Mesajul Regelui Mihai I de retragere din viata publica nu aduce noutati in ceea ce priveste prerogativele Principesei Margareta, „custode al Coroanei” inca din 2007, deseori indeplinind functia de reprezentare a Regelui Mihai. Mesajul regelui trebuie vazut insa ca pe o dovada de sinceritate si deschidere, spune Filip-Lucian Iorga istoric specializat in problemele regalitatii romanesti.
Filip-Lucian Iorga: Aceasta titulatura apare inca din 2007 ca fiind asociata Principesei mostenitoare Margareta, in Normele Fundamentale ale Casei Regale a Romaniei. Ele au fost semnate la 30 decembrie 2007, la 60 de ani de la abdicarea fortata. Rolul lor e de a lamuri problema succesiunii. Prin ele se renunta la legea salica. Constitutia Regatului functiona pe principiul legii salice, conform careia numai mostenitorii barbati in linie de prim nascut aveau dreptul sa conduca familia si sa domneasca. In Normele din 2007 se argumenteaza ca traim intr-o alta epoca si majoritatea familiilor regale din Europa si din lume au renuntat la legea salica. Aceasta renuntare reprezinta si recomandarea regelui in cazul unei eventuale reinstaurare a monarhiei.
Prin acest mesaj al Regelui se recomfirma Principesa Margareta ca mostenitor. Titulatura de „custode al Coroanei” o ajuta pe Principesa sa isi indeplineasca functia de reprezentare a Regelui.
Filip-Lucian Iorga: Nu este o noutate ce se intampla. Chiar am vazut niste titluri mai senzationaliste la televizor. Din pacate, ne grabim sa punem titluri fara sa citim cu atentie comunicatele. Un titlu dintre acestea era „Regele se retrage de la Tron”. Dar, familia Regala nu domneste, deci cum ar putea fi vornba de o retragere de la Tron? In al doilea rand, mesajul nu aduce ceva nou, Principesa Margareta e „custode” din 2007 si l-a reprezentat pe rege si pana acum la tot felul de evenimente.
Filip-Lucian Iorga: Cred ca e un mesaj firesc, dar important din punct de vedere simbolic. In acelasi timp, se implinesc 150 de ani de la venirea lui Carol I pe tron. In acest context sunt multe evenimente programate anul acesta. Romanii asteptau venirea Regelui in Romania, poate chiar de 10 mai. Ei deja lipsesc de ceva timp. Probabil s-a considerat ca este nevoie de acest mesaj oficial pentru a nu aparea speculatii. Sigur, ingrijorarea ramane, dar atunci cand oamenii afla despre ce e vorba, speculatiile sunt mai putine si mai putin periculoase. Eu indem la discretie, la calm, problemele medicale nu pot fi discutate cu frivolitate.
Filip-Lucian Iorga: Nu. Principesa si-a asumat deja rolul de „custode”. Principele consort conform Normelor din 2007, dupa care se conduce acum Familia Regala, este membru nedinastic al Familie Regale.
Filip-Lucian Iorga: Este neplacut si dureros sa vorbim despre acest lucru, e insa in firea lucrurilor. Schimbarea va fi una importanta pentru Familia Regala. Ea nu va mai avea in frunte un sef care sa fi si domnit. Se va trece intr-o noua etapa, intr-o alta paradigma, care nu a mai fost experimentata pana acum. Nu trebuie sa ne ferim sa spunem ca va fi un moment greu, atat institutional, cat si simbolic.
*
Multumesc.
Foarte bun articol, dar lasa tot fara raspuns o serie de intrebari. Acestea fiind lucrurile (si acestea sunt!), de ce mai era nevoie de comunicatul de ieri?!
Cand a aparut ultima oara Regele in public, respectiv in tara? Cati ani are? Cat de imperativa era nevoia de a clarifica, in acest context, situatia absolut previzibila ca s-ar putea sa nu poata veni de 10 Mai? Doamne-iarta-ma, nu putea fi lasat sa se sfarseasca in pozitia pe care o ocupa? Pe cine deranja? Cine si de ce se grabea?
In rest, nu-i asa, celor pezenti si viitori – sanatate!
Poate macar acum pe patul de moarte isi cere scuze celor 150000 de ostasi romani luati prizonieri de rusi si dusi in Siberia dupa lovitura lui de palat din 23 august. Un criminal la fel ca si Iliescu la revolutie. Sper sa ajunga ….unde ajung criminalii.
Clisee si platitudini. Nu Mihai I a luat prizonierii, ci Stalin. Pe rusi trebuie sa fim furiosi, ca ei au incalcat toate tratatele si uzantele. Si Antonescu voia armistitiul, iar rusii oricum ocupau tara si s-ar fi purtat la fel, dupa cum s-a vazut peste tot unde au pus cizma..
Regele a facut foarte bine ca la 23 august s-a inconjurat de elitele romanesti adevarate si ca le-a ascultat (aceleasi elite care au fost la Sighet si Ramicu Sarat).
Ștefan
Ai un punct de vedere cu adevărat bolșevic. Frizează stupiditatea suficientă. Nimeni nu a crezut cât de ticălos se vor purta rușii cu prizonierii români ! Cu atât mai puțin Mihai. ?… Și mai ales după ce noua putere de la București i-a anunțat că românii vor întoarce armele!
Presupunând ca 23 August nu s-ar fi întânmplat, probabil că tu vezi ostașii români protejați de Armata Roșie ? Un fel de ” ce să facă și ei săracii … trebuie să lupte. hai să ii protejăm …” ?
Trezește-te aiuritule. Rușii ne plătesc încă polițe din primul război mondial. Rușii ne-ar extermina dacă n-ar exista legi internaționale care să-i pună la zid.
Să dai vina pe regele Mihai pentru mizeria îndurată de românii de pe front denotă lipsă totală de creier.