duminică, iunie 13, 2021

Informarea a bătut dezinformarea

Ce s-a întâmplat ieri n-a fost victoria vreunui partid, ci victoria DNA-ului împotriva corupției, a bunului-simț împotriva abjecției, a informării împotriva dezinformării, a solidarității împotriva nesimțirii. Și a fost și victoria unui om decent împotriva unui impostor agresiv. Acum e rândul partidelor așa-zis învingătoare să dea dovadă de decență și pricepere, adică să facă ce n-au prea făcut. E o sarcină grea să se reformeze tocmai învingătorii, mai ales că Iohannis nu va mai avea un cuvânt greu de spus. Dacă vor rata șansa asta, va fi rău.

Dar măcar preț de-o zi putem să ne bucurăm. Și să încercăm să ne înțelegem de ce glonțul nu ne-a șuierat chiar pe la ureche, ci a trecut la vreun metru. Cred că, în linii mari, sunt două explicații. Una ține de PSD, cealaltă de tehnologia informației.

Toate mișcările PSD-ului din ultimul timp au stat sub semnul disperării. Spaima de DNA a pus în funcțiune o mașinărie de propagandă uriașă, care a împins mult în jos calitatea morală și intelectuală a celor dispuși să accepte enormitățile difuzate prin canalele ei. A venit apoi un lanț de mituiri grosolane. Și, în fine, având în minte alegerile din 2009, PSD-ul a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să împiedice votul românilor din străinătate. Disperarea era atât de mare, încât nu trebuia lăsată adversarului politic nici cea mai măruntă șansă. Dacă nu s-ar fi temut atât, MAE ar fi putut organiza niște alegeri cât de cât civilizate în disporă, la primul tur al prezidențialelor. Dacă n-ar fi batjocorit cu cinism zeci de mii de oameni, pesemne că Ponta ar fi avut un al doilea tur al alegerilor liniștit, în care cimitirele din Teleorman, Olt, Mehedinți și Dolj ar fi învins orașele din Transilvania și Bucureștiul. Dar echipa lui Ponta a acționat din disperare – să fi fost și cu aprobarea experților americani? – apăsând până la capăt pe toate pârghiile aflate la dispoziție, iar disperarea unora s-a transformat, schimbându-și orientarea, în disperarea celorlalți.

Și au mai fost Internetul și telefonia mobilă, pentru a canaliza și organiza disperarea celorlalți. Marele noroc al lui Ion Iliescu a fost că țara habar n-avea ce se întâmpla la Timișoara și București. Pentru el, Televiziunea Română, botezată atunci „Liberă”, a jucat rolul Antenei 3 și RTV-ului: marele miting anti-FSN, desfășurat într-o duminică de ianuarie cu cer senin, în 1990, n-a putut fi trasmis la televiziune pentru că, s-a zis, erau „condiții atmosferice defavorabile”. Țin minte masa aceea imensă de oameni adunați în Piața Victoriei, mult mai mulți decât au fost în noaptea trecută, ruptă complet de restul țării, defăimată cu furie de propagandiști, pentru a pregăti aducerea minerilor. Acum n-a mai ținut figura. Vedeam pe viu ce se întâmplă la Londra, Paris și Stuttgart, apoi la Timișoara, Cluj și București. Iar oamenii puteau acum să scrie mesaje și să citească mesajele altora. E aici o revanșă a cuvântului liber și deștept împotriva tele-mascaradei. Și, în felul ăsta, s-au găsit destui români să nu creadă că Iohannis e canibal, să nu jure pe Voiculescu sau Ghiță, să observe golul uman toxic din Ponta – și să mai și iasă vot. Reacția în lanț provocată de disperarea PSD-ului a condus, prin puterea informației, la un scor neverosimil.

Asta e tot. Azi e vreme să ne bucurăm. Mâine începe o altă poveste. Și, dacă alegerile au fost un exercițiu al inteligenței libere, ar fi frumos ca ea să joace mai departe rolul de salvatoare a patriei. Ia uite, dom’le, încep să folosesc cuvinte mari! M-am contaminat de la Ponta.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

 1. Nu numai in randul partidelor dar si al societatii civile care tb sa mentina presiuna pe politic caci:

  Batalia pentru Romania abia incepe! (spun un autor)Si trebuie apasat pe acceleratie, dar trebuie sa si detaliem concret ce este de facut si asta mai ales de catre societatea civila care a castigat ea singura aceasta batalie dar nu si razboiul, dovada fiind armistitiul cerut de Ponta care a redevenit “pisicutul” cel mai bine cunoscut de dl Basescu si de eminentzele PSD-ului care de aceea i-au dat putere si l-au impins in fata, caci un om care dupa ce a riscat sa fie batut ca tanar elev in evenimentele de la TVR din 13 -15 iunie 1990 , alaturi de mama sa care ulterior a ramas uimita de drumul politic pe sre l-a urmat fiul sau, a ajuns in varf prin oportunism si dorinta de parvenire cu orice pret si prin orice ticalosie, scopul sau personal egoist scuzand orice mijloc , era cel mai bun pion pentru manevrele antinatioanale ale acestor eminentze.
  Asadar:
  a) Eminentzele PSDiste au inteles ca acum exista riscul ca daca spre deosebire de post 1989, decembrie 22, cand revoltatii care l-au gonit pe Ceausescu nu au stiu sa foloseasca o putere care se afla in mana lor fara sa stie si deci sa o poata folosi caci nimeni nu-i pregatise si acest risc au dorit sa-l minimalizeze prin asa zisa eleganta a lui Ponta care din acelas motiv nu va pleca de bunavoie caci societatea este mult mai lucida si ar putea sa faca azi ce nu a stiut si nu a putut in `89.
  b) In aceasta situatie, guvernul Ponta in prima etapa, trebuie inlaturat de noi fara nici-o discutie intrucat ce a facut nu poate fi tolerat intr-o democratie si a nu-l debarca inseamna a insulta nu numai natiunea dar si democratia .
  Este insultata si intreaga Europa care desigur ca asta asteapta acum de la noi, sa facem curatenie, mai ales pentruca a fost pusa de acest guvern in situatia inimaginabla pana in aceste zile, sa actioneze cu forte de ordine ale statelor UE contra unor cetateni pasnici care doreau sa-si exercite un drept constitutional – cel mai profund si pe care se construieste ordinea de drept democratica si deci statul de drept- dreptul la vot liber si a carui incalcare nepedepsita ne-ar fi aruncat intr-o dictatura acoperita cu falsa si cosmetizata democratie,
  Asta a incercat guvernul si PSD sa faca, insa diaspora si apoi tara au reusit in cele din urma sa zadarniceasca.
  Aceasta culpa este penala si legea penala trebuie sa intre in actiune prin procuratura , existand suspiciuni intemeiate privind intentionalitatea, pe baza unor dovezi care desigur ca exista si ele vor fi accesibile daca guvernul va fi inlaturat (motiv in plus ca Ponta sa fie tinut legat de scaun chiar daca astfel ca si Ceausescu va plati toate oalele sparte) si probabil ca unele dovezi, chiar directe, le au deja cetatenii care au fost umiliti aseara si acum doua saptamani.
  Asadar trebuie actionat prin plangere la procuratura.
  Astfel de plangeri are dreptul sa faca si procuratura obligatia sa le ancheteze in baza suspiciunii care exista prin producerea neaindoielnica in public a faptelor acuzate, orice cetatean direct implicat si deci lezat, adica votantii din diaspora cat si oricare altul care se considera lezat in dreptul lui de a trai in democratie, caci asta-i ofera Constitutia si nu cred ca se poate ca incalcarea ei cu intentie sa nu constituie si o culpa penala evidenta. Se pare ca astfel de plangeri deja au fost facute dar trebuie directionate corect la nivel de persoana(culpa este ndividuala ) si nu de institutie adica nu reclam guvernul ci reclam anume persoane din guvern si desigur pe Ponta ca complice daca nu chiar ca instigator al acestora, pentruca respectivele delicte ii foloseau lui in primul rand si apoi PSD si nu celor care le comiteau.
  Deasemeni in plan european trebuie adus subiectul in mod formal, oficial, in atentia si judecata UE, lucru care trebuie facut cat mai bine de catre europarlamentari in frunte desigur cu dna Macovei si de presedintele Basescu inca in functie, cat si de presedintele nou ales ca ultimi garanti al regimului democratic din Romania si desigur ca sprijiniti de toate fortele politice care nu vor dictatura si care azi s-a vazut ca au un sprijin cetatenesc, popular, majoritar.
  Asta nu inseamna neaparat scoatera PSD de la guvernare care este o treaba a Parlamentului dar sanctionarea culpabililor asa cum si prsedintele Johannis si ACL a cerut-o trebuie neaparat facuta caci altfel nu meritam votul care s-a dat aseara

  Succes tuturor care vor purcede la aceasa actiune

 2. Spuneati Domnule Zografi, la finalul unuia din articolele Dvs. exceptionale postate pe Contributors, „si totuși, dacă domnul Ponta a pariat excesiv pe ticăloșie?”. Ati intuit remarcabil: ticalosia impiedicarii votului in diaspora, considerarea dreptului la vot „o lozinca”, au avut forta de a arata si celor cu simturile mai putin alerte ce ar fi urmat daca iesea VVP presedinte.

 3. ati punctat bine
  – doar mobilizarea oamenilor (care n mod obisnuit n ar fi iesit la vot) a facut ca acum romania sa nu fie invadata de rinjete obscene pe toate canalele (nu posturile) de televiziune, cu adeziuni si sustineri din tara si de peste hotare rostite cu patos revolutionar de analisti si promteristi
  – a fost o victorie a normalitatii impotriva imposturii, minciunii, nerusinarii si nu a vreunui partid asupra altuia
  un profesor de stiinte (nu de stefan gheorghiu) gospodar si cinstit este un real cistig pentru romania de azi. el nu vine din mediul politic.
  – partidul stat se va dezintegra rapid. vor incerca probabil o repliere, dar inutila. nu dispun de capacitati morale (iar cele amorale din dotare si au dat deja examenul de „competenta”).
  – DNA ul trebuie sa si intensifice activitatea, protejat si impulsionat de presedintele Iohannis. maturarea gunoaielor din toate clanurile numite partide si din institutiile statului. cu cit mai repede cu atit mai bine. cetatenii onesti sa l sustina pe omul Iohannis (are nevoie de ei) si cred ca el nu i va dezamagi la rindu i.

 4. Cum mai scriam pe-aici, exista o sansa ca, odata cu aceste prezidentiale, Romania sa intre, oficial, in secolul 21 (si) din punct de vedere a mediilor de diseminare a informatiei. Cu mai multi ani in urma, anumite persoane si chiar si un partid mizau puternic pe mediul online si pe informatia in timp real, desi atunci nu parea o mare gaselnita. Se pare ca s-a atins o masa critica, se pare ca exista o sansa ca mediul online – mai flexibil, mai rapid in reactie si mai interactiv – sa detroneze televiziunea. Sau, cel putin, sa ofere o alternativa preferabila televiziunii. Chiar daca nu a sosit, ziua in care online -ul va detrona televiziunea nu e departe. Iar atunci, cei ce nu pot sau nu vor sa acceseze mediul online, vor porni cu un handicap, in orice „cursa”. „Vedetele” TV ce se adreseaza celor ce nu pot accesa mediul online, vor fi nevoite sa se multumeasca doar cu putinul ce-l au, sau sa propage prin televiziune ceea ce se vehiculeaza in online. Doar ca nu o vor putea face in timp real. Asa ca finalul „bataliei” e clar, zic eu.

 5. Si mai e o chestie care mi-a venit acum in minte – si tine, ca sa zic asa, de eficienta economica.
  PSD-ul a bagat bani grei in campanie, in afara de spaga electorala: experti americani platiti (banuiesc) regeste si telejurnalisti nababi, din acea specie coprofaga. Noi, astialalti, din mediul virtual, balacariti cum se cuvine de Antena 3, am „lucrat” pe gratis – pentru mesajele schimbate de tineri intre ei si pentru texte publicate pe Internet nu se ia un sfant. Fraieri asa cum suntem, uite ca i-am batut pe „profesionisti”. PSD-ul ar trebui sa-si revizuiasca socotelile financiare. Sau morale.

  • :) altruistul (fraierul) lucreaza pe gratis, „jmecheriul” isi pantenteaza si rigiiala. stiti ca exista „eminente cenusii” care pentru o suma modica (citeva sute de mii de euro) te poate aseza intr o fotografie alaturi de „cel mai puternic” om al planetei. eiiii, si cu astfel de resume uri si background uri altfel iti impui prestanta si eleganta :)
   dincolo de asta, este trist cind stii ca oamenii mor cu zile prin spitale paraginite, in lipsa personalului calificat (plecat din tara) sau dotarilor elementare

  • 6 ani de activism online. articole si comentarii.sub diverse nickuri sau numele real. Ore intregi petrecute pe Mme Blogary, Politeia, Contributors, NR …nervi ,timp petrecut pentru informare- in detrimentul unor activitati familiale sau chiar uneori ignorarii unei cariere profesionale. 6 ani in care sentimentul personal era ca nu ai cum sa bati un sistem statal de coruptie, unde Statul era Partidul Unic, fosti si actuali, rebranduiti sub nume ce dau bine la populatie. Saga reformarii nu s-a terminat in momentul alegerii dlui Iohannis. La rece, este o victorie de imagine dar nu neaparat de fond si definitiva. Extazul nu inlocuieste mentalitatile ci doar alimenteaza emotionalul pentru o perioada. Raman lucruri concrete de castigat. Votul impotriva legii gratierii si amnistiei celor condamnati dupa eforturile DNA , anchete supuse presiunilor politice extraordinare. Adoptarea votului prin corespondenta sau electronic. Reformarea institutiilor publice prin profesionalizarea selectarii functionarilor(resursele umane) , intarirea statutului apolitic. Priorizarea investitiilor din bugetul public dupa criterii de prioritate si performanta. Sprijinirea micilor intreprinzatori, simplificarea legislatiei fiscale. Dar, ceea ce mi se pare cel mai important, ar fi un efort in educatie bazata pe criterii pedagogice moderne. Evacuarea religiei din spatiul educational al sistemului de invatamant oficial, evacuarea religiei din politica. E ironic, intr-o tara in care bazele invatamantului modern de stat au fost puse de un astronom, dl Spiru Haret…initiativele care apar in domeniul astronomiei si in domeniul spatial (domenii unde poti verifica capacitatea tehnica a unor natii de a ingloba si dezvolta cunoastere , chiar la nivel de simple si amarate observatoare sau control de zbor) -sunt proiectele izolate a unor PARTICULARI. Asta ce in timp ce bisericile , infrastructura fizica a regresului national, au evoluat intr-un ritm de cancer generalizat, au inghitit fonduri, au dezvoltat un pseudosentiment de utilitate publica.

   • Nu stiu de voi, dar eu am obosit.
    Așa de tare vreau să mă întorc cu nasul în cărti și să scap de mutrele urâților de la tv…

    Și din câte văd, au stat 2 zile, s-au scuturat nițel și acum s-au întors la treabă, pai în stilul ăsta nici nu ajunge Iohannis președinte. Sunt în stare să mai facă un referendum.

 6. Aceste alegeri ar trebui sa fie invatatura de minte pentru PSD-UNPR-PC: de acum incolo sa isi ia consilieri-sfatuitori si ministri de finante din Rusia si China, nu din America si Anglia. Lucrul amestecat nu da rezultatele scontate !!!

 7. Remarc aici, ca o completare la portretul exemplar pe care i-ati facut lui Iohannis nu de mult, necesitatea ca cei care l-au ales sa nu-l lase singur.
  Daca ati observat Iohannis s-a redefinit astazi declarandu-se un presedinte liber. Prin asta intareste ideea ca nu face parte din clasa politica romaneasca, considerandu-se reprezentatul poporului roman. Pentru a realizarea programului se va baza pe sustinerea populara care l-a adus la Cotroceni. Fiti convinsi ca nu vorbeste aiurea, nu e demagog.
  Iohannis este intr-adevar o sansa iesita din comun. Sa nu-l irosim crezand ca ne-am facut treaba. Greul abia incepe…

 8. Ce chestie! Comentand la articolul dlui Tismaneanau, fara sa va citesc articolul, am gandit aproape in aceiasi termeni: glont pe la ureche, spaima, magistratii care au primit o gura de aer.
  Ar mai fi ceva: spaima noastra vs spaima lor. Ei au avut spaima de DNA, noi spaime de a nu fi calariti si mai abitir. Chestia e ca noi am fost mai multi. Si, poate, chiar mai speriati ca ei!
  Cat priveste ACL, daca-si asuma votul sunt ca si terminati. Am votat cu omul, nu cu partidul, de spaima, nu de drag.
  In primul rand trebuie sa-si recunoasca greselile..cam greu, la ce orgolii au jupanii, apoi sa vina cu ceva propuneri concrete, pragmatice…nu e greu, dar nu stiu de ce nu prea s-a intamplat. Nici cand erau la butoane.

 9. Evident ca Ponta a supra-licitat prosteste. Perfid cum e se putea declara el scandalizat de ce s-a intamplat la turul I si putea adauga cateva zeci de sectii noi printr-un ministru de externe neutru. Ce-l costa? Vrand sa se debaraseze de niste mii de voturi si-a pus incap sute de mii de votanti care au stat acasa in turul I si care au iesit sa compenseze hotia asa cum un spectator alminteri neutru devine suporter al echipei oaspete, furate de arbitri.

  A supra-licitat si cu provocarea la duel televizat, convins ca-l face KO pe Iohannis care in prima runda a incasat dar a rezistat ca un semigreu in fata unui tzantzar iar in runda a doua ia tras cateva lui Ponta de s-a dus invartindu-se tocmai la Antena 3 unde si-a tras singur un pumn in mecla cand s-a poticnit la versul doi din tot imnul pe care il stia!

  Scaunul gol pe care scria Iohannis ma face sa cred ca chiar au existat „experti” americani iar ceva imi spune mie ca ei au clocit si ideea „geniala” cu gainile aruncate in ograda lui Iohannis iar prostovanii care-au aplicat-o au mai si axfisiat din ele sa fie macabru complet.

 10. Daca sentimentul dinaintea anuntarii castigatorului era mai degraba de dezgust si revolta, abia dupa venind si frica pentru ce va urma cu un presedinte ca Ponta, pot spune ca doar dupa ce mi-a trecut euforia realizez ce dezastru este clasa politica in general, si PSD-ul in special. Cum sa n-ai tu in ditai organizatia cativa oameni destepti care sa te avertizeze ca ai intrecut masura? Cum sa fii consiliat de americani, iar astia sa nu vina cu un specialist in psihologia multimilor? E imposibil sa nu fi vazut fierberea de pe retelele sociale, sa ramai orb si surd la ce se intampla e dovada de crasa prostie, daca nu cumva chiar au fost sfatuiti sa apese pedala dispretului pana la capat, ca experiment sociologic, doar pentru a testa nivelul de suportabilitate al poprului. Si, daca-i asa, rezultatul mi se pare infricosator. Aceasta campanie mi-a aratat ca natia a devenit imuna la mizeria umana. Nu poti avea o clasa politica cum e cea care s-a dat in stamba in campania asta si sa consideri o mare victorie ca l-ai ales pe Iohannis in disperare de cauza. Numai faptul ca, candidatul cu cele mai mari sanse a avut in echipa o persoana ca Firea si-mi da fiori – nu mai comentez calitatea candidatului dupa ce unul ca Vadim a ajuns in turul doi. A castigat la mustata bunul-simt, si asta numai pentru ca reprezentantii poporului si-au batjocorit poporul in fata lumii intregi. Si au facut asta numai pentru ca, sau sunt prosti de bubuie, sau au fost prost sfatuiti (sau poate bine, nu cred ca vom afla vreodata).

 11. Mi se pare foarte ciudat ca toti consideram aproape ca normal ca voteaza „mortii si cimitirele ” din judetele din sud. E revoltator! Sefii de centre de votare unde s-a intamplat asta nu pot fi trasi la raspundere? Ca sa nu mai aiba nimeni curajul sa faca asa ceva? Si cu listele suplimentare. Daca s-ar da de lucru la vreo 100 de studenti sa preia toate CNP din listele suplimentare, si sa le introduca intr-o aplicatie foarte usor de facutm de un IT mediu in 10 minute, pe genunchi s-ar depista imediat cei ce au votat multiplu si s-ar vedea adevarata dimensiune a furtului electoral. Poate ca adevaratul procent al lui ponta ar fi cu vreo 10% mai mic. Am inteles ca, unii isi treceau gresit cate o cifra din CNP ca sa nu fie descoperiti prin aplicatii informatice. Pai si in cazurile unde cifra de control din CNP nu corespunde, exista un sef de sectie de votare care a ingaduit tacit sau nu asa ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Clujeanul, PR-ul și dezvrăjirea

La Cluj-Napoca, “Inima Transilvaniei” care bate ritmul unei dezvoltări urbane alerte, orice proiect este două: un proiect politic și unul real, legătura...

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Pandemia, stările excepţionale şi erodarea constituţionalismului

Un nou tipar de guvernare pare să se fi impus,în numele siguranţei colective: administrarea statelor prin recursul la stări excepţionale. Numele lor poate...

Amnezia Gell-Mann și efectul ei

Boala din titlul articolului nu se studiază în facultățile de medicină. Iar în România, sunt aproape sigur, numele...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro