sâmbătă, octombrie 16, 2021

Încă un plagiat grosolan

În revista  „SIMPOZIONUL INTERNATIONAL- STATISTICALLY SIGNIFICANT EVOLUTION OF SERVICES DEVELOPEMENT” , Teme de cercetare științifică susținute la Simpozionul Internațional, organized by DIMITRIE CANTEMIR Christian University Bucharest, apărută sub egida „Institutul National de Statistică” și „Societatea Romană de Statistică”, apare articolul

Credibility in Regression Theory: Applications to the Inflationary Trend  de Professor  Gheorghe V . LEPADATU PhD,  de la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

Articolul este copiat aproape integral după altul: Models of Non – Life Insurance Mathematics Constanţa-Nicoleta BODEA Department of AI Academy of Economic Studies, apărut în Revista „Informatica Economica” nr 1(45)/2008.

Orice cititor, cât de cât familiarizat cu limbajul statisticii matematice poate constata plagiatul grosolan, cu metoda copy-paste, comparând cele doua lucrări.

Iată un exemplu.

Articolul original, al dnei Constanţa-Nicoleta BODEA, apărut în 2008:

„In this communication we will discuss two regression credibility models from Non –Life Insurance Mathematics that can be solved by means of matrix theory. In the first regression credibility model, starting from a well-known representation formula of the inverse for a special class of matrices a risk premium will be calculated for a contract with risk parameter θ. In the next regression credibility model, we will obtain a credibility solution in the form of a linear combination of the individual estimate (based on the data of a particular state) and the collective estimate (based on aggregate USA data).

Mathematics Subject Classification: 62P05.

Keywords: regression credibility theory, the risk parameter of the policy, the risk premium,

the credibility calculations.

In articolul prof. Gheorghe V. Lepădatu, apărut în 2012:

In this article, we will discuss two regression models from Non –Life Insurance Mathematics that can be solved by means of matrix theory. In the first regression credibility model, starting from a well-known representation formula of the inverse for a special class of matrices a risk premium will be calculated for a contract with risk parameter θ. In the next regression credibility model, we will obtain a credibility solution for a portofolio of contracts satisfying the constraints of the first regression model. If we embed the contract in a collectiv of contracts, all providing independent information on the structure distribution, then we will obtain a credibility solution in the form of a linear combination of the individual estimate (based on the data for this isolated contract) and the collective estimate (based on aggregate data for this  collective of contracts).

Keywords: the risk premium, credibility calculations

JEL Classification: M41; K 40

Lumea statisticienilor universitari nu este mare, nu-mi închipui că un asemenea plagiat grosolan a trecut neobservat.

Care sunt motivele pentru care universitarii nu iau poziție atunci când observă astfel de furturi de proprietate intelectuală? De ce autoarea plagiată nu s-a plâns și n-a făcut reclamație la organisme autorizate ale  statului? Greu de explicat.

În ce mă privește, voi aduce în reflectorul opiniei publice orice plagiat de care voi fi sesizat, la adresa de email vlaston @ yahoo.com.

Sunt necesare documentele originale si cel (cele) plagiate.

Simultan, voi sesiza Comisia de Etică din cadrul ANCS (Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica) de plagiatele constatate. Legea Educației Naționale sancționează dur asemenea abateri, dincolo de rușinea de a te înfrupta din munca altuia.

Descarca:

Articolul original, semnat de Constanţa-Nicoleta BODEA

Articolul lui Gh. Lepadatu

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

  • Softul se conecteaza la o baza de date in limba engleza si deci nu poate analiza decat materiale in limba engleza (din ce stiu eu). El este folosit in universitatile din SUA pentru a verifica materialele studentilor nu pt a verifica lucrarea de doctorat sau articolul academic al lui X sau Y.

   In cazul PhD responsabilitatea indrumatorului si a membrilor comisiei de doctorat are rolul de a garanta ca lucrarea nu este plagiat (ei fiind implicati in verificarea continutului ei in diferite etape de redactare- in Ro nu functioneaza, vezi scandalul unor lucrari de doctorat indrumate de Cati A.). Double blind peer review (articolul tau este verificat de mai multi cercetatori din acelasi domeniu fara a sti cine este autorul, iar tu nu sti cine sunt ei; ei sunt selectati de editorul jurnalului) are aceasta functie in cazul articolelor academice (+ ofera sugestii de imbunatatire a articolului; in Ro nu functioneaza pt ca review-ul este superficial, in rarele cazuri in care nu este facut doar de catre editor).

   Altfel spus, softul anti-plagiere este departe de a fi solutia pe termen lung impotriva plagiatului endemic. O anumita cultura academica si penalizarea prin excludere din sistem reprezinta solutia potrivita…

   • Deocamdată NU am informații mai multe. O cunostință din Universitatea de Vest
    Timișoara mi-a spus că încă nu a primit informații despre soft. Cănd apare
    softul mă invită să-l testez. Voi putea spune mai multe despre soft atunci.

  • @ Paul

   Domnu’ Paul, nu ma pot stapani. Cumpararea acelui soft este inca o risipa mare de bani pe care a facut-o UVT. „Universitatea” aceasta este ea insasi un mare plagiat, plina de familii intregi, unde copiii si nepotii, amantele etc. avanseaza pe articole facute de cei cativa pe care-i vei gasi pe UEFISCDI, la lista universitatilor si lucrarilor pe ultimii 5 ani. Cei care nu apar acolo….poti sa-i consideri plagiatori sau impostori. Poti sa faci si lucrari slabe, inutile sau cu greseli si le publici prin tara, in reviste obscure, gen Mang.

   Si chiar si cei care apar acolo….nu sunt toti autentici, cum am zis mai sus. Lumea din Timisoara stie bine….

   Plagiatul nu e singura forma de impostura. La aceasta categorie jalnica intra in special juristii si economistii. In stiinte exacte e mai greu. Plagiaturile merg daca se publica in reviste Romanesti. Mai greu in reviste ISI, unde se face recenzie serioasa.

   O metoda de eliminare a imposturii este un examen de abilitare real. dar ma tem ca USL il va scoate acusica.

 1. Softul anti-plagiat ar trebui folosit a posteriori, pentru a detecta plagiatul odata facut. Dar romanul il va folosi a priori, in asa fel incat sa-si modifice lucrarea pana cand plagierea nu va mai fi detectata. Prin urmare, degeaba visam noi la o lege anti-plagiat care sa sanctioneze instant copy-paste-ul. In momentul in care va aparea o astfel de lege, automat vor aparea alte probleme. Un soft de acest fel ar trebui sa fie la dispozitia unui numar restrans de persoane, impecabile moral, iar acestea trebuie sa verifice si sa sanctioneze orice tentativa. Dupa cum am spus, un soft anti-plagiat la noi va fi folosit pentru a evita gratios un plagiat plagiind.

  • @ valentin

   Excelentă observație! Da, sunt convins și eu că această unealtă de depistat escroci de aulă va fi folosită deviator. Românul e inventiv și… dialectician: același soft destinat stârpirii fraudei academice va coincide, la noi, cu instrumentul optim de perpetuare a hoției de breaslă. Rămâne întrebarea: putem genera, la nivelul lumii noastre universitare, un areopag plauzibil căruia să-i revină sarcina de a utiliza acest soft și de a formula verdicte valide?

 2. Cred ca nu spun nimic pentru ca le este frica.

  Politicul s-a implicat atat de mult in mediul universitar atat inainte de 89 cat si dupa, incat este „riscant” sa arati cu degetul. Chiar daca nu vei avea tu, ca cercetator de suferit , dar poate avea de suferit facultatea din care faci parte.

  Noua lege a invatamantului a incercat sa mai limiteze din influenta politicului, prin apelul la organizatii internationale pentru realizarea clasamentului universitatilor, dar chiar si asa lucrurile sunt contestabile sau influentabile, prin nerespectarea clasamentului sau mai simplu prin alegerea unei alte organizatii.

 3. Ce se aude cu plagiatul Mang? Schimbarea la Comisia de etica a fost facuta pentru a arata „pisica” celor care vor sa-si faca datoria? Toti de acolo au luat pozitia „ghiocelului”? Va rog urmariti ceea ce se intimpla acolo.

 4. D-l Vlaston.
  D-na Bodea a publicat in Revista Informatica Economica, iar plagiatorul in Revista de Statistica. Autoarea probabil ca nu citeste Rev. statistica sau citeste numai anumite articole (eu vorbesc din experienta). Este cam greu sa urmaresti daca cineva te plagiaza. De obicei se descopera din intimplare.

  Poate D-na Bodea afla sau a aflat. Ce sa faca in acest moment cind asa cum spunea comentatorul Pino pisica este aratata comisiei. Justitia dureaza mult, aproape niciodata nu da dreptate celui care o are etc. In plus poate D-na Bodea este prof. la ASE unde rectorul este un simpatizant al PSD. Stiti ce inseamna hartuirea psihologica in invatamintul superior? Imediat un grup de semidocti te declara incompetent, daca ai prea multe realizari profesionale te declara „nebun” (nu chiar direct, dar printre rinduri) etc.

  Sa nu mai vorbim, asa cum a precizat comentatorul Paul, ca politicul este peste tot iar univ. Cantemir este o universitate politizata si transpartinica. Stiti vorba aceea „dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine”.

 5. Departe de mine gândul de a-l apara pe acel dl. Lepadatu. Simplul fapt ca este profesor la o fabrica de diploma deschide o prezumtie de neseriozitate si-l face, academic suspect.

  Din compararea rezumatelor celor doua lucrari nu rezulta însa plagiatul.

  Ambele rezmate descriu o procedura elementara de rezolvare a mai multor regresii multiple, anume ordonându-le parametrii într-o matrice. Pâna aici, materie de student în ssemestrul 2.

  Ambele rezumate descriu acelasi tip de metodologie si aceleasi premize statistice. Asta nu le face însa sa fie identice, cu atât mai mult cu cât datele par sa fie diferite.

  Nu exclud deloc ca dl. lepadatu sa fi copiat lucrarea d-nei Bodea, prelucrând alte seturi de date. Asta nu înseamna însa plagiat, ci o lucrare fara valoare.

  Mult mai relevant mi se pare lipsa de nivel si originalitate a ambelor lucrari, ce reiau metode de manual de regresie multipla si le comunica drept lucrari stiintifice.

  Concluzia: e plin de plagiatori, mai ales la fabricile de diplome. Totusi, se cuvine mai multa prudenta cu denuntarile publice, mai multa moderatie în termeni, mai multa temeinicie si competenta în analiza, mai putina fierbinteala.

  • Am citit ambele lucrari in extenso si e clar ca este plagiat. Nu difera decat prin aranjarea in pagina. Nu este posibil sa ai exact aceleasi fraze, exact aceleasi leme, exact aceleasi paranteze, exact aceleasi teoreme (ma rog, teorema 2.1 de la final a fost rebotezata Aplicatie), ba chiar exact aceleasi concluzii, pana la punct si virgula. Ma rog, au fost adaugata 2-3 paragrafe in plus la concluzii, atat.

   Haideti sa ne intelegem, procedurile matematice elementare pot fi aceleasi, dar nu vei gasi niciodata doi oameni care sa le explice cu exact aceleasi cuvinte si exact aceleasi fraze. Acest gen de „aparare Mang” e ridicola.

 6. Excelent. Asa trebuie procedat, trebuie documentate cat mai multe cazuri.
  In lipsa unei minime integritati morale (e putin cam tarziu la ei), poate sa-i impiedice macar constiinta faptului ca vor fi expusi. Si costurile in planul status-ului social (care pentru aceasta categorie umana inseamna aproape totul).

 7. Deci, lista plagiatorilor si impostorilor academici continua (azi 29 mai 2012) cu:

  1. familia Mang&comp. – deja clasici din Oradea

  2. Corina Dumitrescu (fost ministru al educatiei !!!!)

  3. Rovana Plumb, fina lui Nastase, ministru

  4. Kovesi (procuror general !!!)

  5. Ramona Lile, rector la Aurel Vlaicu

  6. Beuran, fost ministru la sanatate, probabil e profesor acuma, bine merci

  7. Constantin Copotoiu si Klara Brânzaniuc, rectorul si prorector de la UMF, Targu-Mures

  8. Liviu Andrei, prefect (!!!) de Gorj si profesor la Aurel Vlaicu in Arad

  9. prof. Gheorghe V. Lepădatu (de la univ. Crestina (!!!) Dimitrie Cantemir

  to be continued

  Dar va fi foarte mare, mii de oameni sunt in ea, va asigur…..

 8. Acest domn Lepadat sau lepadatu ii obliga pe profesorii de la Cantemir sa produca cunoastere cum era inainte cu productivitatea la hectar, cateva ISSI uri pe an, cateva articole bune tot pe an. I-a terorizat de mor pe capetye sau fug de universitatea susnumita.
  Rusine! Rusine!
  Le propun sa-l dea afara. Si nu pentru ca e baiatul meu cadru didactic acolo, de se imbolnaveste de nervi cand se duce la sedintele rusinoase cu conducerea care le cere sa publice ca altfel nu-si iau salariile. Ci pentru ca e jenant tot ce se intampla, goana lor dupa studenti distruge demnitatea profesorilor obligati sa TREACA LA EXAMENE toti imbecilii care dupa aia o sa aiba si patalama la mana.

 9. Trecand peste naivitatea softului (in general, daca suspectez un plagiat, folosesc google) si limitarea de traducere (desi ar fi bine ca lumea sa publice in engleza, asa au sansa sa fie citati pe plan international):
  Sunt jurnale care costa sute de dolari (abonament, lunar). Nu cred ca software-ul respectiv cunoaste continutul lor, astfel incat sa poata detecta un plagiat. Singura metoda de evitare a plagiatul este peer review. Pe vremea cand mi-am luat eu doctoratul nu exista asa ceva in Romania, insa tare as vrea sa se retraga titlul de doctor celor prinsi cu plagiatul in teza de doctorat!

  De ceva timp, propun studentilor un exercitiu simplu: ii dau o publicatie, si il pun sa faca o prezentare, si sa explice despre ce e vorba, cu cuvintele lui, simplificat. Daca ar publica prezentarea, ar fi plagiat 100 la suta (nu aduce nimic nou dpdv stiintific) insa softul de care se vorbeste sigur n-ar fi capabil sa „inteleaga” chestia asta.

 10. Lucrarile de licenta in ultimii 20 ani erau aproape sistematic copiate dupa lucrari mai vechi (luate din arhiva altor universitati). Pana toate universitatile din Ro nu au o baza de data unde lucrarile de licenta, master, phd sa fie uploadate nu facem nimic (si aceste baze de date sa fie OA, disponibile la o cautare pe google). Cu doctoratele va fi mai greu pt. ca acolo se copiaza de obicei din lucrari straine, netraduse in Romania.

 11. eu am luat licenta la univ. vest tm acum 7 ani si acest sistem era deja implantat … Inainte de a te prezenta la examen trebuia sa te prezinti cu lucrarea de licenta pe format digital CD pe care o depuneai pentru a fi verificata…daca existau dubii nu iti era permis sa te prezinti la examenul final…un ordin de ministru ar trebui sa oblige toate universitatile sa faca la fel (precizat in Carta universitara, etc.)

 12. Programul anti-plagiat este componenta SafeAssign de pe platforma software Blackboard Learning System (vad ca ar fi un serviciu gratuit pentru cei care au licenta Enterprise). Blackboard Learning System o are implementata si USH, dar nu stiu daca are componenta anti-piratare… oricum, multe universitati de stat nu au o astfel de platforma (din pacate).

 13. SA VINA LA UPB PT DOCTORATE FACUTE PE BANDA. Dupa ce i-au obligat pe toti profii faca doctorate, acuma s-a intors roata, vor sa fie si „pe bune”.
  Bai fratilor, va dati seama ce inseamna asta ?! O sa inceapa capetele sa se rostogoleasca.
  Toata lumea are un dusman mititel pe undeva, si toata lumea va incepe sa verifice pe toata lumea !! O sa fie nebunie de nebunie…
  Daca mai exista in tara asta nebuni care si-au facut doctoratul „pe bune” astia vor fi singurii care scapa. Dar nu se va ajunge acolo, in 3 luni scandalul va fi innabusit!

 14. Din pacate, editurile din Ro nu isi publica cartile pe Google books, astfel incat programul antiplagiat sa aiba acces la traducerea unor carti ce eventual sunt folosite la plagiate. Deci, numai daca studentii harnici au scanat o carte a unui profesor sau din bibliografie si au postat-o pe Scribd.com o poate gasi programul. Ori, daca cineva chiar a citit cartea tradusa in Ro si este dispus sa-si dea in gat colegul de catedra…

 15. Sa multumeasca lui D-zeu ca Romania nu se afla langa SUA ori UK si nu a fost cucerita de ele, iar limba engleza impusa limba oficiala! Daca era asa, bariera lingvistica ce protejeaza plagiatorii din Ro (asemenea unei imense bariere de corali ce mentine un ecosistem viciat dar relativ unic in spatiul carpato-danubiano-pontic) era rapid depasita iar universitatile din Ro un pic mai avansate ori macar cu profesori mai cinstiti.

 16. TOTI SE VOR APARA CA NU E RESPONSABILITATEA UNIVERSITATII, CA TITLUL DE DOCTOR E ACORDAT DE MINISTER. Dar ministerul nu verifica lucrarea, el pp ca comisia de examinare si profesorul indrumator (care incaseaza bani pt kestia asta) sia-u facut datoria. Deseori nu si-o fac, mai ales cand doritorii de doctorate sunt politicieni ori alti potentati ai zilei. S a se stabileasca clar cine are obligatia verificarii calitatii lucrarii de doctorat. Eu zic ca comisia de la universitate. Ministerul nu are experti pe toate domeniile, trebuie verificat nu doar daca este plagiat ci si daca metodologia lucrarii este corecta, daca eventualele calcule statistice sunt bune, etc. TREBUIE O LEGE CLARA IN ACEST SENS ORI MACAR UN ORDIN DE MINSTRU.

  —————————-

  „Este şi softul care, aplicat la lucrarea de doctorat cu bucluc a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, ar putea arăta dacă lucrarea sa este un plagiat.

  Verificarea tezei nu ţine însă de competenţa Universităţii de Vest, chiar dacă Laura Codruţa Kovesi şi-a susţinut lucrarea la Timişoara şi l-a avut ca îndrumător pe Viorel Paşca, profesor doctor în cadrul UVT. „Avem în dezbatere această situaţie, însă noi nu putem acţiona de capul nostru. Tehnic se poate verifica, nicio problemă, însă titlul de doctor i-a fost acordat de o comisie a Ministerului Educaţiei, iar doar o comisie de acolo i-l poate retrage. Dacă ar fi fost angajat al nostru sau dacă o comisie de la Universitatea de Vest i-ar fi acordat titlul de doctor, atunci da, am putea analiza lucrarea. Însă aşa, nu avem dreptul, rezolvarea acestei probleme este de competenţa Ministerului Educaţiei”, a declarat Marile Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara”

  http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Softul_care_baga_spaima_in_Laura_Kovesi_0_709129410.html

 17. O solutie de depasire a barierei lingvistice este ca cei care stiu de un plagiat dupa o revista straina sa traduca corect acel articol iar fisierul sa fie incarcat pe net (Scribd e bun ca e deseori verificat de Google). Cineva apoi trebuie sa reclame plagiatul. Astfel, programul anti-plagiat poate sa descopere problema. Dar asta inseamna cazuri punctuale, nu dezolva problema de fond

 18. Lupta importaiva plagiatului este un aspect al curateniei morale pe care Romania nu a inceput-o niciodata si de care are absoluta nevoie . Plagiatul este prima etapa de cezvoltare a coruptiei. Este inadmisibil ca lupta antiplagiat sa ajunga arma in mana politicienilor si a tzucalarilor acestora.
  Lupta antiplagiat trebuie sa ramana apolitica si permanenta. Este de salutat pozitia http://www.plagiate.ro care incearca sa ramana neutra.
  Intrebarea este daca stim sa folosim informatiile despre plagiate care devin publice. Cazul Kovesi este un astfel de caz care trebuie dus pana la capat. Faptul ca esti procuror sef nu inseamna ca te si judeci iar afirmatiile cel putin ciudate ale persoanei arata ca opinia publica se poate astepta la orice de la aceste persoane care si-au construit notorietatea pe minciuna, fals si abuz de putere.

 19. Stimate Domnule Vlaston, va rugam verificati si teza de doctorat a dlui.Lepadatu
  O sa il recunoasteti in teza pe prof. Bistriceanu (ASE) in totalitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană? Ultima decizie a Tribunalul Constituțional din Polonia reanimă această dezbatere

,,Nu există o tiranie mai crudă decât cea care se exercită la umbra legilor și cu culorile dreptății” Montesquieu

Cum tac universitățile din România despre vaccinare

Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces....

Ce înseamnă AUKUS?

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele...

Interviu cu soprana Angela Gheorghiu. „În România am învățat o falsă istorie a muzicii, fabricată și comandată.”

Angela Gheorghiu este acum cel mai cunoscut artist român din lume. Notorietate cuantificabilă, clară, neîndoielnică. Prestigiul ei...

Pseudodemocraţie locală, iliberalism şi feudalism politic. Raport anual dintr-un fief PSD

Cu puţin mai bine de un an mă hotăram să fac pasul în politică (într-un micuţ partid local, PACT pentru Galaţi) după...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.