luni, septembrie 25, 2023

În jurul unei adopții

Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu fapt divers, adică punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești care consfințește o adopție, a devenit, de vinerea trecută încoace, subiect cu care s-au deschis mai toate jurnalele de știri și reprezentând tema a nenumărate talk-show-uri. Cu toate ingredientele necesare.
Talk show-urile au pornit de la premisa că sunt urmărite de puțini telespectatori corect informați drept pentru care au avut misiunea de a-i transforma în oameni emoționați și, mai presus de toate, ușor manipulabili. În primul rând ca urmare a difuzării repetate, exagerate, dincolo de marginile iertate, cu intenții mistificatoare clare, a unui filmuleț care- curios și nu prea!- surprindea doar anumite momente, cele mai dramatice, din tot ceea ce s-a întâmplat în cursul respectivului eveniment. Și astfel s-a declanșat o adevărată isterie națională. A milostiveniei și a patriotismului de ocazie. Nu ne vindem copiii, nu ne videm țara! Ce am în vedere când invoc ingrediente manipulatorii? Am în vedere în primul rând specularea prezenței mascaților și o așa-zisă și mai încolo întoarsă pe toate fețele agresiune a procuroarei craiovene Maria Pițurcă sosite la fața locului. Mai trebuie să mai punem strigătele de apărare ale fetiței adoptate, strigăte firești în fața necunoscutului alimentat de asistenta maternală, fetiță care în ruptul capului nu voia să se despartă de cea care a crescut-o până la vârsta de 8. Asistenta în cauză, pe numele ei Maria Șărămat, s-a descoperit brusc strâns legată de Sorina, cu toate că până atunci nu s-a folosit de dreptul de preempțiune spre a o adopta. Și, mai presus de toate, nu trebuie să uităm instrumentalizarea în felurite și deloc greu de prevăzut și înțeles interese a feluritelor secvențe din cursul desfășurării nu tocmai ok a operațiunii. Lor li s-a asociat omiterea acelor detalii ce nu sunt tocmai convenabile celor ce au primit o temă și sarcina de a conferi celor întâmplate vineri dimensiuni apocaliptice.
Presa controlată de putere, puterea însăși s-au folosit de eveniment pentru a reactiva toate vechile și de succes clișee. Tot ceea ce era prioritar pe vremea când PSD și Statul român însuși erau conduse de Liviu Nicolae Dragnea. S-a vorbit iar despre abuzurile justiției, despre justiția nereformată, despre faptul că PSD-ul ar fi vrut din toată inima să o reformeze, însă nu a fost lăsat de manifestanții din organizațiile # rezist, de partidele de opoziție, îndeosebi de USR și PLUS, de Uniunea Europeană, de SUA și de ambasadorul lor în această țară, dl. Hans Klemm. Despre care atât de lăudata de revista Sputnik Sorina Matei a promis dezvăluiri senzaționale. S-a vorbit, cum altfel?, iarăși despre așa-numita „republică a procurorilor”, despre un întreg complex de fapte dubioase. Toate comandate și întreținute vii de președintele Iohannis, al cărui trecut ar fi el însuși murdărit de neelucidate până la capăt adopții necurate. Iar cum familia care a adoptat-o pe Sorina Lucan o fi ea de origine română, însă e de multă vreme stabilită în SUA (vă mai amintiți cum erau demonizați “transfugii, oamenii fără țară” în vremea regimului Ceaușescu?), cum ambii părinți adoptivi au profesiuni în domeniul medical, cum copila Sorina Lucan are o grupă sanguină rară s-a construit lesne, din prefabricate lingvistice, de gândire și emoționale, un întreg scenariu care a reactivat mai vechile povești tenebroase ale falselor adopții făcute eminamente cu scopul prevalării ulterioare de organe.
În tot acest complex mediatic, în ghemul de fake news și de manipulare, s-au manifestat îndeosebi, dornice să mai primească o dată coroniță, România tv, Antena 3. Dar și etern mizerul Ion Cristoiu. Care a tratat tot subiectul în cel mai josnic mod cu putință, vorbind despre faptul că familia de români din SUA care a adoptat-o pe Sorina de fapt ar fi cumpărat-o. A lipsit din peisaj emisiunea România 9 de pe TVR 1, pentru simplul motiv că moderatorul se află în vacanță neavând timp de emisie din pricina transmisiunilor sportive.
PSD și ALDE au primit astfel și nu dezinteresat, desigur, o gură de aer proaspăt. Și cu toate că imediat după ziua de 26 mai președintele interimar al PSD, d-na Viorica Dăncilă, numai că nu s-a jurat că tema justiției va fi din acel moment una tabu pentru partidul pe care îl conduce, mulți comunicatori ai PSD au exploatat cu voioșie tema. Ca în zilele bune în care primeau instrucțiuni de la azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea și de la Anca Alexandrescu. A intrat în acțiune și procurorul general interimar al României, dl. Bogdan Licu, om cunoscut și el ca având un trecut tulbure, care, cu de la sine putere, a interzis nu prea se știe în ce temei legal punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești. Dl. Licu a dispus că fetița Sorina Lucan nu poate să părăsească țara.
Pentru toți cei care au exploatat în alte scopuri decât interesul fetiței adoptate tema, puțin a contat filmul pus la dispoziție de familia Săcărin care a adoptat-o cu forme legale pe Sorina. Filmuleț care o arată pe aceeași Sorina, ieșită de sub influența fostei asistente maternale, Maria Șărămăt, înțelegându-se perfect cu noua mamă. Nu un biet copil contează. Ci interesele propagandei. Ale partidelor cu tendințe pronunțat iliberale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Cererea PROCURORULUI GENERAL LICU de stopare a iesirii din țară a fost adresata
  Tribunlului Mehedinți – adica unei instante de nivel judetean.
  Tribunalul Mehedinți SI-A DECLINAT COMPETENTA catre o Judecatorie.
  In traducere libera PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI A DEPUS GRESIT CEREREA
  , deci nu prea stie carte, daca se incurca la usa instantei.
  Daca am avea un corp de jurnalisti profesionisti poate ar contabiliza acest tip de intamplari JUDICIARE.
  Pentru majoritatea publicului JUSTITIA se rezuma la ĂIA CARE TRIMIT OAMENII LA INCHISOARE. In rest este o institutie nebuloasa care revarsa catre popor mesaje care trebuie primite fara pic de spirit critic.
  In realitate daca zgarii putin pojghita de sclipici si fală goală
  dai mereu peste intamplari ca asta.

  De exemplu ultra arogantul domn Morar, fost Procuror General si actuala eminenta cenusie a curtii Constitutionale.
  Cand s-a declansat tavalugul anchetelor de prin 2006 promise de Basescu in campania din 2004 – anchete care ii vizau pe Nastase si pe alti PSD ei (imi aduc aminte de pilda de Mitrea)
  a facut multa valva si si-a aratat muschii , iar dupa o vreme chiar a trimis niste dosare in judecata . Dupa inca un an avocatii lui Nastase au scos din maneca un AS decastator – au invocat neindeplinirea unei formalitati care opera in cazul fostilor ministri – cercetarea prealabila care trebuia facuta la Presedintie.
  Asa incat o multime de dosare au fost trimise la Parchete pentru reluarea de la zero.
  Nestiinta de carte a domnului Morar a dus atunci chiar si la PRESCRIEREA unora dintre infractiuni , chestie peste care s-a sarit printr-o malversatiune procedurla a Sectiei Penale a Inaltei Curti despre care negresit va mai veni vorba candva.
  Poate ca nu ar strica – la modificarea Constitutiei – sa se insereze si o prevedere conform careia judecatorii sau procurorii care dau dovezi vadite de lipsa de profesionalism , dovezi materializate in cel putin doua hotarari de declinare a competentei se considera exclusi de drept din magistratura.

  • Nu e vorba de neșttință de carte, la nivel înalt e vorba de ”scăpări” intenționate. O mână spală pe alta și amândouă obrazul, după cum spunea bunică-mea.

   • Negresit ca sunt si astfel de situatii – de greseli intentionate.
    Mi-e teama insa ca in majoritatea cazurilor este vorba de O LIPSA DE PROFESIONALISM
    care se si accentueaza si de SUPERFICIALITATE cat cuprinde.
    Mi-am mai adus aminte de un exemplu – doamna numita recent judecator la CCR de catre
    domnul Johannis.
    Pe vreea cand era consiliera Presedintelui a MARCAT de ateva ori solutii de RESPINGERE A UNOR CONTESTATII adresate respectivei Curți pe considerentul ca erau TARDIV FORMULATE.
    Adica – frate / sora – domnule sau doamna doctor in DREPT , stimat om de stiință – ”știința DREPTULUI” asa se spune in cadrul breslei….stiu ca ai scris sau ai contribuit la scrierea
    unor tratate de importanta covarsitoare pentru buna asezare in matca a JUSTITIEI.
    Totusi daca nu stii sigur – CAREI INSTANTE TREBUIE SA TE ADRESEZI sau incurci TERMENELE pierzand procesul omului (omul fiind insusi Klaus) daca acesta este nivelul la care gresesti ce alte comentarii mai incap ?

 2. Ca unul care a pierdut ceva ani prin sălile de judecată din România, aș zice că, dimpotrivă, sistemul românesc și-a arătat fața în toată splendoarea lui.

  De când face procurorul treaba executorului judecătoresc?

  • Povestea e sulfuroasă rău, însă legea lui Occam se poate aplica aici. Este foarte posibil ca asistentul maternal a încercat să extorcheze părinții adoptivi de o sumă de bani ca să elibereze copilul, în bună tradiție mioritică. De aici tot circul.

   • @John Doe – Serios?! În calitate de procuror, ca să te duci cu mascații și cu un mandat de percheziție, când scopul real este de a lua copilul de la asistentul maternal, presupune că mai degrabă familia adoptivă a uns deja o mulțime de uși.

    L-a acuzat cineva pe asistentul maternal de tentativă de extorcare? Sau împrăștiem povești și pe-aici, la fel ca pe Hotnews, ca să agităm mâlul până nu se mai vede nimic în apă? Pentru mine, Hotnews e barometrul: când se mobilizează acolo justițiarii isterici cu niște susțineri aiuritoare, e clar că justiția românească iar are o tonă de gunoi ascuns sub preș.

    Asta ai face, dacă ai fi procuror, te-ai duce tu cu mascații, în locul executorului judecătoresc?! Realitatea e alta: executorul ar fi respectat niște proceduri, în timp ce procurorul se crede deasupra legii și nu dă doi bani pe proceduri.

   • Cu egala probabilitate s-au mai vehiculat cateva zeci de ipotetice variante.
    Cele mai putine iau in considerare prezumtia de buna-credinta a ambelor parti. De fapt n-am vazut niciuna dar ma gandesc ca nu am citit destul.
    Ce e clar e ca nu avem toate datele si ne-ar trebui sa citim zeci de mii de marturii despre a caror veridicitate (chiar si considerand de buna-credinta) nu avem cum baga mana-n foc.
    Cum isi va aminti copilul acest eveniment peste 1, 5, 10, 20 de ani cand noi vom fi uitat?

 3. Mi-ar place sa ma insel in impresia ca politica interna romaneasca nu e decat o succesiune de diversiuni, in scopul de a oferi „panem et circenses”;
  dupa diversiunea „Valea Uzului”, diversiunea cu fetita mehedinteana, pentru a face uitat scandalul precedent, si tot asa inainte;
  vechi metode care nu dau gres!;
  si, iata, poporul e cooptat in politica, nu scapa nimeni din incercuirea stransa unde lucreaza, ca altadata, nestingherit, politrucii actuali intru reinnoirea si consolidarea consensului natzional, o permanenta racolare concentrica a „boborului”, cu sacrosanta sa opinie publica unanim-majoritara;
  ca altadata, in Romania totul se traieste in perimetrul natzional, nimanuia nu-i este ingaduit sa absenteze, ar fi interpretat ca „tradator”, „dezertor”, intre altele…
  Mi-ar place sa ma insel, hm, dar am impresia aceasta nu numai din cele citite in „mainstream media”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro