vineri, septembrie 22, 2023

Indignare copy-paste

Ați văzut ce repede au făcut zid în jurul lui? Adeziunile curg: emanații ale unui singur glas, șuvoaie de indignare ce se revarsă peste justiția aliată cu SRI-ul, cu ”agenturile” carevasăzică! Pensionarii și-au spus cuvântul. Si doar nu-i poate contrazice nimeni… Zgonea invocă prietenia eternă ce-l leagă de Ponta. Oprea o scaldă strategic, dar rămâne fidel.  Doamnele pesediste sar toate ca arse și-i pun la punct pe nerușinații care îndrăznesc să ceară vreo demisie. Ministrul Justiției e ferm convins că vechiul lui prieten nu a făcut așa ceva. Demisia?… O aiureală! De ce? Ce-a făcut? A mers „ca orice om normal la DNA“. Socialiștii europeni îl mângâie și ei pe frunte, ca niște adevărați tovarăși de drum…

Și astfel tranșeele au fost săpate, artileria e în dispozitiv, iar arcașii mercenari din presă și-au lansat săgețile înveninate. Cristoiu a înțeles totul: DNA-ul vrea să răstoarne guvernul cum făceau altădată minerii. Sfântă nerușinare! Parcă-l văd pe maestru sorbindu-i cu nesaț vorbele lui Tăpălagă în vara 2012. Acum s-a dumirit: seara adoarme citind jurnale intime de budoar și, inevitabil, are coșmaruri cu cătușe, drepturile omului și, bineînțeles, cu Tăpălagă, deghizat în ofițer SRI, călare pe un cal alb, gata să-l însulițeze. Iar el strigă ca din gură de șarpe și se trezește, lac de sudoare, înjurându-l și luând apărarea nedreptățiților. Săraca Elena, bietul prim-ministru!

Iar prim-ministrul, bietul, ascuns în spatele unui monitor și al unei tastaturi, nu mai zice nimic. El va răspunde doar în fața parlamentului. Până una alta, postează pe facebook documente care-l spală de toate păcatele. Ce prezumție de nevinovăție? Puritate absolută! Lasă că a mai trecut el prin asta: plagiatul, 16 noiembrie.

Dar noi ce facem în timpul ăsta? Evident, nu stăm cu mâna în sân. Ne indignam! Ne-am strâns vreo 2-300 în Piața Victoriei, vineri seara. Am strigat  Demisia!,  Jos Ponta!, Ole!, dar cam anemic, că eram oameni fini și nu se face. Fiecare avea o lozincă originală (Ponta.exe), scrisă pe vreo foaie A4, pe vreun carton, pe vreo pânză atârnată într-un băț. Bineînțeles erau și câțiva mai bine pregătiți. Unii cu portavoce, alții costumați în daci, iar alții cu vuvuzele. E drept că veniserăm tare indignați cu toții, dar prea eram puțini ca să se lege ceva. Am stat vreo două ore, mai strigând, mai vorbind, mai tăcând.  Apoi ne-am întors acasă.  Mai indignați decât la început: de propria neputință, de multa nepăsare, de senzația de zădărnicie.

Și te poți întreba: oare doar 2-300 de români să se fi simțit călcați în picioare, umiliți până la asfixie de tot ceea ce se întâmplă, s-a întâmplat și cu siguranță se va mai întâmpla? Oare nu e limpede ca lumina zilei că suntem conduși de o bandă înrăită care va continua să tot invoce „mandatul din partea cetățenilor“, cât timp aceștia n-au nimic de zis? Desigur, mulți sunt indignați… pe la casele lor. Intrați pe facebook și-i veți vedea! Dar indignarea asta a noastră are ceva straniu: parcă nu-i originală, parcă nu mai are nicio valoare. Nu mai schimbă nimic în lume! Miroase tot mai mult a copy-paste!

Distribuie acest articol

31 COMENTARII

 1. pai de ce ati ales voi ruminii un presedinte neamt? sa rezolve el problema ! ii problema lui ! si mai zice ca i neamt !
  ruminii trebuie sa ramina uniti,sa traiasca ca fratii ! ca apa trece, da pietrele ramin.ne om descurca noi,ca de aia sintem rumini
  amu ca am furat si rivolutia ca sa raminem o tara unita, ce a fi de om fura si ceva dimocratie,ca la hotie sintem cei mai cunoscuti,e traditie nationala si sintem mindri ca sintem jmekeri

 2. Minunat tintit, doamna Cioaba. Dar ce putem face, daca suntem un „popor vegetal”? Asa cum am fost si pe vremea ailalta.Sau, altfel spus, prea multe balarii pe tarlaua tarii.Multumesc.

  • S-ar putea ca „poporul vegetal” sa aiba mai mult bun-simt (in acceptia „common sense” din engleza) decat cred comentatorii self-righteous. Iar daca as fi in RO n-as iesi in strada pentru asa ceva, desi il consider pe Victor Ponta un pacalici care n-ar fi trebuit sa ajunga prim-ministru niciodata.

   Pentru ce sa iasa oamenii in strada? Pentru „opozitia” condusa de amanta-sefa, vamesul-sef si tanara speranta pentru postul de premier, prietenul din copilarie al Elenei Udrea? Oamenii obisnuiti nu sunt in niciun fel reprezentati de actuala clasa politica, egal daca o parte se crede „putere”, iar cealalta „opozitie”.

   Iar pentru justitiarii de duminica ar trebui inteles faptul ca singurul in drept sa se considere „parte vatamata” ar fi biroul de avocatura al lui Sova. Nu e treaba DNA-ului ce smen au avut ei, atat timp cat Ponta chiar a primit banii pe care biroul de avocatura zice ca i-a dat. Biroul de avocatura „Sova si Asociatii” nu e institutie a statului, nu e treaba statului ce face el cu banii. Pana si intr-un caz de viol impacarea partilor inlatura raspunderea penala, bine ca in astfel de situatii „organele” devin mai catolice decat papa in a se ocupa de prejudiciul pe care Sova nu-l reclama.

   • Inteleg ce spuneti, dar nu cred ca se pune problema unui „prejudiciu” nereclamat de Sova. Problema, dupa parerea mea, este ca in aceasta ecuatie Ponta era sursa indirecta a veniturilor grase pe care Sova si Asociatii le-au primit de la „asociatii” (citeste Complexele Energetice) lui Ponta. Este adevarat ca Ponta primea bani sau bunuri aparent fara prestare de servicii oficiale. Remuneratia sa se datoreaza, insa, pentru serviciile NEOFICIALE, pe sub masa.

    In fond, Al Capone nu a fost condamnat pentru crimele sale, pe care statul american nu i le putea documenta, ci pentru evaziunea fiscala care a putut astfel sa-l aduca acolo unde ii era locul, acolo unde se cuvine sa se gaseasca si Ponta si „asociatii”, adica la Inchisoare. Si, la urma urmei, „Scopul scuza mijloacele”, cum a spus si nemuritorul Gambetta LOL

    • @ Lucky – justiția nu poate funcționa așa. Ponta nu era sursă pentru nimic, singurul vinovat e acel director de la Turceni care a încheiat contracte dezavantajoase pentru firma ale cărei interese se presupune că le reprezintă. Dacă se poate proba că Ponta l-a determinat în vreun fel să încheie acele contracte, dacă l-a amenințat etc. atunci putem vorbi despre vinovăția lui Ponta. Dacă nu, nu.

     ”Scopul scuză mijloacele” discreditează complet statul, la fel ca și pe vremea lui Ceaușescu. Nu vă puteți aștepta din partea cetățenilor ca ei să respecte legile, dacă justiția pune problema în termeni de ”scopul scuză mijloacele”. Iar paralela cu Al Capone e complet falsă, problemele lui cu fiscul erau cât se poate de reale. Deci nu a fost condamnat ”în compensație” pentru crimele nedovedite, ci pentru o evaziune fiscală cât se poate de reală.

     Atât timp cât biroul de avocatură al lui Ponta a emis facturi și a primit banii, unde e evaziunea?

     • @ Harald,

      Nu am implicat ca evaziunea n-ar fi fost reala, in cazul lui Al, ci doar faptul ca, uneori nu poti condamna toate crimele pentru care se face vinovat inculpatul si trebuie sa te multumesti si cu doar ce poti la momentul respectiv.

      In cazul in speta, sper ca DNA sa aiba suficiente probe MATERIALE pentru inculparea lui Ponta. Nu poti ataca un Prim Ministru doar cu dorinte, dat fiind si sustinerea parlamentara de care se bucura infractorul.

      Pentru noi, cei din strada, este important sa se faca dreptate. Ponta este ultimul individ care ar fi trebuit sa parvina la functia de Prim Ministru. Este o rusine pentru aceasta natiune. Este elementul reprezentativ pentru clasa conducatoare actuala si sper ca, odata cu el, sa dispara si conditiile care au favorizat aparitia si dezvoltarea acestei clase. Daca nu se face aceasta dreptate, ne putem astepta la amplificarea neta a fenomenului de pasivitate electorala, ceea ce ar fi fatal pentru firava democratie romaneasca.

     • @ Harald,

      un PS:

      Citatul din Caragiale nu l-am folosit ca argument, ci doar pentru a adauga o nota de veselie unui peisaj si asa trist si stresant. Desi, la fariseismul actualei clase politice, care foloseste parghiile Justitiei doar pentru a-si salva pielea atunci cand actiunile ei mai tot timpul sunt de subminare a Justitiei, ce altceva s-ar potrivi mai bine?! Caci, citand-ul pe Tony Dungy „“I need to treat everybody fairly, but fair doesn’t always mean equal”?!

     • @Harald,

      Romania Libera a publicat astazi toate dedesubturile afacerii.

      Ceea ce a parut suspect era Ponta deputat de Gorj si complexele energetice tot in Gorj.

      Bazat pe documentele obtinute de RL si folosite in dosar, Sova nu avea nici in clin nici in maneca cu complexele de la Turceni fara interventia lui Ponta.

      Bazat pe RL, e un caz clasic de capusare a unei firme de stat fara de fapt a presta nici un serviciu (serviciu fictiv) in care Sova a incasat banii si a platit dreptul lui Ponta sub forme fictive sa dea o impresie de legalitate.

      Tot pentru o chestie similara a fost condamnat si Voiculescu in procesul ICA.

    • „Scopul scuză mijloacele”

     1. Nu a spus-o Gambetta, ci Machiavelli. Pe vremea celebrului florentin probabil că astfel de lucruri erau acceptate, nu și în vremurile prezente.

     2. Într-un stat de drept bănuiala unei fărădelegi (o acuzație a DNA-ului în acest caz) determină de la sine demisia. Orice individ responsabil, aflat într-o funcție publică face așa ceva. Victor Ponta nu are decât să își dovedească nevinovăția în fața unei instanțe. Nu se află pentru prima dată într-o astfel de conjunctură. Oricum, mai devreme sau mai târziu va dispărea din viața publică, zilele pe care le mai are drept prim-ministru îi sunt numărate.

 3. Din tot ce a spus VP de maxima gravitate este acuza de lovitura de stat din partea DNA. dar nu numai, caci nu a specificat foarte limitativ. Daca este adevarat este grav dar daca minte este si mai grav caci este un atac total la adresa DNA. Nu ne putem juca cu acestea caci sunt spuse de un PM. Si Basescu si altii au vorbit de incercare de lovitura de stat parlamentara in 2012 (nu e contradictie in termeni caci s-a intamplat in America de sud) dar erau argumente solide pentru asemenea acuza, pe cand azi…?

  • Asa doar pentru dna Cristina Cioaba :

   Azi la CSM dl jud Dumbrava mi-a preluat ideea de acum cateva zile: ”Sper să discutăm în plen. În orice caz, legătura între lovitură de stat şi ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament, cererea procurorului general, trebuie discutat. Dacă într-adevăr este o lovitură de stat, justiţia are o problemă. Dacă nu este o lovitură de stat, atunci cei care fac aceste declaraţii au o problemă”.

 4. M-ati pus un pic pe ganduri…
  In primul rand am avut un flash cand cu „El va răspunde doar în fața parlamentului”. A mai fost unul care se crampona cum ca raspunde doar in fata MAN…si, legal, avea dreptate. Nici pe ala nu l-am putut da jos, dupa lege, dupa o lege prin care. teoretic, il puteam schimba (alegeri), dar practic era imposibil. Cam asa e si acum, cu asta nou…sau nu?
  Apoi am avut alt flash…mi-am adus aminte de discutiile avute cu securistul care ma avea in vizor inainte de `89. Eram tanar, de o sinceritae naiva, vecina cu prostia, spunandu-i franc ca voiam o societate cu mai multe partide, ca in Polonia Solidaritatii, ca nu este in regula rationalizarea alimentelor si cate altele. Nu, nu am patit nimic, ba chiar am fost intrebat daca as iesi in strada pentru asta. Am ramas mut! era o provocare..sau…? Nota bene, asta era cateva luni bune inainte de decembrie `89.
  La fel de sincer i-am spus ca nu, as iesi doar daca ar fi vorba de siguranta familiei mele, a prietenilor mei, daca ar fi cazuri de viata si de moarte in orasul meu, Timisoara. Si au fost, in dec 89, iar manifestatia mare, din data de 20, care a schimbat „lucrurile”, a inceput exact de la fabricile unde, ati ghicit, era securistul cu pricina pe felie. M-am simtit ciudat…daca am facut cumva parte dint-un lot, testati in ce conditii ar iesi oamenii in strada? Daca toti „subiectii” am fi raspuns ca iesim doar daca e vorba de viata si de moarte? Daca „secu reformatoare” a organizat apoi violentele de la opera (spargeri de vitrine , furturi, la care secu „nereformata” a pus botu`) provocand apoi cazurile de „viata si de moarte” , care au scos apoi zecile de mii de oameni in strada? Eram poate vinovat, indirect… si astazi ma intreb ce-a fost de fapt.
  Bucurestiul a iesit din solidaritate cu noi, cu mortii nostri, fara Bucuresti cine stie cati timisoreni ar mai fi murit…si-au pus pielea la bataie stiind de de grozaviile din Timisoara, in special, nu pentru ca a devenit insportabil, brusc, comunismul din 15 dec fata de cel din 21.
  Inchei flash-urile, reale, scuzati paranteza.
  Se leaga cu articolul dvs…de ce iesim doar in anumite „conditii”? De ce nu suntem, toti, sufocati la fel? Bun, atunci era periculos, iti riscai libertatea, uneori viata, era o alta” trigger line” . acum e alta.
  De ce nu iesim mai multi? Care ar fi linia peste care ne „vine” sa iesim in strada, un numar mai mare, semnificativ de oameni? pentru ca, sincer, mie nu imi vine sa ies. Rusinos, nerusinos, nu imi vine sa ies „doar” pentru ca Ponta este audiat de DNA (am convingerea ca DNA isi va face treaba, daca au reusit sa-l „ascunda” pe Nastase nu vad d ce nu l-ar ascunde si pe asta micu) si nu vrea sa-si dea demisia. Ca sa vina cine? Alt PSD-ist? Sau Predoiu? Sau cineva din fostul USL? Ar trebui sa stau non stop in strada…Sunt vinovat pentru asta? Sa ma fortez sa simt (nu eu, vorbesc la modul impersonal) ca dvs? De ce?Pareti a sugera ca da. Ati iesit putini si ati gasit raspunsul, indignarea copy-paste..ba uneori nici macar atat. M-am „autoanalizat” pe mine, putand astfel extrapola, sunt un cetatean mediu in fond.
  Si ce-am „decoperit”? Am obosit, m-am indignat in anii `90 cand eram mai tanar, altii „faceau” bani mergand la sarbi, eu mergeam la manifestatii cu pancarde anti FSN. Un fraier. De la o vreme m-am potolit. Am iesit (si am reusit sa evitam dezastrul) doar cand au vrut sa faca depozitul de gunoi judetean in sat la noi. A fost o situatie de „viata si de moarte”
  La fel s-or fi simtind si altii, astazi…fraieri. Oricum nu rezolvi nimic (stiu, vor sari toti teoreticienii „copy-past”-sau pentru ei nu valabil „epitetul”, in sus ), doar daca apare o situatie de” viata si de moarte”, cand vor iesi mai multi. Ne-am obisnuit, acum, asa cum ne obisnuiseram si inainte de 89, cand doar o situatie anume a declansat tragaciul. Pe verifiicatelea.
  Cazul Ponta poate fi acel declansator? De ce? La cate cazuri de anchetati DNA grei care nu si-au dat demisia, de parlamentari penali, sau minisitri cu procese pe rol am avut, fara sa se fi actionat „tragaciul”! Vreti sa fi fost.acum, mai multa lume…OK, dar practic, ce motiv in plus ar avea acum, fata de ieri? Pe bune, nu vreau un raspuns copy-paste… platitudini de care mi s-a cam acrit, mai bine fara. Bucurestiul nu a iesit decat dupa ce au murit timisoreni, iar timisorenii nu au iesit (masiv) decat dupa ce au murit prieteni si rude. Nu a fost mai rau in 16 decembrie ca in 16 august 89 sa zicem, in 19 dec ca in 19 iunie..si totusi declicul s-a produs cumva, candva anume.
  Daca vreti cu adevarat un raspuns, si nu este doar un articol „formal” de tipul copy-paste al indignarii noastre (v-ati gandit la aceasta varianta? inainte de a „arunca piatra”), va trebui sa sapati mai adanc. Vom avea alte flashuri, cu siguranta….si poate vom gasi un raspuns adevarat. Unul necopiat de nicaieri…

  • Domnule draga,
   Poate ca solutia nu consta in a casca ochii in sus: doar, doar vor catadicsi parlamentul, guvernul, justitia sa faca lumina, sa mature mizeria si viata indivizilor sa curga lin spre maxima fericire posibila. Si nici in a riposta vigilenti cu iesirea in strada protestand cand deja este prea tarziu.
   Ce ma mira cel mai tare este ca nimeni -oameni luminati, asociatii- nu incurajeaza viata interna a partidelor. Noi in fapt nu stim cine sunt membrii partidelor si nici nu suntem interesati sa aderam la un partid sau altul si sa „pierdem” cateva ore saptamanal cu viata de partid. Asa se face ca, de ani buni, traim in mistica a doua, trei partide care declara ca au (cumulat) cca un milion de membri din care se presupune ca sunt selectate mintile care fac legi, guverneaza, etc. Restul cetatenilor care au dreptul de a alege si de a fi alesi isi rezerva disponibilitatea de a se entuziasma din cand in cand simpatizand te miri ce cauza, sau,la fel din cand in cand, de a protesta cand se ingroasa gluma.
   Cu astfel de carcoteli cvasi politice vom fi vesnic victimele unei administratii agera in a clama „interesul national” la vedere in timp ce in clandestinitate isi vede de propriile interese fara nici o cenzura autentica. Ultimii 25 de ani au aratat ca ne place postura pentru ca, nu-i asa, doar nu e caz de viata ori moarte. Este doar imensa rusine a unor generatii de romani care-si epuizeaza viata in proiecte cu care nu au nimic in comun.

  • La pesimismul care va macina nu am decit o intrebare: va convine sa traiti in societatea asta care lupta sa se reformeze, abdicind de la principiile pe care a-ti avut placerea sa le expuneti?
   Responsabilitatea sociala vine impreuna cu intrebari. Cine nu-si pune intrebari este sarac cu duhu si nu-l vedem in strada la protest.

   • Nu-mi convine,normal!
    Putem judeca rational, sau emotional (?) dupa cum suntem setati. La modul rational putem analiza ce urmari au avut iesirile in strada, de toate felurile. Ia sa vedem cateva.
    Revolutia, sau ce-o fi fost. Am scapat de dracu si am dat de ta-su ( vorbesc de clasa politica)… pentru ca am judecat emotional si am crezut ca este suficient sa iesi, ba chiar sa mori, in strada. Esalonul 2 de securisti a pus gheara pe tara, la modul cat se poate de concret. Recuperam greu, si abia de prin 2005, nu ca ar fi venit vreun zmeu la guvernare, ci pentru ca am fost cu sula UE si NATO in coaste, ca sa citez un clasic in viata!
    MInerii. Vorbim tot de o iesire in strada, nu? Pe invers…nu mai trebuie explicat nimic.
    Grevele din anii 90. Au avut ca urmare pensionari masive, subventii catre companii muribunde, bani aruncati pe fereatrsa. Acum platim tot noi, nu altii.
    In ultimii ani am iesit mai putin (fata de anii 90), nu mai avem greve, nici mineri, adevarat, astia de la secu isi vad de afacerile lor, mai intra in insolventa cate un combinat chimic de-al lui Nicolae, mai se sifoneaza cate o intreprindere de stat, fara tam-tam, mai ne facem ca nu vedem una, alta, nu merge asa…romanul trebuie sa fie in priza, altfel incepe sa caute pe unde nu trebuie. Ponta oricum e mort politic, o stie si el foarte bine…jocurie cred ca se fac altundeva.
    Il vrem pe Ponta jos. OK, trebuia sa se intample de multa vreme, rational, intr-o societate normala ar fi zburat de jde ori. Partidul lui ar fi trebuit sa-l mazileasaca in secunda 2 ,cand cu plagiatul,basca restul de nefacute facute.
    Acum avem un caz scoala de trafic de influenta, plata legala, cu factura, a unor servicii fictive. Plata aducerii unui client gras, de stat (unde nu conteaza daca pierzi sau castigi, nu e pe bani tai ci ai fraierilor), la cabinetul lui Sova. Ponta a putut sa fie astfel santajat, mai pe fata , mai pe ocolite…de aia l-a si cocolosit pe Sova atatia ani. Nu cred ca este o problema deosebita pentru procurori sa dovedeasca asta, au facut greseli copilaresti, pe care orice „antreprenor” de la Strehaia ar fi stiut sa le evite.
    Si partidul lui il cocoloseste si mai mult. Emotional sau rational? Rational, evident…ratiunea hotului care simte latul tot mai aproape.
    DNA e pe fir, si este foarte probabil sa-l ascunda, avem un precedent. Am incredere in ei, au dovedit ca isi fac treaba. Nu cred ca actioneaza functie de cati oameni ies in strada, pe Nastase l-au ascuns fara mitinguri de protest.
    Emotional voi credeti ca daca ies mai multi oameni Ponta isi va da demisia, nu cred ca cineva isi inchipuie ca astfel va fi infleuntata decizia DNA sau , ulterior, a judecatorilor.
    Demisia? Pha…astia au scaunele lipite de cur ca botul vitelului de tita vacii! Pardon…
    In schimb vor profita alde Tomac sau mai stiu eu cine, care vor incerca sa confiste nemultumirea in folosul lor. Asa cum votul antiPSD a fost confiscat apoi de PNL (fost aliat al PSD, nu? brusc au schimbat macazul, cam cu aceiasi oameni, bleah) , asa cum cresterea economica datorata ciclului economic normal, evident, global, a fost confiscata de Ponta, asa cum rezultatele DNA au fost confiate de Base,uitand de „furnicute”, cand i-a convenit, cand nu, s-a cotopenit si el pe procurori…asa cum…nu mai continui.
    Asa ca nu mai pun botu`…si ca mine cred ca gandesc si cei care nu ies, lasa-i sa se manance intre ei, sa se faca de ras cat mai mult si mai gros, noi trebuie sa iesim doar cand DNA e in pericol, da, atunci e de iesit, cu furcile… na ca sa profite alti sobolani politici.

  • Trebuie sa incep si eu la fel, „M-ati pus pe ginduri”.
   Deja inaninte am avut si eu aceeasi idee cu MAN, dar am mers mai departe.
   Au fost si minerii. Acum „Liderii PSD din teritoriu vin luni in Capitala pentru a lua parte la Comitetul Executiv National al Partidului Social Democrat”. Ei nu vin cu bite, vin sa schimbe, daca pot cit mai repede, legile. Acest lucru fac impreuna cu minerii aflati deja in Bucuresti, in Parlament.
   Eu, am mai scris acest lucru, la sosirea minerilor m-am aflat in Germania. Acea veste a schimbat modul de comportament ai celor cu care aveam legatura de pe o zi pe alta. Inca stirea cu Ponta nu a ajuns peste tot pe siteuri. E G7 si alegeri in Turcia un subiecte mult mai important cu repercursiuni nu numai locale. Dar va ajunge, si modul de comportament se va schimba. Se va duce acea bunovointa care a existat dupa noiembrie. Cum s-a dus si cea din decembrie 89 odata cu venirea minerilor. Cine stie cit va dura pina va fi recladita increderea, interesul, bunavoinata celor care au sau vor sa aiba de a face cu noi.
   Nu trebuie sa uitam, aceasta e problema noastra, si noi trebuie sa o rezolvam. Si acest lucru trebuie sa intelegem. Cu toti.

  • ma iertati;am avut o totala alta perceptie atunci; ii drept nu in Timisoara si ma gindesc manipulati ? sau ati ramas la fel de naiv !?

 5. In Romania ca cetatean nu ai timp sa te ocupi si de politica si sa supravetuiesti, toata ziua sa iesim in strada, dar eu am timp de iesit in strada, daca intarzii la munca ma da afara…

 6. mda, cam asa i, cum ziceti
  sa ne asteptam totusi ca rahiticul (fara bicepsi dar cu inima mare) impins in ring sa faca knock down fiara (cu ceafa lata) bine hranita si antrenata (!?) memoria recenta ne dezvaluie totusi forme eficiente de organizare : justitiarii si parlamentarii care si fixeaza pensii si privilegii, militienii care dau cu sapca de pamint pina rasar lefuri marite, mos teaca care se bate cu pumnu n piept pentru drepturile militarilor (cei mai multi, generali si maresali in retragere ) etc. etc. insumati i pe toti (nu uitati pensionarii) scadeti milioanele de persoane active care au parasit tara si puneti i in contrapondere cu naivii care (nu se stie pentu cit timp) se incapatineaza sa mentina romania
  ps : cocotati pe piedestaluri (elite politice sau intelectuali rasati, persoane indispensabile sistemui) vor cit mai mult de la buget (pe masura talentului) iar daca poporul e prea bleg sa le recunoasca valoarea isi iau ei insisi (prin functii personalizate si bine remunerate). cine i la putere maninca friptura, boierii din fata televizoarelor primesc frimitura. partidul are grija de toti si de toate.

 7. Toata aprecierea pentru Tapalaga: a fost primul care a observat niste genunchi potriviti Primei Doamne, si a sesizat, alaturi de citiva colegi, magaria dicatorului: vinzarea Justitiei.
  Dupa ce Tapalaga si alti Tolontani au pus presa pe bu, pardon, Justitia la locul ei, sa-ti vinda un Basescu, ca pe niste blugi, proprietatea ta, Justitia, depaseste orice asteptari.
  Cind, in orice articol, il asezi pe Basescu alaturi de Ponta ca demolator al Justitiei, nu poti sa nu ramii surprins de acuitatea observatiilor, de patrioticul strigat „sariti!:
  Da.
  Cristoiu macar recunoaste ca a ramas comunist. Iar in comunism gainile nu ca faceau doar pui vii, dar mai faceau si doo oo pe zi :P
  Iar despre Ponta imi rasuna niste ecouri: „Ponta este corupt, profund corupt!” iar ziaristii se repezeau cu „dovada-dovada”.
  Cit despre „de propria neputință, de multa nepăsare, de senzația de zădărnicie”, nicio problema. E a noastra si nu ne-o ia nimeni.

 8. Comentez de regula pe Hotnews si am scris comentariul de mai jos la articolul de pe Contributors.ro intitulat „Victor Ponta si tenacitatea arogantei”
  Nu am primit nici un raspuns, drept care reiau comentariul, poate aveti Dvs un raspuns, pentru ca eu NU pot sa inteleg deloc: DE CE ?!!
  De ce nu au iesit bucurestenii sa ceara DEMISIA lui V Ponta vineri seara?!
  Sau in alt moment ?!

  „Nu locuiesc in Bucuresti si nu am putuut participa aseara la mitingul pentru demisia lui Ponta.
  Dar vreau sa va intreb: de ce credeti ca au iesit in strada numai vreo cateva sute de persoane?!
  Cum e posibil?!
  Acum vreo cateva saptamani in Macedonia au avut loc proteste de amploare, zeci de mii de persoane(dintr-o populatie de 2 milioane!) au protestat contra coruptiei, seful Guvernului fiind acuzat de fapte de coruptie de catre opozitie!
  Deci nu un DNA il acuza, ci opozitia iar oamenii au iesit in strada!
  In Bucuresti, DNA il acuza OFICIAL pe Premierul Ponta de coruptie si totusi NU ies oamenii in strada!
  De ce ?!”

  • „De ce?” asta-i intrebarea prin care se incearca deturnarea discutiei ( text postat pe HN si de doua ori pe Contributors, terminat cu halucinantu-l „de ce”). La articolul dlui Stanomir ai primit doua raspunsuri.
   Dar discutia este despre Ponta si nu despre lentoarea, lehanitea oamenilor; care exista, dar e specific romanesc.
   „De ce?” nu te intereseaza situatia lui Ponta?

  • Incerc si eu un raspuns;

   bucurestenii (si nu numai ei) nu au iesit in strada vineri decit foarte putini, pentru ca:
   romanii nu au vocatia indignarii, nu au vocatia sacrificiului si nu inteleg nici dupa 25 de ani, ca ce se intimpla in politic se rasfringe direct in viata lor.

   multi, extrem de multi nu inteleg ca pensia lor este mica si foarte mica, ca salariul minim+mediu sint rusinos de mici in comparatie cu celelalte tari UE pentru ca in Romania s-a pornit gresit in decembrie 1989 si pe parcursul a doua decenii si jumatate o haita de borfasi transpartinici s-a inregimentat in raptul total de vreo citeva sute de miliarde de euro, devalizind practic Romania.

   Si atita timp, cit oamenii nu inteleg ca putinatatea banilor din buzunar sint din cauza unora ca victor viorel ponta si a haitelor de canalii/borfasi/ parlamentari cleptocrati pucisti care s-au cocotat inca in decembrie 1989 si manipuleaza in mod abject populatia dependenta de antene_tv, nu vom vedea decit din an in paste mitinguri ca cele din primavara_1990 sau noiembrie_2014.

 9. In orice țară așezată, un astfel de individ și-ar fi dat demisia până acum. Ponta ar fi trebuit să o facă chiar de vreo două ori, începând cu episodul plagiatului evident. Dar, trăți în România, loc unde nesimțirea clasei politice atinge cote de neînchipuit. Este de altminteri o mare familie, cu reguli bine stabilite, cu statut privilegiat comparativ cu cetățeanul de rând. Și ca în orice familie pusă pe căpătuială există nențelegeri, se formează bisericuțe, apar fricțiuni, uneori iesiri violente. În final e loc de pupat unde s-a scuipat si lucrurile revin la normal. E loc pentru un nou „reset”. Acum când cei doi parteneri de ciondăneală televizată sunt mai apropiați ca oricând în cuget și simțiri este clar pentru oricine cu o minte limpede din ce aluat sunt făcuți stimabilii „campioni”. Statul lor de drept e de drept până la un anumit punct. E selectiv. Poate că spectrul „torturii” arestului preventiv a determinat această apropiere… poate lehamitea publicului vis-a-vis de ce se întâmplă explică reacțiile anemice ale societății civile.

  În încheiere, Ponta nu este etern… va deveni mai devreme si mai târziu istorie, se va alătura galeriei de chibiți scosi pe linie moartă care continuă să facă turul televiziunilor si să dea sfaturi. Așa cum fac stimabilii Cristoiu, Băsescu, Antonescu, etc. si alte figuri triste.

  • Este exact cum spuneti. Acum, ganditi-va putin: Senatori, Deputati, ce cuvinte nobile, ce forta emana din ele. Dar, stergand aceste titluri din fata numelui ce mai ramane? O ilustra muratura.
   Pai, la gradinita cand intra beizadeaua, copii ar mai striga „a venit Senatorul” daca ta’su n-ar mai fi senator sau deputat? ce ar face senatorul sau deputatul in particular? Ati auzit de unul care sa fie faimos prin inteligenta mintii sale?
   Asta este chestiunea, luandu-le aceste titluri le iei toata puterea, banii si faima si toate celelalte privilegii stiute si nestiute. Pentru asta se vor bate pana la moarte, se vor tine de functii si cu dintii, iar ca sa-i scoti de acolo mai intai trebuie sa le scoatem dintii…

 10. …si, ce de facut?
  Cine urmeaza un linie logica la guvernare?
  Sa schimba banditii care scad TVA, maresc pensii si alocatii bugetare, construiesc scoli, biblioteci (pentru ca plagiatorii sa se poata documenta mai bine), biserici si finanteaza universitati si programe….????, cu cei care nu au facut nimic vreodata, in afara de a se imbraca in culorile pushcariashilor si de a creste numarului de shomeri, TVA, taxe si impozite, taia alocatii si finantzari si neaccesa fonduri europene puse la dispozitze, deoarece Ponta e urmarit de DNA!?
  (Logic, nu poti luat puterea, fiind doar antiponta/antibassescu si dandu-te de alta culoare si da dreapta)

 11. Doamna autor, vorbim despre oameni care, cu sustinere mare din partea populatiei, au fost gata sa recurga la orice ilegalitate in 2012 pentru a-si atinge scopurile. Si au reusit aproape tot ce si-au propus. Este o diferenta mare intre a avea legi si a le aplica. Deocamdata problema cea mai mare nu este la politicianul care ciordeste, ci la cetateanul care accepta asta si se mai si umileste explicand ca bine a facut politicianul ca a furat.

 12. Vorbiti despre doar 200 – 300 de persoane. Asa este. Reactiile care au venit nu exprima o prea mare surprindere. Poate la fel ca in octombrie cei care traiesc in strainatate trebuie sa aibe o reactie ca sa trezeasca si pe cei din tara. Ei vor simtii in primul rind repercursiunile celor intimplate in tara. Asa cum am simtit eu la mineriada, fiind in strainatate. Ei vor primi intrebarea, directa sau indirecta – Cum se poate intimpla asa ceva? Raspunsul nu poate fi altceva decit o luare de pozitie. Direct, adunind in fata ambasadelor, sau indirect, vorbind intrebind la telefon sau prin forulrile de socializare, cum se poate intimpla asa ceva? Poate atunci si cei din tara se vor trezi si se vor intreba si vor cere si ei un raspuns.
  Sau ar trebuie sa am indoieli.

 13. Cenzurati, baieti, cenzurati, ca pana la urma se vor alinia cu totii la credintele voastre politice!

  Prin urmare, reiau pe scurt ceea ce am scris ieri (pe lung, si intr-un limbaj deloc ofensator):

  1. Am fost in strada in 21-22 decembrie 1989, in timp ce altii mancau seminte la televizor.
  2. Nu vad de ce sa ies acum in strada, riscand bocanci in coaste si bastoane peste articulatii.
  3. Cine vrea sa iasa este liber sa o faca, aplauze din partea mea si a celor din generatia mea.
  4. Daca il schimb pe Ponta cu altul nu cred ca:
  – imi vor scadea taxele si impozitele;
  – se va liberaliza piata;
  – vor fi mai putini frectionari publici de care sa ma lovesc zilnic;
  – se va reduce populismul actualului guvern (ce-i drept, M10 sustine asta dar ma insel ca poate realiza ceva cu conservatorii religiosi din batatura);
  – vom scapa de postaci stangisti care sa sustina pozitia Rusiei (stiti la cine ma refer).

  Prin urmare, daca doriti sa-l „dati jos” pe Ponta eu va invit sa o faceti, numai ca nu imi cereti mie sa particip: chiar nu-mi pasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cristina Cioaba
A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București unde a obținut și titlul de doctor (2007). A editat volumul, Monica Lovinescu Jurnal esențial (Humanitas 2010). Activează ca profesor de limba română.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro