marți, ianuarie 18, 2022

În jurul unei adopții

Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu fapt divers, adică punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești care consfințește o adopție, a devenit, de vinerea trecută încoace, subiect cu care s-au deschis mai toate jurnalele de știri și reprezentând tema a nenumărate talk-show-uri. Cu toate ingredientele necesare.
Talk show-urile au pornit de la premisa că sunt urmărite de puțini telespectatori corect informați drept pentru care au avut misiunea de a-i transforma în oameni emoționați și, mai presus de toate, ușor manipulabili. În primul rând ca urmare a difuzării repetate, exagerate, dincolo de marginile iertate, cu intenții mistificatoare clare, a unui filmuleț care- curios și nu prea!- surprindea doar anumite momente, cele mai dramatice, din tot ceea ce s-a întâmplat în cursul respectivului eveniment. Și astfel s-a declanșat o adevărată isterie națională. A milostiveniei și a patriotismului de ocazie. Nu ne vindem copiii, nu ne videm țara! Ce am în vedere când invoc ingrediente manipulatorii? Am în vedere în primul rând specularea prezenței mascaților și o așa-zisă și mai încolo întoarsă pe toate fețele agresiune a procuroarei craiovene Maria Pițurcă sosite la fața locului. Mai trebuie să mai punem strigătele de apărare ale fetiței adoptate, strigăte firești în fața necunoscutului alimentat de asistenta maternală, fetiță care în ruptul capului nu voia să se despartă de cea care a crescut-o până la vârsta de 8. Asistenta în cauză, pe numele ei Maria Șărămat, s-a descoperit brusc strâns legată de Sorina, cu toate că până atunci nu s-a folosit de dreptul de preempțiune spre a o adopta. Și, mai presus de toate, nu trebuie să uităm instrumentalizarea în felurite și deloc greu de prevăzut și înțeles interese a feluritelor secvențe din cursul desfășurării nu tocmai ok a operațiunii. Lor li s-a asociat omiterea acelor detalii ce nu sunt tocmai convenabile celor ce au primit o temă și sarcina de a conferi celor întâmplate vineri dimensiuni apocaliptice.
Presa controlată de putere, puterea însăși s-au folosit de eveniment pentru a reactiva toate vechile și de succes clișee. Tot ceea ce era prioritar pe vremea când PSD și Statul român însuși erau conduse de Liviu Nicolae Dragnea. S-a vorbit iar despre abuzurile justiției, despre justiția nereformată, despre faptul că PSD-ul ar fi vrut din toată inima să o reformeze, însă nu a fost lăsat de manifestanții din organizațiile # rezist, de partidele de opoziție, îndeosebi de USR și PLUS, de Uniunea Europeană, de SUA și de ambasadorul lor în această țară, dl. Hans Klemm. Despre care atât de lăudata de revista Sputnik Sorina Matei a promis dezvăluiri senzaționale. S-a vorbit, cum altfel?, iarăși despre așa-numita „republică a procurorilor”, despre un întreg complex de fapte dubioase. Toate comandate și întreținute vii de președintele Iohannis, al cărui trecut ar fi el însuși murdărit de neelucidate până la capăt adopții necurate. Iar cum familia care a adoptat-o pe Sorina Lucan o fi ea de origine română, însă e de multă vreme stabilită în SUA (vă mai amintiți cum erau demonizați “transfugii, oamenii fără țară” în vremea regimului Ceaușescu?), cum ambii părinți adoptivi au profesiuni în domeniul medical, cum copila Sorina Lucan are o grupă sanguină rară s-a construit lesne, din prefabricate lingvistice, de gândire și emoționale, un întreg scenariu care a reactivat mai vechile povești tenebroase ale falselor adopții făcute eminamente cu scopul prevalării ulterioare de organe.
În tot acest complex mediatic, în ghemul de fake news și de manipulare, s-au manifestat îndeosebi, dornice să mai primească o dată coroniță, România tv, Antena 3. Dar și etern mizerul Ion Cristoiu. Care a tratat tot subiectul în cel mai josnic mod cu putință, vorbind despre faptul că familia de români din SUA care a adoptat-o pe Sorina de fapt ar fi cumpărat-o. A lipsit din peisaj emisiunea România 9 de pe TVR 1, pentru simplul motiv că moderatorul se află în vacanță neavând timp de emisie din pricina transmisiunilor sportive.
PSD și ALDE au primit astfel și nu dezinteresat, desigur, o gură de aer proaspăt. Și cu toate că imediat după ziua de 26 mai președintele interimar al PSD, d-na Viorica Dăncilă, numai că nu s-a jurat că tema justiției va fi din acel moment una tabu pentru partidul pe care îl conduce, mulți comunicatori ai PSD au exploatat cu voioșie tema. Ca în zilele bune în care primeau instrucțiuni de la azi pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea și de la Anca Alexandrescu. A intrat în acțiune și procurorul general interimar al României, dl. Bogdan Licu, om cunoscut și el ca având un trecut tulbure, care, cu de la sine putere, a interzis nu prea se știe în ce temei legal punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești. Dl. Licu a dispus că fetița Sorina Lucan nu poate să părăsească țara.
Pentru toți cei care au exploatat în alte scopuri decât interesul fetiței adoptate tema, puțin a contat filmul pus la dispoziție de familia Săcărin care a adoptat-o cu forme legale pe Sorina. Filmuleț care o arată pe aceeași Sorina, ieșită de sub influența fostei asistente maternale, Maria Șărămăt, înțelegându-se perfect cu noua mamă. Nu un biet copil contează. Ci interesele propagandei. Ale partidelor cu tendințe pronunțat iliberale.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Cererea PROCURORULUI GENERAL LICU de stopare a iesirii din țară a fost adresata
  Tribunlului Mehedinți – adica unei instante de nivel judetean.
  Tribunalul Mehedinți SI-A DECLINAT COMPETENTA catre o Judecatorie.
  In traducere libera PROCURORUL GENERAL AL ROMANIEI A DEPUS GRESIT CEREREA
  , deci nu prea stie carte, daca se incurca la usa instantei.
  Daca am avea un corp de jurnalisti profesionisti poate ar contabiliza acest tip de intamplari JUDICIARE.
  Pentru majoritatea publicului JUSTITIA se rezuma la ĂIA CARE TRIMIT OAMENII LA INCHISOARE. In rest este o institutie nebuloasa care revarsa catre popor mesaje care trebuie primite fara pic de spirit critic.
  In realitate daca zgarii putin pojghita de sclipici si fală goală
  dai mereu peste intamplari ca asta.

  De exemplu ultra arogantul domn Morar, fost Procuror General si actuala eminenta cenusie a curtii Constitutionale.
  Cand s-a declansat tavalugul anchetelor de prin 2006 promise de Basescu in campania din 2004 – anchete care ii vizau pe Nastase si pe alti PSD ei (imi aduc aminte de pilda de Mitrea)
  a facut multa valva si si-a aratat muschii , iar dupa o vreme chiar a trimis niste dosare in judecata . Dupa inca un an avocatii lui Nastase au scos din maneca un AS decastator – au invocat neindeplinirea unei formalitati care opera in cazul fostilor ministri – cercetarea prealabila care trebuia facuta la Presedintie.
  Asa incat o multime de dosare au fost trimise la Parchete pentru reluarea de la zero.
  Nestiinta de carte a domnului Morar a dus atunci chiar si la PRESCRIEREA unora dintre infractiuni , chestie peste care s-a sarit printr-o malversatiune procedurla a Sectiei Penale a Inaltei Curti despre care negresit va mai veni vorba candva.
  Poate ca nu ar strica – la modificarea Constitutiei – sa se insereze si o prevedere conform careia judecatorii sau procurorii care dau dovezi vadite de lipsa de profesionalism , dovezi materializate in cel putin doua hotarari de declinare a competentei se considera exclusi de drept din magistratura.

  • Nu e vorba de neșttință de carte, la nivel înalt e vorba de ”scăpări” intenționate. O mână spală pe alta și amândouă obrazul, după cum spunea bunică-mea.

   • Negresit ca sunt si astfel de situatii – de greseli intentionate.
    Mi-e teama insa ca in majoritatea cazurilor este vorba de O LIPSA DE PROFESIONALISM
    care se si accentueaza si de SUPERFICIALITATE cat cuprinde.
    Mi-am mai adus aminte de un exemplu – doamna numita recent judecator la CCR de catre
    domnul Johannis.
    Pe vreea cand era consiliera Presedintelui a MARCAT de ateva ori solutii de RESPINGERE A UNOR CONTESTATII adresate respectivei Curți pe considerentul ca erau TARDIV FORMULATE.
    Adica – frate / sora – domnule sau doamna doctor in DREPT , stimat om de stiință – ”știința DREPTULUI” asa se spune in cadrul breslei….stiu ca ai scris sau ai contribuit la scrierea
    unor tratate de importanta covarsitoare pentru buna asezare in matca a JUSTITIEI.
    Totusi daca nu stii sigur – CAREI INSTANTE TREBUIE SA TE ADRESEZI sau incurci TERMENELE pierzand procesul omului (omul fiind insusi Klaus) daca acesta este nivelul la care gresesti ce alte comentarii mai incap ?

 2. Ca unul care a pierdut ceva ani prin sălile de judecată din România, aș zice că, dimpotrivă, sistemul românesc și-a arătat fața în toată splendoarea lui.

  De când face procurorul treaba executorului judecătoresc?

  • Povestea e sulfuroasă rău, însă legea lui Occam se poate aplica aici. Este foarte posibil ca asistentul maternal a încercat să extorcheze părinții adoptivi de o sumă de bani ca să elibereze copilul, în bună tradiție mioritică. De aici tot circul.

   • @John Doe – Serios?! În calitate de procuror, ca să te duci cu mascații și cu un mandat de percheziție, când scopul real este de a lua copilul de la asistentul maternal, presupune că mai degrabă familia adoptivă a uns deja o mulțime de uși.

    L-a acuzat cineva pe asistentul maternal de tentativă de extorcare? Sau împrăștiem povești și pe-aici, la fel ca pe Hotnews, ca să agităm mâlul până nu se mai vede nimic în apă? Pentru mine, Hotnews e barometrul: când se mobilizează acolo justițiarii isterici cu niște susțineri aiuritoare, e clar că justiția românească iar are o tonă de gunoi ascuns sub preș.

    Asta ai face, dacă ai fi procuror, te-ai duce tu cu mascații, în locul executorului judecătoresc?! Realitatea e alta: executorul ar fi respectat niște proceduri, în timp ce procurorul se crede deasupra legii și nu dă doi bani pe proceduri.

   • Cu egala probabilitate s-au mai vehiculat cateva zeci de ipotetice variante.
    Cele mai putine iau in considerare prezumtia de buna-credinta a ambelor parti. De fapt n-am vazut niciuna dar ma gandesc ca nu am citit destul.
    Ce e clar e ca nu avem toate datele si ne-ar trebui sa citim zeci de mii de marturii despre a caror veridicitate (chiar si considerand de buna-credinta) nu avem cum baga mana-n foc.
    Cum isi va aminti copilul acest eveniment peste 1, 5, 10, 20 de ani cand noi vom fi uitat?

 3. Mi-ar place sa ma insel in impresia ca politica interna romaneasca nu e decat o succesiune de diversiuni, in scopul de a oferi „panem et circenses”;
  dupa diversiunea „Valea Uzului”, diversiunea cu fetita mehedinteana, pentru a face uitat scandalul precedent, si tot asa inainte;
  vechi metode care nu dau gres!;
  si, iata, poporul e cooptat in politica, nu scapa nimeni din incercuirea stransa unde lucreaza, ca altadata, nestingherit, politrucii actuali intru reinnoirea si consolidarea consensului natzional, o permanenta racolare concentrica a „boborului”, cu sacrosanta sa opinie publica unanim-majoritara;
  ca altadata, in Romania totul se traieste in perimetrul natzional, nimanuia nu-i este ingaduit sa absenteze, ar fi interpretat ca „tradator”, „dezertor”, intre altele…
  Mi-ar place sa ma insel, hm, dar am impresia aceasta nu numai din cele citite in „mainstream media”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro