vineri, decembrie 8, 2023

Interviu cu cercetătorul Mihai Netea. ”Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe”

Mihai Netea este cercetător la Universitatea Radboud din Nijmegen, profesor de Biologie Experimentală. Este unul dintre cei mai importanți cercetători din lume pe probleme de imunologie, ideile și cercetările sale au deschis noi orizonturi. A primit cel mai important premiu de știință din Olanda, premiul Spinoza, în valoare de două milioane și jumătate de euro. pentru cercetările sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele. Este membru al Academiei Regale olandeze pentru Științe și Arte.

Publicăm mai jos o prima parte a interviului cu Mihai Netea, despre epidemia de coronavirus. Va urma o a doua parte despre istoria genetică a românilor.

Specializarea dvs medicală este de internist-infecționist

Da, clasica medicină internă, pe care o întâlnim întotdeauna, sunt medicul internist din spital, dar sunt specializat pe boli infecțioase. În toate spitalele de boli infecțioase, la Matei Balș în București, de exemplu, sau la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj șamd, cei care lucrează acolo cu pacienții, cu bolnavii care au boli infecțioase mai grave sunt specialiști infecționiști.

Sunteți cunoscut pentru cercetările dvs, axate mai mult pe partea experimentală a biologiei, a medicinei interne.

Așa este. Eu sunt medic, văd pacienți, dar în plus față de asta fac cercetare și cercetarea noastră se ocupă cu sistemul imunitar, cum acționează el, cum lucrează el în diferite infecții, cum ne apărăm împotriva infecțiilor.

Mi-ați putea spune mai multe despre problema actuală a virusului Covid2019? Are un istoric acest virus?

Acest virus face parte din familia coronavirusurilor, care este o familie foarte mare. Răceala obișnuită pe care o facem, de trei, patru ori pe iarnă, acea răceală în care ne curge un pic nasul, și atunci tot de coronavirusuri e vorba, sunt virusuri ce fac parte din aceeași familie. Acelea sunt virusuri care dau infecții foarte ușoare, bineînțeles, pe care aproape nu le simțim. În același timp, sunt și alte coronavirusuri, cum a fost SARS-ul acum 10 ani, sau cum a fost MERS, care au apărut cu 4-5 ani în urmă și pe care, Slavă Domnului! nu le mai găsim deocamdată – decât MERS-ul foarte puțin. Acelea erau mult mai grave. Aveau o mortalitate mare. Coronavirusul actual, Covid2019, este undeva între ele ca gravitate, nu este nici atât de ușor precum virusurile răcelii, dar nu este nici atât de grav precum SARS-ul. SARS-ul avea o mortalitate de 10%. Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe. Acea gripă sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime. Victimele sunt în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor boli intercurente, a unor comorbidități, le numim noi – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii.

Aceasta este o infecție care a apărut acum câteva luni, luată de la un animal, de undeva din China, la fel ca marea majoritate a infecțiilor umane. Practic 80% din infecțiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu, și vor fi multe exemple și-n continuare. acesta este un proces natural într-un fel, și noi dâm virusuri și infecții animalelor, și ele ne dau nouă. Când ești în contact cu alte ființe există o șansă să primești o astfel de infecție. Nu este una dintre cele mai grave, dar nu este nici o infecție ușoară pentru că gripa este o infecție serioasă. De ce este serioasă? Pentru că atunci când a pătruns în populația umană această infecție cu Covid2019 nici unul dintre noi nu aveam niciun fel de memorie imună cu astfel de infecție. Astfel, un număr mai mare de persoane este susceptibil să facă infecția, mai mare decât în cazul gripei. Aceasta, dintr-un singur motiv. Gripă avem de mulți ani, mulți dintre noi au făcut gripă deja și avem o anumită memorie imună care ne apără împotriva gripei. Împotriva lui Covid19 nu avem această memorie imună, deci există posibilitatea ca mai mulți oameni să fie infectați, dar gravitatea Covid19 nu este mai mare decât a unei gripe obișnuite.

Una dintre cele mai importante contribuții științifice, pentru care sunteți recunoscut internațional, este această memorie pe care o are sistemul imunitar, de care vorbiți. Cum funcționează această memorie?

Memoria imunitară, memoria sistemului imun se bazează pe faptul că celulule din sângele nostru, globulele albe, numite leucocite, în momentul când întâlnesc un virus sau o bacterie care ne dă o infecție, înregistrează această informație sub forma unor transformări chimice ale ADN-ului din nucleul lor – care este ușor modificat – în așa fel încât să identifice mai ușor data viitoare virusul sau bacteria care dă infecția respectivă. Aceste mici modificări chimice duc și la expresia unor proteine pe suprafața celulelor albe, care se numesc receptori și care sunt ca niște antene care simt, ca niște mâini, care simt virusurile și bacteriile care circulă și care ne infectează la un moment. Aceste modificări chimice fac ca la un moment dat celula să aibă mai mulți receptori pe suprafața ei și îi este mai ușor să recunoască infecția respectivă. Este ca și cum noi ne-am întâlni cu cineva pentru prima oară, pe care nu-l recunoaștem inițial, întâi trebuie să facem cunoștință, să știm cine este, dar a doua oară când vedem persoana respectivă ne este mult mai ușor s-o recunoaștem. Deja avem o memorie a acelei persoane care este înregistrată în creierul nostru. Celulele albe, leucocitele sistemului imunitar fac același lucru: înregistrează această memorie a virusului sau a bacteriei respective, și-n momentul când acea informație respectivă devine necesară, la o nouă infecție, ele acționează cu mult mai puternic ca să elimine infecția. Aceast principiu e află și la baza vaccinurilor. Vaccinurile dau această informație globulelor albe fără să cauzeze infecția, în așa fel încât globulele albe să recunoască infecția mult mai repede și să acționeze mult mai eficient astfel încât oamenii să nu devină într-atât de bolnavi sau să nu devină bolnavi deloc, fiindcă virisul sau bacteria este eliminată foarte repede.

Cum va evolua epidemia aceasta de coronavirus?

Sunt două scenarii posibile. Un scenariu încă posibil, deși devine tot mai dificil, este ca țările unde există infecții să reușească să-l țină în frâu complet, să nu se răspândească. Ar fi scenariul care s-a întâmplat, din fericire, cu virusul SARS. care a dispărut. El s-a răspândit în câteva țări, nu în așa de multe ca actualul coronavirus, nu infecta chiar așa de ușor ca actualul coronavirus, și s-a reușit să fie oprit. Încă există o șansă, nu foarte mare în momentul acesta, să reușim să-l oprim. O a doua posibilitate care în momentul acesta încet-încet devine mai plauzibilă este că se va răspândi peste tot și va deveni endemic, în sensul că va fi în populație. Într-adevăr, așa se întâmplă, când apare un astfel de virus relativ multe persoane vor face infecția fiindcâ nu există această memorie imună. Dar în al doilea an, în al treilea an șamd, va fi fi din ce în ce mai puțin răspândit, din cauză că tot mai mulți oameni vor avea memoria imună a virusului respectiv și vor fi imuni, nu vor mai fi infectați de acel virus. În plus, sperăm că va veni primăvara, cât de repede. Nu știm sută la sută, dar probabil e un virus căruia nu-i place căldura și sperăm ca numărul de infecții să scadă în momentul în care vremea devine mai caldă, ceea ce ne va da ceva timp extra de 6-9 luni, probabil până la sezonul următor, pentru dezvoltarea unor vaccinuri, la fel ca și vaccinurile gripale. La sezonul următor va putea fi vaccinată lumea, și cu atât mai mult se vor face mai puține infecții.

Am citit în articolele dvs că această memorie a sistemului imunitar poate fi cumva „educată” prin vaccinuri. Care ar fi mecanismul prin care sistemul imunitar poate fi antrenat?

Este adevărat, practic sistemul imunitar este antrenat să recunoască mai ușor infecțiile. La fel ca la poliție, este exact același lucru: când trebuie să prinzi un criminal periculos, ce trebuie să știe polițistul? Cum arată criminalul. Îi arăți o poză omului, îl recunoaște, când se duce pe stradă și întâlneșlte criminalul, să-l aresteze. Cam același lucru face și vaccinul. Vaccinul arată o poză a virusului, a bacteriei periculoase. Poza nu e periculoasă când o vezi, poza nu te atacă. Chiar dacă este a unui criminal foarte periculos, poza nu te atacă, fiindcă n-are cum. La fel un vaccin nu este periculos, este o bucată dintr-un virus sau bacterie care este prezentată sistemului imun, este o parte a virusului sau bacteriei care nu poate cauza infecție, dar care poate fi recunoscută. Este ca și cum polițistului i se arată un mulaj al feței criminalului, îl simte, știe cum arată, dar nu este însuși criminalul cel periculos. Iar în momentul când întâlnești criminalul, respectiv infecția cu virus sau bacterie, o recunoști foarte repede și poți s-o elimini practic. În momentul acesta încă nu avem un tratament pentru coronavirus, să nu uităm că știm acest virus de numai două trei luni.

Totuși, trebuie să fim un pic impresionați de cât de mult s-a schimbat și sistemul medical și cât de rapid au reușit oamenii să izoleze virusul. Am aflat care este cauza bolii în aproximativ o lună. Când în istorie s-a întâmplat să avem o infecție nouă și noi să știm cauza acelei infecții într-o lună? În același s-au timp, s-au luat măsuri extrem de rapide, extrem de importante pentru a se limita răspândirea virusului. Autoritățile chineze au colaborat cu OMS, cu celelalte țări, s-au coordonat bine, putem fi un pic mândri de ce s-a întâmplat.
În același timp să nu uităm că, în momentul afctual sunt cel puțin zece-douăsprezece grupuri academice, universități sau firme care lucrează deja la vaccin. Există o șansă mare ca în 6-9 luni să avem un vaccin pentru această boală. Când în istorie s-a întâmplat să vină o boală nouă, s-o recunoaștem într-o lună și-n mai puțin de un an să avem un vaccin? Practic niciodată în istorie. Sistemele medicale, progresul științei și medicinei a înaintat într-un asemenea ritm încât putem face lucrurile astea. Sunt în acest moment studii clinice care încearcă să vadă dacă anumite medicamente care ajută în cazul HIV, ajută și în cazul coronavirusului. Sunt anumite studii clinice care încearcă să vadă dacă imunoterapia cu interferon poate să ajute. aceste studii se fac deja, lumea este foarte ocupată să găsească tratamente, prevenții șamd. În principiu eu sunt optimist, dar, bineînțeles, este o infecție pe care trebuie s-o tratăm cu toată seriozitatea și din păcate sunt oameni bolnavi grav în momentul acesta. Din fericire, ei reprezintăun procent foarte mic dintre cei care sunt infectați.

Cercetarea medicală este esențială în astfel de cazuri…

A fost un progres foarte mare în ultimii 10, 20 de ani. Cercetarea medicală este crucială, trebuie să ne dăm seama, mai ales în momente precum acestea, că cercetarea nu este un lux, câțiva cercetători într-un turn de fildeș cercetează ce le trece lor prin cap. Toată cercetarea care se face în acest moment în domeniul medical, biologic, tehnologic, dar și în domeniul fizicii are un impact extraordinar asupra vieții noastre de fiecare zi și este crucial pentru bunăstarea medicală a unei națiuni, a omenirii în general, pentru sănătate, dar, în același timp, pentru progresul tehnologic. Toate lucrurile, de la telefoanele mobile pe care le avem sunt rezultat al cercetării din ultimii 20 de ani în domeniul tehnologic. Noile medicamente, noile tratamente pentru cancer, pentru boli infecțioase, în infarcte de miocard șamd. Lumea merge înainte și acest lucru este crucial.

In România cum stăm cu posibilitățile de cercetare? Știu că ați lucrat cu cercetători români și că știți un pic sistemul.

În România sunt oameni foarte buni care doresc și pot să facă lucruri foarte importante, dar în același timp este și loc de mai bine. Dacă ne uităm foarte strict la cifre, România cheltuie în jur de 0,5% din PIB pe cercetare ceea ce este cu mult sub media europeană, care este la 1,5%. Iar țările care doresc să progreseze și să aibă o economie, o educație, o tehnologie avansată cheltuiesc până la 3% din PIB, iar anumite țări până la 4% din PIB. Investiția în cercetare și educație este, în timp, cel mai eficient tip de investiție. Fiecare leu, fiecare euro care se investește în cercetare vine înapoi înzecit în următorii ani, prin faptul că medicina merge înainte și sănătatea populației este mult mai bună, prin faptul că economia se dezvoltă mai tare. România trebuie să se schimbe un pic din punct de vedere al atitudinii, să nu-și închipuie că cercetarea e pierdere de bani și o dăm că așa zice cineva. Cercetarea la diferite niveluri, medicală, tehnologică șamd este crucială atât pentru populație, pentru sănătatea populației, cât și pentru economie. Și aici este loc de mult mai bine.

(interviu de Lucian Popescu)

Distribuie acest articol

63 COMENTARII

 1. In sfarsit un individ cu picioarele pe pamant, realist, temperat si cel mai importat in domeniul lui de activitate.
  Acest coronavirus nu este decat o gripa( intr-adevar o gripa noua cu care omenirea nu a mai avut contact)…insa tot o gripa ramane si trebuie tratata ca atare.
  Covid2019 este din aceasi familie cu SARS si MERS( virusul mult mai grave si mai periculoase cu rate de mortatilitate si infectare mult mai mari).
  Problema noastra cea mai mare este panica si faptul ca ne informam din surse total neautorizate( fb, televiziuni pline de senzational, etc).
  Daca vreti, si aveti rabdare si cunostiinte cititi articolele astea( scrise pe baza actiunilor unor oameni din domeniu):
  https://harvardmagazine.com/2020/02/fighting-sars-2
  https://harvardmagazine.com/2007/03/the-sars-scare.html

  • aparent dl. dr ar avea dreptate, insa ceea ce omite nenea dr. este faptul ca infectarea se face mult mai usor decat in cazul gripei obisnuite ceea ce va duce la un numar mult mai mare de infectati decat in cazul gripei si la un numar mult mai mare de decese. Mai uita sa precizeze si efectele post-infectie pe termen mediu si lung.

   • @Florin
    Aparent unii nu citesc tot, dar comenteaza. Dl. dr. a spus clar ca riscul de infectie e mai mare, dar gravitatea bolii e ca in cazul gripei:
    „Gripă avem de mulți ani, mulți dintre noi au făcut gripă deja și avem o anumită memorie imună care ne apără împotriva gripei. Împotriva lui Covid19 nu avem această memorie imună, deci există posibilitatea ca mai mulți oameni să fie infectați, dar gravitatea Covid19 nu este mai mare decât a unei gripe obișnuite.”

 2. Vad ca oamenii o dau dintr-o extrema in alta. Dupa ce s-au panicat aiurea acum incearca sa minimizeze efectele virusului. Cica e doar o gripa normala desi cifrele arata ca nu e asa si cel mai probabil e de vreo 10 ori mai rau decat o gripa normala.

  Nu e chiar de joaca cu el mai ales cand vine vorba de persoane peste o anumita varsta sau la cei cu boli respiratorii. Imaginati-va ca daca l-ar lasa la liber ar putea omora 10% din oamenii de peste 60 ani din Romania, nu stiu daca vou vi se pare putin , dar mie mi se pare enorm.
  Problema cea mai mare nu e ca cifra celor care mor e mica(2 %) cica celor care sufera complicatii si au nevoie de tratament e de peste 10% si ca virusul are o rata de raspandire destul de mare. Daca ar infecta acelasi numar ca si o gripa obisnuita autnci ar creste rata mortalitatii deoarece sistemele medicale nu ar face fata(vezi cazul proviniciei Wuhan versul restului lumii) .
  Daca dupa toata mobilizarea chinezilor tot nu au reusit sa il controleze, nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla la romani cand nu vor mai fi medicamente sau spitalele vor fi supra aglomerate si o mare parte a populatie e una imbatranita in Romania

  Deci hai sa nu il luam in deradere dar nici sa nu ne punem cenusa in cap

  • “ vezi cazul proviniciei Wuhan versul restului lumii) .
   Daca dupa toata mobilizarea chinezilor tot nu au reusit sa il controleze, ”

   Repet : s-a procedat greșit prin cozile create la spitale, prin acel amestec de câțiva adevarați bolnavi cu alții care aveau altceva.
   Acum procedura e alta: suni la 112 și te testează acasă.

  • Rata de mortalitate (fie 10% fie 2% ) se raporteaza la numarul de persoane infectate, nu la total populatie. Cum ar veni 90% respectiv 98% din cei infectati scapa. Si se presupune ca mai si capata oarece imunitate.

 3. „Gravitatea” e cea pe care ne-o prezinta media. Aproape in fiecare zi mor copii spulberati pe trecerea de pietoni in drum spre scoala, ne pleaca tinerii, medicii, spitalele coclaie de germeni, ramanem fara paduri si ne sufocam in gunoaie, insa acestea sunt vag reflectate in stiri, fiindca gravitatea nu e totuna cu senzationalul.

  Daca vii cu o stire de genul asta risti sa ti se spuna: „haide ba, mai lasa-ne cu astea, ce nu stiai, acum te-ai trezit si tu ?”. Si aici e si vina consumatorului de media, ca sa zic asa…

  Gripa face clar mai multe victime, insa ce e senzational la asta ? Nu asta face in fiecare an?
  Dar daca i-ar plesni un silicon Biancai Dragusan, sau daca Daniela Crudu mananca bataie, ei bine acestea sunt aproape niste probleme nationale.

  Un virus ciudat ( ca toti virusii ), cu pontential pandemic ( ca multi altii ), din grupa coronavirus ( ca alte sute ), luat de la animale ( ca majortiatea ), care omoara batrani la o rata mai mica decat alte pandemii, insa atentie, aparut intr-o piata din China, unde se mananca serpi si lilieci, aici e de fapt stirea, senzationalul!

  • Din pacate astfel de puncte de vedere sunt din ce in ce mai rare in ziua de azi.
   Individul nu mai gandeste singur, nu se mai informeaza singur, nu mai cerceteaza, nu isi mai pune semne de intrebare, nu mai provoaca….toti se multumesc cu ce este in fata lor..pe display-ul telefonului, pe laptop sau la tv.
   Inghit cantitati uriase de informatii inutile, si de cele mai multe ori false sau concepute astfel incat sa fie senzationale incat nu mai discern intre ce este adevarat si folositor si ce nu.

   • Mai mult, pentru nenorocirile acestea cotidiene, pe care le enumeram, gen copiii calcati de masini, paduri taiate si vandute pe afara, e cumva si vina noastra. Nenorocirile astea se intampla si din cauza alegerilor noastre, nu numai cele de la urne dar si fiindca alegem sa fim pasivi de cele mai multe ori.

    Aceste stiri ar fi enervante, plictisitoare, am schimba canalul, caci pe undeva, prin subconstient ne simtim vinovati. Evident nimeni nu va admite asta constient, insa jurnalistii stiu asta. Ne prezinta nenorociri, dar din cele pentru care nu prea avem noi, colectiv, vreo vina.

  • 13 august 2020: Covid-19, bilantul zilei de azi: 1.454 de noi infecții și 53 de decese. Inregistrate in ultimele 24 de ore.

 4. Buna ziua,

  Multumesc pentru acest interviu si explicatia clara si pentru persoane ce nu au aprofundat studiul medicinii.
  Privind prin prisma articolului, relativa panica ce este din ce in ce mai prezenta in media, este exagerata. Acest nou virus este doar unul din miile de microorganisme cu care intram in contact zilnic. Il face deosebit doar faptul ca este nou si corpul nostru inca nu stie cum sa il trateze si poate reactiona uneori disproportionat prin mecanismele pe care le are la dispozitie.
  Poate o idee, pe care nu am auzit-o in alte locuri, nu are baza stiintifica medicala, ci mai mult logica. Ar fi interesant de stiut care poate sa fie interactiunea cu celelalte microorganisme, deja prezente in noi sau in jurul nostru. Cu siguranta se influenteaza unele pe altele, din pacate probabil ca se cerceteaza prea putin in aceasta directie, si anume interactiunile dintre microbi si daca printr-o populatie mare de anumiti microbi, pe care stiu cum sa-i tinem sub control, putem sa evitam inmultirea noilor virusi in corp, cel putin pana cand corpul incepe sa reactioneze la noul virus.
  Ganduri bune,
  Cristian

  • Cristian, daca ai timp si rabdare citeste aceste 2 articole din HardvarMagazine:
   https://harvardmagazine.com/2020/02/fighting-sars-2
   https://harvardmagazine.com/2007/03/the-sars-scare.html
   Explica foarte clar, cum se transmit virusii, cum actioneaza la nivel de celule( cu ajutorul caror proteine isi fac „lipeala” cu celulele gazda…fara de care nu pot supraveituii si nu se pot multiplica), cum interactioneaza virusii cand se intalnesc si ce rezulta din asta.
   Articolul este scris cu informatii de la oameni care au combatut SARS si MERS, care au inteles cum functineaza H5N1 si alti virusi mult mai periculosi ca si rata de mortalilte si transmitere.

   • Foarte bune articolele din link-uri, dar sunt notiuni care nu pot fi intelese usor de populatie, poate nici de decidentii de la nivel de state. Pentru a tine epidemia sub control si pentru a generaliza masurile eficiente, trebuie traduse pe intelesul tuturor si comunicate de cineva care are increderea publicului. Iar aici intervine politicul, unde te poti astepta la orice. Chiar si la masuri care dau bine la populatie, dar sunt total ineficiente.

  • @Corina Matei – dar în calendar s-a uitat cineva? E încă februarie, asta înseamnă iarnă în emisfera nordică. China e toată în emisfera nordică, iar virusul a apărut în decembrie, nu în iulie.

   • Se pare ca nu te-ai uitat pe harta.
    Malezia si Filipine sunt in zone ecuatorial/tropicale, acum sunt temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Mai avem Australia, Brazilia samd…

    • @ValiP – se pare că încerci să lansezi în spațiu o căruță, cum spunea Asimov. Virusul nu a apărut inițial nici în „Malezia”, nici în Filipine, nici în Australia, nici în Brazilia. Toate cazurile din țările respective își au originea în China continentală. Wuhan e în mijlocul Chinei continentale, aproximativ la jumătatea distanței între Beijing și Hong Kong.

     • Deci, dupa mintea ta, ca sa dispara coronavirusul, trebuia sa fie cald la locul de origine al virusului, nu in locul de manifestare al lui, nu?
      Zice virusul: ia sa ma interesez eu, s-a facut cald in Wuhan? Gata, dispar!
      In alta ordine de idei, nici gripa nu dispare la caldura, epidemia locala de gripa e in floare in Malezia, desi sunt tempraturi de 38 de grade.
      Sezonalitatea nu are treaba cu caldura si nici coronavirusul, se pare.

      • @ValiP – virusul nu dispare, domnu’ biolog de ocazie. Îmbolnăvirile în masă dispar în condiții de vreme caldă, exact cum dispar și la gripa sezonieră. De asta nu faci gripă în iulie.

      • @ValiP – „Malezia” are și munți de 4000 de metri, domnu’ geograf de ocazie. Iar insistența cu care scrii „Malezia” demonstrează că n-ai făcut școala în limba română. Astea fiind zise, cu ce ocazie pe-aici? La ordin? :)

 5. ” Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe. Acea gripă sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime. Victimele sunt în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor boli intercurente, a unor comorbidități, le numim noi – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii. ”

  De ce atita panica? De ce nu s-au inchid orase de la virusul gripei clasice pina acum?

  • @Toma N. – pentru că autoritățile ar fi linșate de cetățeni, dacă ar face asta în fiecare iarnă. Acum însă e un bun moment să instituie un pic de teroare în rândul publicului, până nu s-a prins lumea că gravitatea e modestă.

   • Te faci ca uiti ce ti-a raspuns/demonstrat Daniel Musat in articolul lui din 25 februarie:
    „De 30 de ori mai mortal decat gripa obisnuita. Cum e CAM la fel ? Confundam mere cu megamere.”
    Care „gravitate redusa” ?
    Te stiam rezonabil… Nu e nicio rusine daca mai gresesti citeodata.

    • @Toma N. – nu a demonstrat nimic Dan Mușat, a emis niște aserțiuni. Iar agresivitatea în a susține inepții dovedește că ai o misiune. Acum ești Toma N.? Pentru cât timp? :)

     • @Harald. Tu vezi numai „misiuni” peste tot. Oarecum te-nteleg la citi trolli se misca pe-aici. Da, am misiunea sa inteleg, sa-mi tin mintea deschisa si, mai ales, in fata argumentelor si dovezilor sa-mi schimb chiar opinia. Poti sa-ncerci si tu.

      Musat ti-a prezentat argumente (vezi din nou comentariile lui la acest articol), o logica, chiar cifre estimative. Tu ce argumente ai prezentat in afara de „nu cred”? Sau daca trebuie sa-ti prezinti argumentele e cam „agresiv” ?

      Mai treci pe-aici intr-o saptamina si vorbim. OMS numai ca nu pronunta termenul „pandemie” dar vine si asta. Europa e absolut nepregatita iar de masuri chinezesti nu poate fi vorba…inca. Azi la farmacie imi explica vinzatoarea ca lipsa mastilor de protectie de prin ianuarie nu e o problema, oricum nu folosesc la nimic. Si vorbim de o tara vestica potenta.
      Sau, in final, ne asumam ca or sa moara cei batrini si bolnavi intr-o proportie 10-20% si citeva procente din ceilalti si asta e. Economia sa nu sufere, asta-i important.

      Nu e nicio rusine daca mai gresesti citeodata.

      • @Toma N. – un om care are „misiunea să înțeleagă” nu vine să susțină aserțiunile panicarde ale lui @Dan Mușat, cum faci tu. Atitudinea asta self-righteous nu e a cuiva care are „misiunea să înțeleagă”, e a cuiva care încearcă să-și impună propriile „adevăruri”. Lui @Dan Mușat i-am explicat direct că nu înțelege despre ce scrie, poți să studiezi și tu articolul din Psychology Today.

      • @Harald „Atitudinea asta self-righteous […] e a cuiva care încearcă să-și impună propriile “adevăruri”. Acest statement ti se aplica tie, exact asta faci.
       Nu vreau sa impun nimic, cauti motiv de cearta aiurea. Concentreaza-te pe argumente si mai las-o moale cu misiunile, atitudinile si self-righteous.

       Articolul din Psychology Today omite total faptul ca pandemia coronavirus e in plina desfasurare si nu poti compara cu datele gripei sezoniere, inca.

       „As this post was first aired, a total of 80,000 cases of COVID-19 had been reported in 40 countries. To put things in perspective again, this is a mere 0.0001% of the world population. In comparison, seasonal outbreaks of influenza make 3 to 5 million people sick enough to seek treatment worldwide (up to 0.06% of the population) while many more cases go undetected. The seasonal flu results in 290,000 to 650,000 deaths each year — up to 0.008% of the population.”
       Parca tu ziceai ca nu poti compara populatia din China cu cea din Europa, dar aici esti de acord cu comparatii pe world population. Zici: „@Dan Mușat – nu mi se pare nici corect și nici util să comparăm date statistice provenite din eșantioane diferite și populații diferite, marja de eroare poate ajunge oricât de mare. În materie de coronavirus, deocamdată nu există nici o statistică pentru toată populația Europei, așa cum există pentru gripa sezonieră.”

       Deci cel mai bine e sa asteptam sa ne apropiem 290 000 de morti inainte sa ne ingrijoram, nu? Sau vine vara si nu ajungem la atitia morti, deci ne-am ingrijorart degeaba. Si vorbim despre un virus nou, care se intinde cu o rata extrem de mare, pentru care nu exista vaccin, despre care nu stim daca da imunitate (prin China sunt raportate cazuri de re-imbolnavire) si care duce la moarte in anumite cazuri.

       Intre un articol de autor (anthropologist and cognitive scientist) in Psychology Today si comunicatul OMS, tind sa dau crezare ultimului.

       OMS: „The COVID-19 virus is a new pathogen that is highly contagious, can spread quickly, and must be considered capable of causing enormous health, economic and societal impacts in any setting. It is not SARS and it is not influenza.”

       Tonul agresiv si superior nu-ti ajuta argumentatia.

      • @Toma N. – tu chiar nu sesizezi absurditatea unui asemenea punct de vedere? Se justifică panica și măsurile draconice? Se justifică numai în mintea propagandei progresiste, care încearcă să isterizeze cetățenii. Tu poți să susții orice aberații, mâine folosești alt nick-name și pozezi în nou-născut, încercând să panichezi lumea pe alt subiect. Dar @Dan Mușat scrie în nume propriu, iar alții n-au mai scris nimic pe-aici câte 3 ani după ce au dat-o în bară cu un articol rupt de realitate.

      • @ Harald: Adica, OMS e propaganda progresista care sustine aberatii, nu? Conspiratia socialista mondiala care loveste la temelia capitalismului, asta se intimpla acum sub ochii nostri. nu? Chiar nu realizezi ce sustii, in fata evidentei? Toti sunt timpiti si progresisti iar tu vezi adevarul.
       Hai, China e cum e, pot face orice acolo, pot scoate armata, sacrifica oameni fara sa clipeasca, mint in statistici etc. Dar Coreea de Sud, Japonia, ce interes ar avea sa exagereze cu masurile? Sa-si doboare economia fara niciun motiv serios? Chiar sunt inconstienti, socialisti si progresisti? In Japonia au scolile inchise pina la mijlocul lui aprilie, Coreea a ridicat nivelul de alerta la red (highest). Japonia are mai putine cazuri de infectati si morti decit Italia.

       Hai sa clarific si asta: nu ma intereseaza sa-mi fac un nume pe contributors, deci s-o tin ca gaia matzu’ doar ca sa am dreptate tot timpul, cu orice pret, chiar si cind cei cu care intru in dialog nu mai raspund din plictis si sila si nu pentru ca as avea eu dreptate. O sa ma vezi cu Toma N. si cind am dreptate si cind n-am, ca doar nu traiesc din asta. Si n-am nicio placere sa insult si sa fac pe desteptu’, doar cind trebuie si merita sa raspund

       As vrea sa gresesc. As vrea ca Musat sa fie in eroare. Dar, azi, cu informatiile disponibile, nu pare deloc asa.
       Intr-o luna, doua, ne lamurim care e mai aproape de adevar.

      • @Toma N. – unde am scris eu că ”toti sunt timpiti si progresisti”?! O asemenea abordare e straw man de cea mai joasă speță, iar tu și încă vreo 5 tovarăși sunteți activiști neo-marxiști, asta e tot. N-am de unde să știu dacă trăiești sau nu din asta, dar dacă trăiești din asta măcar ai o scuză :)

      • @Harald: Esti un simpatic! Asta e tot ce poti? Asta-i raspuns? Hmm, cam subtire la valoarea matale… Sper ca nici tu nu traiesti din asta, altfel nu mai treci pe-aici vreo trei ani pina iti uita lumea aberatiile. Dar iti schimbi pseudonimul si esti ca nou, ca doar conspiratii marxiste se gasesc destule.

       Fii atent ce s-a mai intimplat: comunistii astia italieni, marxisti, ca progresisti nu le pot spune, au inchis toate scolile. Cred ca din plictiseala sau lipsa de idei, s-au luat dupa japonezi. S-au speriat de 3000+ de infectati si 100+ de morti, totul cam in 10 zile. Exagereaza…

       Ai grija sa te speli pe miini, des ;-)

      • @Harald: Ia uite ce planuieste marxistu’ de BoJo:
       UK action plan:
       Yesterday, the UK government published a 27-page document detailing how the country will respond to the growing covid-19 outbreak. Right now, the focus is on containment, with officials hoping to delay the disease’s peak until the warmer months when health services are less busy. Measures aimed at delaying the spread of the virus could include school closures, reducing the number of large-scale gatherings and encouraging people to work from home.

       Containment? Pai e cam la fel cu gripa sezoniera, ce atita effort, nu? Ca doar n-am ajuns la 290 000 de morti global. Auzi , alta prostie, cica ia in considerare inchiderea scolilor? Vai de mine… BoJo e pe final cu „Das Kapital”, altfel nu se explica.

       Sa nu uiti, cu sapun, des ;-))

    • Nu stim inca ca e „de zece ori” mai mortal decat gripa obisnuita, ba e chiar foarte probabil sa nu fie deloc asa.

     Cazurile identificate de Coronavirus sunt in mare parte cazurile care necesita deja ingrijire medicala de un tip sau altul, sau – mai general – care prezinta simptomatologie. Romanul nostru e unul dintre putinii pacienti zero sau unu care au fost identificati in stare asimptomatica (ceea ce, oricat nu ne convine profilului nostru de critici eterni, arata ca autoritatile romane si-au facut destul de bine treaba).

     Mortalitatea estimata de 2% se calculeaza pe baza numarului de cazuri confirmate clinic, ceea ce inseamna in realitate pacienti care se duc la spital sau suna la urgente, deci au implicit forme destul de grave. In realitate numarul de cazuri este mai mare – poate chiar de cateva ori mai mare. Deci e foarte posibil sa avem o mortalitate reala mult mai mica, in conditiile in care exista multi pacienti netestati – fie asimptomatici, fie care fac forme usoare de boala si raman in afara datelor oficiale.

     Daca mai tii minte, in 2009 la inceputul pandemiei de gripa porcina, se estima o mortalitate de 9%, tot din acelasi motiv: din cazurile testate pozitiv si spitalizate, 9% mureau. Mai tarziu, cand gripa porcina a afectat sute de milioane de oameni, s-a observat ca de fapt un procentaj foarte mare era asimptomatic, o majoritate covarsitoarea facea forme usoare, si doar un procent extrem de mic – mult sub 1 la suta – faceau forme grave sau mureau.

     Statisticile din Coreea de Sud, care are pana in prezent cel mai extins protocol de testare, sugereaza ca e posibil sa ne confruntam cu aceeasi situatie ca in 2009: un virus cu rata mare de raspandire, dar cu o mortalitate foarte mica. In Coreea de Sud, din 2447 de cazuri identificate pana acum, doar 13 au murit (mortalitate de 0,5%), si doar 10 sunt in stare critica (sub 0,5%). Cum probabil sunt si mai multe cazuri de infectati, e foarte probabil ca mortalitatea reala sa fie chiar mai mica de 0,5%, ceea ce se apropie de gripa normala.

     Ca sa intelegem mai bine impactul artificial pe care il are spitalizarea asupra ratei mortalitatii, in SUA sunt in prezent in jur de 250 000 de persoane care au ajuns la spital cu gripa, iar numarul mortilor e de 14 000 – o mortalitate deci de peste 5,5%. Noi stim insa ca majoritatea celor care fac gripa nu se duc la spital, de asta nu ne sperie o mortalitate calculata stric dupa metoda aceasta – care e tocmai aceeasi metoda pe care o folosim in prezent ca sa calculam mortalitatea pentru coronavirus.

     • Toma, intervenția dumneavoastră mi-a fost semnalată de comentatorul Harald aici, ca fiind una concluziva privind modul în care au acționat autoritățile pentru prevenirea epidemiei.
      Desprind din comentariul dumneavoastră de mai sus presupunerea că mortalitatea datorată lui covid-19 s-ar putea să fie mai mică decât cea de 3,4%, calculată pe baza informațiilor actuale (2906 decese la 85207 persoane infectate înregistrate). Probabilitatea ca această valoare să scadă este mare, dar pentru că tema thread-ului la care ați intervenit privește mai ales intervenția autorităților, ar fi interesant să cunosc punctul dumneavoastră de vedere în următoarele aspecte :
      În text susțineți că autoritățile române și-au făcut destul de bine treaba. Considerați că cele din China au exagerat încercând să oprească transmiterea virusului?
      Este posibil ca tocmai modul de intervenție a autorităților să conducă în final la o valoare mai scăzută a ratei mortalității cauzate de acest virus decât cea calculată acum?
      Considerați nepotrivit principiul „against the worst case” in astfel de situații, când indicatorii mortalității nu oferă decât valori intermediare și nu avem încă un tratament eficace?
      În eventualitatea unui răspuns, vă mulțumesc anticipat!

 6. Daca apare virusul in Romania cred ca a3 se va inchide din lipsa de telespectatori…. In tot raul exista si o parte buna…. Ha ha ha

 7. Un interviu cum nu se poate mai oportun!
  Nu doar că certifică din punctul de vedere al specialistului articolul lui Daniel Mușat, dar adaugă multă informație și realism acestuia. Voi urmări cu interes partea a doua a acestui interesant interviu.

 8. Apreciez mult informatiile care vin de la oameni cu pregatire si experienta in domeniul lor de activitate pentru ca ele sunt credibile.

  Sunt satul de tot felul de „habarnisti” care-si dau cu parerea fara a avea cele doua calitati mentionate anterior sau de presa senzationalista care colporteaza tot felul de informatii fara substrat stiintific,creand panica nejustificata in randul populatiei.

  Din pacate vocea specialistilor se aude tot mai greu in vacarmul creat de cei pomeniti anterior.

  PS

  Mi-a trimis un prieten fotografii cu rafturi goale din vreo 2-3 supermarketuri
  S-ar putea sa fie doar o lipsa de organizare corespunzatoare a activitatii personalului ,pentru ca se afirma ,pe de alta parte ca exista stocuri de alimente pentru 2-3 luni,dar in acelasi timp si o dovada a iuresului de cumparaturi facute de romanii speriati de coronavirus.

 9. Un interviu cu un om educat, care gandeste si explica logic.

  A fost o placere sa il citesc.

  In opinia mea interviul ar fi trebuit sa fie mai detaliat si mai lung. Mai ales cand vezi ca informatiile sunt de o calitate atat de buna.

  • @Catalin Toma:
   Pai pentru ca este adevarul. GRIPA (nu alte raceli inrudite) este si ea destul de nasoala in comparatie cu alte raceli.
   Uite cateva date despre virusul gripal (H1N1), pandemia din 1918:
   – estimarea numarului de oameni infectati: 500 de milioane (deci cam 27% din populatia de la vremea aceea)
   – estimarea numarului de decese: intre 40-100 de milioane
   Bine, intre timp a evoluat mult medicina, si nu s-ar mai face greseli precum supradozajul cu aspirina care s-a facut atunci, dar ca idee…

 10. Cind vezi ca cei bolnavi, chiar si suspectii, sunt tratati de personal medical echipat ca pentru o boala supercontagioasa si letala, nu poti trage concluzia ca este ca si gripa. Ar fi ilogic…

  • Esti constient ca si la o epidemie de gripa spitalele intra in carantina, nu? Inclusiv accesul vizitatorilor e interzis. Personalul medical in general a trecut deja printr-o gripa, deci are anticorpi. Si oricum majoritatea isi iau masuri mai mari de precautie, in comparatie cu populatia obisnuita. Dar in cazul acestui virus nici doctorii nu isi permit sa stea neprotejati tocmai din cauza ca nici unul dintre ei nu are inca anticorpi.

  • Este un virus nou-nascut („curat”) si necontaminat, ceea ce permite ca cercetarea sa se faca ca din manual – de la identificarea originii, dezvoltare, propagare, neutralizare etc.
   Promovarea facuta in media, panica generata, permite alocarea unor resurse practic nelimitate. Ceea ce nu s-ar fi putut obtine, pe bugete alocate anual in cazul unei gripe sezoniere, care (cel putin in Romania) pare mai agresiva decat acest virus debutant.
   Sa speram ca si rezultatele cercetarii vor fi pe masura efortului.

   Plus… supermarketurile vand si tot vand. O sa avem o crestere economica pe consum, nemaintalnita.

  • Asta pentru ca este ceva nou, fara un vaccin si o simptomatica clara.
   Normal ca oamenii se protejeaza de necunoscut.
   Pe cand la GRIPA, toata lumea a avut la un moment dat o forma de gripa, corpul stie cum sa reactioneze….desi sunt zeci de mii de victime din cauza gripei…

 11. O poziție echilibrată a unui om de știință.
  Dar e un ac în carul cu fân.
  Cine ne apără(cenzurează) de MIILE de mesaje isterice primite pe email, facebook, whatsapp?

 12. Fake news ca sa multumeasca cleptocratia. Penibil! La gripa sezoniera rata de deces este de sub 0.1% la aceasta gripa oficial intre 3 si 8%. Deci intre 30 si 80 de ori mai letala decat gripa. Omoara intr-un an cat toata gripa in 80.
  Dar care sunt interesele cleptocratiei? Pai lumea sa nu se apere sa vina la munca, sa plateasca taxe, ca ei sa aiba in continuare ce fura. Si ce apare in minutul 2?
  Apare ceata de „specialisti” care spun ca este doar o gripa! Asezati-va pe locurile voastre si munciti! Dati taxe pana la ultima rasuflare!

  • @Indignat – se pare că cifrele tale se umflă de la o frază la alta. De 80 de ori mai multe decese decât gripa sezonieră ar însemna 4,8 milioane de decese anual numai în Europa. Ai idee ce enormitate e cifra asta? Pentru orice virus, care vrei tu.

 13. Pare logic ce ne explica dl. Netea, intrebarea mea ar fi urmatoarea:
  Care este motivul pentru care guvernele iau masuri atat de drastice de carantina, izolare localitati, purtare costume de protectie, inchidere scoli, etc?
  Chiar sunt necesare toate astea care induc o panica suplimentara in populatie?
  Daca da, de ce??

  • Cred ca raspunsul e la indemana oricui: se stie inca foarte putin despre coronavirus, nu exista vaccin, nici tratament exact ( se adapteaza medicamentele existente si atat).. Mai nou, pacienti care au fost infectati, tratati si care nu mai prezentau semne de infectie, au fost testati pozitiv dupa un anume timp.
   Deci riscul este foarte mare. Pentru gripa exista vaccin, o mare parte a populatiei este vaccinata, deci chiar daca ar fi o epidemie foarte puternica de gripa, riscurile sunt limitate. In privinta corovirusui nu se stie unde este limita. Incercati sa va imaginati localitati in care o mare parte a populatiei este bolnava. Cine munceste, cine se ocupa de cei care nu sunt bolnavi (copii, batrani) etc?

   • Sunt de acord ca nu se stiu prea multe despre acest nou virus si nu exista vaccin. De fapt cred ca problema cea mai mare e prima, in sensul ca nu se stie ce fel de mutatii va mai suferi acest virus, cat de repede si in ce directie se vor duce toate astea.
    Inclin sa cred ca doar o mica parte a populatiei lumii este vaccinata antigripal, dar la virusul gripei normale avem idee la ce sa ne asteptam.
    Nu exista tratament antigripal din cate cunosc in afara de vaccin si nu am idee ce inseamna ca unii pacienti declarati vindecati sunt testati pozitiv din nou. Adica cu ce ne afecteaza treaba asta? Ca nu obtinem o imunitate naturala la acest virus dupa boala si deci o facem de mai multe ori?
    Nu stiu care este sensul epidemiologic/virusologic al acestui fapt.
    In ce priveste localitatile in care o mare parte a populatiei e bolnava, sincer cred ca e o viziune cam apocaliptica. Pai la gripa normala cand e epidemie ce facem cu localitatile, cu batranii, cu copiii? Nu am auzit de localitati care nu mai functioneaza din cauza gripei normale, de aceea ma mir ca masurile guvernamentale sunt asa de drastice fata de acest virus gripal nou fata de masurile ce se iau la epidemiile de gripa obisnuita.

    • Poate in Romania o mica parte a populatiei este vaccinata contra gripei ( si nu numai, de altfel). In alte tari procentul este de aproximativ 50% . Iar in cazul unei epidemii severe, exista posibilitatea sa te vaccinezi ( chiar daca vaccinul are efect doar dupa un anumit timp) .
     Si ceea ce este extrem de important este faptul cele mai multe cadrelor medicale sunt vaccinate. Deci nu se ajunge in situatia in care spitalele raman fara medici si infirmiere pentru ca acestia s-au imbolnavit, cum este cazul acum in multe locuri.
     In privinta conditiilor drastice de carantina luate dupa aparitia coronavirusului, speranta este exact limitarea contaminarii in masa a populatiei, avand in vedere lipsa unui tratament clar ( si sigur) . In cazul gripei normale aceasta limita exista, se stie ca nu se poate ajunge la cazuri extreme in care jumatate din populatia unei localitati sa se imbolnaveasca. Si oricum, repet: exista vaccin, exista tratamente adecvate, nu se merge pe bajbaiala, ca in cazul coronavirusului.
     Re-imbolnavirea unor pacienti dupa ce au fost declarati sanatosi arata ca virusul e mai parsiv decat se credea si ca anticorpii dezvoltati dupa o prima contaminare nu au efect decat pe o durata foarte scurta: o complicatie in plus! De fapt nu se stie nimic sigur, se fac ipoteze. Ce e clar este faptul ca exista cazuri de recontaminare cu coronavirus.
     Bineinteles, nu e cazul sa se exagereze, dar un minim realism arata ca aceste conditii drastice care au fost luate pentru a limita contaminarea sunt extrem de utile si ca diferentele cu gripa obisnuita sunt mari, si nu in avantajul nostru.

 14. Multumiri domnului doctor pentru interviu. Echilibrat spre linistitor, parca prea optimist pe alocuri. Sa speram ca autoritatile nu se vor linisti prea tare.

  Ma intriga totusi afirmatia potrivit careia „Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe.” Domnul doctor fiind imunolog, presupun ca are in vedere evolutia virusului intr-un un caz individual, de infectare a unei individ mediu, relativ sanatos. Ceea ce poate fi valabil.

  Totusi din punct de vedere epidemiologic par sa existe diferente importante intre cele doua. European Centre for Disease Prevention and Control estimeaza 40.000 de decese anuale la nivel european in cazul gripei sezoniere. Si 30-50% testari pozitive in UE . Rezulta 0,016% decese raportat la numar de infectii. Covid-19 are peste 3%, in Wuhan chiar mai mult.

  Chiar presupunand 0.1% la gripa normala, tot inseamna de 30 de ori mai mult la Covid-19. Nu prea e cam aceeasi gravitate. Poate de aici si reactia autoritatilor la nivel global.
  In plus, la gripa normala avem si vaccin, la Covid-19 inca nu. Ar fi interesante cateva comentarii din partea d-lui Netea acestor date si diferente.

  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china/questions-answers
  https://flunewseurope.org/
  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#nhc

  De asemenea ar fi interesant de stiut cum comenteaza dl. doctor interventia autoritatilor chineze. A fost binevenita ? Prea severa? La cate cate infectii s-ar fi ajuns in lipsa carantinei si a restrictiilor de calatorie ? Am vazut estimari cu ordine impresionante de magnitudine. De ex.

  https://twitter.com/yaneerbaryam/status/1232761456657125377

  Va multumesc.

  • Articolul de mai jos aparut azi dimineata pe Reuters prezinta acelasi rationament, cu cifre ceva mai optimiste.
   In plus, se refera si la efectele secundare – de ex. impactul asupra sistemului medical. Chiar cu doar 20% din cazuri serioase sau critice (OMS), ce ar insemna asta raportat la capacitatea spitalelor – numar de paturi spitalicesti disponibile, alte resurse.
   In concluzie „It’s not time to panic, but it is time to face reality. Prepare for the worst, while hoping for the best”.

   https://www.reuters.com/article/us-china-health-breakingviews/breakingviews-breakdown-coronavirus-goes-global-idUSKCN20L3DR

  • Intre timp ne-am lamurit, NU e cam la fel ca gripa, din pacate.

   La intrebarile anterioare ne da raspuns Organizatia Mondiala a Sanatatii, care tocmai a publicat Raportul misiunii sale in China – Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Presupun, sper, ca va fi citit de autoritatile de peste tot.

   https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

   Cateva concluzii

   Despre gravitatea Covid-19 in raport cu gripa sezoniera (Pag. 18):

   – The COVID-19 virus is a new pathogen that is highly contagious, can spread quickly, and must be considered capable of causing enormous health, economic and societal impacts in any setting. It is not SARS and it is not influenza. (Pag. 18)
   – Building scenarios and strategies only on the basis of well-known pathogens risks failing to exploit all possible measures to slow transmission of the COVID-19 virus, reduce disease and save lives.

   Despre raspunsul Chinei:

   – In the face of a previously unknown virus, China has rolled out perhaps the most ambitious, agile and aggressive disease containment effort in history. Specific containment measures were adjusted to the provincial, county and even community context, the capacity of the setting, and the nature of novel coronavirus transmission there (pag. 16).
   – China’s bold approach to contain the rapid spread of this new respiratory pathogen has changed the course of a rapidly escalating and deadly epidemic.(pag.17)
   – China’s experience strongly supports the efficacy and effectiveness of anchoring COVID19 readiness and rapid response plans in a thorough assessment of local risks and of utilizing a differentiated risk-based containment strategy to manage the outbreak in areas with no cases vs. sporadic cases vs. clusters of cases vs. community-level transmission. Such a strategy is essential for ensuring a sustainable approach while minimizing the socio-economic impact. (pag.19)
   – Much of the global community is not yet ready, in mindset and materially, to implement the measures that have been employed to contain COVID-19 in China. (pag.19)

   Cateva Recomandari:

   For countries with imported cases and/or outbreaks of COVID-19 (Pag. 21 ) :

   – Immediately activate the highest level of national Response Management protocols to ensure the all-of-government and all-of-society approach needed to contain COVID-19 with non-pharmaceutical public health measures;
   – Fully educate the general public on the seriousness of COVID-19 and their role in preventing its spread;

   For the public (Pag 22):

   – Recognize that COVID-19 is a new and concerning disease, but that outbreaks can managed with the right response and that the vast majority of infected people will recover;
   – Be prepared to actively support a response to COVID-19 in a variety of ways, including the adoption of more stringent ‘social distancing’ practices and helping the high-risk elderly population.
   -For the international community (Pag 23):

   – Recognize that true solidarity and collaboration is essential between nations to tackle the common threat that COVID-19 represents and operationalize this principle;

   Cam atat de la OMS.

   Poate de aceea The Guardian trece asemanarea cu gripa la categoria „Mituri” – Yes, it is worse than the flu: busting the coronavirus myths

   https://www.theguardian.com/world/2020/feb/28/coronavirus-truth-myths-flu-covid-19-face-masks

   • Cea mai simpla metoda de izolare este sa iti pui masca si manusi si sa fii atent cum le dai jos…

    Mi se pare absolut aberanta reactia autoritatilor romanesti in momentul de fata.

    Mi se pare ca Italia a ajuns sa se confrunte cu o extindere fara precedent pentru ca oamenii din Italia nu au respectat minimele masuri de protectie – cum spunea un roman infectat la Londra;”nu credeam ca parascovenia asta este atat de …” si uite unde s-a ajuns in Italia…

    Nu m-a mirat reactia autoritatilor chineze dar ma mira reactiile halucinante luate de europeni – uneori prea tarziu sau alteori prea devreme. Tine de pregatira si educatia populatiei dar si de masura in care cetatenii respecta/sunt disciplinati in mentinerea minimelor masuri de protectie.

   • Din raspunsul dvs se intelege ca… ba da, este exact la fel ca gripa :))
    Si este la fel ca gripa, insa reactia publicului si autoritatilor este absolut aiuritoare. Virus, simptome de gripa, mortalitate aproximativ la fel, coronavirus foarte apropiat de sars 1, contagios… e GRIPA domnule. Dar epidemia cea mai ingrijoratoare e cea de isterie.

 15. Daca e doar o gripa si mor doar oameni peste 80 de ani, ei de ce umbla in costume de protectie? dece chinezii ard numerarul? de ce Wuhan a fost dat peste cap?

  • De fapt asta ar trebui sa faca la orice gripa daca vor sa evite 100% sa devina transportatori de virusi.
   Acum este caz de manual. Toata lumea face cala carte, fiindca este un virus „marcat” si, daca ai facut altfel decat scrie la carte toata lumea afla, pe cand gripa sezoniera care pana una-alta a facut mai multe victime, poate veni din multe parti. Si pe de alta parte sunt si mai multi imunizati din sezoanele trecute.
   Si, pentru asta de acum, sunt bani alocati extra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro