marți, aprilie 20, 2021

Încă nimic nu e jucat în alegerile din București

Luni seara, la Marius Tucă Show, s-a consumat prima apariție publică a profesorului Vasile Dîncu în noua lui calitate de președinte interimar al Consiliului Național al PSD.

Pe toată durata celor mai bine de 50 de minute cât a durat emisiunea, sociologul a preferat să se situeze pe poziții prudente. Nu a declarat război taberei sau taberelor din partid care îl contestă, nu s-a luat la trântă cu dl. Dumitru Buzatu care a făcut deja public faptul că îi va fi contracandidat la Congres, a preferat să comenteze fără patimă acuzațiile ce i-au fost aduse de jurnalistul Cornel Nistorescu în editorialul apărut chiar în dimineața respectivă în Cotidianul.

Dl. Dîncu a transmis un mesaj de încredere regăsiților lui colegi din PSD (vorba vine, colegi!), a vorbit chiar despre o creștere în sondaje a social-democraților români, a analizat cu argumente pro și contra o eventuală acțiune de dărâmare în Parlament a guvernului Orban. Interesant e că sociologul de la Cluj nu a susținut cu toată puterea soluția în favoarea căreia pare să opteze, sub presiunea radicalilor din partid, dl. Marcel Ciolacu, adică chiar cel care l-a readus în prima linie a politicii active.

Cu adevărat categoric, s-a dovedit dl. Vasile Dîncu într-un singur punct. Acela al alegerilor locale programate să aibă loc pe 27 septembrie. A adoptat chiar o perspectivă apocaliptică, atunci când s-a pronunțat în favoarea amânării alegerilor locale. Care în opinia dumnealui ar trebui să se desfășoare cândva în martie 2021, cam tot atunci urmând să aibă loc, la o distanță de o săptămână sau două, alegerile pentru Parlamentul României. În favoarea opiniei sale, dl. Dîncu a invocat îngrijorătoarea situație medicală din țară.  A vorbit chiar despre sânge. Cu care s-ar plăti organizarea de alegeri. De fapt, mai mult ca sigur că dl. Dîncu speră, asemenea celorlaltor mărimi ale partidului, într-o și mai mare erodare electorală a PNL, dar și  în accentuarea disensiunilor din rândul peneliștilor, mulți dintre ei nemulțumiți de ceea ce ei socotesc a fi prea multele concesii pe care dl. Ludovic Orban le-a făcut alianței USR-PLUS cu ocazia recentelor negocieri vizând stabilirea listei candidaților la primăria Bucureștiului și la cele ale celor șase sectoare ale Bucureștiului.

Sunt multe voci în rândul PNL care susțin că dl. Orban ar fi fost din cale  afară de darnic. Că a sacrificat prea mulți peneliști dornici să candideze. Că s-a lăsat excesiv de ușor convins de argumentul că bucureștenii ar fi mai degrabă sensibili la cântecul de sirenă al celor din USR-PLUS decât la vocea aparent mai realistă a peneliștilor și că în 2020 situația ar sta totuși diferit față de cum a stat în 2016 sau chiar în mai 2019, atunci când USR a înregistrat un scor considerabil la alegerile europarlamentare. Bun. Dl. Nicușor Dan treacă-meargă, cu atât mai mult cu cât peneliștii nici nu ar fi putut avansa, din păcate, o ofertă mai credibilă, de o anume acceptare ar mai beneficia și d-na Clotilde Armand care în 2016 a pierdut Primăria sectorului 1 „la mustață”, dar și Radu Mihaiu, și Simona Spătaru, și Vlad Voiculescu viceprimar? Nu e cam mult? Și, pe urmă, ce șanse au respectivii, cât de cunoscuți sunt ei de electorat? Numai că la o adică, dacă îl exceptăm pe dl. Ciprian Ciucu, consilier general, nici peneliștii Adrian Moraru (care candidează la sectorul) , nici dl. Cristian Băcanu (care va intra în luptă pentru cucerirea Primăriei sectorului 5) nu sunt cu mult mai cunoscuți.

Presa, comentatorii, analiștii sunt departe de a avea păreri comune despre cum s-ar putea  tranșa în 27 septembrie lupta. Cei mai mulți jurnaliști au pus la o parte echidistanța și se manifestă mai curând în chip de suporteri. Iată, nu mai departe decât lunea trecută am citit două opinii situate la antipozi. Sorin Roșca-Stănescu aproape că nu are nici un dubiu că PNL și USR-PLUS vor pierde chiar cu O la 7, în vreme ce, într-o analiză scrisă pentru ziare.com, sociologul Sebastian Lăzăroiu dă mai mult ca sigură victoria lui Nicușor Dan, neexcluzând posibilitatea ca și patru sau cinci sectoare să fie adjudecate de noua alianță. Eu aș fi ceva mai rezervat. Cu precizarea că împărtășesc toate celelalte observații cum nu se poate mai nuanțat-rafinate ale d-lui Lăzăroiu. Atât în ceea ce privește lupta electorală cât și ceea ce s-ar putea întâmpla după bătălie.

Până la 27 septembrie e mai mult de o lună. Timp în care atât dl. Nicușor Dan cât și ceilalți candidați comuni ai PNL și USR-PLUS trebuie susținuți, promovați, scoși în față de liderii celor trei partide. Domnii Orban, Barna, Cioloș vor trebui să impună celor pe care îi conduc disciplină. Se impune încetarea atacurilor reciproce la televiziuni și pe facebook sau alte rețele sociale. E nevoie să se elaboreze o strategie clară, sunt necesare idei concrete. Nu ajunge să tot auzim cât de rau e PSD. O știm prea bine. PSD nu e rău numai în București. Tocmai de aceea e nevoie să aflăm, cu detalii cât mai precise și cu termene ferme,  și în ce va consta binele cu care PNL, USR și PLUS vor înlocui răul PSD. Și mai e nevoie și ca noua alianță să pornească de la premisa că încă nimic nu e jucat definitiv. Și aceasta nu doar la București.  

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Nu ati mentionat nimic de ultima intrare in scena…marinel PMPel. Eh, asta e posibil sa mai intoarca putin numerele. Sper sa castige Nicusor (ca asta e menirea lui) dar ce au facut URS-istii neglijand partidul mic, cica PSDist si asociindu-se doar cu USLinosii de rit vechi, recte PNL, nu e ok si mi se pare normala reactia PMPistilor. Vom mai vedea.

  2. Alegerile pentru primaria generala a Bucurestilor si pentru primarile de sector din Bucuresti , ce stim si ce surprize pot aparea . Stim ca doua dintre primariile de sector, numind sectoarele 3 si 5 vor fi cistigate de vechii lor primari , intre care cel putin unul dintre ei a renuntat la statutul de membru PSD. si participa in alegeri sub numele noului sau partid Bucuresti 2020 . Stim ca Nicusor Dan va deveni primar al orasului Bucuresti votat fiind de un procent de cel putin 50 de puncte ,restul de voturi se vor imparti intre ceilalti participanti in cursa electorala . In celalalte sectoare va fi o lupta strinsa ,dar dreapta unita USR-PLUS-PNL nu respingea ferm alaturarea cu PMP. daca ar fi riscat pierderea alegerilor pe sectoare .Este evident ca impactul ,ca numar de votanti atrasi de catre PMP ,este mic si el este divizat intre putinii votanti de dreapta si cei nostalgici de stinga .Acestea fiind zise , doar o neparticipare masiva in alegeri ,poate influenta aceste rezultate . Tara are nevoie de o schimbare imediata din punct de vedere politic si administrativ si aceasta nevoie va fi maximizata si de cuvintele spuse de presedinte in preajma alegerilor , cuvinte ce vor aduce oamenii la vot .Nu este momentul sa ne – culcam pa o ureche- sau sa nu auzim – strigatul tinerilor- ce doresc schimbarea (copii si nepotii nostri ). Singura solutie ce ofera viitorul unei tari democratice este VOTUL.

    • Daca singura solutie e VOTUL, atunci ce rost are expresia „Stim ca…” ? Sau conteaza totusi cine numara?

  3. „Sunt multe voci în rândul PNL care susțin că dl. Orban ar fi fost din cale afară de darnic. Că a sacrificat prea mulți peneliști dornici să candideze. ”

    Și eu le-am auzit pe unele, despre altele am citit. Nemulțumirile cele mai mari în rândurile membrilor PNL sunt detreminate de faptul că în locul lor au fost „importați” traseiști din PSD care au susținut tandemul L Dragnea C Ștefănescu și, pentru că nu-și mai găsesc loc pe listele scurtate ale PSD, vor candida din partea PNL.

    Iar faptul că același lucru i se reproșează d-lui L Orban – pe bună dreptate, de altfel – și de către aliații USR/PLUS îi enervează și mai tare pe membrii onești ai PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta

Rezumatul în 10 puncte: Pentru a mai putea conduce lumea și în secolul XXI, SUA trebuie să câștige...

Egalitatea de șanse și egalitatea de rezultat – problema Tigru și Dragon

În filmul „Tigru și Dragon” un luptător Wudang ajunsese să fie considerat de mulți invincibil. Pe lângă stăpânirea artelor marțiale la perfecție,...

Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României

1.Introducere  2. Experiența a trei țări cu declin ferm și durabil  al pandemiei 3. Țările europene 4. Locul României 5. Perspective și...

Cine pierde în urma actualei crize de orgolii?

Alianța USR-PLUS a comis greșeala ca de-a lungul celor aproape 5 luni de când e parte la o așa-numită coaliție de guvernare,...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro