luni, ianuarie 17, 2022

Indiferența noastră cenușie

În 1990, când abia ieșiserăm formal din comunism, ni se spunea că toți suntem o apă și-un pământ, că fuseserăm vinovați – în mod egal, pesemne – cu toții, că eram uniform pătați, eram „dalmațieni”, de unde concluzia că nimeni nu-i mai breaz și că nimic din ce se întâmplase cu noi atâta timp nu merita o cât de vagă analiză. Cu alte cuvinte, Gheorghe Ursu fusese la fel de vinovat ca aceia care îl asasinaseră, între Doina Cornea și Emil Bobu nu era vreo diferență notabilă, un amărât care făcuse ceva compromisuri pentru a supraviețui și a-și vedea de muncă stătea pe picior de egalitate cu activistul fără meserie, dar cu putere de decizie și privilegii. Rostul nediferențierii era limpede: echipa parașutată la conducere, în frunte cu Ion Iliescu, trebuia ferită de orice bănuială de continuitate cu regimul comunist și, pe de altă parte, în omul de rând trebuia sădită indiferența față de judecata morala. Dacă toți eram vinovați, atunci, în termeni relativi, nimeni nu mai era vinovat, iar Ion Iliescu & co. puteau să-și vadă liniștiți de treabă.

Tactica nediferențierii a funcționat. Unii, probabil puțini, își făceau cu adevărat procese de conștiință, se simțeau vinovați că tăcuseră ani de zile și, punându-se în discuție, n-aveau pornirea să-i judece pe ceilalți: „Cine este fără de păcat să arunce primul piatra.” Alții, mai mulți, respirau ușurați – odată abolită judecata etică, nimic nu mai conta. Ba chiar era cultivat resentimentul față de cei câțiva curajoși sub comunism. Românii căzuseră în capcana vinovăției colective care conduce la inocența colectivă și la un amestec straniu de indiferență și resentiment. Mare e puterea cenușiului!

Sofismul din spatele nediferențierii e ușor de demontat: responsabilitatea nu poate fi decât individuală. La procesul de la Nürnberg, argumentul că X s-a supus ordinelor, că s-a lăsat purtat de o mișcare colectivă n-a fost acceptat. Fiecare trebuie să-și ducă în cârcă propria-i conștiință, propria-i capacitate de decizie. Dar asemenea judecăți critice pălesc în fața mentalității colectiviste căreia de multe ori îi cădem victime: când ar trebui să fie solidar, românul se răzlețește, dar când vine momentul să-și asume răspunderea individuală (scuze pentru pleonasm), se ascunde în spatele gloatei. Mi-e teamă că ne-am învățat cu un cenușiu fără nici o legătură cu acel relativism al judecății nuanțate, iar propaganda lui Iliescu a speculat tot ce e strâmb în „înțelepciunea” noastră populară.

Acum, propaganda lui Ponta joacă iarăși pe cartea nediferențierii. Adevăratul argument forte împotriva lui Iohannis e cel al descurajării: toți sunt o apă și-un pământ. Sigur, pentru naivii patologici merg și argumente de tipul absenței copiilor, al apartamentelor sau al adopțiilor – cu astea sunt însărcinate televiziunile de partid –, dar oamenii cât de cât informați nu pot închide ochii în fața zestrei de monstruozități cu care vin Victor Ponta și echipa lui. Și atunci se apelează la „înțelepciunea” populară: nimeni nu-i mai breaz. Fiți indiferenți, voi, cei destupați la minte, rămâneți acasă, n-are rost să vă osteniți să mai mergeți la vot, din moment ce aveți în față un tablou cenușiu pe fond cenușiu. Sunteți produsul „înțelepciunii” populare care spune că totul e rău în țara asta și răul e iremediabil. Dacă scoate vreunul capul, priviți-l cu neîncredere, fără să mai stați să judecați ce-ar putea face, oricum, judecata voastră nu se poate pune cu tradiția cenușiului. Indiferența voastră e strămoșească, deci sănătoasă. Sau, dacă indiferența voastră e pe stil nou, dacă își caută justificări mai sofisticate, e bună și ea – indiferență să fie, restul nu contează! Să nu vă tulbure gândul că, în felul ăsta, cădeți exact peste valorile strămoșești pe care le detestați.

Și dacă, obișnuiți cu cenușiul, visați la Făt-Frumos, v-am ars. Chiar Făt-Frumos să vină în fața voastră, după ce-l umplu de zoaie și excremente Antena 3 și RTV-ul, n-arată mai bine ca Zmeul Zmeilor sau Muma Pădurii. Ba chiar, cu cât visați mai mult, cu atât e mai violentă prăbușirea la vederea unui chip desfigurat de propaganda noastră. Nu vă cerem să votați cu răul nostru, poate vă pute ceva acolo, nu-i grav, important e să vedeți răul pretutindeni și să rămâneți descurajați. Fiți înțelepți! Toți policienii sunt scârboși, nimeni nu merită să fie votat. N-are rost să vă mai bateți capul să deslușiți nuanțe – ce să mai zic de culori! –, totul e cenușiu, o știți foarte bine de când v-ați născut. Nu vă agitați, voi rămâneți acasă, de restul ne ocupăm noi.

Și, nu uitați, noi v-am lingușit cu talent, v-am făcut să fiți mândri de cenușiul vostru, de indiferența voastră înțeleaptă. Doar v-ați obișnuit cu ce vă oferim noi. Răul cu care v-ați obișnuit e mai bun decât răul necunoscut – feriți-vă de el. Nu vă cerem decât să băgați capul în nisip duminică. În interesul vostru. Luni dimineața o să vă treziți exact așa cum v-ați culcat sâmbătă. Ce înseamă o zi? Dacă duminică e vreme frumoasă, mergeți la plimbare. Dacă e vreme rea, nu ieșiți din casă. Puteți să râdeți de fraierii care se duc la vot. Fiindcă toți sunt fraieri – ai noștri pentru că votează cu noi, ai lor pentru că își închipuie că pot schimba ceva. Bucurați-vă că priviți totul de sus. Cu indiferență.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Putem sa facem apel la materia cenusie, sa ne luam in spate indiferenta cenusie, ca pe o povara si sa iesim la vot. Daca avem de mers mai mult de 15 minute pana la sectia de votare si povara ni se pare mult prea grea, ne putem gandi la altii. De exemplu, la cei ce fac sute de kilometri, cheltuiesc bani si stau la cozi ore intregi, pentru a vota, in strainatate. Si, poate, povara indiferentei cenusii nu ni se va mai parea atat de grea.
  Lasati-i pe cei ce nu fac apel la materia cenusie sa fie coplesiti si tinuti in casa de indiferenta cenusie! Iesiti la vot!

 2. Nu, nu doar in anii `90 „ni se spunea că toți suntem o apă și-un pământ”, si acum unii au incercat si continua a ne otravi cu acuze ca toti sint o mizerie, ca intre Basescu si Ponta nu e nicio diferenta, ba, Basescu ar fi facut un troc cu plagiatorul si i-ar fi vindut Justitia.
  Urmariti-i pe Pora ori Tapalaga, dar nu doar pe ei.
  Poetul Serban Foarta, cu alti intelectuali, au semnat un apel rusinos in 2012, marele disident (amicul lui Felix si consilierul partidului lui Felix) care a facut greva foamei pentru a i se elibera pasaport sa plece din tara ( si nu pentru ceea ce se petrecea in tara), are de ani de zile razboi cu basistul Tismaneanu. Amicul lui Felix si Paunescu il combate pe Tismaneanu in cel mai josnic mod.
  Si exemple mai sint; si azi se vrea sa ne simtim vinovati.

 3. asta a si fost tactica napircilor : toti au mintit si toti au furat din ordinul cizmarului analfabet. asadar l au omorit repede pe vinovat si au facut apel la liniste si consens. ca si cind jolly jokerul zimbaret nu fusese parte a camarilei nerusinate, ca si cind suboamenii care au frint oase si vieti ar merita intelegerea si compasiunea noastra.
  acum, dupa ce progeniturile au desavirsit opera inaintasilor, vandalizind complet romania, vor din nou consens, pentru a se bucura in liniste de averea furata. dupa ce au fortat romanii capabili sa si paraseasca tara, s au autoproclamat aparatorii copiilor, bugetarilor si pensionarilor. masa de manevra care i va tine la putere pentru eternitate.
  toate mirsaviile astea n ar fi posibile fara complicitatea functionarului de stat, a celui dependent de acesta. daca interactionezi cu el, o sa recunoasca ca ai dreptate, dar va ridica „neputincios din umeri”. iti va spune ca „te intelege”, dar „asta este” pentru ca are si el familie de intretinut si copii de crescut. ce fel de cetateni vor fi miine acestia, cind azi parintii lor mint, inchid ochii, sint complicii mincinosilor si hotilor ?

 4. O preudoentitate politica in care o gasca/haita de partid-stat mimeaza o statalitate, iar ceilalti participarea la ea printr-un simulacru de natzie/ simuland o natiune europeana,
  nu merita decat indifereanta.
  Nu cred ca prezenta la vot va trece de 50%!
  Voi sunteti o populatie, nu un popor, in niciun caz o natiune europeana – astea implicand solidaritate, empatie (daca nu simpatizare cu), spirit de sacrificiu, sudoare si sange +responsabilitate asumata -, si drept urmare o minciuna cu picioare scurte si fara viitor.
  (nu aveti viitor in Europa, nici pe harta lumii, in halul fara de hal in care sunteti veti disparea in doar cateva decenii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

România se joacă de-a școala

Școala ar trebui să fie piatra de temelie a vieții. Rolul școlii nu este doar de a livra informație semestru după semestru...

Don’t Look Up: Este schimbarea climei ca o cometă sau ca un diabet?

Difuzat pe 24 decembrie 2021, Don’t Look Up a devenit rapid o alegorie pentru situația curentă a dezbaterilor polarizate despre riscurile existențiale...

Planul de refacere a URSS în marș: după ce s-a asigurat de Belarus și Armenia, Moscova a luat și Kazahstanul înapoi

"Kazahstanul este acum într-un joc geopolitic (...) Rusia a intrat deja, a trimis trupe. CSTO este Rusia. Aceasta este o ocupație...

Daca e de rău, nu apare în presă!

Exact acum un an scriam un articol despre relația energie și presă. Probabil explicațiile de atunci sunt valabile și în spețele de...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro