Lucrurile nu arată bine, trebuie să fim lucizi și realiști. Dincolo de optimismul și triumfalismul declarațiilor Administrației Trump II, care ne tot anunță cât de „bine merg discuțiile” și că echipa noului președinte face „o treabă grozavă”, „fantastică”, „măreață”, nimeni altcineva din afara echipei MAGA, a trumpiștilor și a Rusiei lui Putin nu vede și nu are sentimentul că „planul de pace” anunțat în campania electorală din SUA merge bine. Depinde pentru cine.
… Sau, dimpotrivă, poate că funcționează foarte bine, dar nu ne dădusem noi seama anul trecut în ce va consta cu adevărat „planul de pace” al lui Trump pentru Europa și pentru lumea liberă. America lui Trump este furioasă pe Europa și vrea să se dezangajeze din destinul european, iar Europa este dezamăgită de America lui Trump. Cele două sunt încă legate prin NATO dar distanța între ele pare să crească, pe măsură ce distanța între Washington și Moscova se micșorează.
…Sau, cine știe?, poate că partea genială a planului urmează la finalul filmului și încă nu realizăm acum ce briliantă este întreaga strategie americană și cum se va închide ca un clește la sfârșit, prinzându-i la înghesuială și pedepsindu-i exemplar pe invadatorii ruși. Iar noi vom plânge de emoție și bucurie și ne vom lua din nou în brațe în spațiul euro-atlantic al democrațiilor liberale și al alianței transatlantice și va fi totul ca înainte.
Orice se poate întâmpla în acest punct, dar să recunoaștem că unele variante sunt, totuși, pe zi ce trece, mult mai probabile decât altele, în timp ce celelalte au rămas pur teoretice.
Pe de o parte, devine tot mai limpede că se dorește încheierea războiului. Și Ucraina dorește asta. Președintele Trump repetă obsesiv că vrea pace cât mai repede. Nimic rău până aici. Dar modul în care se încheie un război contează. „Lecțiile” lui istorice contează. Consecințele lui geopolitice contează. „Morala” lui, admițând că este un fel de fabulă pentru generațiile viitoare, contează. Efectele asupra relațiilor internaționale contează. Valorile pe care le transmit mai departe concluziile războiului contează. Aranjamentele de securitate post-război contează. Toate acestea la un loc conturează tabloul unei noi lumi. I se mai spune din când în când „ordine politică”. Regională, europeană, globală. Aceasta se desface și se reface acum, sub ochii noștri.
Este, într-adevăr, multă ceață în jur. Multe necunoscute, multe incertitudini, multe chestiuni interpretabile. Multe aspecte sunt în dinamică, deci ar putea fi prea repede să le etichetăm acum sau să concluzionăm asupra lor. În fiecare zi apar elemente noi în cadrul unor teme fierbinți de discuție. Putem admite asta, desigur. Dar, dincolo de variabile și dinamici, sunt și câteva aspecte care (ne) sunt deja crystal-clear. Asupra lor nu mai planează nicio îndoială iar pe baza lor trebuie să construim abordările viitorului, dacă vrem într-adevăr să nu ne iluzionăm. Iată așadar certitudinile, pe scurt.
1. În Rusia lui Putin, Europa nu are și nu va mai avea încredere, în caz că unele state vest-europene au avut vreodată. Zero. Rusia este un invadator înnăscut iar regimul Putin este un regim abuziv, agresor, dictatorial, criminal, hoț și mincinos. Toate epitetele de mai sus, de la invazii și abuzuri la crime și minciuni, se pot documenta și demonstra atât de ușor, cu fapte și evenimente din ultimii 25 de ani, încât ne-am pierde vremea să mai exemplificăm. Dictatorul Putin a continuat să fure nu doar resursele, speranțele de libertate și chiar viețile oamenilor nevinovați din Rusia și din alte țări, ci și teritoriile altor state, să înșele, să amenințe, să mintă, să terorizeze, exact ca tiranul Stalin, pe care de altfel îl idolatrizează.
Dacă Europa nu are încredere în Rusia lui Putin, așa cum este firesc, înseamnă că Europa (UE și Marea Britanie) nu va putea accepta rezultatele discuțiilor ruso-americane care sunt nedrepte și nefavorabile Ucrainei. Dacă Statele Unite vor insista să dea satisfacției Rusiei lui Putin, relațiile transatlantice se vor deteriora. Iar dacă vor exista cedări teritoriale ucrainene acceptate de SUA în favoarea Rusiei, împotriva voinței Ucrainei, Europa nu le va recunoaște.
Ceea ce nu știm încă este cum va arăta Rusia post-Putin și când o vom descoperi. Ar putea fi mai bună sau mai rea decât actuala Rusie. Rămân însă la opinia pe care am mai formulat-o (nedemonstrabilă, de data aceasta), că sfârșitul regimului Putin este mult mai aproape decât și-a pregătit el, prin revizuirea abuzivă a Constituției din 2020, să mai rămână la putere, adică până în 2036.
Sfârșitul războiului din Ucraina va accelera sfârșitul regimului Putin. Paradoxal, acest sfârșit va veni în vremuri de pace, nu de război, căci oprirea războiului va antrena schimbări importante într-o Rusie care este acum înghețată de obiectivele războiului. Iar când va veni, sfârșitul va veni brusc, neașteptat, fulgerător, în câteva săptămâni de agonie, așa cum cad dictatorii când se schimbă dinamica relațiilor de putere din interiorul sistemului.
2. America lui Trump se îndepărtează de Europa. Nu mai există dubii nici pe această dimensiune a politicii internaționale. De la furtuna verbală anti-europeană din discursurile oficiale la replicile de băieți macho de pe grupul de chat cu jurnalistul inclus din greșeală, grup care pregătea intervenția militară a SUA împotriva rebelilor houthi, se vede noua atitudine de la Washington față de Europa. Aversiune pură. Ceea ce nu știm este cât de mult se va îndepărta America lui Trump (și poate cele ale administrațiilor viitoare) de vechea Europă aliată și dacă, până la urmă, coarda întinsă se va rupe sau nu. Dar îndepărtarea este certă.
Vocile americane moderate, lucide, raționale, pro-atlantiste, sunt tot mai stinse și mai timorate de valul furiei revanșarde și revizioniste a facțiunii MAGA. În corul ideologic și umoral al MAGA, nici nu mai pare Trump sperietoarea cea mai mare. Dacă ne uităm cu atenție la discursurile vicepreședintelui JD Vance, acestea par chiar mai toxice pentru viitorul pe termen lung al relațiilor transatlantice, în cazul în care ar urma (din ianuarie 2029) opt ani cu Vance în Biroul Oval. Un pic de rezervă am putea accepta aici, pentru că JD Vance s-a mai răsucit cu 180 de grade în ultimii ani, față de Trump de exemplu, deci constanța politică nu e chiar prima lui virtute. Dar îi așteptăm și pe democrați să vedem cu ce ofertă vor veni în 2028. Sperăm să fie o candidatură centristă, solidă, nu un alt experiment progresist sau de nișă.
Partea proastă este că îndepărtarea SUA de Europa s-ar putea dovedi ireversibilă, chiar și după întoarcerea democraților sau revenirea la controlul partidului a republicanilor „în toate mințile”, cândva în legislaturile viitoare, dacă în următorii patru ani se vor petrece rupturi ireparabile între America și Europa.
3. Europa nu poate înlocui ajutorul militar al SUA pentru Ucraina.
Europa nu va lupta contra Rusiei pentru Ucraina.
Europa nu va putea acorda garanții de securitate credibile fără ajutorul (implicarea) SUA.
Ce-i drept, acestea nu sunt niște observații prea încurajatoare sau măgulitoare pentru europeni, dar intră și ele la capitolul realități și certitudini.
Europa nu are deocamdată un Plan B iar proiecțiile financiare, strategice și militare privind înarmarea UE arată că da, Europa ar putea avea într-adevăr un Plan B fără America, dar nu mai devreme de 5-10 ani. Prea târziu pentru Ucraina, desigur. Să sperăm că nu prea târziu și pentru Europa însăși.
4. În acest început (șocant pentru europeni) de negocieri SUA-Rusia, Putin îl domină pe Trump. Dictatorul de la Kremlin nu numai că a respins imediat propunerea inițială a lui Trump, de încetare totală și necondiționată a focului timp de 30 de zile, dar a și început să impună treptat condiții, din ce în ce mai asertive și până nu demult de neconceput în relația cu SUA și cu Occidentul, pe care le prezintă drept „concesii” ale Rusiei.
Încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice (rezervoarele de țiței sunt o vulnerabilitate pentru Rusia, în timp ce Ucraina tocmai și-a securizat centralele electrice), armistițiul din Marea Neagră (Ucraina nu mai avea neapărat o problemă majoră cu flota rusă în vestul Mării Negre), ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, toate acestea avantajează Rusia. Ucraina domină de peste doi ani războiul în Marea Neagră și a izgonit navele rusești la distanță de țărmul ucrainean, tocmai în estul Mării Negre. Acum, Moscova dorește ca Ucraina să nu mai aibă dreptul de a lovi cu rachete navele militare rusești din Marea Neagră dar Rusia să aibă în schimb dreptul să inspecteze navele civile (comerciale) ucrainene. Este doar un exemplu de „negociere rusească”. Asta în timp ce dronele și rachete rusești toacă în continuare orașele ucrainene, omoară civili și distrug infrastructuri civile iar trupele invadatoare ruse încearcă să ocupe cât mai mult teritoriu. Aproape că se spune explicit că până și dreptul Ucrainei de a se preda este o „concesie” făcută de Rusia, pe care echipa lui Trump o aplaudă încântată.
5. Dacă Ucraina nu obține o pace corectă și durabilă, norii războiului vor rămâne deasupra Europei. Este a cincea și ultima certitudine pe care o avem în acest moment. O pace nedreaptă și fără garanții de securitate ar fi mai rea decât impasul și continuarea actualului război, pentru că ar încuraja agresorul. Ar însemna ce au însemnat Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015, adică deschiderea porților pentru un război și mai extins, și mai sângeros, și mai lung, care va începe peste câțiva ani. Așa cum a fost cazul invaziei din 2022.
Dacă acestea sunt certitudinile, să vedem care ar fi temele, situațiile și perspectivele încă neclare, asupra cărora planează deocamdată un mix de indicii pozitive și negative. Viitorul acestora nu este limpede. Aceste achiziții istorice ale ordinii politice occidentale și ale democrațiilor liberale sunt în cumpănă, depinzând de evoluțiile politice din anii care vin. Șansele sunt fifty-fifty ca ele să fie validate sau invalidate.
1. NATO are în față o perioadă de mari incertitudini. Se poate specula pe marginea intențiilor lui Trump de a părăsi alianța sau de a o dezactiva de facto, prin dezangajarea SUA față de art. 5 al Tratatului, dar adevărul este că deocamdată nu există dovezi în acest sens. Aparent, discuția este legată de procentele din PIB alocate pentru Apărare, de bugetele și contribuțiile militare ale europenilor. Nu sunt convins că, în realitate, așa este. Tot mai mult cred că viitorul NATO nu depinde de bugetele militare ale statelor europene, ci de schimbările paradigmatice profunde din strategiile marilor puteri, în special de transformarea Americii pe plan intern (cultural-social-ideologic) și extern (politico-strategic).
Renunțarea de către SUA la funcția de SACEUR (comandantul forțelor aliate din Europa), pe care americanii o dețin din 1949, de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, începând cu generalul Dwight Eisenhower, ar fi un pas simbolic al dezangajării despre care se vorbește. Este o funcție-cheie și un semn al angajamentului istoric al Americii pentru apărarea libertății și democrației în Europa.
Dacă NATO va rezista până la mid-term elections din noiembrie 2026 iar democrații vor echilibra situația politică cel puțin în una din camerele Congresului, există posibilitatea reală ca NATO să rămână în picioare până la viitoarele alegeri prezidențiale din noiembrie 2028 și apoi după.
Până atunci, să vedem cum decurge Summit-ul NATO de la Haga, din 24-26 iunie a.c., și prima întâlnire a lui Donald Trump în noul său mandat cu liderii din Alianța Nord-Atlantică. Nu va fi una ușoară.
Cel mai probabil, europenii vor dori și vor trebui să asume responsabilități mai mari în cadrul NATO, conturând un pilon sau pol european. Rolul Turciei în asigurarea noii ordini de securitate a Europei a crescut brusc și va crește în continuare.
Este important să vedem că trei aliați non-UE din NATO, Marea Britanie, Turcia și Canada, se implică în „coaliția voinței” și în construcția noii ordini de securitate a Europei. România este prezentă în acest format și trebuie să rămână activă, parte a efortului acestui nucleu de state, majoritatea europene, care susțin Ucraina și doresc o pace dreaptă și durabilă.
2. Parteneriatele strategice bilaterale ale SUA cu țările din Flancul Estic, în particular cel cu România. Vor rezista sau nu alianțele din ultimii 25 de ani ale statelor UE mai mici, din Europa Centrală și de Est, cu SUA? Vor fi sau nu abandonate statele postcomuniste, la a căror dominație râvnește Rusia?
MAGA pare furioasă pe România pentru alinierea perfectă cu UE și cu administrația Biden din ultimii patru ani, pentru susținerea Ucrainei, pentru anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, o anulare care amintește perfect de intervenția (demonstrată clar de agențiile guvernamentale ale SUA, la 10 luni după alegeri) a Rusiei în favoarea alegerii lui Trump în primul mandat, în 2016. Fără amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, Trump nu și-ar fi obținut primul mandat. Firește că guvernanților din SUA nu le place readucerea temei în discuție și mai ales exemplul anulării unor alegeri pe care Rusia le-a trucat.
Administrația Trump II și-a redus însă tonul față de eliminarea candidatului Rusiei, C. Georgescu, enigmaticul reprezentant al vechii Securități din România, despre care și-au dat seama până și americanii, din filmarea din iulie anul trecut, descoperită de Antena 3, că este de fapt un prorus care-și bătea joc de Trump, nostalgic comunist, conspiraționist anti-știință și legionar cam dus cu pluta, cu un CV umflat cu pompa, deși în ianuarie demnitarii MAGA păreau tentați să creadă că e un trumpist creștin dedicat trup și suflet, „omul poporului și al lui Dumnezeu”, discriminat de UE. Cu Georgescu a rămas doar Rusia, Moscova indicându-i să nu susțină altă candidatură, în ideea tot mai evidentă ca, după 18 mai, Rusia să anunțe că nu recunoaște alegerile prezidențiale din România.
Ar fi însă o naivitate să nu recunoaștem că atitudinea SUA față de România s-a schimbat în rău după instalarea Administrației Trump II, așa cum s-a schimbat și față de UE. Să lăsăm deoparte ipocrizia că de vină ar fi ministrul de Externe, Hurezeanu. Nu din cauza ministrului nostru de Externe se întâmplă toate astea. Pe de altă parte, trebuie spus clar că România nu este o țară în care majoritatea societății să susțină trumpismul. Dimpotrivă, cotele de susținere pentru UE sunt mult mai mari, în jur de 60-70%. Românii iubesc SUA și nu își doresc deteriorarea relațiilor transatlantice, dar nici nu sunt de acord, dincolo de cei din curentul contestatar extremist-naționalist-bigot-dacopat-conspiraționist-antieuropean-antiliberal-antisistem (cca 40%, să zicem, adunând toate versiunile actuale de hateri), cu abordările acestui curent populist. Se va vedea la turul al doilea, pe 18 mai, unde este localizată politic majoritatea societății românești.
Americanii au reintrodus vizele pentru România, nu mai vorbesc nimic de bazele existente și de continuarea investițiilor militare la Marea Neagră (Kogălniceanu), și în general pare că pregătesc ceva. Nici discuțiile lor tot mai substanțiale cu rușii nu sunt un semn bun pentru țările din Flancul Estic. Câteva publicații conservatoare din SUA, cu autori care au făcut studii în Rusia și sunt căsătoriți cu rusoaice, cer oprirea sprijinului tradițional pentru România. Ce surpriză! Dar, una peste alta, cred că inclusiv Președintele Trump încă reflectează la viitorul relațiilor cu România și țările de pe Flancul Estic și nu a luat încă o decizie definitivă.
3. Rusia ar putea testa NATO, prin atacarea/lovirea unui stat membru din Flancul Estic. Cu o administrație americană tot mai puțin dispusă să-și apere aliații europeni sau din alte părți, Rusia se poate gândi la o lovitură militară care să decredibilizeze definitiv NATO. Nu la ocuparea efectivă a unei țări europene integrate, ci la agresarea ei de scurtă durată, pentru a vedea în ce măsură se aplică art. 5 și ce va face concret NATO.
Dacă NATO nu va face nimic, pentru simplul motiv că art. 5 nu se va activa din lipsa unanimității votului în Consiliul Nord-Atlantic, NATO poate fi considerată decedată de facto, chiar dacă de jure va mai trăi un timp, în acte. În special Statele Baltice (atenție la coridorul Suwalki dintre Belarus și exclava rusească Kaliningrad), Polonia dar și România (după evenimentele din ultima perioadă) trebuie să ia măsuri urgente de consolidare militară și de verificare a mecanismelor de intervenție din cadrul pilonului european nascent din NATO.
4. Democrațiile liberale ar putea eșua, din cauza creșterii extremismului și curentului anti-sistem promovat intens prin rețelele sociale. Revoluția socială a poporului periferic și frustrat, aparent „împuternicit” de rețelele sociale dar în realitate manipulat prin algoritmii TikTok, va continua, fără o agendă clară de guvernare, alta decât ura și dorința de a înlătura elitele de toate tipurile din pozițiile actuale deținute. Revoluția socială anti-sistem poate duce fie la regimuri ultrapopuliste și cu tendințe autoritare, de tipul celor promovate de MAGA (a se vedea atacul recent al guvernării și majorității din Congres asupra justiției americane), fie la destabilizare internă și risc de război civil. Încurajați de exemplul MAGA, și alții ar putea lua-o pe acest drum al distrugerii oricărei rezistențe din interior, iar guvernarea Viktor Orbán din Ungaria este cel mai bun exemplu din Europa. Sau Turcia, la marginea Europei.
Să urmărim cu mare atenție alegerile prezidențiale din Franța de peste doi ani, în care Marine Le Pen este arătată de sondaje cu prima șansă, la mare distanță de toate celelalte nume ale politicii franceze actuale. Dar și în Franța este așteptată curând o decizie a justiției într-un proces penal al lui Le Pen, în care juriștii vorbesc de o posibilă condamnare, cu interzicerea dreptului de a candida în următorii cinci ani.
5. China ar putea „să-și încerce norocul” pe fondul crizei relațiilor transatlantice și a apropierii SUA de Rusia, încercând să se apropie economic și politic de Europa, în special de UE, pentru a umple locul pe care eventual SUA ar putea să-l lase liber, și pe de altă parte dând lovitura decisivă asupra Taiwanului. Aceste două mutații strategice și geopolitice majore din Europa și din Asia, bazate pe acțiunea potențială a Chinei, ar completa schimbarea tabloului lumii în care trăim. Vorbim de o posibilitate, nu de o certitudine.
Cele două seturi de certitudini și incertitudini (jumătăți de scenarii) ale momentului se întâlnesc în punctul-cheie al modului în care se va încheia războiul din Ucraina. Cu SUA de partea bună sau de partea rea a istoriei, adică ajutând Ucraina (victima) sau făcând jocurile Rusiei (agresorul). Donald Trump este așadar cel care va face diferența între un curs pozitiv sau negativ al securității în Europa. Și vom afla curând opțiunea.
Ne place sau nu, pivotarea șocantă a Americii dinspre Europa (Occident) spre Rusia și cadourile pe care Trump i le face până acum lui Putin, scoțându-l din izolarea internațională, în încercarea străvezie dar iluzorie de a decupla Moscova de Beijing („reverse Nixon”), are puterea și magnitudinea de a schimba lumea în care trăim.
Nu este deloc sigur că MAGA va face America Great Again, dar este cert că, în funcție de deciziile pe care le va lua, în special în 2025 și 2026, poate bulversa ordinea politică occidentală post-1945 și post-1989, ajutând indirect axa dictaturilor revizioniste anti-occidentale Rusia-China-Iran-Coreea de Nord să distrugă preeminența lumii liberale asupra regimurilor totalitare și autoritare. Modul în care se va încheia războiul din Ucraina ne va spune clar ce cale a ales America lui Trump.
O buna analiza politica. Dar am si cateva observatii. 1. F. Rusa post Putin va avea aceiasi politica expansionista, cu teritorii aflate sub ocupatie sau influenta. 2. Europa dupa WW2 a avut in formula UE, conducatori inepti care au intins coarda mai mult decat trebuie. Sprijinul SUA nu putea fi pana la infinit. 3. D.Trump putea sa negocieze pt 2-3 toate schimburile conerciale cu UE si sa se aplice gradual taxe. Apoi negociere pe 3-4 ani pe linia NATO pt a oferi timp ca UE sa isi creeze propria armata cu dotarile necesare. 4. Modul brutal si mitocan al lui D.Trump si echipei lui nu vor aduce lucruri pozitive ci mai multa ura si dezbinare. 6. Aooi armistitiul propus nu inseamna si pace si poate doar un ragaz de a reporni conflictul. 7. Atat SUA cat si F Rusa uita ca se afla pe aceiasi spatiu oferit de planeta Terra. Romania ar trebui sa fie mai retinuta in declaratii inepte si mai atenta la ceea ce ofera UE si SUA.
Se spune ca la tango sunt necesari doi, deci acuzele europenilor la adresa Trump ar putea fi totusi directionate in propria gradina.
Pe scurt EU va deveni o partenera de incredere doar atunci cind in EU ar apare un Trump si un Musk, adica atunci cind se va porni un proces de optimizare, ca sa ma exprim elegant, al politicii europene. Nu repet ce stie toata lumea, dar nu vrea sa recunoasca, dar intarirea partidelor extremiste, culmea ca si pe stg si pe dr. nu e cauzata de Trump, e cauzata de… ghici de cine? Aceste partide ameninta EU mult mai puternic decit o fac amis.
Si inca ceva, pe amis ii intereseaza Ucraina extrem de putin, de fapt e problema europeana, amis au destul de multe alte probleme, atit interne cit si in lumea larga.
De ce ar vrea cineva rațional și care nu rezonează cu interesele Moscovei apariția în EU a unui lider narcisist necioplit și grobian, locotenent de facto dacă nu de jure a Kremlinului secondat de un sociopat putred de bogat și nesătul de putere, pe ketamină, cu saluturi spasmodice din braț amintind de vremuri din secolul trecut? Pentru a o reorganiza exclusiv în beneficiul miliardarilor? Pentru a distruge securitatea socială? Pentru a implementa o distopie cu pioni incapabili dar slugarnici, unii frizând demența? Pentru a da liber la vise imperialiste de anexări? Pentru a realiza în sfârșit pacea și prietenia de la Lisabona la Vladivostok? De la Trump la mucegaiurile politice implantate de ruși în UE, se adeverește că unii emigranți au reflexul scorpionului de a înțepa broasca ce i-a ajutat în momente dificile.
domnu Peredhil, ati luat-o pe urma lui Judex care ma urmarea si la WC. De fapt faceti bine, mai invatati ceva.
Din pacate am probleme sa comunic cu d-voastra, se vede ca sunteti sensibil, dar eu prefer sa discut cu cei intelgenti!
Pe scurt, Europa trebuie sa devina GREAT, ca sa-l parafrazez pe Trump, de abia atunci ar avea sanse sa rezolve ceva.
Domnu’ NT, nu am idee cine e Judex, iar detaliile picante ale interacțiunii voastre sau locațiile acțiunii nu mă privesc câtuși de puțin. Deversarea de putinisme (sau trumpisme, că fondul de idei puține și fixe e asemănănător) în spațiul public mă mai atrage din când în când, să-i spunem un reflex de igienizare, fără mult succes, dar fiecare avem micile noastre vicii. Dar aveți dreptate și cu învățatul, v-ar da dreptate și Confucius dacă ne gândim la parabola clasică despre drum și drumeți.
Ați dat pe alături și cu sensibilitatea, și cu inteligența, dar nu e de mirare, vârsta nu aduce înțelepciune ex machina. Vorbind de vârstă, mai ridicol decât un crai bine trecut ce-și pierde busola după o codană, e unul ce-și pierde busola după un politician grobian, penal și trădător al Occidentului, de ajunge să citeze din textele sale infantile ca din scripturi.
Din fericire, n-am probleme să comunic cu Dv., modularea discursului în funcție de capacitățile interlocutorului nu este o acțiune extrem de complicată. Bis bald, sau ceva de genul ăsta legat de idei politice cu calviție de substanță.
„după un politician grobian, penal și trădător al Occidentului, de ajunge să citeze din textele sale infantile ca din scripturi.”
grobianul nu e om de rind, cum spune poetul, e domnu celei mai puternice si celei mai democratice tari din lume, ales democratic.
E atit de stupid sa-l bagi pe Trump in aceeasi oala cu Putin incit continui sa cred ca sunteti sensibil.
Si repet Europa ca sa aiba loc la masa trebuie sa devina puternica!
Nu l-a băgat nimeni pe Trump în aceeași “oala” cu ta rush hi Puțin ! S-a băgat singur ! Dacă era să-l bag eu, care l-am votat de fiecare data, alegând (pe baza lungii experiențe românești de a alege Raul cel mai mic) l1as fi băgat …. dar în alta parte. Rog insa să se remarce ca actul menta UȘ are – ca și în WW2 – o alta prioritate : China ! Și așa cum în 1942 a trebuit să dea prioritate Japoniei – nici acum nu poate să “acorde prioritate” decât lui Xi Ping-pong și comuniștilor chinezi, angrenați unei uriașe curse de înarmeze ! Ce mă deranjată la Mr. Trump este retorica și tonul de cowboy prost (crescut), beat și pus pe găinării i tr-o sâmbătă seara rămas fără bani !!
Peredhil si Constantin CHAPEAU domnilor,va multumesc!!! Apropo de ridicol domnule / doamna se pare ca nici goliciunea respingatoare a imparatului de la Casa Alba nu- l va convinge pe meinherr Neamtu ca totusi…e ridicol.Boala,sindromul omului providential se pare ca nu tine cont de nivelul intelectual,sau mai bine zis si oameni altfel culti si inteligenti, au pasarelele lor la mansarda.Mai pe romaneste zis.
Da, trebuie un Musk si un Trump sa devina Europa Great (again sau nu). A mai fost unu’ care a vrut sa faca Germania Great Again si tot asa, s-a inteles cu rusii.. Urmarea o stim. Interesant ca toti astia care vor sa-si faca tarile great (again sau nu), vor sa le faca luând pamânturile si bogatiile altora. Da, ar putea si UE sa-l pupe in boti pe Putin si sa puna la cale impartirea SUA, ca si-asa e o tara creata artificial… De altfel, cum se vede acum situatia, curand multe tari din UE o sa fie conduse de trumpi si muski. Si se vede cum toate aceste mari puteri au nevoie de garantii de securitate. De exemplu, daca Doamne fereste, Moldova va ataca Rusia? Sau Taiwanul China, sau, si mai probabil, Groenlanda va ataca SUA????? In cazul SUA, situatia este foarte grava, practic Statele Unite ffind incercuite de cei mai mari dusmani pe care aceasta tara i-a avut vreodata: Mexic, Canada Panama si.. Groenlanda! Este de inteles ca Trump sa se apropie de Putin, pentru o eventuala colaborare si sprijin militar in caz ca SUA va fi invadata de tarie vecine. Oricum, asta cu America Great Again” sunt vise umede.. America nu mai este de ceva timp great, de cand dictatura woke a venit la putere si cu continuarea dictaturii MGA. Cine sa faca America Geeat Again? Se vede ce “valori” au fost si sunt promovate. Inainte, in timpul anilor BT (anii sunt impartiti acum in Before Trump si After Trump), “valorile” au fost LGBT, Diversitate, Multiculturalism, Black Life Matters, Marxismul, anticrestinismul. Acum, in timpul AT, “valorile” sunt “shut up little man”, fratii Tate, Proud Boys, Georgescu, Simion, falsul crestinism, Putin si orice partid are legatura cu Putin, la care se adauga marile „valori” care inainte pupau ghiulul Woke, iar acum pupa ghiulul MAGA (vezi Bezos, Zuckerberg si altii ca ei, care inainte implementau in cadrul companiilor/organizatiilor lor politici discrminatorii numindu-le frumos “Diversitate”, iar acum le-au anulat instantaneu, asta ca sa se vada pe ce oameni se poate bizui noua administratie Trump, cat de loiali sunt si ce valori au). In concluzie, neo-marxistii au fost inlocuiti de catre neo-fascisti. Si asta va face America Great Again.. Dar ce oameni mari si viteji: ii fac dictatori si in toate felurile in public pe cei din UE, Canada etc.. iar fata de Putin, Xi, Kim, Erdogam nici un zumzet nu-si permit si mai si vorbesc in particular ore in sir, fara sa stie nimeni ce si cum. Asa se comporta marii oamenii de stat din SUA si cei din jurul lor. Mari caractere! Dar na, au si gunoaiele admiratorii lor, dupa cum se vede din comentarille tale. Mai usor cu Pepsi-urile, ca cipurile din Pepsi o sa-ti distruga creierul de tot.
@ Neamtu Tiganu hmm dincolo de acuzatiile nedrepte la adresa lui peredhil niste intrebari ( ce sa- i faci,nu toti suntem geniali ca Domnia Ta) CUM face Trump America puternica cu razboiul tarifelor,indepartarea de Europa doar cu anihilarea cica – si asta asa la gramada – a birocratiei americane? De ce nu i a trecut prin cap sa faca asta in timpul primei lui administratii?!
Cu atacurile la adresa justitiei,cu deportarile masive de imigranti?! ( totusi e o diferentza intre fenomenul imigrarii masive in SUA si cel din Europa,care este cam nociv,intr – adevar).
Cit despre politica lui fiscala sau cel putin planul anuntat,am mai scris despre asta: reduceri si scutiri de taxe pt cei cu venituri de peste trei sute de mii de dolari,restul…..vax populi ( cica presedintele celor multi,a clasei muncitoare).
Daca astepti sau speri la niste lideri gen Trump Musk in Europa, atunci e clar.Esti de a dreptul jenial,dom le, cu j in loc de g,adica jenant de jenial!!!
Imigrantul la a treia generație Trump se strofoaca să-i deporteze pe ceilalți imigranți, nu e asta haios? Și o grămadă îl pupă pe unde apucă. De noaptea minții :))
@ neamtu tiganu _ „Se spune ca la tango sunt necesari doi…”
Partenerul de dans al SUA este China. Doar că, văzând pașii de tango pe care îi face SUA, se observă lesne că cea care conduce dansul este de fapt China.
Pur și simplu Rusia, Iran, Coreea de Nord etc., au fost mici dansatori trimiși de China să obosească SUA și să le depărteze de Europa, slăbindu-le.
În următorii ani, decenii, secole este foarte probabil să existe un conflict major pe care China (împreună cu aliații) să-l câștige. …Și să-și trimită vasalul Rusia pentru a administra această parte de lume în numele său.
După alți ani, decenii, secole, este la fel de probabil ca Occidentul/Lumea Liberă să înțeleagă ce a greșit în perioada aceasta a istoriei și să se unească iar pentru a învinge China &Co.
Alooo, domnu‘! Adică cum?! Europenii au votat alături de Putin, de Venezuela și Coreea de Nord?! Europenii îl obligă pe Zelensky să accepte condițiile Rusiei agresoare?! Ce ar trebui atunci să vadă europenii în propria grădină?
Că nu au un Trump sau Musk, e foarte bine. Sper să nici nu ajungă 400 milioane la cheremul unui asemenea geniu.
Criticile la dresa lui Trump sunt perfect îndreptățite, el este cel care nu păstrează ritmul la tango, nu europenii. Dacă nu e mulțumit de europeni, atunci ar trebui să discute cu ei, iar nu să-i calce mai rău pe bătături. După ce face asta, așteaptă să fie lăudat? Dacă partenerul vă bruschează fără motiv, îl felicitați?
Partidele extremiste europene nu sunt create de trump, dar sunt susținute de el. E suficient pentru a înțelege mentalitatea binară a actualului președinte american. Și a celor ce-l susțin, indiferent de penibilitatea acțiunilor sale.
Problema Ucrainei e una mondială, cu mult mai multe implicații peste ocean decât crede Trump. Iar dacă nu-i interesează, de ce a intrat in conflict de partea Rusiei? Așa a ajuns Lavrov să-i dicteze lui Trump ce indicații să-i transmită lui Zelensky.
https://apps.apple.com/app/id535886823?pt=9008&ct=iosChromeShare&mt=8
” Ce ar trebui atunci să vadă europenii în propria grădină?”
Nu ma asteptam sa intelegi! Datoria Europei ar fi sa fie puternica, cum?
După teoriile amicului dumitale @Harald apostrofările de tipul “nu mă așteptam să” sunt patologice.
Am înțeles că sunteți pensionar și trăiți de peste 30 in Germania. Cu câți ani înainte de pensie v-ați achitat locuința? Întrebarea este retorică, nu sunt curioasă din fire, dar bănuiesc că a durat ceva până ați adunat sumele necesare. Uniunea noastră nu are nici douăzeci de ani și a reușit să se dezvolte pe continent, atrăgând noi membri pe care i-a ajutat și i-a sprijinit. Este un efort deosebit, asemănător cu educația pe care le-ați oferit-o copiilor. Bineînțeles că UE a fost și încă este vulnerabilă. Bineînțeles că eforturile pentru un mediu prielnic ne vulnerabilizează în continuare. Dar așa cum dumneavoastră nu ați renunțat la educația copiilor sau la excursiile în aer curat, deși hoții sau chiar vecinul căruia i-ați încredințat cheia ar fi putut să vă fure în lipsă, tot astfel nici Europa noastră nu putea să lase baltă proiectele începute. Acum am actualizat prioritățile, exact ca inginerul din dumneavoastră în fața vreunui caz urgent. Va fi și Europa puternică, dar este nevoie de timp, așa cum ați avut nevoie și dumneavoastră să adunați banii de apartament. Dacă va dura mai mult este mai ales din vina unor defetiști precum dumneavoastră.
@tiganucaresecredeneamt. Vad ca tot imprastii aiureli si dezinformari pe aici. Partidele extremiste de cine au fost finantate si ajutate pe ascuns de multi ani? ai ghicit, de muscali.
E bine ca Europa mai are ceva in capatana si nu merge pe filiere de extrema dreapta. E rea si miscarea woke evident, iar excesele woke au dat apa la moara extremistilor de partea cealalta, dar totusi sa ramanem cu mintea limpede si sa nu mergem dupa fente.
Scopul propagandei de la est e sa dezbine, sa provoace haos, neincredere, extremism, populism ieftin si irational.
E bine ca Europa se uneste si respinge astfel de aberatii.
@Alina.a
„Uniunea noastră nu are nici douăzeci de ani și a reușit să se dezvolte pe continent”. Hai dom’le ce naiba ?!? Numărăm anii UE de când a aderat Ro.?!? Bizar !
Lasa-l ca asa e el, traieste cica in Germania dar uraste tot ce e european si e fan Trump si fan Putin mai pe blat pe ascuns (asa crede el) .
Habar n-am de ce nu s-a întors în România, dacă Germania (și UE, în general) e așa rea
Asadar, nici domnul domnul Naumescu nu stie ce se va intampla si cum se va termina totul, insa cu siguranta ca pentru unii se va termina bine. Sunt multi lideri de opinie, analisti, politicieni in Europa care inca nu realizeaza pe deplin ce se intampla, iar acest lucru imi da fiori, sincer sa fiu. Inca mai cred unii ca la Casa Alba este Biden sau ca de fapt Kamala a castigat alegerile. Este stupefiant ce se intampla. Solutia, cel putin pentru Romania, o reprezinta un nou presedinte si guvern care sa poata fi capabil sa discute cu Trump, sa aiba macar acces la Casa Alba si sa-l convinga pe Trump ca soldatii de la Kogalniceanu si ca scutul Deveselu trebuie pastrate pe teritoriul nostru. Atat, in rest nu mai conteaza nimic pentru noi. Europa nu mai conteaza in acest moment pentru marile puteri, Ucraina a pierdut razboiul si marile dosare ale lumii sunt acum negociate intre Rusia si SUA la stadiul de detalii. Urmeaza negocierile programate intre SUA si China luna viitoare. Negocierile sunt foarte avansate si clarificate inca de la primul apel al lui Trump catre Putin. Timp de 20 de minute au fost stabilite marile teme de discutie si agreate marile dosare, unul dintre ele fiind Ucraina. Daca pentru Ucraina lucrurile sunt clare si pana si Zelensky a acceptat orice acord venit de la americani si rusi, pentru UE viitorul este incert privind intentiile Rusiei si orice se poate intampla intr-o Europa „abandonata” de americani. De altfel, serviciile europene de info afirma clar ca Rusia pregateste exercitii militare uriase la granita cu Belarus si Statele Baltice. Stim bine ce a insemnat asta acum 3 ani…
Din nenorocire, asistăm oripilați, la o nouă dispută ideologică. Dacă în interbelic lupta ideologică era între fascism/nazism vs comunism, azi constatăm lupta ideologică între naționalism vs progresism. Iar scopul acestei lupte este același ca în WW1 și WW2, respectiv O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ în care marile puteri vor să aibă o putere cât mai mare.
Pusă așa problema, este posibil ca Trump+Putin asta să vrea: o Ordine Mondială bi-polara ca după WW2. Pe ce se bazează? Pe faptul că sunt CELE MAI MARI PUTERI NUCLEARE.
Europa a fost prinsă în offside, ba chiar poate fi agresată și de Rusia și de SUA. Mie nu mi se pare imposibilă această idee.
România? România este prea mică pentru un război așa de mare. Este slabă economic și militar, plus că este aproape destabilizată politic intern. Ca părere, urgența pentru România ar fi întărirea Trilateralei Polonia-Turcia-Romania. Și, să nu uităm, avem ca sarcină de onoare și apărarea Moldovei.
Există un pesimism care sper că nu va evolua spre dramatism. ” De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris și pentru noi,/ Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război”….
Articolul prezinta bine si succint ce stim si cam ce se poate intampla in urmatorii ani. E clara o schimbare a paradigmei. Adminisratia actuala e resentimentara si se razbuna pe chestii personale, nu ia in considerare o viziune geopolitica mai mare si continuarea unor politici de aliante de decenii. Europa totusi de prea multi ani s-a lasat in grija americanilor si nu a investit mai deloc in propria aparare. De exp Franta are doar vreo 200 tancuri, Germania 290, Belgia 0 tancuri (!), Olanda 18 tancuri (probabil pt parada…!), pe cand noi avem peste 310 tancuri, POlonia 600 tancuri, etc. Ce e uimitor e cum o tara mult mai mare si mult mai puternica decat rusia, le face jocurile si nu realizeaza ca rusii sunt agresori si criminali, au atacat si a ocupat abuziv aproape toti vecinii lor in ultimii 20 ani, iar in ultimii 30 ani, s-au bagat peste Ucraina, Georgia, Moldova, Siria, etc. Asta rusii numesc „politica de mare putere”. Niste mojici sarantoci si primitivi care distrug pe unde ajung, dar vicleni, brutali, mincinosi, jefuitori. Evident ca toti vecinii lor vor sa scape de ei si vor sa se dezvolte economic si social.
E bine ca Europa coalizeaza acum in jurul ei alte tari, UK, Canada, Turcia, etc. Eventual se pot face aliante si cu Australia, Japonia, S. Coreea.
Europa trebuie sa se inarmeze rapid si sa devina o mare putere militara (economic deja este). Doar asa rusii pot fi tinuti cu botul pe labe, prin inarmare si fermitate.
Inca de la Obama, US a spus ca prioritatea lor e China, dupa aia a fost Trump I s i le-a zis si acelasi lucru platiti-va arnata ca noi nu o mai facem, deci aici vorbim de chestii care UE le stia de vreo 15-20 de ani, ce au facut europenii sa contracareze asta ????nimic, deci de ce tot ii dati in cap lui Trump despre asta nu inteleg….
ati spus de asemenea ca Rusia a interferat in 2016 US elections si ca altfel Trump nu cistiga..scuzati-ma dare e mare inexactitate, …pai nu a fost Muller ex-FBI chief care a studiat problema vreo 2 ani si a produs un raport de 1000 de pagini si nu a gasit nimic ???
Problema care e aici e ca dvs judecati gesturile lui Trumpr prin prisma intereselor Ro sau at large ale UE in relatia cu US, dar ca orice persoana care isi da cu parerea despre asta ignorati complet pe ce platforma a fost ales trump si la primul si mai ales la al doilea mandat, dar ca sa nu le ignori tre sa traiesti in US, ceea ce nu e cazul pt 100% din cei care isi dau cu parerea….vizitati LA, San francisco, Chicago, new york si poate o sa intelegeti ca americanii nu mai vor imigratie ilegala, campuri de drogati, nu mai vor sa li se ia taxe ca sa finanteze tot felul de prostii prin lumea asta ….vor de asemenea ca baza lor industriala sa inceapa sa fie reconstruita incet de unde si tarifele etc,,,cit despre pozitia lor fata de UE/Rusia/Ukraina cit de penibila este sint de acord, dar sint convins ca UE ar putea negocia cu Trump in asa fel incit sa plateasca cit mai mult din cheltuieli dar nu pare ca vor sa o faca ci insista in continuare sa spuna aceleasi ineptii despre cit de prost e trump….good luck with that approach
UE ar trebui sa isi refaca armatele si ma refer aici in principal la FR si UK dar in acelasi timp sa imbunatateasca relatiile cu Turcia (care totusi are o armata f mare) si sa sustina in continuare ucraina cu bani, plus sa se bazeze pe Polonia singura care intelege si face ceva despre asta….asta ar trebui sa fie axa armatei UE
sa nu uitam totusi ca Rusia n-are nevoie neaparat sa invadeze un alt stat(si nici nu pare ca poate deocamdata) ci ca pina acum sa desfasoare acest razboi hybrid prin toata Europa care produce pagube mari cu costuri mici pt ei…
@King Trump _ „…ce au facut europenii sa contracareze asta ?…”
Este posibil ca unii să fi uitat, așadar este util a fi reamintit periodic…
După Al Doilea Război Mondial, unor state le-a fost interzis să se înarmeze, apărarea lor fiind asumată de SUA prin tratate, inclusiv în cadrul unor organizații internaționale nou înființate.
Chiar și pentru cei mai înfocați fani MAGA/Trump este evident că Gaermania, sau Italia, ori Japonia au capacitatea de a-și construi propriile arme nucleare. Oricât de orbiți de iubire pantru Trump/Putin ar fi, pot găsi lesne răspuns la întrebarea de ce nu au făcut-o. De nu, manualele de Istorie din liceu le pot fi de ajutor.
Apoi…Activarea Art. 5 din Tratatul NATO și participarea alături de SUA a statelor europene, printre care și România, alături de SUA la războiaele din în Irak și Afganistan a fost la cererea SUA.
Întrebați veteranii din SUA de ce li s-a spus că trebuie să lupte în Irak, și pe bună dreptate. Proiectarea forței SUA la distanță a asigurat în primul rând pacea și prosperitatea cetățenilor americani, în casele și familiile lor, și abia apoi a celor europeni.
Dar aceste lucruri sunt bine cunoscute și argumentate în întreaga lume de aproximativ 100 de ani. Singurii care se prefac că nu le știu sunt prietenii Chinei și ai vasalului ei, Rusia.
Mister King Kong, prin anii 90 europenii au vrut să-și facă armată, dar ghici cine s-a opus? Vă spun eu, să nu faceți un efort prea mare și să pățiți ceva, Doamne ferește! SUA s-au opus.
Acum, dacă de la Obama s-au sucit și nu mai vor, e dreptul lor, dar un interval de 10-20 ani nu e suficient pentru a umple golul. Apoi între aliați lucrurile se discută în detaliu, nicicum nu-și pune cel sucit partenerii în fața faptului împlinit. Doar în filme femeia pleacă într-o bună zi și nu mai revine nici in nopțile fără lună.
Cât despre investigațiile FBI și raportul lui Mueller, de unde știți că nu s-a găsit nimic? Raportul nu a fost publicat în întregime de William Barr, procurorul general numit de Trump. Doar 448 de pagini au fost publicate, restul fiind plasate sub o așa-numită „protective assertion“ in cadrul unui privilegiu executiv al președintelui Trump, fiind astfel blocat să ajungă în Congress.
Așa se face ca aleșii americanilor nu au avut acces decât la materialul redactat de Mr. Barr, dar chiar și așa sunt oameni care au făcut pușcărie pentru implicarea lor în povestea asta. Ori fum fără foc nu iese. Dar chiar Mr Mueller a explicat de ce nu e corect ca președintele american să fie tras la răspundere doar prin raport, fără a avea mai întâi posibilitatea să se disculpe în justiție, însă raportul său merită atenția oricărui american. Mai mult nu se putea spune, fără a fi unfair față de alesul americanilor, dar chestiunea este mai străvezie decât orice sentință.
Problema este că dumneavoastră îi judecați pe europeni prin prisma diletanților în probleme internaționale, ba le mai și trasați sarcini cu cine să se înfrățească si câți bani sa plătească. BTW, europenii au finanțat peste 60% din eforturile din Ucraina împotriva agresiunii rusești.
@Alina.a _ „…prin anii 90 europenii au vrut ”
Nu pot uita câte eforturi au fost făcute pentru ca armata României și cele ale statelor est-europene să fie reduse la dimensiunile dorite de NATO și SUA, cele care conduc de fapt NATO și în prezent.
Aproape săptămânal apăreau, în preajma lui 2007, știri dinspre SUA în care se vorbea despre imperativul reducerii Armatei Române de la 400000 de militari la 75000.
17 ani mai tâziu ni se spune „Și ce, ați făcut așa cum am zis noi? Ghinion, nu trebuia!”.
Da, într-adevăr @Constantin! Îmi amintesc bine de recomandările de atunci. Mulțumesc pentru comentariu!
@Constatin – „imperativul reducerii Armatei Române de la 400000 de militari la 75000.”
Cifra de 400.000 nu a fost valabilă nici măcar în anii ’80. Probabil ar trebui 3 ani de armată obligatorie, pentru a avea în România 400.000 de oameni sub arme. Iar acei oameni nu produc nimic util societății, trebuie întreținuți din munca celorlalți, la fel ca și restul bugetarilor.
Am făcut armata pe vremea când era obligatorie. În trupele de grăniceri, aveam grăjdari fără drept de port-armă, aveam ciobani fără drept de port armă, aveam cățelari fără drept de port-armă (era denumirea informală pentru militarii în termen care se ocupau de câini). În esență, toți nefericiții cu IQ de 75 erau luați în armată și prestau muncă neplătită. Nu treceau testele psihologice și nu aveau drept de port-armă, dar purtau uniformă și aveau masa și cazarea gratuită.
O eventuală armată europeană nu va fi capabilă să lupte împotriva nimănui, vor fi doar trupe de ordine publică (i.e. Jandarmerie) folosită împotriva cetățenilor europeni. După modelul Chinei și Rusiei, neomarxiștii vest-europeni încearcă să se îndrepte spre fascism, iar ce se întâmplă la Davos exact asta este. Socialismul bazat pe corporații și aflat lșa guvernare fără o opoziție politică exact la asta se încadrează, la fascism.
În concluzie, nu va exista o armată europeană, iar mimarea în continuare a unei democrații lipsite de conținut (o nouă ”mare coaliție” se moșește acum la Berlin) va duce la revolte ale cetățenilor.
@Harald _ „Cifra de 400.000 nu a fost valabilă nici măcar…”
Desigur, referirea este la perioada anterioară anului 1990. Pactul de la Varșovia s-a dizolvat, iar România a început pregătirile pentru aderarea la NATO, inclusiv prin redimensionarea Armatei și adoptarea standardelor NATO.
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cati-soldati-are-romania-1668964.html
De asemenea, precum spuneți, pregătirea militarilor era precară.
În privința armatei europene, unii o doresc, alții nu. Dar, dacă SUA, cele care și-au asumat prin tratate apărarea Europei după Al Doilea Război Mondial, spun că acum este necesară, înseamnă că probabil se va face.
„Ori fum fără foc nu iese”
Este bine că vedeți fumul, este păcat că nu reușiți să înțelegeți că, îndeobște, propaganda este fum. In cazul discutat s-a aflat inclusiv cine butona mașinăria de împachetat fum și cine a lansat fumigenele.
Iar focul, da, există, in fiecare din noi. Dacă ești aprins de ură față de o tabără sau față de un personaj politic este foarte ușor să ajungi învăluit in fum, confirmation bias fiind un mecanism cât se poate de firesc. Este focul credințelor dumneavoastră ce vă determină să negați o realitate frustă și să continuați să susțineți teze aberante precum cea a menajării lui Trump chiar de către dușmanii săi politici (care nu s-au sfiit să-l târască in zeci de procese dar pasămite au ezitat să-l acuze de trădare pentru că i-ar fi vexat deplorabilii săi fani). Nu vă trece deloc prin cap faptul că niște sute de pagini din raport nu au fost făcute publice pentru a proteja sursele FBI, ci vă aruncați cu capul înainte să născociți motivații caraghioase.
@eunuke, când susțineți că “ niște sute de pagini din raport nu au fost făcute publice pentru a proteja sursele FBI” ceva nu se leagă. Ce surse ar fi putut fi deconspirate dacă informațiile cuprinse în raportul respectiv sunt “jenante“? E însușirea pe care le-ați atribuit-o chiar dumneavoastră. Ori niște informații false sau fapte inexistente, după cum susțineți dumneavoastră mai sus, nu deconspiră pe nimeni. Absolut pe nimeni!
„Fără amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, Trump nu și-ar fi obținut primul mandat”
Nu numai un mit al taberei democrate/socialiste, nu numai o speculație jenantă (desființată chiar de anchetele jenante ale FBI), ci pur și simplu o aberație defetistă. Am mai explicat o dată pe forum, dar reiterez: a susține această teză conspiraționistă -fără niciun fel de probe- presupune a-l credita pe dictatorul Putin cu puteri extraordinare și implacabile, construind practic portretul unei divinități malefice, omnipotente, ubicue, totul pentru a-l discredita pe Trump. Dacă Putin a fost capabil să-și impună candidatul in cea mai mare și mai puternică democrație de pe planetă oare ce șanse are o țară mică sau chiar Europa in fața acestui ‘geniu’? Dacă a reușit să-l pună pe Trump in fruntea Americii ce vă faceți să credeți că nu a reușit deja același lucru in toate statele europene? Poate așa s-ar explica pasivitatea Europei in fața expansionismului rusesc ce a debutat nu de ieri de azi, ci din 2008, odată cu dezmembrarea și invadarea Georgiei (sau chiar dinainte dacă socotim Cecenia și asasinatele politice). Dar acest punct de vedere este unul defetist și vine in plin conflict hibrid cu dictatura asiatică, căci știm că pasivitatea, inacțiunea, indolența liderilor europeni vreme de 2 decenii nu are legătură cu vreo conspirație putinistă, ci pur și simplu cu limitele lor ca indivizi politici – lacomi (căci au tot jinduit la resursele Rusiei), poltroni (că nu au îndrăznit să facă nimic și și-au înfipt capul in nisip la fiecare serie de crime comise de regimul putinist), utopici (in care propria viziune asupra lumii era una de sorginte hipiotă, new age, a păcii fără de sfârșit și a make love not war). Nu s-au pregătit de război pentru că nu mai concepeau că războiul ar fi posibil. Acum s-au trezit și-l înjură p-ăla care umbla cu alarma pe lângă urechile lor.
Ce nu e de înțeles? Trump a priceput că nu poți porni la război cu asemenea adunătură de gloabe globaliste care, pe deasupra, mai și disprețuiesc America profundă care l-a adus pe el la putere (nu Putin, ci TeaParty a decis de două ori acest lucru). In plus, rânjetul colectiv de bucurie din ianuarie 2021 exhibat de elitele europene nu poate fi șters din mintea narcisistului Trump. Și nici scuipații din ultimii 2 ani. Nu poți pretinde că după ce-ți înjuri întruna aliatul (și nu contează câte bube-n cap are, rufele le speli in casa comună, nu arunci ligheanul cu lături pe toate ecranele lumii) vei putea continua relația cu el ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.
Singura șansă ca relațiile cu America să redevină cordiale este ca liderii eurocrației și statelor membre cu sentimente fățișe anti-Trump șă-și prezinte scuzele acestuia și amicilor săi și să se întoarcă cu coada intre picioare in pătrățica lor, unde eventual își vor descoperi și lungul nasului.
De acord in mare! Daca cineva ar face o analiza mai serioasa asupra alegerilor din 2016 si 2024 din USA ar observa ca:
1. Votantii traditionali ai republicanilor, in marea lor majoritate, au votat Trump nu neaparat pentru ca sunt de acord cu ceea ce a facut, face sau spune Trump. Ci pentru ca nu agreaza de nici un fel o administratie democrata, oricare ar fi aceasta, si, in acelasi timp, spera ca in congres sa fie reglate anume lucruri pe care le considera nepotrivite, inadecvate, in ceea ce-l priveste pe Trump.
2. Masa de votanti indecisi, care voteaza in mod traditional fie stanga, fie dreapta, functie de contextul de moment, a votat Trump in mare proportie, influentati negativ si oripilati de agresiva politica de tip WOKE a democratilor si enervati de solutia Biden, pusa pe masa de democrati( ma rog, nici solutia Trump a republicanilor nu e mult mai breaza).
Dar cele spuse mai sus nu au nicio legatura cu ceea ce face Trump efectiv, chestiuni care sunt departe de a duce USA acolo unde zice el ca vrea….cu MAGA lui! Iar cabinetul e sub orice critica….J.D Vance e un imbecil si evident nu e singurul!
„J.D Vance e un imbecil si evident nu e singurul!”
Presupunînd că este adevărat, la ce vă ajută constatarea asta? Năduful ăsta anti-american nu dispare prin proclamarea in mod cotidian a unor tare de caracter, ci se acumulează și se potențează între membrii unui grup social (inclusiv in medii relativ democrate precum contributors) tranformându-se in spirit de haită (sau de…bulă, că suntem moderni, este?). Îl citiți admirativ pe un dur mascul alpha, mare cuvântător, aproape lider de opinie, și cumva simțiți nevoia de a confirma prin mesaje și mai dure, și mai abrazive. Iar acest cerc vicios al întărîtării colective nu face altceva decât să rostogolească flama belicoasă într-o tabără politică cu totul și cu totul futilă. Care este sensul radicalizării anti-Trump printre intelectualii rumâni? Urmează un partid neo-suveranist dar pe linie anti-americană? Păi nu prea cred.
„ceea ce face Trump efectiv, chestiuni care sunt departe de a duce USA acolo unde zice el ca vrea….cu MAGA lui! ”
Dar nu avem cum să știm dacă direcția stabilită de administrația Trump 2 este greșită, in raport cu interesle cetățenilor americani, că e da, e clar că nu poate conveni celor europeni. E prea devreme ca să ne pronunțăm. Eu de pildă, in noianul de măsuri precipitate și nu tocmai coerente luate in doar 2 luni, găsesc și lucruri bune precum reformarea instituțiilor americane (in special USAID) ce au deviat in mod evident de la misiunea lor inițială către forjarea de mentalități și constituirea in centre de propagandă. Softpowerul american sub USAID a fost clar deraiat către agitație propagandistică de extremă stânga, iar asta a contribuit la creșterea sentimentelor antiamericane in rândul unor populații odinioară filoamericane.
Vom trai si vom vedea! Eu constat ca masurile economice sunt de natura sa creasca inflatia, si, in consecinta, sa duca la scaderea puterii de cumparare a americanului de rand, care si-a pus multe sperante de natura economica in revenirea republicana, votandu-l pe Trump.
In ceea ce priveste politica externa, agresivitatea cu care actioneaza relativ la Canada si Mexic, nu doar ca dovedeste ca Departamentul de Stat nu are in componenta consilieri si diplomati versati si competenti, ci chiar poate avea consecinte economice dramatice pentru USA, pe termen mediu si chiar pe termen scurt. Pe Bursa, unele active americane s-au prabusit rapid prin devalorizare, pierzandu-se 4000 de miliarde de dolari in doar 2 luni. Lasarea lui Musk in a face unele lucruri la care nu ar fi trebuit sa aiba acces( se stie bine ce probleme de sanatate a avut Musk) va avea, de asemenea, consecinte incomensurabile.
Nu voi face referinta la tratamentul aplicat Europei, Ucrainei…timpul va dovedi ce consecinte va avea comportamentul lui Trump si al „echipei” sale!
@euNuke lovește din nou, ca de obicei :) Respect, aveți dreptate, însă adunătura asta de europeni care dau din colț în colț și se întâlnesc pe la summituri penibile, persistă în propria ideologie progresistă sperând s-o salveze. Mi s-a făcut silă azi când am văzut câte îmbrățișări primește Zelensky, de parcă ar fi Lady Gaga. Îl plimbă pe la toate summiturile ca pe sfintele moaște crezând ca transmit un semnal diplomatic de mare viziune. Cel mult, arată o disperare și o situație ridicolă. Nu mai vreau să am de-a face cu acești progresiști cu idei totalitare, m-am săturat de această UE anacronică, care se agață cu disperare de niște “valori” cel mult bizare, o UE care nu înțelege nici acum faptul ca nu mai reprezintă nimic in noua lume care acum se formează. Apropo, pe 3 aprilie intra in vigoare niște taxe pe mașinile europene care vor distruge industria auto europeană. Deja Porsche investește în arme (?) și infrastructura militară pentru a putea să-și plătească acționarii. Progresismul, religia “Woke” și cea “verde” (eco-fanatismul) trebuie să dispară, altfel nu vom avea liniște în Europa.
@mike, mulțam de replică
este ecofanatismul elitelor ce mă îngrijorează cel mai tare, mai degrabă decât fenomenul woke (in fond doar o rebeliune adolescentină care se estompează pe măsură ce rebelii capătă mustață, neveste, soți, copii).
Văd că eurocrația și liderii marilor puteri europene nu vor nici in ruptul capului să abolească GreenDeal, doar îl peticesc/amână pe ici pe colo. Dacă Trump va convinge coloșii industriali asiatici să iasă din hora încălzirismului (mă refer aici la Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, dar și la satrapii petrolului din Orient) și să se alinieze politicilor lui (e drept, nu tocmai prietenoase cu mediul, dar realiste) atunci Europa se va găsi într-o poziție economică extrem de vulnerabilă. Senzația mea e că marii industriași europeni au simțit deja cum bate vântul și că-și accelerează planurile de relocare in Asia și America. Este deja o luptă de supraviețuire pentru industria europeană care, la costurile actuale ale energiei pe continent, nu mai poate rezista mult. Criza ce atinge deja industria auto și cea siderurgică, piața energiei și industria extractivă corelativă se va adânci poate abrupt chiar din acest an după șutul dat de Trump producătorilor auto/oțelarilor europeni, dar dacă aceștia au încă de ales -să producă in America sau in state privilegiate de Trump precum Argentina- noi, oamenii de/din rând, nu o să rămânem cu prea multe opțiuni și o să ajungem să răscolim la fundul sacului după ceva…iarbă, de mâncat sau de fumat (:)).
Eh, Mike, euNuke scrie bine doar pentru cine vrea să-l creadă. Două erori majore se strecoară, voit ori ba, printre rândurile sale. În primul rând majoritatea țărilor europene sunt mai democratice decât SUA. O spun chiar institute și universități de prestigiu americane. Sistemele politice europene sunt in majoritate fie monarhii constituționale fie republici parlamentare și nu se învârt în jurul pixului unui privilegiat a cărui grijă este să grațieze 1500 de scandalagii încă din prima zi de mandat. Există însă și țări europene ale căror indicatori de democrație sunt în urma SUA, cum ar fi Belarus, Georgia, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Slovacia, Ungaria sau, la limită, Austria. Cam peste tot Putin și-a plasat marionete. Deci cum rămâne cu euNuke?
Singurul sistem politic din Europa care seamănă cu cel american este cel francez: republica prezidențială, iar Le Pen este finanțată de Kremlin încă de la Sarkozy încoace. În Germania Putin încearcă să-și impună AfD, pe care-i preferă și Trump, în România l-ar dori pe Georgescu, pe care l-ar dori și Trump. Coincidențe, desigur! 🤔
Un lucru este clar: nu SUA, cel puțin nu sub trump, sunt etalonul pentru democrație, ci statele europene. Că sunt și ele încă departe de perfecțiune este adevărat, dar dacă nu e totul perfect, nu înseamnă că e totul rău, cum încearcă să convingă euNuke.
@euNuke
„Singura șansă ca relațiile cu America să redevină cordiale este” ….plecarea lui Trump de la putere. Atat.
„Liderii eurocratiei” sa-si ia soarta in propriile maini, sa intelega ca nu merge cu grin-diluri fara energie inepuizabila disponibila, sa se inarmeze, sa revina la sentimente mai bune cu asiaticii, etc.etc
Mai degrabă dispare din peisajul politic actuala garnitură de eurocrați depășiți de moment și situație, ancorați in viziuni pășuniste desuete.
Trump nu numai că nu pleacă nicăieri, ci, din contră, se multiplică prin creșterea unor clone republicane vizibile chiar și pentru criticii lui care vorbesc acum de apariția unei ideologii „trumpiste” (eu nu aș merge atât de departe, nu văd decât o doctrină conservatoare contaminată de libertarianism adoptată doar de o facțiune a partidului).
Europa riscă ca in urma crizei economice (față de care cea din 29-33 o să pară o copilărie) să alunece ori in anarhie ori in autoritarism neocomunist (chit că acum se numesc altfel bolșevicii și trotskiștii). De aceea, dacă intelectualitatea cu vederi de dreapta dorește să evite un asemenea scenariu, ar trebui să se gândească nu cum să salveze democrația (e imposibil in acest moment istoric), ci cum să salveze viețile, libertățile și proprietatea privată a europenilor (aflate sub asaltul unei birocrații infernale) chiar și acceptînd poziția de vasal al unei Americi radicalizate, imperialiste, neocolonialiste pe punctul de a institui un regim dictatorial (ca să-l parafraze pe un politruc local: deocamdată inamicii politici sunt doar concediați, deci administrația Trump încă este democratică și curăță aparatul de stat pe cale legală, dar e foarte posibil ca in viitorul apropiat să înceapă cenzura și arestările, așa, ca in Europa criticată de Vance, asta pentru că activismul politic din justiție tinde să blocheze orice reformă ce atinge sinecurile de partid/ongiste).
Pentru intelectualii de stânga este mult mai simplu. Pentru ei e clar încotro își îndreaptă adeziunea, energia și elanul muncitoresc. Doar să nu se amăgească că ar putea fi văzuți ca democrați in condițiile in care se manifestă tot mai extrem impotriva drepturilor și libertăților cetățenilor obișnuiți (atacînd sistematic proprietatea privată, libertatea de exprimare, libertatea de conștiință, ba chiar și drepturile politice precum dreptul de a fi ales).
@eunuke. Ma amuz cand vad atatea aberatii, minte incetosata si propaganda ieftina. O prostie woke nu se combate cu astfel de exagerari si mai mari de partea cealalta. Nu cazi din lac in put. Dar prostia umana e fara limita…
1) Cica „dispare din peisajul politic actuala garnitură de eurocrați depășiți de moment și situație, ancorați in viziuni pășuniste desuete.” Daca astia sunt depasiti de situatie si „pasunisti” (habar n-ai ce inseamna termenul), nu inseamna sa pui altii care distrug fara discernamant in stanga si in dreapta. Mai ales unii care fac constient sau nu jocul altor tari.
2) „Europa riscă ca in urma crizei economice (față de care cea din 29-33 o să pară o copilărie) să alunece ori in anarhie ori in autoritarism neocomunist”… Wow, hai ca depasesti orice limita a rationalului si ajungi pe taramul drogurilor si al irationalului. Fabulatii de speriat copii, „criza economica”, „anarhie”, „neocomunism” , nejustificate prin nimic. Pura propaganda de 2 lei.
3) Cica „democratică și curăță aparatul de stat pe cale legală, dar e foarte posibil ca in viitorul apropiat să înceapă cenzura și arestările, așa ca in Europa..” Serios, ai fumat ceva?! Unde ai vazut concret cenzura si arestari in Europa ??!
Sau cauti orice pretext labil pt vanatoare de vrajitoare?
4) „atacînd sistematic proprietatea privată, libertatea de exprimare, ba chiar și drepturile politice precum dreptul de a fi ales”. Ce aiureli.. Te referi la cazul guru si sosoaka?! Nu crezi ca inainte de a fi lasat sa candideze, cineva (oricine) ar trebui sa respecte Constitutia si legile si sa fie normal la cap?!
Multumesc domnule profesor. Articolele dumneavoastra, ca intotdeauna, limpezesc intelegerea geopoliticii actuale.
În Rusia lui Putin nu avem încredere. America lui Trump se îndepărtează de Europa.
Astea sint doar pretexte care sa mascheze esecul total al diplomatiei romanesti in stabilirea unor relatii bazate pe incredere cu marile puteri si sa justifice operatiunea disperata de gasire rapida a unui protector de care sa ne agatam in cazul in care, asa cum se vorbeste tot mai intens, dupa incheierea interventiei rusesti in Ucraina, se va proceda la redesenarea unor frontiere in zona.
Se pare ca ungurii, mult mai putin exigenti decit noi, au incredere in Rusia lui Putin. Au incredere si in China. Ba chiar si in America lui Trump, care, chiar daca s-o fi indepartind de Europa, ramine foarte aproape de Ungaria.
Noi, exigentii si sofisticatii urmasi ai Imperiului Roman, imbibati de valorile liberale americane si de cele ale Comisiei Europene, dupa ce, „bine sfatuiti” ani de zile, i-am iritat cu fumurile noastre si pe rusi, si pe conservatorii americani, si pe chinezi, acum, cind nu mai ajungem la struguri, explicam vexati ca sint acri si ca nu merita sa ne mai pierdem vremea cu ei. Ca la baguette française e la indemina, e calda, miroase frumos si e mai buna decit toti strugurii din lume. Si are si bombe atomice. Daca Budapesta ar fi avut controlul total al diplomatiei romanesti in ultimii 20 de ani nu ar fi indraznit sa ne aduca in situatia fara speranta in care au reusit sa-si puna propria tara cei 11 prim-ministri, ajutati de cei 18 ministri de externe, pe care i-a avut Romania pesedisto-liberala in ultimii 15-20 ani, perioada in care ungurii, in mare deficit de cadre de rezerva, au avut un singur prim-ministru incepind din 2010, si ala dictator, si acelasi ministru de externe, Szijjártó, in ultimii zece ani.
Pe scurt, Ungaria lui Viktor Orbán si a lui Péter Szijjártó si-a „adjudecat” diplomatic Rusia lui Putin, America lui Trump si China, iar cu nemtii au fost mereu in relatii bune. Noua nu ne-a mai ramas mai nimic de care sa ne agatam. Tot ce am mai gasit e un pai, Franta macroniana, pe care l-am apucat cu amindoua miinile bolojaniene. Nu poti sa spui nici macar ca e too little, too late. E doar inca o greseala facuta din frica de Ungaria si de potentialele redesenari de frontiere dupa capitualarea iminenta a Ucrainei.
Ce ne va spune finalul războiului din Ucraina.
Ma indoiesc ca va fi ceva de bine pentru noi. Dar, orice ar fi, nu ni se va cere parerea. Vom semna pur si simplu noile tratate cu aceeasi vitejie romaneasca dintotdeauna. Si daca se va pune problema, vom invata din nou limba rusa cintind.
Bine scris.
Problemele vin din sfarsitul negocierilor.
Daca Rusia va fi sustinuta in pretentiile sale nebunesti si ilegitime (din punct de vedere al dreptului international) de Trump, e clar ca vom avea razboi cu Rusia. Mai devreme sau mai tarziu. (Noi, adica UE.) Importanta va fi de ce parte se va situa SUA atunci. Si in acest context, cat il vor alege americanii pe nebun.
O alta problema este daca U va accepta conditiile prostesti impuse de Rusia, sustinuta de tacanila. Nu uitam ca U a luptat doi ani fara sprijin militar din Occident. Sau sprijin dat cu pipeta si cu mute interdictii. Interdictii care s-au intins pina aproape de 3 ani de lupte. In aceste conditii, U va putea lupta si cu ajutorul diminuat (fara armele SUA). U sunt luptatori mai buni si animati de un patriotism fierbinte In timp ce rusii… Si europenii produc arme putine, dar mai bune ca ale rusior. Intre timp. poate pornesc si ei, complerxul militar-industrial. Cu cat dureaza mai mult razboiul in U, cu atit mai pregatita va fi UE. U este ca Sparta la Termopile. Da timp europenilor.
Nu putem sti ce ne rezerva viitorul.
Facem speculatii pure.
E nelinistitoare pozitia echipei Trump fata de problema si UE. Speram ca R.P. China sa inceapa razboiul cu ei, ca sa se trezeasca la realitate. Tot China salveaza situatia…….
Si privind foto lui Putin de la inceputul razboiului si cele de acum, parca au dreptate cei care zic ca mai are putin de trait. Vedem pe Trump.
„Dacă Europa nu are încredere în Rusia lui Putin, așa cum este firesc”. Părerea mea e că graba strică treaba. Poate voiați să scrieți „explicabil”. Dar atunci ar fi fost utile niște explicații.
Mai ales că insistați că „ceea ce nu știm încă este cum va arăta Rusia post-Putin și când o vom descoperi”.
Încercați cu IA și vedeți diverse rezultate posibile | probabile !
Nu mai admirăm SUA! Acum a devenit o problemă uriașă, pentru că amenințarea perisabilei democrații americane e prea mare. Floarea prestigiului american s-a scuturat, numai ghimpii au rămas. Ros de molii și de vicii, numai peticul a rămas, samsarul portocaliu de la Casa Alba-Neagra reprezinta un caz patologic periculos. Doar un examen psihanalitic, la scara (inter)națională, doar poporul american îl poate opri. Tiranii și-au dat mana. Dictatorul Roșu e o întruchipare a raului absolut, respectiv un mesager al sfârșitului lumii. Trump e omul mujicilor și se comportă ca atare. Îl venerează pe ucigaș, îl adoră cu un soi de beatitudine masochista. Ca și om-ologul său de la Kremlin, a atins un grad abject de dezumanizare. Ca și indezirabilul criminal de razboi, bișni-țarul din fruntea „sectei” MAGAonice, urăște Europa, pentru că Europa este leagănul civilizatiei. Ca și bestia plasticata Puțin, samsarul portocaliu vede Ucraina ca pe o prada savuroasă. Fariseică Rusie – cea mai reacționară țară din lume – produce falsul hidos numit „Rusia pacifistă”, iar speculantul Trump îl înghite. Aici e vorba de ceva bizar: defularea unui sentiment de rea-vointa, de atitudine ostilă față de țările mici. Doi necrofagi politici! Doi gușați ideologici, două lepre calificative, doi șobolani ce se cred vulturi imperiali, doi măgari ce se cred armăsari! S-au mirosit, s-au nimerit, s-au întovărășit. Tiran e fiecare, sub o altă înfățișare! Negociază… Trafichează iluzii despre pacea ist(e)orica. Criminalul de război care nu va pune capăt războiului criminal obține de la fanfaronul portocolaiu Trump tot ce vrea. Acest troc malign îngenuncheaza Ucraina și lovește în Europa. Orice politețe diplomatica, orice îngăduință nechibzuită fata de statul-aligator putinist înseamnă complicitate. Rusia se va schimba când Trump se va vopsi brunet.
O analiza a dlui Naumescu de calificativ D. Sa simplificam. De ce se indeparteaza America de Europa? Pentru ca Asia e acum mai importanta strategic datorita Chinei comuniste ( ca orientare politica China e comunista si doreste s se extinda peste tot unde apuca). Trump le- a spus europenilor inca din 2016 sa aloce cel putin 2% din pib pentru aparare si europenii i-au ras in nas si l-au facut nebun. Asa ca acum nebunul le intoarce spatele si vrea sa faca ce e mai important pt America. Nu e presedintele globului pamantesc, ci numai al SUA. America a scos Europa din buclucurile in care s-a bagat singura si nesilita de nimeni de patru ori in sec. XX: doua razboaie mondiale, planul economic Marshall si castigarea razboiului rece cu URSS. Toate razboaiele Europei au fost pornite de insesi tarile europene, nimeni din afara nu a atacat Europa in ultimii o mie de ani, cel putin. Le-a placut tarilor europene sa se taie intre ele pe diferite motive si ass s-a scris si inca se scrie istoria. Sa fim sanatosi cu totii. Revenind la Trump,el nu a spus ca vrea ca NATO sa se desfiinteze, dovada ca baza militara pe care americanii o denumesc MK (Kogalniceanu, adica) va fi cea mai mare din Europa, dupa restrangerea de la Ramstein. Si daca pleaca americanii de la conducerea NATO raman Anglia si Franta sa preia conducerea. Ce, nu sunt si ele puteri nucleare?