joi, iulie 18, 2024

In Memoriam Dorli Blaga Bugnariu

O veste răvăsitoare. S-a stins din viată, la 91 de ani doamna Dorli Blaga Bugnariu. A fost o fiintă de o infinită discretie. Avea cultul principiilor si al prieteniei. Intr-un moment dificil pentru mine, in 2018, mi-a trimis poezia lui Lucian Blaga “Nu sunt singur”. M-a ajutat imens. Am purtat multe discutii de-a lungul anilor. Despre părintele ei, despre marxistul critic Tudor Bugnariu, despre Thomas si Golo Mann, despre moralitate, adevăr si politică, despre bezna totalitară, despre Lumini si inamicii lor, despre condamnarea fascismului si a comunismului. Lumea devine, vai, tot mai săracă, dar răman, indelebile, inalterabile, amintirile. Rămas bun, iubită prietenă , odihneste-te in pace in cimitirul din Lancrăm, alaturi de Lucian si de Cornelia…

No photo description available.

May be an image of 2 people

Aveam 14 ani cand am citit prima oară acest poem. Dupa două lecturi, il stiam pe dinafară. Il stiu si azi.

Sat al meu, ce porţi în nume

Sunetele lacrimei

la chemări adânci de mume

în cea noapte te-am ales ca prag de lume

şi poteca patimei.

Spre tine cine m-a-ndrumat

din străfund de veac,

In tine cine m-a chemat

fie binecuvântat, sat de lacrimi fără leac.

May be an image of book

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. Dumnezeu să o odihnească!
  Păcat că nu se mai găsesc cărțile acestea, nu se mai tipăresc tiraje noi.
  “Blaga urmărit de securitate” a dispărut si e o raritate! Oare de de? Pe cine mai supără acum?

  Tudor Bugnariu a lăsat foarte multe însemnări, care ar trebui studiate și publicate, pentru a clarifica istoria unor vremuri tuburi și a unor întâmplări puțin cunoscute.
  Dorli Blaga scria că niște persoane necunoscute au venit după moartea lui Tudor Bugnariu să preia toate documentele și însemnările lui. Cine erau acele persoane? Ce urmăreau? Ce voiau să vadă și eventual să ascundă? La ședința când a fost dat afară din postul de rector ( sau decan sau sef la catedra de filozofie) al universității, puțini l-au susținut, printre care Heinrich Uschershon, care din acest motiv a rămas toată viața conferențiar.
  Documentele au fost predate ulterior spre cercetare cred că Academiei din Cluj.

 2. O pierdere tulburatoare pentru noi cei care nu strivim corola de lumini a lumii; rodul iubirii improbabil implinite intre fiul unui preot si fata unui insemnat om public, intre un mare intelect si suflet si o inima pura, condusa de frumusetea adevarului dragostei.
  Dorli Blaga e si povestea frumos rescrisa a iubirii neimplinite dintre un alt fiu de preot – Ciprian Porumbescu – indragostit iremediabil, si ironic de imposibil de fiica unui preot tot crestin, dar de alta….”credinta”.
  In fine, Dorli Blaga este intruchiparea acelui cires negru, generos si pe deplin constient ca ceea ce conteaza cu adevarat nu dispare si nici nu poate fi furat („stelele deasupra mea/nimenea nu mi le-o lua”)

 3. O mare doamna! Am avut sansa sa fac un interviu cu doamna,probabil ca primul dupa Revolutie. M-a surprins prin tactul si inteligenta emotional de o rara noblete. Dumnezeu sa o odihneascca in pace!

 4. Intr-adevar, dna Bugnariu era loiala prietenilor, o trasatura destul de rar intalnita la romani, mai ales in zilele noastre. In 2020 ma rugase sa o ajut sa il gaseasca pe Prof. Calin Besliu, un fost coleg de la Facultatea de Fizica. In plin „obsedant deceniu” acesta a avut curajul sa intervina in favoarea ei si astfel sa evite o exmatriculare aproape sigura de catre cei care urmareau o vendeta pentru apartenenta tatalui la Partidul National Crestin si participarea ca subsecretar de stat la Minsterul de Externe in guvernul Goga-Cuza in foarte scurta perioada tolerata de Carol al II-lea. A dorit sa ii multumeasca Prof.Besliu pentru ultima oara si a si facut-o. Mi-a relatat ca acesta a plans cand au vorbit la telefon.
  De fiecare data cand vorbeam cu dansa despre sotul ei, Prof.Bugnariu, isi manifesta atasamentul neconditionat fata de principiile politice si intelectuale pe care acesta le-a reprezentat.
  In toamna trecuta, inainte sa fie mutata de la Bucuresti la Alba Iulia, am avut o discutie mai lunga despre Tudor Bugnariu. Mi-a spus ca motivul pentru care acesta a fost ales membru corespondent in Academie era …… activitatea sa anti-fascista !
  Am intrebat-o atunci daca are in vederea publicarea unor memorii sau unei biografii a lui Tudor Bugnariu si am inteles ca este in pregatire un astfel de proiect de catre o doamna cercetator de la CNSAS si o ruda apropiata pe care nu am sa le numesc. Un lucru foarte bun, cu amendamentul ca si aspectele mai putin favorabile din biografia acestui marxist veritabil (nu de carton cum au predominat in fosta noastra patrie socialista) ar trebuie deasemenea sa fie puse in lumina. Ar fi interesant sa aflam resorturile care l-au determinat pe Tudor Bugnariu sa adere la asociatia trans-nationala controlata de Comintern, care a functionat pentru cateva luni in 1934, n.b. un an dupa sfarsitul Holodomorului. A fost vorba de naivitate asa cum a fost cazul altor aderenti la varianta romaneasca a „Amis de l’URSS” a scriitorului si activistului pro-stalinist Henri Barbusse sau consecinta apertanentei la interese ostile statului roman ?
  In ceea ce priveste activitatea universitara la „catedra de filozofie” a lui Tudor Bugnariu sa precizam ca in 1959, cand apare cursul de „Materialism Dialectic si Istoric” sub ingrijirea Prof.univ. Tudor Bugnariu, acesta era seful Catedrei de materialism dialectic si materialism istoric de la Universitatea „C.I. Parhon”.
  In colectivul care a intocmit primul volum se afla si asistentul sau, conf.univ Henri Uschersohn (nu Uschershon cum scrie comentatorul „Nick” in 18.11.2021), cel care se pare ca „taia si spanzura” la examene, cursul nefiind prescris doar studentilor din facultatea respectiva ci si altor categorii de studenti , precum si doctoranzilor din orice domeniu.
  As dori sa adaug ca fara staruinta depusa, pastrarea si scoaterea metodica la lumina a operelor inedite ale lui Lucian Blaga de catre fiica sa Dorli, cultura romana ar fi fost putin mai saraca.
  A fost dedicata acestei munci pana la sfarsitul vietii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro