marți, iulie 7, 2020

În postura de avocat al Diavolului, adică al d-lui Tudorel Toader

Duminică, mult după căderea serii, la unul dintre posturile tv favorabile Puterii, ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, a făcut anunțul în conformitate cu care ar fi pregătit deja un proiect de Ordonanță de urgență vizând repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnați de către completuri nelegal constituite și care, astfel, vor putea face contestație în anulare.
Dl. Toader a revenit cu precizări luni. Adoptarea sau nu a Ordonanței va depinde de decizia d-nei prim-ministru. El nu a făcut decât să îi ofere materia-primă. Nu are nici merite, nici vinovății. Mare bărbat, mare caracter dl. Toader. La fel de mare precum pariez că este la catedră. Adică impostura universitară în persoană. Moralitate zero.
Ce înseamnă Ordonanța? Că toți cei care au fost condamnați din 2014 încoace dispun acum de temeiul legal de a solicita anularea sentinței și rejudecarea procesului.
Firește, prima reacție pe care am avut-o auzindu-l vorbind cu vocea lui tărăgănată de om de o ticăloșie maximă, cu minte puțină, însă șiret cât încape pe rectorul suspendat al nefericitei, umilitei Universități „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost una de dispreț nelimitat și de revoltă maximă la adresa slugărniciei sale fără margini. Dl. Tudorel Toader a îndeplinit întocmai tot ceea ce i-au poruncit stăpânii săi din coaliția PSD-ALDE. Stăpâni care i-au dat acestuia un os de ros ce se dovedește tare pe placul insului din fruntea justiției române.
Ce face, de fapt, dl. Tudorel Toader? După informațiile pe care le avem până astăzi inventează o variantă soft pentru amnistie și grațiere. Una cu dedicație căci se vede de la o poștă că de rejudecare va putea beneficia în cazul condamnării sale din Dosarul „Referendumul” dl. Liviu Nicolae Dragnea. Totul dă impresia unui cadou de bun sosit pe care i-l face președintelui PSD ministrul Justiției chiar în ziua în care acesta împreună cu aleasa inimii sale s-a reîntors din vacanță.
Ceva mai la vale, revenindu-mi cât de cât în fire, am încercat să fac pe avocatul Diavolului. Diavolul fiind cum lesne se poate înțelege însuși dl. Tudorel Toader. Care nu putea să facă altceva decât să pună în aplicare o Hotărâre a Curții Constituționale a cărei motivare a fost publicată la data de 11 noiembrie 2018. În respectiva motivare CCR precizează, în vădită contradicție cu ce a hotărât în 2017 că „prezenta decizie se aplică de la data publicării sale atât situațiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum și în cele finalizate, în măsura în care justițiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare cât și situațiilor viitoare”.
Carevasăzică, dl. Tudorel Toader ar fi legat de mâini și de picioare, nu face decât să apere Sfânta Constituțiune și Statul de drept așa cum le înțelege prea-înțeleapta Curte Constituțională.
Și pe urmă ce se întâmplă de fapt, repet, din perspectiva avocatului Diavolului, dacă un dosar este rejudecat? Iese mai apăsat dreptatea la iveală. Nu-i așa? Așa ar fi dacă nu am ști că în vremea din urmă atât puterea politică cât și felurite foruri, îndeosebi Inspecția magistraturii, au pus o tot mai puternică presiune asupra judecătorilor.
Ieșind din rolul de avocat al Diavolului, un lucru sare cu adevărat ân ochii oricărui om cinstit din România. Că după data de 30 ianuarie 2017, atunci când nu i-a mers cu Ordonanța 13, puterea PSD-ALDE a pus la punct un întreg mecanism de natură să îi îngăduie subjugarea justiției. O Curte Constituțională obedientă, profund politizată, identificarea și punerea la lucru a unor instrumente aproape imbatabile de intimidare a magistraților, un ministru Justiției fără coloană vertebrală. Și toate acestea se întâmplă în semestrul România deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Va semnalez ca situatia ar putea fi chiar MAI GRAVA.Am considerat initial drept vorbe de claca remarca lui Tudorel Toader cum ca noa Ordonanta se va aplica si in cazurile de ACHITARE.
  Adica si procurorii vor fi psi in termenul de contestare
  Azi noapte una dintre trompetele PSD a vorbit mi mult pe tema acesta spunand ce o durea : ca
  de fapt seful PNL , omul pe care Johannis se bazeaza esential in campania prezidentiala , ma refer la ORBAN a fost achitat definitiva si ca acea solutie va fi atacata de procurori.
  Probabil de NOII procurori si judecatat de NOII judecatori astfel incat PNL ul sa poat fi decapitat la momentul oportun.

  Multe critici i se pot aduce lui Orban , dar trebuie admis ca omul a prestat impecabil in ceea ce priveste Statul de drept si DNA ul. Cand i-a venit randul a facut pasul inapoi , s-a supus rigorilor procedurale,
  nu s-a victimizat ca il mananca nu stiu ce Sistem…iar acum iata-l pe lista neagra – se urmareste nu numai salvarea penalilor PSD , ci si condamnarea adversarilor politici ca sa le fie invatatura de minte

 2. Și dacă cei care vor veni la putere după alegeri vor găsi de cuviință să modifice și să înlocuiască toate legile PSD-ALDE?!
  Dacă în mod retroactiv vor fi trimiși la pușcărie și Dragnea și Tăriceanu și Tudorel Toader și Vâlcov?!

  • 1. Nu vor putea schimba Constitutia.
   2. Nu e sigur ca altii vor ajunge la putere.
   3. Si unora si altora le convine ce se intampla acum.

  • „Și dacă cei care vor veni la putere după alegeri vor găsi de cuviință să modifice și să înlocuiască toate legile PSD-ALDE?!”

   Dacă se întâmplă asta înseamnă că ne întoarcem în epoca pre-modernă a României, după cum spunea dl I Stanomir la un post TV, când la schimbarea domnitorilor erau eliberați și deținuții apropiați lui. Sau de modelul de democrație sud-american. Dacă nu mai suntem, nici nu am deveni în acest fel un stat de drept. Pe de altă parte, distorsiunile introduse de dl T Toader și L Dragnea în sistemul de justiție trebuie cânva corectate într-un fel…

 3. Prestațiile publice ale domnilor profesori universitari ,de la Ministerul Public și de la Ministerul Justiției, , unul din Alba Iulia iar celălat din Iași, vă determină să vă puneți întrebări despre rolul învățământului juridic în societatea contemporană și, dacă și judecătorii de la CCR ar trebui specializați într-un astfel de domeniu ?

 4. Pentru ”votacul” român ar trebui introduse ceva cursuri juridice elementare despre funcționarea justiției în țări spre catre se uită ”salivând” cu admirație. Poate că n-ar fi rău să știe că în dreptul anglo-saxon se poate da o sentință identică într- un proces invocând un caz identic petrecut cu decenii ori secole în urmă!
  Stabilitate – nu glumă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)