vineri, octombrie 11, 2024

Video. Intalnire online cu Nicusor Dan: „Bucureştiul are la fiecare 4 ani un buget de 10 miliarde de euro. De aici trebuie să pornească orice dezbatere”

A câştigat 18 procese împotriva unor construcţii sau demolări ilegale. A câştigat procese şi împotriva Primăriei Generale a Capitalei. A blocat construcţia Aqua-Parcului proiectat pe cinci hectare in parcul Tineretului. A mai blocat contruirea unui bloc turn de 13 etaje vis a vis de Şcoala Centrală şi a criticat toate străpungerile şi penetrările urbanistice care, crede el, mutileaza chipul Bucureştiului. În prezent are alte 30 de procese deschise. A făcut toate acestea înfiinţând Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

A neglijat o strălucită carieră internaţională de matematician, ca sa se implice in problemele orasului si îşi reproşează că nu a putut face destul. Actioneaza cu precizia unui om pasionat de ştiinţe exacte şi cu acea conştiinţă de sine a celui deschis către un orizont speculativ. Pe site-ul său lista greşelilor fundamentale este mai lungă decât cea a realizărilor.

La începutul lunii Decembrie, Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura la funcţia de Primar General al Capitalei. Ecourile din presă au fost destul de bune, dar putini ii dau astazi sanse reale sa izbandeasca.

Nicuşor Dan a discutat cu cititorii despre motivele ce il imping sa candideze, despre erorile actualei administraţii publice locale si cum ar trebui să arate Bucureştiul in opinia sa.

  • Încet, încet, fără să vrau, am ajuns figura centrală a luptei pentru patrimoniul construit al Bucurestiului. Nu-mi face plăcere, aş fi preferat să fac matematică, însă cred că, în acest moment, că varianta de a candida pentru funcţia de Primar General al Capitalei este cea mai bună.
  • Modul în care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a devenit vizibilă are ceva miraculos. S-a întâmplat o dată cu lansarea raportului „Bucureşiul, un dezastru urbanistic”. De atunci, am devenit un fel de reper pentru jurnaliştii care nu aveau suficiente informaţii sau care nu înţelegeau ce se întâmplă, ce spune legea, ce este bine, ce nu e bine etc.
  • Prin structura mea academică, atunci când fac un lucru sunt obişnuit să fiu exhaustiv, să pun tot ce există, fără să aleg. De aceea, în propria mea prezentare, nu am putut trece cu vederea greşelile de neasumare a unei poziţii publice şi greşeli de neînţelegere a importanţei felului în care arată imaginea mea publică.
  • Va fi un test pentru mine modul în care voi reuşi să sparg bariera tăcerii cu care mă confrunt. Este un test atât pentru mine, cât şi pentru lumea care crede în aceste valori.
  • Eu sunt, în continuare, preşedintele Ascociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Nu vreau sa fac comentarii de ordin politic. Un singur lucru aş vrea să remarc: iniţiativa mea şi iniţiativa Noua Republică sunt oarecum similare, numai că expunerea mediatică este total diferită. Mă întreb de ce stau lucrurile aşa.


2.

  • Problema cea mai importantă  este: cum au fost cheltuiţi banii Capitalei în ultimii 20 de ani? Bucureştiul are la fiecare 4 ani un buget de 10 miliarde de euro. Acesta este un lucru pe care îl voi repeta mereu. Cât pentru 30 de linii de metrou. De aici trebuie să pornească orice dezbatere.
  • Mesajul principal pe care vreau să îl transmit este că Bucureştiul este un oraş foarte bogat care arată foarte rău.
  • Primul lucru pe care îl voi face, dacă voi fi ales, este un audit pe cum au fost cheltuiţi banii, în general şi, de asemenea, pe contractele actuale. La fel, voi face şi un audit administrativ.
  • Doresc să aduc 15-20 de oameni în funcţii de directori. Pentru aceasta voi dechide un concurs. În România există oameni extrem de bine pregătiţi.
  • Orice primar independent are o problemă cu Consiliul General. Acesta nu-l va iubi pe Primar. Însă, extrem de important, cine conduce Direcţia Juridică din Primărie are un avantaj enorm. Pentru că toţi oamenii aceştia nu ştiu mare lucru, fiind obişnuiţi să facă aranjamente. Dacă le ceri să îţi dea o chestiune foarte bine structurată juridic, nu sunt în stare să o facă.
  • Modelul de urbanism pe care îl urmăresc are în vedere, în primul rând, următorul aspect: nu se poate ca toată lumea să circule cu maşina. Trebuie să dezvoltăm şosele de centură , metroul, metroul uşor, să prioritizăm transportul în comun pentru a rezolva problema traficului. Apoi vom dezvolta structuri ce ţin de om, nu de maşină, precum  parcurile, pieţele publice etc.
  • Bucureştiul îşi poate permite o zonă pietonală extinsă.



_____________

Nota Redactiei:

  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

_______________________

Distribuie acest articol

90 COMENTARII

    • Nu trebuie sa reinventam lucruri. Raspuns: ca orice oras din Europa Occidentala azi: un oras pentru oameni nu pentru masini, cu spatii publice de calitate, cu autobuzul care vine la timp, cu un parculet unde poti sa iesi sa iti plimbi copilu si la care sa ajungi pe jos, cu gradinite.

  1. Oamenii nu se mai implica. Nu exista solidaritate pentru nimic in lumea asta bucuresteana. (In provincie e si mai rau.) Exista o cauza pe care toti o percep ca fiind dreapta. Exista masuri ale administratiilor locale despre care oricine stie ca practic iti smulg pentru totdeauna un drept, rapesc un lucru bun orasului. Exista solutii cu care toata lumea e de acord. Exista o experienta. Dar sunt extrem de putini cei ce se implica. Ba mai mult, sunt oameni care stau pe margine si sparg seminte, defetist, mai defetisti ca oricand.

    De ce nu se implica bucuretenii? De ce nu-i mai doare? De ce accepta constructii urate si inghesuite? E vorba de pesimism, de plictiseala de lene?

    Va pun dvs intrebarile acestea pentru ca sunteti printre putinii ce ar putea avea un raspuns.

    • Explicatii: traditia ortodoxa, influenta comunista, cateva starturi gresite: Revolutia, Piata Universitatii, momentul si speranta din 1996.

      O influenta foarte importanta vine din faptul ca televiziunile nu preiau succesele societatii civile. De exemplu la o emisiune a lui Turcescu despre societatea civila a fost invitat … Dan Matei Agaton.

      Ar trebui bombardate televiziunile cu mesaje care sa spuna: ne-am saturat de oamenii pe care ii invitati, stim dinainte ce o sa spuna.

      • Traditia ortodoxa (corect inteleasa) cere implicare in treburile cetatii, nu dezinteres. Un mic exemplu, pe fuga, poate nu cel mai nimerit: „Painea mea este o problema materiala, dar painea aproapelui meu este o problema spirituala.”

        • Traditia ortodoxa corect respectata inseamna ca dosarele de securisti ale preotilor raman secrete, la fel ca si veniturile SC BOR SRL.

    • Da. Intrucat nu am bani si nu voi avea aces la publicitatea uzuala, am nevoie in special de oameni care sa retransmita mesajul meu, atat online cat si, la un moment dat, door-to-door. Va rog sa scrieti la [email protected] si veti fi contactat.

  2. Ce se intimpla cu cladirile mari nefolosite? Casa radio? Magazinul Bucuresti (la intrare pe strada Lipscani)? Circul foamei Unirea (cladirea cu dom din spatele carrefour Unirea)?

    • Casa Radio a fost data intr-un parteneriat public privat total dezavantajos, iar privatul vrea sa faca un mall cu 4000 de locuri de parcare, care ar bloca complet zona. Mall-ul este atacat in instanta de Salvati Bucurestiul. Intrucat investitorul nu si-a respectat obligatiile contractul poate fi anulat in instanta. E o oportunitate uriasa pentru oras. Un spatiu de 10 hectare poate deveni spatiu public, parcuri, iar cladirea poate deveni un spatiu cultural. Exista un proiect de coborare pana la Dambovita.

      Nu cunosc situatia Magazinului Bucuresti. Circul Foamei apartine majoritar AVAS si poate fi preluat de Municipalitate.

      Un potential urias pentru oras il reprezinta fostele unitati militare acum dezafectate.

  3. Domnule Nicuşor Dan

    1. Care sunt, vă rog, demersurile pe care preconizaţi să le realizaţi faţă de construirea ilegală pe domeniul public a blocului gigant de la intersecţia bdul. Lacul Tei cu Barbu Văcărescu, edificiu care a obturat izvoarele de alimentare ale lacului Tonola?
    2. Cunoaşteţi cred, că mai nou niste cetaţeni construiesc garduri metalice în parcul Circului, reducand astfel simţitor suprafata acestei oaze de verdeata a domeniului public.
    Care sunt măsurile pe care intenţionaţi să le iniţiaţi în vederea înlăturării acestui abuz flagrant.
    Vă mulţumesc,
    Cu stimă,

    • Gardurile din parcuri sunt din nefericire legale ca limita de proprietate. Veti vedea in programul meu pe nicusordan.ro ca propun rascumpararea, la un pret rezonabil, a terenurilor retrocedate in parcuri. Asa vor disparea si gardurile.

      In programul meu propun demolarea constructiilor ilegale din parcuri si de pe malurile salbei de lacuri. Salvati Bucurestiul este implicata in procesele de demolare a Cathedral Plaza.

      DAR. Ar fi populist sa promit demolarea tuturor constructiilor ilegale. Jumatate din ce s-a construit in Bucuresti este ilegal. Demolarea Cathedral Plaza va costa Primaria Sector 1, deci implicit pe noi toti, cateva zeci de milioane de euro. Nu cred ca va plati Chiliman.

  4. Buna ziua,

    In primul rand, felicitari pentru curajul de a candida si pentru reponsabilitatea pe care vreti sa v-o asumati.

    Intrebarea pe care as vrea sa v-o adresez nu este a mea, ci a fost reactia tatalui meu cand i-am povestit despre posibila dvs. candidatura. Sper ca raspunsul sa il determine sa va voteze:

    „Aveti o echipa de oameni cu care sa colaborati si alaturi de care sa va luptati cu toti nemernicii din/de la capitala?”

    Multumesc pentru raspuns. Aveti votul meu. Sper ca il veti avea si pe al tatalui meu.

    O zi buna si mult succes!

    • Da. Cunosc oameni potriviti pentru posturile de directori in Primarie. Dar doresc sa deschid concursuri publice pentru aceste posturi si am anuntat in programul meu ca doresc sa stimulez participarea la aceste concursuri a celor care au absolvit universitati straine prestigioase (uneori prin bursa Guvernului Romaniei).

      Credeti ca exista o diferenta intre acesti oameni si actualii directori?

      • Multumesc pentru raspuns! Il voi transmite mai departe.

        Cu siguranta ca se va vedea diferenta intre actualii directori si persoanele care vor castiga concursurile publice deschise atat absolventilor institutiilor din tara cat si din starinatate. Banuiesc ca transparenta acestor concursuri va fi cea demna de ocuparea unei astfel de pozitii in domeniul public.

        Sunt convinsa de existenta specialistilor in Romania si in randul celor plecati momentan din tara si care s-ar intoarce cu drag pentru a isi pune cunostintele in practica in serviciul public.

        Imporatant este aici si accesul pe care il vor avea la modificarea situatiei actuale si de piedicile pe care le vor intampina. Multi se tem de faptul ca se vor lovi de prea multe ziduri si efortul lor va fi in zadar.

        Cum au mentionat si alti participanti la discutie, va voi ajuta cu placere atat in transmiterea messajului cat si in finantarea campaniei.

        Mult succes din nou!

  5. 1) Nu credeti ca mult mai benefic pt imbunatatirea aspectului Bucurestiului ar fi sa se construiasca cat mai mult, si nu cat mai putin?
    In loc sa ne opunem constructiilor noi, n-ar fi mai bine sa vedem adevarata problema, si anume ca Bucurestiul este deja acoperit 80% de blocuri foarte urate? N-ar fi mai util sa se incurajeze dezvoltarea cat mai multor zone cu cladiri noi, mari, moderne, astfel incat, in timp, blocurile vechi sa devina indezirabile/ieftine/uzate moral si sa se poata demola incet-incet?

    2) Inca ceva, nu vi se pare ca traditia arhitectonica a Bucurestiului (interbelic si nu numai) a fost mai mult eclectica? Din punctul asta de vedere si avand in vedere si punctul 1) (blocurile oribile care sunt aici deja), n-ar fi mai potrivit un model de dezvoltare eclectic, gen Londra sau NY si mai putin un model strict ierarhic, gen Paris?

    • Orice oras are nevoie de investitori, pentru ca ei aduc bani prin care se pot finanta parcuri, gradinite, spitale.

      Da, este nevoie de constructii noi in Bucuresti. Dar nu in orice fel si oriunde.

      Daca va uitati pe harta Bucurestiului veti vedea zone in sud-est, la 4 kilometri de Piata Unirii, care sunt toatal nefolosite. Si mai central, in zona Progresul sunt 20 de hectare, foste fabrici dezfectate. Primaria poate propune proprietarilor un proiect coerent de construire. In loc, Primaria a aprobat in mijlocul acelei zone … un cimitir.

      Arhitectura Bucurestiului istoric (vorbesc de zona centrala, nu doar de Lipscani) este intr-adevar amestecata, si asta este parte a farmecului Bucurestiului. Dar sa permiti in plus arhitectura contemporana, minimalista si identica cu ce se construieste si in Bogota si in Taipei, ar fi o greseala uriasa. Orasele, prin globalizare, incep sa semene unele cu celelalte. Ce le diferentiaza si face valoarea lor COMERCIALA este zona istorica, pe care trebuie sa o pastram.

  6. 1. Cum vă putem ajuta în campanie? Eu nu sunt din București dar agreez ideea oamenilor noi în politică. Avem cum să donăm bani pentru campanie de exemplu?

    2. V-ați gândit să utilizați mai mult internetul pentru a vă promova? De la rețele de socializare la virale pe youtube, toate vă pot sprijini!

    • Da. Pe site-un meu nicusordan.ro veti gasi incepand de maine contul in care pot fi donati bani. Voi fi foarte transparent atat cu donatiile cat si cu modul in care vor fi folositi banii.

      Da. Va rog sa imi scrieti pe [email protected]. Avem nevoie atat de idei pentru mesaje cat mai inteligente si penetrante cat si pentru transmiterea acestora in toate modurile on-line.

    • De la dumneavoastra vrea un studiu complet si perfect cu profilul alegatorului din Bucuresti. Gratuit bineinteles. Era o gluma …

      Asa cum am raspuns la intrebarea precedenta, am nevoie atat in echipa de comunicare, pentru adaptarea mesajului la profilul alegatorului, cat si la retransmiterea mesajului catre un grup mai mare de oameni decat cel in care de obicei ne invartim: oameni in general educati, cititorii hotnews.

  7. Sunt uimit ca exista oameni ca dvs. E o uimire in cel mai bun sens pe care-l poate lua cuvantul.
    Sunteti un lider?
    Chiar credeti sincer ca o sa castigati?

    • Suntr un om de echipa si pe site-ul meu o sa vedeti doua realizari facute in echipa: Scoala Normala Superioara Bucuresti si Asociatia Salvati Bucurestiul.

      Am sanse sa castig. De fapt nu este lupta mea, ci lupta celor ca noi impotriva unui sistem. Este un test al democratiei.

  8. Care este strategia dumneavoastra pentru a castiga alegerile?

    In caz de victorie aveti un plan de lucru cu un Consiliu probabil ostil proiectelor dumneavoastra?

    • Am trei avantaje:
      – nu sunt om politic
      – am un CV mult peste al tuturor candidatilor
      – alerg singur pe culoarul modernizarii reale a orasului; toti ceilalti candidati vor vorbi de asfalt si poduri, nu de transport in comun.

      Am handicapul lipsei de acces la mijloacele de publicitate traditionale.

      Toata miza este pe mobilizarea, n special online, a celor din cercul nostru de oameni.

      Consiliul General, si de fapt retelele de influente din spatele lor, sunt foarte competenti la smecherii si la a-si deschide usa unii altora, dar sunt foarte vulnerabili pe partea juridica. Faptul ca o asociatie ca a noastra a blocat proiecte de zeci de milioane de euro spune multe.

      Nu intamplator am declarat ca voi schimba directorul departamentului juridic. Cine controleaza juridicul controleaza Bucurestiul.

      • Salut,

        Pe site lipsesc butoanele de twitter/facebook/alte retele sociale, cred ca ar fi utile. Din experienta personala, mesajul tau e impartasit de foarte multi tineri, si de multi care au fost cel putin intr-o vizta de un weekend intr-o capitala europeana, si ne gasesti pe toti pe facebook si pe twitter.

        Altfel, mult succes in campanie!, e nevoie de cat mai multi oameni ca tine. E chiar racoritor sa citesc un program politic atat de concret si de down-to-earth, lipsit de bullshit si de proiecte neclare imaginate in 5 minute. Te admir pt ca nu as avea curajul sa fac ce ai facut tu, intorcandu-te in tara pt a te lupta cu ceea ce multa lume vede ca imbatabilul sistem dar si pentru sinceritatea cu care zici dc ai facut-o.

        Astept linkul de donatii.

  9. Buna ziua si va multumim pentru eforturile de pana acum. Va multumim si pentru reusitele actuale si speram la mai multe.
    Intrebari:
    1. ce sanse de reusita sunt pt ca orasul acesta, Bucurestiul, sa devina un oras mai verde si mai prietenos cu locuitorii lui?
    Eu imi doresc sa nu mai fiu nevoita sa folosesc masina personala pt transportul in comun, sa pot folosi bicicleta sau macar transportul in comun pt deplasarile spre serviciu si scoala, etc. Acum e aproape imposibil…
    2. cum putem sa va sustinem real si sa va crestem sansele – real – de reusita in alegeri?
    3. cum credeti ca veti reusi sa va tineti promisiunile electorale intr-un sistem clar impotriva bunului simt si al ratiunii omenesti? cea mai rea dintre toate relele actuale gasesc ca este minciuna electorala si promisiunile neacoperite.
    Multumesc!

    • Le gasiti in programul meu. Soseaua de centura si metroul usor pe infrastructura CFR ar reduce simtitor traficul. Acestea costa cateva sute de milioane de euro dar sunt absolut necesare. Ce e gratuit si tine doar de curajul primarului sunt liniile unice pentru autobuze si troleibuze.

      Curatarea parcurilor de constrructii ilegale si crearea de noi parcuri sunt alte investitii pe care Bucurestiul si le poate permite.

      SA NU UITAM CA BUGETUL BUCURESTIULUI ESTE DE 10 MILIARDE DE EURO IN 4 ANI.

      Cum puteti saa ajutati? Am raspuns mai sus. Contactati-ma pe [email protected].

      Imi voi tine promisiunile? Mi le-am tinut pana acum. Puteti vedea ce am realizat pana acum pe pagina mea nicusor dan.ro.

  10. Buna ziua,

    Ce sanse credeti ca aveti in fata masinariei electorale controlate de marile partide? Care este atuu-ul dumneavoastra? Cum credeti ca il puteti maximiza?

    • Am raspuns mai sus care sunt atuurile mele si care este marele handical, lipsa accesului la publicitatea traditionala.

      Am raspuns mai sus. Este o lupta a noastra cu un sistem. Vom putea invinge cu o mobilizare care sa ajunga sa transmita mesajul, fara mijloacele traditionale, la marea masa a alegatorilor din Bucuresti.

      In conditii de expunere egala cu ceilalti candidati as castiga de departe.

  11. Paleologu recomanda castigarea cat mai multor locuri in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti? Cum ramane cu el? Ce aveti de gand in privinta acestuia.
    Multumesc.

    • A preluat ceva ce am declarat la conferinta de presa de lansare. Cu cateva luni inainte de alegeri vom propune oameni din ONG-uri, mai multi sau mai putini in functie de intentia de vot, candidati independenti la Consiliul General. Voi incuraja pe cei care vor sa ma voteze sa ii voteze.

    • Cu 1% din bugetul sau anual, Bucurestiul poate ridica de pe strada toti cainii vagabonzi. Sunt total impotriva uciderii lor. Banii de care vorbesc reprezinta costul pentru intretinerea tuturor cainilor vagabonzi in adaposturile primariei si stimularea locuitorilor la adoptarea acestora in custi pe care primaria sa le furnizeze.

      E aberant ca primaria sa plateasca azi 4 milioane de lei vechi pe luna pentru intretinerea unui caine vagabond. Sunt pensionari care traiesc cu banii astia.

      • Cu o astfel de abordare a chestiunii cainilor vagabonzi in Bucuresti, tot efortul dvs e in zadar; la fel si-n cazul aburelii cu parcarile.
        D-le ND, n-aveti nimic de pierdut: cainii, ca si toate masinile parcate abuziv trebuie sa dispara; Bucurestiul trebuie sa devina un oras functional, scump si septic in aceeasi masura; daca o scaldati in aceste doua chestiuni principale, cu cainii vagabonzi (auzi! trebuie ridicati si ingrijiti pe banul public, nicidecum sacrificati) si masinile achizitionate la bloc pe ideea ca va face municipalitatea vreodata parcari (daca se poate si pe gratis), ei bine, nu deveniti cu nimic altceva decat un politician din categoria celor pe care-i blamam cu totii.

        • Domnule ninja sau jucator de jocuri video si arcade (nu stiu la care exact faceti referire cand va intitulati „shinobi”),

          Va rog sa nu generalizati in comentariul dvs. Argumentele si proiectul lui Nicusor Dan in ceea ce proveste cainii fara stapan sunt cat se poate de juste si sunt sustinute nu doar de ONG-urile care activeaza in domeniul acesta, dar ce o intreaga comunitate internationala. Nu cred ca sunteti mai presus sau mai documentat decat aceste institutii.

          In ceea ce priveste o capitala „septica”, aceasta poate fi realizata si fara „eutanasierea” in mod barbar (vezi cazurile atat de cunoscute) a acestor animale. Sunt cazuri in care comunitati restranse de oameni au reusit sa rezolve aceasta problema fara multi bani (ci doar o suma foarte mica per persoana) si in conditii decente si „septice”.

          Asadar, doresc sa va anunt ca cel putin eu nu blamez deloc astfel de initative si rezolvari ale problemei, ba din contra, le sustin, deci generalizarea dvs este falsa. Nu suntem toti la fel ca dvs, domnule „shinobi”.

          • @Lavinia
            Puteti fi cum doriti, ca de-aceea e libertate, pana nu-i corupeti libertatea altuia, care are acelasi drepturi minimale in societate ca si dvs …
            Unele dintre aceste drepturi intr-un oras se refera la posibilitatea de a fi pieton, de a putea merge pe un trotuar unde nu-s parcate masini, de-a nu face zig-zag printre fecale de caini si aurolaci, de-a nu fi nevoie sa te feresti de muscaturi si latraturi in spatiul public …
            Organismele internationale si ONG -urile de care vorbiti dvs ma lasa rece, eu nu consider ca drepturile si libertatile fundamentale ale omului au devenit ale cainelui.
            Sa cheltui bani publici pentru ingrijirea de caini comunitari e o aberatie la care eu nu particip.

  12. Felicitari pentru rezultatele stiintifice si pentru curajul de a candida! Avem nevoie de oameni cu minte la conducere. Daca as fi putut vota pentru Bucuresti, ati fi fost alesul meu indiferent de program.

    Am cateva obiectii la ce cunosc eu despre programul dumneavoastra. Imi pare cam fantezist si nu prea constructiv. Inteleg ca pana acum nu ati avut mijloacele de a lupta constructiv pentru Bucuresti si ati ales a lupta impotriva abuzurilor (numeroase procese etc). Dar ca primar nu credeti ca ar trebui sa aveti o atitudine orientata spre progres? (si nu pro-conservare precum atitudinea asociatiei). Aici ma leg in principal de problema cladirilor vechi… Tranzitez zilnic zona gara de nord-berzei, si sincer in locul santierelor blocate de ONG-uri, sau in locul caselor care stau sa se darame, pline de oameni ai strazii sau diverse etnii, as prefera sa vad un zgarie nori, chiar daca nu se incadreaza in reglui, PUZ etc. Cladirile vechi au fost frumoase la vremea lor, spatiul in bucuresti nu e infinit ca in matematica, sa putem gasi un punct nou intre orice doua puncte diferite existente pentru a construi.
    Consolidarea cladirilor… nu stiu cati bucuresteni ar vrea sa sustina financiar renovarea caselor colorate din zona garii de nord de care am amintit si mai sus, de exemplu. Are rost cheltuiala, pentru niste cladiri „istorice” care maine se darama si fara cutremur?

    Ma mai leg de doua probleme. 1 – cainii maidanezi: cred ca majoritatea oamenilor ne-alienati sunt de acord cu solutia finala. Poate ar fi bine sa fiti si dumneavoastra mai realist. Daca aveti nevoie de sprijinul ONG-urilor pt campanie, va inteleg. Altfel, va sfatuiesc sa adoptati o atitudine mai transanta privind problema.

    2. Linii speciale pentru autobuze. Tare le-as vrea si eu, dar chiar credeti ca vor functiona? Avem „benzi” speciale pentru tramvai, deloc optime pentru autovehicule, si totusi sunt folosite intens de smecherii de bucuresti. O depasire, mai merge. Dar cand stai in tramvai 15 minute la semafor la leu, pentru ca 20 de smecheri sunt grabiti si depasesc coloana, blocand linia de tramvai e inadmisibil. Frustrant si pentru cei simtiti care stau in coloana ce stagneaza si ea pentru ca cei de pe linai de tramvai se baga si primii in intersectie.

    Sunt sigur ca un om cu mintea dumneavoastra ar face diferenta intr-o functie ca aceasta. Succes!

    • Vedeti ce face propaganda. Primarul General iresponsabil a inceput demolarile in Berzei-Buzesti cand procesele noastre erau deja pornite, stiind ca va pierde (a pierdut deja 7 procese), dorind sa puna lumea in fata faptului implinit. Am acceptat sa negociem si am permis reluarea lucrarilor dupa o luna si jumatate. Nu e vina noastra ca santierul a stat degeaba din lipsa banilor care nu au fost prevazuti. Nu e vina noastra ca din megalomanie s-a deschis front de lucru simultan pe 2 kilometri fara sa existe muncitori care sa lucreze. Oriunde in lume un santier nu impiedica viata normala a vecinilor lui.

      Pastrarea cladirilor vechi inseamna viziune progresista pentru ca, asa cum am aratat mai sus, zona istorica este valoarea COMERCIALA a orasului. Construirea de poduri, sosele si zgarie-nori in centru este o viziune EXPIRATA, la care orasele occidentale au renuntat de 40 de ani.

      Daca veti citi cu atentie, eu nu am propus reabilitarea tuturor caselor din zona istorica pe banii primariei. Dar exista politici ale primariei care sa stimuleze pastrarea caselor vechi, cu costuri rezonabile. In primul rand trebuie ca aceste case sa aiba o valoare de piata pe care acum nu o au pentru ca mecanismul e corupt. In orice oras civilizat, in linii mari investitorul are doua optiuni: merge in centru si renoveaza o casa veche pentru a-si dovedi prestigiul sau merge in periferie, construieste inalt si face profit. Primaria trebuie sa aiba doar vointa, care nu o costa bani, sa respecte aceasta regula. In felul acesta casele vechi vor avea o9 valoare, cei care nu pot sa le intretina le vor putea vinde la un pret corect si cel care vine va avea posibilitatea sa le intretina.

      Primaria trebuie doar sa stimuleze zonele istorice, prin finantarea studiilor de restaurare, nu a restaurarii propriu-zise, pe care si le poate permite, si prin investitii minimale care sa faca interesante aceste cartiere.

      Dar primaria nu are nici macar evidenta exacta a proprietatilor sale …

      Nu am spus ca primaria trebuie sa consolideze pe banii ei toate cladirile cu risc seismic. Exista un fond national pentru asta, iar beneficiarii platesc in 25 de ani suma avansata din acest fond. Primaria trebuie sa furnizeze doar apartamentele de tranzit pentru locuitorii din casele cu risc seismic pe perioada consolidarii. Si primaria trebuie sa faca proiectele de consolidare.

      Nu degeaba am vorbit de respectarea legii. Degeaba ai 300 de politisti comunitari la care ai avut grija saa le cumperi gipuri (dar nu ai avut grija sa le faci o centrala pentru apeluri de urgenta) daca nu se respecta benzile unice si se blocheaza atat acestea cat si benzile tramvaielor.

    • Ingroparea in subteran. Primaria a inceput, nu stiu la ce costuri, dar este unul din putinele lucruri bune ale lui Oprescu.

  13. Si eu sper din tot sufletul sa reusesti Nicusor.

    Care vor fi punctele cheie ale campaniei tale pentru primaria Bucuresti?

    • Voi incerca sa conving oamenii ca Bucurestiul este un oras cu un buget urias. VA ROG SA RETRANSMITETI ACEASTA INFORMATIE: BUCURESTIUL CHELTUIE IN 4 ANI 10 MILIARDE DE EURO, CAT PENTRU 30 DE LINII DE METROU.

      Voi incerca sa conving oamenii sa orasul se indreapta intr-o directie gresita, in care sute de milioane de euro merg anual in asfalt. Voi incerca sa conving oameni ca INTR-UN ORAS DE TALIA BUCURESTIULUI NU SE POATE CA TOATA LUMEA SA CIRCULE CU AUTOTURISMUL. Pur si simplu nu se poate, iar cine spune contrariul este un populist.

      Voi incerca sa conving oamenii ca in Bucuresti se poate respecta legea si ca de asta depinde pana la urma confortul vietii lor.

  14. Salut!

    Imi doresc sa vad un om ca tine la carma Primariei Bucurestiului.
    Spune-mi te rog care vor fi primele 5 lucruri care le vei face daca vei fi primar al municipiului nostru.
    Multumesc!

    • Voi demite directorul Directiei Juridice.
      Voi demite arhitectul-sef.
      Voi solicita situatia contractelor in desfasurare si a obligatiilor in curs ale Municipiului Bucuresti (as vrea sa le gasesc de azi pe internet, dar stim ca primaria nu e transparenta).
      Voi solicita un audit unei mari firme internationale pe cheltuirea banilor la toate cele 7 primarii din Bucuresti.
      Voi solicita un audit pe functionare diferitelor departamente din Primarie (36 de oameni se ocupa de statuile din Bucuresti, de exemplu).

  15. Buna ziua,
    Locuim in Cotroceni si constatam ca apar niste constructii noi foarte departe de spiritul locului, probabil si foarte departe de legalitate. Ma refer la Carol Davila colt cu Turnescu si la Carol Davila colt cu Poloni. La ambele constructii lipseste panoul cu autorizatia astfel incit habar nu avem ce ginduri au constructorii. As vrea ca toti locuitorii Cotroceniului sa stie ca prin astfel de constructii scade in mod direct valoarea propriilor lor imobile. De ce? Pentru ca se inmultesc automobilele, pentru ca dispar trotuarele, pentru ca dispare acea liniste si acel sentiment de comunitate care exista inainte si pentru care oamenii doreau sa se mute aici. Dintr-un cartier gradina, Cotroceniul se transforma intr-un cartier garaj. Si acum vine intrebarea:
    Aveti oare un fel de „Manual” de actiune pentru astfel de cazuri cind constati o posibila ilegalitate, cind simti un miros de coruptie pe la primarie etc?
    Va dorim succes si, evident, va vom vota.

    • Cunosc doar constructia inceputa la coltul Carol Davila cu Thoma Ionescu, proiect de bloc de 6 etaje, dezvoltatori Valeriu Stoica si Marius Locic, pe care l-am atacat in instanta, speram sa-l oprim.

      Mecanismul care duce la astfel de constructii este:
      -PUZ votat de Consiliul General; intre timp am reusit prin presiunea noastra si a altora sa schimbam legea urbanismului, dar pUZ-uri deja votate vor mai produce efecte’-autorizatii ilegale date de Vanghelie inainte de 2009 si de Oprescu dupa 2009,

      De cate ori am avut ocazia am solicitat primariei, care arein subordine politia locala, si ministrului Udrea, care are in subordine Inspectoratul de Stat in Constructii, instituirea unui numar unic pentru constructiile fara panou. Va fi unul din primele lucruri pe care le voi face daca ajung primar general.

      Site-ul nostr lexcivitas.ro, inca in constructie, vrea sa fie un astfel de manual. Am publicat de curand volumul „Practica judiciara. Protectia patrimoniului si accesul la justitie al ONG-urilor”. Va fi curand online pe salvatibucurestiul.ro

  16. Bun, si cum va putem sprijin direct?
    Ma gandesc ca ceva similar s-a intamplat in anii 30, in New York-ul lipsit de sperante atunci, cand a fost ales primar LaGuardia.
    Va doresc sa fiti La Guardia al Bucurestiului (sint si citiva primari remarabili ai urbei la sfarsitul secolului XIX, dar am preferat o comparatie mai „apropiata” in timp)

  17. ieri mergeam pe jos prin zona Delea Veche, cautam un anume loc. In cele 10 minute cat am cautat destinatia respectiva, am mers doar pe partea carosabila pentru ca trotuarele erau ocupate de masini. Trebuie sa va spun ca m-am simtit in totala nesiguranta, ma gandeam tot timpul ca e suficient ca o masina sa ma „agate” si voi ajunge sub rotile ei. Bucurestiul nu mai e un oras pentru pietoni, pentru oameni de fapt. Asta e si un rezultat al felului in care cei mai multi privesc spatiul public, nu numai a lipsei parcarilor (pe Delea Veche sunt suficiente curti in care se pot parca masini, daca locuiesti acolo). Cum va ganditi sa rezolvati acest gen de problema?

    • Este o problema grea. Nu promit ca voi crea parcari pentru toata lumea, pentru ca asta inseamna bugetul Bucurestiului pentru 30-40 de ani.

      Trebuie ca transportul in comun sa devina functional, fiecare din mijloacele de transport sa aiba un orar pe care sa-l respecte. Pentru asta trebuie linia unica pentru transportul in comun si trebuie respectata, atat ea cat si linia tramvaiului. E prima etapa, la care ma angajez.

      Odata reazolvata problema transportului in comun trebuie restrictionat accesul cu masina proprietate personala in centrul orasului pentru persoane ne-rezidente. Vor fi taxe pentru persoanele care parcheaza in centru in locuri care nu au parcare.

      Cu timpul, dar nu putem impune asta rezidentilor din acest moment, vor trebui incurajati tot prin taxe rezidentii sa isi ia masinile din fata caselor si sa le duca in parvcari situate la periferie, oferite de primarie, cu camere video si cu paza permanenta.

      • Multumesc pentru raspuns. E cam cel pe care-l asteptam. Nici eu nu cred in solutia „parcari pentru toata lumea”. Dar as vrea ca acest oras sa redevina locuibil. As vrea sa pot pasi linistita pe trotuar fara sa ma frec de o masina sau alta; sa pot sa „calatoresc” si altfel decat cu autoturismul propriu, sa am o viata urbana civilizata, nu una ca-ntr-un fel de jungla de beton (oricat de uzata ar fi aceasta comparatie, cred e buna pentru situatia de acum). Imi doresc ca orasul sa ajunga sa-mi puna la dispozitie acele facilitati pentru care m-am mutat aici; altfel, zau … raspunsul pare a fi inapoi in padure. Bafta, o sa va urmaresc cu interes si cel mai probabil o sa va votez.

  18. Domnule Dan,
    Probabil ca daca macar 10% din politicieni ar fi ca dumneavoastra, tara asta ar putea progresa in 4 ani cat a facut-o in 20.

    Dar spuneti-mi, va rog, nu credeti ca o eventuala ajungere a dumneavoastra la conducerea primariei ar speria atatea persoane infulente dar de rea credinta: politicieni corupti, asfaltatori care fac treaba de mantuiala, oameni de afaceri care traiesc din devalizarea banilor publici?

    Daca, in plus, aceste persoane s-ar speria, nu credeti interesul cele cateva miliarde de euro care nu ar mai fi deturnate ar determina fie un asalt mediatic negativ asupra dumneavoasta fie o lege a tacerii care sa nu apareti in trusturile de presa?

    Iar acum intrebarea cea mai importanta: presupunand deci ca ati ajunge primar dar nu ati avea consiliul de partea dumneavoastra, ce credeti ca am afla din ADEVARURILE acestui oras?

    Cu stima si cu urarea ca locuitorii acestui oras macar sa auda de dumneavoastra si sa voteze in cunostinta de cauza.

    • Am spus-o deja: Bucurestiul e condus de fapt de retelele imobiliare si de retelele marilor realizatori de infrastructura (podari, asfaltatori, etc.). Evident ca acesti oameni nu doresc ca eu sa ajung primar.

      La cate posturi de televiziune ati vazut stirea despre candidatura mea? De cate ori m-ati vazut invitat de televiziune pe acest subiect?

      Indiferent de ce spune Consiliul General, Primarul General conduce intreg aparatul administrativ (foarte importanta Directia Juridica) si are acces la toate documentele din Primarie.

      Vom afla TOTUL despre acest oras. Fie si pentru asta lupta merita dusa.

  19. Domnule Nicusor Dan,

    Va admir si va asigur ca aveti votul meu. Am totusi o intrebare pentru dvs. Cum planuiti sa abordati problemele de ordin social ale Capitalei? Aveti un plan pentru dezvoltarea cartierelor in care domneste saracia?

    Succes!

    • Problema sociala este complexa si din pacate complet neglijata.

      Problema oamenilor strazii nu a fost rezolvata. Nu s-a construit practic nicio locuinta sociala in ultimii ani (paranteza: problerma sociala costa, dar sunt si aspecte in care poate fi profitabila; de exemplu construirea unor locuinte sociale pentru oamenii care locuiesc ilegal in zona Lipscani si inchirierea acelor locuinte la pretul pietei ar reprezenta un castig material pentru primarie).

      Trebuie stimulate centre culturale (in sens larg) in aceste cartiere. Sunt ONG-uri care o fac foarte bine la scara mica, ajunge sa dezvoltam aceasta politica la scara larga. Stiu cum se face, avem cu cine sa o facem, Bucurestiul si-o poate permite.

  20. Domnule Dan,

    Ati accepta sprijinul unui partid, in cazul in care acesta vi l-ar oferi?PDL sau oricare alt partid(asta,desi e putin probabi,l ca un partid sa sprijine un candidat cinstit si fara interes!)
    Oprescu doreste sa realizeze acea strapungere dinspre A1,pe langa Lacul Morii ,pod Ciurel ,Spl Independentei!Veti continua aceasta lucrare costisitoare care v-a incuraja traversarea orasului si distrugerea peisagistica a lacului?
    Aveti in vedere prelungirea Blv Timisoara, Preciziei spre centura (solutie cred mult mai ieftina pt fluidizarea traficului pe Iuliu Maniu)sau largirea Prelungirii Ghencea (iesire din Bucuresti cu o singura banda pe sens)?

    Multumesc!

    • Am declarat deja, singurul lucru pe care accept sa il primesc de la un partid, si de altfel nici nu l-as putea opri, este ca respectivul partid sa isi incurajeze votantii sa ma voteze. Dar nu voi negocia cu partide nice pe program, nici pe sprijoin reciproc nici pe altceva.

      Penetrarea Ciurel este o aberatie. Poate stiti ca ne-am pronuntat public impotriva acestui proiect si il vom ataca in instanta in cazul in care va fi votat de Consiliul General. Ce s-a lucrat pana acum s-a lucrat ilegal si cine a lucrat ilegal pe banii primariei trebuie sa plateasca.

      Nu trebuie sa ai multa scoala ca sa intelegi ca prelungirea strazilor Preciziei, Timisoara, Liniei pana la soseaua de centura ar rezolva blocazul de circulatie prezent actualmente pe Valea Cascadelor. Aceste lucrari au un singur dezavantaj pentru primarie: costa de cateva zeci de ori mai putin decat lucrarea megaslomanica Penetrarea Ciurel.

  21. Din cate stiu eu intr-o primarie ar trebui un departament de planificare teritoriala care sa se ocupe de ce cladiri se pot construi, trama stradala a orasului etc. Nu este rolul arhitectului-sef. Ce veti face in privinta asta?
    Cu respect, Eugenia.

  22. Il vom sprijini, ca ONG de mediu si nu numai, din toate puterile noastre pe Nicusor Dan. Are prea multe atuuri fata de alde un Halaicu, Lis, Videanu sau Oprescu. In primul rand e nemanjit. E organizat, stie carte si e antipatizat de marea majoritate a consilierilor generali. Pentru normalitatea viitoare a functionarii Bucurestiului, el este o mare sansa. Cea mai mare sansa. Nu trebuie ratata !
    Presedinte Eco-Civica,
    Niculae Radulescu-Dobrogea

  23. BRAVO domnule! In sfarsit cineva care gandeste si spune lucrurilor pe nume. Ai dreptate in tot ce zici. Si eu sunt matematician si-mi vine sa iau o bazooka si sa trag in tv cand vad amestecul de ticalosie si prostie si coruptia de peste tot.

    Inclusiv din lumea matematicienilor. De ce a refuzat Perellman medalia Fields??? Unde e oameni e coruptie dar la noi s-a depasit de mult limita si societatea e prea toleranta.

    Ma duc acuma pe site-ul tau.

  24. Foarte interesant.

    Eu sunt din Timisoara dar problemele sunt EXACT aceleasi. Inclusiv coruptia totala de la primarie.

    Si eu sunt dascal de matematica de multi ani si m-am intors si eu dupa mai multi ani de stat in Canada. Mai batran un pic….

    Apropo de utilitatea matematicii si de ce a spus Manolescu ca matematica nu formeaza…am citit pe site-ul tau mai inainte.

    El este doar un fost colaborator securist care a scos din librarii cartile lui Paul Goma.

    Din pacate sunt multi azi ca el, e un curent contra stiintelor exacte in tara.

    Mi-a spus chiar ieri o cunostinta de la Universitatea de Vest din Timisoara, la FEAA (facultatea lor de stiinte economice), consiliul facultatii a votat in majoritate absoluta eliminarea matematicii din planul de invatamant !!!

    Atata tampenie, nu se uita si ei ce fac alte facultati in Europa unde se face mult mai multa matematica in fac. de economie si in celelate la fel.

    Poate si asta are legatura cu haosul din Bucuresti si Timisoara, conducatorii nu au o baza in matematica, gandirea lor si modul de abordare a problemelor sunt gresite din start, fara ordine si precizie etc.

    Iar la economisti e dezastru, se vede dupa cum vorbesc la TV pe toate canalele tampenia lor. Vorbesc mult si aiurea fara sa spuna nimic exact, simplu, clar.

    Voi arata site-ul tau si la alti oameni de la servici si in oras, poate facem o miscare nationala prin care sa se mai trezeasca oamenii. Si tinerii sunt tare pierduti, desi au internet etc., sunt o masa de manevra, habar nu au ce s-a intamplat acuma 22 de ani si inainte, ca de acolo ni se trage totul!

  25. imi place mult ce spui si ce faci. esti omul pe care il asteapta bucurestenii cu creier.
    desi sint ardelean, am un sfat : nu neglija facebook, twitter si celelalte retele de comunicare. mesajul tau va ajunge mult mai usor si va fi propagat de cei care vor intelege ce spui. e foarte important!
    iti tin pumnii strinsi!

  26. In primul rand vreau sa va multumesc pentru toate eforturile depuse si sa va felicit pentru toate realizarile privind salvarea patrimoniului arhitectonic al Bucurestiului. Bafta si va asteptam la conducerea Primariei Bucurestiului! Este mare nevoie de oameni ca dumneavoastra, care sa fie extraordinar de bine pregatiti, dar care sa doreasca sa-si asume si mari responsabilitati.

  27. Buna ziua,

    Care este opinia dvs. asupra Conceptului Strategic Bucuresti 2035? Din cate am inteles, Salvati Bucurestiul a fost contactat de catre elaboratori, insa fara raspuns.

  28. Buna ziua si mult succes pe viitor ! Imi plac oamenii tenace, mai ales cei care se infrunta cu Sistemul – si care si castiga.

    Vreau sa va intreb – desi ma tem ca e mai mult o dilema, si nu o intrebare – cum credeti ca se va elibera Bucurestiul de stransoarea tulbure si urata a interlopilor, a caror mana e vizibila pretutindeni – incepand cu centrul istoric, Piata Universitatii (unde troneaza Intercontinentalul cu fauna sa mizera, doua „cazinouri” si un hotel imens – Lido – care acum pare dezafectat.

    Am impresia ca, pe langa multe neajunsuri care sugruma acest oras, pe care il iubesc cu patima, se adauga si prostul gust al celor de la Primarie – ma refer la contractele pe care par sa le castige anumite firme pentru decorarea orasului.

    In rest, sa auzim numai de bine.

  29. In speranta ca dl Nicusor Dan va reveni asupra acestui articol – intalnire, il sfatuiesc pe viitor sa tina cont de faptul ca electoratul este puternic influentat de imaginea caniddatului. O vizita la coafor sau o lama de ras cu siguranta nu-l va face sa piarda voturile celor care il cunosc deja si il apreciaza pentru faptele sale. Poate parea un argument penibil, dar nu poti sa nu te gandesti ca un om care nu are grija de propria imagine va fi super eficient in administarea unui buget de miliarde de lei si a imaginii unei metropole de milioane de locuitori.
    Multi nu mai au rabdare sa asculte ore in sir argumentele fiecarui candidat, mai ales ca multi se pricep sa promita, deci sunt sanse mari ca o prima impresie proasta, 10-15 secunde, sa il faca pe Nicusor Dan sa piarda voturi inainte sa deschida gura.

  30. Poate il consiliaza cineva si in privinta aspectului (barba, par, vestimentatie), care nu prea e de candidat la primarie ;)… no offense :D

  31. Excelent! E prima oara cand imi place sa spun: Eu stiu cu cine o sa votez! Daca candidati domnule Nicusor Dan, eu va votez primar pentru Bucuresti. Si cred ca si fratele meu, si mama mea, caci au terminat amandoi matematica, si tata, ca a terminat chimia :)!!! Eu cred ca fiecare dintre cei ca acest domn, cu un IQ probabil (sigur) peste 130, poate 150, deci un om foarte bine inzestrat intelectual, si cu inzestrare morala, ar fi o sansa pentru noi sa faca politica de primar – adica sa faca binele unei populatii de oameni dintr-un oras. Mi-as dori ca odata devenit primar sa oferiti in concesiune 1 teren de o suprafata onorabila pentru infiintarea primului centru pentru copii supradotati din Romania (suntem la 30 de ani in urma Germaniei in acest sens). Eu am proiectul la cheie si cerem pamant / cladire de 7 ani in Bucuresti (e rirdicol!)

  32. Statistica arata clar ca intr-un grup de oameni care locuiesc in acelasi cadru, intotdeauna borfasii se asociaza repede intr-o gasca sau mai multe.

    Pe cand oamenii care doresc sa traiasca corect, cinstit, intr-o societate pe deplin transparenta etc., foarte rar si greu isi unesc eforturile intr-o organizatie puternica.

    De aceea e rau in Bucuresti la voi, in Timisoara la mine si peste tot e la fel, in orice intitutie din tara si in orice comuna.

    Iar metodele de lupta a celor borfasi sunt murdare, nu au scrupule. Sunt in stare si sa ucida, cum au facut din plin in anii 1989 – 1992. Teroristii…minerii…etc.

    E foarte simplu ca un grup hotarat si fara scrupule sa controleze un popor. Ca la un hold-up. Mainile sus, si cine misca e omorat. Omori sau terorizezi cativa si restul nu ridica capul.

    A fost si in Timisoara un om bun, cadru didactica de a Politehnica, inginer, care a candidat primar, tot ca tine era, un tip valoros stiintific. Foarte putini l-au votat. Oamenii cinstiti … nu stiu, populatia asta are alergie la ei. Se complace in starea asta, s-au obisnuit cu hoti, spagi etc.

    Eu te voi urmari si poate pe net se porneste vreo miscare. dar va fi atacata puternic de toate institutiile statului daca devine puternica si are priza la public. Si de presa.

    Eu incerc sa fac o simulare a ceea ce ar putea fi un astfel de fenomen in care sa intre oamenii inteligenti, mai tineri, la trup sau spirit macar, o miscare nationala.

    Dar daca te uiti la emisiunea aceea a lui Mitica Popescu cu viata la tara si tot felul de probleme stupide, tare multa prostie si ignoranta e in tara.

  33. De acord cu majoritatea actiunilor, dar e nevoie de un plan mai global de rezolvare a tuturor problemelor, deci experienta si specializare in domeniu. Vrem si propuneri viabile si care sa acopere si alte aspecte ale unei capitale moderne.
    Sunt contra cainilor in libertate, contra aruncarii banilor pe adaposturi inutile si doar mancatoare de bani si deturnari de fonduri, pentru demolarea cladirilor urate dar si recondtruirea in aceeasi nota arhitecturala a zonei, cu mai multa personalitate, pentru transport in comun (eu chiar am contribuit major la realizarea metroului), pentru subtraversari cu pastrarea zonei verzi, etc.

  34. Buna ziua, jos palaria, cel putin pentru activitate, un gand doar, nu sunt sigur daca este bine ca in calitate de candidat si potential viitor om politic sa folositi ca sediu al campaniei pentru primarie pe cel al unui ONG, si-n plus un ONG al carei membru fondator sunteti…

  35. Felicitări în demersul tău, ai foarte multe idei bune și nu doresc decât să ai succes.
    Sigur trebuie să te aranjezi un pic și mai ales să-ți schimbi poziția privind câinii maidanezi.
    Știu ca ai nevoie de acele ONG-uri care militează pentru păstrarea câinilor (s-au dovedit foarte vocale), dar cred că trebuie să-ți nuanțezi poziția.
    Cred că o poziție corectă e că vei respecta legea, vei convoca un referendum și dacă majoritatea decide eutanasia, o vei aplica. Deși organizațiile care apără câinii sunt foarte vocale cred că poziția majorității este alta și în democrație este singurul lucru care contează.

  36. Sunt membra a organizatiei Salvati Bucurestiul , deci sunt la curent cu tot ceea ce a facut deja Domnul Dan Nicusor pentru stavilirea nenumaratelor abuzuri savarsite in Bucuresti, pentru salvarea patrimoniului acestui oras. Sunt fericita ca s-a hotarat sa candideze la primaria Bucurestiului. Domnule Dan Nicusor, cum vedeti colaborarea cu primariile de sector? Sunteti pentru mentinerea lor sau pentru integrarea in Primaria Generala? Demiterea arhitectului sef nu ajunge pentru a opri demolarile caselor de patrimoniu. Multe aprobari sunt date de sectoare. Cum vedeti aceasta problema? Sunt alaturi de Dumneavoastra si va urez succes!

  37. Apreciez la dl Nicusor Dan precizia calcularii fiecarui raspuns si planurile indraznete.Intr-adevar,desi locuiesc aici,Bucurestiul este un oras urat.Am fost pru si simplu incapabili sau nepasatori la schimbarile petrecute in jurul nostru.Vorbesc aici de amestecul cladirilor vechi cu cele noi formand un haos total si inestetic din toate punctele de vedere,nu numai vizual.Imi place cum gandeste acest domn,este o optiune buna de luat in calcul pentru primaria capitalei.

  38. Am citit toate comentariile postate si raspunsurile d.lui Nicusor Dan. Ma bucur ca tinerii se implica si ca au inceput sa reactioneze. Avem tineri foarte valorosi in Romania si nu trebuie sa facem mari eforturi sa-i gasim caci iata ei sunt prezenti peste tot si au idei bune: trebuie doar sa le dam sansa sa ne arate ce pot. Din pacate tinerii si nu numai ei se confrunta cu prea multe probleme in tara noastra, in Bucuresti; de la administratorul de bloc care-i fura si-i inseala la intretinere, la politistul de sector, de la primarie la doctor si de la ministru la vanzatoarea de morcovi din piata. Peste tot, unde-ti arunci privirea numai nereguli, falsuri, incalcari ale legii. Cu cine sa te bati mai intai?! Unde s-a gresit, cine-i de vina, pe cine sa tragem la raspundere?! Ei, tinerii alearga sa gaseasca un loc de munca, o locuinta, sa-si plateasca studiile sau cheltuielile zilnice; cand sa mai fie combativi?! Nu vreau sa-i scuz dar aceasta-i situatia; romanii au o viata mult prea complicata, iar tinerii si mai si.
    Ce doresc sa-i comunic d.lui Nicusor Dan: sa nu se lase intimidat in demersurile sale, dar sa fie atent si intelept pentru ca adversarii sai sunt unsi cu toate alifiile. Ii sugerez sa propuna chiar Parlamentului Romaniei votarea primarului general al Capitalei on line; este rusinos ca in vremurile acestea cand ne bucuram de toate binefacerile tehnicii de varf si de internet, sa nu profitam ca sa ne spunem deschis parerile in vazul lumii. Un sistem sigur si deschis oricui doreste sa voteze, ar aduce mari economii la bugetul primariilor si al cetatenilor, implicit.
    Am dori sa se puna mai mare pret pe parerile oamenilor exprimate in acest mod, si pentru aceasta trebuie sa ne gandim la o lege sau la o solutie care sa fie agreata de cat mai multi.
    Primariile ar trebui sa fie obigate sa aiba toate informatiile despre taxele noastre cumulate in ani si ani si despre ce se intampla cu acesti bani, cum sunt ei cheltuiti, nu in formule batjocoritoare de soiul: „aici sunt ingropati banii dvs.”, sau „dormiti linistiti, cutare … are grija de banii dvs.”. E cazul sa mai progresam si noi; nu inteleg de cine sau de ce ne mai este inca teama?! Da, voi vota un tanar cu potentialul d.lui Nicusor Dan. Dumnezeu sa ne ajute!
    Ana Tanasescu

  39. Legat de „mesajul principal” pe care vrei sa il transmiti: „…Bucureştiul este un
    oraş foarte bogat care arată foarte rău”. Este adevarat, merg in fiecare zi prin Bucuresti,
    cunosc foarte multe zone, iar prin alte zone trec atat de des caci le stiu chiar si cu ochii
    inchisi. Vad mereu lucruri neinregula, la cladiri, la transport, la strazi, dar imi si imaginez
    ca unele pot fi mai bune doar daca… Vreau sa spun ca Bucurestiul este
    intradevar bogat dar nu neaparat financiar. Are multe lucruri care pot fi imbunatatite
    prin „financiarul” de care dispune, doar ca cei care au puterea de a face ceva aleg foarte
    greu – sau de multe ori spre propriul avantaj – solutiile de a face ceva cu adevarat util,
    practic si placut de a locui in Bucuresti. Exemple despre cat de multi bani s-au cheltuit pe
    un petec de iarba sau o banca intr-un parc, sau o trecere de pietoni sunt nenumarate, insa
    focusul principal ar trebui sa fie (dupa parerea mea) pe cum sa reparam greselile altora,
    si cum sa ii facem pe cei care gresesc sa nu mai aiba putere de decizie.
    Un alt punct ar fi ca, totusi lucrurile se misca… nu la un ritm satisfacator si sigur nu in zone
    care ar trebui sa fie plasate mai sus pe lista prioritatilor (nu avem neaparat nevoie sa se spele strazile imediat dupa ploaie, dar poate avem nevoie de mai multe locuri de parcare sau iluminat public si pe strazi mai putin principale).
    Initiativa de a candida ca Primar este foarte bine aleasa, insa
    cred ca este nevoie de mai multa „reclama” pentru a atrage atentia si mai multor oameni
    (care sigur exista) interesati de soarta Bucurestiului.
    Deci, ce s-ar intampla daca am schimba intrebarea de la inceput „Cum au fost cheltuiţi banii Capitalei în ultimii 20 de ani?” in „Cum ar trebui cheltuiti banii Capitalei in urmatorii 20 de ani?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro