luni, ianuarie 13, 2025

Interregnum în America și nu numai. Spasme politice de iarnă, în așteptarea lui Trump

În interregnum, se sting și se aprind lumini, se preling umbre schimbătoare, se recompun tablouri din secvențe vechi și pânze noi. Se amestecă moșteniri ale trecutului cu străpungeri ale unui posibil dar nesigur viitor. Se relevă dezamăgiri de final, de la caz la caz, cu grațieri rușinoase în familie sau trădări ale serviciilor secrete, se alimentează îngrijorări sau speranțe pentru ceea ce va fi, se întețesc controversele ideologice, se reglează conturile, se încing rețelele sociale, se fac și se desfac planuri pentru anii din față. Se petrec arestări, delimitări, regrupări. Unii sunt pe picior de plecare și par slăbiți, decredibilizați sau lipsiți de autoritate. Cei care vin încă nu au primit coroana puterii sau, și mai dramatic, încă nu știm cine vor fi iar luptele continuă, pe un teren tot mai greu.

Suntem cu toții, de o parte și de alta a Atlanticului, în zona nisipurilor mișcătoare dar nu, nu ne vom scufunda. Nu vom lăsa lumea noastră să se scufunde în mlaștina atacului revizionist al dușmanilor valorilor liberale, indiferent de măsurile care vor trebui luate.

Imaginile prezentului pot fi înselătoare dar sunt singurul lucru pe care îl avem. „Există” doar ceea ce putem vedea, și în același timp știm că nu „este” întotdeauna ceea ce pare să fie.

Se reașază precipitat temele și dosarele, între tiparul care se destramă și cel care încă nu s-a conturat. Războaiele se grăbesc să-și „întâmpine viitorul” în haine noi, din Ucraina până în Siria. Toate taberele forțează în interregnum, pentru a obține poziționări cât mai favorabile la momentul inaugurării administrației Trump II.

Se prăbușesc peste noapte dictatori, în urma unor ofensive surprinzătoare, cărora încă li se caută marii sponsori, motivațiile și consecințele. Turcia se bucură la vedere, Israelul se bucură discret și profită din plin, Iranul este în cădere, Rusia suferă o înfrângere. Trump II tace. Este doar o (mică) parte a noului tablou regional al Orientului Mijlociu, care se va desfășura mult mai amplu și mai complicat în lunile următoare. Dincolo, pe fronturile Europei de Est, aceeași agitație, aceeași dinamică. Zelenski aleargă cu ultimele puteri dintr-o capitală occidentală în alta, încercând să smulgă un ultim aranjament de securitate pentru țara lui, înaintea marilor incertitudini care urmează de la sfârșitul lui ianuarie.

În România, democrația a fost atacată insidios dar profund, „sub radarul” leneș și plictisit al statului corupt, fiind acum complet bulversată, pe fondul somnolenței arogante a Președintelui din ultimul mandat. Direcția pro-Vest a fost salvată (temporar) de o „decizie nucleară” de ultim moment, ieșită din comun dar absolut necesară, a Curții Constituționale. Scriam, înainte de 24 noiembrie, „să ne punem centurile” căci vine momentul „aterizării dure la finalul epocii Iohannis”, știam că există frustrări reale ale „poporului profund” dar nu ne așteptam nicidecum la o „revoluție TikTok” de asemenea proporții, a smintiților, conspiraționiștilor anti-știință și legionarilor.

Viktor Orbán se întâlnește plin de încredere cu Donald Trump și anunță pompos că „viitorul a început” (oare la ce se referă?), dar sondajele din țara lui arată mai degrabă că, pentru el, acesta este începutul sfârșitului, fiind cu peste 15 procente în urma opoziției și apropiindu-se cu pași repezi de pierderea alegerilor, într-o Ungarie deteriorată economico-social de politicile suveraniste ale micului revizionist anti-Trianon, anti-UE și anti-NATO din Europa Centrală.

Interregnum guvernamental avem și la Paris, și la Berlin, cu șefi de guverne pe picior de plecare,întregind tabloul politic al unei lumi în schimbare. Deficite guvernamentale în creștere și datorii publice uriașe în Franța, respectiv criza colosului-legendă VW al economiei germane adâncindu-se, într-un amestec de cutremure politico-economico-sociale cărora democrațiile liberale occidentale le fac tot mai greu față.

Deși își ascunde declinul în tradiționala sa lipsă de transparență și în minciuna propagandistică permanentă a Kremlinului, se aude tot mai clar gâfâitul economiei, armatei și societății ruse, aflate la capătul puterilor. Dacă Ucraina ar mai fi susținută militar masiv, încă 1-2 ani, în acest război al invaziei lui Putin, Rusia s-ar putea prăbuși apocaliptic. Dar nimeni nu știe exact câtă răbdare, tact sau voință va avea Trump după 20 ianuarie încolo, în pregătirea confruntării lui hibride gigantice cu China comunistă, iar timpul devine astfel o variabilă decisivă privind deznodământul războiului din Ucraina.  

Unii se bucură, alții se tem de imprevizibilitatea noului lider venit pe marea scenă. Iar cei mai mulți încearcă să ghicească direcția în care ar trebui să pornească, așa cum marele Gretzky spunea că „nu trebuie să patinezi spre locul în care este pucul, ci spre cel în care va merge pucul”. Se profilează noi regimuri, noi conflicte, noi tendințe. Toți pariază, pe o direcție strategică sau alta. Nu e neapărat un joc prudent, dar este o tentație irezistibilă a ridicării mizei.

Hegemonul dintre oceane, ce părea îmbătrânit și epuizat, în stare de torpoare, dă semne neașteptate de trezire și încărcare cu energii. Alesul vine pe cai mari. Procentele de suport popular de acasă sunt până la cer. Își pune cravată galbenă la costum albastru când te-ai aștepta cel mai puțin și-l perpelește pe Putin la foc mic, întreținându-se zâmbitor cu Macron și Zelenski în inima culturală a Europei și a lumii occidentale.

În interregnum, nimic nu e clar și totuși totul e în schimbare accelerată. Iar spasmele politice de iarnă ne dau fiori de gheață, de la Damasc la Kiev, de la Paris la Berlin, și de la Moscova la București. Se țes și se dezvăluie povești ce (ne) cutremură. Cei care trebuie să plece, încă nu au plecat, iar cei care trebuie să vină, încă nu au venit. Dar pe culoarele puterii li se intersectează pașii, li se amestecă vocile, li se întrepătrund figurile și gesturile. Lumea acestor zile nu este nici cea nouă, dar nici cea veche nu mai este.

Nu sunt însă numai semne rele, premonitorii. Nici nu a fost încă inaugurată administrația Trump II și încep să se vadă nuanțările, vizitele în catedralele europene încărcate de istorie occidentală și „cravatele galbene”. Orice nuanțare este un lucru bun în politică. Nu doar că nuanțările înseamnă părăsirea treptată a zonei cu sloganuri rigide, lozinci sterpe și ultrasimplificări golite de substanță intelectuală, specifice campaniei electorale, dar ele aduc primele semne de realism, de evaluare a contextului și posibilităților de acțiune, de relaționare a temelor conectate și asumare a interdependențelor. Europa are nevoie de SUA în fața Rusiei iar SUA au nevoie de Europa în fața Chinei. Desprinderea Marelui Ales de registrul electoral nu este însă completă, după cum intrarea în realitate nu este încă realizată. Așteptăm discursul de inaugurare, pe 20 ianuarie. Ar putea suna interesant. Și mai ales așteptăm faptele propriu-zise, de-a lungul mandatului care începe în 2025. Să nu ne grăbim cu etichetările.

Asta nu înseamnă, desigur, că vorbim de un alt om, de o altă viziune, de un alt etos, dar cu siguranță indică faptul că președintele ales intră gradual în problematica reală a lumii și în provocările pe care Statele Unite ale Americii le vor avea de înfruntat în anii următori, mult mai complexe decât punctajele din campania electorală, ușor de bifat pe rețelele sociale.

Până pe 20 ianuarie mai este timp pentru intrarea treptată în contact cu realitatea relațiilor internaționale ale momentului, pe care inevitabil un personaj aflat în afara sistemului politico-diplomatic nu o poate cunoaște în detalii.

Distanța dintre Trump-candidatul și Trump-președintele, o distanță de care vor depinde extrem de multe lucruri importante în viețile noastre, se stabilește încet, treptat, insidios, chiar în aceste săptămâni de interregnum. Multă lume bine pregătită și bine intenționată, eroi necunocuți în costume de funcționari publici și angajați ai instituțiilor (armată, servicii de intelligence, strategi, consilieri, congresmeni republicani influenți, demnitari și diplomați occidentali, emisari etc.) sau din zona corporatistă lucrează în prezent la mărirea acestei distanțe, cel puțin în politica externă. Fără îndoială, Administrația Trump II va și pune în aplicare o serie de promisiuni electorale, mai ales pe plan intern.

Nu știm acum cât de mare sau de mică va fi distanța între cele două versiuni ale lui Trump menționate mai sus, dar ea va exista. Un motiv în plus pentru insomniile lui Putin. Și, cine știe?, poate se va intra în acești ani în interregnum și la Moscova, tocmai când nimeni nu s-ar (mai) aștepta la tulburarea liniștii reci și criminale de la Kremlin.

Distribuie acest articol

26 COMENTARII

  1. Trump este cel mai underrated presedinte american din istoria US datorita environementului politic si media actual, care l-au demonizat pt ca era un outsider si pt ca are curajul sa spuna in fata ce gindeste si pt ca a fost f abil sa canalizeze frustrarile tututor americanilor sub Obama care a fost catastrofal ca presedinte.

    Insa daca te poti detasa de imaginea creata de mainstream media (care l-a mincat pe Trump de fund pe tot timpul mandatului lui Biden, presedinte despre care nu au scris ca era senil decit cind a fost inlaturat, desi era evident pt toata lumea cit de inadecvat era pt functie) ai putea observa ca a realizat multe din promisiunile primului mandat( oprirea imigratiei ilegale, stimularea economiei, renegocierea unor dealeuri in favoarea US cu multe tari gen China, Mexic, etc, Abraham Accords, retragerea din Afganistan care pina la urma a devenit catastrofala doar din cauza cum manageriat-o Biden etc),

    Insa ce a insemnat si ce inseamna la scara mai mare Trump (mai mult decit realizarile lui) este sfirsitul extremei stingi de sorginte comunista si socialista care a impinzit societatile occidental progresiste si care au dus wokismul la rang de politica de stat si care otravesc vietile oamenilor normali cu ineptiile lor si care pregatesc generatii intregi de copii brain-washed cu ele.

    Trump a reusit sa rebalanseze esichierul politic al tuturor democratiilor occidentale dindu-le o voce celor care nu aveau una pt ca erau ecrazati de internet mob de fiecare data cind spuneau ceva….

    • Mda, jenial cu „j” mic, Trumpache e totul, „In Trump We Trust” si cind Trump si compania o sa dea de pamint cu Ucrainia „ori cedati rusilor definitiv teritoriile pierdute, si ramineti neutri ca daca nu va taiem macaroana, simplu” apostolii si martirii suveranismului romanesc si a dreptei trumpiste ce-o sa faca?!!!!Dupa care va urma eventual un nou memorandum/tratat de pace semnat tot la Budapesta cu Victorash Orban pe cai mari,pe post de mare gazda, ca da bine noul Horthy lui Trump &comp.
      Pace putinista + trumpista dupa care fiecare isi vede de treburile lui iar lighioana progresista isi linge ranile.Urmeaza noua era proclama Orban, cea a suveranistilor si putem pune punct EU atit de neomarxiste;spre marea bucuie a Rusiei putiniste;aloo Badescule matale esti, iarasi?!Bravo, felicitari!!
      Si apropo, cum se face ca Orban nu s-a plins salvatorului de la Washington( nu cumva e gelos pe romanachii astia atit de balcanici,de originali si de imprevizibili?!?) ca Salvatoru’ Neamului Romanesc si al lui Trump personal a cazut la datorie si urmeaza sa intram in razbel contra rusilor, sa trimitem tinerii nostrii sa moara pe front impotriva Rusiei?!
      Doamne apara-ne , ca am ramas fara Unsul Tau!!!!!

      • aducere aminte: EU plus Merkel plus Obama, sint cei care nu au ridicat un deget cind Putin a luat Crimeea ci dimpotriva au continuat sa faca business cu gazul rusesc ca era cel mai la indemina…

        Faptul ca Biden s-a cacait sa le dea niste arme vreo 2-3 ani, nu ii ajuta deloc pe ucraineni…

        Asa ca nu vad cum Trump ar putea sa faca ceva mai prost decit ce au facut ceilalti pina acum

        plus mai citeste sondajele lor, sint obositi ei insisi de razboi cum e obosita toata lumea, urmareste evolutia razboiului si ai sa iti dai seama ca ucraineni nu par capabili totusi sa isi mai recupereze teritoriile pe cale armata…deci care e solutia exact ca nu am inteles….

        Ba fratilor cind va aud ca preluati fara sa ginditi conceptul propulsat de media ca Orban e un dictator ma doare capu…de ce nu l-au batut la vot daca era asa de dictator si prost manager de vreo 12 ani ???? pai la noi in 12 ani am avut vreo 10 prim ministrii unul care mai de care …. Unguri sint multumiti cu ce face pt ei de aia …e simplu…..Ca are apucaturi hortyste si ca se duce sa discute cu Putin aia e alta discutie ….dar strict pt natia lui de aia il voteaza ca daca nu ar fi asa nu l-ar vota…..si nu mai inghititi galusca cu PIB ro mai mare ca al Ungariei ca ungurii nu emigreaza ca Ro in nici un caz…

    • Eu zic că Obama a fost mai potrivit ca președinte: a preluat Biroul Oval în cea mai mare criză recentă și de la -4% deficit a dus economia americană la +7%. Cu Obama SUA au avut o creștere a PIB în medie de 2,3%, exact cât a avut și cu Trump. Obama a pregătit practic primii ani de succes ai lui Trump. O economie precum a SUA este un sistem cu o inerție foarte mare. Nicio reglementare nouă nu produce efecte imediate.
      La fel și cu retragerea din Afghanistan: catastrofa a constat de fapt în părăsirea localnicilor care i-au ajutat pe americani. Trump a negociat retragerea in februarie 2020 pentru 1 mai 2021. A încetat bombardamentele împotriva talibanilor și a început retragerea militarilor americani. Niciun colaborator local nu a fost retras in vremea lui, iar talibanii au avut timp să își organizeze revenirea și au atacat ANSF constant, slăbindu-le eficacitatea. Trump a avut la dispoziție 11 luni, Biden doar 7 sa repare greșelile lui Trump. N-a făcut-o nici el bine, dar a-i atribui doar lui vina este incorect.
      In urma renegocierii acelor dealuri de care vorbiți au rezultat niște prăpastii: Canada și Mexic au fost perdante, iar China a realizat în Pacificul de vest cea mai mare zonă economică a lumii, a cărei lider incontestabil este.
      Imigrația ilegală există în continuare și nu a fost redusă în timpul lui Trump, promisiunea cu sistemul de sănătate formidabil care sa înlocuiască Obama Care a rămas promisiune, iar șomajul și inflația, precum și creșterea datoriilor publice sunt cam singurele realizări ale lui Trump. Nu cred că în acest al doilea mandat va fi altfel: Trump este suficient de încăpățânat pentru a continua ceea ce a început, nu va face nimic din ceea ce nu-l interesează direct și nici nu are grijă pentru efectele întârziate ale deciziilor sale. El trăiește în trecut, cel mult pentru prezent, nicidecum pentru viitor. Nu spun ca ar fi ilegitim, ci doar ca este calitativ inferior.

      • da sint nuante valide, dar Obama a accelerat clivajul existent in societatea americana ce a dus la aparitia lui Trump prin 4 chestii care i-a infuriat f tare pe americani:

        – a rezolvat criza din 2008 prin salvarea cu bani publici a unor entitati private (too big to fail) precum banci, asigurari, auto etc

        – a creat Obamacare care a scumpit asigurarile de sanatate pt f multi americani

        – a repetat la nesfirsit gogorita cu cit de bine e pt US globalizarea si cu cit de bine e sa facem comert cu China, cind de fapt o intreaga generatie de americani suferea deja de la delocalizarea fabricilor

        – a apasat pe pedala wokismului si antirasismului adaugind la tensiunile rasial deja existente

        Pe plan extern Obama a fost catastrofal: l-a lasat pe Putin sa ia Crimeea fara sa schiteze un deget prefigurind astfel razboiul actual, a ajutat la creearea ISIS prin managementul prost in Iraq, entitate care a ingrozit lumea cu atentate etc

        Trump pe de alta parte a inteles dorinta americanilor de a nu mai incepe alte razboaie prin toata lumea, razboaie care de fapt s-au soldat cu niste retrageri care de care mai cu coada intre picioare (vezi Iraq, Afganistan, primavara araba etc)

        Americanii nu mai sint dispusi sa plateasca pt securitatea europenilor, ca astia sa isi dea 6 saptamini de vacanta platite si in acelasi timp sa fie criticati de toti eunucii europeni …nu mai merge…..Si estul europei ar trebui sa faca ceva despre asta (cum fac polonezi care se inarmeaza) pt ca sint absolut convins ca daca vor fi atacati de rusi, occidentali vor gasi o scuza sa nu ii apere…toate sondajele Pew arata ca americanii sint dispusi intr-o majoritate sa apere UK, Franta, Germania dar aceasta majoritate devine minoritatept celelalte tari din Est si scade pe masure ce ne indepartam de centrul europei

    • Absolut de acord, Trump a fost foarte eficient in a canaliza frustrarile americanilor intr-o victorie de amploare a sa deocamdata care inca nu este si a americanilor. Stanga progresista a fost infranta si a meritat pe deplin infrangerea, dar schimbarea are doua etape: ce dai jos si ce pui in loc. Trump a rezolvat cu succes prima etapa iar acum are 4 ani sa rezolve a doua etapa. Din pacate istoria ne arata ca de prea multe ori atunci cand ceva nu a mers bine, acesta a fost inlocuit intradevar cu altceva dar rareori mai bun, ci deobicei mult mai rau. Vezi comunismul, fascismul, revolutia franceza, etc. Si abia dupa ce s-a ajuns in fundul gropii a inceput efortul enorm de dificil si de durata, de catarare catre prosperitate. America nu este nici pe departe la fundul gropii, iar pana sa ajunga acolo se poate agata de aliatii sai pentru a-si incetini caderea tragandu-i si pe acestia in fundul gropii. Poate ca nu se va intampla lucrul acesta si Trump va face America …great again, dar nu daca face ce spune, ci numai daca face altceva decat ce spune. Daca face ce spune, America se va autoizola, fostii aliati vor avea de suferit. Strategiile sale simpliste cu tarife si reducere de taxe pentru bogati vor saraci mai mult pe americanii care l-au votat si nici nu va infrange astfel China. Daca te uiti la politicile pe care vrea Trump sa le implementeze vezi (cum spun americanii) ceva ce se indreapta cu viteza spre ventilator. Asteptam toti cu nerabdare sa vedem ce se intampla cand ajunge. Sincer sper sa gresesc, dar iarasi istoria ne arata ca marii lideri cand si-au expus tezele nu au vorbit metaforic ci s-au tinut de ele. Sincer sper sa gresesc iar Trump sa ramana in istorie un erou al democratiei si a lumii libere si nicidecum groparul acesteia cum multi cred ca va fi.

  2. Nu știam că autorul poate avea și un stil scriitoricesc plăcut. Textul mi-a făcut plăcere. Mi-a adus cumva aminte de Așteptându-l pe Godot, dar într-o manieră absurd-realista, fiindcă Godot chiar există, dar nu se știe ce va face. Toți îl așteaptă cu înfrigurare și spaimă. Ce-o să fie, ce-o să fie?
    O să fie o nebunie…
    Aici mă gândesc că mai toate puterile Lumii au murit nu politic, nu economic, nu militar ci cultural. Când nu mai ai nimic de oferit Lumii ca valori culturale, mori. Ultima pe listă:Rusia. Dar următoarea? Aceasta-i întrebarea! Pe mine mă duce-un gând taman spre Europa noastră. Care nu mai oferă nimic frumos și valoros Lumii.
    Sic transit gloria Mundi….

    • Arthur Toynbee spunea ca marile civilizații mor prin suicid nu sunt omorâte de cele care le iau locul. O afirmație valabila in special pentru Europa noastră.

      • @Ali Pasa
        Arnold ar fi mai aproape de adevar, si printre alte multe lucruri a mai spus si ca Uniunea Sovietica este o victima a agresiunii Europei de vest.
        iar despre civilizatia iudaica a decis ca este o fosila istorica
        Zile bune si zile mai proaste a avut acest domn

    • Dimpotrivă, abia acum are Europa șansa de a reveni în jocul mondial. Fărâmițată de orgoliile interne, bătrâna doamnă a pierdut supremația mondială în favoarea Americii, iar puterile emergente au fructificat recent locul gol lăsat de europeni, preocupați de proiectele interne. Extinderea uniunii continentale este cel mai important dintre ele și necesită resurse și eforturi imense. Închipuiți-vă ca SUA ar face o uniune cu Mexicul sau ca America de Nord s-ar uni cu cea de Sud! Credeți că le-ar fi mai ușor?!
      Nu zic că e ușor pentru europeni, dar dacă vreți ca Europa să mai existe ca uniune democratică și peste 50 ani, eforturile și sacrificiile de azi sunt inevitabile. Un exemplu: recent, start-up-urile erau un domeniu în care SUA nu aveau concurență. Dar urmare a reducerii birocrației europene, startupurile s-au înmulțit semnificativ în UE, rata lor de supraviețuire după un an (81%) depășind pentru prima dată SUA.

      • Europa nu mai are nicio șansă să redevină ce a fost. Este urâtă de Restul Lumii pentru trecutul ei colonial/ imperialist și pentru declanșarea a două războaie mondiale. Acum se vrea un neo-Imperiu botezat Federația Europeană care ar trebui, cică, să salveze Europa prin binomul Franța-Germania. O idee utopică, la fel ca și Uniunea europeană. Rugați-va ca SUA să nu plece din Europa că europenii se încaieră din nou între ei.

        • Doar cei mărunți la suflet îi urăsc pe cei de azi pentru cei de alaltăieri.
          Nu știu despre ce neo-imperiu vorbiți. Dacă vă referiți la Uniunea Europeană atunci ea chiar așa este botezată: Uniunea Europeană. Nici vorbă de federație. Mai puneți mâna pe carte și nu spuneți prostii!

      • ”eforturile și sacrificiile de azi sunt inevitabile.”

        Exact așa susținea și Ceaușescu. Cu sacrificii mari ai susținut desființarea centralelor nucleare germane, cu sacrificii mari ai ascuns producția reală de lignit a Germaniei, cu sacrificii mari ai scris despre Covid și despre panouri solare aflate, chipurile, pe Atlantic Road, în Norvegia.

        Poate ar fi bine să înțelegi că lucrurile se pot repeta.

        • Eu nu am studiat ce spunea Ceaușescu, dar parcă n-am auzit niciodată de chestii “inevitabile” în vremea aceea.
          Dar în fine, hotărăște-te! Eforturi inevitabile sau “sacrificii mari”?
          În rest, ești mincinos: nu am susținut și nu am ascuns nimic din ce spui. Și nici ca ar fi panouri solare pe Atlantic Road nu am scris vreodată. Știu ca ai salvat comentariul meu de atunci. Recitește-l, dacă deja te lasă memoria!

  3. Eu stiu. Eu zic, ca si CG, sa nu cumva izbucneasca vreun razboi prea mare in interregnum – acuma imediat – inainte de discursul vedetei Trump la a doua inscaunare. Cum a fost primul mandat, isi mai aminteste cineva? Daca, da, poate ne reamintiti si noua chestiunile esentiale si definitorii ale primului mandat, ca sa ghicim ce va face acum la maturitate preadeplina si mult prea coapta.

  4. Esentiala aceasta afirmatie: „Nu vom lăsa lumea noastră să se scufunde în mlaștina atacului revizionist al dușmanilor valorilor liberale, indiferent de măsurile care vor trebui luate.”

    • da, din pacate e greu cu valorile liberale cand faci democratie cu un electorat analfabet politic si nu numai, care nu le intelege si care nu isi intelege binele propriu. Trebuie sa le aplici cu biciul, fie ca este el CCR sau alte structuri de forta ale statului democratic. Televiziunile independente nu mai fac fata la TikTok si Facebook si trebuie o sfortare a Comisiei Europene, caci Romania singura nu le poate face ea inependente. Asta e democratia, cel putin pe meleagurile noastre.

  5. Eu stiu. Eu zic, ca si CG, sa nu cumva sa va izbucneasca vreun razboi prea mare in interregnum – acuma imediat – inainte de discursul vedetei Trump la a doua inscaunare.
    Cum a fost primul mandat, isi mai aminteste cineva?
    Daca, da, poate ne reamintiti si noua chestiunile esentiale si definitorii ale primului mandat, ca sa ghicim ce va face acum la maturitate preadeplina si mult prearascoapta.

  6. Scăpați de omul negru plin de funingine „căzut” pe coș in casele mari , la noi sărbătorile de iarnă politice sunt in plin progres spre toiul Christmas Magic cu plugușorul tradițional al împărțelii „ne dați ori nu ne dați” din cadourile „câștigate”: sănii cu zurgălăi de aur ”sustenabile”, feți frumoși și ilene cosânzene, ….

  7. Luciferache: da, dom’le Ieuropa noastra nu mai ofera nimic frumos si valoros lumii;pai cum maestre ca tot te vad comentind pe aici atit de des si deseori batind cimpii, pai se poate? Asa de pesimist?!? Pai nu-l avem pe Geniul ,Unsul lui D-zeu devenit martir Jorjescu,cel care trebuia sa-l salveze,ca sa poata guverna, pe adevaratul Mesia,Trumpache?!?
    „Toate puterile lumii au murit cultural”.Pai unde-i revolutia,pe care tot o proclamai,maIstre?Pai nu fac Musk,Trump& company o adevarata revolutie tehnologica pai aia nu e si culturala?Mai cum te mai contrazici!!!
    Uite maestre ca in SUA si in lume Trump e un veritabil tezaur cultural!!!Ce s-ar face America cea buna,cea dreapta si cea conservata fara idolul ei?Uite, recent a dovedit ca e si un bun bucatar ,asa ca don’t worry be happy, revolutia suveranistilor merge mai departe sa nu uitam sa-l martirizam pe expiratu’ Jorjescu!!!!

    • @Calin, nu va faceti griji, revolutia culturala se face astazi pe TikTok, Instagram sau Meta. Uite, Zukerberg spune ca vor disparea pana si telefoanele in viitor, pentru ca vor fi inlocuite de ochelarii Meta cu AI. Deja exista elevi in scoli care poarta astfel de ochelari. Va imaginati ce succes au la teste si examene? Clipesti de doua ori si gata, iti apare informatia. Noul comisar pentru aparare (post inventat de Ursula) a cerut fonduri de 100 miliarde pe an. Cum comenteaza @Calin aceasta informatie? Lumineaza-ne si pe noi @Caline, te rugam!

  8. Interregnum nu exista si nu va exista in America, nici in Rusia, nici in China, nici in Iran. In Rusia, Putin este si va fi tot acolo incepand cu 2025, in China Xi Jinping este tot acolo si va fi pentru multi ani, in Coreea de Nord, Kim este tot presedinte si va continua sa fie si dupa investirea lui Trump, in Iran ayatollahul si presedintele sunt tot acolo, in Siria tranzitia a fost realizata de la un psihopat precum Bashar la alti psihopati-teroristi condusi de catre Mohammed al-Jolani, un lider care a activat in al-Qaeda si are legaturi si cu ISIS(!). Linistea aparenta din Orientul Mijlociu nu este de bun augur. Iranul propabil ca asteapta investirea lui Trump, pentru ca apoi sa isi oragnizeze atacurile si gruparile proxy din Liban si Gaza. Stim bine ca Trump a iesit din acordul nuclear cu Iranul, lasand mana libera acestei autocratii sa se inarmeze si sa atace Israelul.
    Putem intra-devar afirma ca exista „interregnum” in Europa, in numeroase cancelarii, precum Paris, Berlin, Bucuresti, etc, pentru ca leadershipul Europei este impartit in sapte zari albastre, iar marile autocratii isi impun proprii lideri. Exista state europene unde deja deciziile sunt luate de catre extremisti, fata de Romania unde mai avem inca o sansa de a alege un presedinte prooccidental la urmatoarele alegeri.
    „Europa are nevoie de SUA în fața Rusiei iar SUA au nevoie de Europa în fața Chinei.” In ce priveste conflictul din Ucraina, deja incep sa se contureze „solutiile de pace”, Zelensky afirmand chiar ca este pregatit pentru negocieri cu Rusia. Trump asta va face, va negocia cu Putin, chiar si peste capul lui Zelensky si cel al Europei. Finalul negocierilor va fi dur si foarte trist pentru Ucraina si Europa, stim bine acest lucru. „SUA au nevoie de Europa în fața Chinei.” Aceasta afirmatie ar trebui luata cu „un dram de sare” si nu ar mai trebui vehiculata ca pe o definitie dintr-un manual sau o lege a fizicii. Ma indoiesc profund ca Europa ar fi pregatita pentru un conflict major in Asia de Sud-Est, din moment ce nu poate inca gestiona conflictul existent la granitele ei. Trump considera China un fel de „terorist economic si politic” care trebuie anihilat intr-un fel sau altul, pe cand Europa considera China un aliat economic si un salvator al industriei europene. Fiecare fabrica VW care se va inchide va fi preluata de chinezi si adaptata pentru productia de masini electrice. Este ceea ce se intampla cu alte fabrici de masini din Europa care se inchid (Audi) si apoi sunt preluate de BYD, de exemplu. Iar asta, pentru ca europenii nu s-au adaptat noilor tehnologii electrice.

  9. da sint nuante valide, dar Obama a accelerat clivajul existent in societatea americana ce a dus la aparitia lui Trump prin 4 chestii care i-a infuriat f tare pe americani:

    – a rezolvat criza din 2008 prin salvarea cu bani publici a unor entitati private (too big to fail) precum banci, asigurari, auto etc

    – a creat Obamacare care a scumpit asigurarile de sanatate pt f multi americani

    – a repetat la nesfirsit gogorita cu cit de bine e pt US globalizarea si cu cit de bine e sa facem comert cu China, cind de fapt o intreaga generatie de americani suferea deja de la delocalizarea fabricilor

    – a apasat pe pedala wokismului si antirasismului adaugind la tensiunile rasial deja existente

    Pe plan extern Obama a fost catastrofal: l-a lasat pe Putin sa ia Crimeea fara sa schiteze un deget prefigurind astfel razboiul actual, a ajutat la creearea ISIS prin managementul prost in Iraq, entitate care a ingrozit lumea cu atentate etc

    Trump pe de alta parte a inteles dorinta americanilor de a nu mai incepe alte razboaie prin toata lumea, razboaie care de fapt s-au soldat cu niste retrageri care de care mai cu coada intre picioare (vezi Iraq, Afganistan, primavara araba etc)

    Americanii nu mai sint dispusi sa plateasca pt securitatea europenilor, ca astia sa isi dea 6 saptamini de vacanta platite si in acelasi timp sa fie criticati de toti eunucii europeni …nu mai merge…..Si estul europei ar trebui sa faca ceva despre asta (cum fac polonezi care se inarmeaza) pt ca sint absolut convins ca daca vor fi atacati de rusi, occidentali vor gasi o scuza sa nu ii apere…toate sondajele Pew arata ca americanii sint dispusi intr-o majoritate sa apere UK, Franta, Germania dar aceasta majoritate devine minoritatept celelalte tari din Est si scade pe masure ce ne indepartam de centrul europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro