luni, decembrie 9, 2024

Interviu cu analistul Armand Goșu: „Maia Sandu a realizat o performanță politică extraordinară”

Contributors: E mult după miezul nopții. La Chișinău încă se numără voturile. Însă avem rezultate parțiale, care nu mai pot fi întoarse. Alegerile prezidențiale din Republica Moldova se încheie cu victoria Maiei Sandu, în fața candidatului socialiștilor, Alexandr Stoianoglu, la o diferență de peste 10 procente, 55 la 45. Diaspora a salvat, și de această dată, orientarea pro-occidentală a Moldovei. Puteți să explicați specificul votului în Moldova?

Armand Goșu: N-ar fi prima dată când diaspora întoarce rezultatul votului. Acum două săptămâni diaspora a salvat referendumul pentru integrarea europeană. Noi vorbim mai puțin despre acest fenomen. Însă, rușii insistă asupra lor, contestând legitimitatea rezultatului. Atenție, nu legalitatea lui, ci legitimitatea. Ei spun – și e greu de contrazis – că cei din diaspora, iau decizii fundamentale privind viitorul unei țări în care nu se vor întoarce niciodată, nici ei și nici copii lor. Ideea lor este că ar trebui lăsați să decidă cei care trăiesc în Moldova, nu cei din diaspora. În același timp, la ultimele alegeri, mai mulți candidați dar și oficialii de la Moscova au reproșat Chișinăului, că împarte diaspora în două, cei din Vest sunt încurajați să voteze, pe când cei din Rusia sunt împiedicați.

La turul doi a fost o prezență mai bună la vot decât acum 4 ani. Atunci au votat 1.650.000, pe când ieri numărul alegătorilor a crescut la 1.699.000, aproape 54,5%. Acum patru ani, turul al doilea s-a desfășurat pe 15 noiembrie, și a fost câștigat de Maia Sandu cu 58% și 943.000 de voturi. Igor Dodon a luat doar 691.000. Igor Dodon câștigase alegerile în toamna 2016, cu 834.000 voturi, puțin peste 52%, tot în fața Maiei Sandu.

Contributors: Este o victorie clară?

Armand Goșu: Mai sunt câteva procese verbale de numărat, deocamdată Maia Sandu abia a depășit cifra de 915.000, preconizez că va avea aproximativ același număr de voturi de acum patru ani, adică undeva la 940.000. Ceea ce reprezintă o victorie remarcabilă. După patru ani, cu epidemie de Covid și război la hotare, cu o implicare în alegeri a Rusiei fără precedent, Maia Sandu a realizat o performanță politică extraordinară.

Fără diasporă, alegerile ar fi fost câștigate de Stoianoglu cu peste 51%. De ce? Pentru că există regiuni în care populația votează controlat. Adică, oamenilor li se spune cu cine să voteze. Sau votează pe bani, fenomen a cărui amploare crește în ultimii ani. Nu l-a inventat Ilan Șor, să fie clar. Voturi cumpărate au existat în Moldova și înainte de Șor, dar el este cel care a rafinat acest mecanism. Au fost magazinele sociale, pe care Vladimir Plahotniuc l-a încurajat să le înființeze. Oamenii cumpărau la prețuri foarte mici produse de primă necesitate, ulei, zahăr, făină etc. Așa a început Șor construirea de rețele. Le-a încercat la vot, în alegerile locale. A candidat el însuși la primăria din Orhei și a câștigat. În vara 2019 a fugit împreună cu Plahotniuc. Marele oligarh în SUA, Șor în Israel, unde a rămas până acum trecut când a arătat Moscovei cât este el de eficient în campanii electorale. A câștigat cu două candidate, total necunoscute, notorietate zero. Prima la primăria din Orhei, a doua în Găgăuzia. A arătat rușilor cât este de eficient, a obținut cetățenia rusă, s-a mutat la Moscova, unde a primit o clădire în centru, unde este fundația Euro-Asia, de unde coordonează războiul hibrid împotriva Moldovei. A pierdut la mustață referendumul pentru integrare europeană și a încercat să dea lovitura acum, la prezidențiale, în turul al doilea.

Contributors: Deci, voturile lui Stoianoglu vin de rețeaua Șor? Maia Sandu vorbea după referendum de 300.000 cumpărate. Asta înseamnă 40%.

Armand Goșu: Nu toate voturile sunt pe bani. Dar o parte din zestrea de voturi a candidatului socialist de acolo provine. Stoianoglu a luat aproape 750.000 voturi în turul doi. Cu circa 60.000 de voturi mai mult decât a luat Dodon acum patru ani, în turul doi. Nu pot să apreciez câte voturi au fost cumpărate, dar fenomenul a existat, are o dimensiune incredibil de mare și pune probleme serioase Moldovei pentru că e vorba de îndeplinirea criteriilor politice pentru aderarea la UE. Cu rețelele prin care se cumpără voturi, Moldova poate aderare la Uniunea euro-asiatică, dar nu la UE. Problema mare a Moldovei este reforma justiției, acolo sunt restanțe importante. Degeaba documentează Poliția și SIS-ul fenomenul, dacă judecătorii anulează probele în instanță pe procedură. Cam ce se întâmplă și în România, numai că noi suntem membri UE, iar birocrația de la Bruxelles preferă să închidă ochii la aceste derapaje.

Anchetele făcute de Ziarul de Gardă dezvăluie secretele rețelei Pobeda, a lui Șor, cele două ziariste au lucrat sub acoperire, făcând treaba SIS-ului și poliției. Impactul celor două investigații a fost mare, mai ales în diaspora. Și a contribuit la mobilizarea pentru turul doi. Dacă vă uitați atent la aceste anchete, filmele sunt pe youtube, o să descoperiți o realitate mult mai complexă în Moldova. Din cauza asta nu m-aș aventura să afirm că sunt 130 sau 200 de mii de voturi cumpărate. Sunt multe, este limpede că sunt foarte multe, dar nu știu câte, pentru că omul este o mașinărie complicată, iar decizia de a-ți vinde votul merită o discuție mai serioasă, purtată de oameni care se pricep și care știu bine mentalitatea de acolo.

Cum ajunge ca acest fenomen să amenințe viitorul european al Moldovei? Pentru că politicienii, vechile guvernări s-au folosit de acele rețele, și în loc să le combată le-au consolidat, pentru că aveau nevoie de rezervă de voturi.

Așa s-a ajuns ca astăzi, într-un context regional marcat de agresiunea Rusiei, Moldova europeană să fie salvată de diaspora, cu cele aproape 330.000 de voturi, un record pentru alegerile din Moldova.

Deci, dintr-un total de 1.699.000 de voturi, 330.000 vin din diaspora, deci aproape 20% din voturi. 19,5 % mai exact, sunt voturile diasporei. Nu cunosc alte state, în care impactul electoral al diasporei să schimbe rezultatul votului, cum se întâmplă în Moldova. Iar în diaspora, Maia Sandu a luat peste 82%, adică aproape 265.000 de voturi. Iată de unde provine diferența dintre cei doi candidați.

Fără voturile diasporei, fiefurile anti-occidentale și pro-ruse, Găgăuzia unde 97% s-a votat pentru Stoianoglu sau Transnistria, unde 80% au votat acum pentru candidatul socialiștilor sau în raioanele din nord, Edineț, Briceni, Ocnița, Bălți, unde Maia Sandu a luat între 20 și 30%, ar fi asigurat victoria candidatului socialist. În Moldova, cred că am mai spus asta, Stoianoglu a luat 51% (692.000 de voturi) iar Maia Sandu doar 660.000 voturi.

De la distanță, de la București, a părut o luptă politică de o intensitate fără precedent. Ce a dat acest dramatism alegerilor din Moldova?

Armand Goșu: Războiul de la hotar. Rusia a investit multe resurse în aceste alegeri, nu de dragul lui Stoianoglu, nici de dragul lui Ilan Șor. Ci pentru că obiectivul maximal al Rusiei este deschiderea unui nou front împotriva Ucrainei, în regiunea Odesa, cu o diversiune dinspre Transnistria. Alt obiectiv ar fi destabilizarea Moldovei și pregătirea terenului pentru o victorie a pro-rușilor la alegerile parlamentare de anul viitor. Un succes al lui Stoianoglu ar fi deschis un bulevard partidelor pro-ruse către guvernare. Un alt obiectiv al Moscovei este eșuarea parcursului european al Moldovei. Un succes al Chișinăului pe drumul integrării europene poate deveni un model pentru alte state din regiune, poate demonstra rușilor, celor din Moscova, Petersburg, Ekaterinburg că există alternativă la autoritarismul euro-asiatic al lui Putin. Or, Kremlinului speră ca Moldova să eșueze, pentru ca să nu seteze precedente de succes geopolitic în fostul spațiu sovietic, pe care Moscova vrea să-l păstreze sub controlul ei.

Contributors: S-a făcut o evaluare la Chișinău privind numărul de voturi pe care Stoianoglu ar putea să-l obțină prin deplasarea acestor alegători cu avionul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia?

Armand Goșu: Sunt alegători care au zburat multe ore în Rusia, au fost aduși – pentru că cineva le-a plătit biletul de avion – din Kamciatka, peninsulă la Pacific, până la Moscova, unde au votat. Alții au plecat cu avionul de la Moscova la Istanbul. De acolo au fost urcați în trei autocare cu numere de înmatriculare în Moldova. Au pornit spre casă, însă în Bulgaria au fost urcați în alte autocare, cu care au ajuns la vama moldovenească. E vorba de un grup de 150 de persoane. Pasagerii au spus că au venit gratis acasă, ca să voteze la turul doi. Aceste transporturi au fost organizate de Ilan Șor. De la Moscova, alții fost transportați cu avionul la Baku și la Minsk. Cele două serii din Istanbul, unii au urcat în autocare alții au rămas în Turcia ca să voteze, Minsk și Baku, totalul deci este apreciat undeva la maxim 750-800 de persoane. Ei trebuie adăugați celor care sunt transportați, uneori de la mari distanțe, ca să voteze la cele două secții din Moscova.

Nu cred că pot fi mai mult de 15.000 voturi, în total. E destul de mult, dacă ținem seara de numărul total de alegători din Moldova.

Contributors: Dar nu are dreptate presa rusească atunci când acuză autoritățile moldovenești, că au obligat sute de oameni să zboare la Baku, Istanbul și Minsk, pentru că n-au deschis suficiente secții de votare în Rusia? Diaspora moldovenească care numără jumătate de milion nu a avut unde să voteze. Acei oameni au fost lipsiți de dreptul de vot, au fost transformați în cetățeni de rangul doi.

Armand Goșu: A fost o lungă dezbatere în legătură cu numărul de secții din Rusia. Și în spatele deciziei de a limita la două numărul secțiilor, ambele în Ambasada Republicii Moldova din Moscova, au stat nu doar rațiuni de securitate ci și politice. Cum păzești urnele? Nu există suficientă încredere între instituțiile de la Chișinău și cele de la Moscova. Și nu din cauza moldovenilor. În condițiile în care erau indicii numeroase privind cumpărarea de voturi în Rusia, operațiuni organizate de Ilan Shor, cu sprijinul neprecupețit al oligarhilor și serviciilor secrete din Rusia, guvernul de la Chișinău a luat decizia politică de a limita capacitatea de ingerință a Moscovei în procesul electoral din Moldova. Eu cred că decizia asumată de guvernul și ministerul de Externe de la Chișinău trebuie aplaudată, nu ne putem preface că nu înțelegem despre ce este vorba, deși nu mă îndoiesc că mulți o s-o facă.

Contributors: Alte două subiecte au atras atenția, este vorba despre amenințarea cu bombă în secțiile de votare din diaspora și despre blocare circulației pe podul Râbnița-Rezina. Au legătură cele două? Votul pro-Maia Sandu în diaspora a fost afectat de amenințările cu bombă, iar votanții din Transnistria nu puteau să treacă Nistrul, pentru că podul era blocat, în urma unor amenințări, la început cu un colet suspect, apoi că podul ar fi minat.

 Armand Goșu: Circulația mașinilor pe pod a fost blocată, dar oamenii s-au dus pe jos să voteze. Iar la secțiile unde votează cei din Transnistria prezența a fost foarte mare, peste 26.000 de alegători. Dar recordul a fost la parlamentarele din 2021, când au votat cu 150 de oameni mai mult. Dacă n-ar fi fost podul și „bomba”, numărul de voturi ar fi fost și mai mare. Putem presupune că acest activism se datorează mai ales voturilor cumpărate de Șor, pentru că Stoianoglu a luat 80%. În Găgăuzia, candidatul socialiștilor a obținut 97%, aproape 65.000 voturi. Aceste anomalii electorale, pilotate de agenți ruși, vorbesc despre Transnistria și Găgăuzia, cu scoruri de care și Ceaușescu ar fi fost mândru, explică rezultatul celui de-al doilea tur în Moldova, adică voturile exprimate doar în secțiile de pe teritoriul Moldovei, fără diaspora. Stoianoglu are puțin peste 51%, iar doamna Sandu aproape 49%. Asta în condițile în care sunt raione, Hâncești, Nisporeni, Călărași, Telenești, în centrul țării, în care Maia Sandu se apropie de 70%. Asta în timp ce nordul rusofon, Transnistria dar mai ales Găgăuzia rămân bazin electoral al forțelor politice anti-occidentale și pro-ruse. (Lucian Popescu)

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. Ali Pasa,
    Am ratat o șansă de a face un nou 24 ianuarie alegand-o pe Maia Sandu și la București. Inca nu e imposibil; dacă noul președinte de la București și-ar da demisia am putea reedita un 24 ianuarie.

      • A fost un exercițiu de imaginație. Nici eu nu cred intr-un astfel de scenariu. Dar s-au putea face un film film bun dupa el. Avem nevoie și de mesaje optimiste.

      • Ne poti spune unde scrie asta? Eu stiu ca poate fi orice cetatean roman cu varsta peste 35 de ani! IN Constitutie nu scrie nimic de locul nasterii si nici in legile electorale! Chiar sunt curios unde scrie!

    • Presupunând că președintele și-ar da demisia, ce faci cu parlamentarii? :)

      E utopie ce zici, România și românii mereu s-au văzut și se văd superiori moldovenilor … ”unirea” ar fi posibilă doar dacă moldovenii ar renunța la funcțiile lor și ar fi conduși de București. Ciolacu premier și tanti Savonea conducătoare justiței.

      • @adrian
        Vorbesti prostii, fie sā te dai destept pe-aici, fie esti o scursoare bolsevica. Sunt din Transilvania si nu cunosc pe nimeni care sa se considere mai bun, ori „superior” moldovenilor ori oltenilor etc. … Bati câmpii sau ai niscaiva complexe de inferioritate. Du-te si te cautā.

    • asta a fost o strategie posibila in sec XIX; cand Rusia nu era asa puternica si otomanii in declin; cu acordul liderilor din ambele parti; sustinuti de mase;
      acum trebuie altceva; s-a mai incecat asta; ati uitat de Mircea Druc?
      semidoctii din servicii nu pot depasi gandirea sablon; facem ce s-a mai facut…. nu merge intotdeauna, desi voiu va pastrati functiile si privilegiile

  2. 1. Deja trebuie să pregătim două statui pentru Maia Sandu, una în Moldova și una în România. Este incredibil cât de puternică este această femeie! Va intra în cărțile de Istorie ale poporului român.
    2. Maia Sandu a obținut două mari victorii contra Rusiei:
    – referendumul constituțional pentru direcția occidentală a Moldovei, o victorie mică ca procentaj, dar uriașă în context global. Această mică/mare victorie este o înfrângere a Rusiei pe care aceasta l-a recepționat ca atare.
    – câștigarea turului al doilea al alegerilor pentru Președinția Moldovei. Și aici în contra cozilor de topor ale Moscovei care, paradoxal, au câștigat în INTERIORUL Moldovei. Noroc cu diaspora din Occident.
    Urmează bătălia finală din 2025, respectiv alegerile parlamentare. Situația nu este prea roz, interiorul Moldovei este dominat de socialiștii pentru care Lumina vine de la Răsărit….
    3. Victoria Moldovei este și o victorie a României contra Rusiei. Fiindcă și România este atacată prin toate mijloacele( inclusiv politice și media) de Rusia lui Putin. Partida rusă este prezentă prin PSD, UDMR, AUR, SOS…

    În final, o constatare tristă: poporului român și celui moldovean LE-A PLĂCUT mult comunismul și nu pot/vor să scape de el. Iată, România, după 35 de ani de la așa zisa cădere a comunismului mai păstrează ca principal partid al țării pe PSD=PCR. În Moldova, la fel, dar moldovenii au o scuză, ei au fost peste 200 de ani parte a imperiului rus. Comunismul a fost un blestem pentru poporul român. Și care, iată, încă mai bântuie sufletul românilor.
    Dar, se pare că, încet-încet, prea încet, răsare Soarele și pe ulița poporului român. Deșteaptă-te române din somnul cel de moarte! Dar mai repede….

    • D-l prof. Armand Gosu a spus subtil : „… judecatorii anuleaza probele in instanta pe procedura. Cam ce se intampla si in Romania, numai ca noi suntem membri UE, iar birocratia de la Bruxelles prefera sa inchida ochii la aceste derapaje.”
      Lucifer ai uitat intre partidele proruse din Romania sa adaogi PNL, care a fost primul dintre partidele istorice penetrat de securitate dupa 1990.
      Inainte de a trece podul peste Nistru de la Râbnița-Rezina la alegerile presidentiale ale R. Moldove din dec. 1996, ca observator OSCE am fost retinut 6 ore cu AK-emuri la cap, impreuna cu un cetatean UK, de teroristii nistreni beti, pentru ca doream sa vedem autobuzele care se obligase TRN ca le pune la dispozitia celor care doreau sa voteze la sectiile din dreapta Nistrului. De atunci se pare ca Moscova si-a rafinat metodele de boicot.
      Dar cu cetateni fara onoare si inculti nu poti avea state europene democratice.
      Ce a facut Cristian Parvulescu, dupa ce a distrus Pro-Democratia, pentru alegerile din Romania si R.Moldova?
      Turcia a jucat in Gagauzia dupa prietenia cu Rusia si impotriva U.E., chiar daca este membru OTAN.
      Bulgaria s-a jucat interesul national, pentru ca exista persoane cu cetatenie bulgara in Gagauzia si vestul Buceagului.
      Belarusul este in fera de influienta a Rusiei.
      Azerbaigeanul este in fera de influienta a Rusiei si Turciei. Si asa se inchide cercul Eur-Asiei.

    • @ Lucifer
      PSD nu are legatura cu comunismul , ci e cu cateva etape mai jos , pe la fanarioti e mai degraba
      sistemul fanariot de stat :)

    • E gresit „nu pot” ! Corect este „nu vor” ! Dovedindu-se astfel ca o buna parte dintre romani este formata din complici ai comunismului, complici astfel ai crimei, mizeriei, coruptiei, imposturii, saraciei si prostiei generalizate caracteristice societatilor dominate de comunisti!

  3. E timpul ca Maia Sandu sa pregateasca un al doilea partid pro-european si pro-democratie care sa aiba figuri cu totul noi decat cele din PAS asa incat publicul pro-european dar totusi dezamagit de guvernarea PAS sa aiba o alternativa de vot la parlamentarele din vara iar noua coalitie de guvernare sa fie PAS – Noul Partid pro-european.
    Si s-ar mai putea face un lucru. Republica Moldova ar trebui sa conceapa niste programe economice cu taxe mici prin care sa atraga romani din Romania sa faca business acolo si chiar sa-si ia cetatia moldoveneasca pt a putea apoi vota pro-european in viitoare scrutinuri. Daca astfel de programe ar incuraja mutarea mai multor romani in Nord si in Sud, balanta voturilor rusofone s-ar mai echilibra. Wishful thinking, I know, dar pe Rusia nu poti s-o bati decat cu propriile arme.

    • Sunt ferm convins că Occidentul, România și Rusia lucrează deja la cea de-a treia mare bătălie geopolitică care se va da în alegerile parlamentare. Dacă pro-occidentalii câștigă, atunci este posibil ca Moldova să fie scoasă definitiv din ghearele Rusiei.

  4. Bravo Maia Sandu! Le-a dat peste nas din nou rusnacilor si cozilor lor de topor. Nu mai vrea nimeni in „lumea rusa”, muscalii nu aduc decat mizerie, dictatura, gulaguri, lipsa de libertate, asasinate, nedezvoltare, saracie.
    Pro-rusi in R.Moldova mai sunt doar rusii de acolo, alte neamuri asiatice corcite (gagauzii) si unii batrani nostalgici ai comunismului. Oamenii cu ceva educatie, care au mai calatorit, etc, au votat in masa cu Maia Sandu.

  5. Are dreptate d-l Armand Gosu.Prin prisma razboiului din Ucraina ,Rusia ar avea nevoie la Chisinau de o putere favorabila care ar putea deschide o presiune in spatele armatei ucrainene.Directia Odesa si taierea iesirii la mare a Ucrainei au ramas obiective strategice poate mai importante decat tarile baltice.
    Da a fost greu ,sa castige curentul proeuropean,doar cu ajutorul decisiv al diasporei.
    Ce inseamna cunoasterea lumii europene ,invatarea regulilor democratice in comparatie doparea populatiei ramase in tara cu propaganda rusa de pe internet si de la televziunile rusesti.Vedem ce urme teribile a lasat rusificarea si opresiunile atator zeci de ani de ocupatie ruseasca ,in mentalitatea locuitorilor din Moldova desi rusi sunt doar 4,1 %.
    Lipsurile in educatie despre cunoasterea drepturilor cetatenesti,informatiile corecte despre Uniunea Europeana pot fi lectii si pentru Romania.
    Exista si aici forte ,care vor ,sa abata Romania de la drumul european.

  6. Felicitari Maia Sandu! Felicitari pentru acest interviu foarte bun.
    Problemele nu se opresc aici insa! Rusia are o influenta majora in rep.Moldova,asta arata si alegerile si referendumul pentru UE. Daca nu era diaspora ,rezultatele ar fi fost altele si nu trebuie sa uitam nici un moment acest lucru. Maia Sandu e constienta de acest fapt. UE ar trebui sa fie alaturi de ea mai mult ca oricand. De ce? Urmeaza alegeri parlamentare la anul. Daca castiga socialistii, referedumul poate fi uitat si surasul cinic al lui Putin va fi prezent mereu peste aceasta tara saraca si incercata.
    Ce s-ar putea face? Alexandru Stoianoglo este si cetatean roman (!!!) ,sa se faca deci un pact intre fortele politice inainte de alegeri pentru aderarea la UE. Se poate , s-a facut si aici si a functionat.E celebra declaratie de la Snagov din iunie 1995 semnata chiar si de Funar si Vadim.

  7. Succesul din Basarabia se datorează in proporție de 60% LUI BĂSESCU ! EL A INCEPUT TOTUL ÎN URMĂ CU 20 DE ANI ! BURSE,CETĂȚENII, luarea cetațeniei ”moldave„ chiar de el si soție etc etc

    • @ Polilologu
      M am gandit duminica la lucrul asta , e greu sa iei cetatenia moloveneasca , daca nu atunci statistic vorbind 100, 000 de romani cu pasapoarte romanesti ar putea sa tina tara catre vest …a la long?
      Intreb sincer , nu glumesc , daca cineva poate sa ne explice

  8. Rusia este acea tara a carei conducere comite crime de razboi, invazii armate si toate nenorocirile ce decurg de aici justificand ca „cetatenii rusi sau cei vorbitori de rusa trebuie protejati, ca nu li se respecta drepturile si sunt asupriti”
    Aceeasi Rusie declara prin latrăii ei, vă citez: „cei din diaspora, iau decizii fundamentale privind viitorul unei țări în care nu se vor întoarce niciodată, nici ei și nici copii lor. Ideea lor este că ar trebui lăsați să decidă cei care trăiesc în Moldova, nu cei din diaspora.”
    Deci pentru cetatenii ei din afara granitelor, Rusia face moarte de om si distruge societati iar când este vorba de alt stat, BRUSC devine ilegitim ca diaspora măcar să voteze !!

    intrebarea d-le Goșu este: de ce considerați ca este greu de contrazis această retorică ? pentru că este absolut penibilă, este în contrast flagrant cu realitatea.

  9. Cred ca trebuie semnalata international activitatea ruseasca, la alegerile din Moldova.
    Este dovada de netagaduit ca rusii nu se vor opri la Kiev, daca vor castiga.
    Evenimentele din Moldova trebuie larg popularizate, ca toti cei neincrezatori, din Occident, sa vada adevarata fata a lui Putler si regimlui sau.
    Ajutorul pentru U trebuie sa fie si mai puternic si sa se trimita si voluntari, nu doar arme.
    Daca Putler vrea imperiu prin razboi, sa-i dam ce vrea. Chiar si atomice. (Americanii testeaza cu succes SR-72; avion hipersonic invizibil radar.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro