miercuri, septembrie 27, 2023

Institutul Revolutiei. O propunere

A trecut si revolutia. Nu mai zice nimeni nimic. Ca si cum nu mai departe de luna trecuta intregul popor dezlantuit n-ar fi strigat prin reprezentantii sai la Bucuresti: „Cine nu sare/ Cine nu sare/ Ori e gabor/ Ori e prost de moare” etc. Desigur, acum, la rece, multi vor sa faca uitata fervoarea revolutionara cu care au sarit. Uneori in moduri antologice. Dar nu despre sensibilitatile lor e vorba. E vorba despre Istorie. O revolutie devine Revolutie cu adevarat abia dupa ce se incheie. Reconstructia ei post-factum, in memorie, analize si interpretari este decisiva, ea fiind factorul care-i da semnificatie si relevanta la scara Istoriei Nationale si Universale.

Asadar sa nu ne luam cu mondenitati si sa lasam treaba neterminata. Cu atat mai mult cu cat identitatea Revolutiei din Ianuarie este inca neclara: A fost sau nu a fost? Si daca da, ce fel? Care a fost natura ei? Impotriva cui? Si pentru ce? Scopul si durata? Ce nume sa-i dam: „ Marea”? „Nationala”? „Glorioasa”? Si mai ales: A biruit? Sau nu?

Iata intrebari serioase. E clar ca ceva e in neregula daca nu dam un raspuns la atatea necunoscute. Cum am vrea sa intre in Istorie daca nici macar n-are un nume cat de cat pasabil si habar nu avem daca si-a atins sau nu obiectivele propuse?! Pe scurt, se cere un angajament intelectual serios, pana la capat. Degeaba avem centrare/ daca nu-i finalizare, cum s-ar spune in limbaj revolutionar.

In acest punct, cititorul va replica: „Bine, inteleg, domule Aligica. E groasa: Efortul si sacrificiile Poporului se pot duce pe apa sambetei din superficialitate si delasare. E corect ce observati. Dar ce propuneti? Aveti si o solutie?”

Raspuns: Am. E evident: Infiintarea Institutului Roman pentru Studierea si Prezervarea Memoriei Revolutiei din Ianuarie „Vasile Ernu” (IRSPMRIVE). Condus de reputatul ganditor si praxeolog omonim (alaturi de colegi cum ar fi -pentru a mentiona doar un nume ce denota legitimitatea indubitabila a propunerii- Costi Rogozanu, Vocea Revolutiei, Constiinta Poporului sau, ma rog, viceversa) Institutul isi va dedica eforturile unor activitati precum:

Analiza comparativa a Revolutiei din Ianuarie. Comparatii cu: Revolutiile Americana, Franceza, Rusa. Condorcet, Madison, Trotsky. Cine a fost Condorcetul nostru si de ce? Dar Trotsky? De nu avem un Havel? Dobrin: legenda si adevar. Martirii Revolutiei (Revolutie fara martiri nu se poate.) Identificarea lor. Organizarea de pelerinaj la monumentul eroilor revolutiei si depunere coroana flori. Coordonatori, Vasile Ernu si Costi Rogozanu. Metodologia analizei comparative a programelor revolutionare, sinteza din arhivele twitter si facebook. Masa rotunda cu istorici romani contemporani, martori ai revolutiei. Programul de la Cluj si Critica Programului de la Gotha: Dialog cu autorii. Moderator, Slavoj Žižek. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, Emil Bobu. Conferinta de Vasile Ernu. Poezia revolutiei, revolutia poeziei: serata literara. Lectura autorilor; la chitara, Costi Rogozanu. Marcel Raducanu, Hagi, Balaci – tripleta de aur. Invitat, Catalin Tolontan. Lansare Carte: „In fata Revolutiei. Insemnari Revolutionare pe facebook”, de Vasile Ernu, culese si prefatate de Costi Rogozanu. Acordare premiu opera omnia, Vasile Ernu. Organizare concurs Miss Revolutia 2012 plus tombola cu premii sociale pentru studenti defavorizati. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Prezentator, Emil Hurezeanu.

Pacatele limbii: Gramatica, aritmetica si vocabular in Programul de la Cluj (in aproximativ 8 puncte, plus-minus cateva idei). Coordonator, TBD. Organizare cantina sociala cu ocazie sarbatoare Sf. Paste si 1 Mai. Coordonator: la fel. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, influenta gandirii lui Cornel Burtica si Cornel Pacoste asupra lui Emil Bobu. Conferinta Vasile Ernu. Constituire lista eroi revolutie ianuarie, plus beneficii. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Bucurestiul nostru: pentru un transport urban ecologic, modern. Invitat special, Sorin Oprescu. Spiritul anti-Revolutionar si eradicarea sa, azi: Vladimir Tismaneanu, un incult ignorant. Prezinta, Vasile Ernu. Pentru o noua Ana Ipatescu: Femeie, Feminitate, Feminism in Revolutia din Ianuarie, Sex si Crima. Moderator, Costi Rogozanu. Lansare Carte: „Literatura revolutiei, revolutia literaturii. Anti-Tismaneanu, un om rau, care nu inspira incredere si mai e si incult”, de Costi Rogozanu, prefata Vasile Ernu. Acordare premiu opera omnia, Costi Rogozanu.

Revolutia din Ianuarie si criza capitalismului global. Invitat, domnul Vacaroiu. Intocmire liste distributie ajutoare sociale. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Cum se scrie corect, poezie sau poiezie? Intalnire-dezbatere cu studentii. Coordonatori, Ernu si Rogozanu. Locuri si amintiri ale Revolutiei. Excursie autocar Pitesti. Depunere coroana flori. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, azi, Recitindu-l pe Bobu. Conferinta Vasile Ernu. Memoria Revolutiei: Intamplari amuzante de la filmari la Revolutie, povestite de protagonisti. Participa Saitul de Cultura de pe Facebook, Mircea Diaconu si invitati surpriza. La nai, Maestrul Gheorge Zamfir. Tombola. Cum sa cheltuim social si ecologic indemnizatia de revolutionar. Masa rotunda. Mersul Istoriei Universale de la Marea Revolutie din Ianuarie 2012 pana azi. Manual pentru clasele primare. Colectiv de autori sub indrumare Rogozanu si Ernu. Gimnastica aerobica, componenta esentiala a gandirii revolutionare. Workshop. Idem. Organizare cor, cantece revolutionare, balalaica. Coordonator, Vasile Ernu. Politici publice, la fel. Din ciclul „Gandire revolutionara inainte de Revolutie”, lansare carte, „Ce-a gandit Emil Bobu cu adevarat: Manuscrisele din tinerete”. Editie ingrijita de Vasile Ernu. Postfata, Costi Rogozanu. Cu participarea intregului colectiv.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

 1. ..Decit sa infiintam mai bine am desfiinta toate asociatiile de revolutionari care nu au facut si nu fac altceva decit sa caute foloase in scopuri personale si a elitei lor …exact cum au facut comunistii cind au preluat puterea.
  Romania singura tara in lume unde emanatii revolutionari sint indemnizati. Nu este corect …nu-i asta scopul unei revolutii.

  Jupanu’

  • Dumneavoastra ati citit articolul? Daca da, nu v-ati prins ca e o mare Poanta (cu P mare de la Ponta)?

   Mi-ati descretit tot week-end-ul, domnule Aligica. Multumesc.

   • …sigur ca-i o Poanta si numai de Poante nu-mi arde mie…eu strig ceea ce ma doare acum…. epoca lui Caragiale a apus … Apreciez pe toti care Pontizeaza evenimentele romanesti dar aceste Poante nu au mult ecou la personajele Pontizate…au devenit imuni…
    …sincer mi-ar descreti mult mai mult weekend-ul daca cineva mi-ar spune …sti Poanta cu Revolutia ?…..ei aia nu mai e Poanta …

    Jupanu’

 2. I-ati uitat nu stiu de ce pe Sorin Cucerai si Horia Patrascu. Au avut contributii pro-revolutionare inflacarate. Se pare ca segmentul neoliberal (Cucerai) nu e prea bine protejat de euforiile revolutionare :)

 3. hahaha. ne-am spart de ras, chiar e buna… oamenii se imbata cateva zile apoi se trezesc. furtuna in paharul cu apa. chiar imi dau seama ca acestor criticataci nu le trebuie altceva decat sa iasa pe scena si sa fie admirati. nu vad asta la Plesu, nu vad nevoia asta de a fi in centru. il vad mai detasat de orice angajament, pe cand la ernugozan simt clar gratuitatea, faptul ca putea fi altfel daca primeau din timp un osicior de atentie din partea boierilor mintii, erau de cealalta parte a baricadei. ce au realizat? avem o lum e mai buna? da: o lume in care sunt destui tineri derutati sa considere repere niste fiinte totusi mediocre. felicitari Dragos, text delicios dar si revelator.

  • Nu sunt de acord cu dv. Pentru mine Costi si Vasile sunt intre cele mai simpatice figuri din viata publica bucuresteana si urmaresc cu mare placere si drag activitatile lor. Nu m-au invitat niciodata dar daca m-ar invita, as deveni fara ezitare membru al CriticAtac si as publica textele mele pe pagina lor. Iar daca as locui in Bucuresti, as participa ori de cate ori as putea la discutiile cercului lor de socialism stiintific.

  • eh, victorele, nomenklaturisti au fost altii. :D sa nu dam nume ca lista e lunga, cunoscuta si unii mai scriu si pe contributors

   sa salutam, totusi, revenirea domnului Aligica in publicistica. cu ce are el mai bun :D

    • Madame,
     mai e pe aici un tataie care cade tot timpul in picioare. un fel de hopa mitica al ideologiilor.

     in fine, pt domnul Aligica, ca de la absolvent de industrial pt absolvent de silvic :D, sunt sigur ca vreti sa spuneti ca se discuta daca se scrie „poezie” sau „poiezie”. ghilimelele, bata-le Muma Padurii, sunt importante.

  • Avantajul, Victorel, la nomeklaturisti e ca, de stanga fiind, n-au treaba cu concurenta. Chiar si cu Ernu sau Rogozanu, Bucurenci sau Stoiciu, tot ar mai fi fost loc si pentru altii, nomeklaturisti cu pozitii neasumate, precum Boc sau Ungureanu. Are balta peste!

 4. ” N-a fost sau n-a fost !…”, urmarea la ” A fost sau n-a fost …? ” intrebarea retorica a lui Cornel Porumboiu…( parerea mea si a lu’ Vaca ). Daca n-a facut-o el, o facem noi – eu pun intrebarile… Da’ pe de alta parte, pa mine – nea Aligica – nu ma luatzi la serbarile/shezatori ale „simpaticilor” furtunosh/pleoscaitori intr-un pahar cu apa…? Daca va invita…doar daca… Caci sunt foarte trist si frustrat pen’ca – pe deoparte – am ratat participarea tele/spectatoriceasca la „REVOLUTZIA” hartiei de toaleta VeRe’89 contra utilizatorilor capatos/bashchuckyloshi, ca si cea a „BUNULUI SIMTZ” ceruta raspicat de un actor – intre timp – involutzionat impreuna cu respectul de sine, iar – pe de alta parte – atzi uitat-o pe aia cara leshina la un pocnet din deshte, precum si pe al prestidigitator ( inamorat de stranepoata shoselei Stefan cel Mare ) care poate opri gratarele cat ai zice „mici” – cand revolutzionarii lu’peshte vor sa strige ( ca sa se-ncalzeasca ) „…JOS/CU !!!… ca-mi sar capacele de la berici…”, ca sa nu-l mai amintesc pe Gerila ( figura „simpatica” si el ca ai doi subliniatzi de matale ) care-i invita la o „evolutzie” manifestata in public prin Pietze Universi-tare/primitoare, pe politzishtii gay-si-praud ca sunt…dar, ce sa ma mai lungesc p-aici, mai bine va invit la un Carnaval (ca-i de actualitate) al REVOLUTZIILOR & LOVILUTZIILOR , care mai de „care” alegorice subsemnate si inshirate chiar sub acoperishu’ ce va poarta numele pe face/book… au revoir…

 5. A reaparut Agilica! :) Chiar era nevoie de ceva comic, care sa ne mai descreteasca fruntile dupa atatea dezbateri serioase si vesti triste. Ce sa mai zic/ Va multumim ca existati! :)

  • Domnule, vi l-am recuperat de la gunoi si acum e postat. Bine ati facut ca ati insistat, ca fusese sortat automat la gunoi.

   • Imi inchipui ca a fost „sortat automat la gunoi” din cauza unui cuvint pe care adminul site-ului l-o fi pus pe lista neagra ca sa va fereasca de zmekeri.

    Cuvint pe care il puteti regasi in comentariul lui Aldan de la momentul 19/02/2012 – 0:29. Al treilea, din prima propozitie. Un bascalios de autobaza caruia „i-a iesit” un spirit de gluma si-acu’ se sparge de ris cu bajetii.

    • Am observat si eu. Dar omul si-a dorit atat de tare, s-a agitat cu o simplitate atat de dezarmanta ca am zis ca te umpli de pacate daca stai in calea bucuriei omului. Macar daca ar fi tot timpul asa de simplu sa daruim putina satisfactie semenilor nostri.

 6. Exista mai multe arhetipuri de spectatori. Mai toti vizionari.
  Cei mai multi sunt seriosi: te avertizeaza ca degeaba alergi. Ca poti sa te impiedici. Apoi ridica din umeri, concluzionand: „ti-am spus eu!”
  Exista insa si vizionari neseriosi, carora le place sa rada.
  Unii rad in timp ce te impiedici.
  Altii asteapta sa rada la urma. Ca sa rada mai bine.
  Inca nu e sigur, dar s-ar putea sa mai existe inca o subspecie: cei care rad la urma urmei si de cei care se impiedica si de cei care rad.

  • Recunosc că m-a amuzat puţin , dar să ştii că amar. Da , ar fi bine să lămurim şi problematica aceasta, cum spui , din respect pentru oamenii care au ieşit în stradă . E penibil cum s-au liniştit apele, aparent misterios ! Dă-mi voie să – ţi punctez din punctul meu de vedere . Am auzit astăzi o apreciere la TVR IAŞI ,care mi s-a părut uşor nedreaptă. Se făcea referire la 3 personalităţi TV ale IAŞULUI cu care lumea de acolo se mândreşte dealtfel ( şi are de ce ): A. Marin Bănică, I. Păcurariu şi Carla Tompea ( toate în prezent bucureştence ) . Mă simt încă puţin ” atinsă ” că nu se punctează diferenţele de promovare profesională ale fetelor respective. Mai exact cu privire la Carla , desigur toată LUMEA ŞTIE , dacă e un dram de credinţă şi de respect din partea oamenilor ( fie şi a unei părţi ), presupun că nu e o ruşine pentru nimeni să dai dovadă de credinţă ! Asta nu-i ia din prestigiu nici ei şi nici nu produce un dezechilibru social major mass mediei. CREZI că îţi permite ce am scris să dezvolţi …pentru posteritate APARENTA SUSPENDARE A ” REVOLUŢIE 2012 „. Irina G.N.

 7. Chestia asta nu e amuzanta, scrisa de un ins care nu vrea sa accepte ca ii lipseste talentul, e lipsita de umor pentru ca n-are nici cea mai mica atingere cu realul. Primeste totusi atentia pe care o merita.

 8. vai ce prost sint!am crezut ca vorbitzi de rivolutzia noastra,a intregului Popor,impotriva dictatorului iubit!dar nu,aia am facuto in dec.,din cauza ungurului ala cu agenturili straine,care si azi ne amareshte zilele.asta din ian.am facuto din cauza celui mai competent palestinian,ca noi sintem rivolutzionari,asha am fost educatzi.
  oricum e bine ca statul nostru iese intarit si de asta data.sheful sigurantzei statului ne este acum premier.si deja a anuntzat ce cota vrea de la evazionishti.trebuie sa fim vigilentzi ca dushmanii e multzi si pretutindeni

 9. 1.Revolutie = schimbare „brusca” a unui regim /sistem :)
  2. manifestatie spontana in Romania = concept abstract
  3. in Romania NIMENI nu doreste SCHIMBAREA,,,,”mizerabilii” si „gunoaile” vor exista pentru ca sunt prea multi lingai si muritori de foame care ar scrie o poezie pt o bucata de paine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro