sâmbătă, iulie 20, 2024

Innoirea actualelor partide sau altele noi?

Clasa politică românească se află, în an electoral, într-un impas profund. Încrederea populației în partide tinde vertiginos spre zero, în piața Universității se strigă USL=PDL=mizerie, procentul neprezentării la urne apare în sondaje imens. În cazul prezentării la urne a unui segment de circa 20-25% din electorat, ne vom întreba cine mai reprezintă pe cine?

Cum am spus adeseori, totul pornește de la nașterea partidelor și funcționarea lor în „păcatul originar”: dai bani la partid şi primeşti contracte cu statul şi funcţii publice, din care scoţi înzecit de cât ai dat. Niciun partid care s-a perindat la guvernare n-a scăpat de acest viciu profund. Și acum se miră, fățarnic, de reproșuri și înjurături.

În situația economică dificilă în care ne aflăm, nu numai România, diferența între conducători și conduși devine și mai frapantă. Unii se lăfăie în limuzine și vile de lux, shopping la Paris, iar alții n-au bani de întreținere și medicamente.

Ar fi populist enunțul de mai sus dacă cei bogați și-ar fi obținut averea din efort și talente proprii, ca Bil Gates. Nu din contracte cu statul, nu din fraudarea bugetului public cu miliarde și miliarde de euro.

Mai grav, partidele au parașutat în funcții de conducere oameni din clientele, fără pregătire sau calificări înalte, miniștri despre care nici nu știm cum arată la față: Ariton, Vreme,  alții, în funcții mai mărunte. Nu mai spun de regiile și unitățile economice încă  de stat, care sifonează amărâtul de  buget public, pentru îmbogățirea directorilor și pentru contribuții la pușculița de partid. Cât despre contribuția parașutaților la funcționarea statului și administrațiilor, se vede cum stăm, ce locuri ocupăm în clasamente internaționale la educație, sănătate, competitivitate, atragere de fonduri europene, transparență, etc.

(Un comentariu al unui cititor: de niste sute de milioane euro vorbim doar la nivelul de sus, pe puntea de comanda. Mai jos, pe puntile inferioare, sunt alti baieti degraba harnicindu-se la banul public; mai mici, dar mai multi. Cat despre ce lighioane misuna prin cala… se sparie gandul. O presupunere educata ar fi ca intre o treime si doua treimi din banul public se ciordeste. Presupunere in buna concordanta cu preturile lucrarilor publice care se executa in Romania si care, in medie, sunt de cateva ori mai mari decat prin alte parti. Preturile, nu lucrarile)

Toate astea sunt truisme, nu merită încă un articol.

Problema care se discută acum intens este cum iesim din această fundătură.

Unii, printre care ministrul Teodor Baconschi, cred în posibilitatea înnoirii actualelor partide: „Partidele care apar foarte brusc, vezi Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, sunt populiste, anti-sistem si n-au de oferit o alternativa. Au o doctrina bazata pe demolarea a ceea ce nu ne convine astazi, dar nu vor putea construi nimic. De aceea trebuie sa insistam pentru innoirea partidelor din mainstream-ul democratic”.

Are dreptate? Adică, după ce te-ai legat prin miile de fire nevăzute ale corupției de fraudatorii bugetului public, poți reveni de pe centura politicii să te declari fecioară neprihănită? Să fim serioși. În secunda doi, îți bat la ușă creditorii care te atenționează că odată semnat pactul, el nu mai poate fi denunțat, altfel decât cu prețul dictat de către DNA.

Și Monica Macovei încearcă să reînnoiască PDL din interior. Ignorând plenara partidului în care a fost demascată cu mânie (proletară) clientelara de aproape toți membri de frunte ai PDL, pentru prevederile Codului de Integritate propus de domnia sa. Când au văzut că se îngroașă gluma, au aprobat respectivul Cod, dar nu cu forța juridică a Statutului, ci așa, mai la diverse. Lista cu persoanele ce trebuiau să părăsească funcții de conducere a murit în fașă, Falcă și Botiș s-au întors în conducerea centrală a PDL pe ușa din dos, Ioan Oltean îl beștelește pe Funeriu că a stricat ploile partidului cu sindicatele („este cel mai hulit ministru”), etc. Iată înnoirea partidelor din interior.

Despre partidele din USL este mai simplu de comentat. Nici nu-și propun vreo înnoire, ele așteaptă alegerile pentru a contabiliza nemulțumirile față de actuala coaliție de guvernare. Au văzut că toate partidele aflate la guvernare au pierdut alegerile, începând cu 1996.

Este adevărat că la presiunea Uniunii Europene și a președintelui Băsescu s-au făcut pași importanți de reformă, în educație, legislația muncii, codurile și mica reformă pentru justiție, etc. Dar o reformă clădită pe corupție, injustiție, îmbogățire fără merite, clientelism politic, fraudarea bugetului public, are șanse să reușească? Iată o întrebare asupra căreia merită să ne aplecăm.

Atunci, ce altă soluție avem?

O nouă clasă politică, pornită de la zero. E posibil așa ceva? Foarte greu. Pentru că actualele partide s-au cartelizat, simțind pericolul ce urma să vină. Au pus condiții greu de atins pentru înființarea de noi partide. Resursele financiare, care să nu vină din păcatul originar, sunt iarăși greu de atras.

Este nevoie de oameni generoși, inteligenți, hotărâți, care să înțeleagă pericolul de a rămâne prizonierii actualei clase politice. Pericolul opțiunii răului celui mai mic.

Până la urmă, fiecare popor are soarta pe care o merită, o dorește și o construiește.

P.S. Participarea mea la eforturile pentru construcția politică Noua Republică a plecat exact de la revolta împotriva poziției de prizonier al actualei clase politice. Împotriva alegerii între a nu vota, sau a vota răul cel mai mic. Trecând peste faptul că până și selectarea răului mai mic a devenit dificilă.

Dacă Noua Republică va avea sau nu succes, în 2012 sau mai târziu, în 2016, nu este o miză pentru mine. Dar este pentru nepoatele mele, pentru copiii si nepotii dv., cărora vreau să le las o lume mai bună.

Distribuie acest articol

56 COMENTARII

 1. Haideti sa se strangem cat mai multi si sa cerem tare si apasat, desfiintarea pragului electoral, maxim 2500 de semnaturi pt. infiintarea unui partid, conditii minimale pentru candidatii independenti, intr-un cuvant libertate politica reala de asociere si participare la alegeri. Chiar daca nu vor exista efecte imediate, eu ced ca intr-un timp relativ scurt vor aparea si beneficiile. Si mai cred ca ceasta liberalizare trebuie sa se produca de urgenta ca sa mai existe sanse de participare la alegeri pentru partide noi. Si puterea si opozitia se fac ca nu aud aceste cereri care au fost exprimate in ultimul timp.

   • Ar fi un test pentru Basescu ? PDL ?
    Dar ma rog , de ce nu ar fi un test si pentru PNL, PSD (sau ei au devenit pt dvs raul cel mic ) care pot avea propuneri legislative ? Sau de ce nu opinia dvs publica nu aduna semnaturile necesare ?

   • Domnule profesor, la acest moment eu nu mai am nicio asteptare nici de la PDL, nici de la USL si nici de vreun alt partid existent. Am votat la toate alegerile, din ce in ce mai indoit, dar si alegerea raului cel mai mic are o limita. Sunt absolut convins ca in conditii de liberalizare reala a vietii politice voi gasi un partid sau un candidat cu care sa votez. Nu cred ca merita incercat, ci ca trebuie sa-i obligam sa liberalizeze viata politica. Imi este foarte teama ca actuala putere, cu acceptul tacit al USL-ului, va incerca sa organizeze alegeri „comasate” in iunie, iar ideea „nastrusnica” a liberalizarii vietii politice sa se piarda in vacarmul electoral. Daca nu vom face acum acest pas tensiunile se vor acumula si mai tare si vor izbucni in maxim 2 ani mult mai violent.

  • ca orice lucru noi, in romania, ar dura trei zile.
   poate nici trei. chiar de la inchiderea votarii, ar incepe fuziuni, migrari, aliante.
   in stil dumbovitzean.

   ce e romanesc, nu piere !

 2. un mare bine a facut traian basescu psd-ului, ptr ca i-a racolat o mare parte din fripturistii si santajabilii transferati la unpr. sper ca disparitia acestui partid sa mai curete putin clasa poltica.
  pd,daca va rezista si se va curata de o parte dintre coruptii sai, ar fi o solutie ptr peste 4-8 ani.
  s-auzim de bine!

  • @aciduzzu:
   „un mare bine a facut traian basescu psd-ului, ptr ca i-a racolat o mare parte din fripturistii si santajabilii transferati la unpr. sper ca disparitia acestui partid sa mai curete putin clasa poltica”

   Da, numai ca buruiana portocalie nu poate fi starpita cu una, cu doua: cultivatorul de la Cotroceni al unei asemenea buruieni este prevazator si a inceput, deja, sa creasca un ajutor/suplinitor (dupa nevoile vremurilor), o alta buruiana, mai alba decat zapada. Asadar, Noua Buruiana poate fi de mare folos in viitorul apropiat. Daca va reusi sa creasca.

 3. Ati schimbat tonul dle Vlason ?
  Ultimul articol al dvs deplingea pe valorosul Baconschi rau tratat de PDL. Acum cind Baconschi si Monica Macovei dau semne ca vor sa lupte din interiorul PDL deja tonul dvs se schimba.

  • Va inselati. Nu vad lucrurile intr-o singura culoare. Cititi si alte articole semnate de mine si va veti convinge. Baconschi a fos schimbat prin santajul UNPR si am deplans acest lucru. Consider innoirea actualelor partide din interior imposibila. Unde-i contradictia, ca eu n-o vad?

   • Respect eruditia domnului Baconschi. Ca om politic nu a fost si nu va fi niciodata o valoare. Nu are toate ingredientele, nu are charisma, nu are curaj, nu are viziune si nici nu stie sa-si ascunda prea bine trasaturile indoielnice de caracter. Daca e sa ma uit la o persoana foarte valoroasa d.p.d.v. politic din PDL acesta este Cristian Preda. As spune ca este unul dintre politicienii cei mai valorosi si mai realisti ai momentului.

 4. Atunci cand sustineti ca se fraudeaza miliarde de euro, pe ce va bazati? De ce induceti si dumneavoastra, alaturi de altii, ideea ca toate problemele Romaniei s-ar rezolva daca s-ar stopa furturile? Sa presupunem totusi ca aveti dreptate si se fura 1 miliard de euro. Doar pentru marirea salariilor in invatamant cu 100 de euro trebuie 360 de milioane. Pentru marirea pensiilor cu 30 de euro trebuie alte 2,5 miliarde de euro. De ce nu recunoastem ca inapoierea Romaniei dureaza de la 1500 si e nevoie de foarte mult timp pentru a fi recuperata? De ce nu recunoastem ca am progresat enorm in ultimii 10 ani si ce se intampla acum se datoreaza in cea mai mare parte crizei mondiale de care nu suntem cu nimic vinovati?

   • Comentariu stupid! Evident că s-a progresat în ultimii 500 de ani! Problema este adâncirea decalajelor dintre România şi lumea civilizată. Alături de Dl. Vlaston aş susţine că INCOMPETENŢA şi CLEPTOCRAŢIA adânces permanent aceste decalaje.

    • In 2001 PIB-ul Romaniei a fost de 40 mld $. Acum este de 160 mld $. Credeti sincer ca se putea mai mult? Va rog sa cititi mai atent comentariul meu stupid. Sa fiu mai clar: nu se pot recupera decalaje acumulate si accentuate timp de 500 de ani atat de repede pe cat ne-am dori. Astept argumente si exemple ca cel de mai sus pentru sustinerea afirmatiei ca decalajele s-au accentuat in ultima vreme.

 5. Sunt surprins daca in cazul dumneavoastra valorile poarta numele Baconski si Macovei. Domnul fost ministru de externe a stralucit in post prin lipsa. Nu stiu cate reusite are in mandatul de ministru. Ramane insa celebru pt cuvantarea deplasata de ridicare la slavi a Elenei Udrea si infierarea demonstrantilor din Piata Universitatii… spuneti ca domnia sa a fost debarcat din cauza santajului UNPR.. sa fie oare acel UNPR cu care M Macovei sta linistita la masa puterii. Eu nu am vazut-o pe aceasta doamna deranjata deloc ca se afla in alianta cu Michi Spaga sau G Oprea.. ca sa nu vorbim de acele lucruri care ii impiedica ascensiunea si care tin de anumite minusuri de ordin personal ( obiceiuri impamantenite) de care vorbesc atat oameni din justitie cat si politicieni , ziaristi dar mai pe la colturi caci nu se cade sa spui lucrurilor pe nume unei femei chiar daca sunt adevarate…
  In ceea ce va priveste va inteleg ca sunteti lipsit de sperante si asteptari de la PSD si PNL caci in mandatul Nastase ati fost debarcat din postul de director din cauza scandalului legat de moartea acelui tanar in incinta liceului ( sala de Internet care a ridicat anumite probleme de ordin moral). Aceasi debarcare ati suferit-o si in perioada guvernarii Tariceanu desi ati fost membru activ al PNL dupa cum stiti si stim. In plus stimate domnule profesor nu trebuie sa uitam nici scandalul care a fost exact in organizatia ce o conduceti, scandal prin care membrii marcanti ( din cei cu multe diplome si specializari cum spuneti) au parasit ONG-ul acuzandu-va si pe dumneavoasta.
  Ca unul dintre cei ce au fost in P-ta Universitatii, ca unul dintre cei ce au sustinut PDL= USL= MIZERIE, imi exprim punctul de vedere ca in privinta moralitatii in viata politica romaneasca puteti sa va exprimati punctul de vedere ca orice roman liber ( si va vom respecta acest punct de vedere) dar nu si sa cereti a fi un glas al societatii civile ( apolitice)

 6. Clasa politica actuala este, in marea majoritate, incompetenta, fara constiinta civica, corupta, avida de averi si puteri nemeritate. Consider ca forma de guvernamant si organizare potrivita este MERITOCRATIA., prin care nominalizarea si responsabilitatile sa fie atribuite persoanelor care dovedesc competente recunoscute. Stratificarea societatii este inevitabila, dar diferentierea intre oameni sa fie determinata de MERITE PERSONALE, bazate pe munca, efort, motivatie, talent, calitati care conduc la profesionalism . Acest sistem este just si productiv . Numai prin descatusarea energiilor creatoare, prin munca performanta si corect platita, in functie de aportul social, se poate realiza in Romania renasterea morala, bunastarea si civilizatia spre care trebuie sa tindem. Trebuie sa se termine cu monopolul partidului de guvernamant prin care numirile in diferitele functii se fac din cadrul clientelei politice, conducand la coruptia si jaful fara precedent in istoria tarii noastre.

 7. Domnule Vlaston, tema inlocuirii actualei clase politice cu alta care sa promoveze echitatea sociala este extrem de importanta si presupune un efort imens al societatii romanesti in ansamblul ei. Este foarte greu de eliminat din mintea politicienilor fie ei mai in varsta sau mai tineri, privilegiile activistilor de partid comunisti, castigate cu gura. In plus, structura partidelor actuale nu da nicio sansa modernizarii lor. Acum, toata lupta politica se duce corp la corp, persoana la persoana si nu vizeaza doctrine politice. Eu am o mare dilema! Multi politicieni folosesc termenul „demagogie” in diferite situatii, accentuindu-se sensul negativ al termenului.
  Ce este rau in acest termen?

 8. Nu partidele sunt in criza ci pdl,udmr,unpr sunt in criza. Daca maine s-ar duce lumea la vot ar vota usl peste 53%, 15,8% pdl, ppdd 13,8%, udmr 5,8%. Nu mai criticati atat opozitia pentru ca ea mentine cat de cat democratia si asa subrezita de actuala putere.
  Datele de mai sus le am de la agentia IMAS sunt publice si sunt de la inceputul anului (cred ca acum pdl se afla si mai jos). De cand se stie la noi cei care stau in opozitie nu prea au mari sanse de izbanda si nu reusesc sa isi faca jocul. Ce bun orator si ce discursuri pline de substanta avea d-nul Boc cand era in opozitie, mai tineti minte? Asa s-a inventat boc-ul domnului Presedinte, nu-i asa? Ba a aparut si la TV intr-o emisiune sa ne arate cum se traieste cu putini bani. Deci cand sunt in opozitie partidele nu prea se pot exprima si vorbim la noi de obicei de o opozitie slaba. Nici usl-ul de acum, nici cand pdl era in opozitie nu s-a putut face mai mult dar acestea au reprezentat si reprezinta astazi garantia prelungirii democratiei si alternativa la schimbare. Nu poti sa faci schimbare cu un intelectual compromis care jigneste electoratul ca Baconschi. D-na Macovei este si dumneaei o voce care nu face mai nimic prin partidul ei dovada ca acel pact de integritate din pdl nu se aplica. Lozinca aceea de care tot amintiti a fost facuta de un profitor pdl, toata lumea stie, iar cei din piata i-au alungat pe cei care tineau acel banner, dovada ca acum nu mai este in piata. Oamenii sunt in strada pentru ca cei de la putere sunt un pericol pentru democratie in Romania si nu mai reprezinta pe nimeni. Romanii nu si-au pierdut demnitatea si striga impotriva sistemului instaurat de cei de acum, nu pentru salarii si pensii, dovada ca nu au oprit protestele si vor sa il faca pe basescu si pe boc sa isi dea demisia si mai ales sa fie alegeri anticipate si necomasate. Ei cer sa plece guvernul iar baconschi a fost in guvern deci este compromis.
  Deci exista pericolul ca la 23 de ani de la revolutie sa avem alegeri fraudate ori prin votul prin corespondenta propus de baconschi ori prin comasare iar pe oameni acest lucru ii ingrijoreaza. Puterea se agata acum de orice dar oamenii s-au desteptat. Alternativa la schimbare exista, este unita, spre disperarea celor de la putere si va trebui sa preia puterea pentru a nu se crea haos. USL-ul poate sunt un compromis dureros pentru unii dar uite cat este de bun! Oameni tineri necompromisi au facut o alianta pentru ca si-au dat seama ca este singura arma eficienta cu care se poate lupta impotriva unui partid stat ca pdl. Daca cineva crede altceva se inseala! Se inseala pentru ca societatea civila este reprezentata de niste ong-uri de partid care nu sunt in stare sa se exprime iar alternativa unui alt partid inseamna niste baieti cu mintea odihnita pe care basescu ii spulbera la prima lupta electorala. Avem nevoie de oameni antrenati si uniti care s-au batut cu puterea si care stiu cum sa o faca. Ca ar fi corupti, ca ar fi tot aia altii nu avem pentru ca noi in ziua votului am stat acasa ca eram scarbiti de cei care candidau. Acum vom vota si cu mai multa scarba dar daca vom fi uniti si am vota toti cu opozitia am putea scapa de pdl, unpr, udmr de tot si astfel mai mult de jumatate din politicienii de acum nu ar mai fi in Parlament. Astfel in scarba scapam de mai mult de jumatate din clasa politica care ne-a adus aici! Cum s-a intamplat cu pntcd si ce bine a fost!!!! De cei care vor veni ne ocupam la urmatoarele alegeri care ar putea sa fie anticipate daca nu isi vad de treaba! Asa democratia merge mai departe!

  • „Oameni tineri, necompromisi” ? La cine va referiti ? La Sorin Rosca Stanescu ? La vesnicii politruci de prin PNL si PSD?
   Ceea ce ati fumat este ilegal in Romania (deocamdata).

   • Da domnule is tineri! Lasa domnule mafiotii sa se manance intre ei nu trebuie sa nastem un partid care nu va fi imaculat ci trebuie sa ii lasam pe ametitii astia sa se sfasie intre ei. Cei care sunt mai tari raman. Nu sunt buni? Alegeri anticipate!!!!! Daca o scaldam asa cu noi partide care nu au nici macar timp sa se nasca si sa se organizeze (pentru daca ar fi fost posibil demult sarea Patriciu cu banii) nu vom ajunge nicaieri. Solutia cea mai buna sa votam astfel incat sa dispara partide. Terminam treaba mult mai repede. Pentru scarba si repulsie exista lamai. Am putea fi si noi inca o data destepti, sa nu lasam pntcd-ul singur! Mai putine partide in Parlament mai multa responsabilitate pe umerii politicienilor, mai putin traseism. Asta e solutia!!!!!!!

 9. Vlaston, ca de obicei….

  Increderea populatiei in partide e neschimbata de vreo 5 ani. E derizorie ce-i drept dar asta nu e o evolutie recenta cel putin nu pe studiile pe care ma uit eu. Poate domnul profesor are altele, dar ma indoiesc.

  In piata Universitatii, unde Vlaston sunt sigur ca n-a calcat, ca risca sa fie recunoscut si nu-i era moale, se striga Jos Basescu!. Aia cu PDL=USL e o mizeriuta bagata la disperare de ceva infiltrati, doar doar prinde la lume. N-a prins – de aia le tremura chilotii PDL-istilor.

  Procentul neprezentarii apare imens in sondajele din capul domnului profesor. In alea reale se preconizeaza o prezenta record, probabil peste prezidentialele din 2009.

  In rest proiectul noului partid (basist) Noua Republica acesta are un succes monstru. Despre campania de strangere de semnaturi, aia lansata o data pe 1 Decembrie si din nou pe la jumatatea lui Ianuarie, iar nu se mai aude nimic. O fi de la prea multi semnatari…

  • USL=PDL=MIZERIE poate avea origini incerte, desi ma indoiesc.
   Totusi, ii multumesc autorului (oricine ar fi) pentru exprimarea concisa a adevarului.

 10. Dar de o dictatura regala, ce-ati zice? Cu guvern de tehnocrati, asa cum stiu ca va place? Fara partide, cel putin o vreme.

   • Intr-adevar e mare , „nu e nimic nou”, dar dupa cum merg lucrurile oricum ne indreptam inspre o dictatura, asa ca e de preferat un regala. Tara nu mai e de mult guvernata si partidele si-au dat masura…

 11. „Innoirea actualelor partide sau altele noi?” sau a la K. Vonnegut jr, “mananci calule ovaz”?
  Nu mai conteaza, orice initiativa e binevenita, insa statul trebuie sa redevina de drept in cel mai deplin sens al cuvantului, iar cei care l-au capturat, sa fie dati la o parte si sa raspunda cel putin moral, daca nu se poate penal.
  Ma gandesc ca cei din categoria dvs, domnule profesor, aveti o mare vina pentru degringolada din societatea romaneasca de azi pentru ca, nu-i asa, de la educatie pleaca totul. Mai precis, cand ati acceptat religia ca disciplina obligatorie in scolile publice, s-a terminat cu civilizatia in Romania!!! Iar de-aici pana la a face din tara noastra o rezervatie a canilor vagabonzi, n-a mai fost decat un pas. Dezastrul s-a implinit cu distrugerea spatiilor verzi, degradarea bazelor sportive si educationale si transformarea trotuarelor in parcari – in cel mai fericit caz …
  Evident, societatea civila cat a mai ramas, ramasitele umane din partidele actuale care inca mai gandesc ar trebui sa-si puna capacitatile mentale la contributie asa incat, fie prin:
  – desfiintarea pragului electoral
  – incurajarea candidaturilor independente
  – introducerea votului negativ
  sa faca posibil ca urmatorul program sa fie preluat de cel putin un participant formal la alegerile din 2012:
  – eliminarea religiilor ca disciplina in invatamantul public
  – eliminarea cheltuielilor religioase de la bugetul de stat
  – curatarea spatiului public de caini vagabonzi prin sacrificare, inchisoare pentru cei care arunca alimente si gunoi in strada sau oriunde altundeva decat e indicat de autoritati
  – redarea trotuarelor pietonilor, ridicarea rapida a masinilor parcate neregulamentar in orase, pedepse (si mai) severe pentru posesorii lor
  – anularea taxei auto (se poate diferentia impozitul inclusiv pentru clasa de poluare a masinii)
  – legalizarea prostitutiei si consumului de marijuana, ca-n Olanda.
  De-abia atunci l-as vota si eu pe acest participant politic si as avea senzatia ca simt farmecul discret al burgheziei. Chiar nu conteaza daca va castiga, dar sa-l vad ca exista.
  Altfel baltim in suc propriu.
  Cu stima,

  • NR este cu principiile glorioase ale crestinismului in frunte. Nu o sa vezi conceptul de stat laic la Noua Republica, quite contrary.

 12. Domnule Vlaston,
  Va rog, daca vreti sa ne informati care sunt sansele pentru ca oul partid sa poata participa la alegerile din 2012; daca este inscris, in caz ca nu este daca poate sa o faca in timp util, ce conditii mai trebuie sa indeplineasca pentru a o face,
  Personal, agreez o buna parte din ideile cu care noului partid a pornit la drum; …..poate as fi si eu tentat s-mi aduc contributia.

   • Intrebarea, asa cum am inteles-o eu, era despre sansele ca N.R. sa se transforme in partid si sa participe in alegeri, nu despre ce rezultate ar obtine.

     • Poate m-am exprimat gresit! Totusi Vlad a inteles mesajul care vroiam sa il transmit; nu stiam daca NR este deja un partid sau este inca la stadiul de proiect; (daca spuneti v-ati inscris inseamna ca este deja o organizatie); Da, intrebarea mea este daca timpul care a mai ramas pana la alegeri permite inscrierea NR in competitia electorala (cel putin teoretic)
      Multumesc pt raspuns

 13. Poate ca sunt atins de pesimism mioritic,dar nu cred(parerea mea!)ca o „innoire” a partidelor actuale sau aparitia altora noi ar schimba mare lucru.Partidele si oamenii politici aferenti n-au venit de pe Marte,sunt „emanatia” noastra si ne reprezinta foarte bine.Majoritatea celor care vitupereaza din pricina de coruptie si furaciune printre politicieni ar face exact la fel daca ar fi ei in locul lor.Chestie de mentalitate si traditie…

   • Intotdeauna vor exista oameni integrii si hoti. Asa este facuta lumea. Intre ei se afla marea masa. Important este care categorie este dominanta fiindca aceasta isi impune valorile peste ceilalti.

 14. NR:

  Principiul 6 ma izgoneste. Chestia cu idealurile iudeo-crestine. Nihilism ? Ha Ha.
  Bunul simt (decenta e numai un produs secundar al bunului simt) se invata acasa si NU este o val. crestina. Pe mine chestia asta ma sparie la NR. Ca sa nu mai spun de parerile medievale pe care dl Neamtu le are in ceea ce priveste fertilizarea in vitro, de exemplu.

  Ma mai sparie si punctul 5. Se afirma acolo ca statul produce risipa. Nimic mai fals dpdv principial, e drept ca in cazul Ro este adevarat, dar e o afirmatie in principiu falsa.
  Si BTW, o piata ne-reglementata are si dezavantaje, pe linga avantajul de a alege.
  Acum, exemplul cu pietele agroalimentare e cam chior. Sint multi samsari (cite unul pentru fiecare piata) deci nu e monopol, deci cine vrea sa vinda in piata si nu-i convine samsarul respectiv nu are decit sa vinda in alta parte, la alt samsar. Piata libera, complet dereglementata, nu-i asa ?

  NR e o gasca de indivizi care nu poate vedea ca orice regula atrage dupa sine si avantaje si dezavantaje, care intotdeauna nu pot fi socotite decit in contextul temporal respectiv. Cu alte cuvinte, cred ca sinteti cam cu prea multe principii si prea putine ancore in realitate.

  My 2 cents.

 15. Vrem deci înnoirea clasei politice cu oameni cinstiți și competenți. Întrebarea este: ce i-ar putea determina pe oamenii cinstiți și competenți să intre în politica românească? Un salariu nici prea-prea, nici foarte-foarte, și perspectiva de a fi bălăcăriți non-stop de adversarii politici? Ar renunța ei la o carieră profesională de succes pentru așa ceva? Nu cred.

 16. @Vlad Ionescu & shinobi

  Nu-l mai inghiontiti pe dl. Vlaston pe tema reducerii pragului de inscriere ca partid, sau cum se cheama conditionalitatea asta. Daca e cineva care NU poate sa ceara asa ceva e tocmai NR – nu numai ca ar fi un conflict de interese flagrant, dar si o dovada umilitoare de neputinta: „Nu suntem in stare sa adunam semnaturile necesare, asa ca vrem sa fie pusa stacheta mai jos, cat s-o putem trece si noi.”
  Domniile voastre trebuie sa fiti (foarte) tineri de vreme ce solicitati reducerea drastica a acestui prag, sau chiar desfiintarea lui (!). Cate partide erau, d-le Vlaston, prin 1990-1991? Nu-mi mai amintesc exact daca erau peste 200, dar cu siguranta peste 100…
  Paradoxal, tocmai intr-un asemnea haos si harmalaie – ape tulburi, daca vreti – „pescarii” dibaci isi fac treaba cel mai bine, neobservati…
  250 de semnaturi, cum parca solicita cineva, e in mod clar un numar mult prea mic intr-o tara de dimensiunile Romaniei. N-am suficienta cultura politica incat sa aleg intre 2500 si 25000; presupun ca exista studii despre asa ceva, optimalitatea dimensiunilor partidelor in raport cu populatia, si chiar as fi interesat daca cineva stie mai mult despre subiect.
  Asa, la nivel lautaresc, 25000 (plus celelalte conditii, de acoperire a teritoriului) nu mi se par exagerat de multie; ar reveni cam un membru de partid la 1000 de cetateni, mici organizatii locale in mai toate orasele si oraselele din cele 15 sau 17 judete „obligatorii” (chit ca, foarte probabil, UDMR nu s-ar fi infiintat in veci in asemenea conditii).
  Mie insa nu pragul in sine imi pare a fi marea problema.
  Marea problema imi pare a veni dupa infiintare – finantarea. Un partid, daca e sa fie cat de cat serios si sa reziste, are nevoie de niste structuri permanente, oricat de mici, care este exclus sa poata fi „populate” pe termen lung doar pe baza de voluntariat.
  Are nevoie de oameni de valoare, experti „rezidenti,” in multe domenii. Pentru un partid de anvergura nationala, leadership-ul tehnic si politico-administrativ (concept inventat ad-hoc ca sa nu folosesc termenul discreditat de activist) ar trebui sa numere cel putin niste sute bune de oameni. Oameni de valoare, de clasa medie, cu educatie superioara, preferabil cu experienta… si prin urmare cu mare cautare pe piata muncii. Oamenii astia trebui platiti, ce s-o mai dam pe dupa piersic… si, daca nu-i plateste partidul, se platesc ei singuri si-ajungem de unde-am vrut sa fugim.
  Nici nu mai vorbesc de multe alte cheltuieli de functionare, electorale samd. La drept vorbind, nu cred ca un partid romanesc „adevarat”, adica avand forta sa schimbe ceva, poate trai pe termen lung fara un buget de cateva milioane de euro pe luna.
  Hei-rup-ul initial, de infiintare-lansare, da, ala se poate face cu minti creative, mult entuziasm, multa munca voluntara si mai putini bani, dar pe termen lung… toti au familii, vor sa traiasca macar decent si Maici Tereza nu se nasc chiar pe toate drumurile si-n numar suficient.
  Mie mi se pare uimitor cum de mai bine de 20 de ani ne scaldam in aceeasi ipocrizie populista – vrem partide si politicieni responsabili, de mare calibru, mare valoare, moralitate impecabila, altruism ingeresc, coruptie zero s.a.m.d., dar, daca s-ar putea, sa faca toata treaba venind cu bani de-acasa, din spirit de sacrificiu…
  E si asta unul din motivele pentru care oamenii aia integri si valorosi de care se face vorbire mai sus stau pe margine; nu-si pot permite dpdv material sa se bage in politica. Nu i se ofera decat doua alternative – ori accepta o scadere dramatica a veniturilor (chestie pe care, hai sa fim seriosi, cati din noi am accepta-o), pentru ca partidul nu-si permite mai mult, ori intra in politica si „se descurca,” adica devine el insusi problema si nu solutia…
  Asa incat eu as face taman pe dos:
  1) As RIDICA pragul ala la 50000, sau chiar 100000 de membri. Cine se crede valoros, ambitios, cu ceva de spus si facut (nu mai vorbesc de spiritele mesianice), foarte bine, treci jos la munca de lamurire cu masele pret de unu, doi, trei ani sau cat trebuie.
  2) Dar, o data ce-ai trecut pragul (iar un prag inalt este si o garantie mai solida impotriva fraudei; 250 de semnaturi, cu ceva stradanie, cred ca le adun si singur in doua-trei luni), atunci subventia bugetara ar trebui sa fie suficient de consistenta (apropos, cat este acum, stie cineva?) incat sa permita functionarea acelui partid, la turatie scazuta. Cotizatiile, donatiile si mai stiu eu ce alte surse – insa toate transparente la maximum – ar trebui sa acopere restul.
  Altfel, fara finantare suficienta si perfect transparenta, partidul ori se desfiinteaza dupa epuizarea impulsului initial, ori se-apuca de smecherii de genul cunoscut, o a treia cale nu exista.
  Stiu ca suna rau de tot, mai ales pe criza asta, sa spui ca ar trebui sa mai decartam din banii publici niste zeci sau sute de milioane si la partide, dar asta e. Nimeni n-a zis ca democratia e ieftina. Alternativa e partidul unic, caruia nu e nevoie sa-i dai tu nimic, ca-si ia el singur tot ce-i trebuie.

   • daca ati avea personalitati recunoscute,ati atrage macar nr de semnaturi. luati-l pe geoana…!
    macar va va duce foarte aproape…dupa care se va impiedica….

  • Sa zicem ca avem 11 participanti outsideri la alegeri care obtin fiecare 4.75% din voturi, facand in total 52.25%, adica depasind chiar majoritatea simpla. Restul voturilor le iau doua-trei partide din establishment care apoi isi redistribuie intre ele procentele outcast –ilor . Mai au astfel de alegeri vreo legitimitate/ reprezentativitate reala?
   Altfel de acord, in anii ’90 pragul electoral a parut necesar, dar actualmente (in opinia mea, desigur) e caduc.

   • Nu sunt sigur ca inteleg bine ce vrei sa spui de fapt.
    Adica, sigur, aia cu lipsa de reprezentativitate/legitimitate in cazul partidelor mari, care pot castiga mai multe voturi prin redistribuire decat direct, o inteleg. Dar:
    – Asta banuiesc ca e situatia cam peste tot in lume unde exista putine partide (respectiv cam peste tot in lumea civilizata).
    – Stii tu vreo astfel de tara, rezonabil de democratica si stabila, care sa functioneze cu mai mult de 5-6 partide parlamentare? Nu e o intrebare retorica – cum spuneam mai sus, nu sunt decat un amator, nici macar unul foarte avizat, asa incat sunt realmente interesat sa aflu si sa invat.
    – Sugerezi cumva ca, in exemplul tau, treaba ar merge mai bine daca, pe langa alea 2-3 partide-aspirator, ar fi intrat in parlament si celelalte 11?

    Iar afirmatia cu pragul electoral care acum ar fi caduc… nu te supara, e doar atat, o afirmatie/opinie, atata vreme cat nu incerci s-o sustii, explici rational cumva. Opinie respectabila, desigur, dar… opinia mea e ca Romania trebuie sa fie cinstita si prospera. Aha.
    Bunaoara, opinia mea de mai sus, aia cu ridicarea stachetei, poate fi o tampenie, dar macar am incercat, atat cat m-am priceput, sa explic de ce cred ca ar fi bine…

    De ce-ar fi devenit acel prag caduc? Pai, daca ma uit doar la ce s-a vehiculat in media in ultima vreme, fara acest prag (de fapt, doua praguri, cel necesar pt. a deveni partid, respectiv cel electoral, pt. intrarea in parlament), am avea peste un an minimum minimorum o duzina de partide in parlament:
    – cei trei mari, PSD/PNL/PDL
    – cei mai mici, UDMR, UNPR, PC (ma ia durerea de cap numai la cata galagie ar veni de la cei din urma, in momentul in care n-ar mai trebui sa stea la remorca PSD…)
    – PNTCD, care are in continuare un nucleu dur de votanti de 1-2%.
    – ZeroTV, sau cum se cheama asta a lu’ Dan Diaconescu
    – PRM
    – NR
    – Geoana-pentru-Romania
    – Alt partid maghiar, cel putin inca unul, adica. Cel al lui Tokes parca si exista deja, nu?

    Iaca duzina; si, cu siguranta, mi-o mai fi scapat cate ceva. Astea 12 ar fi sigure, multe exista deja, celelalte s-ar infiinta mintenas in absenta conditiilor mentionate.
    Dar eu cred ca, de fapt, numarul ar fi cel putin dublu. Mai un partid al reformei Macovei-Preda; aud ca si RMG…, pardon, dl. Naumovici vrea si domnia sa partid; crezi ca Jiji s-ar putea abtine? Sau dl. Lazaroiu si zecile de mii de studenti ale proaspatului dumisale patron? P-aia cu Romania Liberala i-ai vazut? Probabil un partid al ultrasilor, ca aud ca se simt nedreptatiti si ostracizati? Noua Dreapta? Poate si Noii Comunisti, ca tot vad de la o vreme in presa o tendinta de redescoperire si reevaluare a lui Ceausescu? Stii cum se auto-ironizeaza craiovenii? Zic ca traiesc in republica Oltenia… Pai, n-ar merge si-un partid al oltenilor de pretutindeni? Sau unul care sa consfinteasca statutul Republicii Mazare? Apoi, trebuie sa avem si noi piratii nostri, nu? Samd.

    Deci, repet – trebuie sa argumentezi cumva ca ridicarea acestor restrictii nu va duce la un parlament cu 30-40 de partide…

    • Olanda: in Camera Reprezentantilor activeaza acum 10 partide. Parlamentarii sunt alesi preferential pe liste. Exista un prag care se stabileste implicit, i.e. se imparte numarul de voturi egal exprimate la 150, nr. scaunelor din parlament , cf. http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Representatives_of_the_Netherlands
     Insa istoria care ne e destinata chiar daca e asa cum e, nu sta pe loc. Partidele politice parlamentare romanesti de azi au devenit non-ideologice, autarhice, isi impun propria agenda care incepe cu interesul personal si-l lasa la urma pe cel public. Nici unul dintre cei aflati azi in Parlamentul Romaniei nu ma reprezinta si n-am de gand sa-l votez.
     Ceea ce a fost eventual bun in anii ’90 nu mai bun si azi in 2012. Poate ca in acel <5% rezida germenii schimbarii. Nici pe ala nu-l mai am. Cam asa vad eu argumentu’

     • Da. Nu stiu ce sa-ti raspund, e complicat, iar chestiunea ma depaseste. La nivel pur formal, si noi avem in Parlament sase partide, asa ca s-ar putea pretinde ca-s destule.
      Am mai citit intre timp si da, ai dreptate, tendinta in „lumea buna” pare sa fie spre numere (foarte) mici de membri fondatori, chiar si unul singur (!). Ideea pare sa fie ca stacheta nu trebuie pusa la infiintarea partidelor, ci la urne, de catre alegatori.
      Da, dar atunci, mai ales intr-o tara ca Romania, nu-ti mai permiti sa-i finantezi din bani publici, ca am vazut si presedinti de partid-carciumari sau barmani… si ne-ntoarcem de unde-am plecat.
      Naiba mai stie.

 17. „Innoirea actualelor partide sau altele noi?”
  De ce „sau”?
  Nu este mai realist sa dicutam despre „Innoirea actualelor partide si altele noi?”
  Cei care se regasesc in partidele actuale nu au decat sa le reformeze atat cat doresc si li se permite de catre ceilalti membrii.
  Cei care nu se regasesc in partidele actuale ar trebuie sa fie mai activi si sa isi faca partide noi.

  Insa, in ceea ce priveste optiunile celor care nu au inca un partid si isi doresc aceasta, trebuie amintit ca, clasa politica actuala a creat conditii cat se poate de dificile pentru aparitia altor partide sau independenti deoarece le convine de minune sa nu apara alti neaveniti in jocul lor.

  Primul pas necesar pentru a revigora viata politica ar fi sa se actioneze in sensul favorizarii participarii populatiei la viata politica si crearea unor mecanisme care sa penalizeze candidatii corupti din actualele sau viitoarele partide.

  Cateva exemple de astfel de masuri:
  – partidele sa poata fi constituite cu cel putin 1000 de membri
  – reducerea pragului de intrare in parlament la 1%
  – impunerea transparentei in domeniul finantarii partidelor si campaniilor electorale
  – interzicerea in campaniile electorale a oricaror materiale ori manifestari ce nu au scop strict informativ
  – introducerea pe buletinele de vot a optiunii privind dezaprobarea tuturor candidatilor si utilizarea acestei optiuni nu doar in scop statistic ci si pentru a solicita noi oferte din partea partidelor.

  Dincolo de unele tentative timide si ramase la stadiul discutiilor partidele actuale evita sa ia in calcul astfel de optiuni iar protestatarii inca nu par interesati de ele ( http://sansapentruromania.wordpress.com/2012/01/22/proteste-si-reforma-sistemului-politic/ ).
  A vorbi de reforma din interiorul partidelor sau prin crearea de partide noi cu actuala lege a partidelor, cu actualul sistem politic si cu actuala toleranta fata de mita electorala si clientelismul politic este un exercitiu predominant steril si cu sanse minime de a obtine anumite modificari semnificative in urmatorii multi ani de acum inainte.

 18. Stimate d-le Vlaston,

  Exista o naivitate,a persoanelor (nepregatite suficient politc) de a spera sau crede in reformarea partidelor sau in crearea de noi partide, „alba ca zapada”.
  Reformarea este imposibila,deoarece a fi politician este o profesie care are trasaturi si caracteristici „morale” sau nu, functie de tara si „vechimea” democratiei.
  In Romania lipsita de 5 milioane de locuri de munca,de axa economica principala(banci,asigurari,gaze,petrol,industrie,etc.) care dispare de tot in urma actualelor privatizari de criza,politica este o ocupatie de avarie,iar reformarea sau parasirea ei ca alternativa morala,sint interzise de lipsa de alta solutie pentru politicieni.
  Solutia este una singura,si o recomand pentru sustinere de catre Noua Republica,respectiv un „proiect national economic” de reindustrializare a tarii,disponibil la tel. 0761/196940.
  Numai un program de dezvoltare economica asigura climatul de competitie si activism economic,programul impunind o dezvoltare economica de minim 4 la suta pe an,peste nivelul mediei tarilor UE.
  Atingerea acestui prag de dezvoltare economica este sustinut de alte „programe speciale: cel de aducere a competitivitatii economice la nivelul celei din tarile dezvoltate,de utilizare a unor tehnici si metode de accelerare a dezvoltarii,utilizate in tarile :tigrilor asiatici” si restructurarea din temelii a instiutiilor nationale.
  Proiectul de fata constituie sinteza tehnicilor si instrumentarului mondial de dezvoltare,fiind rezultatul a trei decenii de studiu exclusiv si exhaustiv al unicei teme importante pentru o tara:dezvoltarea economica.Restul vin in toate domeniile,dupa aceea.
  Daca va intereseaza personal,rog respectuos sa fiu contactat la tel. indicat pentru a primi un E-mail,pe care sa va pot comunica modul in care Noua Republica poate evalua si promova acest program,eventual in campania electorala din 2012.
  Cu stima,
  PS.
  Pe blogul personal exista si voi mai posta analize si referiri cu privire la programul economic.

 19. Bun !

  Cateva idei.

  Bill gates si Microsoft nu sunt exemple bune. O scurta cautare pe google va da adevarata istorie a Microsoft. Sunt un fel de FMI in lumea informaticii, de la bun inceput. Sprijiniti puternic de CIA si NSA.

  Despre clasa politica actuala…eu nu vad decat o solutie. Un glonte in cap la fiecare, psd, pdl, pnl, udmr.

  Nici odata nu vor ceda bogatiile furate, intra la inchisoare sigur.

  Straini, FMI, UE & comp. nu doresc reformarea reala a tarii noastre. Chiar prefera coruptia de stat de aici, ca sa ne cumpere pe nimic, sa ne distruga ca popor. Ce efect civilizator au avut asupra noastra? Fabrici unde se asambleaza tot felul de lucruri, se testeaza, un pic de soft si atata. Nu au interesul sa ne invete sa producem si sa concepem lucruri de baza. Si nici nu ne invata sa ne organizam si administram singuri. Probabil ca Grecia in curand si ca la noi in 1938, vom accepta consilieri straini in guvern, cu drept de veto.

  Asa ca, am auzit ca-n Iasi si Modova se pot cumpara grenade si Kalasnikovuri. ….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro