marți, mai 24, 2022

Încheierea unui blestemat ciclu istoric

Duminică electoratul, iar ieri completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție au făcut ceea ce ar fi trebuit să facă în mod obligatoriu în primul rând conducerea, dar și membrii de rând ai PSD. Aceasta dacă respectivul partid ar fi fost unul cu adevărat democratic. Și atât conducerea cât și membrii lui ar fi avut simțul responsabilității și ar fi înțeles realitatea.
Dreptul și dreptatea românilor, dar și dreptatea justiției l-au înlăturat de pe scena politică ca și din viața românilor pe insul care începuse să se creadă hărăzit, dar și îndreptățit a fi un al doilea Ceaușescu. Și chiar dacă peste câteva zile atât de anacronica și politizata Curte Constituțională, “primenită”cu judecători puternic încatenați politic, așa cum sunt domnii Stan, zis Giani, și Deliorga, ar putea face cine știe șmecherie de natură să îl facă scăpat pe individul care a aruncat în derizoriu funcția de președinte de partid politic și și-a bătut joc de România, numitul Dragnea Nicolae Liviu tot același lucru rămâne. Un coșmar, un accident teribi al istoriei. Un nimic. Care a fodt astfel cu sprijinul și în aplauzele partidului. A baronilor locali și județeni, a șefilor de filiale, a celor care tăcând au primit tot felul de recompense. Funcții, bani, privilegii.
Poate că nu întâmplător viața a făcut ca ultimele clipe din viața sângerosului dictator al României cu care voia imens să semene Dragnea să se petreacă la Târgoviște, iar ultimul mare miting din cariera politică a moștenitorului său într-ale abuzului și nesimțirii să se consume tot acolo. Semnificând astfel încheierea rotundă a unui ciclu păgubos, coșmardesc din istoria țării.
În cazul în care PSD ar fi fost o forță politică responsabilă, având în frunte adevărați oameni de Stat sau măcar ființe raționale și nu negustori, precupețe, îmbogățiți peste noapte, aventurieri și traseiști politici care să își închipuie că dacă mai măresc ici-colea pensiile și salariile au dreptul să își bată cum vor ei joc de viața și existența românilor, Dragnea nu se mai afla demult în fruntea acestei formațiuni politice. Astfel, coșmarul trăit în ultimii ani și jumătate de România s-ar fi încheiat cu mult mai devreme. Iar pentru asta întreaga suflare social-democrată in România trebuie să răspundă. Un prim pas se cuvine să fie părăsirea urgentă a puterii.
Nimeni nu ar trebui să uite mulți ani de acum încolo că liota de semi-analfabeți, semi-docți, agramați, siluitori ai limbii române și deținători de diplome universitare, în cea mai mare parte cumpărate de la universități de mâna a doua , uneori chiar de doctorate traficate sau plagiate, au preferat lașitatea, minciuna, amăgirea că votul greșit al românilor din decembrie 2016 le-ar fi garantat pactul cu veșnicia. Și asigurat dreptul de a încălca demnitatea și adevăratele aspirații ale românilor. Dorința acestora de a fi cetățeni ai Europei. demni, respectați cu adevărat și nu doar la modul trâmbițat-golănesc profesat de Dragnea, Manda, Vasilescu, Plumb, Carmen Dan, Șerban Nicolae, Nicolicea. Indivizii aștia, dar și alții din care fac parte Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, cu toată disidența ei de operetă au îngăduit ticăloșia de la 10 august și abuzurile Jandarmeriei, transformarea acesteia într-o miliție de partid.
Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării. Individualități și nu gloată livrată cu cinism alianțelor încheiate, tejghetate împotriva firii și cursului firesc al istoriei cu guverne și regimuri iliberale, așa cum au plănuit și făcut-o Dragnea și colegii, complicii lui din PSD. Iată doar un motiv pentru care El Lider Máximo și social-democrații români au primit, prin intermediul votului democratic și copleșitor împotrivă, o primă și grea factură de decontat. Cea de-a doua, primită luni, cade exclusiv în sarcina numitului Dragnea Nicolae Liviu.
Numai că adunate cele două note de plată pun serios la îndoială șansa ca PSD să mai aibă vreun viitor în România. Iar dacă viața și viitoarele confruntări electorale vor face ca PSD să ajungă la lada de gunoi a istoriei, așa cum merită, eu, în nici un caz, nu îi voi duce lipsa.
Și ca mine sunt convins că mai sunt câteva milioane de români liberi.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. Nu pot sa nu citez din clasici:

  http://www.contributors.ro/editorial/tertium-non-datur/

  `….O televiziune tocmai afiseaza titlul // MAZARE A PETRECUT PRIMA NOAPTE
  INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//
  In urma cu vreo luna nici nu puteam visa la o astfel de știre.
  Si brusc mutarea lui Mazare din bungalow la bulău s-a petrecut intr-un moment atat de oportun incat doar pasarile colorate si vorbitoare din jungla malgașă
  ar putea crede ca e doar o intamplare….
  ………………………………………………………………………………………………………..
  …fix martea viitoare un jurnalist va plagia titlul de mai sus scriind asa
  DRAGNEA A PETRECUT PRIMA NOAPTE INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//`

  postare de marti , 21 mai 1919

 2. „Încheierea unui blestemat ciclu istoric”

  În nici un caz!…

  Este o eroare logică folosită adesea drept instrument de manipulare.

  „Blestematul ciclu istoric” s-ar încheia doar dacă ar fi înlăturată guvernarea cleptocrată care a capturat statul după 1990 și s-a consolidat până azi pe arhitectura unui stat de tip mafiot.

  Ori, nu doar că asta nu se întâmplă acum, dar nici măcar guvernul d-nai V Dăncilă nu a fost clintit.

  Am putea discuta despre un nou ciclu odată cu o nouă Republică, adică, în urma revizuirii Constituției și a desprinderii definitive de oligarhii securisto-comuniști care au capturat instituțiile legitime ale statului și conduc azi din umbră destinele României, refacerea mecanismului „checks&balances”, recăpătarea independenței Justiției șamd.

  Nu se întrevede o astfel de evoluție a României în viitorul apropiat. Iar pentru previziuni pe termen mediu și lung lucrurile sunt deosebit de nesigure.

  • @ Constantin
   Aveți perfectă dreptate și mă surprinde sincer faptul că mulți, mult prea mulți, consideră că s-a terminat epoca abuzurilor economice (în primul rând) și a incompetenței, birocrației stupide, etc. etc.
   Adevărata luptă de abia acum începe… este adevărat că este bine că a început!

 3. Daca regimul PSD va continua inca un an si 6 aluni, in loc sa fie eradicat cat mai repede prin alegeri anticipate, Romania va avea si mai mult de reparat la devastarile pe care acest regim retrograd, corupt si imoral le va produce in continuare. Iar Iohannis, inainte de a se visa presedinte in al doilea mandat, sa isi asume greselile impardonabile pe care le-a facut, incepand cu numirea lui Mihalache ca ambasador la Londra, in ciuda semnalelor venite din partea sustinatorilor sai, continuand cu numirea lui Melescanu, seful fraudatorilor votului diasporei umilite din nou in aceste zile, cu numirea fara cracnire a analfabetei Dancila prim ministru, cu indepartarea lui Kovesi de la DNA, cu refuzul seisizarii Comisiei de la Venetia la timp, cu atitudinea extrem de slaba in fata sangeroasei represiuni a romanilor la mitingul din 10 august 2018, cu numeroasele situatii de noncombat de pe urma carora insititutia prezidentiala s-a ales cu prerogative diminuate (care nu erau proprietatea personala a lui Iohannis) si cu umilirea si batjocorirea unor largi categorii de cetateni ai acestei tari. Iohannis prin felul cum a actionat, daca nu a fost complice cu Dragnea, atunci a dovedit slabiciune si lipsa de inteligenta politica. Succesul de la referendum si alte cateva semisuccese nu il recomanda prea bine pe Iohannis in fata milioanelor de cetateni romani care si-au pus sperantele in el. Fara un presedinte estropiat si duplicitar, Dragnea nu ar fi ajuns sa taie si sa spanzure in Romania vreme de aproape trei ani. Daca azi regimnul PSD aflat inca in posesia tuturor parghiilor puterii dispune de atatea institutii ale statului capturate si anihilate, asta a fost posibil intr-o forma sau alta de prestatia lui Iohannis, care a fost nu o data un sparring partner al lui Dragnea, dand nastere la banuiala ca s-ar putea sa joace rolul de bestie neagra pentru uzul propagandei pesediste cu statul paralel. USR sa faca bine sa aduca in prim plan un candidat mult mai bun la prezidentiale, fiindca din cei 6 milioane de oameni care l-au votat in 2014 in 2019 actualul presedinte nu va mai primi voturile necesare pentru castigarea unui nou mandat. Asteptarile de la Iohannis nu au fost nici nemasurate nici nerezonabile. Oamenii si-au dorit in fruntea statului un aparator al legilor, in fata agresiunii puterii pesediste, care a dorit sa reinvie ceausismul fara Ceausescu si sa scoata tara de pe traseul sau european pentru a o readuce sub controlul retrogradei Russi putiniste, pentru ca in acest fel coruptia si consolidarea structurilor oligarhice neocomuniste in Romania sa se transforme intr-un regim politic de nezdruncinat timp de cateva generatii, precum a fost si regimul totalitar comunist.

  • Domnule @Florian Mirea v-am apreciat intotdeauna comentariile obiective si la obiect, insa de data asta nu m-as grabi sa-l infierez pe Iohannis prea mult pentru ca abia acum am inteles de ce a luat sau nu a luat anumite decizii. Exista riscul ca Iohannis sa fie suspendat daca nu aproba anumiti ministri, iar daca ar fi fost suspendat nu cred ca vreti sa va inchipuiti ce ar fi urmat. Astazi nu mai eram prin Europa. Personal, as vrea totusi ca acest guvern sa continue sa-si taie craca singur pana la urmatoarele alegeri. Poate asa vor realiza si votantii PSD (destul de numerosi de altfel-2 milioane) cat de incompetenti si corupti sunt acesti politicieni care acum se lupta in continuare pentru putere. Eu sunt convins ca la urmatoarele alegeri PSD va cadea sub 10% si va disparea treptat din istorie.

  • „Succesul de la referendum si alte câteva semisuccese nu îl recomandă prea bine pe Iohannis…”

   Ba da, îl recomandă foarte bine.
   Nu mi-i tare drag dl Iohannis, iar legăturile domniei-sale cu dl I Carabulea nu mi-au plăcut nici când era primar, nici când a fost propus prim-ministru.

   Trebuie să recunoaștem, însă, pentru obiectivitate, că la Referendum a riscat și a câștigat. Bravo domniei-sale!

   Știu că unitatea, forța de coeziune a Opoziției, sperie pe cei care încă se află la guvernare, dar este evident că cetățenii s-au săturat să fie furați și acesta este principalul mesaj pe care l-au transmis. Este prea mult, ajunge!

 4. „Aceasta dacă respectivul partid ar fi fost unul cu adevărat democratic. Și atât conducerea cât și membrii lui ar fi avut simțul responsabilității și ar fi înțeles realitatea.” –> prin definitie PSD nu are cum sa fie un partid democratic. Este un partid socialist care are la baza doctrinele lui Marx. Plus ca este urmasul partidului comunist, PSD fiind un partid care nu s-a reformat deloc dupa Revolutie si nu s-a adaptat vremurilor. PSD -ul si simtul responsabilitatii sunt precum doua drepte paralele care nu se intersecteaza niciodata si merg spre infinit.
  Noi ne-am facut datoria si abia asteptam sa votam si data viitoare, insa acum totul depinde de liberali si USR +. Sunt foarte optimist si am mare incredere in Ciolos, Barna si chiar Iohannis.
  Cred ca nimanui nu i-ar pasa daca PSD ar disparea din politica. Sa se duca la naiba!
  Totusi, ar trebui sa discutam un pic si despre ce s-a intamplat in alte state ale UE la aceste alegeri. Colegul meu belgian mi-a zis ca in Flandra au castigat extremistii (Vlaams Belang), iar in Valonia comunistii. In Franta partidul lui Le Pen, iar in Italia Salvini. Socialistii au castigat si ei ceva locuri in PE. Nu vreau sa-mi imaginez in Ungaria sau Polonia cine a castigat. Asadar, Europa devine cam rosie , insa eu sunt fericit ca noi romanii am votat pentru Europa si democratia liberala. Acum putem sa ne laudam pentru ca este o mare realizare pentru Romania, fata de alte state care s-au saturat de Europa si care nici nu au cunoscut Comunismul.

 5. Nu rămâne mult timp.

  Un orizont de cinci ani înseamnă un nou Parlament European și o nouă Comisie 2024. UE.27 nu e un stat, e o Uniune SUI GENERIS bazată pe “principii normative comunitare” ingnorate și atacate de actualul guvern în mâna lui Dragnea/PSD. Până azi nu s-a discutat în spațiul public românesc destul de insistent, nu s-a clarificat cum s-a întâmplat ca eliberarea din naționalcomunismul autohton specific 1989 nu a dus la “lustrația” celor împlicați în atâtea crime împotriva cetățenilor țării. Cum a fost posibil ca din aproape 100% proprietate de stat 1989 la fabrici, intreprinderi, căi ferate, etc peste noapte proprietatea să se schimbe astfel ca terenurile, fabricile, clădirile, mașinile, patentele să ajungă în mâna unor “băieți destepți”, în mâna oligarhilor de azi care fac trafic de influență politică cu ajutorul furtului “istoric” de după 1990, ei sunt proprietari de ziare, medii, etc. Naționalcomunismul- securist a primit 1990 doar o altă etichetă, a rămas cu aceași ideologie, cu aceași violență sălbatică cum s-a văzut la mineriadele FSN/Iliescu și agresiunea din 10 August 2018 la București împotriva “diasporei românești”.

  …,“…Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării. Individualități și nu gloată livrată cu cinism alianțelor încheiate, tejghetate împotriva firii și cursului firesc al istoriei cu guverne și regimuri iliberale, așa cum au plănuit și făcut-o Dragnea și colegii, complicii lui din PSD…. măcar ființe raționale și nu negustori, precupețe, îmbogățiți peste noapte, aventurieri și traseiști politici „….

  Un orizont de 10 ani obligă azi la denumirea priorităților în țară. România are resursele pentru bunăstare. Cred ca învățământul trebuie să primească prioritate azi. Căi ferate moderne sunt necesare în momentul când transportul pe bază de petrol va fi prea scump. Anii 1980- 1989 sunt deja uitați? Devalorizarea monedei 1990- 1997 e un fleac? România nu e în ZE, nu e în Schengen. Cred că autorul spune clar care e dorința cetățenilor români, care e direcția aleasă de cetățeni pentru România europeană.
  In nici un caz viitorul prevăzut de izolaționiștii- naționaliști de ieri, de azi și de mâine.

 6. „Marea majoritate a cetățenilor României vor să fie euro-români și nicidecum inși asimilați forțat populism-naționalismului, izolării.”

  euro-romani ? n-as prea crede, ce ne facem cu „euro-romanii” daca de dezintegreaza EU ?
  Cred ca ‘cititi’ prea multe in votul asta. Antipatia fata de PSD e veche, incepe in 1990, si nu se traduce neaparat in eurofilie si in dorinta de disparitie a identitatii nationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro