai…. dar nu conteaza asta sau ce solicitari exista la consulat…cu explicatii pe site ori prin email…comunicarea si ospitalitatea cu care ar trebui sa se rezolve aceste probleme…. Per total exista si o decizie demba de respect a noului premier , aceea de a inlocui aceasta echipa „profesionista psd-ista ” de urgenta sa presteze in tara altceva ce stiu nicidecum activitate consulara…..

  • Adica e vina altuia ca tie ti’e lene sa citesti – logica de balta…; unde e faimoasa politete cand se face atac la persoana fara dovezi pt ca n’ai chef sa citesti? ce e neclar in ‘prezenta obligatorie/programare online’? daca si pt asta vrei traducere verbala mai bine cauta pe net ca tot ai timp sa scrii comentarii fara sens. Exista si probleme reale dar asta nu e printre ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro