duminică, octombrie 13, 2024

Incendiul neputinței noastre

S-a vorbit mult în cursul acestei săptămâni despre tragedia din clubul #Colectiv. S-au împlinit trei ani de la acea noapte cumplită. Au trecut mai mult de 1100 de zile de la acel final de octombrie, zile la capătul cărora am constatat că, de fapt, nu s-a schimbat nimic.
Ce poate fi mai semnificativ decât anunțul că astăzi România nu mai are o bancă de piele, așa cum, totuși, avea în octombrie 2016?
Nu avem nici măcar un singur spital mai acătării, guvernanții au făcut din promisiunea cu spitalele regionale o poveste cu cocoșul roșu, se arată incapabili să acceseze fondurile europene nerambursabile, ministrul Sănătății, d-na Sorina Pintea, altminteri unul dintre puținii oameni cu bun simț din guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, a trebuit să admită că nu dispunem decât de 10 paturi pentru marii arși.
În spitalele existente, din ce în ce mai deteriorate, nu mai prea sunt bani nici măcar pentru consumabile, medicilor li s-au majorat din pix salariile, nu s-a mărit însă în consecință bugetul alocat funcționării cât de cât decente. Managerii taie din banii pentru medicamente. Urmează două luni de economii la sânge. Dumnezeu cu mila! Doctorii pleacă însă din țară pe mai departe. Cei devotați profesiei spun că aici nu se poate face nimic, că, pe zi ce trece, condițiile devin tot mai precare. Că nu există dotări, aparatură. Că la un viitor cutremur mii de oameni vor muri cu zile. Că nu vor să fie parte la o crimă cu premeditare. Alții sunt, pe mai departe, la fel de sensibili la plic și la consistența acestuia.
Cutremurul de duminică noaptea ne-a demonstrat că avem multe televiziuni de știri, însă că toate se mobilizează greu. TVR-ul, încălecat politic de PSD și condus de o ambuscată pe nume Gradea Doina, nu a găsit de cuviință, să “spargă” emisia.
Acum trei ani, la câteva ore după incendiul de la #Colectiv, președintele Iohannis a ieșit public și a emis o afirmație care a făcut rapid înconjurul televziunilor și al țării. Corupția ucide! Astăzi unul dintre cei mai mari corupți din istoria contemporană a Românie conduce principalul partid de guvernământ. Subordonații lui din partid îi aduc deșănțate omagii aniversare după modelul celor de care avea parte Nicolae Ceaușescu, nu le crapă obrazul de rușine pentru asta, servanții lui din Parlament îi croiesc legi cu dedicație ca să-l scape de perspectiva închisorii. Insul cu pricina schimbă cum vrea el miniștri, guverne, la ordinul și în folosul lui au fost stâlcite legile justiției.
Nimeni nu a plătit pentru viețile curmate atunci, pentru răniții și mutilații pe viață. Se pare chiar că nu se va întâmpla nimic într-un orizont de timp cât de cât previzibil fiindcă marionetele ticăloase din majoritatea guvernamentală din Parlament au făcut în așa fel încât unele anchete să trebuiască repornite.
Premierul PSD din octombrie 2016, dl. Victor Viorel Ponta, silit atunci să demisioneze, apare periodic la televiziuni numai și numai pentru a se auto-victimiza, a se prezenta drept exemplu pozitiv, drept sacrificat pe degeaba și spre a face dezvăluiri despre ticăloșiilor prietenului său de odinioară, „inculpatul de rang înalt” Dragnea Nicolae Liviu. Ministrul Sănătății de atunci, dl. Nicolae Bănicioiu, care a mințit că am avea tot ce ne trebuie, vrea să revină în marea politică.
Între timp s-a făcut și primul spectacol despre tragedia de la #Colectiv. Unii se întreabă pe facebook și alte rețele sociale dacă e moral să exploatezi artistic durerea unor oameni. Ce facem atunci cu sutele de spectacole și filme despre Holocaust?
Constatăm, ne plângem, vorbim. Acțiunea se amână iarăși.


Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Pe vremea lui Ceausescu – pe santiere era lipit un
    afish mobilizator pe care scria : DACA FIECARE MUNCITOR
    AR EVITA SPARGEREA CATE UNEI CARAMIZI – ANUAL TARA
    NOASTRA AR CONSTRUI UN BLOC IN PLUS.

    Bineinteles ca bascalia nationala a replicat cu un banc – FIECARE MUNCITOR
    SA EVITE SA SPARGA DOUA CARAMIZI – CA SA AVEM ANUAL DOUA BLOCURI SUPLIMENTARE.

    Ca si cum concluziile rememorarii si comemorarii #COLECTIVULUI de anul acesta nu erau
    destul de sumbre si deprimante – fix in aceste zile s-a intamplat din nou – incendiu + un tanar ars … care a fost rapid expediat in Belgia.
    Aproape sigur daca se intampla in alta perioada a anului procedurile ar fi durat mult mai mult – sau pur si simplu pacientul ar fi fost tinut in Ro – pe la Floreasca sau cine stie unde.
    Asa insa – gata biciuite si deci incalzite de impactul mediatic autoritatile au avut o oarecare
    promptitudine – a fost picatura de noroc a acelui baiat pe care altfel ghinionul de a trai intr-o tara nepotrivita il acoperise cu totul.

    Vai de capul celor care intaLnesc insa focul intre 15 – 22 decembrie sau intre 13 – 15 iunie cand malaxorul mediatic toaca alte clisee si deci uita de #COLECTIV – la fel ca si indolentele
    autoritati romane.

  2. … si se vat tot amana atata timp cat natiunea-ntreaga in frunte cu elitele continua sa boceasca in loc sa-si asume reforme ale competitivitatii si responsabilitatii, imbinarea fireasca si armonioasa a interesului public cu initiativa libera si privata.

  3. Ar mai trebui sa aflam adevarul si despre criminalii de la Revolutie, mineriade, etc. Sincer, daca maine ar fi alegeri, evident libere si democratice, nu as avea ce sa aleg. Sunt convins ca daca s-ar realiza un film despre Colectiv, ar avea toate sansele la Palm d’Or. In fond, ar trebui sa ne amintim mereu peste ani de aceasta tragedie si sa intelegem odata pentru totdeauna ce inseamna coruptia.

  4. Un articol cu multe intrebari fara raspuns iar daca raspund eu indiferent ce Contributors.ro ma cenzureaza pentru ca de fapt voi nu doriti raspunsuri nici sa schimbati in bine situatia din Romania ci doar sa fiti voi la putere in ciuda faptului ca poporul Roman a votat PSD si ALDE si sunt putine sanse ca sa va voteze vre-o data cineva pe voi. Probabil ca ar fi bine sa veniti in sfarshit la putere ca Romanii sa vada clar ce vreti si ce faceti cu puterea cashtigata ne-democratic ca de votat nu va voteaza nimei. Romanii au vazut cum a condus Basescu dupa ce a falsificat alegerile cashtigate de Geoana si nu vrea o continuare a Basismului.

  5. @Munteanu este supărat tare pentru ca Dragnea si PSD incep sa piardă teren.
    Din punctul meu de vedere poate sa vina la putere si Dracul, atata timp cat respecta statul de drept si regulile democratiei, totul e ok.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro