ChatGPT și inteligențele artificiale generative au luat lumea pe sus. Ele au permis contactul direct și masiv al omenirii cu o tehnologie care era, anterior, mascată. Deciziile bazate pe învățare automată și date vaste (Big Data) sunt, de mult timp, în viața noastră, de la AutoCorrect sau algoritmii de recomandare de pe Netflix și Amazon, la selecția CV-urilor pentru un job sau interpretarea imagisticii medicale. Totuși, inteligențele artificiale rămăseseră în culise, inaccesibile publicului larg. În ultimele luni, cu mic cu mare, de la copil la bunic, am experimentat, ne-am jucat și ne-am supărat pe inteligențele artificiale într-un fel trăit, emoțional. Aceasta a schimbat, inevitabil, și dezbaterea publică. Suntem preocupați de viitorul școlii și al locurilor de muncă. Vor deveni AI mai inteligente decât omenirea? Vom deveni sclavii mașinilor? Cred că, în febra discuțiilor, riscăm să pierdem unele mize esențiale.
Dezbaterile curente pleacă de la premisa inevitabilității apelului la AI. Dezvoltarea tot mai amplă și utilizarea tot mai frecventă a inteligențelor artificiale par necesare, într-un marș implacabil al progresului tehnologic. Cum ne-am putea opri sau cum am putea, măcar, încetini, fără să ne-o ia alții înainte? O variantă frecventă a acestei „fear of missing out” la scală planetară este ideea că, dacă noi nu infuzăm AI în toate zonele societății, o va face China, devenind, astfel, stăpâna viitorului. Acum ori niciodată, pentru a ne croi o altă soartă, suntem chemați să folosim inteligențele artificiale la maximum.
Diversitatea enormă a posibilelor utilizări ale AI este, astfel, colapsată într-un numitor comun al conflictului geopolitic dintre Occident și China. Acest argument este clădit pe premisa falsă a omogenității AI în raport cu societatea care o generează. Inteligențele artificiale sunt, întotdeauna, parte a unor produse tehnologice concrete, antrenate pe date provenite dintr-o anume societate și optimizate conform unor reguli ce descriu acel model social. Într-o societate a supravegherii, oamenii își adaptează comportamentul la structura locală de pedepse și recompense. Modelele AI vor identifica, reproduce și optimiza corelațiile specifice acestor adaptări sociale. Dimpotrivă, în societățile bazate pe o autonomie largă a cetățenilor în raport cu statul, oamenii decid în raport cu norme și repere ale responsabilității personale. Un model AI antrenat în China nu va performa în Europa sau SUA, deoarece regulile jocului social și strategiile dominante sunt foarte diferite.
Giganții tehnologici, marii producători ai AI și marii colecționari ai datelor vaste promit și amenință că inteligențele artificiale sunt cheia unică a creșterii productivității și bunăstării sociale. Totuși, cine va culege roadele acestei productivități? Mai mult, care sunt costurile ascunse ale tranziției la automatizarea universală? Riscăm să devenim o societate în care cetățenii sunt doar resurse pentru antrenamentul marilor modele AI. Populația ar ajunge un colectiv de generatori de date, iar profesioniștii ar involua în curățători de date sau măturători de erori. Este, totuși, posibil ca tehnologia și inteligențele artificiale, în special, să fie puse în serviciul nevoilor sociale – și nu invers.

Ce fel de inteligențe artificiale sunt utile în societatea pe care ne-o dorim? Imagini generate cu Midjourney
Când ai în mână un ciocan, totul în jur pare să aibă cuie. Devenim o societate obsedată de cum putem utiliza AI, tot mai mult și mai mereu, cu puțin timp pentru reflexivitate și înțelegerea propriilor probleme. Tehnologia ar trebui să fie un mijloc pentru un scop, dar a ajuns un răspuns în căutarea întrebării. Este important să identificăm nevoile pentru care anumite soluții AI aduc un beneficiu net , dar și situațiile în care avantajele aduse de AI nu pot compensa costurile de privacy, sociale, financiare sau energetice ale noilor tehnologii.
Aceasta este și abordarea legiuitorilor europeni. După ce GDPR a stăvilit intruziunea supravegherii prin colectarea datelor personale, alte două legi vor clarifica scenariile legitime sau problematice ale folosirii tehnologiilor digitale. Pachetul Digital Services Act și Digital Markets Act, care a fost deja aprobat, ancorează spațiul digital în respectarea drepturilor umane fundamentale și în asigurarea unei competiții economice fair-play. Legea Inteligenței Artificiale este, acum, în Parlamentul European, în negocieri, până la finele lunii.
Uniunea Europeană a tăiat nodul gordian al percepției AI ca o soluție salvatoare, unică și inevitabilă. Legea diferențiază mai multe scenarii de utilizare a inteligențelor artificiale, în funcție de riscul implicat. Ea stabilește atât posibile traiectorii de evoluție accelerată a inovării, cât și traiectorii atent verificate. Ce ar însemna o societate în care fiecare dintre noi să fie constant evaluat, primind o notă, pe baza informațiilor captate continuu despre acțiunile noastre? Așa-numita practică a „scorului social”, pilotată de statul chinez, deschide orizontul unei distopii, în care drepturile omului sunt cuantificate prin „scorul de încredere” pe care cetățenii îl primesc de la stat sau de la corporații. Legea AI, în forma actuală, interzice practica scorului social, atât la nivelul autorităților publice, cât și al organizațiilor private. Alte scenarii de utilizare a AI puternic restricționate se referă la predicția indivizilor pe baza datelor biometrice. De exemplu, în spațiul societăților europene, nu va fi permisă recunoașterea facială, în timp real, a trecătorilor. Nu va fi legală nici detectarea automată a emoțiilor indivizilor și nici apelul la tehnici subliminale de persuasiune. Toate aceste limite vizează păstrarea autonomiei cetățenilor europeni, în raport cu statul și cu orice alte entități ce-ar urmări manipularea alegerilor noastre prin AI.
Alte tehnologii, ce păreau de neoprit, au fost și ele reglementate. În urmă cu douăzeci și șapte de ani, oaia Dolly, de renume mondial, a fost creată prin clonare. Tehnologia clonării reproductive umane părea inevitabilă. Distopiile unor armate de clone, generate de actori statali sau privați, în umbra legislației și normelor morale, erau la tot pasul. Totuși, clonarea reproductivă rămâne ferm interzisă, la scală globală. Similar, editarea genomului uman este puternic controlată. „Bebelușii CRISPR„, creați în China în 2018, nu au devenit noua normalitate, nici în China, nici în alte straturi sau zone sociale.
Inteligențele artificiale și multiplele lor scenarii de utilizare pot fi temporizate și aliniate cu valorile pe care le prețuim. Temutele progrese ale AI „made in China” vor fi, esențialmente, tehnologii ale controlului social, cu o relevanță redusă pentru societăți și piețe centrate pe autonomie și responsabilitate personală. Stă în puterea noastră, colectivă, de a gândi zonele, formele și vitezele potrivite ale automatizării prin AI.
De la aparitia primilor folosofi, dezvoltarea lumii a fost insotita de acestia.
Au cautat explicatii incepand cu fenomenele naturii si pana esenta vietii, ce inseamna sa fi om, de un vii si incotro de indrepti
Mai toti marii conducatori ai lumii au tinut cont intr.un fel sau altul de sfaturile filosofilor, Alexandu cel Mare avand ca profesor si mentor insasi pe Aristotel, impactul acestui conducator asupra dezvoltarii spatiului intre Indus si Londra se simte pana astazi.
IA a aparut raportat la dimesiunile istorice „peste noapte” fara o insotire si comentare filosofica a impactului asupra ce va putea urma.
Ne putem considera la inceput asa cum si Socrates, Platon sau Aristotel au facut prmii pasi in intelegerea lumii.
O data cu aparitia acestei unelte technice intelegerea lumii mai poate fi subiectul filosofilor ?
Sau va fi in masura sa desluseasca misterul vietii, a existentei noastre ca fiinte umane cu telul declarat a „noilor folosofi” din IT si genetica, viata fara de moarte.
Suntem inaintea sarbatorilor pascale, ce mai inseamna invierea lui Hristos in acest context ?
Este bine ca UE si parlamentul european isi fac ganduri asupra acestor mecanisme care ne pun in pericol insasi libertatea dar Europa nu este intreaga lume si cine a fost in concediu spre exemplu in Emirate sau Asia procedura scanarii faciale este normalitate o data cu prezentarea in fata ghiseului de control al autoritatilor iar in SUA, sa ne povesteasca conationalii care traiesc acolo , care vor fi procedurile pt ca toate trendurile au luat nastere din „leaganul civilizatiei IT” Silicon Valey.
Manipularea unor alegeri a avut deja loc loc , scandalul Cambridge Analaytica precum cel al unei firme israeliene care ofera servicii de manipulare nu mai prezinta interes pt nimeni.
„Acum ori niciodată, pentru a ne croi o altă soartă, suntem chemați să folosim inteligențele artificiale la maximum.”
Din punct de vedere filozific, care se fie acea alta soarta ? nici o explicatie concreta despre care soarta noua insa indemnul maxim sa folosim ceva ce nu cunoastem.
Incerc eu sa dau doar niste exemple concrete ce ar putea insemna acea „soarta noua”
Mediciana, tratarea si vindecare unor boli precum cancerul care inca inspaimanta oamenii pe langa multe altele.
Ecologizarea planetei pe considerente stiintifice si economice, cu alte cuvinte, sa scapam pe propriul gunoi pe care il producem zilnic.
Protejarea solului printr-o agricultura inteligenta care poate asigura hrana pt aproape 10 miliarde de oameni.
Protejare resurselor plantei prin productii inteligente de bunuri de larg consum in afara unor ideologii precum celor ecologiste.
Satisfacerea necesarului de energie si reducerea poluarii aerului si al apei.
Da, aici controlat de oameni responsabili IA poate fi un pas foarte mare catre o alta lume, mai buna.
Cum ramane insa cu armele ghidate de IA ? la care se lucreaza de zori.
Cum ramane cu IA in educatie si procesul de invatare ? poate ajuta sau ne poate face si mai prosti ?
IA pe mana fiecaruia sau doar pe mana celor care o folosesc responsabil in folosul nostru a celor care doresc intradevar o lume mai buna sau doar pt conturile unora ?
Sunt mii de intrebari la care se cauta raspuns, pot fi date de IA sau este nevoie in continuare de filosofi ?
Mulțumesc pentru comentariu și dileme. Într-adevăr, tehnologia vine și un un revers al medaliei și este nevoie de filosofi, dar și de alte feluri de reflecție sistematică, pentru a compara „greutatea” feței cu cel al reversului – ambele fiind strâns legate între ele.
As avea, daca imi permiteti cateva vederi dintr-o perspectiva diferita. Spre deosebire de tehnologiile de clonare sau cele de editare genica care nu sunt accesibile si nici utile omului de rand inteligenta artificiala (AI) este deja si va fi si mai mult parte din viata cotidiana. Astfel trebuie sa reflectam la presiunea sociala de a usura viata pe seama AI – presiune care nu a existat in exemplele anterioare.
Ideea ca omenirea va sti sa puna stavila dezvoltarii AI pentru a permite o reasezare a modului in care ea se cuibareste in societatea noastra ignora dorinta unui grup mai mare sau mai mic de antreprenori de a face profit si a-l face acum. Vedem cat de anevoios este sa punem economiile lumii de acord pentru un program de reducere a incalzirii globale – ce ne indreptateste sa credem ca va fi mai simplu pe tema AI?
Sa nu uitam ca avem in fata numai o singura oferta (si aceea considerata de nivel „slab”) de AI. IBM, Oracle, Google isi vad supravietuirea legata de acest domeniu si in primul rand isi vad supravietuirea in termeni de depasire competitiva a OPENAI creatorul chatGPT – crede cineva ca acesti giganti vor fi pisicuti blanzi in momentul in care li se vor pune bariere de dezvoltare?
Ce avem de facut? Sunt barierele solutia mai ales acum cand AI exista intr-o seama de aplicatii non-lingvistice? Si, la urma urmei, preferati – de exemplu – sa platiti 200 de euro si sa asteptati 3 zile pentru ca acest articol al dumneavoastra sa fie tradus in japoneza de un traducator autorizat sau sa platiti 1 euro si sa aveti traducere instantanee printr-un motor de AI? Mi-e teama ca AI ne face o propunere pe care nu o putem refuza.
Într-adevăr, utilizarea AI este la îndemâna oricui, cel puțin privind inteligențele generative, dar producerea marilor modele lingvistice (LLM) este monopolul unor mari corporații, ce sunt reglementate și vor putea fi reglementate. Aveți dreptate, este o luptă dificilă – ca dovada numeroasele procese anti-trust ale EU contra giganților tehnologici, cu un succes limitat, dar totuși eficient. Clar, unele utilizări ale AI pot fi într-o sumă nenulă cu interesul public, deși nu e niciodată evident care, fiindca anumite categorii profesionale și sociale vor pierde. Probabil ca este important să temporizăm adoptarea unor tehnologii disruptive, să găsim ritmul potrivit care sa permită și reflecție. E o chestiune de viteză, mai degrabă decât de da / nu. Mulțumesc pentru gânduri!
AI la indemana oricui va crea probleme mult mai mari decat beneficii.
IA trebuie sa ramana in mainile celor initiati, in masura s-o folosesca in mod responsabil.
IA la indemana fiecaruia deschide cat se poate de larg usile minciunii acoperita cu „dovezi” manipulate astfel incat este nevoie de alte programe in masura sa le depisteze.
IA trebuie canalizata in directiile care ne aduc direct beneficii, sanatatea fiecaruia.
IA va pune stapanire pe fiata fiecarui individ, este momentul masinii cu aburi si smartphonului din trecut insa la alt nivel.
Este iresponsabil sa acceptam ambiguitati de genul, orice tehnologie poate fi folosita atat in folosul cat si impotriva noastra.
Technica a pus si va pune si multa stapanire pe vietile noastre, avem nevoie de atata technologie sa putem trai fericiti sau datorita acestor tehnologii vietile vor devini cosmaruri ? sunt convins, candva viata analoga va reveni.
Zice autorul cum ca legea AI interzice practica scorului social. Un roman MPE zice ca de fapt nu e chiar asa: https://www.philonomist.com/en/article/europe-temptation-surveillance.
Aici se poate citi mai bine ce se propune in Italia:
https://www.smartius.it/data-it-law/social-rating-italia-quanti-lo-vogliono/
Si care e la urma urmei diferenta majora intre „credit scoring” al bancilor si „credit scoring” pe baza de AI?
„credit scoring al băncilor …
… nu se aplică și la vânzarea de bilete de avion sau la admiterea la facultate, asta ar fi principala diferență.
Nu înțelegeți cum se aplică în China creditul social sau considerați că e bine să fie și în Europa la fel? Chesiunea nu e doar una de principiu, are consecințe în practică: în Europa se va ajunge foarte repede la războaie civile, dacă se va aplica un sistem ca în China.
Problema e că oamenii educați în perioada comunistă nu știu cum s-a ajuns la războiul civil din Spania, ei au impresia că socialiștii au fost victime, fiindcă asta li s-a predat la școală.
Altceva am vrut sa spun. Ce inseamna credit scoring pe baza de AI fata de credit scoring „traditional” (care poate include blacklisting)? Din linkul postat de autor reiese ca si in parlamentul european au fost discutii despre cum sa defineasca termenul respectiv. Multa lume amesteca AI cu un search algoritm oarecare. Poate ca n-ar strica o definitie cu exemple.
Am petrecut in total peste 6 luni in China asa ca stiu si inteleg f bine cum e acolo:)
Nu sint sigur ca sintem foarte departe de China ori macar ca multi politicieni nu si-ar dori ceva asemanator (bineinteles spre binele populatiei). Nu s-a ajuns la o corelare intre facial recognition si restrictii de miscare dar uitati ce zic englezii:
https://observer.com/2018/02/america-isnt-far-off-from-chinas-social-credit-score/
https://observer.com/2019/11/sift-secret-consumer-score-revelations/
Tocmai scriam restrictii de miscare cind m-am gindit la certificatele de vaccinare (si nu sint vreun anti-vaxxer)…
Daca va referiti la mine inca mai am acasa „Homage to Catalonia” si celelalte scrieri ale lui Orwell citite in anii ’80. Probabil ca nu, ca nu are nimic de-a face cu subiectul:)
”Am petrecut in total peste 6 luni in China asa ca stiu si inteleg f bine cum e acolo”
Nu aveam nici cel mai mic dubiu. Înclinațiile spre autoritarism reies foarte clar din comentarii.
Pentru cine nu înțelege niște mici amănunte: băncile comerciale sunt entități private, iar agențiile care se ocupă de credit scoring sunt și ele entități private și fac asta în folosul băncilor comerciale, nu în folosul statului.
În China, statul e cel care se ocupă de creditul social, dar promotorii autoritarismului ”uită” acest mic amănunt, punând semnul egal între condițiile de trai în China și condițiile de trai în Statele Unite.
Cred ca ai inteles pe dos ceea ce am scris. Sint pentru o cit mai mare libertate individuala, vezi remarca privind covid si restringerea libertatii de miscare. In ceea ce priveste colectarea de date personale de catre firme private sint foarte impotriva. Nu e situatia din China dar am scris ca multi politicieni si-ar dori-o, nu eu, doamne fereste.
Cred ca nu ai ce face si cauti pe cineva sa te certi. Sintem in Saptamina Patimilor, asa ca nu ti-ar strica un pic de post (si de la a posta pe net, nu numai de la mincare) si smerenie.
Chiar lipsea o tiradă a Părintelui Critic, personajul favorit al celor formați ca oameni în comunism și prinși cu ocaua mică. Nu ai nicio problemă cu abuzurile statului, pe tine te deranjează economia privată, asta e adevărata problemă.
Faptul că recurgi la asemenea subterfugii demonstrează că ai fost prins cu minciuna, mentalitatea totalitară te-a dat de gol. Te pomenești că nici în China n-ai stat pe bani publici, ai fost 6 luni acolo pe bani proprii, așa e?
Cât privește smerenia și postul, ce-ar fi să-ți urmezi propriile sfaturi? Ce scrie în Evanghelia după Matei despre povestea cu bârna și paiul? 😀
Credit scoring ține cont de informațiile financiare, pe când social scoring poate include informatii privind comportamente irelevante financiar – dacă fumăm, jucăm jocuri video, dacă întârziem la serviciu sau ajungem târziu acasă noaptea. Cu alte cuvinte, social scoring are riscul de a deveni un instrument de supraveghere totală, cu judecăți morale obscure realizate pe criterii pe care nici nu le cunoaștem. Speranța este ca versiunea finală a legii să nu permită așa ceva. Mulțumesc pentru observații!
Si eu multumesc pt raspuns. Intrebarea mea e de fapt alta: Ce inseamna credit scoring folosind AI?
Zice un google search rapid:
„Many banks have begun using AI to automate certain functions and reduce the processing time for loan applications. I also believe that using AI across the entire customer life cycle can further open up credit to assist underserved populations, including those whom banks often reject.”
Ce inseamna de fapt AI in contextul respectiv? Adica ce instrumente se utilizeaza in plus fata de un search extins pentru captarea de date despre un anume client?
Multumesc anticipat!
@cititor critic
Sa va explic simplu ca sa va ridic nivelul de alfabetizare financiara in primul rand.
Luati legatura mai intai cu banca austriaca/olandeza/greceasca din cartier sa intrebati ce este aia credit score.
Pe urma vedeti cum sunt calculate aceste scoruri in functie de creditele luate, intarzierile la plati, incapacitate de plata, reesalonari de credite, perioade de gratie.
Dupa ce v-ati facut temele astea de scoala elementara, vedeti ce servicii de scoring exista in Romania care nu sunt ale bancilor si societatilor de asigurari de alde …Astra ….
Dupa aia incepeti sa va imaginati un model in care cumparaturile cu credit/debit cards de tigari si alcool sunt depunctate de sistemele de AI cu o pondere arbitrara numita frumusel … sociala.
Daca mai aveti si retrageri de cash, poate pentru plati care nu vreti sa fie cunoscute de stat (smecherii pe sub mana sau … ajutor pentru prieteni la anaghie financiara) sau de nevasta ca sa nu stie ca va consolati cu amante sau escorte/prostituate alea o sa fie depunctate si mai rau.
Mai adaugati datele despre educatie si salariu pe care bancile le au ca doar le cer in formulare, o sa intelegeti ca odata datele astea deja colectate si agregate vor permite sistemului AI sa va cunoasca mult mai bine decat nevasta, prietenii, cunostiintele, profesorii si vecinii si sectoristii la un loc.
O sa stie si cu un grad mare de probabilitate si in functie de abonamentele la reviste si ce carti cumparati … cat de pramatie sau om bun si naiv sunteti.
Si cu ChatGPT si Google Bard o sa inteleaga din cateva interactiuni cat de neinformat sunteti.
Durak asta nu este AI este o baza de date pe care o interoghezi pe baza de criterii convenabile. O banca criteriul este sa iți permiți sa plătești împrumutul alt criteriu este sa nu merge la manifestați contra RPC. Scoring însemna de fapt un criteriu de interogare a datelor, exemplu ChatGTP desi însuși cuvântul Chat iți spune ce este, adică bârfa satului face o partajare intre in document de stat si altele. Vor apărea mai multe „CHAT-URI” si vei fii uimit ce diferite vor fii răspunsurile . Sa legi diverse baze de date si sa faci o căutare pe baza de un criteriu nu este AI. Astăzi este bine cunoscut ca aceste baze de date se viind sau se cumpăra si se folosesc după interest (scoring).
Avand contact direct si zilnic cu internetul si inteligenta artificiala, cred ca viitorul va fi al masinilor dotate cu AI. In afara de doar cateva domenii unde creativitatea si inteligenta umana va fi inca dominanta, precum stiinta, arta, medicina, desi si in acestea AI va avea un rol din ce in ce mai mare. Este bine, este rau?.. prea bine pt om nu are cum sa fie. Sa speram ca nu va fi asa rau. Deja daca vrei sa joci sah online pe chess.com, ai de a face mai mult cu jucatori care folosesc pe ascuns motoare de sah puternice, a.i orice novice devine un Kasparov cat ai clipi…. Se vede ca si in educatie poti face referate si teze doar folosind chatgpt sau alte programe.. Probabil in cele din urma inteligenta umana va trebui sa se contopeasca cu cea artificiala, sa devenim un fel de cyborgs, pt a tine pasul.
Avansul AI în toate industriile și zonele sociale pare inevitabil, dar cred că putem imagina și scenarii diferite. De asemenea, contează foarte mult viteza cu care se va petrece această transformare și răgazul pe care îl vom avea, ca societate, să găsim cele mai potrivite utilizări ale tehnologiei, pe care să le recompensăm. Mulțumesc pentru comentariu.
Mulțumesc pentru observații. Este interesant că, totuși, șahul nu a dispărut, deși, într-adevăr, a fost puternic influențat de performanța AI. Cred că vom putea delimita anumite zone sociale în care tipurile de AI să fie controlate și, mai ales, în care viteza evoluției tehnologice să fie temperată de procese de monitorizare a efectelor. Cred ca impactul și disruperea depind mult de viteză, pe care avem capacitatea să o controlăm.
Sahul nu a disparut ca joc dar deja de multi ani oamenii nu mai pot face fata unei masini.
La fel si cu Go atat de iubit in Extremul Orient.
Puterea computationala nu poate fi stavilita si nici performanta crescanda a calculului matricial.
Eu nu am motive de optimism cu AI-ul, ma invart pe la periferia lui și pot sa spun următoarele:
– nu știu dacă AI ne va ajuta pe noi oamenii de rand sau câteva companii mari, cu tendințe monopoliste. Faptul ca în pandemie, majoritatea oamenilor au suferit, unii rămânând în mod drastic fără joburi, iar unele firme au raportat câștiguri record ar trebui sa ne ridice anumite întrebări. Puneți în ecuație și datoriile publice tot mai mari …
– în cazul în care ni se va lua și activitatea mentala, pe lângă vea fizica, vom deveni „obezi” mintal, adică greoi la minte, cu mici excepții pe ici, pe colo.
– vom trai o lipsa de scop, pe lângă descurajarea oricăror activități mintale pe principiul „lasă că știe AI-ul”, de ex. unde parchez, nu trebuie sa îmi mai folosesc experienta, intuiția, care oricum pălesc în fata unui telefon.
– fericirea, dacă asta e scopul, vine din relații meaningful, nicidecum din gadgeturi, automatizări și altele. Distrugem comunitati, familii extinse, nu este vi a AI, dar procesul se va accelera…
– cei mai mari entuziasti AI, aici am sa am un „hard statement”, sunt niște autisti. Puțin le pasă lor de oameni, de comunități, locuri de munca, atâta timp cât ei cred ca pun umărul la „evolutie” ( îmi aduc aminte de replica din Don’t Look Up : „crezi ca e despre bani, nu, este despre evolutie” – evident ca e totul despre bani, narativa aruncata maselor e mereu ceva gen „participa și tu la revoluția berii cu lamaie” ). O alta teorie e ca acești tocilari autiști chiar vor, inconstient sau nu, sa se răzbune pe oamenii mediocri dar fericiți. Nota bene, și eu am fost un tocilar, dar m-am trezit, deci nu o băgați pe aia cu strugurii sunt acri.
– cat timp nu avem clare perspectivele omenirii, nici măcar în termeni de venit minim garantat ( global ), eu cred ca nu suntem pregătiți pentru AI, la fel cum nu am fost nici pentru globalizare și alte decizii care i-au îmbogățit pe unii, dar au făcut ravagii în familii, conunitati, samd., evident tor cu pretenția de „progres”. Asadar, cât timp am de unde manca o pâine, am sa stau departe de AI.
– va recomand cartea Mitul Normalitatii a lui Gabot Mate – deși probabil ca mulți nu vor înțelege o iota din ea…
Mulțumesc pentru gânduri. Vă împărtășesc anumite aspecte ale diagnozei sociale, inclusiv observațiile privind creșterea inegalităților sociale, a tensiunilor sociale tot mai mari pe care le produce, precum și importanța neglijată, în fapt, a relațiilor sociale directe pentru fericire.
Un articol necesar însă puțin cam simplificat, la fel cum facem toți când postăm pe platforme generaliste. Sigur, panica nu este oportună printre noi. Un argument liniștitor ar fi că cip-urile specializate pentru calcule specifice AI se fac azi, din câte știu, doar în US și Canada și nu prea cred că o să le exporte necontrolat.
Însă, pericolul asiatic nu vine din zona AI-ului care o să ne agreseze pe noi europenii, într-adevăr nu i-ar fi ușor acest lucru. El poate totuși crește substanțial performanța societății care îl implementează iar aceasta poate avea un succes în competiția economică geo-strategică.
Mulțumesc pentru idei. Într-adevăr, producerea marilor modele este controlată de corporațiile care au acces la date și la inputurile tehnologice necesare. Posibil ca, în curând, inclusiv constrângerile de amprentă energetică să joace un rol tot mai important. Presiunile pentru difuziunea AI sunt însă considerabile, în logica capitalismului accelerat.
Europa inapoiata tehnologic nu poate recupera decalajul de 2+ generatii.
Abordarea GDPR initiata de UK dar distorsionata de EU nu este altceva decat un remake de reguli medivale in care datele personale sunt tinute la institutiile de stat din centrul targului medieval – biserica si primarie.
Si cu medicamentele dezvoltate pe baza de AI habar nu au ce trebuie facut:
https://www.politico.eu/article/regulate-europe-race-artificial-intelligence-ai-drugs-medicines/
Poate că uneori este bine să fim înapoiați tehnologic, în măsura în care tehnologiile agravează inegalități sociale sau alte dinamici problematice. Instituțiile statului pot fi incompetente și arbitrare, dar nici corporațiile nu sunt mult mai breze atunci când depinzi de ele, când au putere cvasi-monopolistă. E adevărat că, pentru a găsi utilizările cele mai potrivite ale AI, și instituțiile statului și societatea largă trebuie să le înțeleagă, nu doar sa le evite din principiu. Mulțumesc pentru comentariu.
@Răzvan Rughiniș
Pana instituțiile statului și societatea largă o sa inteleaga ceva o sa se produca si cipuri AI, la fel cum s-a trecut de la CPU la GPU.
Si poate o sa apara si un remake de Sinclair personal cu cip AI. :)
Deocamdata suntem la stadiul in care AI este centralizat ca pe vremuri la mainframe.
@dl Rughinis- citat ”….Un model AI antrenat în China nu va performa în Europa sau SUA, deoarece regulile jocului social și strategiile dominante sunt foarte diferite…”
Ce ne facem cind China va face un model AI in China, bazat insa pe regullile din SUA, exact ca sa performeze, ”cu mici nuante”, in acel sistem ?
Ca si in prezent, si in viitor, vom avea ”hackeri” in AI…sa nu ne facem iluzii..putem pune noi , Comisia EU, Guverne, SUA, etc., etc., oricite ”reglementari”, insa ”conflictul” va fi dus la alt nivel, mai ridicat, adica la nivelul AI, nu-i asa ?
Atit ma duce mintea pe mine, un muritor, care de-abia ma descurc intr-un Microsoft Office amarit…
adica azi avem virusi si antivirusi, miine vom avea AI dăia nebuni si dăia sanatosi la cap
Mulțumesc pentru întrebări. Cred ca dificultatea de a crea în China un model performant pentru SUA sau Europa derivă din lipsa datelor. Marile modele AI au nevoie de cantități vaste de date privind societatea, date pe care sunt antrenate și testate. Accesul la astfel de date este însă limitat în alte societăți.
Eu sunt înspăimântat. Este clar ca pentru posesorii de capital AI reprezintă o formă supremă de substituire a forței de muncă cu capital. Poate nu cu ChatGPT3 sau ChatGPT4, dar un ChatGPT5 va putea efectiv înlocui oamenii în majoritatea sectoarelor actualmente bine remunerate.
Putem vorbi de legislație, de reglementări, de restricții, dar nu cred că o tehnologie care promite profitabilitate și un salt enorm de productivitate poate fi stopată cu legi. Vor plasa AI pe servere în țări sau teritorii sau chiar în mijlocul oceanului pe nave, și vor transmite doar date. Dacă țările sunt prea restrictive vor fi platforme offshore cu servere. Si diferența de productivitate va face rentabile aceste practici.
Va trebui să ne adaptăm, pentru că schimbarea este aproape inevitabilă, problema este că nu prea știm în ce direcție. Cine poate spune ce joburi vor rămâne umane?
Tentația este să credem că soluția ar fi să ieșim din joc. Să ne refugiem la țară, și să devenim prosumatori deconectați. Poate ar putea funcționa o vreme, dar din jocul competiției nu se poate scăpa, și competiția va favoriza IA.
Sper să fie doar un hype, cum au fost altele, care s-au dovedit a fi baloane de săpun în cele din urmă. În 2018 se zvonea ca Uber si Amazon si alții vor introduce mașinile cu pilot automat care se conduc singure, Inca nu am vazut nici una pe strada..
Ne îmbătăm cu apă rece. Omenirea a intrat deja în cea de-a IV-a Revoluție Industrială, cea a IA+Geneticii care va schimba profund Viitorul Lumii. NU poate fi legiferat nimic în domeniu, este o iluzie periculoasă. Ce, s-au putut interzice celelalte revoluții industriale?
Iar despre Libertate, liberul arbitru, democrație, Hazard, etc nici nu mai are rost să vorbim, ele vor dispărea. Nu are cine să ne apere de asta, nici măcar Dumnezeu.
„Temutele progrese ale AI „made in China”( …) cu o relevanță redusă pentru societăți și piețe centrate pe autonomie și responsabilitate personală.”
As dori sa stiu care sunt acele societati centrate pe responsabilitate personala si autonomie in contextul, sa zicem, anului 2020?…
Daca acum 20 de ani as fi fost de acord cu comentariul autorului, astazi nici nu mai poate fi vorba. Traim in societati ai caror diriguitori se uita cu jind la modelul chinezesc, iar publicul cu drept de vot pare total hipnotizat. Suntem la cativa pasi de o societate distopica modelata pe colectivism si credit social. De asta nu pot decat sa sper ca modelul chinezesc sa implodeze cat mai repede si publicul euroatlantic sa se trezeasca si sa isi scuture bine conducatorii.
Exista o carte: 2062. Lumea creata de inteligenta artificiala – Toby Walsh care despre asta vorbeste, despre etica din spatele IA si cum aceasta foloseste datele pe care le are adunate.
Recomand citirea ei pentru ca desi pare o carte tehnica este filozofica: ce constrangeri trebuie puse IA pentru a fi folositoare unanitatii si care sunt limitele pana la care aceasta poate fi utilizata in viata de zi cu zi.
Ca vrem sau nu, IA va penetra, in final, toate domeniile. Cel mai recent, pe mine m-a ajutat sa obtin niste date statistice (cu un grad acceptabil de acuratete) si o imagine randata 3D, care imi vor fi de folos pentru o prezentare, adresata unor specialisti.
Datele statistice „m-au costat” vreo 3 ore de conversatie, de intelegere, de adaptare la limitele „robotului” (Chat GPT) si de rafinare a solicitarilor mele. Obtinerea imaginii 3D a durat tot cam atat si am ales-o din aproximativ 40 de „propuneri” ale „robotului” (Bing Image Creator) – propuneri care au presupus rafinarea continua a instructiunilor mele, in functie de rezulatele generate anterior.
Fara indoiala, o cercetare statistica facuta „manual”, utilizand internetul mi-ar fi luat cam 4-5 zile si, probabil, as fi avut rezultate ceva mai precise, mai aplicate. Cat despre imaginea 3D, as fi putut avea una de rezolutie mai mare si mai potrivita scopului, dar modelarea si nenumaratele randari de rafinare a texturilor si luminilor mi-ar fi luat cel putin 7-8 zile pline, estimez eu.
Una peste alta, cu tot cu redactarea prezentarii, voi fi gata intr-o saptamana, cred. Fara ajutorul IA, ar fi durat cel putin dublu. IA m-a ajutat, in perioada „critica” a sarbatorilor de Paste. :)
Cred ca IA va produce o „democratizare” totala, in anumite domenii si un soi de mini-revolutii. Probabil ca IA din SUA va ajunge sa „discute” cu IA din China si, cine stie, poate vor face si un „copil”… :)
Nu, IA va produce în final dictatură.
Parerile noastre sunt cel putin la fel de valide ca si cele ale specialistilor. Nimeni nu stie, de fapt, ce va fi. Vom vedea…
Dictatura digitala cu bani virtuali, nici macar salariul pe care il primesti nu-l mai poti controla. Atunci si munca va deveni virtuala, ne facem ca muncim iar chinezii si indienii vor pune mainile pe ceva, analog, sa iasa.
Se spune ca vor dispare ca. 300 mil. de joburi mai ales din domeniul academic, foarte bine, oricum avem prea mult taietori de frunze cu diploma.
Caut de o saptama un instalaor sa.mi repare ceva, canci
Cine o sa instaleze toate nazdravaniile ecologice gen pompe de caldura, panouri solare si altele, IA ? Nici o sansa, pt asemne munci, e prea proasta.
Cu IA vom avea revelatia, renasterea meseriilor, a joburilor pe care astazi nimeni nu le mai doreste sa le faca.
In aceste conditii sunt cel mai aprig sustinator a IA, IA care elimina forta de munca actualmente blocata in fata unui calaculator si o trimte pe acoperis sau la desfundat WC-ul.
Tine IA si de cenzura ? am scris un text mai amplu, mi-am luat timp pt ca tematica este extrem de importanta si merita dezbatuta cat mai larg cu multe comentarii pro si contra, asa nu se poate discuta.
Chinezii sunt ultimii oameni care ar respecta regulile, legile si alte tratate internationale. Asadar daca s-a aflat ca au editat gemenii putem presupune ca au facut si alte lucruri de care inca nu am aflat. Iar editarea genetica va aduce avantaje incredibil de uriase statelor, corporatiilor si cine o mai conduce lumea peste 50-100 de ani. Sa presupunem ca se editeaza /modifica etc ADN-ul si nu mai exista boli si viata este mult prelungita. Scad aproape dispar cheltuielile medicale alocate diferitelor boli si forta de munca este apta nu de la 20 la 60 ci de la 20 la 80-100 sau chiar mai sus. Daca prin editare se reduce nevoia de somn la 1-2-3 ore pe noapte? cata forta de munca exista deodata?
M-as bucura enorm sa iasa treaba cu AI, deoarece ma oboseste f tare sa gindesc, chiar ma apuca ameteala. Cel mai des nu stiu cum e bine, ma invirt in cerc si spun ca si aia ar fi buna, si aia, dar ailalta pare grozava. A doua zi mi se pare invers.
Norocul e ca sunt insurat de multi ani cu o inteligenta si naturala si artificiala, care-mi reduce din efort.
Dar nu pot sa inchei fara sa mai dau o lovitura teribilei Europe Unite. Nu cred ca cineva de acolo ar fi inteles ceva privind AI. Si deci decizile sunt in consecinta, poate ar fi bine ca ei sa fie primii care sa foloseasca AI.
Ministra noastra de externe, Baerbock a initializat deja AI, a investit peste 130000 in cosmetica si coafura, desigur din banii statului, ca sa para si mai inteligenta.
@Harald
Ti-as raspunde la fal cum i-am raspuns ofiterului cubanez care m-a interogat odata, intrebindu-ma, printre altele, cum de calatoresc atit de mult intr-un an: „Querido teniente, yo tambien vivi esta vida de mierda que usted esta viviendo ahora … insa sa stii ca in afara Cubei exista o alta viata, normala, in care oamenii isi pot permite sa calatoreasca cind vor si unde vor …”
Am fost intodeauna turist in China pe care am batut-o de la Harbin si Dandong la Sanya, si de la Lhasa la Fujian. Cele sase luni sint in 15-16 calatorii. Stiu ca nu-ti poti imagina asta la viata pe care ai avut-o. Deh, fiecare priveste lumea prin prisma experientei proprii si daca experienta e saraca e greu de imaginat un alt tip de existenta.
Am o diploma occidentala si am schimbat patru firme in occident fara sa fiu vreodata angajat la stat. Nu cred c-ar fi o rusine, de altfel, doar ca statul plateste mai prost in tarile „normale”.
Roger and out.
@cititor critic – o persoană călătorește în țările pe care le apreciază, de exemplu eu nu m-aș duce niciodată în Turcia sau în Iran, nu cred că am nimic de văzut sau de învățat acolo.
Cine petrece atât de mult timp în China e exact genul de persoană care apelează la manipulări ieftine, gen povestea cu săptămâna patimilor. Există o duplicitate tipic orientală și o glorificare a statului abuziv, tot tipic orientală. Preferințele și ”calitățile” individuale se dezvăluie tocmai prin astfel de manifestări și exact astfel de oameni au ”evoluat” în comunismul în România.
Asta este prostia si aroganța unor minți ale babacilor formatati in comunism, a crede că tu nu mai ai de invatat si de văzut nimic.Turcia și Iranul sunt țări obligatoriu de vizitat pentru orice om educat si cult. Chiar si China si Rusia sunt, țări bogate in istorie si cultura. Doar un „Harald” exportat de Ceausescu de la țară la oraș și care vreme de două decenii se ocupa cu creșterea pasarilor la bloc poate spune asemenea aberatii. A avea un nickname de rege nordic nu iti si schimba miraculos apucăturile de controlor de bilete CFR din Vaslui.
@Alain – dacă acel om ”educat și cult” se laudă cu preferințele pentru China și Rusia și dacă iese etatismul prin toți porii, acel om doar se crede el ”educat și cult”. Dacă în mintea acelui om ”educat și cult” urlă Părintele Critic, acel om ”educat și cult” ar trebui să citească Eric Berne, ca să înțeleagă ce e în neregulă cu atitudinea lui.
A fi ”educat și cult” nu presupune a nega libertatea de exprimare și libertatea de opinie, iar tu exact asta faci în comentariul tău. Ții lecții de pe caii cei mari ai superiorității morale auto-declarate, omule ”educat și cult” 😀
Self-righteousness se cheamă în engleză, dar e un concept foarte complicat, deși larg răspândit în China, Rusia, Turcia și Iran.
@Cititor Critic
Ati mentionat calatoriile ca turist in China si Cuba.
Aveti planuri de calatorie si pentru Rusia, NK, Iran si Venezuela?
Sunteti dintre cei pragmatici care se duceau in Turcia sa faca mic comert imediat dupa ’89 cand fraierii ca mine demonstrau impotriva FSN si Iliiescu?
Aduceati geci de piele si pantofi de mort pentru comercializare in Romania?
Cu alte cuvinte, aveti spirit antreprenorial sau doar la nivelul de mic trafic de frontiera de Vegeta pentru supe?
„Am o diploma occidentala si am schimbat patru firme in occident fara sa fiu vreodata angajat la stat.”
In ce post ati fost angajat? Contractor, facilitator de incheiere de contracte paguboase in Romania?
Stimate domn,
Nu stiu de ce incercati sa proiectati asupra mea imaginea lumii in care ati trait. Nu am nimic de a face profesional cu Romania pe care am parasit-o deceptionat de alegerile din ’90. Va e greu sa va imaginati ca exista romani care au o viata decenta in occident. La mine e invers dar probabil fiindca traim in lumi diferite.
Ar trebui sa va dea de gindit, in caz ca puteti face un pic de introspectie, ca va certati constant cu toata lumea. E un rezultat al unei frustrari profunde si al unor neimpliniri profesionale sau/si familiale. Aprindeti o luminare in noaptea asta si incercati sa va schimbati.
Va rog si sa nu va mai tineti de mine ca scaiul de oaie.
@cititor critic
„Aprindeti o luminare in noaptea asta si incercati sa va schimbati.
Va rog si sa nu va mai tineti de mine ca scaiul de oaie.”
1. Nu am nici o intentie sa trec la crestinism
2. Nu am nici o intentie sa devin ateist
3. Nu am nici o intentie sa va cant romanta „Mi te-ai lipit de suflet ca marca de scrisoare”
4. In acelasi timp incerc sa aduc oile-ratacite-tehnologic inapoi in tarcul modernizat AI :))
Scuze, credeam ca e Harald adrisantul, ca tare mai semanati la critica si la viziunea asupra lumii (poate ca tu esti ceva mai putin incrincenat decit dinsul dar la psihologia forumistica tare va asemanati). Pt el era indemnul cu luminarea, altfel conversiile indiferent de religie sint irelevante in afara de cele la ateism:)
Am fost si in Israel si-n teritorii de citeva ori asa ca merg oriunde fara frica si cu voia domnului oi ajunge si-n Venezuela ca pe restul le vazui:)
@cititor critic
„Am fost si in Israel si-n teritorii de citeva ori asa ca merg oriunde fara frica si cu voia domnului oi ajunge si-n Venezuela ca pe restul le vazui”.
Mi-ati amintit de bancul in care Leanta il apeleaza pe Ceasca cu „Maiestate” – „Mai e state de vizitat?” :))
Sunteti comis-voiajor ca calatoriti atata? ;)
Elon Musk gives chilling warning on AI
https://www.youtube.com/watch?v=mkjhv9QXcZ8
Monica, cu tot respectul, clipul asta e nociv. V-am mai recomandat un pic de optimism mai demult.
La fabrica unde lucrez, avem un program cu o universitate ca sa dezvoltam un proces de mentenanta al masinilor unelte cu ajutorul AI. Foarte simplist; niste senzori citesc date si le trimit unui calculator. Softul din calculator invata sa citeasca datele si sa faca predictii de unul singur. E ca si cum un mecanic auto face un test drive a masinii dvs. si spune ca peste 2 luni va fi nevoie sa schimbati placutele de frana. Experienta mecanicului e inlocuita cu un calculator care e instruit sa faca predictii bazat pe o multime de date. La momentul actual doar culegem date pentru a „invata” algoritmii sa le interpreteze.
PS. Paste Fericit va doresc!
Multumesc la fel!
Fiecare comentator si cititor citeste si comentează cum doreste. Exista moderatori de continut.
@Durak
Chiar asa m-a intrebat si vamesul american odata la intrarea dinspre Canada, auzind ca merg la SF si LA, apoi Houston si New Orleans, Washington si NY: „What the heck, are you some traveling salesman?”, la care celalat vames s-a uitat la pasaport si-a zis: „Damn Europeans, with your holidays!”
Pai nu prea merge asa; ori este calatorie de afaceri ori vacanta. Si sunt mutual exclusive si trebuie declarata scopul.
In afara de asta nu prea suna de loc profesional „What the heck” si „Damn Europeans”.
V-au luat si amprentele?
Nu stiu despre ce vorbiti. Mutually exclusive si scop declarat? Vreti sa spuneti oare ca nu pot merge intr-o calatorie de afaceri si sa o combin cu o vacanta? Sint unele firme, intr-adevar, care practica politica asta dar nu la mine. Si eram doar in vacanta.
Nu-ti ia nimeni amprentele la trecerea de frontiera dinspre Canada (am trecut de mai multe ori si nu numai pe la St. Catharines).