marți, iunie 18, 2024

Inadecvarea PSD la realitate

PSD suferă, printre altele, de o gravă și, pare-se, și incurabilă criză de inadecvare la realitate. Se dovedește incapabil să primească și să decodeze semnele pe care i le trimit alegătorii.
Partidul se complace cu o încăpățânare bolnăvicioasă în victoria marca Liviu Nicolae Dragnea de la alegerile parlamentare din decembrie 2016 și se hrănește pe mai departe cu iluzia că aceasta i-ar fi asigurat veșnicia la putere. Confundă aritmetica parlamentară ce nu se poate schimba cu una -cu două, ci doar prin alegeri, cu ceea ce se auto-amăgește să creadă că ar mai vrea electoratul.
După ce în primele două-trei zile de la înfrângerea rușinoasă însă cum nu se poate mai binemeritată de la alegerile europarlamentare și de la referendumul pe temele justiției convocat de președintele Iohannis, PSD, în frunte cu președinta lui interimară, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, promitea că va trece la o analiză la sânge a greșelilor comise în cei aproape doi ani și jumătate de când împarte guvernarea cu ALDE, un alt partid lovit de autism politic, de câteva zile încoace vectorii de imagine ai partidului au început să-și schimbe încet-încet mesajul. O altă Anca Alexandrescu îi învață aberații cu nemiluita.
Primul care a deschis gura a fost nimeni altul decât președintele Curții Constituționale, dl. Valer Dorneanu, despre a cărui încatenare politică nimeni nu mai are demult nici cel mai mic dubiu. Dl. Valer Dorneanu s-a arătat contrariat de unele detalii ale rezultatelor de la referendum pregătind astfel terenul pentru ieșirea în public a unor așa-ziși grei ai partidului. Că respectivii au minte puțină ca și grave carențe morale puțin contează. Ei se cred mari, tari și îndreptățiți să fie băgați în seamă. Pentru moment să consemnăm detaliul că pentru serviciul făcut PSD dl. Dorneanu și-a primit urgent recompensa. Adică realegerea dorită în fruntea Curții Constituționale. PSD are onoare. Plătește cu funcții publice pe toți cei i se pun preș la picioare.
A ieșit mai apoi în public președintele Consiliului Național al Partidului, dl. Mihai Fifor. Care, după ce vreme îndelungată i-a slujit drept cârpă de lustruit pantofii lui Liviu Nicolae Dragnea, El Lider Maximo, astăzi specialist în curățat cartofi la penitenciarul Rahova, ba il dădea deoparte, ba îi găsea câte o întrebuințare așa, de ochii lumii, dîndu-i astfel bibliotecarului din Craiova iluzia că ar avea valoare, a trecut cu arme și bagaje de partea hrusciovistei Dăncilă. Totul în PSD petrecându-se după modelul brevetat încă din anii ilegalității de Partidul Comunist din România. Dl Mihai Fifor, mai inexpresiv chiar decât Buster Keaton, are,în consecință, dubii. Are și dorințe. Vrea anchete parlamentare asupra desfășurării consultărilor electorale din 26 mai. Făcându-se a nu ști că de tot ceea ce s-a întâmplat în ziua cu pricina a răspuns hipercompetenta lui colegă de partid, fosta secretară de școală generală Carmen Dan. C-așa-i în PSD, în funcții-cheie se află numai competențe indubitabile.
Culmea-culmilor, culmea nerușinării pesediste a fost însă să-l văd miercuri seara, exprimându-și dubii asupra procesului electoral pe senatorul Florian Bodog. Expertul în plagiate al partidului, cumulardul de teze de doctorat grosolan copiate, insul care ar face mult mai bine să își caute atât teza de doctorat pierdută, de fapt bine ascunsă, cât și cea mai mult decât dubioasă pentru care conducerea Universității de Vest din Timișoara a cerut să i se anuleze titlul de doctor. La fel de bine ar face dl. Bodog ca și întreg partidul că nu poți minți la infinit pe toată lumea. Și că ora scadenței se apropie.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Cred ca putem vorbi linistit despre inadcvarea intregii clase politice.
  Disperarea a scos oamenii la vot si pe valul creat s-au cocotat „staruri noi” care considera ca victoria e a lor, le apartine.
  Pot emite tot felul de enormitati, pot negocia pielea ursului din padure cu o nerusinare la fel de mare ca a psd-istilor. Unii viseaza presedentia altii recontructia usl pt a avea acces mai rapid la ciolan – ba chiar elimina pe cei ce se opun unui atare colaborationism.
  Tot ce s-a intimplat in spatiul public dupa europarlamentare va determina votantii sa stea acasa la urmatoarele alegeri – e limpede ca egoul exacerbat, obisnuinta de a lucra cu/pe fonduri publice le intuneca mintea si ii face sa isi dea arama pe fata.
  Vai de noi!

 2. Ceea ce este trist, este faptul ca nu avem -inca- o alternativa viabila….
  Involutia cabotinilor strecurati in asa zisul PSD era previzibila si urmeaza sa
  fie sanctionata….

 3. Autorul nu spune un lucru nou, ba omitand sa spuna ca inca de la infiintare (sub numele de FSN, fost PCR) PSD a fost un organism inadecvat la realitatea politica, pare chiar a-l menaja (sunt convins ca fara voie insa) !
  Finalul e abrupt ! Pare ca ceva l-a intrerupt pe autor iar acesta nu a mai continuat, dand drumul articolului cam pe la „8 luni”.

  PS. Un pic cam prematur ! :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro