miercuri, decembrie 1, 2021

Industria IT in 2015 – cateva repere. Securitate, drone, gadget-uri etc

Mă uitam peste articolul scris la începutul lui ianuarie anul trecut, în care încercam să suplinesc absența Mamei Omida din domeniul jurnalisticii IT. Nu mai țin minte care rege ne sfătuia să facem previziuni cât mai îndepărtate în timp, pentru a nu fi confruntați cu infirmarea acestora  în timpul vieților noastre; un sfat înțelept dar greu de urmat.

Mă așteptam anul trecut la un început al intrării Android pe piața PC-urilor (îndeosebi a notebook-urilor) ; acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu mai pare acum la fel de probabil. De fapt este greu să sesizezi în acest moment care sunt adevăratele tendințe pe această piață. În acest an cred că putem vorbi mai degrabă de o stagnare la nivel tehnologic ( nu vorbesc de cifrele de vânzări, unde trendul de înlocuire a desktop-urilor cu notebook-uri pare a continua, dar nu la fel de accentuat). Producătorii par să tatoneze încă piața; nu e clar care e locul tabletelor în această ecuație ( și dacă într-adevăr există un loc al lor); În tot cazul nu văd atinsă masa critică pentru o revoluție în domeniu, chiar dacă tehnic vorbind procesoarele ARM, care devin din ce în ce mai puternice par mai potrivite pentru dispozitivele portabile din cauza raportului putere de calcul/consum mai bun.

În  cazul Snowden și lucrurile care decurg de aici, lucrurile au mers oarecum invers față de așteptările mele. Mă așteptam ca administrația americană să încerce o soluție pentru a-și restaura credibilitatea; în loc de asta se pare că politica e de a susține acțiunile NSA până la a institui o stare de război cibernetic ( vezi cazul Sony și întâmplările  ce au urmat acestuia). Probabil că situația derivă și din poziția precară a președintelui Obama din punct de vedere politic; eu continui să sper că la un moment dat cineva va tăia nodul gordian. Știu că e frustrant pentru serviciile de informații să fie lipsite de unele pârghii pe care adversarii lor; le pot folosi în voie ( infractorii nu au nevoie de mandate pentru a intra pe computerele noastre) însă fără reguli diferența între “cei buni” și “cei răi”  se șterge rapid.

În ceea ce privește roboții, chiar dacă nu s-a produs (și nu mă așteptam să se producă) chiar o explozie pe această piață,  consider că putem să o trecem la capitolul “confirmări”. Îndeosebi industria dronelor pare să crească rapid, atât în domeniul militar ( tocmai citeam că Franța va achiziționa un lot de drone americane) cât și civil. Nu mai vorbesc de faptul că e anul în care o sondă spațială europeană coboară pe o cometă: roboții sunt obișnuiți în industria spațială din motive evidente; în industria “terestră” avansul lor e mai lent, însă constant.

Ce va fi anul acesta? Greu de zis. Suntem oarecum într-o fază de tatonări, după cum ziceam mai devreme. Cred însă că industria computerelor a intrat într-o fază de maturitate și nu mai sunt de așteptat “salturi” ca în “vremurile bune”.  Probabil că SSD-urile vor ocupa un segment din ce în ce mai mare de piață ( se pare că fiabilitatea lor devine din ce în ce mai bună) . De la Windows 10 așteptăm mai degrabă un “pas înapoi” ( comparativ cu  nefericitul revoluționar Windows 8 ) . Printarea 3D devine din ce în ce mai comună și probabil că va ajuta puternic inclusiv robotica, permițând obținerea de componente mecanice complicate la prețuri rezonabile.

Sesizez însă că în același timp apare un curent destul de puternic de respingere a tehnologizării excesive. Am citit alaltăieri un articol care arăta că industria discurilor “vinil” a reintrat pe creștere puternică, atingând cifre neatinse din 1996.  Trebuie să recunoaștem că o mare parte a creșterii industriei IT din ultima vreme s-a bazat mult pe “gadget-uri” ; dacă acestea nu mai sunt  la modă avem o problemă destul de serioasă. Sigur că există multe alte zone în care e mult loc pentru progres, însă strategiile trebuie regândite și asta ia timp.

Bineînțeles, vom încerca să mai fim pe aici și la anul și sigur vom ști atunci mai multe despre 2015.

Voi ce previziuni ati face?

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Ati atins bine punctele sensibile.

  Cred totusi ca tabletele sau phablet-urile vor inlocui o buna parte a segmentului entry level care e detinut inca de notebook-uri. Marea majoritate a utilizatorilor sunt axati preponderent pe consumul de informatie si devine din ce in ce mai greu sa justifici diferenta de pret de la o tableta la un notebook.

  Invariabil cred ca vom vedea ceea ce se intampla si in alte industrii si anume eficientizare adica se va accentua linia de demarcatie intre consumatorii si producatorii de informatie. Internet of things va fi folosit pentru a reduce in continuare costurile.

  Consumul va deveni invariabil mai ieftin iar producerea informatiei intr-o maniera independenta de curentul global (de Cloud-urile vendorilor) va deveni tot mai scumpa.

  Laptop-urile cu Linux desi in numar mult mai mare sunt inca rare si unele din ele foarte scumpe. Cu alte cuvinte libertatea e relativ rara si are un pret premium.

  Web 3.0 va deveni o realitate curenta si asta va creste dependenta oamenilor de tehnologie. Asigurarea vietii private va deveni tot mai dificila si consecintele personale in cazul decuplarii de la retea vor fi tot mai drastice.

  Multe din joburi vor fi preluate de masini si necesarul de muncitori calificati va continua sa scada.

 2. Cred că vor trece în prim plan designerii și specialiștii în ergonomie/experiența utilizatorului, iar startul va fi dat de Microsoft, prin Windows. Dacă ei nu fac asta percepția generală nu se va schimba, iar softul de business va rămâne ceva ezoteric în mentalul colectiv.

  Oracle și SAP se vor conforma sau vor începe să moară.

  Piața dispozitivelor mobile va începe să producă și pentru mediul business, nu doar pentru segmentul adolescenților. Asta se va întâmpla imediat după ce starea permanentă de criză din economie se va evapora, iar oamenii vor fi pasionați să creeze, în loc să păcălească plictiseala cu ochii în playstation. Grecii vor înceta să mai piardă nopțile prin cluburi și chiar vor începe să muncească.

 3. Sper ca anul asta Firefox OS sa devina suficient de matur/atractiv astfel incat magazinele de profil din Romania sa ofere si device-uri cu acest OS.

 4. Pe scurt, o sa fie un an plicticos, mult prea putine revolutii, din lipsa de combatanti.

  MS o sa apese pedala pana la maxim pentru a intra decisive pe piata dispozitivelor mobile, folosind si Win 10 ca parghie. Discutabil ca rezultat.

  Google o sa apese cat poate pe Chromebook, ca sa muste din Windows la nivel de notebook/laptop entry level. Au decis probabil intern ca Androidul e complet nepotrivit pentru asa ceva si incearca in felul asta. Iarasi, rezultatele or sa fie indoielnice.

  Apple o sa faca ce stie de obicei, nimic mai mult, nimic mai putin. Plicticos adica.

  In rest, s-a ajuns la un anumit echilibru si e greu de rupt linia asta de echilibru prea repede (piata enterprise, piata dispozitivelor mobile, browsere, motoare de cautare,etc)

  Cred ca singurele posibile chestii interesante pe partea software or sa fie progresele pe partea de asa zisa inteligenta artificiala cuplata cu tot felul de motoare de interogare de baze de date uriase (Google Now, Cortana, partial Siri, traducatorul universal de la Skype). Asta ar deschide niste posibilitati foarte interesante de interactiune om-computer.

  Si, evident, e de urmarit cum o sa reuseasca MS cu Win 10 sa impace atatea feluri de dispozitive (smartphone, tablet, laptop. desktop, consola, IOT) cu un singur OS.

  Adica aia marii or sa cam ramana pe pozitiile unde sunt tari.

  Cat despre aia mici, adica outsiderii, cred ca lucrurile sunt clare: nu or sa reuseasca. Ma refer la BB, FirefoxOS, Linux, Tizen si altele asemenea

  • Chromebook nu e decat o tentativa de vendor lock-in, la fel ca si Android. Controlul datelor utilizatorului este necesar pentru a fi targetati cu reclame specifice. Microsoft a intrat si el pe piata de advertising si de acolo competitia.

   Cei care vor merge pe vendor lock-in vor avea de pierdut. Pentru competitie e nevoie de portabilitate. In the long run Linux va castiga ca platforma si in spatiul end-user si enterprise.

   Competitia cu vendorii consacrati se va relansa prin decentralizare si platforme mobile cu sisteme de operare libere. Pentru transferul datelor intre micii consumatori nu va mai fi neaparat nevoie de Cloud ci se va opta pentru conexiuni peer to peer gen Bluetooth, NFC.

 5. O sa arunc si eu vreo cativa centi in discutie, insa parerile exprimate vin din experienta proprie, nu din experienta altora.

  Cred ca computerele desktop o sa aiba o noua tinerete. In mod contrar, telefoanele mobile sofisticate o sa aiba un recul puternic si o sa explic de ce.

  Nu am avut nici un telefon mobil in afara de gama Apple care sa tina mai mult de doi ani, doi ani si jumatate. In conditiile in care un astfel de telefon mobil sofisticat costa mai mult decat o tableta sau cat o tableta, pur si simplu nu se mai merita cumparat.

  Deja pe piata din SUA sunt cumparate masiv telefoane mai putin performante (gen Alcatel Touch), cu un rudiment de internet si mail si fara sa fie prea scumpe sau cu mari pretentii. Am cumparat si eu unul dupa ce m-am dotat cu o tableta cand telefonul meu sofisticat s-a stricat dupa cei doi ani uzuali.

  La fel, laptopurile or sa fie in recul. Sunt unelte foarte bune pentru scopuri de serviciu, insa sunt relativ scumpe fata de tablete si nu dureaza mai mult de 4-5 ani. Pentru scopuri personale (navigare, e-mail si altele, chiar si editare de document) tabletele sunt perfecte, mai ales cu serviciile de cloud asociate. La preturile care sunt in SUA o tableta destul de sofisticata bate la pret un laptop de departe.

  In loc de laptopul care m-a lasat de curand, am preferat sa cumpar un desktop. E mai usor de controlat si mentinut configuratia, si cu mentenanta corespunzatoare, poate sa tina si 10 ani. Un desktop nu ar fi necesar, insa pentru aplicatii cum ar fi prelucrare de imagine, software financiar, stocare de documente, scanare si alte servicii specializate e perfect.

  Cu aparitia noilor ceasuri inteligenta piata telefoanelor mobile scumpe o sa se duca si mai jos.

  Planul meu personal este sa am un telefon care sa asigure doar conectivitate (poate fi schimbat tot la 2 ani) si nu prea mare performanta, un ceas inteligent insa nu foarte sofisticat (acum am doar un tracker de activitate) si o tableta or sa imi rezolve majoritatea problemelor. Fara laptop personal si cu un desktop pentru activitati foarte specializate.

  Cred ca gandesc deja multi ca mine.

  • „Planul meu personal este sa am un telefon care sa asigure doar conectivitate (poate fi schimbat tot la 2 ani) si nu prea mare performanta, un ceas inteligent insa nu foarte sofisticat (acum am doar un tracker de activitate) si o tableta or sa imi rezolve majoritatea problemelor. Fara laptop personal si cu un desktop pentru activitati foarte specializate.”

   Sunt de acord in privinta telefonului.
   In cazul ceasului nu ma pronunt: port doar ceasuri mecanice (clasice, fara pic de electronica in ele).
   Nu-mi plac tabletele, prefer o tastatura fizica (desigur, asta si pentru ca tastez „blind” si am nevoie de feedback senzorial). Ca atare, idealul personal este un laptop usor si ultra-portabil pe care sa-l port conecta – wireless, de preferinta – la un ecran de 27″.

   A, da, imi trebuie si un desktop performant dar asta tine de profesie, nu de preferinte.

   • Domnule IosiP,

    Am un Amazon Kindle HDX care are o tastatura externa destul de decenta conectata BT.

    De ceas as avea nevoie doar pentru urmarire de activitate fizica, somn si semne vitale, cum ar fi puls. Am un tracker acum insa nu e ceas si nu e complet. Recunosc ca in afara de asta e inutil.

    Vreau sa va doresc la multi ani!

    • La multi ani cu sanatate si dumneavoastra, domnule Gafencu!

     Imi permit sa va sugerez achizitionarea unui ceas mecanic, credeti-ma ca niciun ceas hi-tech nu se compara cu senzatia de a purta la mana o „bucata de istorie”.

  • Eu personal, ca si utilizator, as prefera un singur device, gen phablet si pentru input, docking acasa. Doar ca pe parte de docking piata sta foarte prost.

   Inputul nu poate fi rezolvat de touch si partea de telefon mobil nu prea merge pe laptop. Tableta folosita pe post de telefon iar nu e chiar o optiune. Ramane phabletul cu docking care e tradeoff-ul cel mai bun intre portabilitate, telefonie, input si pret.

   Ceasurile inteligente sunt dupa parerea mea un mare fas pentru ca nu rezolva nimic si trebuie incarcate des.

 6. Buna ziua. Intervin fiindca sunt familiar cu tehnica atat la nivelul expertizei si experientei cat si la nivel mediatic. Nu impartasesc opinia ca ne asteapta un an plicticos dimpotriva. Va dau dreptate in ceea ce priveste apetitul la risc scazut, o oarecare dezamagire a pietei fata de asteptarile in domeniul tehnologiei si a unui conservatorism in crestere. Acestea nu sunt motive pentru a stopa un progres ci dimpotriva il vor determina.

  1. Securitatea informatiei. Ati uitat poate ca Romania este centru al apararii cibernetice intr-un front din ce in ce mai putin plicticos unde multi se gandesc precum chinezii: „Sa te fereasca Dumnezeu de vremuri interesante.” In anul 2015 ma astept sa avem atacuri informatice asupra unor sisteme considerate sigure pana acum si care nu au fost inca obiectul ingrijorarii publice. Ganditi-va chiar si numai la 2 aspecte – a. securitatea banilor virtuali oriunde s-ar afla de la conturi si comert pana la evidenta fiscala si b. securitatea informatiilor personale de la furtul de personalitate la santaj, un exemplu edificator fiind un site rusesc unde au fost publicate inregistrari live de la mii de camere web de securitate din magazine, case etc unde se pot observa oameni in timp real cu toate activitatile lor.

  2. Imprimantele 3d pot deveni un fenomen major nu unul de importanta colaterala. Comparati doar revolutia industriala ce a maturat o economie bazata pe munca gratuita a unui numar considerabil de sclavi. Chiar din acest an am putea incepe sa observam inlocuirea produselor ieftine din asia ca urmare a costului mic a fortei de munca cu produse mai bune si mai ieftine create cu imprimante industriale. Principalul cost al robotizarii il reprezinta energia. Semnele deocamdata arata o ieftinire puternica costului energiei si posibilitati tehnice de productie customizata de masa. Poate vor fi aceleasi „chinezarii” dar daca vor fi produse automat ne asteapta o adevarata revolutie cu implicatii majore in echilibrul mondial.

  3. Informatizarea valutelor. Nu am spatiul necesar sa dezvolt prea mult subiectul insa exista tatonari si investitii foarte serioase in domeniu. Bitcoin-ul e doar un experiment. Sisteme automate bazate pe infrastructura telefoanelor mobile in tari din africa sunt alte experimente. In principiu e vorba de o schimbare de anvergura milenara, as putea spune cu toata modestia, de aceea sunt rezervat in ce priveste observarea unei implementari propriu-zise incepand cu acest an. Securitatea informatiei trebuie testata si viabilitatea dovedita mai intai. Ganditi-va ca acum o mie de ani moneda era strans legata de o valuare efectiva cum ar fi aurul sau argintul. O adevarata revolutie a avut loc atunci cand bancnotele au luat valoare prin simbol si nu prin rezerve efective. Duceti apoi aceeasta idee un pas mai departe. Dar daca nu ar mai exista valuta ci doar device-uri? Device-uri capabile sa identifice unic posesorul iar valoarea banilor sai sa nu fie asociata unor institutii abstracte ce se adapteaza greu unei micro sau chiar macro shimbari ci indidividului in cauza. Ce sunt banii daca nu o masura a increderii in institutia emitenta? Cine e institutia emitenta? Statul, dar statul suntem noi, oamenii contribuabili. Deci banii ar putea reprezenta in mod direct nivelul de incredere in fiecare contribuabil si prin asocierea directa s-ar elimina economii subterane uriase (spalare de bani, coruptie si terorism). Cum se poate cuantifica increderea? Prin automatizarea parametrilor in functie de parametri de intrare si statistica intr-un proces continuu de audit si control. Cautati numai sa vedeti ce importanta colosala incepe sa aiba fenomenul de data mining in SUA. Procesul e ireversibil si a inceput dar nimeni nu stie cat va dura sau cand va debuta cu adevarat.

  • Increderea e o calitate umana. Transformarea ei intr-o functie, parametrizabila si evaluabila automat, transforma relatiile interumane. Conditia evaluarii si a acordarii increderii este posesia dispozitivului. Un dispozitiv cu software non free inseamna sclavie. Increderea se manifesta in deplina libertate.
   De aici rezulta ca o conditie necesara pentru acordarea increderii intr-o lume tehnologizata o reprezinta produsele cu specificatii si software liber care pun la dispozitia utilizatorilor sursele pentru a putea fi modificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

O nouă mutare pe tabla de șah a spațiului post-sovietic: Organizația Statelor Turcice. Erdogan mută, Putin evaluează.

Rusia și Turcia promovează în prezent o relație tranzacționistă.             Perspectiva geoistorică a relațiilor ruso-turce evidențiază o dimensiune...

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro