miercuri, martie 22, 2023

Înainte de alegeri – despre sfârşitul unor iluzii şi despre semnificaţia rezistenţei

Tot ceea ce a sperat  guvernarea social-liberală să  realizeze pare să se împlinească, pas cu pas. De la desăvârşirea blocajului mediatic la slăbirea statului de drept, progresele acestei degradări cotidiene sunt evidente şi îngrijorătoare.  Cu câteva zile înainte de alegeri, tonul general al presei ce serveşte regimul  actual este  entuziast şi violent-nimic nu mai poate sta în faţa poporului  învingător, ce va plebiscita coaliţia majoritară în parlament. Orice încercare a preşedintelui republicii de a  formula un set de criterii minimale de integritate în selectarea  viitorilor miniştri este privită ca o crimă ce furnizează raţiunile unei noi suspendări.  Logica mediatică este rezumabilă fără dificultate – poporul este suveran, iar voinţa lui nu poate fi ingrădită de nimeni.

Ceea ce noii teoreticieni social-liberali ai suveranităţii omit să menţioneze este faptul că  voinţa populară nu poate submina edificiul unui stat bazat pe domnia legii, după cum nu poate anula garanţiile ce protejează libertăţile individuale. Indiferent de regimul politic pentru care o naţiune optează,   valorile pe care se fondează proiectul democratic şi constituţional nu pot fi alterate:  schimbarea constituţiei nu poate avea ca scop  eliminarea separaţiei puterilor în stat şi instalarea arbitrariului.   Nici o majoritate, oricât de amplă şi de solidă, nu poate aspira să strivească sub voturile ei ideile de pluralism şi de justiţie independentă.

Campania pentru alegerile parlamentare nu este sfârşitul, ci începutul luptei politice al cărei obiectiv este păstrarea  integrităţii instituţiilor pe care le asociem cu viitorul european şi atlantic al României. Ceea ce părea a fi o   achiziţie definitivă şi inatacabilă  este pus în cauză.  Este momentul să abandonăm iluziile pe care le–am nutrit în aceşti ani din urmă. Participarea României la proiectul european nu  înseamnă, automat şi necondiţionat, păstrarea  standardelor de decenţă şi de transparenţă ce definesc democraţia. Acest patrimoniu de modernizare se cere apărat, iar necesitatea existenţei lui reafirmată. Nimic nu este ireversibil în România, iar păstrarea domniei legii  se poate dovedi mai dificilă decât naşterea statului de drept.  Alternativa la dezamăgire şi defetism este luciditatea. Numai  credinţa în durata lungă şi în pluralism poate alimenta rezistenţa celor ce cred în demnitate, egalitate în faţa legii şi decenţă. Departe de a fi o opţiune  lipsită de   speranţă, rezistenţa este  unicul  drum la capătul căruia se află recâştigarea libertăţii autentice.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Asta-i singurul lucru pe care i l-as reprosa presedintelui: ca n-a gasit calea sa lase in istoria Romaniei ceva ireversibil. Pe de alta parte, reprosul e inutil: nu poti cladi ceva ireversibil, atita vreme cit majoritatea voteaza, de 23 de ani cu fostii stalinisti, comunisti si urmasii lor, atita vreme cit nostagia dupa comunism si asistenta sociala de stat insumeaza un procent de 53%.

  Romanii care mai aspirau la statul de drept, inca mai sunt in situatia de „sa se salveze cine poate” Lumina o va stinge majoritea ramasa. Vor fi, in fine, intre ei.

  • Pentru prima parte a comentariului Dvs as avea o intrebare, sper sa nu va deranjeze: DE CE voteaza asa majoritatea romanilor ?
   De ce Polonia sau Cehia, de exemplu au reusit in timp ce Romania a esuat lamentabil ?!

   • Probabil pentru ca noi am fost singurii care au ‘reusit’ in 90 sa inlaturam orice urma de pluripartitism (cu ajutorul minerilor) si sa pastram la conducerea tarii aceiasi comunisti?

   • Cred ca nu doar comunismul e responsabil de felul in care gandesc romaniii acum. Problema mentalitatii defectuoase e mult mai veche si mai adanca, iar comunismul doar s-a mulat pe ea si a accentuat-o.

    • poate am sa supar:nu poti compara popoare cu istorie adevarata cu surogate.tzinutul boemiei era in vechime(nu,nu in timpul lui burebista)una dintre cele mai civilizate parti ale Europei.
     singurele tari in care nu a existat dizidenta organizata sint ruminia si bulgaria.oare chiar asa de greu sa fie sa depasesti manipularea:revolutia intregului popor e scenariul cu care comunistii au ramas la putere.rascoalele din citeva orase transilvane au fost stinse repede in singe.nu va suparati,dar tare ma tem ca in buc,valutistul dan iosif,consilier al iliescului impreuna cu securisti au provocat scinteia.regatul nu a avut si nu are inclinatii spre civilizatia occidentala.
     schimbarea de regim,nu de conducere,in romanica s a facut datorita presiunilor exterioare,urss fiind cheia.
     si ca sa ma refer la mineriada:a fost evenimentul care a propulsat pe alte culmi de civilizatie si progres societatea rumineasca.mentalul fusese pregatit inca din 47(noi muncim nu gindim),comunistii au fost nevoiti sa l foloseasca in 91.
     in 89,ei au folosit o alta latura a politicii acestui stat:ura impotriva ungurilor si a tot ce nu este rumin sau nu accepta sa fie asimilat.oltenii au fost dusi aprovizionati de acasa cu bite fabricate,au fost dusi cu trenul sute,sa faca ordine la Timisoara.

     • Fiecare popor are istoria pe care o merita!
      Nici mai buna si nici mai rea!

      Daca ne uitam in oglinda istoriei sa ne vedem asa cum suntem si sa ne intelegem macar noi pe noi, ca de la altii sa nu avem pretentii.

      Odata intelesi putem sa incepem sa construim, daca vrem.
      Daca nu, putem sa stam pe loc sau sa regresem.
      Oare ce vrea majoriatea?

   • @Lili. Ati primit raspunsuri excelente mai jos. Pot sa va mai spun si faptul ca, Polonia, de exemplu, facea foamea pe la inceputul anilor ´90. Azi, salariul mediu al unui polonez e de peste 800 de euro. Dar ei au ales cu totul altceva decit rindul doi de stalinisti, au tinut capul sus, chiar daca au fost umiliti si si-au vazut de treaba. La majoritatea votanta din Romania predomina „sa ne dea”: statul, tatucul, Iliescu si ai lui. Basescu a incercat sa rupa asta printr-o bresa. Dar, ce te faci, daca si propriul partid are in componenta reprezentantii aceleasi majoritati?

    Am mai scris: Romania trebuie sa piara de mina propriei majoritati votante. Sa constati, la aproape 23 de ani de asa-zisa ruptura de statul centralizat, ca populatia habar nu are ce este statul de drept si ca participa la anularea unei stari de convalescenta a tarii spre insanatosire si aruncarea ei in anii ´90, umple doar de lehamite. Daca Ponta ar fi fost presedintele Romaniei, iar Basescu cel ce ar fi girat evenimentele din vara, as fi reactionat absolut la fel. Fiindca, nu a fost si nu va fi vorba de Basescu, ci de caltatea mizera a politicienilor infractori si la lipsa de coloana vertebrala a majoritatii ce si-a conservat gena comunista.

    • Eu nu fac nici o deosebire intre Ponta si Basescu.
     Toti o apa si-un pamant si TOTI responsabili pentru dezastrul in care se scalda majoritatea romanilor, la 20 si ceva de ani dupa ce-am scapat de Ceausescu.
     Nu am scapat insa de mostenirea comunista, iar comunistii lui Ceausescu au fost inlocuiti de noii politicieni la fel de preocupati de interesele personale si deloc preocupati de cei care-i trimit sa guverneze!
     Toti o apa si-un pamant, d-aia suntem la coada Europei la toate capitolele !!
     Si, mai rau este ca nu vad nici o speranta de schimbare in mai bine in urmatorii ani…
     Muuuulti ani ne vor trebui sa scapam de aceasta clasa politica corupta, clientelara si incompetenta care a pus mana pe putere in Romania de dupa ’89.

     • doamne ajuta!
      ca nu faceti nici o diferenta intre tov basescu si hotul ponta e o lacuna a dvs pe care ar trebui sa v o remediatzi.cu scapatul de ceausescu ar trebui sa incepeti!
      amu ca totzi is o apa shi un pamint,dar sint cei mai buni fii ai poporului care ii alege.
      iar daca si de ashtia ashteptatzi sa scapatzi ca de ceausescu atunci pronosticul meu e valabil

     • @lili. Chiar daca ma iau dupa instructorul dvs. de partid, TB a facut raul, iar al lui Ponta abia urmeaza. Pe de alta parte, tem bel instructor aveti daca nu face diferenta intre premier si presedinte.

   • @lili. Vei renunta la intrebare cand: A. vei intelege diferenta intre Iliescu si Havel B. Vei intelege diferenta intre Fl.Georgescu/Vacaroiu si L.Balczerovicz C. Vei intelege diferenta intre Lech Walesa si Bogdan Hossu. Se mai poate (ca cireasa pe tort) adauga si diferenta intre Orban/Tusk si Ponta.

  • @MadameduRecamier: In legatura cu reprosul pe care i l-ati adresa presedintelui ca n-a resuti sa lase in urma lui ceva ireversibil:

   Mai intii, iata un citat din Ronald Reagan: „Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same.”

   Apoi, chestiile care sint ireversibile in istoria unui popor sint facute de popor, nu de un individ. Unirea lui Mihai Viteazu nu a tinut. Unirea care s-a facut treptat, in intervalul 1859-1918, tine.

 2. Subscriu ideilor Dvs cu observatia ca ceea ce incearca sa faca Presedintele Basescu(asa cum mentionati Dvs) este OK, dar MODUL in care o face este dezastruos si ca atare fara rezultat.
  Zeflemeaua si zambetul ironic atunci cand vorbesti despre probleme cu adevarat grave pentru democratia romanesca NU au ce cauta pentru ca NU dau nici o sansa de izbanda mesajului prezidential, din pacate.
  Stiti vorba aia, STILUL E OMUL, adica mesajul prezidential NU este CREDIBIL, nu are efecte printre cei carora vrea sa li se adreseze.
  O atitudine grava, serioasa, preocupata intr-adevar de mesajul pe care vrea sa-l transmita ar fi fost altceva, pe cand Presedintele este perceput ca de fapt vrea sa loveasca in opozitie, pentru ca indiferent ce contine mesajul fiecarei aparitii, finalul este acelasi: atacuri la Ponta si Antonescu.
  Din pacate pentru noi romanii drumul spre democratie si spre o clasa politica credibila si eficienta este si mai greu decat in vremurile alea de demult, adica imediat dupa ’89..
  Parca ne indepartam si mai mult….

  • Cum va explicati ca mesajul Presedintelui (care contine doar adevaruri) nu este credibil, in schimb, mesajele Derbedeului plagiator si multiplului Repetent (doua nulitati impertinente), bazate doar pe minciuni, calomnii, atacuri murdare, nerusinate si nefondate sunt credibile ?
   Cum va explicati ca mesajul Presedintelui (care s-a dovedit competent, care a salvat tara de la faliment, care a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala, care a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei) nu este credibil, in schimb mesajele Derbedeului plagiator si multiplului Repetent (care s-au dovedit a fi niste nemernici, care se afla in slujba marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, care incearca sa-i scape de puscarie pe acesti banditi) sunt credibile ?

   • In Mai 2010 cand Presedintele Basescu a parut la TV anuntand natiunii scaderi de pensii si salarii, a avut o atitudine conforma momentului acela.
    Nu l-am auzit atunci deloc sa-l balacareasca si sa-l ironizeze pe Primul Ministru Boc desi acesta NU facuse nimic(dupa venirea la guvernare in noiembrie 2008 pana in Mai 2010, cand FMI le-a atrasa atentia ca Romania e-aproape de faliment – Basescu si Boc nu aveau macar habar!) impotriva crizei ce bantuia mapamondul si Europa noastra!!!
    Sunt insa convinasa ca daca atunci Ponta ar fi fost Prim Ministru, Dl Basescu ar fi avut aceeasi atitudine cu cea de aseara !!
    Asta-i problema mesajelor transmise de Presedintele Basescu, in opinia mea.
    Altfel, Dvs de ce credeti ca NU sunt deloc credibile mesajele Dumnealui, asa cum de fapt recunoasteti fara insa a da un raspuns, adica fara sa va puneti intrebarea: DE CE ??!!!!
    Raspundeti Dvs, DE CE ??!
    Cum va explicati Dvs, asta v-am si intrebat in mesajul initial !!

    • Mesajele Presedintelui nu sunt credibile decit pentru imbecilii care au fost indobitociti de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile banditilor din usl (sau din spatele usl) si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, DDD si Ghita.
     Nu vi se pare curios ca cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi, cei mai mari escroci si cele mai mari lichele s-au coalizat impotriva Presedintelui ?
     Infractorii din usl dispun de o armata foarte bine instruita de propaganda, dezinformare si manipulare si de un aparat foarte bine pus la punct de fraudare a alegerilor.
     Pe de-o parte manipuleaza alegatorii, cumpara voturi de la tigani, lanseaza sondaje mincinoase si fraudeaza masiv alegerile, iar apoi afirma ca sondajele s-au confirmat, ca majoritatea populatiei sustine Oculta Retrograda, cea mai toxica, cea mai nociva, cea mai murdara, cea mai corupta si cea mai ticaloasa forta politica, numita usl.
     Succesul campaniei de dezinformare si manipulare este asigurat de uriasul capital de ignoranta de care dispune, din pacate, poporul roman.
     Presedintele si guvernul Boc au fost confruntati cu o severa criza economica mondiala.
     Presedintele si guvernul Boc au facut maximum posibil pentru salvarea tarii de la faliment.
     Presedintele si guvernul Boc au atenuat, au limitat si au redus la minimum posibil efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
     Doar imbecilii, indobitociti de Antenele lui Felix confunda efectele crizei economice mondiale, cu efectele guvernarii PDL.

  • @ lili

   Nu va mai osteniti sa ne faceti sa intelegem ca ati inteles diferentele, nu va mai osteniti sa faceti analize despre forme si fond, nu va mai chinuiti cu stilul si omul, etc, etc.

   S-o luam muuuuult mai simplu: plecam de la ce incercati sa sugerati mai la inceput, ca n-ar fi nicio diferenta, ca, pe scurt, e vorba tot de niste mafioti nenorociti (vorba „mafioti” imi apartine, veti vedea ca e utila, se vrea o sinteza a relelor din cele 2 parti). Perfect, accept! DAR INTRE 2 MAFII (cu egalitate la toti indicatorii) O VOI PREFERA PANA LA MOARTE PE CEA INDREPTATA SPRE / SUSTINUTA DE OCCIDENT SI NU PE CEA INDREPTATA SPRE / SUSTINUTA DE EST (= Moscova).
   Nu-i asa ca va e mai simplu sa alegeti?! CE alegeti?!

 3. dezamagire si defetism?nu
  e poate calea prin care romanica va disparea prin ea insasi.
  sint totusi prea mari diferentele,chiar dupa 92ani de manipulare

 4. Sunt de acord cu ceea ce scrieţi.

  Dar, aş avea o rugăminte, având în vedere specializarea dumneavoastră. Un articol în care să se descrie pe înţelesul tuturor şi pe scurt ce înseamnă Parlament, Guvern, Preşedenţie, etc. şi care sunt atribuţiile acestora.

  Ştiu, Constituţia e clară. Dar pentru mulţi limbajul juritic nu este atât de „accesibil”.

  Din punctul meu de vedere, majoritatea cunosc: Parlamentul – legislativ, Guvernul şi Preşedenţia – executiv. Alte elemente de bază sunt necunoscute.

  Dacă aţi scris un astfel de articol, puteţi, vă rog, să daţi un link?

  Mulţumesc.

 5. Poate ca ar fi mai simplu daca USL ar fi lasata la butoane. Fara lupte politice, fara rezistenta, fara implicarea societatii civile. Control complet… parlament, guvern, presedinte USL. Electoratul de stanga sa fie guvernat cu buget ‘de stanga’.
  Luati cu totii 4 ani ‘o pauza de Romania’.. un fel de greva fiscala indirecta, fie lucrand in afara tarii, fie prin ONGuri si alte solutii inventive. 4 ani sabatici daca vreti…

  • Referitor la 4 ani de pauză. Ce vină am eu, copiii mei, nepoții mei? Pentru ce să pierd anii ăștia? Am sperat, dar văd că degeaba. În situația de față nu au speranțe nici nepoții noștri. Revenind la întrebarea-de ce votează ai noștri români așa?-nu am decât o explicație. Alfabetizarea forțată își arată roadele. Orice prost acum este deștept, valorile nu mai există pentru foarte mulți în țara asta și atâta timp cât este normal să plagiezi, să aștepți să-l așezi la loc pe năstase, când conștient se numesc jigodii în frunte, poporul nu mai vrea altceva, pentru că se regăsește în ei.

  • Dupa 4 ani, banditii din usl nu vor mai putea fi inlaturati de la putere.
   Vor pune mina integral pe justitie, vor frauda toate alegerile, vor da Ordonante de Urgenta prin care fraudarea va deveni legala, vor da vina (si peste 20 de ani) pentru toate problemele (saracie, lipsa locurilor de munca, reducerea salariilor si pensiilor, cresterea preturilor, inflatie, prabusirea monedei nationale) de greaua mostenire, pe FMI, pe UE etc etc etc.
   Ministerul Propagandei isi va face in continuare datoria.
   Cititi cartea „1984” de George Orwell.

   • Crezi ca rezista 4 ani USL???

    Uite ce performante a avut in ultimele 6 luni…
    Vezi ce promisiuni electorale a facut PM, dar este incapabil sa asigure platile pentru salariile de la OLTCHIM, si cred ca asta spune destul…
    Intodeauna sfarsitul si inceputul de an sunt perioadele cele mai grele, hai sa treaca si prin astea ca sa se „mandreasca”.

    S-a laudat ca a angajat un tanar din mediul privat, care culmea, daca facea bani, daca, zic, facea bani din banii publici – adica lua comision la angajarea in structurile publice…

    Inca 3-4 luni de perioada interimara pana la formarea noului guvern si LA REVEDERE!
    Se epuizeaza solutia si intre timp aflam daca 4case iese/ nu iese din puscarie, avem sau nu avem procedura transparenta pentru PG si DNA. s.a.m.d.

    Guvernarea nu este o treaba pentru copii…

   • Pe magistrati i-am auzit vorbind spunand ca nu doresc sa revina comunistii la putere caci iarasi vor fi unii care sa le dicteze …

    Este numai o chestiune de rezistenta interna si nervoasa!
    Uite ca se poate si nu ma las!

 6. Dar când Băsescu era cu poporul în gură zi de zi, atunci nu mai erați îngrijorat, domnule Stanomir?
  Nu Băsescu a fost cel care a apăsat până la refuzul pedala populismului, recurgerea la legitimitatea populară fără a ține cont de norme și Constituție? Atunci stătea bine în sondaje. Acum totul se întoarce ca un bumerang.

  „la țepe în Piața Victorie”, „întoarcerea la popor”, referendumuri organizate doar pentru a-i pune la colț pe adversarii politici, etc. etc

  Poporul s-a lăsat aburit de unii, acum răspunde câtecelor de sirenă ale celorlalți.

  Degradarea discursului politic și a metodelor utilizare nu a început cu Băsescu, dar de când a ajuns el președinte, s-a degradat în mod accelerat și dezastruos.

  Nu l-am votat niciodată pe Băsescu și nu am plecat din țară când a ieșit președinte. Am rămas aici și am răbdat. Așa cum voi răbda și pârjolul USL. Dar mi-e silă să văd aducându-se vorba de principii, de norme, când este evident că nimeni, nicio forță politică nu le respectă. Apelați la princpii doar când treceți în opoziție, niciodată când sunteți la putere.

  • Foarte rau ca nu l-ati votat pe Presedinte.
   Presedintele nu este nici cel mai mare intelept, nici cel mai mare economist, dar a fost, de departe, cel mai bun, dintre candidati.
   Nici in trecut, nici acum, nu a fost si nu este o confruntare intre raul mai mare si raul mai mic.
   Nu este o confruntare intre principii, programe, strategii, ideologii.
   Nu este o confruntare intre Stinga si Dreapta.
   Este un razboi intre cei care vor sa fure si sa scape de puscarie (pe de-o parte) si cei care vor democratie, separatia puterilor, stat de drept, respectarea legilor, echitate, pedepsirea infractorilor (pe de alta parte).
   Nu poti compara un partid in care maximum 10% sunt posibil corupti, despre care se spune ca au furat zeci sau sute de mii de euro, cu partidele din usl, unde cel putin 90% sunt sigur corupti, despre care se stie precis ca au furat milioane, zeci de milioane, sute de milioane si chiar miliarde de euro, si impotriva carora exista mii de dovezi zdrobitoare, sute de dosare penale grele si zeci de procese penale pe rol, dar pe care justitia noastra corupta le tergiverseaza de ani de zile.
   De ce nu are ARD doar candidati ireprosabili, foarte competenti, corecti, in afara oricaror suspiciuni ?
   Foarte simplu. Pentru ca oamenii ireprosabili, foarte competenti, corecti, in afara oricaror suspiciuni nu sunt dispusi sa fie injurati, insultati, calomniati, atacati zilnic, agresati de niste derbedei, de niste huligani, de niste infractori, de niste lichele, de niste repetenti, de niste plagiatori, de niste nulitati.
   Atunci cind autoritatile statului ii vor aresta pe toti infractorii care organizeaza si finanteaza insultarea Presedintelui tarii, insultarea si agresarea candidatilor care se opun Ocultei Retrograde, cea mai toxica, cea mai infecta, cea mai murdara, cea mai josnica, cea mai corupta forta politica, numita si usl, atunci in jurul Fortelor de Dreapta se vor reuni si persoane ireprosabile, in afara oricaror suspiciuni.

   • Tu chiar crezi ce spui? Ai creier. Gândește. Nu prelua pe nemestecate propaganda de partid.

    Așa cum o văd eu, e o luptă între două găști de hoți. Unii se împăunează cu principiile democratice, cu discursul pro-european, stat de drept, anti-corupție, etc. Alții pozează în apărători ai poporului oropsit, ai bugetarilor și pensionarilor.

    O parte a publicului chiar crede balivernele rostite de bandiți. Îi susține, le transmit mesajul mai departe, pune pasiune ca la un meci de fotbal cu miză mare. Așa se perpetuează sistemul care nu este democratic, ci profund oligarhic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro