miercuri, noiembrie 13, 2024

Inapoi la epoca de piatra: Pontocronism si protocronism (Updated)

Este halucinanta perseverenta intru Rau a acestui guvern. Iata ca a aparut „Ordonanta de urgenta”. Aflam, in fine, de ce este atat de presanta eliminarea lui H.-R. Patapievici si a echipei sale de la ICR. E vorba, pasamite, de salvarea fiintei nationale. Cu vorbe scremute si facand din non-sens argument juridic, Ordonanta (cu un titlu care aminteste cea mai sinistra perioada stalinista, suna parca a fost tradusa din ruseste, „despre unele masuri in domeniul culturii”) ii reproseaza unuia dintre cei straluciti si demni intelectuali ai Romaniei ca prezenta sa in fruntea ICR ar periclita „sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți vremelnic în alte state”. Nu se exemplifica, se proclama apodictic.

Se manipuleaza cinic o fantasma identitara inspirata, parca, din imaginatia tracomanului ceausist Iosif Constantin Dragan. La care se adauga metoda satarului de inspiratie chisinevschiana. Fiindca tot traim sub zodia Gadea (Suzanica reincarnata in Mihai). In ce hal a putut sa decada PNL-ul daca a ajuns sa gireze adoptarea intr-o hotarare de guvern a fetidelor calomnii vadimiste! Ce vor fi simtit ministrii Andrei Marga si Eduard Helwig cand au citit aceste randuri siderante?

De fapt, despre profesorul Marga stim, intrucat aflu acum ca a contrasemnat Ordonanta. Deci specialistul in Habermas si in pragmatism, promotorul unificarii europene, contrasemneaza, deci legitimeaza, deci devine complice activ cu unul dintre cele mai rusinoase acte anti-culturale din istoria Romaniei, comparabil cu odiosul pamflet al politrucului Sorin Toma („Poezia puterfactiei sau putrefactia poeziei”) impotriva lui Tudor Arghezi si cu Tezele din iulie 1971 ale lui Ceausescu. Sustine distrugerea unei institutii respectata si admirata pe plan global. Fara o analiza, fara o evaluare, prin ukaz jdanovist. Nu cred ca mai este ceva de comentat pe acest subiect.

Toti cei care credem in valorile adevaratului liberalism, in pluralism, in societatea deschisa, avem datoria morala sa nu tacem. Tot asa cum intelectualii romani onorabili au rezistat si s-au opus protocronismului, este acum momentul sa tinem piept reincarnarii sale in ipostaza istorica pe care o putem numi pontocronism. Prima data tragedie, a doua oara farsa, scria Marx. In cazul de fata este vorba de o farsa cu efecte tragice.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12532815-patapievici-revocat-maximum-15-zile-toata-conducerea-dupa-guvernul-schimbat-legea-icr.htm

Textul Ordonantei (habar n-am cine a putut concepe aceasta insailare de vorbe fara noima, reluare penibila a tuturor poncifelor de care abuzau trambitasii gen Dumitru Popescu-Dumnezeu, Adrian Paunescu, Eugen Florescu si Mihai Dulea) este un monument al protocronismului in forma sa cea mai virulenta. O revenire la epoca de piatra a neo-stalinismului ceausist. Daca in aceasta directie obscurantista, atavista si fundamental anti-moderna vrea guvernul Ponta sa impinga diplomatia culturala romaneasca si, de fapt, intreaga cultura romana, este vai si-amar. Nu e vorba aici de patriotism, ci de desfigurarea politicianista a acestui legitim sentiment. Nu cred ca semnificatia distructiva (as fi spus absurda, dar absurdul nu are sens) acestui moment poate fi exprimata mai limpede decat o face regizorul „Mortii domnului Lazarescu” si al „Aurorei”, Cristi Puiu:

Această Ordonanţă nu este altceva decât una din expresiile provincialismului nostru multifaţetat. Institutul Cultural Român este cu adevărat singura instituţie a statului român care a reuşit performanţa de a ne restitui bruma de demnitate atât de necesară însănătoşirii noastre că naţie. Dacă noi am început să fim asociaţi şi cu altceva decît Ceauşescu, Dracula sau copiii străzii, acest lucru i se datorează în mare măsură echipei conduse de Horia-Roman Patapievici, care a muncit vreme de opt ani de zile la resuscitarea identităţii noastre culturale. Nu grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Român i-a îndemnat pe iniţiatorii acestei Ordonanţe să purceadă la mazilirea conducerii ICR, ci doar banala, păcătoasa şi lipsită de glorie INVIDIE. Iar invidia, din păcate, pare a fi consubstanţială spiritului politicienilor noştri, care, iată, nu au reuşit să depăşească momentul Mioriţa.

Mai grav este că, fiind atât de prezentă în viaţa şi relaţiile noastre şi aflându-se la originea celor mai multe gesturi (politice sau nu!), această invidie mioritică a reuşit să se adapteze şi să-şi modifice atât de bine structura, încât cu greu mai poate fi identificată ca atare – şi, deci, eradicată. E o chestiune care ţine de o diagnosticare greşită: politicienii au denumit-o „interes national” şi o tratează, deci, cu surle, trâmbiţe, coroane de flori şi monumente… Poate şi mai grav e faptul că cei mai mulţi dintre noi nu ne dăm seama…

Sigur, nu doar invidia a reuşit să-şi piardă urma, ci şi setea de putere, care, în mod bizar, tot „interes national” se cheamă în jargonul politicienilor noştri.

Revin: nu interesul naţional şi grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Român i-a determinat pe iniţiatorii ordonanţei să recurgă la această sinistră execuţie cu iz de fratricid, ci invidia.

http://www.filmreporter.ro/15-06-2012-regizorii-se-coalizeaza-apararea-icr-ului-este-intolerabil-ce-se-intampla/

Ii indemn pe cititorii acestui articol sa semneze protestul lansat de Alianta pentru o Romanie Curata:

http://www.romaniacurata.ro/

Pentru cei care vor sa inteleaga ce a fost protocronismul, recomand excelenta carte a Alexandrei Tomita care, iata, devine de o acuta actualitate:

http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/o-istorie-glorioasa–dosarul-protocronismului-romanes-48/

Atacul impotriva Arhivelor Nationale prin demiterea istoricului Dorin Dobrincu face parte din aceeasi campanie de revenire la un neo-stalinism desantat care urmareste deprofesionalizarea educatiei si a cercetarii stiintifice, impunerea clientelismului, a lautarismului si a plagiatului ca norma academica in defavoarea transparentei, a competentei si a onoarei:

http://adriancioflanca.blogspot.ro/2012/06/nu-va-atingeti-de-arhive.html

Update: Cred ca esenta a ceea ce se petrece in Romania la ora actuala este surprinsa de distinsa jurnalista si critic de teatru Florica Ichim care scrie pe site-ul „petitie online”:

Daca aceasta petitie nu va fi luata in seama, dovedeste ca guvernul si parlamentul ignora glasul intelectualilor si ca libertatea in Romania n-a fost castigata inca. Cand spun „intelectuali”,nu ma refer la veleitarii jalnici, oportunisti , nevertebrati, demolatori de valori , ci la cei care pot construi pentru cultura romana , la cei din stirpea lui Horia Roman Patapievici. Cand il inlaturi pe Tismaneanu din fruntea unui organism care cerceteaza crimele comunismului, cand il inlaturi pe Dorin Dobrincu de la conducerea Arhivelor Nationale, adica omul care a deschis ahivele P.C.R. si C.C. si a facut enorm pentru cunoasterea adevarului istoric, cand vrei sa transformi -vezi tex tul ordonantei- un organism, ca I.C.R. condus de Patapievici, care promoveaza coerent cultura romana in lume intr-o institutie destinata doar comunitatilor romanesti de peste hotare „in scopul pastrarii si perpetuarii identitatii nationale” ( ofensiva abea a inceput), dovedeste ca nu este vorba despre un conflict Basescu-Ponta, ci de un plan bine coordonat, structurat , de un atac conjugat al comunismului activ , iesit victorios la vedere.

http://www.petitieonline.ro/petitie/contestarea_oug_cu_privire_la_functionarea_institutului_cultural_roman-p28379058.html

Recomand textul de o maxima claritate al Monicai Macovei, o analiza cat se poate de exacta a naturii distructiv-vindicative a regimului Ponta-Antonescu-Voiculescu:

http://www.monica-macovei.ro/blog/

Iata Declaratia Societatii Timisoara:

Reamintim opiniei publice repetatele declaraţii ale liderilor USL din timpul cât au fost în opoziţie că vor stopa schimbările pe funcţii până la nivelul secretarilor de stat, considerând că orice alte schimbări sunt epurări politice. Cunm anume, întrebăm actuala putere, poat e fi socotită demiterea fără motivaţie a lui Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Nationale? Dar faptul că Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir au fost înlăturaţi de la conducerea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului? Dar faptul că întreaga componenţă a Consiliului Naţional de Etică, ce urmează să dea un verdict în cazul Ioan Mang, a fost schimbată, tot fără explicaţii publice şi oficiale? Aducem la cunoştinţa opinie publice faptul că guvernul Ponta a adoptat miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care Institutul Cultural Român a fost trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului pentru a putea continua şi aici epurările politice. Faţă de asemenea fapte ale guvernului Ponta, declarăm că ne îndreptăm spre un evident derapaj de la statul democratic printr-o vânătoare de vrăjitoare, atât de mult clamată în opoziţie de actuala putere.

Timişoara, 15 iunie 2012

Florian Mihalcea,

Preşedinte

Prof. univ. dr. Daniel Vighi, conf. univ. dr. Viorel Marineasa

Distribuie acest articol

62 COMENTARII

  1. Mda, zilele acestea, mai la toate articolele referitare la subiectul ICR pe care le-am citit, si la care in cele din urma m-am incumetat sa las si un mesaj, ‘pariul meu cu istoria’ a fost urmatorul: va urma un discurs cultural politizat, de factura populista, cu tema clara ‘acum ne vom recupera identitatea nationala pe care reactionarii internationalisti au incercat sa ne-o distruga’. Se pare ca au fost cam previzibili!

  2. Tineret ! Nota bene ! Cu o perseverenta remarcabila Dl. Tismaneanu demonstreaza INCA O DATA cit rau ne potopeste din spate, din societatea „raului absolut” – COMUNISMUL. Deschideti ochii, informati-va si judecati singuri NU MAI CREDETI tromboanele cu „a fost mai bine pe vremea lui Ceasca” chiar daca vi le spun parintii si bunicii. Fantomele trecutului va trag suturi in fund si voi stati nauci neintelegind de unde vin loviturile. Atunci cind crezi ca lumea incepe cu tine vei inghiti cu nesat aceleasi gogosi mucegaite, mult mai toxice decit mincarea fast food. Fraier dupa fraier la nesfarsit. Noapte buna ! Somn usor !

    • Putem vorbi si lasa mii de mesaje ,situatia nu se va schimba..Educatia este cheia..Acolo se face propaganda si se analizeaza ce inseamna libertatea,justitia si valorile democratice, meritrocatia, furatul palariei, motivarea individului etc

  3. Impartasesc opinia ca directia in care Romania se indreapta nu este deloc cea mai buna.
    Dar, va rog sa-mi spuneti: de ce a ajuns Romania ACUM in aceasta situatie?!
    Ce-a determinat votul masiv al romanilor impotriva PDL ?
    Ce-a determinat votul masiv al romanilor pentru USL, USL care in opinia mea nu a avut nici un merit sa castige aceste voturi pentru ca de fapt le-a pierdut PDL, nu ca le-a castigat(in sensul de merit) USL.
    DE ce am ajuns aici?!
    Cum vedeti Dvs aceasta situatie, mai ales ca ati evitat sa discutati acest subiect…..

    • Daca insinuati ca motivatia pt aceste reactii totalitare ar fi guvernarea Boc sau Mandatul Basescu mi se pare absolut ridicol. Ele, dincolo de campania defaimatoare gen Antene (adica bine dirijata), au fost niste mandate normale, cu bune si rele destule, dar nimic spectaculos in contextul international respectiv.
      Tocmai ca ceea ce consider eu ca ar fi motivatia acestui asalt o reprezinta insasi realizarile (si inca putine dupa mine) acestor mandate. Adica integrarea in UE a inceput, chiar daca timid, sa se simta, sa-si arata roadele. Ori acest lucru devine tot mai restrictiv pt aceste structuri securisto-mafiote din umbra, obisnuite sa dirijeze cam totul…., fara griji.
      Anumite masuri, initiale (ce guvern vine in plina criza economica si prima lui grija sunt IICCR, ICR, Arhiva PCR….?), au aratat clar ca ceea ce va urma nu este legat de nerealizarile guvernarilor precedente ci tocmai de realizarile acestora.
      Si lucrurile nu par sa se opreasca aici. Reactia fata de ICR, reactia la recoltarea de probe ADN pt a face lumina in dezbaterea istorica pe marginea originii primilor domnitori, ma fac sa ma gandesc la punerea bazelor pt o viitoare politica nationalista ce va fi folosita pt o departare de UE sau Satele Unite. Ori in aceste conditii, este clar ca pt a evita o prabusire economica majora, devine mai mult ca sigura o apropiere de spatiul ex-sovietic (in special Rusia) si China. Tinand cont la nivelul de detalii puse la punct, este foarte posibil ca firele acestei noi orientari valorice sa fie deja trase….
      Multumesc

  4. Pai prioritatea NR 1 a tarii A DEVENIT SCHIMBAREA lui H.R.Patapievici cel putin asa declara aseara „el Lider Maximo” Crin Antonescu
    „Aud pedelisti ca ‘e criza, asta era prioritatea tarii?’ Da, asta era prioritatea tarii. In momentul in care propagandisti de 2 lei au fost cocotati in fruntea unor institutii, pentru a improsca cu noroi, a face propaganda, da”
    http://www.ziare.com/crin-antonescu/pnl/antonescu-schimbarea-lui-patapievici-propagandist-de-2-lei-prioritatea-tarii-1173295
    E si emisiunea inregistrata pe A3 dar n-am nervi sa ma uit la ea…

    • Foarte multi dintre intelectualii care au semnat lista pentru Crin Antonescu inaintea alegerilor prezidentiale, semneaza acumProtestul societiaii civile si alte petii impotriva aceste penibile Ordonante, expresi a unui abuz cum rar s-a mai vazut in lumea post-comunista din Europa. Deci cum ramane, l-as intreba pe Crin Antonescu, cu „propagandistii de 2 lei”? Cred ca pontocratia urmareste transformarea Romaniei intr-o satrapie sultanistica de tip Trashkanistan.

  5. Domnule Profesor,
    Din pacate, cele mai sumbre predictii cu privire la caracterul toxic al unui regim USL par sa se implineasca in regim de urgenta. Am sentimentul unei demente colective. Tot se spune ca dnii Ponta si Antonescu nu sint decit masini de vorbe. Iata ca mai si fac ceva!
    Valurile de ura imprastiate de propagandistii sovietici de la Intact ajutati de camarazii lor de tip CTP et co. au avut rolul de a pregati terenul.
    Am citit in dimineata aceasta pe Hotnews ca si dl. Dobrincu a fost indepartat de la Arhive. Pentru noi, istoricii, este o veste inca si mai proasta. Rar am vazut pe cineva care sa aiba un impact mai pozitiv asupra unei institutii precum dl. Dobrincu!

  6. Decat sa semnam proteste mai bine ne-am aduna imbracati civilizat in Piata Universitatii si am face zilnic jumatate de ora lecturi publice din cartile lui Patapievici. As numi acest lucru ‘flash mob’ dar mob inseamna adunatura, gloata si cred ca nu este potrivit. Sa aratam ca se poate demonstra si altfel decat in stil mineriado-antenist (cu bate si pancarde) sau feisbuchist (a da un like pe facebook n-a vindecat inca pe nimeni de cancer)

    • Veniți duminică, 17 iunie la ora 15h00 în Piața Universității, cu cărți sau instrumente muzicale și treceți succesiv de pe o parte pe cealaltă a străzii, înainte și înapoi, fără a încalcă regulile de circulație și fără a scanda sloganuri, eventual citind cu voce tare din cărțile aduse sau folosind instrumentele muzicale.

      Deoarece nu vom sta într-un singur loc și nu vom protesta, ci doar citi sau cânta, nu putem fi acuzați de manifestație ilegală, cu atât mai mult cu cât primarul reales al Bucureștiului, Sorin Oprescu, declara în ianuarie că ar vrea să facă din Piața Universității o agora unde cetățenii să-și poată exprima liber nemulțumirile, fără să aibă nevoie de autorizații.

      Nu rămâneți indiferenți față de încercările de suprimare a libertății de exprimare culturală și artistică! Opriți politizarea Institutului Cultural Român!

      Limbajul de sorginte proletcultista în care a fost scrisă această OUG anticipează direcția în care se va îndrepta Institutul Cultural Român condus de politruci numiți prin ordin de partid:

      „Având în vedere necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturală, (…)

      luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state (…) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.”

  7. Chiar mai mira pe cineva ce face USL, ca doar si PDL a facut la fel!
    Uite ce sincer recunoaste asta Sever Voinescu intr-un interviu de luna trecuta in Romania libera:

    ” Marea deficienţă a PDL a fost politica de resurse umane: numiri total nepotrivite făcute în diverse structuri, oameni care nu satisfăceau nici criteriile de integritate şi anticorupţie, nici pe cele de competenţă. Am căutat prea mult obedienţă, şi nu competenţă. Aici am greşit mult, iar PDL trebuie să înveţe această lecţie. Au fost cu totul nepotrivite numirile pe criteriul performanţei organizaţiilor de partid sau al apropierii de un lider sau altul, pornind de la regula că nu contează cât de prost e omul, să fie din PDL. Am îngrăşat clientela politică. Toate partidele româneşti fac acest lucru, dar PDL n-ar trebui să facă pentru că a promis că nu va face.”

    http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/principala-greseala-a-pdl-am-cautat-prea-mult-obedienta-si-nu-competenta-263849-pagina2.html#top_articol

    • Comentariu tipic pentru „baietii” de la trustul Intact, cei care paraziteaza forumurile cu post-uri stupide sau diversioniste, gen „de ce va suparati, pdl a facut la fel!”. Asadar, dupa logica voastra (de fapt a sefului vostru, turnatorul voiculescu) daca pdl a facut rau, la fel trebuie sa faca si regimul voiculescu. Alternativa de a face bine in contrast cu raul presupus al celorlalti e out of the question, nu-i asa?
      Asadar unde lucrezi, la a3 sau la zu?

      • Din nefericire, nu-i asa.
        PDL si Traian Basescu au ratat sansa unica de a SCHIMBA, de a numai FACE ceea ce facuse inainte PSD,(asa ne-a si asigura Traian basescu in 2004, ca PDL este „altfel” decat PSDul corupt!!), ca d-aia am votat PDL, ca sa nu mai faca ce-a facut PSDul corupt.
        Exact asta spune si Sever Voinescu, ori de la PDL NU am asteptat asa ceva, de la PSD sau USL nici macar eu NU am alte asteptari….
        Asta-i problema, lipsa unei alternative la PSD sau ma rog, la USL…
        Nu exista asa ceva azi in Romania, PDL este terminat dpdv politic….

        • E complet fals. PD-l a introdus schimbari majore. Dar in Romania „perceptia electoratului” este determinata de un singur vector: „ce ne da?”

          • De nici un fel nu am vorbit despre PDL asa incat sa trageti o asemenea concluzie.
            De aceea va rog sa comentati Dvs declaratia de mai jos a lui Sever Voinescu.
            Asa am vazut si eu in toti acesti 4 ani guvernarea PDL si asta am si vrut sa spun.
            Dvs ce spuneti despre declaratia lui Sever Voinescu din Romania libera?
            Pe site-ul Romania libera este intreg interviul de luna trecuta al lui Sever Voinescu si stie ce spune sau il acuzati si pe el cu acelasi: „ce ne da” ??!!!

            ” Marea deficienţă a PDL a fost politica de resurse umane: numiri total nepotrivite făcute în diverse structuri, oameni care nu satisfăceau nici criteriile de integritate şi anticorupţie, nici pe cele de competenţă. Am căutat prea mult obedienţă, şi nu competenţă. Aici am greşit mult, iar PDL trebuie să înveţe această lecţie. Au fost cu totul nepotrivite numirile pe criteriul performanţei organizaţiilor de partid sau al apropierii de un lider sau altul, pornind de la regula că nu contează cât de prost e omul, să fie din PDL. Am îngrăşat clientela politică. Toate partidele româneşti fac acest lucru, dar PDL n-ar trebui să facă pentru că a promis că nu va face.”

            • Si acum te rugam sa ne dai si tu noua un exemplu de declaratie similara a lui Ponta sau a altcuiva din USL vis a vis de numirile Mang si madame Sandford-cum-o-cheama.

  8. „Având în vedere intrarea în vigoare a legii 329/2009 privind reorganizarea unor instituţii şi autorităţi publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi a Hotărârii Guvernului 1372/2009 privind înfiinţarea şi funcţionarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc, domnul Marius Oprea se eliberează din funcţia de preşedinte al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului din România”

    • Cate luni s-a aflat s-a aflat echipa Marius Oprea-Stejarel Olaru-Lucia Hossu Longin, in fruntea IICCR in timp ce premier era Emil Boc? Cate luni a stat dl Dinu Zamfirescu in fruntea INMER in timp ce premier era Emil Boc? In caz ca nu aveti acces la informatii, ori ca interventia Dvs are alta motivatie decat dialogul franc, raspund eu: din decembrie 2008 pana in februarie 2010. Cat timp a stat la IICCMER echipa Ioan Stanomir-Cristian Vasile-Bogdan Iacob (eu am coordonat Consiliul Stiintific si strategiile de cercetare in ansamblu), plus directorii de departamente Angelo Mitchievici si Damiana Otoiu? Nici trei saptamani. Cat timp a durat pana cand guvernul Ponta a dat Ordonanta de Urgenta care duce la desfiintarea practic a ICR gandit de echipa Patapievici-Mihaies-Tania Radu si la aparitia unei alte institutii, adaptata gusturilor si intereselor USL? Nici cinci saptamani. Sincer, nu se poate face niciun fel de comparatie intre aceste decizii. Ori, daca tineti mortis sa o faceti, nu va fi in niciun caz avatanjoasa pentru actiunile guvernului Ponta. Citatul Dvs eeste din februarie 2010, deci dl Oprea a continuat sa conduca acel institut, subordonat unui premier pe care il ataca public si pe care chiar tinea sa-l umileasca cu declaratiile sale, vreme de aproape 14 luni. No further comment. Propun sa ne ocupam de subiectul articolului.

  9. Pe fondul crizei economice, noua putere USL-ista duce Romania la pierzanie. Pe nesimtite si accelerat ne indreptam spre neo-comunism. TOATE valorile culturale trebuie lovite si vor fi. Societatea trebuie pedepsita pentru ca 23% dintre romani am votat cu fostul partid de guvernamint la consiiliile judetene.

    Pe fondul poluarii informationale, USL-ul prinde curaj. Toti sintem in pericol, caci submediocritatea prinde mare curaj, iar abuzul si ura devin virtuti.

  10. incet ,incet va intoarcetzi in iepoca de aur.
    unul din motive:prea va place sa credetzi ca in romanica a fost rivolutzie.ma rog,unii o denumesc furata,ca de,asha justifica si cuvintul revolutzie si accepta continuitatea comunistilor

  11. … Domnule Tismaneanu, spuneti in articol:
    „Ce vor fi simtit ministrii Andrei Marga si Eduard Helwig cand au citit aceste randuri siderante? ”

    Pai… Ordonanta de urgenta privind unele masuri in domeniul cultural nr. 27 din 13 iunie 2012 (OUG 27/2012), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 400 din 14 iunie 2012 (M. Of. 400/2012) a fost semnata de:

    PRIM-MINISTRU
    VICTOR-VIOREL PONTA
    Contrasemneaza:
    Ministrul culturii si patrimoniului national,
    Mircea Diaconu
    Secretarul general al Guvernului,
    Ion Moraru
    Ministrul afacerilor externe,
    Andrei Marga
    Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice,
    Florin Georgescu

    Sursa:
    http://legestart.ro/Ordonanta-de-urgenta-27-2012-Ordonanta-urgenta-unele-masuri-domeniul-cultural-(NjA4MjQ3).htm

  12. D-le Tismaneanu,ati luat pozitie fata de Rosia Montana?Ati facut ceva in acest sens,Nu am auzit nimic.Si asta ne doare tot atat de mult,poate chiar mai mult.

  13. Domnule profesor,
    Schimbarile care au loc in prezent sunt in continuarea celor incepute de USL inca de la preluarea guvernarii. Pe 10 iunie au avut loc alegeri locale ale caror rezultate finale au fost comunicate de cateva zile. V-as propune sa va exprimati parerea dumneavoastra de politolog in legatura cu modul in care au ales romanii (cei care au participat la vot). Care credeti ca sunt cauzele inregistrarii unui scor atat de mic, cel putin privind numarul de mandate la nivel de primari si presedinti de consilii judetene, pe care l-au inregistrat cei de la PDL? De ce PDL are o imagine atat de proasta in randul oamanilor de rand ? Nu cred ca toata lumea urmareste antenele. Va multumesc anticipat pentru acceptrarea temei.

    • Este un timp pentru fiecare lucru, domnule Benny. Acum alta este tema articolului. Oricum am suci si rasuci lucrurile, nu exista absolut nicio legatura intre votul din alegerile locale si rusinoasa Ordonanta.

      • ei,acum o mica legatura parca tot ar exista d nule Tismaneanu:omul spune ca ashtia au cishtigat si conduc.conduc prin ordonantze ca ailaltzi faceau la fel.
        incontestabil,comunistii lui basescu erau mai digerabili decit comunistii lui iliescu

  14. intelectuali mai mici si mai mari,e timpul sa vedeti:POPORUL(majoritatea populatiei) canta si danseaza pe la Bucuresti si prin toate catunele tarii,pe buna dreptate:s-au intors AI NOSTRI!!!Ne simtim din nou in largul nostru si numai de Patapievici nu mai putem noi,hi,hi…

    • @savonarola. Bravo mancurtule! Poporul muncitor este din nou stapan! Noi muncim nu gandim! O luati de la capat cu cazaciocul, ca nu v-ati saturat de coleasa ruseasca si de zambetul lui Ilici! Te-a lovit fericirea si vrei sa o impartasesti cu altii, impartasi-te-ar Stalin si Lenin sa te impartaseasca! In diorame la Antipa, sa va fie locul de odihna vesnica!

  15. Teribil de ironic si trist: citeam pe unul dintre site-uri (cred Romania curata) protestul (timid formulat totusi) impotriva a ceea ce se petrece la ICR. Cu mare surpriza vad o multime de nume care s-au opintit din greu impotriva lui Traian Basescu, PD-l… E de-a dreptul ridicol sa vezi semnatura Alinei-Mungiu Pippidi, de stanga bine de tot sau altii ca ea. Sau cei de la Critic Atac o revista marxista mizerabila unde mai nou se scurge propaganda comunistoida de sorginte franco-americana. E intr-adevar o farsa. Chiar nu inteleg de ce acestia din urma joaca sceneta dizidentei cata vreme sunt de partea cuplului Ponta-Antonescu.. Asta au dorit, asta au,

    • Fiti linistit, „minunile” nu dureaza, domnul Ernu si-a publicat intre timp un fel second thoughts. Acum cere/solicita/sugereaza, asemeni altor „independenti”, demisia conducerii ICR:

      http://www.criticatac.ro/17226/despre-icr-patapievici-societatea-civil-politic-citeva-chestiuni-de-principiu/

      Demisia de onoare presupune ca exista onoare de partea cealalata. Nu e cazul. La ora actuala, in Romania lui Ponta-Antonescu-Voiculescu-Marga, in Romania in care Consiliul National de Etica este schimbat peste noapte pentru a-l salva pe plagiatorul Mang si pe alti plagiatori, stiuti ori nestiuti, exista ceea ce eu numesc onoarea de a fi demis.

      • Va multumesc pentru link… Nu ma surprinde deloc. De la student penibil la Cluj, acum „mare intelectual”….sub drapelul rosu. Poftim i-a dat bani statul roman sa studieze in Romania. Ai dracu fratii astia ai nostri de peste Prut. Toti la fel de ‘existentialisti” Revenind la Mungiu Pippidi: intr-o conferinta data la Hertie (nu stiu sincer prin ce concurs a ajuns acolo cata vreme a publicat o mizerie de carte despre satele din Romania si a condus proiecte fara outcome) se dadea mare dizidenta anti-comunista (http://www.youtube.com/watch?v=iqa0cTFl8qw) intre timp vad ca i-a priit bine socialismul de caviar..
        Cred astai sunt intelectualii lui Ponta.

      • Daca-mi permiteti o observatie: e ceva bizar cu Profesorul Andrei Marga: a fost in partide de dreapta, desi el face parte din „stanga de caviar” daca tinem cont de ce scrie. Ma intreb cum impaca logic „crestin-democratia” cu „socialismul stiintific”In cartile lui este consecvent de stanga, dar in viata politica a devenit consecvent doar cu momentul Ponta.. Poate o fi avand un soi de „teologia liberarii” momentum care a rabufnit in final sub Ponta. E totusi de neinteles..

        • Poate cautati raspunsul prea sus sau prea afund. Societatea e o facatura complexa si n-ar fi asa daca ar lipsi diletantismul intelectual.

  16. Evident ca nu pot fi de acord cu Vasile Ernu, Patapievici NU trebuie sa-si dea demisia, ci trebuie sa-si incheie mandatul (in ianuarie 2013). Un mandat stralucit, de altfel. Dar ca sa ma pliez pe logica lui Vasile Ernu, de ce nu a cerut demisia lui HRP atunci cand a beneficiat de programele ICR (el, Vasile Ernu)?. Poate ca atunci nu-l citea pe consilierul lui Voiculescu, Tudoran? Si apropo de fostul dizident anticeausist (sau, ma rog, ce o fi fost el, ca n-am vazut niciodata un manifest anticomunist al acestui domn, mea culpa daca el exista si chiar as dori sa am acces la el), cand Marius Oprea scria articole politice din pozitia de sef al unei institutii guvernamentale, a protestat domnul Tudoran? Intreb, nu dau cu parul, ca pe vremea aceea nici nu stiam ca are blog

  17. Intr-un articol din Romania Libera (http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/aritmetica-viitoarei-puteri-267724.html) autorul scrie:

    „Dacă preşedintele nu s-ar fi opus vehement anul trecut chiar şi promisiunilor că salariile bugetarilor vor creşte, PDL nu ar fi scăzut atât de mult. Dacă Boc ar fi fost mai ferm şi ar fi rezistat presiunilor de a menţine toate restricţiile de cheltuieli ar mai fi avut o gură de oxigen”

    Eivdent este vorba despre salariile de la stat, ban public, taxe cum vreti sa le numiti. Asta inseamna ca mjoritatea romanilor traiesc pe bani publici adica bani care vin prin taxe din economia privata si din imprumuturi externe cata vreme institutiile publice romanesti nu produc altceva decat gauri. Deci Romania are economie majoritar socialista, ceea ce i-a permis lui Ponta ca oricarui lider socialist de oriunde sa exploateze sentimentul de ura al celor care se trezesc trimisi la munca in mod real. Stanga cum elegant se numeste mai nou comunismul din Romania si din alte tari depinde de moralitatea lui „da-mi”. Este o explicatie „esentialista” insa cred singura viabila.

  18. Domnule Vladimir Tismaneanu, incerc in zadar sa gasesc in articolul Domniei Voastre niste idei sau “contributii”, cum sunt denumite pe aceasta platforma, asa cum s-ar astepta oricine de la un politolog cu pretentii. Din pacate, se dovedeste si in acest caz ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul, pentru ca in afara de cateva schelalaituri ideologice, de dupa dureroasa articulare cu democratia la alegerile locale, ceva hagiografie portocalie si un verbiaj clocit si coclit de timp, nimic altceva. Despre ce intoarcere la “epoca de piatra” vorbiti?! Cred ca nu mai aveti proprietatea cuvintelor ori ati pierdut contactul cu realitatea romaneasca, ceea ce pare mai probabil, avand in vedere departarea, pentru ca lucrurile nu sunt asa cum se vad prin gaura cheii sau cum se aud pe la colturi. Ceasul istoriei post-revolutionare, draga domnule Tismaneanu, al democratiei insasi merge intotdeauna inainte, niciodata inapoi. In cazurile despre care faceti o falsa si ipocrita tanguire, al demiterilor de la IICCMER, ICR, Arhive Nationale sau altele care vor urma, este vorba de un exercitiu de avarie, de reparare a stricaciunilor provocate de vechile guvernari neoliberaliste Boc si Ungureanu, de fapt a unuia singur, Guvernul Basescu, care a dus Romania intr-o groapa de potential, intr-o prapastie politica, economica, sociala si, mai ales, culturala, pentru ca orice model de dezvoltare este in primul rand un model cultural. Ridicati in slavi niste figure palide, H.R. Patapievici si Dorin Dobrincu, emblematice pentru coruptia si instrainarea fostului regim, in care culturnikul a folosit cele mai josnice expresii la adresa poporului roman, iar arhivarul a facut cele mai oneroase afaceri cu fondul documentaristic national, ca si cand ar fi de neinlocuit (cititi-l pe De Gaulle, pentru a afla ce spunea despre istoricitatea unor astfel de oameni!), ignorand intelepciunea si modestia populara care pun in garda ca intotdeauna exista unul mai bun decat tine. Ei bine, in cazul Patapievici omiteti ceva fundamental, care tine de insasi esenta democratiei, si anume ca daca Presedintele decreteaza iar Guvernul guverneaza, Cabinetul Ponta a facut un lucru absolut extraordinar trecand ICR-ul in responsabilitatea Parlamentului, creind astfel posibilitatea ca numirea sefului acestei institutii sa beneficieze de virtutile democratice ale parlamentarii. Imi pare rau ca o spun, stimate Domnule, dar prin faptul ca va puneti adesea in afara jocului democratic dati aerul a ne spune cu aroganta: “La Democratie c’est moi!”

      • fara indoiala, inlocuirea d-lui Patapievici are substrat politic, incontestabilele sale merite culturale si intelectuale fiind ignorate. Eu cred ca substratul politic – si nu meritele culturale – au contat cel mai mult si in momentul numirii domniei-sale, dar asta e alta poveste. Altele sunt cauzele „insomniilor” mele: ca roman in cautare de repere morale, mi-as dori enorm ca acest gen de indignare si mobilizare sa fi existat si atunci cand personaje din categoria Udrea, Anastase, Igas, Eba si multe altele au fost promovate in prim-planul politicii romanesti, si atunci cand votul era furat pe fata in Parlament, si atunci cand presedintele actual era votat intr-un ritm ametitor la ambasada din Paris intr-o seara de decembrie 2009 sau cand acelasi presedinte insulta istoria tarii si pe Regele ei…Si exemplele pot continua.

        Cu stima,

    • Am niste nelamuriri, Dle; Când vorbiti de „realitatea româneasca” va referiti la televiziunea al carei patron isi face veacul prin Dubai in compania ultimului om om care l-a vazut in viata pe procurorul Panait? (Acu’ sa nu-mi cereti detalii pentru ca nici eu nu va cer sa motivati afirmatia „arhivarul care ar fi facut cele mai oneroase afaceri cu fondul documentaristic national”.) Intreb pentru ca asta ar putea fi una dintre putinele „realitati românesti” cu care Dl Profesor a pierdut contactul. Recunosc ca nu am decât bacalaureatul si evident nu as fi putut comenta un text de-al Dlui Tismaneanu daca Dv nu mi-ati fi dat ocazia sa „punem tara la cale” de la egal la egal.

      • Nea Cornele, las-o dom-le mai moale cu Ponta şi cu Panait. Chiar crezi că dacă era ceva real în asta, cu „ultimul care l-a văzut în viaţă”, ratau ocazia asta specialiştii în aruncare cu rahat ai băsescului? A apărut acum cateva săptămâni o tentativă de articol lacromogen în „22”, dar nu i s-a dat curs. O avea Ponta hibele lui, şi probabil că o să-i vină şi lui rându’. Dar asta cu Panait cel mai probabil că nu se poate pune în cârca lui.
        La ora asta prioritatea 0 este aruncarea la gunoi a lui băsescu. Aruncare care se va produce, în maxim caterva săptămâni. Dacă în războiul ăsta mai cad şi vicxtime colaterale, asta e. Personal, mie mi-a căzut greu demiterea lui Patapievici, pe care îl admir. (printre altele şi pentru că e constant cu el însuşi). NU ca Mihaieş, care una scria despre băsescu în anii 2000 şi alta scrie acum. Sau ca dl. Tismăneanu aici de faţă. Care una scria în 2003 când îi lua interviuri despre Ion Ilici Iliescu şi alta scrie acum – io personal înclin către ce scrie acum domnul Tismăneanu şi ce ascia acum 10 ani Mihăieş.

        • Dle DT cred ca nu ati inteles bine intentia mea atunci când am asociat una din banuielile care planeaza asupra Micului Petru Groza cu o acuzatie – la fel de gratuita din punct de vedere probatoriu – asupra Dlui Dobrincu. Cât despre prioritatea 0 a Domniei Voastre cred totusi ca va referiti la Dl Traian Basescu Presedintele României cel care cu bune si cu rele si-a câstigat un loc in istoria si constiinta natiei. In fine, despre inconsecventa cuiva in ce priveste aprecierile despre altcineva eu o gasesc cât se poate de fireasca. Omul este o fiinta imprevizibila cu un caracter dinamic, perfectibil. In functie de modificarea comportamentului subiectului se modifica si aprecierile observatorilor.

          • NU e prioritatea mea 0 domnule, e logica sistemului. Pe mine prea puţin mă interesează dacă băsescu rămâne sau pleacă. Cât despre faptul că în mod repetat îi scriu numele cu minuscule, asta, precum în bancul cu portretul lui Stalin, e doar datorită dragostei ce-i port.

  19. Domnule Tismaneanu,
    Sambata 16.06.2012, seara, la B1Tv, domnul Patapievici a spus urmatoarele :
    – cele doua posturi de vicepresedinte sunt echivalente cu SUB-SECREATAR de STAT. Dumneavoastra m-atzi contrazis… Conform uzantelor, aceste posturi sunt numite politic (n.a.)…
    In plus, Curtea de Conturi a constatat ca aceste posturi au fost infiintzate si bugetate fara sa existe o prevedere legala!!!
    – doamna Pipidi a spus ca exista un CA (din care si domnia-sa a facut parte pana in 2009) care aproba actiunile conducerii executive.
    Facetzi urmatoarea afirmatzie : „…unul dintre cele mai rusinoase acte anti-culturale din istoria Romaniei,…”. Putetzi sa fitzi mai explicit? In ce consta actul anti-cultural?
    Nu trebuie sa uitatzi ca finantzarea ICR se face de la Bugetul de stat. Bugetul este aprobat de Parlament!!!
    NIMENI, dintre cei care se „revolta” astazi, nu l-a sprijinit pe domnul Patapievici in lupta sa pentru ca bugetul ICR pentru anul 2012 sa nu fie micsorat.
    Am auzit lucruri care m-au amuzat copios : luni vor iesi in stada dansatorii, Nu s-a precizat daca va fi vreun taraf?
    Desigur ca o politizare a conducerii ICR este de condamnat. Se aude ca numirile vor fi similare cu cele de la CNA, CNSAS si altele. Ar fi o mare prostie.
    Totusi, este complet in ceatza, numirea fostului consilier prezidential, V.Turcan, in conducerea ICR si apoi renuntzarea la aceasta numire!!! Sotia domnului Turcan este doamna R.Turcan, care este presedinte al comisiei de cultura din Camera Deputatilor!!!
    Ce parere avetzi daca la conducerea ICR ar fi numit Nicusor Dan? Daca domnul Patapievici, pe baza meritelor sale incontestabile, ar fi numit intr-o functie importanta intr-un organism international, ar fi o rasplata a muncii sale?
    P.S. Pentru informarea mea : atzi avut contacte cu ICR in perioada cand acest institut era condus de A. Buzura, iar unul dintre vicepresedinti era I.Haiduc, actualul Presedinte al Academiei Romane?

    • Regret ca nu am timp sa va raspund cu detalii. N-am vazut emisiunea, deci nu ma pot pronunta. Cum poate stiti, locuiesc la Washington, nu in Romania. Am avut relatii onorabile cu FCR, dar numai dupa alegerea lui Emil Constantinescu ca presedinte. Abia atunci am devenit, mai mult sau mai putin relativ, persona grata.

      Am primit, cred in 2002, Premiul FCR. Nu cred a l-am intalnit pe dl Haiduc vreodata.

      Nu v-am contrazis, am facut o serie de precizari. Echivalent cu ceva nu inseamna ca este acel ceva. Altfel s-ar numi subsecretar de stat, nu vicepresedinte al ICR. Ideea este ca vicepresedintii ICR au rang de demnitari publici.

      Act anticultural: sa distugi ceva care merge exceptional doar din pseudo-ratiuni de vendeta. Este stupid si este josnic. Este, in price caz, contra-productiv. Un mare filosof neo-kantian spunea: „Diamantul nu trebuie sfaramat (geteilt), in integralitatea sa consta valoarea lui”. Sper ca m-am facut bine inteles. Poate ati obsrvat ca una din petitii este semnata si de dl senator PNL, Raymond Luca.

      • Va multumesc pentru raspuns.

        Intr-un text postat in 14.06.2012, domnul Cristian Ghinea a facut referire la un interviu al domnului Patapievici publicat in „Dilema” din martie 2012.

        „De la anul încolo implicarea mea publică s-a încheiat, eu nu voi mai activa în spaţiul public deloc. Mi-a ajuns pentru două vieţi. În România să faci ceva înseamnă să fii nebun. Eu sînt lecuit de orice acţiune civică. Voi publica cărţi, nu voi mai face comentariu politic“.

        Domnule Tismaneanu, in martie 2012 (!!!) era un alt guvern si alta majoritate parlamentara. Ce-l nemultumea pe domnul Patapievici? Oare numirea lui V.Turcan sa fi fost de vina?
        Dar acestea sunt problemele domnului Patapievici. Eu am increderea ca nu se va pierde nimic din ceea ce este pozitiv la ICR astazi!

        P.S. Faptul ca mi-atzi amintit ca locuiti in Washington mi-a dat o idee (se spunea ca daca ai un cap cu prea multe idei, esti un…). Ar fi foarte interesant sa scrieti despre diaspora romaneasca (de astazi) din State. De ce nu este unita, de ce nu face lobby pentru Romania. asa cum fac polonezii si maghiarii pentru tarile lor, si multe altele. Credeti ca ar fi o provocare pentru sociologul Tismaneanu?

    • Ceea ce insinuati dvs este complet fals: am revazut inregistrarea emisiunii despre care vorbiti: La intrebarea „De ce credeti ca ati fost demis?”, Patapievici a raspuns clar „este incercarea USL de controla politic toate institutiile din Romania… „.Deci domnului Patapievici nu i se va oferi o functie mai importanta, cel putin nu cu USL la putere, ci va fi eliminat din orice pozitie publica.

      • Domnule Daniel,
        Cand a fost DEMIS domnul Patapievici?
        Subordonarea ICR de catre Parlament a creat vreo problema? S-au modificat programele ICR? S-a redus bugetul ICR. Sa asteptam sa vedem ce se intampla?
        Va sugerez sa revedetzi inregistrarea de la B1Tv ( eu am vazut emisiunea in direct!) si vetzi constata ca domnul Patapievici spune ca cele doua posturi de vicepresedinte nu au fost infiintzate in baza unei legi! Faptul ca luni vor iesi dansatorii si lautarii in strada, va fi o noua dovada ca ICR are o buna activitate si in tzara! Oare cine va plati aducerea dansatorilor in Bucuresti?
        Va sugerez sa cititzi interviul domnului Patapievici din „Dilema”. Era in luna martie 2012. Cine era la putere atunci?
        In cazul in care nu va ramane la conducerea ICR, cred cu tarie ca domnul Patapievici va fi promovat intr-o functzie care sa-i permita amplificarea eforturilor de promovare a Romaniei! Nu a politicienilor…
        P.S. L-atzi sustinut pe domnul Patapievici in eforturile sale pentru a nu se micsora bugetul ICR pentru 2012 de catre comisiile parlamentare?

        • Domnule draga,

          eu nu stiu despre ce functii vorbiti dvs si nu am habar despre ce sustinere de buget discutati . Eu nu fac parte din ICR si nu am cerut sau beneficiat niciodata de serviciile ICR. Prin urmare nu am cum sa-l fi sustinut direct pe Paptapievici in initiativa despe care vorbiti pentru simplul motiv ca nu sunt membru ICR. In general nu fac parte din nicio structura/partid/etc politica din Romania prin urmare nu niciun cuvant oficial de spus la acel nivel.

          Sunt un simplu cetatean care crede intr-un anumit set de valori reprezentate in Romania printre altii de Patapievici si in general de centru dreapta. Desi nu am de castigat direct de pe urma anumitor numiri imi pasa ca simplu cetatean incotro se indreapta Romania cata vreme fac si eu parte din aceasta tara, iar taxele mele cat si proiectele mele sunt afectate negativ de socialismul lui Ponta, Antonescu, Ilescu si alte fete de acest gen.
          Cele bune.

        • PS. Cata vreme in Romania exista si alegatori de stanga si de dreapta, altii, poate cea mai onesta solutie ar fi privatizarea ICR cata vreme este finantata din bani publici ceea ce inseamna ca de fiecare data cand socialistii castiga alegerile, alegatori de dreapta sa nu fie reprezentati si invers cata vreme oricum taxele tuturor sunt in joc. Cultura pana la urma este facuta de indivizi care au inevitabil orientarile lor ideologice. Nu cred ca mai putem vorbi, daca s-a putut vorbi vreodata de un soi de „cultura generala romanesca” care i-ar reprezenta in mod absolut egal pe toti, ci de orientari culturale. Asa ca fiecare partid ar trebui sa-si formeze un think-thank finantat din banii alegatorilor care-i sustin. In felul asta stim clar cine ce e si ce doreste si ce finanteaza. Vrei stanga, o platesti, vrei dreapta o platesti. Iar in ce priveste cultura generala, aia e scoala, liceu. Sunt multi dintre cei care au obtinut finantari ICR sa reprezinte „cultura romanesca” care nu ma reprezinta ca roman in sensul in care a fi roman inseamna un statut legal nu o paradgima culturala.

  20. Ma uitam la ingresitrarea unei emisiuni de pe B1TV unde a fost invitata A.M./ Pippidi, Ecaterina Andronescu (!) si altii. D-na Pippidi sustine urmatoarele:

    1. ICR are o activitate recunoscuta international
    2. Nimeni nu a fost refuzat sau asistat in baza de criterii politice
    3. totul bine si frumos la ICR dar

    concluzia

    Patapievici a gresit, zice aceeasi doamna fara sa ne explice ce anume a gresit, si trebuie schimbat pentru ca e politizat (e dintre intelectualii lui Basescu).Iar dansa nu se opune demiterii lui Patapievici ci procedurii prin care este demis. Pe scurt ICR functioneza perfect, nimic de reprosat dar Patapievici nu are nicio contributie, conform doamnei Pippidi care pare sa se intealaga foarte bine cu E Andronescu.

    Domnule Tismaneanu, ne obsinuisem in Romania cu comunistii astia directi, adevarati bolsevici, insa cu Pippidi, si CriticAtac asistam insa la erectia unei specii de socialisti noi, pentru Romania, vipere de stanga scolite la „political correctness” american/francez.. O stanga mult mai periculoasa decat PSD-ul clasic… Hmm, am tot sperat ca epigonii lui Judith Butler sa nu apara in Romania, dar iata ca au aparut.

  21. Domnule Tismaneanu,

    diferenta intre noi este ca eu sunt un om liber, dumneata doar aplici ce’ai invatat in tinerete, doar cenzurezi.

    Sincer, mergea chestia asta in comunism, acuma nu prea mai merge. Pana la urma tot la alegeri democratice ajungi. Si acolo e tragedie!

    Insa inteleg ca matale lupti sa faci ceva ce au patit taranistii de la comunisti.

    Ai tare mult de lucru, sincer. Spor!

    Ha ha ha!!!

  22. Domnule Tismaneanu,

    Crede’ma, te’am citit in toata micimea dumitale. Nu esti in stare sa porti nici o discutie libera. Doar te ocupi sa sterg si sa lasi. Ce sa lasi? Orice postare ca cele de mai sus, de la puparii basescieni.

    Man, te’am citit din prima, te fac in orice ipostaza. Doar ca tu te ascunzi pe unde se poate. Doesn’t matter, istoria te va pozitiona exact unde iti e locul, cu sau fara contributia mea.

    Stii directia, lada de gunoi a politrucilor.

    Pacat.

    Ti-am dat o sansa sa te explici si sa produci, insa nu oricum ci LIBER.

    Ai pierdut’o, e ok.

    Insa pt tine: nu ai nici o sansa, oricat ai minti, denatura, manipula, pana la urma lucrurile se afla si se platesc.Pe de alta parte e adevarat ca in orice moment, un simplu „Am gresit” , spala tot. Asta e pt ingeri.

    Insa dumneata nu esti capabil de asa ceva, so, iti vei culege roadele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro