miercuri, octombrie 27, 2021

Încurcatele căi ale tehnologiei

Două știri venite la mică distanță una de cealaltă : prima, că Microsoft a lansat o versiune de Outlook pentru Android ( cea pentru IOS urmează să apară, dacă nu cumva a apărut între timp). O a doua, provenind de pe blog-ul Wall Street Journal, susține că Microsoft intenționează să devină acționar minoritar la Cyanogen.

Pentru cei care nu urmăresc domeniul, Cyanogen întreține o variantă separată a sistemului de operare Android. Acesta este un sistem Open Source, însă Google se folosește de controlul pe care îl are asupra codului ( pentru că ei plătesc programatorii) în așa fel încât să își promoveze propriile strategii: prezentarea aplicațiilor proprii ca primă optiune ( de exemplu, Gmail, Google search, Google Maps, YouTube) ; de asemenea integrarea de cod proprietar adiacent în telefoanele dezvoltate cu fabricanții de hardware și alte diverse metode de a monetiza produsele companiei.

Microsoft are însă propriile servicii de oferit; unele destul de puternice ( serviciul de mail a fost multă vreme preferatul mediului Enterprise și probabil încă mai este) altele menținute mai mult pentru a împiedica „fidelii” să meargă la concurență, ca serviciul de căutare Bing, care nu reușește să își găsească suflul după tot felul de strategii și rebrand-uiri.
Într-un fel, am putea să interpretăm această direcție ca pe o recunoaștere a eșecului Windows Phone; rămâne de văzut dacă va fi așa sau nu. Totuși, decizia lor este mai degrabă rațională: lansarea Outlook pentru Android ar putea însemna o încercare de recâștigare a clienților de business care are șanse de succes.

Eu personal nu cred, așa cum era la modă anii trecuți, că device-urile mobile vor înlocui vreodată computerul. Sunt însă anumite aplicații, printre care e-mail-ul, comunicațiile în general , unde smartphone-ul a devenit important. Nu a înlocuit computerul, dar sunt folosite împreună într-un fel de simbioză. Utilizatorul, din ce în ce mai mobil, primește mesaje pe telefon ( nu are nevoie să scoată laptopul din geantă) ; dacă e nevoie de un răspuns scurt, folosește tot smartphone-ul; dacă e ceva de elaborat, se așează la computer. Acest mod de lucru a fost cumva consacrat de Gmail, chiar dacă putem spune că era posibil și înainte ( am avut eu însumi telefon cu Windows 6 sincronizat la Microsoft Exchange, cred că Gmail nici nu exista pe atunci. Însă din considerente de oportunitate, nu a devenit atunci un trend)

Că acum Android domină piața smartphone este un fapt, și probabil Microsoft procedează foarte bine că se adaptează realității. Am mai scris cu ocazia plecării lui Balmer că mă aștept ca deciziile strategice să fie de acum mult mai raționale. Fondatorii companiei au revoluționat odată lumea IT; deciziile lor au fost totdeauna bazate pe această ambiție de a fi deschizători de drumuri în toate domeniile. Acum însă avem o conducere „normală”, preocupată doar de maximizarea profitului și bucurarea investitorilor.

În treacăt fie vorba, am „încercat să încerc” noul Outlook pentru Android ( care e un preview) pe serverul la care lucrez de ceva ani, care ar trebui să fie compatibil cu Active Sync, tehnologia folosită de Microsoft pentru „push e-mail” în Exchange. La mine nu a funcționat, posibil să fie ceva legat de certificate, opțiunile de depanare sunt inexistente în această versiune. Dar probabil că în versiunile următoare va funcționa, fiind vorba de un preview nu am mari pretenții.

Rămâne de văzut cum va evolua situația în cealaltă direcție, legată de sprijinirea Cyanogen. După cum știm cu toții, telefoanele nu sunt ca desktop-urile, ca să îl parafrazez pe fostul președinte. De obicei nu instalăm sistemul de operare preferat pe telefon, ci îl cumpărăm cu sistem cu tot. Deci, dezvoltarea CyanogenMod este cumva condiționată de un producător important de hardware pe care sistemul să fie preinstalat. Ar putea fi Nokia? Asta ar cam însemna renunțarea la Windows Mobile; nu ar fi chiar o pierdere, însă ar exista o mulțime de efecte colaterale. Unul din ele ar fi că Android folosește kernelul Linux, deci vor deveni vrând-nevrând dezvoltatori de Open Source. ( Microsoft deja se laudă că sunt printre cei mai importanți contributori la kernel, fiind oricum nevoiți să scrie cod pentru modulele de virtualizare, pentru a putea rula eficient mașini virtuale Windows pe host-uri Linux și invers) . Altul însă e legat de planurile de unificare a interfețelor, lansate o dată cu Windows 8. Generoase ca idee, aceste planuri au suferit deja lovituri serioase din partea realității neîndurătoare, așa că au fost reconsiderate în noul Windows 10. Folosirea unui kernel Linux pe mobile ar putea însemna și altceva: devreme ce probabil Microsoft va începe să scrie cod pentru acestea, ne vom trezi la un moment dat că vor avea o bază importantă de aplicații ( probabil de enterprise, zona în care stau bine) . De aici până la laptopuri cu procesor ARM nu ar mai fi mult. Desigur, astea sunt doar speculații de-ale mele, dar la un moment dat, când ai la dispozițiile toate cărămizile, e păcat să nu le pui împreună.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

 1. Dar de ce ar trebui sa mearga Outlook pe telefon,sub Android:)))?
  Telefoanele exista ca sa dau telefon
  Tabletele exista ca sa stau in pat sa citesc stirile de pe godlikeproductions.com si contributors.ro ,pt ca restul sunt un imesn desert al Saharei
  Si ma refer la ziarele occidentale nu la cele romanesti,nu exista nimic care sa merite a fi citit acolo
  Fiecare device cu purpose-ul lui:)
  E o foarte mare prostie ce face Microsoft de cativa ani cu Windows,cei de la Apple au avut intotdeauna bunul simt de a vedea ca nu se foloseste serverul ca si workstation-ul si nici calculatorul de acasa pe post de telefon
  Cand o sa ajuns sa-mi unesc cele 325 de filme de pe youtube de pe contul lucian_ilea intr-un film gigant in Avid Studio pe telefon:)))?

 2. Tin minte vremurile cand toti „jmekerii” aveau telefoane mici… cu cat mai mic era telefonul, cu atat mai „jmeker” erai.
  Acum, aceeasi baieti de baieti isi iau telefoane cat mai mari, ca sa poata vedea filme, sa-si poata face „selfies” si sa vada tot boborul ce bine arata ecranul lor retina si ce bine suna difuzoarele stereo cu bass booster (pe scurt, ochiul si timpanul).
  In acelasi timp producatorii se inghesuie sa ofere tablete si laptopuri cat mai subtiri si mai usoare (se pare ca Samsung a scos un laptop care face MacBook Air sa para o caramida).

  Deci care va fi viitorul? Vom umbla oare cu tablete de 27 de inci subtiri cat un carton, eventual facute sul si tinute la subtioara, sau ne vom afisa cu ochelarii VR de ultima moda astfel incat „realitatea reala” sa fie doar o amintire?

  Curat „mestesug de tampenie”! :)

  • Viitorul se imparte in hardware si software cu surse inchise pe de o parte si hardware si software liber de cealalta parte.

   Proprietarii de IA si OMG patentate,pe de o parte,si naturalistii de cealalta parte.

   Cercurile de incredere bazate pe chei publice pe de o parte si restul …

   Moneda clasica de o parte si monedele digitale bazate pe software liber de cealalta parte.

   Cei cu acces la tehnologie de o parte si cei fara acces la tehnologie de cealalta parte.

   Cei cu putere mare de procesare pe de o parte si cei cu putere mica de procesare de cealalta parte.

   • Din fericire, lumea nu e chiar asa maniheista cum spuneti dumneavoastra. Ca si prezentul, viitorul va fi tot … amestecat.

 3. Ma bucur ca au inceput sa apara astfel de articole in presa romaneasca. Pana nu demult, daca voiai sa citesti opinii independente despre evolutia mediului IT, o puteai face aproape exclusiv pe site-urile straine, preponderent americane. Sper ca suntem la inceputul unei etape in care Romania evolueaza de la furnizor de forta de munca ieftina (pentru gigantii IT) intr-un centru care sa contribuie la revolutionarea acestui domeniu.

  • Evident ca si pentru mine site-urile americane sunt sursa primara, pentru ca majoritatea lucrurilor interesante se petrec acolo; unul din motivele pentru care am inceput sa scriu la Contributors este ca, intr-adevar, desi cunosc oameni mai inteligenti si mai la curent cu domeniul decat mine, nimeni nu incearca sa deschida discutia cu „marele public” peferand sa ramana in cercul stramt al celor din domeniu. Or informatia care nu circula nu exista :)

 4. Decizia de a investi in CM e mai degraba o aliniere cu strategia de supravietuire a MSFT ca si entitate relevanta pentru urmatorii ani intr-o lume unde x86 mai este doar o alta platforma si nu „platforma”.
  Marea durere si slabiciune a MSFT in contextul actual pare sa o reprezinte simbioza cu INTEL si efectul de ingradire a dezvoltarii de capabilitati operationale pe platformele limitate masiv de memorandumurile dintre cei doi vendori: platformele ARM.
  Ar fi intr-un fel un pas absolut logic sa deschizi complet ecosistemul .NET si ca o consecinta sa marchezi prezenta pe linux si in mod imediat acces la toate platformele HW suportate, fara sa te traga de maneca d-l INTEL ca in mod deliberat pregatesti un paradigm-shift si devii dintr-o data focusat pe o platforma concurenta.
  Poti rula mono pe linux chiar si pe un Cortex A8 intr-un mod decent la o fractiune de cost, cum ar fi sa deschizi sursa pt .NET si astfel sa te trezesti dintr-o data o optiune de development pe serverele cu ultra-densitate din road-map-ul tuturor vendorilor mari, care au la baza ARM ?
  Si in cazul Cyanogen, tinta pare a fi tot ARM si un kernel care te suporta nativ si peste care vei putea sa faci cross-ul la un mono == acces instant in zona enterprise pe mobile.
  Ecosistemul .NET a fost deja facut open source, tool-urile de development sunt deja accesibile fiecaruia (VS in varianta echivalenta Pro este disponibil oricui), suportul pentru mono a fost declarat si din ultimele commit-uri pare ca se lucreaza masiv la expunerea de native interfaces si access low-level direct.
  Singurul meu regret este ca MSFT nu a facut asta cu 3 ani in urma.

  • Revin dupa o zi cu ultima noutate de la MSFT car enu poate decat sa sprijine cele de mai sus:

   http://dev.windows.com/en-us/featured/raspberrypi2support

   Original in text:
   „We’re excited to announce that we are expanding our Windows Developer Program for IoT by delivering a version of Windows 10 that supports Raspberry Pi 2. This release of Windows 10 will be free for the Maker community through the Windows Developer Program for IoT.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.