miercuri, septembrie 30, 2020

Intrăm în ultima săptămână a campaniei pentru alegerile prezidențiale

Am deplâns și eu, și alții faptul că am avut o campanie electorală pentru alegerile prezidențială ternă, cvasi-inexistentă, practic fără istoric.
Am găsit cu toții multe explicații pentru aceasta. De la realitatea că președintele Klaus Iohannis era mai mult ca sigur calificat în turul al doilea la concentrarea mai tuturor energiilor politice în vederea validării/invalidării de Parlamentul țării a guvernului monocolor PNL, condus de dl. Ludovic Orban. Dl. Iohannis însuși revendicându-și zilele trecute meritul „dărâmării” Executivului PSD condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Fapt, să o recunoaștem, aflat binișor la limita Constituției, altminteri numai bun să furnizeze muniție celor ce construiesc etapa finală a campaniei electorale a președintei PSD.
De la începutul săptămânii ce se încheie, aceștia, d-na Dăncilă și întreg activul PSD nu se mai mulțumesc să tot repete că, odată reales, președintele Iohannis va fi un nou Traian Băsescu ce va aplauda tăierile de pensii și salarii, concedierile în masă din sectorul bugetar pe care mai mult ca sigur le plănuiește guvernul Orban. Nu e suficient să colportezi minciuna că dl. Iohannis ar avea dosare penale și că Forumul german din România ar fi urmașul unei organizații naziste. Așa că s-a trecut la diversificare. Doamna Dăncilă a ajuns până acolo încât zilele trecute, într-una dintre nenumăratele ei conferințe și declarații de presă, transmise cu mare generozitate pe toate cele patru canale de Televiziunea Română condusă de atât de culta, de școlita, educata și de echidistanta Doina Gradea, încât a scos pe guriță enormitatea că dl. Iohannis ar fi nici mai mult, nici mai puțin decât un nou Ceaușescu. Pesemne așa i-a spus doamnei Dăncilă în mare taină cesulețul acela Cartier, cumpărat din munca, sudoarea și iubirea soțului, care, cumpănit și chibzuit din fire, nu a alocat pentru achiziționarea bijuteriei în cauză mai mult de 5000 de euro. Sumă pe care, nu-i așa?, și-o poate permite, la o adică, orice român grație masivelor măriri de pensii și salarii „acordate” sau, mă rog “date” de guvernarea PSD. Cum spunea acum vreo două luni pe un post de televiziune infatuatul fost ministru al dezastrului cultural din România, un ins pe nume Lucian Romașcanu.
Tot d-na Dăncilă a mai avut grijă, reflex al imensei sale generozități de soție, femeie, mamă, să ne prevină că dl. Iohannis e antieuropean și habar nu are de politică externă. Da, e vorba despre același Klaus Iohannis despre care tot d-na Dăncilă și șleahta pesedistă ne spuneau până mai deunăzi că vinde țara ba lui Merkel, ba lui Trump și că se opune planurilor mărețe ale guvernului PSD-ALDE ce plănuia mutarea ambasada României din Israel de la Tel Aviv (mă rog, Tela Viv cum scrie europarlamentara Maria Grapini, afina securistului Dan Voiculescu) la Ierusalim. O neghiobie care ne-a costat boicotul Țărilor Arabe în cursa în vederea dobândirii unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Dar nu grija pentru coerență și logică dă dureri de cap d-nei Dăncilă. De coerență și logică președinta PSD este, fără drept de apel, străină.
De marțea trecută, strategii campaniei electorale a sus-numitei au început să își încerce norocul și puterilor în cucerirea mediului on line. Prima ispravă, aceea cu casca aflată în urechea d-lui Iohannis, a fost de un penibil lamentabil. Iar faptul că prima difuzoare a prostiei cu pricina a fost primărița Capitalei, d-na Gabriela Firea, a spus multe despre IQ-ul redus al insei cu pricina. Despre care nu îmi făceam oricum multe iluzii încă din vremea în care respectiva strâmba știri pe ecranele Televiziunilor patronate de mai sus menționatul Voiculescu. A urmat fostu ministru al Sănătății, Florian Bodog. Un plagiator de profesie.
Intrăm de mâine în ultima săptămână a campaniei electorale în vederea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Stafful candidatului Klaus Iohannis a anunțat deja că marți va avea loc mult promisa întâlnire a președintelui în funcție cu jurnaliști, politologi, reprezentanți ai societății civile. Cred că respectivul staff ar face foarte bine să nu se bazeze pe serviciile mult prea gureșului Rareș Bogdan ale cărui ziceri necontrolate i-au făcut d-lui Iohannis mai mult rău decât bine. Cât despre contradicțiile stârnite de faptul că dl. Iohannis a dat curs invitației SNSPA și nu celei a Universității din București cred că ele au valoarea rumorilor stârnite de trecerea acceleratului din celebra poezie a lui Topârceanu. Important e să vedem cine sunt participanții și cum se va comporta candidatul Klaus Iohannis.
Nu știu, pentru moment, în ce va consta replica doamnei Dăncilă. Probabil că, respectând cutuma căreia PSD îi e fidel încă din 1990 și pe care a respectat-o și marțea trecută, se va pune de o contra-manifestație. Cu vorbe citite de pe foaie de doamna inginer cu dispensă de inteligență Dăncilă Vasilica Viorica.
În orice caz mă aștept la intensificarea acțiunilor de răspândire de fake news. Rezistența la ele va însemna tot atâtea teste de inteligență pe care sper să le treacă cu bine electoratul României.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „…. a spus multe despre IQ-ul redus al insei cu pricina”

  D-na G Firea nu poate fi confundată cu d-na Dăncilă și nic de IQ scăzut nu cred că poate fi suspectată. Gestul domniei-sale este pur și simplu o manipulare josnică, dar face parte dintr- strategie.

  Mesajul d-nei Firea este transmis către nucleul dur al PSD. IQ-ul lor este cel considerat scăzut de d-na Firea, respectiv cel al receptorilor mesajului.

  O „dezbatere electorală” în „finala” alegerilor prezidențiale la care participă un singur candidat este ridicolă. Organizatorul este SNSPĂ și nu UNiversitatea pentru că SNSPA este dispusă la aceste gesturi ridicole. Cred că d-na Dăncilă ar trebui să solicite organizatorului să fie invitată.

  Apoi, SNSPA este dispusă să selecteze invitații la dezbatere, după cum dorește dl Iohannis, ceea ce iarăși cred că este incorect, oricât de mult ar urî PSD. Asata nu este dezbatere electorală, ci acțiune de promovare a d-lui Iohannis, să fim serioși!

  • Apropo de dezbatere ,este lesne de inteles pentru toata lumea ,in ce conditii se poate face o dezbatere . Nu este cazul de fata , in care presedintele a declarat clar -sunt in razboi cu actuala conducere a PSD- dezbaterea are loc atunci cind cele doua parti ce isi disputa functia suprema in stat respecta regulile impuse de democratie si actioneaza sub acelasi acoperis , ca notiune comun acceptata numita de noi toti DEMOCRATIE . In acest caz nu se respecta de catre una din parti aceste reguli ..Dupa ce deja au trecut emotiile primei abordari legate de sustinerea sau nu a unei dezbaterii ,actiune pe care unii o considera obligatorie , in existenta unei democratii si care sustineau pina ma ieri utilitatea unei actiuni de acest fel ,mergind pina la a confunda obligativitatea cu normalul ,va intreb pe toti daca si azi mai sustineti cu tarie acelasi lucru . Democratia implica inainte de toate ALEGEREA PERSONALA . Cutumele (sa le zicem asa )atasate notiunii de dezbatere ,nu sunt obligatorii nici unde in lume . Falsul din gindire provine insasi din aceasta neintelegere si credinta proprie, ce are la baza o minciuna -INTR_O DEMOCRATIE ESTE OBLGATORIE DEZBATERE -Viata democratica ne-a aratat ca nu este asa . Alegerile prezidentiale sunt unice tocmai prin aceasta posibilitate de a lasa fiecarui concurent si repet cu litere mari CONCURENT sa isi aleaga modalitatea prin care poate cistiga concursul si iar repet tot cu litere mari – CONCURSUL- OMUL este un animal concurential in intreaga lui viata (asa cum cred ca esti si tu ) de la nastere pina la moarte si va face sub orisice forma totul (ca posibilitate ) sa isi intreaca adverasarii .Asa este si in cazul nostru OMUL Johannis isi alege modalitatea prin care poate cistiga si la fel si OMUL Dancila .

   • @NAE DE LA IMPINS VAGOANE_ „Democratia implica inainte de toate ALEGEREA PERSONALA…”

    Dați-mi voie întâi, domnule NAE DE LA IMPINS VAGOANE, să vă mulțumesc pentru atenția pe care ați acordat-o comentariului meu.

    Apoi, permiteți-mi să vă relev faptul că tocmai despre asta este vorba în textul meu, anume despre „ALEGEREA PERSONALA.”, după cum bine ați subliniat.

    În conetxt, este firească întrebarea: oare cum vor primi răspunsuri din partea Președintelui Republicii alegătorii mai puțin bine „mobilați intelectual” decât doamna Dăncilă, dacă dl Iohannis refuză să-i răspundă acesteia pentru că (mă scuzați, dar asta reiese din motivația sa) este „prea proastă”? În sensul etimologic al cuvântului, de „simplu”, desigur.

    Dacă așa se comportă față de contracandidatul domniei-sale la alegerile prezidențiale, oare cum se va comporta față de nenumărații români „săraci cu duhul” al căror președinte dorește să fie? Probabil ignorându-i cu același dispreț sau incompetență de a comunica.

    Este bine, oare, să aleg un Președinte al Republicii care se teme (se simte inconfortabil, evită, ori cum vreți să ziceți) să discute cu un interlocutor ostil?! Nu ar trebui să mă aștept ca în întâlnirile internaționale în care mă va reprezenta să întâlnească persoane ostile? Cum va face față, cum se va manifesta?! Poate vreunul „va face pe prostul” strategic, dl Iohannis va respinge dialogul cu acesta, periclitând interesele naționale?

    Este firesc să-mi doresc să văd dezbaterea dintre cei doi. Nu am chef să aud de „lumi paralele” și absența subiectelor comune de discuție, ori alte bazaconii politicianiste. Subiectul de discuție este unul comun și anume viitorul cetățenilor români, al meu și al copiilor mei. Vreau să-i văd vorbind împreună despre el, nu în reprezentații individuale de „stand up comedy”!

    Exact pentru a face alegerea personală corectă, informat corect și în cunoștință de cauză!

    Pur și simplu, indiferent cât de dificilă ar fi d-na Dăncilă (și n-ar trebui să fie, nu spun apropiații d-lui Iohannis că-i cam simpluță?!), vreau să văd cum se comportă un excelent și experimentat om politic de statura d-lui Iohannis într-o discuție directă cu un interlocutor dificil. Urmează să devină Președintele României, nu al unei scări de bloc din Berceni! …Sau Videle. Este necesar să aibă capacitatea de a vorbi cu orice cetățean, inclusiv cu d-na Dăncilă.

   • Exemplu de dezbatere.
    A: Popescu este corupt.
    B: Nu este, a fost la o nuntă și a dansat numai cu soția.
    A: Află că Popescu a fost văzut luând mită în gară la Chitila.
    B: Aia e gară?

 2. Poate ar trebui ca presedintele Johannis sa ne prezinte ,marti 19 nov 2019 ,in dezbaterea organizata cu presa si nu numai , ce au insemnat ultimii trei ani si care este perceptia domniei sale fata de atacurile pe justitie si atacurile atasate functiei prezidentiale . Propun sa intrebam : Domnule presedinte ce efort si ce cantitate de munca s-a aflat in spatele tuturor contestatiilor facute de d-voastra la CCR referitoare la schimbarile legislative propuse de alianta PSD -ALDE (daca puteti sa detaliati) ? Ne puteti spune daca aceasta Curte Constitutionala a ROMANIEI a incercat in vreun fel sa modifice si sa submineze prerogativele atasate functie prezidentiale raportate la prerogativele initiale avute in momentul preluarii functiei de presedinte al Romaniei si daca da puteti da exemple ?Doriti sa considerati ca o intrebare posibila si nu ca un adevar absolut ce credeti : Putea orisicare alt cetatean roman ,aflat in locul dumneavoastra ( ca presedinte al Romaniei ) in situatia data , sa aiba dorinta , putinta si curajul de a ataca actiunile guvernamentale si parlamentare facute de alianta PSD -ALDE in acesti ultimi trei ani ? Ne puteti spune daca toate aceste actiuni desfasurate in ultimii trei ani de PSD -ALDE au fost pregatite anterior cu un scop anume (daca da , care era acel scop ) si daca toate actiunile ce au urmat au avut premeditat scopul desprinderii tarii de Uniunea Europeana ? . Daca aceste intrebari ajung la urechile domniei voastre si doriti a raspudne ,poate ca o veti face .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort. Lecţii pentru 6 decembrie

Dincolo de anecdotică, alegerile locale aveau de răspuns la două mari întrebări, decisive şi pentru parlamentarele din 6 decembrie. Prima: mai persistă...

What is next sau cum să citim rezultatul alegerilor locale prin ceața declarațiilor politicienilor?

Votul e adesea pasiune, rareori rațiune. Cel de ieri a fost un amestec destul de echilibrat de rațiune și pasiune.

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Asaltul asupra cunoasterii, ratiunii (common sense) si alunecarea spre intuneric

Am fost ispitit sa scriu intoarcerea in Evul Mediu gandindu-ma la faimoasa “e pur si muove” a lui Galileo Galilei, astronomom ,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.