duminică, iunie 4, 2023

In fine! Demisia caloriferologului Marga (Updated)

Motto: „Este, daca vreti, un prototip: licheaua politica cu morga, caricatura cu blazon, avida dupa sinecura si putere, cam lacoma si fara prea multe scrupule in viata.”–Dan Tapalaga

Am scris acum cateva zile ca demiterea caloriferologului este iminenta. Nu era o profetie, ci o judecata de bun simt. Iata ca, in fine, se mai petrec si lucruri normale intr-o Romanie ce parea, in vara anului trecut, ca aluneca ireversibil pe panta neo-autoritarismului. Nu stim exact ce l-a facut pe Victor Ponta sa actioneze transant. Poate ca s-a saturat si el de gafele monumentale ale lui Marga. Poate ca a auzit, prin ministrul de externe, de jocurile suspecte facute de Marga in Germania (infiintarea unui ICR la Nurnberg si riscul unui posibil scandal de coruptie). Un lucru este cert: nu s-a pomenit in istoria post-decembrista a Romaniei un caz mai flagrant de incompetenta paroxistica. Este ceea ce-am numit sindromul prematurei senilitati maligne (PSM). Una din caracteristicile acestui sindrom este pompierismul patriotard.

Andrei Marga s-a dovedit nu doar incapabil sa conduca ICR. El s-a identificat, de o maniera ce frizeaza iresponsabilitatea, cu tot ce este mai reactionar si mai obscurantist in spatiul cultural romanesc. Fost (sic) informator el insusi, a promovat personaje dubioase, inclusiv fosti ofiteri ai Securitatii. Au roit in jurul sau diletantii cu tupeu, jurnalistii de gang si afaceristii fara scrupule.

S-a crezut infailibil. S-a inselat. Declaratiile vindicative ale lui Marga si ale camarilei sale impotriva conducerii anterioare a ICR, calomniile debitate in serie, au infestat spatiul public de o maniera scandaloasa. Echipa protocronistului putinofil Andrei Marga, sustinuta de Crin Antonescu, s-a crezut deasupra legii. Era din plin timpul sa plateasca pentru aceasta aroganta fara margini. Un tupeu care explodeaza in aceste cuvinte din textul auto-glorificator produs de Marga la capatul rusinoasei sale experiente intru distrugerea ICR:

„Nu am raspuns decat sporadic denigrarilor, nici chiar atunci cand acestea semanau cu ceea ce un filosof spunea: „eu le vorbeam de infinit, iar ei aminteau de lungimea pantalonilor”. Argumentum ad hominem sau straw man fallacy sunt sofismele pe care s-au bazat detractorii. A trebuit sa le arat unor insi cu pretentii culturale ca nu au proprietatea cuvintelor. De asemenea, cateva lucruri ce tin de cultura au putut fi observate in legatura cu ICR-ul pe format vechi: cum s-a fraudat, cat de multe au fost ‘pilele’ in reprezentarea externa, cum s-a incercat monopolizarea culturii, cum s-au etalat unii mituind in exterior, cat de profunda este degradarea unor pretinsi directori de constiinta. Asemenea situatii nu se pot generaliza, oamenii fiind diferiti, dar nu vor putea fi ocolite cand se va discuta lucid si serios realitatea anilor recenti.”


Intr-adevar, inrobit de un hybris nepereche, Andrei Marga este epitomul perfect, simbolul nepieritor a ceea ce el insusi numeste „degradarea unor pretinsi directori de constiinta”. Nu trebuie insa sa uitam ca Marga a desfigurat si a adus pe pragul nimicirii o institutie. Problema este cum sa fie refacuta. Este o nevoie urgenta de a regandi legea de functionare a ICR si trebuie depolitizat modul de numire a presedintelui si a vicepresedintilor.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/stahanovistul-marga-andrei-salveaza-abatajul-1023168.html

https://www.contributors.ro/cultura/ministrul-andrei-marga-si-revolutia-indecentei/

http://tismaneanu.wordpress.com/2013/01/21/obrazul-gros-cu-neobrazare-se-tine-va-demisiona-andrei-marga-va-fi-demis/

http://hydepark.ro/articol/articol/un-film-de-kusturica-iiccmer-icr-la-ceasul-travestiului-anticomunist-1219.html

http://tismaneanu.wordpress.com/2012/04/25/despre-atacurile-anti-intelectuale-si-sindromul-psm/

http://www.blogary.ro/preluari/vladimir-tismaneanu-inapoi-la-neanderthalul-securist-pompierismul-patriotard-al-profesorului-marga/

Recomand articolele semnate de Ioan Stanomir si de Eugen Stancu pe subiectul demisiei lui Andrei Marga aparute pe excelenta platforma „LaPunkt”:

http://www.lapunkt.ro/2013/06/17/profesorul-marga-de-la-institutul-cultural-roman/

http://www.lapunkt.ro/2013/06/17/sa-se-aleaga-praful-de-la-icr/

Update (18 iunie 2013): Niciun motiv de uimire in faptul ca doamna Zoe Petre e multumita de contra-performantele lui Andrei Marga. Membra a Comitetului Director, profesoara de istorie antica este parte a echipei care a patronat distrugerea ICR. A inchis ochii si, de fapt, a aprobat toate abuzurile lui Marga. Acum vine si stralucitul ei doctorand (neterminat), Crin Antonescu, sa ne anunte ca: „Nu s-a distrus niciun ICR. Cei de la PDL ar trebui sa isi aduca aminte faptul ca ICR a fost folosit pentru a construi o uriasa retea de propaganda partizana, ceea ce nu era normal. Eu cred ca trebuie sa gandim un nou inceput pentru ICR, sa lasam aceste lucruri in spate”.

Care retea si care propaganda, domnule presedinte al Senatului Romaniei? Corina Suteu, Brindusa Armanca, Luminita Marcu, Katia Danila? Ati pus piciorul, domnule Crin Antonescu, in vreunul din aceste institute? Stiti cat de mult conteaza conlucrarea cu Woodrow Wilson International Center for Scholars, abandonata de catre fostul bursier, alumnus al acelei ilustre institutii, dl Marga? Chiar nu va inspaimanta ridicolul? Ati ajuns sa spuneti acelasi lucru cu reptilianul valet al lui Nistorescu, Ion Spanu, doar ca mereu o zi dupa acesta. Chiar nu va jeneaza aceasta conditie ancilara? Chiar nu va pasa ca veti intra in istorie ca protectorul lui Marga-Calorifer? Nu va stinghereste gaunosenia rasunatoare a personajului, morga lui Marga? Spuneti ca nu aveti nimic sa-i reprosati lui Marga. Chiar nimic?

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15024855-mae-fost-cazuri-care-icr-solicitat-proceduri-numire-unor-directori-mult-inaintea-expirarii-mandatelor-legale-ale-titularilor.htm

Reveniti in realitate, faceti o pauza de respiratie, recunoasteti ca ati lovit in cultura romaneasca prin numirea acelui personaj lamentabil, arogant si brutal, incarnarea „Omului Nou”, o contopire menita sa-ti dea fiori intre Iosif Chisinevschi, Leonte Rautu, Popescu-Dumnezeu, Suzana Gadea, Aneta Spornic si Mihai Dulea, nostalgic al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste si al Festivalului „Cantarea Romaniei”, fost informator al Securitatii (sursa „Horia”), in fruntea ICR, colaborati macar acum cu cei care chiar doresc ca ICR sa redevina un organism respectat, dinamic, modern si eficient, nu o sandrama penibila in care sa-si faca mendrele toti ratatii, veleitarii si incompetentii, toti cei care corespund, prin formatie si actiuni, cu ceea ce in engleza numim nincompoops. Renuntati la partizanatul fanatic, la revanse sterile si jocuri de culise, intrati intr-un dialog normal, transparent, fara agende ascunse, cu cei care vor binele culturii romanesti!

Distribuie acest articol

69 COMENTARII

 1. Domnule profesor ,vorbiti despre faptul ca „nu s-a pomenit in istoria post-decembrista a Romaniei un caz mai flagrant de incompetenta paroxistica”. Despre seful comisiei de revizuire a Constitutiei va trebui o licenta literara. Bafta !

  • @ petre, despre Crin:
   – CTP: „Un politician gaunos”.
   – Sever Voinescu: „O patachina”.
   – Florin Zamfirescu: „Doar o carcasa”.
   – Marian Sultanoiu: „Zambetul acela abulic de fericire”.
   – Florin Negrutiu: „Antonescu este brandul unui Legislativ în capot şi cipilică, lent şi ticăit”. „Ridicol si absurd”.
   – Dan Tapalaga: „Un contorsionist nevertrebat”.
   – Andrei Plesu: „Penduland ametitor intre spasmodic si somnolent, nu are decat obsesii, nu idei, nu proiecte, nu viziune, ci obsesii; de fapt, o obsesie: Cotroceni”.
   – Tot Plesu: „O nulitate volubila”.
   – Eu, Ciobanul Bucur, zic asa: degeaba spun unii ca, fiind lipovean, Crin nu poate fi si un bun roman. Lipovenii sunt sectanti rusi, veniti in Delta Dunarii in urma cu multi ani. Sunt convins ca Crin a uitat originea lui ruseasca si acum, mai ales de cand e liberal, e un bun roman, adica nu poate fi adevarat ce se spune, ca ar vrea sa ne vanda rusilor, daca va fi ales presedinte. Eu nu cred asta. E urat ce fac cei care, vorbind despre Lipoveni, aduc aminte ca cel mai mare talhar care a existat in tara noastra, Terente, era lipovean din Delta Dunarii, ca si Crin. Nu e cazul sa se faca o asemenea comparatie.

   • Completare: C. Nistorescu, asta seara, la RTV, despre Crin: : „Un personaj subtire, care insa a ocupat PNL, unde nimeni nu mai misca in fata lui, ci doar executa; a capotat lamentabil in fata PSD; nu-l mai intereseaza decat jocurile de putere la varf”.

 2. Din pacate, Marga a apucat inainte sa plece sa mai puna o serie de fruntasi in functie. Chiar saptamana trecuta. Este de ajuns sa va uitati la personajele care populeaza ultimele posturi de conducere scoase la concurs. A atras atentia foarte controversata numire de la Directia generala pentru romanii de pretutindeni: un apropiat al lui Ilie Badescu, din cate inteleg. Noul director de la romanii de pretutindeni fusese de curand apostrofat de profesorul Liviu Rotman pe blogul sau din Adevarul pentru ca „rezolvase” diferenta dintre secui si maghiari prin invocarea indicelui cefalic. Asa, cam ca pe vremea lui Rosenberg… Si aia aveau o obsesie pentru germanii de pretutindeni.
  Sper ca dl. Corlatean si viitorul presedinte ICR se vor uita atent pe ultimele numiri. Pe cine pui sa implementeze politica culturala vis a vis de romanii de pretutindeni e o chestiune de imagine si securitate nationala. Ce semnale vrem sa dam?

  • Ar fi interesant de cercetat SI ce s-a intamplat cu singurele 2 posturi din conducerea ICR care n-au fost scoase la concurs: secretar general adjunct si director general al directiei cooperari externe!!! Se aude ca respectivele doamne ar fi fost titularizate pe ascuns: Eunicia Trif (cea despre care presa a scris ca e nepoata lui Marga) pe post de secretar general adjunct si prietena ei, actrita (!) Irina Cornisteanu – director general Cooperari externe!!!

 3. „Nu era o profetie, ci o judecata de bun simt.” !!!
  Domnule Profesor, pai nu stiti ca tocmai judecatile de bun simt, n-au nici o valoare in Romania -:)? In special in cercurile puterii se lucreaza in logica negata (paradoxal, ca sa deducem de fapt care ar fi reaspunsul ori rezolvarea corecta a unei probleme/situatii date, tre’ sa aplicam operatorul logic „NOT” ). Demisia lui calaorifer, e efectul, care cu totul si cu totul intimplator, se suprapune cu judecata dv de bun simt, reasoningul sunt absolut sigur, e complet diferit, desigur argumentele dv fiind cit se poate de robuste. Ale lor nu le stim. Comunicatele opace ale lui corlatean ori ponta ma lasa rece. Numai uitati cam ce judecati de bun simt sunt aplicate la schimbarea Constitutiei!
  „Nu stim exact ce l-a facut pe Victor Ponta sa actioneze transant.” – urechiala de la doamna Merkel, obviously. Parvenitul asta de ponta, si-ar vinde si mama sa intre in gratiile Occidentului.S-ar putea pentru o vreme sa-i iasa pasenta, pentru ca evident are multe „weaknesses”, pe care Germania ori USA (Chevron), ori alta tara cu interese in Romania, nu le lasa neexploatate, si e foarte bine, e si in interesul tarii. Ii vine si lui rindul, desi cred ca nu din exterior o sa i se traga, chiar de la „pretenii” antonescu & voiculescu. Plus, a nastase.
  Toate bune..

  • Guardia: Parvenitul asta de ponta, si-ar vinde si mama sa intre in gratiile Occidentului.

   E o miscare mai subtila a parvenitului: vrea de fapt sa adoarma occidentul si sa scada vigilenta lui Putin. Ca sa bage Romania in CSI fara ca el sa-si dea seama: cu atatia prooccidentali pe metru patrat in Romania nu se stie niciodatadaca ne accepta si ramanem iar fara suveranitate nestirbita.

 4. Nu e bine.
  E o victorie amara. A plecat Marga din fruntea ICR si am ajuns sa ne bucuram ca se mai petrec si lucruri normale, dar nu e asa. Cu vechiul ICR eram la un anume nivel. Cu Marga am ajuns mai jos iar acum, fara Marga, in cel mai bun caz o sa ajungem acolo unde eram inaintea lui. Or asta nu e normal, in secolul asta daca nu cresti scazi. Nu prea mai exista nivelul zero.
  Si mai e o chestie: ziceti ca nu s-a mai intimplat in Romania un caz atit de grav de incompetenta. Da, asa o fi; dar intr-o proportie covirsitoare s-a intimplat ca oamenii care au fost numiti pe criterii politice sa fie incompetenti. In cazul lui Marga a fost atit de evident pentru ca diferenta era prea mare dar mecanismul numirilor ramine in continuare unul foarte prost. E ca si cum am trage cu o pusca cu teava strimba si ne-am baza pe statistica sa nimerim nu fix in centru, dar macar pe acolo. Pina nu indreptam teava o sa tot avem rateuri gen Marga — mai mici sau, Doamne fereste, mai mari. Sa vedem cine ii ia locul, sa nu ne bucuram ca am scapat de dracu’ si sa dam de ta-so.

  • Ponta a cerut ca ICR sa redevina o institutie care sa promoveze cultura romaneasca in strainatate. Inseamna ca recunoaste ca, sub Marga, ICR s-a ocupat de alte lucruri. Nu stiu cine ii va succede lui Marga, dar demiterea sa, pentru ca demitere a fost, inseamna si un blam pentru comitetul director care, prin tacere, a girat arbitrariul si abuzurile. Sa mai adaug si acordul de colaborare ICR-IICCMER, semnat de Marga si tandemul Zamfirescu-Muraru? Sa mai adaug ca doamna Zoe Petre, sfetnica de nadejde a lui Crin Antonescu, troneaza in comitetul director al ICR si in consiliul stiintific al IICCMER, proclamand public, cu superba nonsalanta, ca nu a primit niciun fel de functii in actuala guvernare? Ma rog, nu functii remunerate. Ce-ar fi daca ar fi numita chiar profesoara Zoe Petre? Ori imaculatul politolog, jurnalist, scenarist, etc, Stelian Tanase? Ori fiul doamnei Petre, secretarul de stat Dan Petre? Ori, cine stie, un fost disident apropiat de Antonescu? Ori vreun teolog reciclat, incantat de revizuirea antonesciana a Constitutiei? Ori o cunoscuta politoloaga si jurnalista, mereu gata sa fericeasca Romania cu opinii despre orice si in plus?

   • Ati avea ceva impotriva daca eu voi fi numit la sefia ICR ? Intreb f. serios.

    Domnule profesor, nu va suparati, daca blocati comentariul macar poate imi raspundeti privat.

   • etc=et caetera.
    Din acest motiv, inainte de etc nu se pune virgula. Ca tot vorbim de institutul cultural roman. Care trebuie sa promoveze cultura romaneasca si nu vreo asociere de indivizi numita in limbaj current gasca. Deo rice parte ar fi ea.

    Imi pare rau ca va legati in permanenta de Alina Mungiu. Indiferent ca va place sau nu, este o voce rationala. Spre deosebire de dvs, a fost la referendum si a votat nu. Muuult mai rezonabil.
    Probail de aia nu place unui anumit grup.
    Cristian

     • Ati updatat textul si ati scos referirea la doamna professor de politologie care-si da cu parerea.
      Orwell sa traiasca. De la el am invatat ca istoria este un proces dynamic si ca istoria trebuie rescrisa in permanenta ca sa se potiveasca in actualitate.
      Dar eu, un prapadit de virolog nu pot sa va invat pe dumneavoastra, autorul unui secol scurt ce inseamna rescrierea istoriei
      Cristian

      • Iar va inselati, iar faceti acuzatii nefondate. Referinta nu era in text, ci pe forum. Nu dadeam niciun nume, Dvs ati decis ca ar fi vorba de o anumita persoana. Supozitiile le faceti pe cont propriu. Nu am „updatat” nimic pe forum. Cautati si veti gasi. Sper sa fiti mai circumspect cu alegatiile cand va ocupati de virusi. Acolo lucrurile sunt chiar periculoase, o stiti mai bine decat mine. O recomandare: cartea lui Christopher Hitchens, „Why Orwell Matters”. Cred ca o veti aprecia. In rest, cum vedeti demisia/demiterea lui Marga? Este totusi subiectul articolului.

       Iata textul pe care pretindeti ca l-as fi sters:

       Ponta a cerut ca ICR sa redevina o institutie care sa promoveze cultura romaneasca in strainatate. Inseamna ca recunoaste ca, sub Marga, ICR s-a ocupat de alte lucruri. Nu stiu cine ii va succede lui Marga, dar demiterea sa, pentru ca demitere a fost, inseamna si un blam pentru comitetul director care, prin tacere, a girat arbitrariul si abuzurile. Sa mai adaug si acordul de colaborare ICR-IICCMER, semnat de Marga si tandemul Zamfirescu-Muraru? Sa mai adaug ca doamna Zoe Petre, sfetnica de nadejde a lui Crin Antonescu, troneaza in comitetul director al ICR si in consiliul stiintific al IICCMER, proclamand public, cu superba nonsalanta, ca nu a primit niciun fel de functii in actuala guvernare? Ma rog, nu functii remunerate. Ce-ar fi daca ar fi numita chiar profesoara Zoe Petre? Ori imaculatul politolog, jurnalist, scenarist, etc, Stelian Tanase? Ori fiul doamnei Petre, secretarul de stat Dan Petre? Ori, cine stie, un fost disident apropiat de Antonescu? Ori vreun teolog reciclat, incantat de revizuirea antonesciana a Constitutiei? Ori o cunoscuta politoloaga si jurnalista, mereu gata sa fericeasca Romania cu opinii despre orice si in plus?

       Si daca, sa spunem, era vorba de doamna Ana Bazac, autoare frecventa pe „CriticAtac”? Va pot oferi si alte nume. Si daca nu era vorba de nimeni concret? Cine credeti ca este „teologul reciclat”? Ori „disidentul din anturajul lui Crin Antonescu”? Poate ca este doar un joc al imaginatiei in virtutea caruia mi-l pot inchipui pe dl Vasile Ernu presedinte al ICR :) Macar pe forumul propriului meu text imi veti ingadui, sper, sa o fac…

       PS O intrebare: ati citit Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania?

  • @NewLevel
   „fara Marga, in cel mai bun caz o sa ajungem acolo unde eram inaintea lui. ”
   Vorbiti de parca acel nivel de dinainte de Marga ar fi unul de natura sa ne intristeze. Oare nu vorbim de aceeasi tara? Cunoasteti multe institutii romanesti care sa functioneze la nivelul la care functiona ICR-ul inainte de Marga? A fi un partener de incredere pentru actorii culturali de pe piata occidentala si pentru institutiile similare occidentale si a avea recunoscute performantele in publicatii de prestigiu vi se pare putin? Parerea mea este ca acest cel mai bun caz pe care il vedeti nu prea mai are cum sa existe, pentru ca odata pierduta increderea intr-o institutie va fi foarte greu, daca nu imposibil de recastigat in urmatorii multi ani. Credeti ca francezii se vor mai incurca cu noi ca tara invitata la Salon du livre in urmatorii 25-100 de ani? :(. Asta ar trebui sa va intristeze mai degraba decat faptul ca ICR-ul va ajunge la nivelul pe care l-a avut pana la Marga.

 5. Asa cum spunea cineva mai sus,o victorie amara. Raul a fost facut, ICR distrus si, cum nu mai cred in miracole, cred ca Antonescu va numi in fruntea ICR un alt incompetent, dupa chipul si asemanarea sa.

  In orice caz, ascensiunea si plecarea (cu lasitatea de rigoare, ca nici macar in decadere nu a stiut sa fie umil individul) ale lui Marga vor ramane un exemplu de monumentala prostie si de infinit parvenitism.

  • Amanda,aveti drptate,victoria poate fi considerata ca fiind amara,dar e preferabila totusi dezastrului precedent,nu?
   De cand se decurajeaza romanii asa usor?
   Marga a stricat multe,a distrus reputatia institutiei,s.a.m.d.,dar a fost demis,si asta e pozitiv!Indiferent cine-i va lua locul,va fi macar prudent si rezervat,daca nu sclipitor,ori asta-i e deja mare lucru pe la noi in vremurile pe care le traim azi…!??
   Aroganta politicienilor romani imi este insuportabila!

   Cat despre „prostia munumentala” a lui Marga,nu stiu daca l-as situa chiar pe podium…?Exista alte exemple si mai savuroase,Crin Antonescu fiind preferatul meu pentru calitatea de sampion!Premiul 1 cu coronita!

   • Un bun prieten era sceptic chiar acum cateva zile ca se va ajunge la demiterea personajului. Il considera pe Marga insurubat „pentru eternitate” :)
    Se astepta la tergiversari fara sfarsit. Deci, ca si Dvs, cred ca e important sa recunoastem ca s-a intamplat ceva important. Ceva care, in urma cu o saptamana, parea greu de inchipuit.

    • Comentatorii New Level si Amanda13 au dreptate in esenta insa nu pun degetul pe rana cum se spune. Demiterea lu Marga este intr-adevar un pas important insa trebuie sa vedem cine-i ia locul. Mult mai important insa sunt schimbarile masive de personal in institut operate de senilul Marga. Daca acestia vor ramane in posturi, si inclin sa cred ca vor ramane, ICR-ul chiar in varianta unui mai luminat viitor director va fi ca un mar plin de viermi in interior. Institutional vorbind, ICR-ul este deja malignizat iar o schimbare la varf fara o curatenie generala inseamna tot zero. USL-ul si-a plasat clientela in varii posturi la ICR prin Marga atingandu-si scopul de distrugere institutionala.

     • De acord, conteaza imens cine ii va lua locul. Stim de unde incepe sa miroasa pestele :)

      Sa speram ca va fi o persoana care intelege cum functioneza circuitele culturale globale, care sunt tendintele modernitatii, ce inseamna expozitii, concerte si conferinte la Paris, New York, Washington, Viena, Berlin, Londra, Roma, Varsovia etc, nu un alt imbacist dogmatic care sa sufoce si sa nege tot ce tine de inovatie, experiment, dialog international veritabil, in numele caloriferului, cobzei si fervorii consumarii micilor si a berii.

   • Va rog sa ma scuzati, abia acum am reintrat pe site si am vazut comentariul dvs. Aveti dreptate in legatura cu Antonescu, de aici si descurajarea mea – tot ce am spus este ca urmatoarea numire tine si de el (scuze, dar pe Antonescu nu-l pot numi „domn”, el este cel mult un „individ”) si asta spune totul in avans.

 6. Intr-un alt context as fi spus „ce conteaza cum si de ce,bine ca s-a facut si ceva bun in Ro”,acum insa coincidenta (vizita lui Ponta in Germania) este prea flagranta ca sa nu polemicam un pic :) .
  Deci,dl Ponta isi abandoneaza prietenii,incepe sa-si renege aliatii compromitatori,nu ca acum si-ar fi dat seama de oarece nereguli,ci pentru simplul motiv ca imaginea si credibilitatea lui personale,sunt in joc pe plan extern…Cred ca este singurul motiv!?
  Daca i-ar fi pasat de soarta culturii romanesti nu l-ar fi demis niciodata pe Patapievici,nu l-ar fi inscaunat nicicand pe Marga,deci motivatiile sunt de natura mult mai prozaica decat vrea sa ne explice…Whatever!Bine ca incepe curatenia!Pentru ca am impresia ca este doar un inceput…va urma probabil Fenechiu,si poate chiar ca Ponta himself va fi ajutat sa se sinucida politic zilele astea….Putem sa visam orice,nu?
  In acest timp,T.Basescu sta rabdator pe malul raului,priveste si asteapta….sa vada plutind cadavrele inamicilor,unul dupa celalalt…

  • Cred ca Ponta a ajuns si el la concluzia ca Marga era o povara absolut inutila: gafe dupa gafe, declaratii aberante urmate de alte declaratii absurde, totul intr-o limba de lemn menita sa te adoarma definitiv. Eliminarea echipei Patapievici-Mihaies-Tania Radu a fost facuta ca masura punitiva pentru independenta opiniilor lor, dar si pentru ca USL imbratiseaza o viziune ultra-desueta, patriarhala si vetusta despre cultura. In genere, ar fi dezirabil ca partidele politice sa lase cultura in pace. Ar mai fi multe de spus, inclusiv despre pseudo-anticomunismul fostului lider UASCR si informator al Securitatii. Multumesc pentru comentariu.

   http://hydepark.ro/articol/articol/un-film-de-kusturica-iiccmer-icr-la-ceasul-travestiului-anticomunist-1219.html

   • Fiti siguri ca cineva l-a mincat.
    Acesta are conectiuni directe la etajul superior
    si
    este pasarea regenatoare a sistemului
    va avea pretextul de a indrepta dar va perpetua distrugerea continua a culturii.
    Fara sa fim ultranationalisti observa moda mondializarii care avea la inceput forma internationalismului proletar iar acum o alta forma a fratiei dintre popoare…
    Cultura unui popor il defineste.
    Cei care nu apartineau unei scoli, in antichitate se numeau barabari.
    Urmatorul va urmari si el distrugerea culturii ca obstacol al infratirii popoareleor indiferent de culoare, religie echipa de fotbal sau orientari particulare.
    Un lucru sa fiti sigur cultura va disparea.

 7. Dl.Marga n-a realizat, din păcate, că pragul de competență al domniei sale a fost atins odată cu poziția de rector al UBB. Unde am înțeles că a făcut lucruri benefice daar- a umflat UBB-ul prea mult.
  Chestia cu umflatul pare să devină o caracteristică a dlui. Marga care nu realizează că una e filozofia pe care o propăvăduiește (și o toarnă, hi, hi) și alta e managementul unei instituții culturale de gen ICR.
  Dacă e ceva de capul lui Ponta îl va numi înapoi pe HRP- chiar dacă pe plan politic îl poate considera inamic. Dar dacă poate coabita cu Băselu- poate coabita pentru binele nostru și al culturii române.Dl.Ponta ar trebui să învețe că oamenii performanți nu au culoare politică.

 8. caloriferologul si-a facut treaba si poate sa plece.
  cu misiunea indeplinita comisarul cultural se retrage dupa ce a adus mari servicii inaltelor interese.
  nu este nici cea mai mare si nici cea mai mic rau din epoca de dupa 45 si pina azi.
  daca comisarii educatiei fortate si promovarii stelei de pe fagrica noastra au fost mariti de istorie precum intreg procesul de stanilizare din tara, trebuie cel putin sa i se dea citeva pensii de meriti si multe prime de merit.
  Observam ca intreg procesul de stanilizare a fost validate de legislatia actuala si efectele preamarite atit in tara cit si in strainatate.
  Referire directa la respectul guvernelor si instituttiilor occidentale asupra intregului proces de stalinizare cu totate crimele: bataia si oparirea taranilor ca sa intre asa convinsi in cooperativa, furtul caselor si pamintului, a libertatii a vietii si a libertatii oamenilor acceptate ca legale de statele europeene.
  Poate ca ar trebui sa ascultam glasul unic al lui Naoumi Klein care arima despre multe tari din Europa ca inainte de problema economica au problema egata de lispra democratiei.
  Oricit am considera ca orice altceva decit liberalism este barbar si retorgat nu putem sa nu stam un moment si sa ne intrebam, poate ca exista un mic adevar in ceea ce spune.
  Sigur Romania are prblema legate de democratie si mai ales de lispa ei si inlocuirea cu o forma pseudo democratica si olligokratica cameleonica.
  Practica democratica lispeste din partide care sunt conduse autocratic dupa metoda centralismului democratic.
  Regionalizare apre sa fie o structura adaptata la acest sistem cit si al directivelor unionale de la este si vest.

 9. Poate vad eu numai negru inaintea ochilor, dar sunt convins ca alunecarea nu s-a oprit prin această demitere – o exceptie care confirma regula.

 10. Domnule profesor , de criticat e simplu . Acuma e gata : ole, ole, Andrei Marga nu mai e !

  Nu intreb cum vedeti orientarea viitoare a ICR , ci doar ceva mult mai simplu :cine credeti ca va primi investitura la conducerea ICR ? Nu intreb pe cine ati vrea (dori) dvs. , ci PE CINE credeti ca va numi USL la sefia ICR ?

  • Nu am nici cea mai vaga idee. C. Rogozanu reaminteste pe „Vox Publica” (am facut-o si eu, aici pe forum) ca doamna Zoe Petre este membra in Comitetul Director al ICR. As adauga ca doamna Petre binemerita de la USL :) Circula si alte nume, intre care al domnului Cristian Badilita, teolog, eseist, jurnalist. Se poate insa ca Victor Pnta sa decida in favoarea unui senator PSD. Ramane de vazut cum se va intelege cu PNL. Pentru moment, demisia/demiterea lui Marga este o lovitura pentru PNL. Mai poate interveni si elementul surpriza, numirea unui presedinte neasteptat, a unui personaj „de peste hotare”, varianta post-moderna a lui Agamita, fiindca tot traim in lumea lui Caragiale :)

     • Domnule Tismaneanu, tocmai ce am pierdut cateva minute din viata urmarind pe youtube lansarea de carte a unei autoare mentionate in link-ul dvs. (numele nu-mi spunea nimic asa ca am cautat-o pe google, mare greseala!). Se pare ca oricine vine la ICR, chiar si domnul Hannibal Lecter in persoana dupa cum am citit mai sus, va avea mult de luptat cu pasunismul care bantuie pe acolo. :P

      • Va referiti la membra Comitetului Director al ICR? If so, sa reamintesc faptul ca distinsa istorica a antichitatii elene este si membra in Consiliul Stiintific al unui institut ce se ocupa de analiza comunismului de sorginte marxista, un fenomen relativ contemporan :)

       Cine stie, poate pregateste o carte cu titlul „De la Pisistrate la Lenin”, prefatata de dl Dinu Zamfirescu, renumit marxolog (a rostit cuvinte memorabile despre volumul lui Robert C. Tucker „Filosofie si mit la Karl Marx”) :)

       Ori este vorba de o alta autoare?

      • Oh wow, analiza comunismului din perspectiva marxista, m-ati lasat fara grai. Suna… apoteotic :P Cred ca m-am prins despre cine vorbiti.

       Si nu – in cazul meu era vorba despre o autoare trecuta la capitolul „semnalari din literatura romana de azi”, etc.

 11. suntem un grup elect si discret pana la turpitudine totala de instalatori de calorifere si absolventi ai lu Stefan Gheorghiu.

  Ne exprimam totala indignare si nesupunere de granit in jurul personalitatii cataleptice si raptice a domnului profesor doctor docent Marga.

  Dumnealui a vrut sa readuca in actualitatea unei modernitati intarziate caloriferul si misterele tevilor arcuite marxist inspre zarile unui pragmatism teoretizat cu gratie rinocerizanta.

  Ne exprimam inca odata indignarea si disperarea ca totusi parul viitorului presedinte si pacient repetent pentru eternitatea va invinge!

  Asa sa ne ajute initierea in subteranele delirante si derapante ale calorifegiilor cafenii dar nu cafegii !

  Suntem indignati dar infinit de discreti si facem greva foamei la toate fast-foodurile din rudotelia si nu numai.

  Sus cutia cu medicamente si traiasca secreta si absonsa stiinta numita caloriferelogie.

 12. Domnule profesor , o intrebare , APARENT off topic. Dvs. stiti bine ce inseamna „Scoala de la Frankfurt”. ati sustinut licenta si PhD pe acest subiect. Eu sint novice –pt. mine asta inseamna un curent de gindire , o abordare inceputa prin anii ’20 , continuata mai apoi de Marcuse etc.
  Zilele trecute mi-a cazut sub ochi un document , un fel de CV politico-profesional (mai citesc si din astea, din cind in cind). Acolo este scrisa , printre altele, fraza urmatoare :

  „Despre tipul de social -democratie avansata , utila intr-o societate moderna , am invatat in timpul studiilor facute la Scoala de la Frankfurt ” .

  Nu am scos din context, desi textul e mult mai amplu. Acuma, mie mi se pare o aberatie, cel putin o exprimare neingrijita . Dar dvs. sinteti expertul , de aceea intreb : gasiti formularea de mai sus proprie, normala ? Nu dovedeste necunoastere a naturii acestei sintagme „Scoala de la Frankfurt” ? Multumesc.

  • Predau un seminar doctoral despre marxism si post-marxism, deci ma tin la curent cu lucrarile legate de Teoria Critica a Scolii de la Frankfurt. Recomand cartea lui Martin Jay, „The Dialectical Imagination”, precum si capitolele despre Adorno si Marcuse din trilogia lui Kolakowski. Exponentii primei generatii (Max Horkheimer, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse, Leo Lowenthal, Walter Benjamin, chiar Erich Fromm, spre a-i numi doar pe acestia) nu au simpatizat social-democratia, au criticat SPD pentru complicitate cu sistemul capitalist. Dialectica negativa era una a rupturii absoplute cu ceea ce ei percepeau a fi continuumul represiv. Marxismul Scolii de la Frankfurt, in anii 30, era unul radical anti-capitalist, impregnat de aspiratii utopice. Intre altele, cum marturisea Marcuse intr-un interviu din anii 70, acesti ganditori nu puteau ierta rolul liderilor social-democrati (Ebert, Noske) in asasinarea Rosei Luxemburg si a lui Karl Liebknecht. Dupa al II-lea razboi mondial, traumatizati de experienta catastrofica a Holocaustului, de avansul totalitarismelor rosu si brun care a dus la naruirea promisiunilor liberale, ganditorii din Scoala de la Frankfurt au acceptat democratia reprezentativa drept indispensabila pentru continuarea a ceea ce ei numeau neincheiatul proiect al Luminilor. Mai putin Marcuse, pentru care capitalismul tarziu (Spatkapitalismus) era o ordine ce trebuia rasturnata, la nevoie pe cale violenta (a se citi cartea sa „Contrarevolutie si revolta”).

   A doua generatie a Scolii, reprezentata in primul rand de Jurgen Habermas, a sustinut valorile social-democrate si, trepat, s-a apropiat de un liberalism de stanga (Helmuth Dubiel, Oskar Negt, Axel Honeth). Nu stiu ce inseamna „studii facute la Scoala de la Frankfurt”. Exprimarea este ambigua si aproximativa, de fapt inexacta. Exista institutii asociate cu Teoria Critica, inclusiv Institutul „Max Planck”, nu exista o cladire pe care sa scrie Frankfurter Schule. Cunosc un singur profesor de filosofie (prefer sa nu-l numesc filosof, et pour cause) din Romania care, in anii 70 si 80, a studiat in anturajul lui Habermas in RFG. Tocmai a demisionat, de fapt a fost demis, din pozitia de presedinte al ICR. Ardent marxist si activist uasecerist la Cluj in acei ani, inrudit direct, prin sotia sa, cu unul din membrii Comitetului Politic Executiv, sursa „Horia” a Securitatii a devenit subit (succesiv si/sau simultan :)), pragmatist, conservator, neo-conservator, crestin-democrat, social-democrat, taranist, liberal etc in anii de dupa caderea regimului Ceausescu.

   • Multumesc pt. raspuns. Da, despre Marga e vorba . Mie mi se pare impropriu modul de exprimare , mai ales ca vine de la un om cu pretinse veleitati . De asta am intrebat, pt. ca nu exista o cladire , nici macar o institutie (cu personalitate juridica) care sa poata fi localizata as such. Documentul nu este pe internet , mi-a parvenit ca parte a unui dialog-declaratie f. recent , de cateva zile. Am sa scanez paginile respective si am sa le urc pe un server .

    • Am pus cele 4 pagini aici : http://www.fileshare.ro/e29637580

     Daca vreti sa lasti comentariul si link-ul , OK. Daca nu , tot OK. Eu am vrut sa-l cititi si sa vedeti fraza cu pricina .

     E parte din revista „Maximum” (fosta „Minimum” ) preluata de Tesu Solomovici dupa moartea lui Mirodan. E numarul din iunie 2013. Am tot felul de amici care imi trimit reviste care nu sint pe internet atunci cind vad ceva care ei cred ca m-ar putea interesa. Unele lucruri interesante nu se afla pe net :lol:

     Este si o eroare factuala la final :Feuerstein va implini in august 92 de ani , si nu 90 , cum se sustine . Dar , ce nu se inventeaza (chiar si o cifra rotunda) cind e vorba de gasit pretext pentru niscaiva calatorie gratis (adica platita de ICR ) cu nevasta cu tot ….Well, ma tem ca Marga va plati din buzunar calatoria planificata , el nestiind la ora interviului de vizita proxima a lui Ponta la madam Merkel. :wink:

     Pe Feuerstein n-au reusit sa-l vrajeasca nici „Printul Rosu ” si nici Anutza . Si poate ca asa a fost mai bine, pt. toata lumea :!:

     • Vorbim de Iacob Adam? Stie multe. Chiar ieri conversam cu un amic german despre Mischa Wolf :)
      Mai traieste Netty? Lucra candva la Ghizela la sectia externa, cu Lidia Lazarescu, Pavel Campeanu, Rodica Coravu…

      • Nu , domnule profesor, nu vorbim de aceeasi persoana. Cel ce va implini la 21 august 92 de ani este un psiholog de renume mondial (chiar f. valoros) :

       http://en.wikipedia.org/wiki/Reuven_Feuerstein

       Dvs. va referiti la fostul activist de la Min. Externe care a supravietuit epurarilor din ’52 (fiindca era din ‘interni” si facuse bulau in RO intre 40–43) . Nu mai traieste, din cate stiu. Nici sotia lui ,
       Netty Stachlovici , care stia chiar mai multe decit el, pt. ca era dactilografa la sectia lui Ghizela , si precum stiti , dactilografele sint primele care au TOATE documentele pe mina :lol:

       Dvs. si aici si cu alte ocazii ati luat in deridere pe Misha —dar sa stiti ca era un profesionist first class . Nu era deloc usoara munca lui , mai ales la interfata cu RFG. Iar treaba cu Gunther Guillome a fost o bijuterie , tre’ sa recunoasteti. Plus ca dupa ’90 a avut o atitudine f. demna , nu ca altii —adica a ramas un profesionist de caracter , meserias adevarat. Domnule profesor, chiar pe baricade opuse, e corect a da Cezarului ce e al Cezarului ! Nu-l coboriti pe Misha la nivelul unui Pacepa :lol:

 13. “Nu s-a distrus niciun ICR. Cei de la PDL ar trebui sa isi aduca aminte faptul ca ICR a fost folosit pentru a construi o uriasa retea de propaganda partizana, ceea ce nu era normal. Eu cred ca trebuie sa gandim un nou inceput pentru ICR, sa lasam aceste lucruri in spate”.

  Chiar si Pinkie Pie, celebrul si controversatul ponei roz din Poneyville, al carui „cute mark” a fost alterat si ridiculizat de expozitia buclucasa a ICR de la New York rade in hohote de asa declaratie.

  Cat de rupt de realitate poti sa fii pentru a spune astfel de lucruri? Absolut incredibil ce indivizi formeaza „elita” politica romaneasca. Dl. Plesu are un editorial in ‘Adevarul’ si vorbeste despre categorii de oameni prosti. Crin Antonescu se califica cu brio intr-una dintre ele. Las cititorii sa decida in care, e simplu de determinat.

 14. Trebuie sa recunosc ca ati avut dreptate, nu credeam ca va fi schimbat atit de repede, de unde rezulta ca pesimismul meu fata de Romania e mult mai mare. Cred ca urmasul va fi de la PSD si ma tem sa nu fie unul la fel de ticalos ca Marga si ceva mai inteligent, caci atunci va fi totul pierdut. Domnule Tismaneanu, am impresia ca nimeni nu spune lucrurilor pe nume: toate aceste personaje, cu Marga in frunte, sufera in primul rind de prostie, o prostie totala, de tip retardatul clasei, nu stiu nici macar sa faca epurari, sa taca din gura, sa salveze aparentele, sa scrie un mail, nimic, sint niste neghiobi completi, iar faptul ca ajung in asemenea functii e stupefiant. Cum sa mai astepti lucruri normale intr-o tara in care se poate ajunge la asta? Aici nu e vorba de nuante, de aranjamente omenesti care se intimpla si in lumile cele mai civilizate, ci de ceva impotriva naturii, de un grotesc dus dincolo de orice limite… Va dati seama despre ce personaje vorbim, ce personaje ne influenteaza vietile?

 15. Din pacate sau din fericire cazul marga este primul care a iesit in arena si primul care iese din arena. Sunt multi altii inclusi in sistem despre care cred ca asa cum au urmat tot asa vor iesi din ring, facuti KO.

  Va multumesc pentru surprinderea esentei nemernicei unei imense gasti, nu este numai cazul Marga, sunt multi altii dupa chipul si asemarea acestuia:

  „Un lucru este cert: nu s-a pomenit in istoria post-decembrista a Romaniei un caz mai flagrant de incompetenta paroxistica. Este ceea ce-am numit sindromul prematurei senilitati maligne (PSM). Una din caracteristicile acestui sindrom este pompierismul patriotard.”

 16. Marga este cartita de serviciu care trebuia sa distruga nu un ICR ci tot invatamantul asa ca nu a stat de geaba – a reusit! CIne l-a numit ministru a fost un criminal pt ca se vedea clar cum conducea UBB CARE ESTE ACUM O UNIVERSITATE TERMINATA! Pretindea cu un tupeu caracteristic impostorilor ca toate cadrele didactice sa scrie tone de lucrari pe an – introduce un maraton distructiv al articolelor ce trebuie sa le publice un cadru didactic la nivel ISI in timp ce el nu era capabil sa publice lucrari decat de nivelul popularizare.
  A taiat salariile cadrelor didactice in timp ce el avea lunar cca 10.000 euro ( alo? Curtea de Conturi? este vreo comisie de etica finaciara in Romania sau suntem prostituata tuturor betivilor?)

 17. citind pe aiton, trebuie sa completez ca marga avea un grup de „lucru” condus de prorectorul bocsan cu care a executat o epurare a corpului didactic , mergand pana la eliminarea celor care nu voiau sa faca „frumos”, le confiscau contracte si deturnau fondurile pe care le impartea cu gasca , reeditand practica pirateriei. Nu exista nici un control la ceea ce s-a facut- oragnele financiare si creditorii finaciari asa cum spune aiton sunt absenti complet!
  Au exista si cazuri cand a impiedecat sa mearga la simpozioane in strinatate cadre didactice care nu erau din „grupul ” ales, procedand ca securitatea comunista .
  In ce p[riveste ICR , ca si in alte cazuri cum este cerectarea , amestecul politicului este catastrofal INTOTDEAUNA! Ponta sa se ocupe daca este magistrat de justitie ca acolo circul va fi total, iar de cultura sa se ocupe cei care sunt in mijlocul problemelor-Blandiana, Manolescu, Buzura , etc.Acest tip de ingerinta politica in domenii ce nu au profesionisti in guvern este o reminiscenta tipic marxista si s-a incrustat pe ADN-ul romanilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro