joi, aprilie 18, 2024

În PSD, un nou Liviu Dragnea stă deja la pândă

Antologică, obligatoriu de conservat în arhive, fotografia în care doamna V. V. Dăncilă, premonitoriu îmbrăcată în negru, este imortalizată înconjurată de femeile cu funcții din PSD. Intenția acestora fiind de a o consola pe respectiva Femeie și Mamă fiindcă voința Parlamentului a făcut astfel încât, în fine, să îi fie luată jucăria preferată. Guvernarea la care, în mod normal, nu ar fi avut dreptul să ajungă niciodată.
Fotografia respectivă trebuie păstrată fiindcă mai mult ca sigur peste cel mult patru luni va putea fi pusă în antiteză cu o alta. În care aceeași V. V. Dăncilă, indubitabil nu doar perdantă la alegerile prezidențiale, ci și debarcată din fruntea PSD în urma unui CExN fulger care o va scoate vinovată pentru tot și pentru toate, va lua însingurată drumul spre Teleormanul din care, pentru binele românilor și al țării, nu ar fi trebuit să fie scoasă niciodată. Vineri seara, cu ocazia CExN, am avut parte de o primă repetiție a acestui viitor spectacol.
Până atunci însă, pentru a salva ceea ce se mai poate salva după guvernarea dezastruoasă PSD-ALDE, Opoziția, în fine ieșită victorioasă, cât și președintele Klaus Iohannis al cărui rol la victoria parlamentară de joia trecută se impune apreciat așa cum se cuvine au obligația să grăbească găsirea procedurilor și soluțiilor în urma cărora țara să aibă cât mai repede un Executiv cu drepturi depline.
Orice zi în plus petrecută la Palatul de Victoria de numita Dăncilă Vasilica Viorica, de miniștrii agramați, prost școliți din Cabinetul ei fantomă, de golanul Teodorovici, ajuns la andropauză, căruia îi curg balele îndată ce în raza lui vizuală se insinuează o femeie (un caz clinic personajul cu pricina, dar și un exemplu de mitocănie crasă), de agramatul Breaz care numai Dumnezeu și corpul profesoral de la Universitatea din Alba Iulia știu cum a ajuns să fie profesor universitar plin și rector, de incapabilul și veșnic transpiratul Cuc de la Transporturi, de corigentul Bogdan Matei, de păcăliciul în fustă pe nume Sorina Pintea, de pitorescul Daea, dar și de alții care nu au meritat vreodată osteneala de a le fi reținute insignifiantele nume înseamnă o primejdie pentru România.
Noul guvern va trebui să ia la puricat tot ceea ce au făcut V. V. Dăncilă și șleahta, să desființeze Secțiia specială de anchetare a procurorilor, să abroge OUG 114, să revizuiască atribuțiile PNDL, să ceară predarea riguroasă a gestiunii. Dar și să informeze prompt populația despre situația economică reală și nu numai a României. Nu ajung, nu e deloc nevoie de exerciții de retorică pe tema grelei moșteniri, sunt necesare cifre concrete și adevărate.
Îndată după instalarea noului guvern al țării, o măsură ce va trebui luată în regim de prioritate zero se impune a fi modificarea legii electorale. Aleșii locali și județeni vor trebui să își dobândească funcțiile ca urmare a unui vot în două tururi de scrutin fiindcă altminteri cei aflați acum în posturi, în majoritate de la PSD, își vor reconfirma fără probleme pozițiile. Având posibilitatea de a sabota orice măsură a noii guvernări cu gândul că până la alegerile parlamentare de la începutul iernii anului 2020 aceasta va putea fi lesne compromisă, creându-se astfel premisele repetării situației din decembrie 2016.
Adică revenirea la putere a PSD cu un alt Liviu Dragnea în poziția de tartor șef. Aceasta fiindcă așa-zișii social-democrați români au infinite, inepuizabile rezervoare de incapabili, de impostori, de gangsteri.
În schimb, nici vorbă despre competența, bună credință și patriotism. PSD este defectiv de toate acestea.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Daca PSD face ce tocmai spune textul :
    Având posibilitatea de a sabota orice măsură a noii guvernări cu gândul că până la alegerile parlamentare de la începutul iernii anului 2020 aceasta va putea fi lesne compromisă, creându-se astfel premisele repetării situației din decembrie 2016.
    Atunci poate ca isi fidelizeza votantii cei mai radicalizati (in sensul bun al cuvintului ) ,dar in fata opiniei publice isi vor crea o imagine de non patrioti si daca apar nereguli grave sau daca aceste sunt aduse in fata publicului (asa ar trebui sa se intimple ) ,pina la alegeri isi injumatatesc si jumatatea de sprijin pe care o mai au ,conform ultimilor alegeri europarlamentare . Cred ca vor cauta o cale de mijloc pentru a nu permite partidului PRO sa ocupe acest spatiu ,cit despre cei care inca mai sustin PSD si accepta atasamentul fata de actualul lider , este clar ca nu pot fi convinsi de contrariul . Este un electorat ce fie nu are si nu a avut nimic niciodata ,fie intreaga lor recunostiinta pentru ceea ce au fost si sunt azi este atasata trecutului . Doar schimbarea de generatii mai poate rezolva ceva an de an .

  2. Singurul factor care poate face mare PSD-ul este PNL-ul. Așa cum Iliescu l-a făcut președinte pe Constantinescu, cum Năstase l-a adus la putere pe Băsescu, cum tehnocrații lui Băsescu au readus la putere PSD-ul, cum Dragnea a readus dreapta la putere. Pare absurd, dar e doar o relație dialectică. Adversarii slabi și greșelile lor te fac mare. Liderii și faptele lor mari în sine și independent de opozanți sunt rare în istorie.

  3. O corectie mica: votul in doua tururi nu trebuie adoptat ca sa nu ramana primarii PSD in functii. El trebuie adoptat pentru ca nu e normal ca localitati intregi sa fie conduse de oameni care obtin 20% din voturile a celor 30% din cetatenii care se prezinta la urne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro