marți, ianuarie 25, 2022

Interviu. Nicu Popescu: Maia Sandu are cel mai mare scor electoral obtinut vreodata de o forta pro-europeana in Republica Moldova

Nu victoria lui Dodon este surprinzatoare, ci scorul mare obtinut de Maia Sandu, cel mai mare obtinut vreodata de o forta politica pro-europeana in Republica Moldova. Alegerea lui Dodon nu inseamna imediat o schimbare a puterii in Moldova, Parlamentul poate tine sub control deciziile presedintelui. Astazi, Moldova are cele mai intense schimburi comerciale cu Uniunea Europeana si e putin probabil ca se va schimba acest lucru, chiar daca Rusia isi va deschide piata catre Republica Moldova. Cel mai mare risc din partea Rusiei il reprezinta incercarea de reglementare a statului Transnistriei, Rusia visand la un acord tip memorandumul Kozak.

  • Nicu Popescu este senior analist la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene și specialist în relațiile UE-Rusia

Cat era de previzibila victoria lui Igor Dodon?

Nu e surprinzatoare. Sunt cateva cateva motive, partial structurale. Tendinta de crestere a popularitatii fortelor de stanga era evidenta in sondaje de vreo trei ani buni. Exista chiar riscul ca fortele de stanga sa fi putut castiga alegerile parlamentare de acum doi ani. Nu au reusit. Victoria lui Dodon vine sa confirme o realitate politica a unei tendinte din opinia publica, tendinta mai veche. Plus, in baza datelor din primul tur, exista un decalaj mare intre Maia Sandu si Igor Dodon. Este un rezultat regretabil, dar nu surprinzator. Dar, ma intreb daca nu cumva rezultatul foarte bun obtinut de Maia Sandu nu este mult mai surprinzator decat al lui Dodon. Daca ne uitam pe partea de centru-dreapta a esicherului politic vom vedea ca Maia Sandu a obtinut cel mai inalt scor electoral dintre cele obtinutute vreodata de o forta sau de vreun candidat din Republica Moldova de centru dreapta. Chiar in apogeul guvernarii pro-europene, Vlad Filat, in alegerile din 2011, avea sub 30 la suta. Maia Sandu a reusit aceasta performanta fara televiziuni, fara a avea un partid, fara a aparea in zeci si sute de fotografii cu lideri europeni, fara a fi fost intr-o pozitie vizibila de stat, fara finantari substantiale. Rezultatul ei electoral este fara precedent in istoia fortelor de centru dreapta, liberale, pro-euroepene din Republica Moldova.

Ce poate face Dodon?

In conditiile Republicii Moldova postul de presedinte este un post influent, dar fara o majoritate in Parlament presedintele nu poate face schimbari majore in modul in care e guvernata tara. Evident, a fi presedinte ofera vizibilitate si sanse pentru Dodon de a impune un nucleu pentru o viitoare majoritate parlamentara, peste doi ani. Deci nu este un post irelevant, dar, pana la urma, adevarata schimbare de putere nu a avut loc acum. Ea poate avea loc peste doi ani, daca Igor dodonreuseste sa obtina o majoritate parlamentara. Nu este un lucru grantat, dar exista acest risc. Eu as fi mult mai preocupat in acest moment de alegerile parlamentare de peste doi ani.

Cum credeti ca va merge relatia cu Uniunea Europeana, de acum?

UE se va afla intr-o anume expectativa. Republica Moldova are angajamente legale fata de Uniunea Europeana care reies din Acordul de asociere. Republica Moldova are o zona de liber schimb cu UE si are si un regim de circulatie fara vize. Eu nu cred ca Dodon isi doreste sa riste avantajele pe care le are Moldova in relatia sa cu Uniunea Euroepeana. Daca privim statisticile comerciale, peste 50 la suta comertul extern al Republicii Moldova este cu UE. Sub 20 la suta revine Rusiei. Anul trecut Republica Moldova a exportat mai mult in Turcia decat in Rusia. Evident, aceste cifre se vor schimba usor pentru ca Rusia va relaxa anumite restrictii comerciale si anume sanctiuni impuse Moldovei, dar chiar si in cazul unei deschideri largi a pietei rusesti, Rusia va ramane o piata de trei ori mai mica decat cea europeana. In aceste conditii pentru Dodon ar fi o sinucidere politica si economica sa se retraga din Acordul de asociere. Probabil, el va incerca sa renegocieze anumite prevederi pentru a arata alegatorilor sai ca incearca sa schimbe un pic parametrii colaborarii cu UE, dar nu cred ca va fi o renegociere substantiala. Iar daca ai Acord de asociere cu UE nu poti adera la Uniunea euro-asiatica. Riscurile care vin acum din directia presedintelui Dodon tin mai mult de baterea unor pasi pe loc in privinta unei integrari europene a Republicii Moldova si mai putin de o reorientare strategica reala si de fond. Sa fac si o paranteza, exista si factorul ucrainean. Ucraina este vecina cu Moldova si este o zona tampon – daca putem folosi o astfel de notiune – intre Moldova si Rusia. Nu poti orienta Moldova spre est cu o Ucraina in relatii atat de ostile, ca acum, cu Rusia.

Cum vedeti rolul Romaniei in evolutia pe termen scurt a Moldovei?

Raspunsul e angajare maxima, angajament maxim pentru Republica Moldova, ca tara. Nu este timpul unei alienari fata de Republica Moldova. Probabil Dodon va ataca Romania verbal, dar nu cred ca se va ajunge la gradul de “debandada” anti-romaneasca din vreamea lui Vladimir Voronin. O lectie importanta pentru Romania: adevaratele forte pro-europene de la Chisinau nu sunt cele care striga si trambiteaza lozinci pro-europene. Astazi avem un guvern dominat de Partidul Democrat si de Plahotniuc care utilizeaza astfel de lozinci si avem o opozitie pro-europeana, centrata in jurul Maiei Sandu. In plan popular, Maia Sandu – si Andrei Nastase, si alti jucatori politici – sunt pentru cetatenii Republicii Moldova – acei 47 de la suta – adevaratii pro-europeni. Nu Partidul Democrat, care e de altfel si foarte jos in sondaje. Pentru Romania este foarte important sa-si calibreze politica sa fata de Republica Moldova in baza unui echilibru de cooperare necesara cu guvernul de la Chisinau, dar si cu fortele de centru-dreapta care astazi sunt in opozitie fata de guvernarea Partidului Democrat.

Care ar fi in opinia dvs interesele punctuale, imediate ale Federatiei Ruse in privinta Republicii Moldova?

Sunt anumite riscuri ca se va incerca sa se faca ceva pe linia reglementarii transnistrene. Din perspectiva Rusiei, un presedinte ca Igor Dodon ofera inca o platforma de promovare a unei reglementari transnistrene, fapt care, daca s-ar realiza, ar impinge Republica Moldova in stare de incapacitate politica si geo-poplitica. Ideea ca Transnistria sa obtina aceste parghii de influenta intr-o Moldova pontential reunita este o tentatie ce a existat intotdeauna la Moscova si anume revenirea la un acord tip memorandumul lui Kozak. Dodon s-a declarat de facto de partea con-federalizarii Republicii Moldova. Vom asista cred la o intensificare a diplomatiei in jurul Transnistriei. Nu cred ca va reusi acest lucru neaparat. Pana la urma, orice tip de astfel de acord va trebui sa treaca prin Parlament. Dodon nu poate implementa astfel de masuri uzand doar de functia sa de presedinte. Va fi controlat de Parlament, influentat sau partial constrans de Ucraina. Dar, o incercare de reglementare transnistreana este un risc pentru stabilitatea Republicii Moldova.

(LP)

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Adevarata problema in Moldova e absenta unei stangi democratice, pro-europene. Orice scena politica trebuie sa aiba cele doua aripi, stanga si dreapta, indiferent ca se cheama laburisti si conservatori, democrati si republicani, social-democrati si crestin-democrati. In acest moment in Moldova stanga este automat identificata cu nostalgia sovietica si curentul pro-rus, iar dreapta si centru-dreapta cu cel pro-european. Nu poti fi de stanga si pro-european, si probabil nici de dreapta si pro-rus. Solutia ar fi decuplarea optiuii de stanga de cea pro-rusa.
    Se uita prea des ca oamenii au motive legitime sa fie de stanga. Dupa ce au muncit zeci de ani si si-au platit contributiile sociale, si-au vazut economiile risipite de inflatie, pensia micsorata, nivelul de trai redus. Sunt asociati in mod nedrept cu nostalgicii sovietici, dar se uita ca generatia de 50-60 de ani sunt chiar tinerii care acum 30 de ani declansau miscarea de de-sovietizare si revenirea la grafia latina. Ajunsi in pragul pensiei, dupa atatea dezamagiri, e normal sa fie mai preocupati de viitorul lor imediat decat de geo-politica, si ca atare sa voteze stanga. Sa nu fim naivi, la fel se va intampla si cu tinerii de astazi peste 30 de ani. Deci nu faptul ca voteaza stanga e problema, ci ca la pachet cu stanga vine si Rusia. Daca ar exista un partid social-democrat modern, pro-european, lucrurile ar sta altfel.

  2. Asa este. Pacat ca presa prezinta caderea Romaniei intr-o mare rosie controlata de Moscova cand de fapt, ceasul ticaie impotriva rusilor; lumea se trezeste iar propaganda lor nu ii mai impresioneaza decat pe cei foarte slabi de inger. Nu stiu daca ziaristii fac deliberat jocurile Moscovei sau sunt doar useful idiots.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro