duminică, octombrie 1, 2023

Infantilism si politica

Una din marile probleme ale Romaniei de azi este imaturitatea unei mari parti a clasei politice, usurinta, chiar frivolitatea cu care se fac afirmatii hazardate, menite sa genereze serioase riscuri, inclusiv in relatiile cu principalii aliati. In clipa de fata, asistam la rabufniri prea putin responsabile ale premierului Victor Ponta la adresa Uniunii Europene, expresii nedisimulate ale enervarii acestuia in raport cu presiunile din perioada tentativei de lovitura de stat din 3-6 iulie 2012. Premierul, confruntat cu insolubile probleme de credibilitate morala, actioneaza prin continua plusare, adica prin ceea ce se cheama fuite en avant, reia mereu aceeasi placa a reprezentarii si nu pierde nicio ocazie pentru a torpila autoritatea presedintelui tarii. Serveste la ceva aceasta tactica in afara de a-i asigura lui Victor Ponta efemere momente de satisfactie personala? Ma indoiesc. Asa isi imagineaza dl Ponta ca va guverna in continuare, presupunand ca USL va castiga alegerile din decembrie? Prin razboi de uzura si hartuiri necontenite, fara o viziune realista si fara o strategie coerenta?

La randul sau, co-presedintele USL, presedinte al Senatului, fost presedinte-interimar al tarii, Crin Antonescu, mitraliaza verbal institutiile menite sa garanteze transparenta si sa traga la raspundere pe cei care transgreseaza normele statului de drept. Aceasta ofensiva reflecta un stil politic belicos direct indatorat fesenismului iliescian al anilor 90. Pana si un veteran al PNL, Radu Campeanu, in genere obsecvios si lipsit de instinctul revoltei, lasa sa se inteleaga ca un Calin Tariceanu ar fi poate preferabil actualei directii al carei unice rezultate palpabile, ma grabesc sa adaug, raman esecul tentiativei de lovitura de stat din 3-6 iulie 2012 si becalizarea acestei formatiuni politice. Nu cred ca dl Campeanu este singurul liberal nelinistit de imaginea tot mai compromisa a a acestui partid, devenit, prin inflamata retorica antonesciana, portdrapelul anti-europenismului si anti-americanismului in spatiul politic romanesc. Cred ca principala vulnerabilitate a actualului presedinte al PNL este ca n-a aflat inca un lucru elementar: cuvintele au consecinte. Una este ce scriu diversii militanti USL pe blogurile lor personale si alta este ce declara vehement co-presedintele formatiunii care vrea sa conduca Romania in urmatorii ani.

Problemele opozitiei, ale ARD, merita si ele luate in calcul: in primul rand, o anumita sfiala in asumarea deschisa a marilor strapungeri care au avut loc dupa 2004, in planul statului de drept, al condamnarii comunismului si al optiunilor categorice si ne-echivoce auro-atlantice. Este nevoie de o asumare consecventa, cu exemple precise, a unor politici non-colectiviste si non-etatiste, care pot feri Romania de destinul Greciei. Nu mai putin important, este nevoie de o afirmare deschisa, lipsita de emfaza patriotarda, dar nu mai putin explicita, a acelor valori care definesc o comunitate democatica, deci a traditiilor culturale si morale ale umanismului rationalist odata cu o repudiere transanta a relativismului etic. ARD trebuie sa spuna un NU categoric oricarei forme de extremism in politica ori in viata spirituala. Atunci cand in Grecia si Ungaria (si nu doar acolo) se manifesta noul fascism, ARD, cu a sa orientare inspirata de liberalismul civic si de crestin-democratie, este formatiunea care poate si trebuie sa spuna NU oricarui tribalism, sovinism si exclusivism. ARD trebuie sa se opuna negationismelor obscene in raport cu crimele fascismului si comunismului. Aceasta este mostenirea lui Corneliu Coposu pe care ARD poate si trebuie sa o dezvolte. O mostenire care include idealismul scopurilor si realismul mijloacelor, constiinta relatiei intime dintre acestea. Nici un scop nu poate justifica mijloace sordide ori demagogice.

Toate fortele politice din Romania au nevoie de acea maturitate care permite dialogul onest si diminueaza primejdia permanentizarii unei stari de razboi civil latent. Este limpede ca politica pe marginea prapastiei nu poate continua fara consecinte dezastruoase pentru tara. Unica solutie este consolidarea institutiilor care garanteaza statul de drept, incetarea demagogiei anti-UE si recunoasterea riscurilor ce rezulta din izolarea internationala a tarii. Nu spun ca UE este institutia perfecta, dar, in datele concrete de loc si de timp, este, pentru Romania democratica, institutia indispensabila.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. Domnule Profesor,

  Sincer, consider ca ati comis o mare impietate alaturand numele lui Corneliu Coposu de ARD! Este doar o parere si nimic mai mult!

  O seara (dimineata) excelenta sa aveti!

   • Domnule Profesor,

    Corneliu Coposu spunea:

    „Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricînd viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta”

    Va rog…indicati-mi o singura persoana candidata din partea ARD la alegerile parlamentare..care se poate regasi in citatul de mai sus…si atunci va dau dreptate!

     • Vladimir, ARD este bazat pe un partid (PDL) care se trage din FSN și a fost membru în Internaționala Socialistă și Partidul Socialiștilor Europeni înainte să treacă brusc și oportunist la Partidul Popular European. Liderul spiritual al acestui partid, Traian Băsescu, este responsabilul principal al doborârii guvernului Ciorbea în 1997 – 1998, cel care a dat lovitura de grație partidului lui Corneliu Coposu, căci PNȚCD de azi nu mai are practic nimic în comun cu PNȚCD din 1990 – 1995. ARD este o adunătură de epigoni care se pregătește să ia niște șuturi în serie din partea electoratului pe 9 decembrie. Faptul că USL are tarele pe care le descrii nu înseamnă că ARD se ridică la înălțimea unei alternative viabile. În fapt, așa cum am scris de atâtea ori, alegerile din 9 decembrie din România, țară din liga a patra a politicii europene, nu sunt decât un meci de baraj între două echipe care luptă pentru evitarea retrogradării. Europa arde și România se piaptănă.

      • Si totusi, o echipa, cu bunele si relele sale, a fost credibila pentru UE si NATO, cealalata inca este sub semnul intrebarii. USL si-a creat singura aceasta situatie, prin actiuni nesabuite si agresive impotriva intsitutiilor statului de drept. Nu stiu cine a dat „lovitura de gratie” PNT-CD. Nu cred ca a existat o persoana anume. N-am propus o ierarhizare a formatiunilor politice din Romania de azi. Dar este limpede ca USL nu s-a dovedit nici pro-europeana, nici pro-stat de drept (ma exprim eufemistic). Nu stiu de l-as considera pe MRU „epigon”. Nu i-as privi astfel nici pe Cristian Preda ori pe Monica Macovei.

      • Domnule Clej – scuze că „mă bag” – nu sunteţi fair: „PDL se trage din FSN”, adică un fel de a pune păcatele lui Stalin în cârca Svetlanei! Lasă că şi chestia asta cu „trasul” nu stă bine pe picioarele ei; eu, de pildă (ca brav şi onorabil comentator, fie el şi pe „Contributors”), mă trag din maimuţă – cu dvs. cum stă treaba? Sau dvs. nu vă trageţi? Apoi, după ce stabiliţi PDL statutul de odraslă de pripas (a FSN), musai oportunistă, cum altfel?, îi ardeţi una şi Partidului Popular European, care n-ar avea nici „vreo minte, vreun prinţip” ca să zic aşa şi înghite nemestecat, ca pelicanul politic. Zău aşa, domnule Clej!…
       Şi, sorry, cel care i-a dat PNŢCD lovitura de graţie nu este nimeni altul decât… PNŢCD!! Poate că vă amintiţi câteva „figuri luminoase” din vremea cu pricina, dacă nu – nicio pagubă! Dar fiţi mai circum spect cu aura de legendă… La fel, cu şuturile. De unde ştiţi că şi cui o să dea electoratul şuturi? Şi dacă dă, ce mare brânză – maaamă, ce electorat glorios, cum dă el şuturi, ţaţo !! Dar dacă o să şi le ia, domnule Clej? Dacă o să şi le ia de la USL, cu vârf şi îndesat, pe măsura încrâncenării din marea convingere filosofică „Jos Băsescu !!”, dacă o să şi le ia, „zi de zi, ceas de ceas şi în proporţie de masă”, dacă o să le-ncaseze cu talent şi graţie? Şi atunci, tot glorios, tot măreţ şi infailibil?
       Da, ARD este oaste de strânsură, da, are destule defecte (ba, câteodată cere palme, credeţi-mă!), dar recunoaşteţi meritele incontestabile ale unora dintre ei, poate nu destui, dar sigur nu foarte puţini (în definitiv, nici republicanii americani nu sunt toţi Ronald Reagan, nici conservatorii britanici Margaret Thatcher cu toţii, nici nemţii Konrad Adenauer, nici măcar Angela Merkel ş.a.m.d.).
       Deocamdată, în 2012, România atâta poate, nu-i un motiv să ne sinucidem, da?

     • Vladimir, poate revezi ce părere aveai despre Băsescu și cameleonicul PD în anii 1997 – 1998. Ăștia sunt urmașii lui Coposu? Hai să fim serioși. Iar Monica Macovei (căreia fostul deputat FSN ales în 1990, Vasile Blaga, i-a râs în nas când ea și-a luat treaba în serios și a invalidat candidați PDL la comisia de etică), Cristian Preda sau Teodor Baconschi sunt niște marginali în acest partid esențialmente de origine fesenistă. Nu e nevoie să-mi spui că USL e nefrecventabil, bați la uși deschise, dar ARD este departe de ceea ce vrei să prezinți tu ca o alternativă și în orice caz n-are nici cea mai vagă legătură cu PNȚCD-ul lui Coposu. Nu cred că scena politică românească a fost vreodată mai mediocră decât în această toamnă a lui 2012, când oamenii sunt obligați să aleagă între ciumă și holeră, având pe de lături și un tifos exantematic (PPDD).

      • Cred ca am mai putine certitudini si mai multe indoieli decat altii. Nu vreau sa „prezint” nimic, imi exprim un punct de vedere, in fond la fel de legitim ca oricare altul, inclusiv al tau. Imi asum opiniile sub semnatura proprie. Traian Basescu din 2012 nu este Traian Basescu din 1997-1998. Exista invatare politica (political learning) si Traian Basescu a probat ca poate invata. As spune ca nici Emil Constantinescu nu esta acelasi cu presedintele Romaniei, pro-atlantist si adversar declarat al PDSR, al mafiei iliesciene, din acei ani. Nu sunt de acord cu aceasta echidistanta pe care o sugerezi ca pe o pozitie echilibrata: nu PDl l-a demis pe Avocatul Poporului, nu actiunile PDL au alertat Comisia de la Venetia, nu PDL l-a demis pe Dorin Dobrincu de la Arhivele Nationale, nu PDL si-a batut joc de ICR si de diplomatia culturala romaneasca prin sinistra Ordonanta, nu PDL a numit la Ministerul Educatiei un sir de plagiatori, de impostori si de neaveniti, nu actiunile PDL au dus la reactiile cunoscute ale Ambasadei SUA si ale Departamentului de Stat. These are facts, not opinions. Pe scurt, nu cred ca totul este o apa si-un pamant, adica, vorba Monicai Lovinescu, noroi.

      • Adica vreti sa spuneti ca daca tot nu avem nicio alternativa la USL mai bine ii votam pe ei, ca tot ii voteaza toata lumea? Oricat de nefrecventabil e ARD, e mult mai frecventabil decat orice altceva.

    • În eventualitatea în care nu aveţi o retorică disimulantă, trebuie să ştiţi deja că numele candidaţilor nu sunt secrete.
     Dacă niciunul dintre ele nu vă va convinge, aveţi, desigur, la îndemână, alternativa USL.
     :)

 2. Iată-ne din nou în campanie electorală. Citesc cu interes articolele pe temă politică postate pe această platformă – şi cu acelaşi interes şi comentariile cititorilor, pentru că sunt o radiografie necesară a viziunii cetăţeanului, de la cel de rând, la cel avizat.
  Ce îmi stârneşte un sentiment de amărăciune este parti-pris-ul manifest al unor intervenţii. Platforma s-a transformat încet dar sigur într-un câmp de luptă unde regula jocului este tocmai lipsa oricărei reguli. Sigur că românul e pătimaş – mai ales astăzi, când fotbalul nu mai trezeşte atâtea erupţii ca odinioară ( …că nu mai e cazul), toată energia belicoasă demnă de o cauză mai bună s-a focalizat pe politic. Că românul s-a născut politician, ca să-l parafrazez pe poet (la rându-i, om politic şi el). De acord că suntem zoon politikon; dar e o ORBIRE generală, unanim acceptată, ba, mai mult, cu care ne mai şi mândrim.
  Am siguranţa că acest articol va atrage zeci de comentarii, şi, cum am observat, miezul lor va fi viziunea/orientarea politică a autorului. Mă gândesc că nu va merita să le citesc, cred că le pot anticipa conţinutul. Ştiu deja şi cine se va grăbi să posteze „măreţe lecţii” de politică internă :).
  DAR aş vrea să subliniez că acest articol fixează contextul de la care este obligatoriu să pornim înaintea oricăror manifestări de susţinere, previziuni, analize, critici, acuze ş. a. m. d.
  Politica românească are o copilărie deja nepermis de lungă. De obicei, maturizarea se petrece în urma unui eveniment-şoc, care spulberă inocenţa şi deschide ochii. Pentru politicienii noştri, încă nu e cazul. „Turma” este capital electoral, realitate verificată de peste 20 de ani. Dezavantajul ei e că tocmai asta nu realizează, abandonându-se deliberat orbirii.
  Pentru că ne e mult mai comod să vedem copacul, nu ne interesează dacă-i strâmb, în locul pădurii…
  Atâta vreme cât noi, umilii votanţi de care ei îşi amintesc odată la 4 ani, vom fi ca „mam’mare” care-şi ţine odoarele în braţe, ele nu se vor maturiza. NICIODATĂ.

 3. Eu cred ca teribilismul anti-european si anti-american al conducerii USL este in esenta de natura electorala. Observati ca aceste declaratii iresponsabile sunt facute cand premierul cutreiera tara (nu exista vizita care sa nu testeze ridicolul) si nicidecum in periplurile sale la Bruxelles sau in alte locatii vest-europene, unde stimabilul afiseaza o mina mai degraba umila.
  Salut observatiile cu privire la ARD. Infantilismul se manifesta si in acea zona…aruncatul cu oua la lansarea unor condidati ARD (am impresia ca este vorba de sectorul 6) este cat se poate de originala dar cu siguranta degaja neseriozitate si atmosfera de balci:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/candidatii-ard-sector-6-au-aruncat-cu-oua-in-tinte-mihail-neamtu-a-nimerit-pe-alaturi-1011092.html

  • …da, lupule, şi tocmai de aia mă întreb şi eu, „de ce, nene anghelache, de ce?”… chiar nu se gândesc strategiile de campanie? de la siglă la slogan, de la oamenii de pe listă la retorica promovată – totul e ca şi cum n-ar vrea să câştige.

   • @a: Sincer, nu stiu ce strategie de campanie exista la ARD. Un amestec de amatorism, teribilism si infantilism. Nu stiu daca stimabilii urmaresc sondajele de opinie….Vasile Blaga este la 8% popularitate! MRU este in scadere semnificativa. Mihail Neamtu merge din gafa in gafa (individul este mai degraba o piatra de moara pentru dreapta decat parte din solutie). Au continuat sa pastreze figuri antipatice in primul rand, gen Oltean si Udrea, au acceptat traseismul -desi initial l-au criticat. Ati vazut sloganul de campanie al D-lui Paleologu? Fiti spartanii mei! Darji ca Leonida la Termopile! Cati din alegatori inteleg acest mesaj ce trece mai degraba drept elitist ? Nu exista comantarii privitoare la privatizare, de incurajare a antreprenoriatului, de incercare de comunicare bu comunitatea business din Romania.
    Cred ca trebuie sa acceptam ca de unde nu exista nu poti cere. Cu bine!

 4. Dvs, Dle Tismaneanu ii tot dati cu statul de drept, dar pe cine intereseaza asta azi in Romania ?!
  Va redau mai jos spuselele lui Ion Cristoiu, altfel sustinator si admirator al Presedintelui Basescu…
  Uite ce spune Cristoiu…
  Si eu cred la fel si mai cred ca cetatenii Romaniei confirma ce spune Cristoiu si sunt mai degraba interesati de mersul economiei si de viata lor amarata, mai putin de statul de drept atata timp cat politicienii vorbesc numai despre asta, in timp ce chiar ei sunt cei care calca in picioare statul de drept !

  „Tuesday, 13 November 2012. 4942 vizualizări, 83 comentarii, 7 voturi
  ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Traian Băsescu – un om sfîrşit?!

  Traian Băsescu şi-a concentrat discursul pe punerea la îndoială a statului de drept de către noua Putere.
  Dincolo de faptul că, în sine, statul de drept nu stîrneşte pasiuni devastatoare nici la popoarele cu o îndelungă tradiţie democratică, poate că spusele lui Traian Băsescu ar fi avut un oarecare impact dacă ele ar fi beneficiat de înflăcărarea luptătorului de pe vremuri.
  Spuneam că am luat cunoştinţă mai întîi de varianta tipărită a discursului.
  La emisiunea Ultimul cuvînt, am luat cunoştinţă de varianta sa video, aşa cum a fost ea transmisă în direct de televiziuni.
  Dumnezeule!
  Am întîlnit un Traian Băsescu de nerecunoscut!
  Nici Mircea Geoană în vremurile sale cele mai triste nu mi s-a părut atît de mediocru orator ca Traian Băsescu luni seara.
  Un text neted, ca o riglă, a fost citit cu o voce ştearsă, egală sieşi, pe tot parcursul declaraţiei.
  Adăugată lipsei de forţă, tusea a lăsat impresia unui om sfîrşit, care aşteaptă de la adversari nu pumni în gură, ci mîngîieri alintătoare pe frunte.
  Urmărind viaţa politică, nu pot să nu remarc vioiciunea de care dă dovadă Adrian Năstase în ultimul timp.
  Comparîndu-l cu Traian Băsescu de luni seara, am avut o clipă impresia că pentru Traian Băsescu Cotroceniul de după revenirea din august e mult mai închisoare decît Jilava pentru Adrian Năstase de după condamnare.”

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-inchide-ochii-la-incalcarea-constitutiei-1010782.html#ixzz2CAhL3a43

 5. Infantilismul caracterizeaza CEA MAI MARE PARTE A ROMANILOR….nu doar pe mascaricii care conduc Romania de 23 de ani!!!

  Incetati odata sa folositi sintagma asta idioata de „clasa politica”…parca e o schizofrenie sociala. Romania s-a impartit maniheist in „clasa politica” vs toti ceilalti!

  „Clasa politica” in sus…”clasa politica” in jos….de parca ar fi o entitate imanenta, extraterestra, fara nici cea mai vaga legatura cu Romania!

  Romania a fost condusa in toti acesti 23 de ani DE CATRE ROMANI!!! Nascuti, crescuti, scoliti, socializati in ROMANIA! Infantilismul lor este oglinda infantilismului de care dau dovada foarte multi romani….as spune MAJORITATEA!

  Asta e…Psihodrama NATIONALA se joaca inca!

  That’s it, that’s all!

 6. d-le tismanenanu ce parere aveti de acuzatiile de pe antena 3 referitoare la seful ani dl georgescu? mentionez ca am vazut ca tatal dl georgescu a fost comandantul penitenciarului de la codlea, unde dupa revolutie au fost depozitate dosarele securitatii. dl georgescu,tatal este acuzat ca detine copii dupa documentele securitatii si cu ele a santajat si santajeaza persoane politice importante. printre ele a fost numit dl ialomiteanu care a fost ministrul de finate in guvernul boc.aceste acuzatii sunt facute printre altii de : fratele presedintelui ani,unchiul lui si un apropiat,ajutor al d-lui georgescu tatal. toto aici este acuzat dl georgescu fiul ca a dat mita 18.000 de euro ca sa fie angajat la pna.
  la aceasta poveste se mai adauga imprumuturile si achizitionarile de imobile cu multe semne de intrebare efectuate intre dl georgescu tatal,dl georgescu fiul si nasii acestuia. sume care ptr muritorul de rand sunt astronomice.
  acesta este un caz in care se impletesc elemente de coruptie actuale cu radacini ale securitatii.
  si tocmai la varful agentiei nationale de integritate.
  sper sa treaca acest comentariu si sa primesc si un raspuns.

  • Comentariul trece. Dar ma intreb de ce folositi acest forum pentru a disemina informatiile provenite la un post de televiziune cunoscut prin partizanat excesiv, nascociri si calomnii. Nu cred, sincer, ca tema pe care o aduceti in discutie, utilizand o singura sursa (si ce sursa!) este legata de subiectul articolului. Ii rog pe cei care posteaza mesaje sa se mentina la subiect. Multumesc.

 7. Care stat de drept? Nastase a ajuns unde a ajuns la presiunea UE si a ramas acolo tot la presiunea UE (doar va amintiti de circul cu fularul si ministru’ de interne care da telefon personal condamnatilor inainte de a-i baga la zdup).

  ARD-ul este si el vraiste, uitati-va doar citi au fugit din ARD si au trecut la alte partide. Credeti ca astia au ajuns in ARD minati de idealurile lui Coposu’ si acuma brusc, au descoperit ca de fapt USL-ul corespunde idealurilor lor. Hai sa fim seriosi, toata miza e furatu’ si imunitatea.

 8. Distanta dintreSenior si actualele conduceri politice este enorma!

  In loc sa se constate o evolutie avem in fapt o involutie.Desigur ca si pe vremea cand Seniorul era mai tanar erau „pustani” ca Ponta, Antonescu,si cert este ca nu foarte multi au rezistat asa cum a facut-o acesta.

  Chestiunea pare simpla: Seniorul avea un crez, un ideal, un spirit!
  Acum nu mai exista nimic din toate acestea, doar vorbe goale!

  Si intr-adevar mai era ceva: realismul infaptuirii – ce vinea dintr-o intelepciune, intelegere a fenomenelor sociale, economice, psihologice. Acum avem „pohtele pe care le pohtesc” ale conducatorilor fara nici o noima, reazam juridic, minima credibilitate!

  Eh, ce am avut si ce avem!

  • Cand te uiti la politicienii nostri, iti dai seama de fapt ca si ei au crez, un ideal si un spirit.
   Crezul este ca se pot imbogati, idealul e sa nu munceasca pentru asta si spiritul este cel mai bun peste 40 de grade.

  • @eu******
   „Chestiunea pare simpla: Seniorul avea un crez, un ideal, un spirit!” Ce frumos ar fi fost sa fie simpla, dar ce pacat ca nu e ! „Seniorul” Coposu a incercat sa refondeze PNT si a esuat, partidul a parut ca prinde contur dar, o data ajuns in preajma puterii, si-a ratat obiectivele, a fost sever infrint in alegeri si s-a prabusit prin implozie, a incercat sa aduca alt fel de oameni in politica si i-a adus pe Emil Constantinescu si Victor Ciorbea, doi dintre cei mai agresivi purtatori de mesaj al USL in acest moment…Am fost un sustinator al lui Corneliu Coposu, i-am dat increderea si votul meu, dar nu cred ca trebuie sa repetam naravurile dintotdeauna ale politicienilor si sa inventam o istorie exemplara si eroica si al carei singur cusur e ca e falsa ! Proiectul politic al domnului Coposu a fost un esec, PNT-ul renascut in ’89 a fost zdrobit, nici azi nu avem o miscare politica crestin-democrata viabila, viitoarele alegeri pot fi descrise ca o competitie intre diverse factiuni descentente ale Frontului Salvarii Nationale…Simplu spus, proiectul lui Iliescu a reusit, cel al lui Coposu nu ! Si esecul lui pare a fi total si definitiv ! Asta e adevarata mostenire a „Seniorului”, infringerea completa a aspiratiilor de reinodare a traditiilor romanesti ante(si anti)comuniste.

 9. comentariul referitor la exercitarea dreptului de veto (partenerii europeni se ascund sub masa) este destul de inadecvat si nu este unicul si nici o raritate in discursul presedintelui.
  si totusi exemplificand inadecvarea discursului politic la noi nu gasiti loc pentru discursul presedintelui.
  asta descalifica discursul dvs. sau mai bine zis il califica ca simpla agresiune propagandistica la adresa adversarului.
  istoria imediat recenta a Romaniei este marcata de evidenta afectare a suveranitatii prin interventia partizana a institutiilor europene. in orice tabara va plasati, nu puteti nega aceasta interventie. asta a generat o tema extrem de serioasa pentru politica romaneasca, tema delimitarii suveranitatii nationale si a raporturilor de suveranitate cu uniunea.
  avantajata de rezultatul interventiei, tabara ARD refuza orice comentariu, multumindu-se sa contabilizeze castigul. sau si mai rau, ca si in articolul dvs, adopta atitudinea cum ca europa nu trebuie suparata cu nimic. pare ca europa refuza orice dialog sau parere alternativa, sau macar ca asa este vazuta europa de catre ARD, sau asa ar vrea sa o vedem noi, ceilalti.
  USL in schimb se plaseaza in avangarda clarificarii acestor relatii, prin recunoasterea problemei.
  cum se intampla de obicei in politica si ideologia romaneasca, dezbaterile serioase si clarificarile nu vor veni de la cei pe care ii tot asteptam sa intervina edificator ci tot de la clasa politica. as spune ca referitor la problema suveranitatii, atitudinea cea mai matura apartine deocamdata USL, pentru ca abordeaza problema, mentine in atentie si poate va genera dezbaterea necesara.

   • D-le prof. Tismaneanu,

    Fara vreo legatura (oare?!) cu articolul si comentariile (parca in campanie electorala s-au incins si pe-aici spiritele, si e oarecum trist, chiar daca de inteles!…), profit de singura cale sa va contactez si intreb, scurt: veti fi duminica la Gaudeamus, cand se lanseaza cartea dvs? Multumesc anticipat pt. raspuns si multumesc – sa mai si glumim !- si pt. coperta aleasa: ador bufnitele!

    • Din pacate, nu am cum sa fiu prezent, desi mi-as fi dorit din tot sufletul. La lansare vor vorbi Lidia Bodea, Mircea Cartarescu si H.-R. Patapievici. Am trimis un mesaj care va fi citit acolo. Rolul meu in alegerea copertei a fost de a saluta entuziast propunerea editurii. Ganduri bune.

     • Ok, multumesc ca ati raspuns „pe langa subiect”. Trebuia sa trimiteti, impreuna cu mesajul de care amintiti, si niste autografe!!! Sigur va fi o lansare de succes, sigur veti primi cele mai calde si mai autorizate feed-back uri. Daca se va potrivi candva, cumva, poate veti primi si de la muritorii / cititorii de rand…Sa aveti o iarna blanda! Hmm, biata bufnita: incep sa cred ca a fost aleasa pt (NEDREAPTA) simbolistica rea, neguroasa…

      • Sa stiti ca eu privesc bufnita cu mare simpatie. Este simbolul neuitarii. As spune ca intre pasari imi este extrem de draga, tot asa cum imi este foarte drag ariciul intre animale.

      • @ Dl. Vladimir Tismăneanu

       Acum vreo 50 de ani a apărut în „Secolul 20” o povestire (parabolă) cam kafkiană, cu o bufniţă personaj central, de Vladimir Dudinţev. I-am uitat titlul, am cam uitat şi povestirea (50 de ani sunt, totuşi, 50 de ani!), dar m-a impresionat tare mult pe-atunci (eram boboc, în prima facultate), măcar n-am uitat asta :) …
       Iar cu doi pui de arici am avut două poveşti, una ceva cam ca în Andersen, cu sfârşit trist, iar alta, ceva teribil, neobişnuit, cu sfârşit minunat!
       Aşa că de acord cu Dvs., da, bufniţa şi, mai ales, ariciul.
       Şi teckelul, domnule Tismăneanu. :)

      • Muriel Barbery: L’elegance du herisson – o carte superbă, cu o ecranizare pe măsură

 10. Interesant ca in plina campanie electorala , tocmai de unde nu te astepti ( Al Jazeera) vine un film special , care sa arate ca in RO tot Secu e la putere !

  http://www.aljazeera.com/programmes/peopleandpower/2012/11/2012111484328755763.html

  auzi colo , „Lifting the Lid ” –de parca era mare mister prin zona carpato-dunareana. Ce mi-a placut este aparitia unui special guest star –Marius Oprea – , prezentat drept „Romania’s leading expert on the Securitate.”….E-te fleosc ! Acuma am aflat si eu ,saracu’ , de ce a fost indepartat Oprea de la IICMER :cica lui Basescu nu i-a convenit ca se apucase sa dezgroape cadavrele victimelor Secu ….

  Dupa cacialmaua cu polonium-ul din urina lui Arafat , Al Jazeera asta confirma ca e dusa rau cu pluta ! Dar filmul merita vazut ,nu de alta dar ca sa stim ca exista „Antene N” si pe afara , nu numai in RO.

 11. Politica „pe marginea prapastiei nu poate continua” ziceti dumneavoastra. Dar nu poate fi altfel. Sa nu uitam ca miza primordiala este independenta justitiei. Pentru dinozaurii USL-isti, toate celelalte subiecte sint subordonate scopului principal.

  Daca prin absurd i-ar putea garanta cineva lui Dan Voiculescu incetarea urmaririi penale, atunci Antena 3 si-ar schimba politica chiar in noaptea asta. I se poate cere orice la schimb lui Dan Voiculescu. Inclusiv alaturarea Partidului Conservator la ARD, sau prezentarea presedintelui ca erou national, sau citeva zeci de milioane. Orice se poate schimba in citeva minute, caci avem de-a face cu hoti disperati, panicati. Si nu e vorba doar de Dan Voiculescu.

  Succesul USL in alegeri, urmat de o noua suspendare a presedintelui, nu reprezinta deloc sfirsitul razboiului puterii cu justitia. Politica pe muchie de razboi civil va continua citeva luni bune. Iar mediul exploziv este asigurat de saracia in evolutie ascendenta, rapida. 2013 e un an foarte periculos pentru romanii bolnavi de inima. 2012 a fost doar o gluma fata de ceea ce urmeaza.

 12. „Viziune realista si strategie coerenta”- suna bine cuvintele astea numai ca, daca ne uitam in jur vom constata cu stupoare, ca ele nu se regasesc nici in „sanul” UE, nici in „bocancii” NATO si nici in „buzunzrele” FMI. Pana si China pare destul de confuza in aceste momente…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro