joi, noiembrie 30, 2023

Începe luna vorbelor turate la maximum

Totul pare a fi definitiv bătut în cuie. Pe 6 decembrie vom fi chemați la urne în vederea alegerii viitorului Legislativ al țării. Așa după cum lesne s-a văzut din cea mai recentă conferință de presă a președintelui Klaus Iohannis, cea de marți, 3 noiembrie, autoritățile nu vor să ia în calcul nici un fel de amânare. Indiferent de cum va evolua situația sanitară, indiferent dacă vom înregistra sau nu peste 10.000 de îmbolnăviri pe zi sau chiar la 30.000 cum înspăimântător anunță unii, indiferent dacă harta țării se va colora total în roșu, Parlamentul trebuie să se împrospăteze și asta în primul rând fiindcă țara are nevoie de o nouă majoritate. Căci numai astfel va putea fi asigurată buna guvernare. Sau cel puțin așa ne-o garantează președintele Iohannis. 

Președintele și premierul Orban aduc în spirjinul deciziei lor de neclintit argumente de toate felurile. De la cele constituționale  (o amânare până în martie 2021 ar paraliza activitatea de legiferare, cu efecte catastrofale, chiar și asupra eforturilor de combatere a pandemiei) la cele socotite a fi de domeniul elementarului bun simț. Ni se spune și nu fără temei că nimeni nu ne garantează că până în martie 2021 lucrurile vor sta din punct de vedere medical cu mult mai bine. Se argumentează iarăși corect, cel puțin din punctul meu de vedere, că, și dacă vom dispune de un vaccin anticovid până la începutul anului viitor, operațiunea de imunizare a populației nu va putea începe mai devreme de începutul lui aprilie. Ni se reamintește relativ îndreptățit  că lucrurile s-au desfășurat fără probleme la alegerile locale din septembrie și că nu există nici cea mai mică dovadă că din cauza lor s-ar fi înregistrat creșterea bruscă a infectărilor zilnice. Și pe urmă în Statele Unite pandemia e incomparabil mai agresivă și cu toate acestea electoratul s-a prezentat masiv la vot.

Ca de obicei PSD este cu fundul în două luntri. Una spune și alta fumează. Acuză guvernanții că nu ar fi cu gândul decât la alegeri, că puțin le pasă că procesul electoral ar însemna un pericol pentru sănătatea populației, însă nu face de fapt nimic în vederea amânării consultării populației. Mimează opoziția, dar când e vorba să se folosească, spre a amâna data votului, de mijloacele pe care i le-a servit pe tavă atât de obedienta Curte Constituțională inventează lipsa de cvorum, așa cum a făcut-o nu mai departe decât marțea trecută, atunci când Senatul s-a reunit ca să aibă de unde să plece. Lăsându-l pe președintele de ședință, dl. Robert Cazanciuc, cu buzele umflate.

Dl. Marcel Ciolacu, președintele partidului, se lamentează, mai că nu plânge pe unde poate, și cel mai frecvent poate îndeosebi la TVR 1, în emisiunea România 9, acolo unde vorbește în voie și când poftește despre soarta tristă a țărișoarei pe care guvernarea liberală ar conduce-o spre dezastru. Lunea trecută, dl. Ciolacu a mers până acolo încât mai că nu a sugerat împușcarea ministrului de Finanțe, dl. Florin Cîțu, iar zisul moderator Ionuț Cristache, binecunoscut ca argat al PSD, s-a făcut că nu aude. De auzit nu a auzit nimic nici CNA,  nici pdg-ul Doina Gradea, nici directorul  de canal Robert Dârvariu, nici Comisia de etică din TVR,  de multă vreme o fantomă, nici șeful Comunicării, tot mai dezamăgitorul și obedientul Mircea Radu. Și aceasta fiindcă mai toți, atunci când vine vorba despre PSD, au de multă vreme urechile umplute cu ceară.  Numai că e evident că PSD nu are soluții. O zi mai târziu după recitalul de neputință al d-lui Marcel Cioslcu, vicepreședintele PSD, fostul premier Mihai Tudose, luat la întrebări așa cum se cuvine la Digi 24 de Cosmin Prelipceanu, a dovedit că social-democrații nu au nici cea mai elementară contra-ofertă la puținul pe care ni-l propun liberalii.  Ei  doar bagă de vină. Sau vorbesc despre necesitatea unei campanii electorale adevărate, adică pe stradă, așa cum a făcut miercuri seara la TVR 1, post devenit, așa cum spuneam, un jalnic și mizer TVR PSD, dl. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, făcându-se a nu băga seama că și el, și partidul pe care îl reprezintă și orientează cu geniul lui strategic nu poate dovedi că ar avea vreo minimă strategie. Iar dl. Dîncu ne vorbește despre ce? Despre vocea responsabilă a PSD. E clar, marele sociolog de la UBB ori glumește, ori ne insultă inteligența. De orice poate fi bănuit că ar suferi dl. Dîncu, numai de realism, nu,

De fapt, marea problemă e tocmai aceasta. Că e greu de spus cine și ce ne propune.  Ce soluții realiste pe termen mediu și lung au cele două mari partide ale țării. Ce strategii au ale. Ce vor face pentru a stopa nu doar criza sanitară, ci îndeosebi declinul economic. creșterea șomajului, falimentele, cum va fi încurajată crearea unor noi locuri de muncă. PNL promite și altceva decât ce ne-a oferit până acum, soluțiile punctuale, vorbește despre investiții, demararea a tot felul de mari lucrări de infrastructură, însă de la promisiuni la fapte e cale lungă. Iar când vine vorba despre măsuri concrete, când, invitați prin studiourile de televiziune, miniștrilor guvernului Orban li se cere să detalieze ce vor face mâine, peste o lună, peste un an, mai toți ne dau doar asigurări că totul va fi bine. Dl. Florin Cîțu tot amână șăgalnic prezentarea proiectului Legii bugetului de Stat pe anul viitor, zice chiar că recurge la o astfel de stratagemă spre a le face astfel în ciudă pesedeilor și uite așa electoratul nu știe cât are de gând guvernul să aloce domeniilor vitale, adică investițiilor,  educației , sănătății. Carevasăzică ni se cere să votăm în orb.  

PSD ne vrea votul argumentând că doar el ne poate salva de la dezastrul iminent la care ne condamnă guvernarea de dreapta. PSD vorbește fără să dea nici cel mai mic detaliu despre cum va face asta. Mărind iar din pix pensiile și salariile cum ne-a promis prim-vicepreședintele partidului, revenantul Sorin Grindeanu?

Pentru moment, la început de campanie electorală, două lucruri sunt de domeniul evidenței. PNL scade în sondaje și scade fiindcă se teme să ia măsuri ferme, PSD crește fără vreun motiv anume. Fără să facă nici unul cu adevărat nimic. Fără să dea nici cel mai mic semn că ar avea oferte electorale concrete și solide.

Va urma oare o lună de campanie în care vom fi iar amăgiți cu vorbe? Indiferent că vorbele vor fi rostite de dl. Dîncu sau de d-na Turcan. Atât și nimic mai mult? Dacă așa se prezintă lucrurile, să ne mirăm că este în descreștere numărul cetățenilor care socotesc că ar merita să își riște sănătatea ieșind la vot pe data de 6 decembrie? <

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Noul parlament ce va fi ales nu va putea face si schimba mare lucru. Nu sunt decat vorbe mari. Si PNL-ul pierde pt ca este deschis la prea multe compromisuri si amanari, nici nu este cu mult mai breaz ca PSD. Apoi parlamentul trebuia redus la 300 persoane, iarasi votam peste 450 de parlamentari rupti de foame si redus sistemul bugetar si auxiliar al acestuia la jumatate. Efectele economice si sociale ale pandemiei vor duce la criza acuta in multe sectoare de productie, nu numai la noi dar in toata Europa. Benefica ar fi fost testarea a jumatate din populatie, dar nu avem bani decat pentru alegeri.

 2. Este limpede ca nu exista oferta electorala si ca partidele rotesc -in mare parte- incapabili/incompetentii care
  au adus aceasta situatie politica, peste care se suprapune pandemia. Realitatea este cea semnalata, solutii nu
  se contureaza….Nu trebuie abandonata speranta,dar -de moment- suntem la stadiul de cautare si rezultatele nu apar.Evident, nu avem ce astepta din exterior……

 3. domnule, toffler avea dreptate n cartile sale, desi viitorul accelerat l ar fi surprins si pe el. mumiile egiptene ca si lenin visau la nemurire prin impaiere. asa si „clasa conducatoare” actuala, formata din politruci semianalfabeti. sigur astia (politrucii) sint fatada unor caste hoate si parazitare ce si au pierdut demult credibilitatea. mortu i mort, de la groapa nu l mai intorci. vor fi fiind multi prosti, dar pina cind ? cum ajung ciolacii si mandolinele sa ghideze vietile oamenilor ? ce s ascunde sub sloganul rasuflat „vointa poporului” ?

 4. Poate este momentul sa facem diferenta intre vorbe si fapte . PSD si asociatii (sa nu uitam ca nu au fost de unii singuri ) au promis -marea cu sarea – si toata lumea ,inca mai tine minte cit de frumos aratau la TV programele prezentate de fostul sef de partid , cu ochelarii , posibil ,simbolic asezati pe nas , fara dioptrii , doar asa de amorul artei – .Cit de bine sunau acele cuvinte transpuse pe tabla nelipsita din studiourile TV . Nimic din toate acele vorbe nu au avut corespondent in realitate . Acum , se vede cu ochiul liber , se incearca acelasi lucru .Promisiuni peste promisiuni , ca si cind cineva ar mai crede in ele . Presedintele Iohannis si premierul Orban au facut in aceste citeva luni (ce ghinion am avut cu totii cu aceasta pandemie ) mai mult decit toate guvernarile PSD & com. la un loc si aici introducem si PNL ul condus de catre atit de retrasul din politica – Crin Antonescu , ba chiar si drumul ,sinuos – alunecos , pe care se situase PNL inainte de venirea lui Orban la conducere . In acest moment lucrurile se indreapta vertiginos spre adevarata democratizare a tarii . Autostrazile au inceput sa fie facute , sau prelungit pentru inca zece ani toate intelegerile intre Romania si USA , banii veniti de la americani pentru Centralele atomice de la Cernavoda sunt un fapt implinit , noua relatie cu Franta este si ea de mare actualitate , Autostrada ce leaga, nord -sud , Polonia si Romania dublata de linia ferata ,are si ea finantarea asigurata , banii de la UE tocmai ce vin in tara si respectarea statului de drept tocmai ce a devenit conditie esentiala pentru accesul la aceste sume uriase de la UE . De bine de rau – pandemia – nu ne situeaza la coada clasamentului in Europa si in lume . Deja , la nivel local ,schemele de angajati , mai mult sau mai putin prezenti la serviciu ,se vor reduce drastic . Competenta, va fi, dupa cistigarea alegerilor, cuvintul de ordine .Pina atunci PNL -Orban este nevoit sa faca tot ce poate chiar si unele compromisuri , deja vizibile, pentru a le cistiga . Fara a cistiga degeaba dam din gura . Dupa alegeri altfel vor sta lucrurile . Numai cine nu vrea nu intelege cine este girantul pentru realizarea acestor mari schimbari . Viitorul suna bine nu-i asa ? Alegerile din 6 dec . a.c. ne vor arata adevarul .Un adevar ce cuprinde un PNL undeva la 40 de procente dupa redistribuiri si care va guverna opt ani de acum inainte cu USRPLUS in Romania . Totul dar absolut totul se va schimba .Modul de organizare si functionare al CCR , Corectarea tuturor legilor pe justitie distruse de vechile guvernari , reforma administrativa , reformarea invatamintului si a sanatatii , miscorarea aparatului administrativ , privatizarea sau vinzarea catre investitori romani sau straini (parte a UE ) a tuturor entitatilor economice ce produc pagube materiale etc etc . Doar – ASTEPTAM- 6 DECEMBRIE.

 5. In SUA cum a fost si este in continuare ? ne plac lamentarile. Lasati sa treaca alegerile la termen nici o amanare putand fi justificata si sa poate fi format un alt parlament cu alte majoritati. Dupa trecerea crizei sanitare, speram pana la mijlocul anului viitor , Romania ca avea nevoie de o recladire masiva. Credeti ca PSD-ul si acolitii sa-i ar putea s-o faca ? Unde ende e problema daca vom avea un parlament dominat de PSD + USR-Plus si cine mai doreste ? respctiv in opinia dumneavoastra cine ar putea s-o faca ? tara trebui gestionata si condusa si fiti sigur nu veti avea nici o data ce va doriti, incercati sa vedeti posibilul si lucrurile pozitive.

 6. Urmează luna certurilor TV, ca de țață, ale ciumei roșii contra holerei galbene. Altceva nu se va întâmpla. De treizeci de ani aceleași minciuni și aceleași reproșuri fictive. Mai mergem mult timp în acest ritm cu aceste personaje ce și-au dovedit neputința? De ce să ne prezentăm la vot? Și pentru cine? Nu v-ați plictisit de figurile astea șterse ce nu au făcut nimic pentru voi? Haideți să-i lăsăm fără votul nostru treizeci de ani de acum încolo. Să vină să ne cerșească votul, să ne implore îndurare. Ei, la fel ca Dragnea, nu vor să iasă ca proștii din politică. Ei vor, cu toții, să iasă din politică cu picioarele înainte. A sosit vremea să întoarcem clepsidra. În felul ăsta nu mai putem continua. Zarurile trebuie aruncate!

  • @Lucian Nicolescu _ „De ce să ne prezentăm la vot? Și pentru cine?”

   Nu-i așa că, în locul „certurilor TV, ca de țață, ale ciumei roșii contra holerei galbene”, cum se întâmplă în democrație, ar fi de preferat o dictatură sănătoasă?!

   Dacă nu știți pentru cine se organizează votul/alegerile, permiteți-mi vă rog să vă spun eu: pentru dumneavoastră, copiii dumneavoastră și concetățenii dumneavoastră. Cei nemulțumiți de evoluția României de până acum merg să voteze politicienii care le reprezintă voința și opțiunile. Cei care nu merg, nu au nicio vrere și nicio nemulțumire.

   Așadar, dacă dumneavoastră credeți că unele lucruri se pot înmunătăți în România, ar fi necesar să votați pentru ca aceste lucruri să se întâmple. În cazul în care considerați că niciunul dintre partidele care candidează – și sunt o mulțime – nu vă reprezintă fidel dorințele de mai bine, votați reprezentații aceluia care este cel mai aproape de idealul dumneavoastră social-politic. C-așa-i în democrație… atâta cătă este în România.

   • Aveti senzatia ca cei care merg la vot au puterea, cu votul lor, sa schimbe ceva in politica acestei tari de treizeci de ani? Nu, domnule Constantin. Mergem din rau in mizerabil. Viata noastra nu s-a schimbat cu nimic. Aratam la fel de gri ca pe vremea dictatorului.
    Am votat pentru copilul si nepotii mei. Au plecat pe cai nestiute fara sa se uite inapoi la nimic. Asta e Romania de care imi vorbiti cu mandrie. Romania pustiita si ramasa fara cei mai inteligenti si mai muncitori romani.
    Gresiti daca dumneavoastra credeti ca mi-as dori iarasi sa revenim la dictatura. Dar cu figurile care ne conduc, toate, fara exceptie, nicaieri de treizeci de ani nu mai putem continua. Nu s-a facut treizeci de ani NIMIC si nu se va face NIMIC nici de acum inainte. Nu credeti? Eu sunt convins si astept sa ma sting din tara neputintei si a neputinciosilor „administratori”. Ce a fost aceasta amanare a introducerii starii de urgenta? Frica de alegeri sau neputinta?

 7. „Indiferent de cum va evolua situația sanitară, indiferent dacă vom înregistra sau nu peste 10.000 de îmbolnăviri pe zi sau chiar la 30.000 cum înspăimântător anunță unii, indiferent dacă harta țării se va colora total în roșu”

  Într-adevăr, susținătorii cleptocrației și a PSD, ca cea mai reprezentativă marionetă a sa, speră ca țara să se coloreze în roșu. Adică, PNL să se erodeze la guvernare, iar PSD să se oprească din scăderea în sondaje. Pentru asta vor neaprat, cu orice consecințe, cu un cinism nămărginit, să se amâne alegerie generale.

  De același cinism dau dovadă și prin acțiunile simpatizanților fideli PSD precum Oana Lovin, Codruța Cerva și Iosefina Pascal, care incită la nerespectarea regulilor de protecție sanitară în protestele împotriva purtării măștii. Numărul mare de infectări de acum este și consecința iresponsabilității instituțiilor precum Avocatul Poporului, sau Curtea Constituțională, care în mod vădit au căutat să zădărnicească măsurile guvernului PNL de limitare a pandemiei.

  Or, așa precum spune autorul articolului, numărul zilnic de infectări ar putea ajunge în România la 30.000. În primăvară. Prin urmare, este necesar ca alegerile să aibă loc cât mai curând. …Și, era bine dacă ar fi fost anticipate, precum Președintele Republicii, PNL și URSPLUS au spus încă de anul trecut.

 8. Recrudescenta infectarilor se datoreaza relaxarii din concediile de vara, intrarea in tara a persoanelor fara carantina si teste, inceputul scolilor si universitatilor, aglomerarea pietelor pentru aprovizionarea de toamna si iarna, nerespectarea purtarii mastilor corect, micile petreceri in cluburi si case de vacanta, pensiuni, numar redus de troleibuze si autobuze, tramvaie, poluarea si lipsa de curatenie si spalare a strazilor. De ex.in piete din vara se puteau distanta tarabele si standurile, sau un stand cu marfa, unul alaturi fara, cu geamuri batante pt.aerisire. Din start au transformat pietele in marketuri imense fara aerisire. La fiecare capat de linie, dupa un traseu complet, mijloacele de transport in comun aerisite 15 min si dezinfectate barele de sustinere si ale scaunelor. Multi idioti ne conduc.

  • Daca motivul a fost insa #faraaltmandatTrump! atunci s-ar putea ca virusul
   sa se retraga mult mai repede. Daca nu – nu !
   Cert e ca USR e acum pe caii mari ai lui Biden si deja listele cu rezultate pregatite
   pentru 7 decembrie sunt serios rectificate. Nu mai spun de omul de stat Basescu – bun prieten cu
   castigatorul american . Cred ca saptamana asta o pune deja si pe cealalta fiica , poate si pe Doamna Maria , pe lista de candidati castigatori.

   • @Psihopatolog modest _ „Cert e ca…”

    E adevăra că eu am mai multe îndoieli decât certitudini, dar dumneavoastră sunteți sigur că acela a fost motivul? În cazul acesta, înseamnă că ne primesc și pe noi americanii fără vize, precum pe ceilalți europeni.

    Eu, însă, cred că altul a fost motivul, și anume faptul că Marte a fost în conjuncție cu Venus.

    În ceea ce privește cariera politică a d-nei Maria, ea nu este determinată de înscrierea pe liste, ci de vot. Adică, de cetățenii care o votează, sau nu, pentru că în democrație funcționează dreptul cetățenilor de a alege, a candida și a fi ales.

    • Ma uitam pe niste poze mai vechi, la cum BB, Biden-Basescu, radeau de mama focului, tinandu-se in brate.
     La ce e in USA acum… se promoveaza marxismul, comunismul, divizarea, ura, lupta de clasa si nu in ultimul rand minciuna, pentru ca vorbim de cea mai mare frauda electorala si mint atunci cand vorbesc despre unitate, despre empatie.
     Slava Domnului ca in cateva saptamani il vom putea felicita pe adevaratul castigator si nu pe cel care a spus „I’m sick and tired of smart guys”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro