miercuri, decembrie 6, 2023

(Încă) o mare furioasă. Azov

Spațiul naval din jurul României pare a fi intrat în tulburări geopolitice cronice.

În regiunea extinsă a Mării Negre, tonurile dure și noile muzici ale instabilității vin dinspre Strâmtoarea Kerci și Marea de Azov, spațiu văzut de experți în plan geopolitic ca o anexă informală la Marea Neagră.

După finalizarea cu succes a negocierilor statelor riverane ale Mării Caspice și semnarea Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice de către Rusia, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, principalele turbulențe geopolitice s-au mutat pe linia Mariupol – Berdiansk – Rostov pe Don.

Se menționează din ce în ce mai des, prioritar la Kiev, teza unui iminent război naval între Federația Rusă și Ucraina în apele Mării de Azov, pe fondul consolidării prezenței militare și politice a Moscovei în regiune și al intensificării măsurilor rusești de control al navigației prin Strâmtoarea Kerci.

Numeroși oficiali de la Kiev pretind că Moscova a instituit deja o adevărată blocadă maritimă împotriva porturilor ucrainene din Marea Azov, prin controlul excesiv, stoparea și reținerea pentru examinare detaliată a navelor maritime care operează în zona porturilor Mariupol și Berdiansk, prin construirea podului de deasupra Strâmtorii Kerci și limitarea implicită a accesului navelor ucrainene de mare tonaj în zona acestor porturi.

Termenul de blocadă este utilizat deja în mod curent la Kiev, de către lideri politici, oficiali militari, experți și analiști. Recent, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a declarat că cercurile politico-militare de la Moscova privesc regiunea Azov – Marea Neagră ca platformă pentru expansiuni teritoriale viitoare. Alexandr Turcinov: Vedem în acțiunile părții ruse începutul unei blocade militare și economice; cea mai mare amenințare pentru Rusia pare a fi direcția Mariupol, unde nu excludem dezvoltarea unor operațiuni de desant rusesc pentru ocuparea întregului litoral al Mării de Azov.

Declarații similare se produc cu frevență ridicată în mediile politice de la Kiev. Și generalul-locotenent în rezervă Vasilii Bogdan, fost ofițer în serviciile de informații externe ale Ucrainei, apreciază că Rusia instituie, prin aceste măsuri, o blocadă economică în Marea de Azov.

Potrivit organizațiilor non-guvernamentale ucrainene care monitorizează acțiunile rusești în acvatoriile porturilor proprii, autoritățile ruse (structurile Pazei de Coastă a Serviciului de Frontieră al FSB / Serviciul Federal de Securitate) au oprit și/sau reținut pentru examinare, în ultimele 5 luni, peste 150 de nave maritime, sub pavilion ucrainean și nu numai (dintre care 24 în apele teritoriale ucrainene din Marea de Azov), care operau în zona porturilor ucrainene Mariupol și Berdiansk.

Potrivit evaluărilor de la Kiev, din luna aprilie 2018 până în prezent autoritățile ruse terorizează navele ucrainene în Marea de Azov, își consolidează prezența militară navală în regiune etc. Construirea podului din Crimeea a condus la limitarea accesului navelor de mari dimensiuni și de mare tonaj, prin Strâmtoarea Kerci, în acvatoriul Mării de Azov (respectiv în apele teritoriale ale Ucrainei). Escaladarea tensiunilor și confruntărilor deschise dintre Moscova și Kiev în acvatoriul Mării de Azov a fost accelerată de măsuri de forță ale ambelor părți: detenția navei de pescuit ucrainene YMK-0041 de către polițiștii ruși de frontieră; detenția echipajului navei rusești „Nord”, operată de forțele Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) în Marea de Azov etc.

Recent, tehnologiile de blocare a celor două porturi ucrainene s-au rafinat și includ identificarea obligatorie, de către echipajele vedetelor Pazei ruse de coastă, a tuturor membrilor echipajelor navelor maritime care operează în porturile ucrainene, reținerea prelungită a navelor și echipajelor (prioritar a celor ucrainene), întârzierea deliberată a operării maritime etc. Arestarea navelor și blocada navală instituită de Moscova asupra porturilor ucrainene par a nu avea consecințe economice semnificative (deși efectele ar putea fi tragice prioritar pentru Combinatul metalurgic din Mariupol, care are nevoie de materii prime și de exportul pe cale maritimă al producției metalurgice proprii), mizând prioritar pe un efect demonstrativ și demoralizator asupra trupelor ucrainene, populației și autorităților locale.

Riscul intensificării tensiunilor ruso-ucrainene în Marea de Azov, inclusiv/prioritar a celor de natură militară, crește constant. Există posibilitatea reală ca Moscova să perceapă și să trateze regiunea Marea Azov – Marea Neagră ca pe o platformă de expansiune militară și politică. Din această perspectivă, pare iminentă producerea de noi tentative de destabilizare a situației în Marea de Azov din partea Moscovei, care ar putea genera ulterior noi acțiuni militare ofensive de amploare în regiune.

Deputatul Radei Supreme a Ucrainei Alexander Chernenko apreciază că de fapt, Ucraina și Rusia au intrat într-o permanentă luptă maritimă. Potrivit directorului Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, cutia Pandorei este deschisă, iar arestarea navelor va continua, conducând la o escaladare a conflictului ruso-ucrainean în ansamblu.

Ucraina adoptă deja contramăsuri (ce par) coerente de ordin politico-diplomatic și militar în regiune.

Acțiuni și măsuri politico-diplomatice

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexandr Omelian, s-a adresat recent SUA și UE cu solicitarea de a reacționa la măsurile Rusiei de limitare a navigației în Marea de Azov, numind aceste măsuri începutul unui nou atac împotriva statului ucrainean. Alexandr Omelian: Rusia a început un nou atac împotriva Ucrainei prin restrângerea artificială a navigației în acvatoriul Mării de Azov. Recentele aplicații militare din Marea Neagră au provocat, de asemenea, închiderea unor culoare maritime de navigație. Înțelegem că presiunea Rusiei se va intensifica…

Recent, Departamentul de Stat al SUA a incriminat acțiunile ruse, care au ca obiectiv destabilizarea părții ucrainene a Măzii de Azov: Credem că barierele create de Rusia în transportul maritim internațional din Marea de Azov reprezintă un alt exemplu de încercare de destabilizare a Ucrainei. Facem apel la Rusia să stopeze crearea de obstacole în calea transportului maritim internațional în Marea de Azov…

Ucraina negociază cu țările UE și cu Statele Unite impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei / porturilor maritime rusești din Marea Neagră ca răspuns la blocada rusească în Marea de Azov.

În conformitate cu Convenția ONU asupra dreptului mării, Ucraina a prezentat recent Curții de arbitraj o cerere de protecție a intereselor sale suverane privind construcția ilegală a podului de peste Strîmtoarea Kerci. Tema va fi examinată cel mai probabil la finele anului 2018. Construcția podului respectiv a fost condamnată deja de Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO, Marea Britanie și Canada. Podul peste Strâmtoarea Kerci (care are o lungime de cca 19 km și leagă Peninsula Crimeei de Rusia continentală / regiunea Krasnodar) ameninţă economia zonei din jurul Mării de Azov, întrucât limitează mărimea navelor care pot trece prin această strâmtoare.

În prezent, Ucraina efectuează o evaluare a modului în care este afectat mediul înconjurător de construirea acestui pod. În cazul confirmării existenței unui risc ecologic, Kievul va sesiza Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Acțiunile diplomatice ale Kievului sunt limitate de specificul juridic al regiunii. Marea Azov are în momentul de față un statut juridic de mare internă/interioară, aparţinând atât Federaţiei Ruse, cât şi Ucrainei. Statutul de mare interioară face posibilă apropierea navelor ruseşti la o distanţă mică de coasta Ucrainei fără ca această apropiere să fie considerată o încălcare a frontierei de stat a Ucrainei. MAE ucrainean apreciază însă că „Ucraina rămâne un stat de coastă în raport cu apele adiacente Crimeei, inclusiv marea teritorială, care se întinde pe o distanță de 12 mile marine de la coastă”.

În 2003, în perioada preşedinţiei lui Leonid Kucima, Ucraina a semnat un acord cu Moscova conform căruia toate disputele legate de Marea de Azov vor fi soluţionate exclusiv la nivel bilateral. Absența delimitării de facto a granițelor maritime în Marea de Azov (potrivit Acordului bilateral din 2003, părțile urmau a negocia și conveni linia de demarcație, însă acest obiectiv pare aproape imposibil în conjunctura geopolitică actuală) facilitează dezvoltarea, în regiune, de către Moscova, a unor noi scenarii de război hibrid.

Acțiuni și măsuri politico-militare

Autoritățile ucrainene nu exclud posibilitatea ca unele acțiuni, provocări și tensiuni militare locale să genereze ulterior acțiuni militare de mare amploare și chiar un nou război, prioritar naval, între cele două țări.

Președintele Ucrainei a declarat că nu exclude pregătiri ale Kremlinului de a ataca orașul Mariupol, pe fondul consolidării prezenței militare ruse în acvatoriul Mării de Azov. O serie de experți americani și europeni apreciază că Rusia ar pregăti anexarea Mării de Azov, iar Kievul nu dispune de forțe suficient de puternice pentru a descuraja noile pretenții teritoriale ale Rusiei.

Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a controlat, recent, capabilitățile militare ucrainene din regiunea Mării de Azov, pentru a verifica și evalua capacitatea militară a Ucrainei de a respinge o posibilă agresiune a Rusiei în regiune, organizarea apărării de coastă și, respectiv, protecția litoralului ucrainean al Mării de Azov. Alexandr Turcinov: Consolidarea prezenței militare rusești în Marea de Azov se combină cu încălcarea brutală a legislației și dreptului internațional maritim în Marea de Azov, prin măsuri precum construcția ilegală a podului Kerci și arestarea ilegală de către militarii ruși a unor numeroase nave civile ucrainene și străine. Este posibil ca inamicul să desfășoare ample operațiuni de desant și atac, terestre și maritime, pe dimensiunea Mariupol. Turcinov a discutat recent cu ofițerii din conducerea Forțelor Navale ucrainene posibilitatea creării unei grupări militare navale ucrainene permanente în Marea de Azov. Oficialul a mai vizitat cu aceaastă ocazie Paza de Coastă ucraineană, Brigada independentă 36 de infanterie marină etc.

Setul de măsuri militare defensive prioritare pe care Ucraina le are în vedere pentru Marea de Azov include crearea unei grupări militare navale permanente în regiune, dislocarea rapidă a navelor militare din Marea Neagră în regiunea Mării de Azov, dotarea forțelor militare locale cu noi sisteme de rachete performante, intensificarea desfășurării de aplicații militare în apele teritoriale proprii etc.

Periodic, în acvatoriul Mării de Azov au loc aplicații și exerciții militare navale cu tiruri, atât ruse cât și ucrainene. Autoritățile ucrainene și cele rusești închid de fiecare dată secțiuni și spații extinse, navale și costiere, pentru desfășurarea acestor aplicații militare. În unele zone aflate sub incidenţa restricţiilor specifice, distanţa până la coasta ucraineană (în cazul aplicațiilor militare rusești) este de mai puţin de zece mile marine, ceea ce contravine prevederilor Convenţiei internaţionale asupra dreptului mării.

Potrivit fostului locțiitor al șefului Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, Igor Romanenko, în ultimul an Federația Rusă ar fi adus în Marea de Azov, cu scopul de a forma aici o flotilă navală autonomă, câteva zeci de nave militare, de diferite dimensiuni, în principal nave transferate din Marea Caspică în Marea de Azov (până în luna mai 2018, Moscova avea dislocate în acvatoriul Mării de Azov doar nave ale Pazei de Coastă și Serviciului de Grăniceri). Printre acestea se află 6 canoniere de tip Șmeli, 7 nave mici de desant tip Șerna și două corvete dotate cu rachete de croazieră Kalibr, Grad Sviajk și Veliki Ustiug (nave utilizate anterior în operațiunile din Siria). Raza de acțiune a acestor rachete este similară rachetelor americane Tomahawk (până la 2.500 km) și acoperă întreg teritoriul Ucrainei. Alți experți militari ruși conexează prezența acestor nave în Marea de Azov cu predicțiile negative privind destabilizarea situației din Siria și Orientul Mijlociu și Apropiat. Oficiali și experți ruși menționează, de asemenea, că intensificarea prezenței militare rusești în Marea de Azov are scopuri pur defensive, facilitând protejarea Crimeei și, mai nou, a podului de peste Strâmtoarea Kerci împotriva posibilelor acțiuni destabilizatoare ale Ucrainei.

Autoritățile ucrainene apreciază că Ucraina nu dispune în mod real de suficiente resurse pentru a proteja litoralul ucrainean în cazul unei agresiuni militare ruse directe și/sau pentru a debloca, inclusiv prin forță, litoralul ucrainean al Mării de Azov. Forțele maritime ucrainene dispun în acvatoriu doar de nave blindate purtătoare de artilerie din clasa Gyurza.

Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia ar dispune de cel puțin 10 nave militare și alte 40 de vedete rapide de patrulare în Marea de Azov, cu posibilitatea de completare imediată a forțelor navale din regiune cu cel puțin 30 de nave militare. iar Marea de Azov s-a transformat în noul punct vulnerabil al apărării militare a Ucrainei (Taras Chmut, șeful Centrului militar ucrainean). Rusia ar avea intenția de a revitaliza flotila din Marea Azov, prioritar prin dislocarea permanentă în regiune a unor nave militare din Marea Caspică. Forțele aeriene rusești din cadrul Districtului Militar Sud și din Crimeea dețin supremația aeriană absolută deasupra Mării de Azov. Potrivit evaluărilor lui Chmut, Rusia ar dispune de suficiente capabilități militare pentru a ataca orașul Mariupol de pe mare, însă varianta cea mai probabilă este cea potrivit căreia Moscova ar prefera continuarea proiectului expansionist prin atacuri hibride.

Deși specificul acvatoriului Mării de Azov nu permite derularea unor mari operațiuni de desant maritim, Kievul ia în calcul tot mai des un posibil desant militar rusesc în dimensiuni care pot facilita pătrunderea forțelor rusești pe țărmul ucrainean.

Deblocarea prin forță a acvatoriului Mării de Azov este tot mai des luată în calcul în scenariile militare ale Kievului. Acest scenariu a fost inclus recent în Strategia de dezvoltare a Forțelor Navale ucrainene până în 2035, ca metodă de contracarare a agresiunii militare rusești în regiune.

În context, este important de menționat și faptul că se află în fază de elaborare, în Rada Supremă, proiectul Legii privind apărarea teritorială a Ucrainei.

Experții independenți apreciază că, în cazul în care autoritățile ucrainene nu vor întreprinde măsuri pentru stoparea controlului absolut al Rusiei în Marea de Azov, scenariul rusesc s-ar putea extinde/repeta în Marea Neagră.

Acțiuni și măsuri tehnico-militare

În cadrul recentelor teste ale noilor rachete ucrainene de croazieră care vor fi produse în sudul regiunii Odessa (de către Biroul de construcții Luch), Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a declarat că rachetele ucrainene de croazieră vor fi capabile să asigure apărarea întregului perimetru al Mării de Azov și Mării Negre și să distrugă toate țintele aeriene și terestre din această regiune, pe o rază de până la 300 km. Noile rachete pot acționa, potrivit acestuia, inclusiv în porturile de dislocare a navelor militare inamice (a se citi rusești). Oficialul ucrainean a declarat că printre țintele vizate de aceste rachete ar putea fi nave militare și diferite obiective de infrastructură (d.e. poduri strategice – a se citi Podul de deasupra Strâmtorii Kerci). Printre rachetele aflat în construcție și testare la Biroul Luch, în diferite faze, se află sisteme de rachete Vilkha/Alder, Olga (rază estimată de acțiune 120 km, cu 30 km mai mult decât Smerci), rachete de croazieră Neptun (primele rachete de croazieră de producție integral ucraineană, cu rază de acțiune estimată de 280 km, în trei variante: navală, terestră, aeriană; racheta este destinată prioritar trupelor ucrainene de pază a litoralului de la Marea Neagră), complexul de rachete Grom-2, racheta de croazieră Korchun-2 (din categoria armamentului strategic, tot cu trei variante – navală, terestră și aeriană, cu rază similară de acțiune rachetei Neptun) etc.

Tensiunile din Marea de Azov mențin ridicat riscul extinderii acestora în acvatoriul Mării Negre.

Situația militaro-politică din zona Mării de Azov rămâne extrem de critică. Dacă Ucraina nu ia măsuri, marea va deveni pur și simplu ”lac rusesc”, a declarat recent expertul militar britanic, colonelul in retragere Glen Grant. Glen Grant: Dacă nu se va recurge la măsuri clare pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării, starea de lucruri în partea de sud a Ucrainei va continua să se deterioreze. Orașul Mariupol este pur și simplu blocat din punct de vedere comercial. Pentru că Rusia oprește navele care merg la Mariupol, oamenii de afaceri vor începe să facă altceva. Este o tactică a rușilor: ei de fapt suprimă orice activitate comercială în scopul transformării acelei părți a Mării de Azov în ”lac rusesc”. De fapt, așa și va fi în cazul în care Ucraina nu va lua măsuri. Marea de Azov va deveni rusească, ceea ce înseamnă că și teritoriul între Marea de Azov și Crimeea va deveni tot rusesc. Următorul obiect al blocadei va fi „teritoriul dintre Crimeea și România”: va începe jocul în care vor încerca să blocheze accesul la portul Odesa… Este evident că acest lucru va fi următorul pas al rușilor.

Semnele de mai sus permit decodarea evoluțiilor de instabilitate din regiunea Mării de Azov sub următorul concept: sunt premise semnificative spre a se considera că Moscova pregătește o nouă agresiune hibridă în acvatoriul Mării de Azov. Iar de aici toate ferestrele iadului geopolitic sunt deschise spre Marea Neagră.


Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Asadar rusii vor sa ocupe practic jumatatea de nord a Marii Negre. Vor sa creeze o granita de-a lungul raului Nipru pana la Herson si Odessa si, de acolo sa inchida portiunea situata intre aceasta zona si Chilia , localitate situata la granita cu Romania. Deci vor sa devenim vecini. Daca mai adaugam si relatiile bune dintre Rusia si Turcia, rezulta ca 90% din Marea Neagra ar fi sub control rusesc si turcesc. Cum va raspunde NATO acestei probleme si ce solutii s-ar putea adopta in cazul asta?

  • Ce înseamnă NATO în cazul ăsta?! Armata germană a ajuns să aibă jumătate din numărul de tancuri ale armatei române. Se întoarc Guderian și Rommel în mormintele lor :) Franța stă ceva mai bine dar e oricum incapabilă să ofere asistență oricărei țări aliate din est.

   Prietenii URSS din NATO (Germania, Franța, Italia, Grecia, Ungaria, Muntenegru, Bulgaria, Cehia, Slovacia, etc.) vor paraliza organizația în cazul oricărei forme de agresiune rusească. Mai ales dacă e vorba de o formă neconvențională. Să nu uităm că deciziile NATO se iau prin consens…

   Întrebarea e ce poate face România, aflată în prima linie, pentru ea însăși?! Păi eu zic că poate face multec fără prea mare efort. Ar trebui urmat exemplul Poloniei, care și-a zidit o armată relativ modernă și destul de bine echipată. România cheltuie din 2002 încoace peste jumătate dn bugetul apărării pe pensiile speciale ale foștilor ofițeri comuniști. Polonia tocmai i-a degradat soldați pe foșții ofițeri ai armatei comuniste poloneze ce au fost în branșa politică (zampoliți) sau care au fost implicați în represiunile comuniste. Adcă nu le mai plătește nici un zlot pensii speciale, ci doar pensia socială minimă care o plătește oricărui om ce n-a municit niciodată șli a ajuns la bătrânețe. România între timp ajuns să nu-și mai poată controla spațiul aerian. Serviciul de poliție aeriană în spațiul aerian românesc e asiguat de britanici, americani și canadieni.

   Armata roșie putleristă e doar o umbră armatei roșii sovietice. E incapabilă să mobilizeze forțe masive într-un colț al imperiului fără a lăsa restul imensului ei teritoriu complet descoperit.Edestul de prost echipată li mcinată de corupție. Ea e o amenințare doar pentru țări mai eșuate ca Rusia. Ucraina fiind xemplul relevant. În 2014 când Rusia a început operațiunea de prelaure a Crimeii, comandantul militar ucraineean de acolo proaspăt numit de guvern să respingă atacutile rusești a dezertat la ruși a doua zi după numire :) . Armata ucrineeană din Crimeea comandată de imbecili inepți a zăcut timorată, paralizată și înfometată în cazărmi în timp ce un număr redus de „omuleți verzi” de ai lui Putler ocupau toate obiectivele startegice din peninsulă practic fără a trage un foc de armă.

   Nu trebuie deci cine știe ce investiții ruinătoare în apărare pentru a descuraja agresiunea muscălească. Dar trebuie totuși ceva mai mult decât tancul T54/T55 (tehnologie sovietică din 1949 – coloana vertebrală a armatei române în Anno Domini 2018), piese de artilerie de acum jumătate de secol, comunicații primitive, câte un general burduhos hulpav, corupt și inept la fiecare pluton, etc.

   • Cred ca subestimati Rusia cam tare. Cred ca Rusia este mai periculoasa decat pare iar cine crede ca au tehnologii invechite se inseala.
    „Întrebarea e ce poate face România, aflată în prima linie, pentru ea însăși?! Păi eu zic că poate face multec fără prea mare efort. „– Glumiti, nu? Ma indoiesc ca Romania poate sa faca prea multe pentru a-si apara singura teritoriul, fara SUA. Sunt de acord ca trebuie curatata armata de toti burtosii de generali, insa tehnic vorbind depindem de NATO/SUA si niciodata nu vom putea face fata singuri unor atacuri. Asa cum rusii au invadat Georgia si Crimeea, tot la fel de bine ar putea sa ia cu japca si o parte din Marea Neagra+ ce a mai ramas din sudul Ucrainei. Autorul are dreptate aici. Nu cred ca cineva ar putea sa-i opreasca fara declansarea unui razboi grozav.

    • Degeaba ai arme cat de cat moderne daca nu ai capacitate financiara sa duci un razboi mai lung de o luna. Rusia nu are rezerve pentru un conflict la scara mare. Pur si simplu nu are bani sa-si tina armata in functiune in conditii de razboi. Si nimeni nu se indeasa s-o finanteze. Rusia nu va forta nici o alta invazie a Ucrainei pentru ca prima a iesit prost si Rusia deja sangereaza serios din cauza asta.

     • Capa-ce? Armata Rosie se hraneste din donatiile populatiei eliberate. Benevole, sau prin convingere benigna cu Naganu’n ceafa. Mother Russia nu are nevoie de resurse interne.

     • @gelu antigelu Sunt un pic sceptic cu privire la bugetul pentru aparare al Rusiei. Nu dau ei pe afara, insa nici chiar saraci nu sunt. Anumite sanctiuni economice ii deranjeaza si , probabil ca deranjeaza mai ales anumite bugete pentru armata. Oricum, are grija bufnita de la Berlin sa-i imbogateasca pe rusi prin constructia gazoductului NS2. Interesele sunt mari acolo.

    • Nimeni nu trebuie sa fie subestimat. Nici macar Rusia :) Totusi, evitarea subestimarii nu trebuie in nici un caz sa insemnae suficienta si nici culcarea pe o ureche. NATO si parteneriatul cu SUA sunt intr-adevar esentiale pentru securitatea Romaniei. Insa mult mai importanta ca oricare din ele e o capacitatea militara decenta. Capacitate pe care Romania de azi NU O ARE. Si nu o are pentru ca e mult prea lenesa ca sa o aiba.

     Haideti sa ne uitam un pic inapoi in istorie si sa invatam din lectiile ei. La 1 Ianuarie 1938 Romania era in centrul celei mai solide incgrengaturi de aliante din lume: Mica Antanta, parteneriatul de aparare cu Polonia, relatia politica si militara privilegiata cu superputerea militara a epocii – Franta, relatii privilegiate cu superputerea maritima a epocii – Anglia. conducerea de atunci a tarii decide ca Romania e intr-o pozitie de securitate fara precedent. Mai mult, in 1939 cand treraba se impute in Europa, Romania si Polonia primesc garantii speciale de securitate fara precedent din partea Frantei si a Marii Britanii. Orice atac impotriva oricarei din acste doua tari implica automat intrarea in razboi impotriva agresorului a celor doua supreputeri ale epocii.

     Planuruile de echipare a aramtei sunt amanate din nou (probabil pentru a 7 sau a 8-a oara de la sfarsitul primului razboi mondial). In locul unei linii de asamblare pentru tancuri, cumpararea licentei unei mitraliere performante, constructia unui tun antiaerian modern, a constructiei in serie mare a unui avion de vanatoare modern si a achizitiei sau constructiei a 100 de bombardiere grele, se trece la amenajarea parcului Herastrau prin desecarea mlastinii aferente, la unul din cele mai moderene sisteme de pensii din lume, la constructia cartierelor ultamoderne de case Vatra Luminoasa si Primaverii pentru functionarii statului…

     Din planul de inzestrare a aramtei se construieste cu chiu cu vai prototipul avionului de vanatoare IAR-80 (ce zboara in 1938) care insa va intra in echiparea armatei abia in 1941. Primele zeci de IAR-uri 80 zac in curtea uzinelor IAR din lipsa de mitraliere :) Caci evident Romania nu a cumparat licenta unei mitraliere moderne. Linia de asamblare a tancurilor a mai avut de asteptat inca 40 de ani:) Se cumpara intr-adevar un tun antiaerian/antitanc modern (Vickers) ce se fabrica in seirie infiorator de mica la Resita. Pusca Manlicher model 1893 e inlcouita in 1939-1940 de pusca ZB model 1929 (care e de fapt o clona a armei germane Mauser 1898 :) ). Se construiesc cu chiu cu vai creo 2 duzini (din cele minimum 100 planificate) de bombasrdire grele IAR SM-79…

     La 1 septemebrie 1939 Hitler ataca Polonia. Franta si Anglia intra si ele in razoi insa nu pot evita zdrobirea Poloniei. Franta se prabuseste ca un castel de carti de joc in 6 saptamani in vara lui 1940. La scurt timp dupa capitularea Frantei, URSS da Romaniei un ultimatim pentru cedarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord in 24 de ore. La consiliul de coroana ce urmeaza ultimatumului seful Mareului Stat Major al Armatei anunta asistenta stupefiata ca Romania are sub 100 de tancui usoare, sub 100 de avioane de vanatpare de toate tipurile, cam toate depasite si caterva zeci de bombardiere. Mai rau decat toate astea, are munitie doar pe 3 saptamani… Romania cedeaza Basarabia fara a trage un foc de arma. 2 luni ai tarziu pierde inacelasi conditii cea mai mare partea a Transilvaniei….

    • @Mike

     Aici curentul de opinie este Rusia e terminata. Cat o sa platim naivitatea astea vedem mai tarziu. Eu nu ma indoiesc ca o sa o platim, asa cum acum achitam nota de plata pentru romantismul anilor 90’, cand Scorpions canta Wind of Change, iar Boris dirija orchestra la Berlin, iar toti crastavetii vest-europeni erau convinsi ca Yavlinski si raposatul Nemtov simbolizeaza si statueaza avansul Rusiei pe calea fara intoarcere a democratiei liberale. Dup’aia, Putin. Am sperat ca i-a trezit. Nu. Shitheads.

 2. Hmm, Shmel’ sunt barcute de patrula. Canoniera insemna ceva acum vre-o suta de ani, azi nu-l sperie nici pe Mazare, barca lui e mai mare si le da cu sticle de sampanie in cap.

  Cat despre hohlanderi, daca in loc sa cheltuie bani pe parade imbecile cu cazaci si ‘Vilna Vkraina’ aveau juma de creier sa-si intretina barcile lasate de URSS poate nu erau in situatia asta. Nava lor amiral, Hetman Sahaidachnyi, de-abia pluteste. Land support – zero. Theaterwide support – zero. Air support -/exclusiv din rugaciuni. O carcasa vag plutitoare, cu multe stegulete pe ea si cam atat. Vae victis. Aviz amatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dorin Popescuhttp://contributors
Președinte fondator și în exercițiu al Asociației “Casa Mării Negre / Black Sea House” (think-tank de politici publice la Marea Neagră), din iulie 2017. Este vicepreședinte al Asociației “Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană” / ICDE, fost diplomat (cu misiuni diplomatice efectuate la Moscova, Cernăuți și Sarajevo), analist politic, eseist, critic literar și cadru universitar (fost lector la Universitatea “Andrei Șaguna” Constanța, Facultatea de Științele Comunicării și Științe Politice). A absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității “Ovidius” din Constanța și este doctor în filologie, din 2012, cu teza “Paradigma constituirii discursului literar la Constantin Noica”. Este autorul volumelor “Noica. Bătălia continuă” (Editura Ideea Europeană, București, 2013, debut în volum), “Figuri ale textului anteic” (Editura Ideea Europeană, București, 2016), “Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis” (Editura Ideea Europeană, București, 2017) și “Captivi la Pontul Hibrid” (Editura Ideea Europeană, București, 2021). A publicat cca 200 de lucrări, studii, eseuri, recenzii, articole tematice, în diferite reviste culturale și științifice din România şi din străinătate, este coautor de programe tematice şi cursuri universitare în domeniul relaţiilor publice si al istoriei şi discursului presei româneşti și deține premii naţionale de eseu şi critică literară. Principalele preocupări sunt legate de politică externă, studii politice, eseistică, studii culturale, istoria culturii, critică literară etc.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro