sâmbătă, aprilie 20, 2024

Încercare de lovitură de stat la Chișinău? Nici măcar nu mai privim cu atenție și îngrijorare

Ni se va spune ca de obicei că România este pregătită pentru orice scenariu la Chișinău. Bucureștiul știe ce face, nu trebuie deranjat cu poziționări publice, analizele sunt făcute de cei mai buni dintre cei mai buni. Fie că vorbim de sprijin pentru reformele din Moldova, extinderea războiului dus de Rusia în Ucraina sau chiar de pregătirea pentru scenarii violente prin care se încearcă răsturnarea guvernului pro-european, așa cum explica ieri Maia Sandu, totul este în instrucțiunile primite de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă sau Marcel Ciolacu. Trebuie doar să citească și să decidă răspunsul Bucureștiului, unul perfect în orice scenariu.

Declarațiile de ieri ale Maiei Sandu privind o încercare a Federației Ruse de a destabiliza situația de securitate și a răsturna guvernarea pro-europeană sunt privite în România mai degrabă cu dezinteres. Și/sau cu câteva râsete pe fundal. Obișnuiți cu atenția și îngrijorarea administrației prezidențiale, la pachet cu limbajul de lemn al Ministerului Afacerilor Externe, ne aflăm de data aceasta în ipostaza în care nici celebrele tweet-uri de 160 caractere n-au mai fost publicate.

Sunt ceva mai bine de 24 de ore de când președinta Republicii Moldova a denunțat un pericolul rusesc iminent. Sigur, amenințarea Kremlinului este constantă, dar pe fondul informațiilor primite via Ucraina, Maia Sandu a ieșit într-o conferință de presă poate și ca un preventive strike, să anunțe public că este la curent și va acționa. Oricum ne-am poziționa în această chestiune, Maia Sandu este probabil politicianul din România și Republica Moldova care nu poate fi suspectat că nu are proprietatea termenilor și dezinformează. Ba din contră, a fost destul de directă de la preluarea mandatului și nici nu s-a fâstâcit pe model “altă întrebare”, fiind o prezență constantă în platouri tv și oferind interviuri cam pe orice subiect posibil la emisiuni pe bune și nu regizate cu ajutorul subvențiilor publice pe model românesc.  

Ceea ce denunță Maia Sandu este o încercare de răsturnare a guvernării pro-europene, cu ajutorul oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și diverse grupări criminale. Ceea ce nu pare deloc neplauzibil, pericolul este constant, iar guvernarea pro-europeană a rezistat șantajelor de până acum. Efectele propagandei pro Kremlin în societatea din Moldova se văd în continuare, exacerbate de sărăcie și nostalgiile altor vremuri, iar capacitatea oligarhilor de a duce laolaltă grupări dubioase, diversioniști și amețiți tulburați bine de propaganda Kremlinului nu este de neglijat.

Și totuși, în România, celebrul privesc cu atenție și îngrijorare al domnului președinte nu a venit încă. Poate este ușor întârziat, cam ca aplauzele de la întâlnirea liderilor europene cu Zelenski, iar în câteva zile, după ce partidul Șor mai organizează un „protest” la Chișinău, va veni. De la MAE nu se aude nimic, iar cel care a prins de veste că ar trebui să reacționeze a fost nimeni altul decât Marcel Ciolacu, șeful PSD. Și nu oricum, ci printr-un privesc cu atenție și îngrijorare pe Twitter, mai așa, pe ascuns, să nu zică familia politică a social democraților sau vreun partener european că nu s-a poziționat de partea bună a baricadei.

Lăsarea reacției doar la Marcel Ciolacu și/sau Partidul Social Democrat e ușor amuzantă pentru un București care cât e ziua de lungă se laudă cu suportul pentru Moldova.

Social-democrații români, cu relații bine cimentate cu oligarhul fugar Plahotniuc, unul din cei doi oligarhi indicați cu nume și prenume de Maia Sandu că vor să răstoarne guvernarea pro-europeană, au cultivat în ultimii ani o relație și cu Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului și noul pariu al Kremlinului. Scriam într-un raport recent la CRPE, Aventurile Ion Ceban în România, despre zecile de întâlniri ale primarului pro-rus cu lideri politici ai PSD, PNL și chiar USR din 2022. Tot PSD are o relație excelentă cu rămășițele Partidului Democrat din Moldova, cândva partidul forte de la Chișinău, al lui Plahotniuc.

Alte reacții n-au prea fost. Instituțional nimic, deși ne-am fi așteptat măcar la un tweet între două pauze ale președintelui. Fostul ministru al apărarii, Vasile Dîncu, spune că e amenințare, da de fapt nu prea e, MAE încă analizează. Cel mai probabil ni se  va explica, ca de fiecare dată, că știm ce facem, nu ne deranjați, este secret, dar facem bine. Veșnica placa românească în care transparența nu e pentru oricine, dar să stăm potol, România este pregătită pentru orice scenariu în Republica Moldova și va acționa.

Revenind la lucruri mai pământene, dincolo de niște acțiuni de bun simț ale guvernării de la București cu impact pozitiv în Moldova, în special în ultimii doi ani, adevărul trist e că suntem mai degrabă dezinteresați de ce reforme se întâmplă în Moldova atâta vreme cât cei care conduc acolo sunt ai noștri.  A fost Plahotniuc al nostru? Așa a fost perceput, n-a mai contat că Moldova s-a scufundat într-o mocirlă cu efecte până în prezent. Încercăm să-l facem pe Ceban să fie al nostru? Ce mai contează că omul își face partid cu finanțări dubioase via Kremlin și e principalul contestatar al guvernării pro-europene.

Însă marea neclaritate pe axa București-Chișinău rămâne oligarhul fugar Plahotniuc și cel mai probabil un motiv pentru lipsa de reacție. Asumarea prostiei cu suportul necondiționat acordat lui Plahotniuc n-a fost niciodată pe agenda MAE sau serviciilor noastre. Primit cu onoruri pe vremuri la București, cu covorul roșu unde Maia Sandu avea ușa închisă, Plahotniuc este din nou indicat că are planuri neortodoxe. Este unul din cei patru subliniați de Sorin Ioniță într-un alt articol pe Contributors că fac jocurile Moscovei. Al patrulea și cu coroniță, pe lângă celebrii fugari Șor și Platon, fiind Ceban, cel cu care s-au văzut liderii politici români de cel puțin 30 ori în 2022.

Și tot dincolo de titlurile de presă de genul România ține lumina aprinsă la Chișinău și/sau promite câte-n lună și stele, partea proastă e Bucureștiul proiectează în relația cu Chișinăul multe din fragilitățile sale interne. Avem capacitatea de a împinge reforme la Chișinău? Adevărul e că nu prea o avem, noi mergem cu pași rapizi înapoi pe ceea ce i se cere acum Moldovei să reformeze (justiție și anticorupție, reforma administrației publice, securitate și drepturile omului, etc.) Suntem pregătiți pentru un scenariu violent la Chișinău? Până la primul tweet s-ar putea să se fi și terminat.

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

  1. Cred că demascarea planurilor Rusiei privind Moldova – în fapt un secret al lui Polichinelle pentru cine trăiește în Moldova sau urmărește scena politică și socială de la Chișinău -, căreia Volodimir Zelenski i-a dat glas, a fost o operațiune elaborată de aducere în atenția mainstreamului Occidental a situației delicate din coasta Ucrainei, adică de pe malul drept al Nistrului.
    Maia Sandu a mai spus-o, dar nu a auzit-o nimeni, Varșovia și Bucureștiul dacă o spuneau – și au mai spus-o la NATO și UE – era sub capitol de inventar. Așa că a spus-o Zelenski în fața Consiliului European. Eu zic că în acord și cu Washingtonul. Așa s-a auzit mai bine, mai clar.
    A urmat ce știm: declarația președintelui Maia Sandu, a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, vizita delegațiilor militare americană și italiană la Chișinău… Întrebare: dacă mâine se face un sondaj în Republica Moldova și în România pentru a verifica la câtă lume a ajuns mesajul de alarmă, care credeți că va fi rezultatul?
    Ca să fiu sincer, m-aș fi așteptat ca aceste dezvăluiri să scoată oamenii în stradă, în primul rând în orașele de dincolo de Prut, pentru a-și manifesta dezaprobarea și dorința de a-și apăra țara, apoi la București, pentru că o astfel de acțiune reușită aducea România la un pas de implicarea într-un conflict cu Rusia.
    Dar, nimic. Nicio chemare a vreunui partid (unele se dau naționaliste, unioniste, ultra-patriotice!) sau a vreunui grup civic. Liniște.
    Atât putem. Suntem practic anihilați ca voință patriotică de propaganda Moscovei.

    • Nimeni din Romania sau din Occident nu s-ar implica intr-un conflict cu Rusia pentru Moldova. Cel putin nimeni dintre cei care inteleg cate putin din geopolitica.

      Conflictul din Ucraina a retrasat coordonatele geopolitice. Nici un politician roman nu-si permite o bulversare a liniilor de politica externa de dragul unei idei de unire. Intai unire si apoi vedem cum absorbim Moldova in Romania si o aparam. Iar ambiguitatea strategica a Europei de Vest este bine cunoscuta si larg observabila in Ucraina. CIne din Europa civilizata si-ar dori sa se lege la cap si cu Moldova?

  2. Cătălin Avramescu:
    Întotdeauna este bine să verifici. Aşa am făcut şi eu. Am acuzat în repetate rânduri că regimul de la Bucureşti este, în realitate, de partea lui Vladimir Putin şi împotriva Ucrainei. Dar acelaşi regim pretinde, în presă, că a „condamnat agresiunea Federaţiei Ruse”. Aşa că este doar o singură cale să vedem cine are dreptate. Am întrebat trei distinşi profesori de ştiinţe politice. Unul este chiar specializat în studii ruse. Discuţia cu ei mi-a adus informaţii interesante.
    Momeala a fost aruncată de subsemnatul. „Cred că în ciuda declaraţiilor publice ale Guvernului, de fapt România a adoptat o linie anti-Ucraina”. Mă aşteptam la ceva obiecţii. Eventual proteste. Critici. Nimic. „Dar nu era clar de la început?” – mi-a răspuns unul dintre specialişti.
    Doi dintre ei vorbiseră de curând cu mai mulţi generali din „servicii” şi din „armată”. Mi-au mărturisit că au fost şocaţi de reacţiile respectivilor: „Rusia va învinge!”. Indivizii erau, visceral, anti-occidentali. Americanii, în opinia lor, erau nişte nenorociţi. „Ne-au furat!”. „Cu ce ne-am ales de pe urma lor?”.
    M-am prefăcut mirat. Cum este posibil? Răspunsul a fost previzibil. „Elitele politice din România, provenite din structurile totalitare, au perpetuat modul de gândire, anti-liberal şi anti-occidental, al predecesorilor comunişti”.

    https://www.bursa.ro/guvernul-pro-putin-de-la-bucuresti-05430945

    • Exemplul oferit noua nu este purtator de un adevar ce ar ingloba in totalitate nici conducerea tarii si nici cetatenii ei cum dealtfel nu poate fi parte, ca un intreg, din preferintele unor militari sau politicieni .Romania , Premierul Ciuca , Presedintele Iohannis ,stiu,foarte bine ce carte a politicilor externe trebuie apasata in astfel de momente .Harta ne arata exact tot ceea ce poate face Romania spre a ajuta Rep.Moldova si Ucraina .Politicile tacute sunt de preferat si ele exista chiar daca nu sunt aduse in fata publicului larg . Nu problema armamentului ce ar trebui transportat vezi doamne prin Romania este baiul .Contributia Romaniei este cu totul alta .La nivel de inteligence Romania contribuie mai mult decit sute de tancuri in lupta .Romania nu este in situatia Poloniei .Romania deja are componente militare (scutul de la Deveselu ce conform zicerii rusilor poate fi rapid transformat sau capacitat cu lovituri nucleare , sistemele Mamba si Patriot ,tancurile Leclerc , avioanele F16 modernizate si mai toate capacitatile ajutatoare la un loc, capacitati pe care Rusia nu le vede cu ochi buni. Romania are, pe linga toate acestea, un numar de cel putin 100 de mii de militari , pe diferite arme , cu specializari atasate armamentului occidental deja existent .Nu in ultimul rind ,Presedintele Iohannis nu este „un tobosar ” si nu face zarva inutila doar spre a impresiona pe cineva .Rolul Romaniei este stabilit de multa vreme .„Tace si face” este dictonul cel mai favorabil natiunii romane in acest moment de cumpana . Fara sa vrem suntem inconjurati de simpatizanti ai Rusiei fie ei doar pentru putina vreme . Ungaria , Serbia si oarecum si Ucraina au avut mereu probleme cu Romania asta ca sa nu mai vorbim de Rusia ce cindva isi mutase citeva divizii impreuna cu ungurii la granitele anilor 70 . Arta de a face fata acestor probleme nu poate fi schimbata doar de dragul unora sau altora . Lasam „guralivilor ” sarcina asta . Noi doar ne facem datoria .Mereu vor exista si dusmani chiar in rindul cetatenilor Romaniei .Asta nu exclude atasamentul majoritar exprimat de cetateni si de politica(politicienii) la virf fata de toate actiunile Occidentului . Romania nu are de ales spre deosebire de altii ce au pariat gresit si acum regreta si incerca sa isi justifice mincinos actiunile .

      • „Nu in ultimul rind ,Presedintele Iohannis nu este „un tobosar ” si nu face zarva inutila doar spre a impresiona pe cineva .Rolul Romaniei este stabilit de multa vreme .„Tace si face” este dictonul cel mai favorabil natiunii romane in acest moment de cumpana ”

        Chiar asa???
        Poate ca ar trebui sa revedeti comentariile la acest articol cu evidente ale guralivitatii mojice/grosolane a schiorului la adresa UK si a Theresei May pe care le-am dat.
        Tacerea schiorului cred ca este impusa, ca sa nu mai faca inca vreo alta gafa intentionata sau nu sau sa comenteze cu „ghinion”.
        Si mai ales acum, in contextul cu cacealmaua si fiasco-ul cu Schengen.

    • „regimul de la Bucureşti este, în realitate, de partea lui Vladimir Putin şi împotriva Ucrainei. Dar acelaşi regim pretinde, în presă, că a „condamnat agresiunea Federaţiei Ruse” –La fel ca „regimul” de la Bruxelles sau din alte capitale europene mari. Vedeti, a fost nevoie ca Zelensky sa apara si sa declare in Consiliul European faptul ca R. Moldova este in pericol, pentru ca urechile birocratilor europeni sa auda. Ce-i drept, sunt si oameni mai „in varsta” acolo care nu mai aud asa bine ca in tinerete. Regimul neo-securistic de la Bucuresti joaca la randul lui tot dupa partitura unora dintre „elitele” europene, care se coyesc mult pana sa recunoasca agresiunea rusa sau sa trimita arme grele acolo. Sa fim seriosi si foarte, foarte realisti, daca n-ar fi fost SUA+UK, Europa poate nici n-ar fi recunoscut agresiunea rusa si nici n-ar fi sprijinit Ucraina. S-ar fi limitat sa „condamne” vehement invazia rusa si cam atat. Insa asa, au fost fortati de imprejurari, iar cel mai bune exemplu de neincredere in europeni a fost aruncarea in aer a tevilor NS1 si NS2 de catre americani. Domnule Felea, va rog, povestiti-le si „copiilor” de pe Contributors despre adevarata fata a Europei ca sa stie si ei.

  3. Rep Moldova este cea mai bine protejata natiune din acest perimetru ce cuprinde si Romania ea fiind aparata , de facto, de Ucraina si Romania .Ceea ce Maia Sandu ne spune este posibila aparitie unui atac platit din exterior dar facut cu ajutorul unor cetateni ce inca locuiesc in Rep.Moldova .Practic M.Sandu nu face altceva decit sa taie avintul nasabuit al unora .Mica armata moldovenesca are factorii de decizie instruiti in Occident si garantia oferita de acesta de a proteja Republica .Rusia nici nu poate si nici nu vrea sa intre cu trupe de linie in Rep.Moldova .Daca lucrurile se agraveaza si cineva incerca sa atace institutiile Statului totul devine un bun prilej de a confisca depozitul de la Cobasna .Rusia nu poate aduce nici trupe si nici nu poate bombarda Rep. Moldova .Ucraina apara, ca si prima linie, Republica ce apoi se va apara singura daca Occidentul ii ofera sisteme de felul Mamba si Macron sigur va face asta . Germania deja ofera citeva blindate Piranha. Practic Rep Moldova va f inarmata total . Maia Sandu este singura care poate face asta. Romania are si ea tot interesul sa isi asigure o dubla sau pe alocuri o tripla aparare. Cit despre presupusa ofensiva a rusilor in Ucraina lucrurile stau in cu totul alta formula militara .Putin se pregateste oare de un razboi pe intrega linie de demarcatie ? 1200 de KM ce trebuiesc atacati simultan cu forte ce ar trebui sa inglobeze peste 1000 de tancuri , peste 500 de aviaone , sute de drone , si de alte capacitati de lovire aeriene , terestre , maritime si care pot in adincime ca sa zdrobeasca , in prima faza , toate centrele de comanda ale armatei din Ucraina , concomitent cu aducerea in aproiere a navelor de razboi spre a putea ocupa cu un desant maritim terestru Odessa fara de care nu poate cuceri toata Ucraina ,vor fi absolut necesare in prima faza In acelasi timp Rusia trebuie sa isi pregateasca si al doilea zid de aparare in caz de nereusita .. Rusia este nevoita sa tina seama si de posibila implicare ,directa ,a popoarelor ce au cetateni de etnice proprie in Ucraina si care se vor uni spre a-si apara cetatenii nativi .Totodata Rusia trebuie sa tina seama si de loviturile ucrainienilor ce acum pot lovi la distanta centrele de comanda ale rusilor .O ofensiva trebuie sa aiba ,ca si numar de militar ,cel putin de 3 ori mai multi ca adversarul .Adica :Rusia ar trebui sa aiba in lupta miminum 1.500.000(si alti 500 de mii in liniile din spatele frontului ) de soldati cu echipamente si tehnica de lupta individuala pe linga toate celalalte categorii de armament.Credeti ca Rusia datorita coruptiiei, ce a musamalizat evidentele si care a indus in eroare „Centrul” atunci cind li s-a cerut situatia la zi, poate aduce astfel de forte in Ucraina ?Eu unul ma indoiesc .Vor ramine fata in fata. Pe alocuri vor cuceri si recuceri diferite puncte cheie cind unii cind altii .Abia in momentul in care (daca se va materializa )Occidentul aduce tancuri ( fara avioane este imposibil sa le aduca )situatia se va modifica dramatic .Deosebit de importanta va fi cuvintarea lui J.R.Biden din 22 februarie a.c. in Polonia . Cine stie poate chiar toate avioanele MIG (Romania are destule si Polonia la fel )vor fi oferite Ucrainei .Intre timp poate au fost si olecuta modernizate .Cit despre ofensiva totala ar fi bine sa ne mai gindim .Niciuna dintre parti nu are cu ce face asa ceva .

  4. Dar Romania a ajutat cetatenii moldoveni sa capete pasapoarte romanesti. ;)
    Imi amintesc cum pe strada Nicolae Iorga erau multi ciorchini de fete absolut superbe care vorbeau in romaneste dar si rusa care asteptau sa intre la serviciul pasapoarte.
    Moldovenii au o blandete in vorba dar si in comportament.
    Exista ceva statistici publicate cu privire la cetatenii cu dubla nationalitate: romana si moldoveneasca?

    • @Durak: in citeva ocazii, pentru niste AT pentru CE, mi-am trecut in CV-ul tip EuroPass, la rubrica „limbi straine cunoscute”, si limba moldoveneasca.
      Mi s-a cerut sa refac CV-ul si sa nu-mi bat joc de evaluatori ?!?!…dar eu eram foarte serios si foarte legal, cred.

  5. Ce este asa greu de inteles?!! Dupa 1990 la guvernare au venit indivizi formati cu propaganda rusa in fata. In Ro, inca nu exista democratie si economie de piata adevarata, ci o spoiala. Situatia de acum conflictuala este complicata. Singurul presedinte care a evaluat corect actiunile Federatiei Ruse a fost T.Basescu, cu sintagma Marea Neagra va deveni un lac rusesc si a sustinut unirea cu R.Moldova. Ca a fost catalogat ca a facut politie politica si eliminat din toate arata ca nu a fost un lucru intamplator. Si altii au facut si mai si, si ocupa azi functii publice in stat.

  6. Moldova nu e deloc bine aparata, ba din contra, e foarte vulnerabila la un atac intern din partea unor structuri pro-ruse, Shor, plahotniuc, etc. Practic nu are armata, iar societatea civila e foarte slabuta. In plus au ghiuleaua de picior numita Transnistria, un teren de joaca al comunistilor rusofoni, care scapa de controlul R. Moldova. R. Moldova ar trebui ajutata concret si mult, nu doar cu vorbe „atentie si ingrijorare”; bineinteles astfel de ajutoare nu se anunta mereu public, dar ele sunt necesare. Ajutata cu instruire militara si de contra-informatii, cu gaz si energie, cu bani pt plata salarilor si pensiilor pt a nu aparea miscari sociale. Si trebuie inarmata cu tancuri, rachete, artilerie si avioane. Cine sa o ajute? In primul rand Romania, dar si UE, USA.

  7. Majoritatea asa ziselor elite romanesti a disparut in anii 90. Dupa anii 60 nu au mai aparut elite pentru ca scoala era de asa natura (atat de proasta din anii 80 incoace) incat nu aveau cum sa apara. Cei cativa se tem de concurenta celor pe care ii invata si le dau la cap cat pot. Vezi universitatile si spitalele. Si marea majoritate a celor care au posibilitati isi fac calcule cum sa-i trimita in afara dupa ce termina liceul. Va rog sa faceti o investigatie cati olimpici internationali din Romania mai sunt in tara sau cati s-au intors. Iar daca ati face un sondaj cati romani s-ar inrola daca am fi atacati de rusi, nu cred ca veti depasi 10%. celor mai multi le este indiferent. Si mare parte de vina o poarta televiziunile care au ingropat sentimentul national.

  8. Ar putea fi si explicatii mai simple.
    Ca ai nostri nu cred ce s-a spus despre pericol, ca ar putea fi o alta incercare de a starni reactii, sau ca ar fi lucruri cunoscute deja pentru care s-au stabilit masuri secrete care nu pot fi divulgate in presa (cum facuse si Bunica cu armamentul trimis in RM pt lupta contra RT).
    Pe de alta parte, Transnistria poate fi Donbasul nostru, deci pretextul de atacare al RM (nu al nostru direct, pt ca suntem in NATO) cf art 51 din Carta ONU. Asta ar fi cel mai grav deoarece ar indeparta definitiv speranta de unire a romanilor.
    Nici pt moldoveni situatia nu e simpla, premierul lor a demisionat, oare de ce?
    Asa ca e bine sa mai asteptam putin sa vedem ce se intampla si sa reactionam in cunostinta de cauza.

    • „Transnistria poate fi Donbasul nostru”

      Numai 30% sunt ruși în Transnistria. Alți vreo 30-35% sunt ucraineni, iar restul ”moldoveni”, fie ei și pro-ruși.

      Înainte de 2014, rușii și ucrainenii făceau front comun, ceea ce nu mai e valabil astăzi. De asta e și liniște, în prezent, în Transnistria: rușii au sub 3.000 de miitari acolo, pe care ucrainenii îi termină într-o singură noapte, cu tot cu regimul de la Tiraspol. Care va trebui să fugă la Moscova folosind aeroportul din Chișinău, că așa e viața 😀

        • Rușii au intervenit deja în Transnistria. De asta au aproape 3.000 de militari acolo, militari care prin grija Germaniei și a Uniunii Europene au statut de trupe de menținere a păcii. Înainte de venirea la putere a lui Putin și a lui Merkel, Rusia se angajase să-și retragă trupele din Transnistria, la summit-ul OSCE de la Istanbul.

          După ce în anul 2000, Putin a ajuns președinte în Rusia, în 2001 în R.Moldova a fost instalat președinte Vladimir Voronin, care a declarat că ”retragerea trupelor rusești nu mai reprezintă o prioritate a Republicii Moldova”. În 2005, fosta secretară UTC Angela Merkel a fost instalată și ea cancelar în Germania pentru 4 mandate consecutive, până în 2021. Susținând în permanență menținerea trupelor rusești în Transnistria.

          De când mențin rușii pacea în Transnistria, populația a scăzut de la 550.000 la 360.000 de mii. Suprafața ”țării” e un pic peste 4.000 kmp, aproximativ comparabilă cu suprafața județului Dâmbovița, unul dintre cele mai mici din România. Pentru comparație, suprafața exclavei Kaliningrad e de peste 15.000 kmp.

  9. Ce sa-i faci… unii PROCESEAZA mai greu. E normal la varsat Lor.
    Eu cred c-au mai existat si alte diverse Reactii la mascaricii politici si militarii de parada ai unei minuScule armate in mod deliberat dezarmata de toti acestia si folosita in alte scopuri decat pentru care a fost creata.

    Concluzia ca Maia Sandu exagereaza si vrea sa-i manipuleze pe ei?, ;), carevasazica, ca daca ar fi adevarat ce spune NU ar fi spus-o si ar fi rezolvat ea singura mai intai problema expusa!
    (nu stiu ce fel de parteneriate poate avea cineva cu asemenea indivizi, in frunte cu iohannis; care reactioneaza dupa ce Statele Unite ale Americii au reactioneaza – nici nu cred ca merita sa fie Considerati ca toti ceilalti europeni!
    ceea ce in mod evident NU sunt.

    • Marog, nu stiu nici macar daca ar fi vorba despre antipatie in cazul marii majoritati, cat despre INDIFERENTA fata de moldoveni in general – … – fata de rep.moldova si problemele ei reale in particular manifesta o falsa grija pentru a putea Juca PROBLEMA in vreun folos (eventual personal), acum, ori candva in viitor.
      Un stat esuat, din toate punctele de vedere, dupa cum constata pana si seful celui mai sarac, inapoiat si fara niciun viitor stat din Europa…

      Lipsa de EMPATIE reala e cat se poate de vizibila la marea voastra majoritate si se reflectata prin ei, in tot spatiul public si privat, deoarece am mari indoieli ca faceti parte din aceeasi natiune, ori ca ati ajuns la nivelul necesar pentru a face parte din aceeasi Natiune voi intre voi. Privind la empatia fata de UCRAINA provocata de invazia lui Putin, in tot Occidentul si in mod particular in Europa, incapacitatea voastra de a empatiza in mod real cu cineva, fara a maimutari, ridica mari semne de intrebare.
      (legate ? de apartenenta vostra reala la cultura si civilizatia europeana, in primul rand, nu la gravele vostre probleme de constiinta, dezv umana, a incapacitatii de a constientiza si alte probleme psi)

  10. Deja Rep.Moldova este europeana . Summitul Comunităţii Politice Europene, la care sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guvern va avea loc la Chisinau undeva spre luna Iunie a anului curent .Macron gireaza aceasta intilnire ce aduce in centrul deciziilor politice toate natiunile Europene aspirante la statul de membru in UE statut ce deocamdata nu este atins . Astfel, la Chișinău sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.Aceste natiuni se declara in integralitate sustinatoare ale Ucrainei .Practic se formeaza o alta Confederatie de state ce are in comun un ideal European si care impreuna cu SUA si aliatii vor determina viitorul intregii Europe unite pe modelul fostului Imperiu Roman .Istoria se schimba cu repeziciune si toate acestea se intimpla multumita Rusiei care a atacat Ucraina . O eroare de asemenea proportii nu a exista vreodata in Istoria rusilor. Nici Istoria universala nu a consemnat niciodata existenta unei astfel de actiuni total necugetate.Efectele invaziei din Ucraina sunt dezastruoase pentru actuala conducere a Rusiei .Coruptia, pe segmentele militare si energetice din Rusia ,a facut ravagii.Marturie stau decesele inexplicate si inexplicabile ce au atins un numar foarte mare de fosti generali si de fosti sefi de Agentii Energetice . Occidentul se uneste si se decupleaza in intregime de Rusia .NATO isi mareste capacitatile militare si veniturile obtinute ( procent din PIB) si in acelasi timp aduga doua noi natiuni (Finlanda si Suedia)in siajul lui impreuna cu preluarea tuturor deciziilor militare din NATO-ul European . UE isi adauga si ea , pe un culoar al aderarii ,Rep.Moldova si Ucraina .Deciziile juridice, economice,sociale si politice se iau acum la Bruxelles. Guvernele nationale sunt obligate sa puna in practica toate aceste decizii comune .Germania si Japonia se pot inarma si pot deveni doua mari puteri nucleare fara ca vreo natiune sa mai poata comenta .UE se federalizeza rapid .SUA isi vinde armamentul si gazul lichefiat si ofera in contrapartida armament Ucrainei . Toate natiunile europene isi refac stocurile ,,pe segmentul militar, pe masura ce vechile capacitati sovietice sunt distruse in Ucraina . O noua Armata Europeana apare si inlocuieste structurile militare NATO ale SUA in Europa .Cine naiba credea ca toate acestea sunt posibil de facut ? Iaca cum o simpla decizie eronata a rusilor(probabil provocata ) ne aduce, in fata ,o cu totul alta realitate .Ceea ce vedem ca se intimpla in aceste zile incarcate de istorie pura intrece orisicare forma de imaginatie .Asa cum in 1989 Germania a platit„ Unificarea” tot asa se intimpla si acum . Sumele de bani puse in joc sunt uriase .Desigur ,unii dintre noi au mai aratat adevarul de-a lungul ultimului an si au anticipat multe dintre cele acum aparute . Capcana a functionat .

  11. Stimate Samaritene, Europa se intinde panala Muntii Urali.Intalnirea de la Chisinau cu sefii de state europene ar trebui sa puna pe tapet Unirea cu Romania. Are curaj, presedintele KWI, sau ministrul de externe, nici vorba, or sa bage capul intre umeri si o sa faca sluj. Din pacate, Romania nu mai are ca in trecut, adevarati barbati de stat si politicieni patrioti, ci niste caricaturi!

    • Intr-adevar ne lipsesc mari bărbați de stat. Dar și femei.
      România a avut în trecut si mari femei de stat. Fără regina Maria (și o groaza de noroc) nu cred ca ieșeam prea bine din vâltoarea de la începutul secolului trecut.

  12. Cred ca voi spune niște banalități dar este poate timpul sa privim în oglinda și sa vedem realitatea asa cum este.
    1. In România nu exista politicieni nationalisti. Acest cuvânt pare azi perimat dar când toate marile puteri, mai putin amenintate decat noi, se simt îndreptățite sa pedaleze pe nationalism noi stam cu căciula în mana și așteptăm să decidă alții în chestiuni care ne privesc în mod direct.
    2. Pentru marile puteri occidentale (USA și EU) republica Moldova prezintă un interes minor. Nu are o poziție strategică importantă (nici măcar ieșire la mare), armata, resurse naturale și nici măcar resurse umane. Basarabia (prefer acest cuvânt, desi a fost inventat de rusi, dar in perioada interbeiica Romania l-a acceptat, Republica Moldova este o doR provincie romanesca ocupata temporar) nu este importantă nici măcar în contextul războiului din Ucraina. Ea devine o problema de rezolvat doar după o victorie clara a Ucrainei, care ar duce la evacuarea rușilor din Transnistria și probabil cedarea acestui teritoriu către ucraineni. Povestea unui schimb pentru Bugeac rămâne doar un vis frumos in care nu crede mai nimeni. Pentru moment ajutorul economic către Chișinău este extrem de mic.
    3. Unirea cu România se va face când basarabenii vor voi asta. Ori dincolo de dificultatea ștergerii a150 ani de rusificare (mai ales cei de după 1944) cel mai mare obstacol este inapetenta birocrației locale de a închide prăvălia. Cati politicieni romani vor sa facă o reorganizare administrativa in Romania și sa reducă numărul de județe și comune? Și au peste 60% in Parlament. Credeți că un astfel de fenomen nu exista în Basarabia? Sa nu uitam ca în perioada interbelica regatul roman a făcut greșeala de a aduce administrație românească din alte provincii, în special din Oltenia, ceea ce a trezit resentimente chiar și printre basarabenii devotați cauzei românești. Basarabia are guvern, o administrație centrală si locala proprie, etc oameni care se simt importanți deși sunt reprezentanții celui mai sărac stat din Europa. Aceștia sunt principala piedica.
    Basarabenii vor voi unirea doar când le va ajunge cuțitul la os și când România va avea lideri credibili, carismatici, hotărâți și naționaliști.

    • Interesanta emisiune azi la Europa FM, din Chisinau – e pusa pe site. Presedindete comisiei de aparare din parlamentul RM a adus in discutie un aspect la catre putini ne gândim probabil: dincolo de ajutorul de care ei sunt mai recunoscători si multumiti decât cei de la noiî care nu prea au cum sa cunoască detaliile la fel ca ei, Romania trebuie sa înceapă sa duca o lupta pt. a cuceri si inimile si mintile moldovenilor peste nivelul dus de ani de zile de rusia – propaganda dar nu numai. Dădea exemplu ca Discovery sau alte canale de ex sunt preponderent in rusa, disponibile gratuit. Media rusa predomina soft si hard pe toate palierele culturale si dincolo de simple televiziuni de stat.
      Interesant punct de vedere din interior. Desi la început au răspuns cu teama publicului roman care aborda subiectul ro-rm mai mult sau mai putin inteligent dar liber si fara teama de repercusiuni, ca pana la urma nu pe noi ne ameninta putin cu transnistria, la un moment dat s-au destins si cred ca au uitat pt. cateva minute ca sunt totusi in RM si nu in RO. Omul s-a declarat unionist.
      Da, 150 de ani de rusficare ies greu din cultura, si nu cu forta ci prin exemplu.

      • De ce România nu e capabilă să folosească inteligent soft power ul? Poate din cauza faptului că nu e prea inteligenta privind la cei care-i umplu instituțiile abilitate. Poate pentru că e sabotata cu perversitate de care cei care umplu instituțiile statului cu astfel de nulitati, incapabili să simtă ceva, omenește, pentru România pe care o parazitează satanic.
        Romania nu are nici măcar bănci în rep.moldova, prin care să investească și să finanțeze, nu are decât o singura televiziune privată, dacă nu mă înșel, care a trecut Prutul (rușii au vreo 10).
        Dezinteresul e cat se poate de clar fata de moldovenii general.
        Cred că vorbim in termeni reali de primul stat din Europa care-și sabotează singur, fără să-l oblige aparent nimeni, fara sens, fara sa fie obligat de vreo Situație sau conjunctura, propriu său teritoriu national locuit de moldoveni.

  13. Ca state vecine dar separate si de contextul European problema numita „Unirea ”nu este inca de actualitate .Dincolo de preferintele cunoscute , ca si procente exprimate sau dincolo de exceptionalitatea evidenta a Presedintelui Republicii doamna Maia Sandu ,vedem cum urmatorii pasi ai Republicii Moldova nu acopera si unirea cu Romania .Motivele sunt dublate .Chiar daca emotional cetatenii Romaniei ar dori sa accepte unirea cu Rep.Moldova nu acelasi lucru il putem observa si la politicul din Romania daca ne uitam dincolo de declaratiile de moment .Unirea Rep.Moldova cu Romania ar schimba total scena politica actuala din tara .Doua milioane de cetateni cu drept de vot ar incurca intreaga scena politica romaneasca .Pe de alta parte Romania are nevoie de Rep.Moldova si de Ucraina ca zone tampon intre noi si Rusia iar renuntarea la neutralitatea Rep.Moldova are ca scop si protejarea Romaniei .Desigur, in perspectiva ,ne putem gindi si la unirea celor doua entitati statale dar deocamdata sa admiram eleganta cu care Maia Sandu isi aduce alaturi intrega lume civilizata si sa urmarim pasii prin care „inimoasa” sef de Stat discuta, de la egal la egal, cu mai marii lumii .Blinken parca nu se mai oprea in a lauda si a sprijini micuta Republica Moldova dar totodata si pe mareata ei sefa de Stat .Probabil Rep .Moldova va deveni depozitul de armament al intregului Occident in aceasta parte de lume dupa ce Ucraina „ va pune gheara ” pe depozitul rusilor de la Cobasna .Singurul impediment ar fi doar aparitia unei declaratii prin care Rusia isi alipeste Transnistria pe deja stiutul model din Ucraina .Cele doua discursuri de peste citeva zile ale lui Putin si J.R.Biden ne vor lamuri .Sa vedem si cit de mare este forta Chinei ce ne spune cum ca ar avea un plan de pace ce ar trebui sa se suprapuna peste cel din SUA si UE probabil plan ce va contine si aparitia unor forte internationale de pace pe un aliniament acceptat de toata lumea .Rusia nu poate intra in ofensiva nu are aceasta capacitate .Singura solutie ar fi crearea , pentru o vreme , a unui aliniament de demarcatie .China are si ea tot interesul sa faca asta .

  14. Problema cu Moldova dpdv al Rusiei nu este numai militara ci si una comerciala.
    Odata cu pierderea Georgiei, de unde o sa mai aibe Rusia vin si coniac foarte bun la preturi mici daca nu are si Moldova?
    :))
    Inflatia si cosul de comparaturi ar urca la cifre astronomice? :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Damian
Alexandru Damianhttp://contributors.ro
Alexandru Damian este director de programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro