sâmbătă, octombrie 16, 2021

In Memoriam Prof. Mihail-Radu Solcan

E greu sa prinzi in cateva cuvinte ce a insemnat viata unui om. Pentru noi, studentii de la Filosofie, va ramane mereu drept ‘Tata Solcan’ (el n-a stiut probabil niciodata ca asa-i spuneam), datorita felului in care vorbea cu multa rabdare si sfatuia fiecare student in parte.

Cred ca acea caldura sufleteasca, parinteasca pe care o degaja Profesorul Solcan nu putea veni decat dinlauntrul cuiva care facea totul cu multa pasiune si drag. Pentru mine, a ramas un model al corectitudinii, un om care ne-a invatat ce inseamna respectarea unor reguli si ce inseamna sa abordezi lucrurile in mod meticulos si mai ales rational.

Avea o pasiune pentru lucrurile noi, mai ales pentru tehnologie. Ne dadea de multe ori sugestii (tips) despre cum sa cautam informatii pe Internet. Avea o bucurie si o candoare de copil de fiecare data cand descoperea cate o scurtatura sau orice lucru ce ne-ar fi putut usura munca.

Probabil e imposibil de cuantificat valoarea si utilitatea unor astfel de unelte sociale odata iesit de pe bancile scolii. Pot insa sa spun cu certitudine ca fiecare dintre noi am fost infinit mai ‘bogati’ si mai apti sa ne confruntam cu provocarile zilnice inzestrati cu aceste unelte. Pentru mine, Facultatea de Filosofie ne-a invatat in primul rand cum sa gandim, cum sa rezolvam probleme, si care sunt mecanismele gandirii. O facultate in care studiezi probleme nu (doar) autori.

Pentru mine, educatia trebuie sa fie enciclopedica. Toate facultatile de filosofie de scoala (citeste impregnate ideologic), sunt in acelasi timp si mici laboratoare de spalare pe creier. Profesorii nostrii, si in mod special Profesorul Solcan, au reusit sa pastreze acea atitudine neutra, care vadeste onestitate intelectuala de tipul: exista A, exista B… exista n; eu personal fovorizez B, dar voi va formati propria opinie.

Acest climat intelectual liberal, in care simti ca poti imbratisa orice pozitie si esti respectat pentru asta este unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la profesorii mei. Iar profesorul Solcan a participat din plin la mentinerea acestui climat.

Imi aduc aminte in anul intai, pe langa materia obisnuita, profesorul Solcan ne-a invatat si cum sa luam notite. Faimoase au ramas micile fise pe care trebuia sa le pregatim in legatura cu fiecare text citit. Era o corvoada pe care nu o contemplam cu prea mult entuziasm. Am inteles insa atunci virtutile unui studiu ordonat, care sa-ti permita ulterior sa revizuiesti foarte usor ceea ce ai citit.

Un model de dascal care a preferat intotdeauna modestia si discretia disputelor din agora, si care a stiut sa se faca iubit prin calitatea muncii, prin consecventa si mai ales performanta profesionala. Intr-o perioada in care vorbim despre calitatea actului de invatamant, despre corectitudinea examenelor si a tezelor de doctorat pierdem un om de o valoare inestimabila.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

George Antonescu
Functionar public in cadrul Parlamentului Irlandez unde lucreza in cadrul sectiei Comisii Parlamentare. Masterand la Trinity College Dublin unde studieza Lingvistica. Masterat in cadrul Dublin City University pe Relatii Internationale. Absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti, sectia Filosofie Morala si Politica.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.