miercuri, septembrie 27, 2023

Interviu cu Filip-Lucian Iorga. Mesajul Regelui Mihai nu aduce nici o noutate in ceea ce priveste prerogativele Principesei Margareta

Mesajul Regelui Mihai I de retragere din viata publica nu aduce noutati in ceea ce priveste prerogativele Principesei Margareta, „custode al Coroanei” inca din 2007, deseori indeplinind functia de reprezentare a Regelui Mihai. Mesajul regelui trebuie vazut insa ca pe o dovada de sinceritate si deschidere, spune Filip-Lucian Iorga istoric specializat in problemele regalitatii romanesti.

Contributors: Ce inseamna sintagma „custode al Coroanei”?
Filip-Lucian Iorga: Aceasta titulatura apare inca din 2007 ca fiind asociata Principesei mostenitoare Margareta, in Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei. Ele au fost semnate la 30 decembrie 2007, la 60 de ani de la abdicarea fortata. Rolul lor e de a lamuri problema succesiunii. Prin ele se renunta la legea salica. Constitutia Regatului functiona pe principiul legii salice, conform careia numai mostenitorii barbati in linie de prim nascut aveau dreptul sa conduca familia si sa domneasca. In Normele din 2007 se argumenteaza ca traim intr-o alta epoca si majoritatea familiilor regale din Europa si din lume au renuntat la legea salica. Aceasta renuntare reprezinta si recomandarea regelui in cazul unei eventuale reinstaurare a monarhiei.

Prin acest mesaj al Regelui se recomfirma Principesa Margareta ca mostenitor. Titulatura de „custode al Coroanei” o ajuta pe Principesa sa isi indeplineasca functia de reprezentare a Regelui.

Contributors: Prin urmare, acest mesaj nu vine cu ceva nou in privinta unor atributii…

Filip-Lucian Iorga: Nu este o noutate ce se intampla. Chiar am vazut niste titluri mai senzationaliste la televizor. Din pacate, ne grabim sa punem titluri fara sa citim cu atentie comunicatele. Un titlu dintre acestea era „Regele se retrage de la Tron”.  Dar, familia Regala nu domneste, deci cum ar putea fi vornba de o retragere de la Tron? In al doilea rand, mesajul nu aduce ceva nou,  Principesa Margareta e „custode” din 2007  si l-a reprezentat pe rege si pana acum la tot felul de evenimente.

Contributors: Care este atunci semnificatia acestui mesaj al Regelui?

Filip-Lucian Iorga: Cred ca e un mesaj firesc, dar important din punct de vedere simbolic. In acelasi timp, se implinesc 150 de ani de la venirea lui Carol I pe tron. In acest context sunt multe evenimente programate anul acesta. Romanii asteptau venirea Regelui in Romania, poate chiar de 10 mai. Ei deja lipsesc de ceva timp. Probabil s-a considerat ca este nevoie de acest mesaj oficial pentru a nu aparea speculatii. Sigur, ingrijorarea ramane, dar atunci cand oamenii afla despre ce e vorba, speculatiile sunt mai putine si mai putin periculoase. Eu indem la discretie, la calm, problemele medicale nu pot fi discutate cu frivolitate.

Contributors: Ar putea fi schimbat in vreun fel rolul Principelui consort?

Filip-Lucian Iorga: Nu. Principesa si-a asumat deja rolul de „custode”. Principele consort conform Normelor din 2007, dupa care se conduce acum Familia Regala, este membru nedinastic al Familie Regale.

Contributors: Dupa sfarsitul vietii Regelui Mihai cum vor decurge lucrurile in Casa Regala?

Filip-Lucian Iorga: Este neplacut si dureros sa vorbim despre acest lucru, e insa in firea lucrurilor. Schimbarea va fi una importanta pentru Familia Regala. Ea nu va mai avea in frunte un sef care sa fi si domnit. Se va trece intr-o noua etapa, intr-o alta paradigma, care nu a mai fost experimentata pana acum. Nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca va fi un moment greu, atat institutional, cat si simbolic.

Contributors: Cum ar trebui tratat acest subiect de catre media?
Filip-Lucian Iorga: E bine sa fim echilibrati si maturi in discursul public. Sa privim acest mesaj ca pe o dovada de sinceritate si de deschidere a Casei Regale. N-ar trebui sa insistam pe detaliile medicale pe care ei, iata, ni le impartasesc. Sa incercam sa fim alaturi de Familia Regala, o familie, pana la urma, ce trece prin momente grele, cei ce sunt crediciosi sa se roage pentru sanatatea Regelui. Istoria Familiei Regale face parte din patrimoniul nostru istoric, este valoroasa pentru Romania.  Cei 150 de ani ai dinastei inseamna foarte mult – la fel ca si istoria Regelui Mihai –  pentru Romania. (LP)

*

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Foarte bun articol, dar lasa tot fara raspuns o serie de intrebari. Acestea fiind lucrurile (si acestea sunt!), de ce mai era nevoie de comunicatul de ieri?!
    Cand a aparut ultima oara Regele in public, respectiv in tara? Cati ani are? Cat de imperativa era nevoia de a clarifica, in acest context, situatia absolut previzibila ca s-ar putea sa nu poata veni de 10 Mai? Doamne-iarta-ma, nu putea fi lasat sa se sfarseasca in pozitia pe care o ocupa? Pe cine deranja? Cine si de ce se grabea?
    In rest, nu-i asa, celor pezenti si viitori – sanatate!

  2. Poate macar acum pe patul de moarte isi cere scuze celor 150000 de ostasi romani luati prizonieri de rusi si dusi in Siberia dupa lovitura lui de palat din 23 august. Un criminal la fel ca si Iliescu la revolutie. Sper sa ajunga ….unde ajung criminalii.

    • Clisee si platitudini. Nu Mihai I a luat prizonierii, ci Stalin. Pe rusi trebuie sa fim furiosi, ca ei au incalcat toate tratatele si uzantele. Si Antonescu voia armistitiul, iar rusii oricum ocupau tara si s-ar fi purtat la fel, dupa cum s-a vazut peste tot unde au pus cizma..
      Regele a facut foarte bine ca la 23 august s-a inconjurat de elitele romanesti adevarate si ca le-a ascultat (aceleasi elite care au fost la Sighet si Ramicu Sarat).

    • Ștefan

      Ai un punct de vedere cu adevărat bolșevic. Frizează stupiditatea suficientă. Nimeni nu a crezut cât de ticălos se vor purta rușii cu prizonierii români ! Cu atât mai puțin Mihai. ?… Și mai ales după ce noua putere de la București i-a anunțat că românii vor întoarce armele!
      Presupunând ca 23 August nu s-ar fi întânmplat, probabil că tu vezi ostașii români protejați de Armata Roșie ? Un fel de ” ce să facă și ei săracii … trebuie să lupte. hai să ii protejăm …” ?
      Trezește-te aiuritule. Rușii ne plătesc încă polițe din primul război mondial. Rușii ne-ar extermina dacă n-ar exista legi internaționale care să-i pună la zid.
      Să dai vina pe regele Mihai pentru mizeria îndurată de românii de pe front denotă lipsă totală de creier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro