vineri, iulie 30, 2021

Între a avea drepturi și a sta (sau nu) drepți

Despre drepturi s-a discutat și se va mai discuta, chiar dacă nu întotdeauna – pentru că până și o discuție (despre drepturi) poate avea efecte neașteptate (atunci când are loc…) –, dar o declarație oficială se poate lăsa mult timp așteptată dacă cel care are obligația să o facă este prim-ministrul României, Victor-Viorel Ponta.

Toate acestea s-au putut vedea în toată splendoarea lor în această săptămână în urma vizitei premierului chinez Li Keqiang în România, dar și a articolului din Financial Times al omologului său britanic David Cameron. Acesta din urmă s-a declarat îngrijorat de faptul că, de la 1 ianuarie 2014, românii și bulgarii vor putea veni să lucreze în Marea Britanie ca orice cetățean european, anunțând că are în plan limitarea drepturilor acestora. De la momentul declarației domnului Cameron până la palida reacție a lui Victor Ponta au trecut zile bune,  în condițiile în care premierul României ar fi trebuit să răspundă mai ferm,  și mai ales mai rapid.

Vizita lui Li Keqiang în România a avut loc cu ocazia summit-ului China – Europa Centrală și de Est, în cadrul căruia s-au întâlnit la București prim-miniștrii țărilor respective. Întâlnirea cu premierul chinez a conținut și o dimensiune simbolică, iar ceea ce se poate deduce nu este deloc pozitiv. Li Keqiang, aflat la prezidiu în Parlamentul României (acum democrat, cu bune și cu rele) a tinut un discurs în care a făcut trimitere laudativă la trecutul comunist al țării gazdă. A mai arătat cum, intrat în Palatul Parlamentului, a simtit forța, aspiratia, solemnitatea și înțelepciunea poporului român. Că suntem minunați, asta știm și noi. Stăm… stăm și ne minunăm. Eu cel puțin.

O întâmplare care iese în evidență este faptul că din încăperea unde a avut loc discursul premierului chinez a fost scos steagul Uniunii Europene. Aș putea să stau puțin pe gânduri dacă un oficial guvernamental ar fi ieșit și ar fi spus că nu se putea păstra steagul UE acolo în timpul lăudării trecutului comunist al unei țări membre pentru că Uniunea Europeană nu are nimic de-a face cu dictatura și comunismul ce a existat timp de decenii în Romania. Dar chiar și așa, absența steagului a fost o greșeală, o dovadă de servilism pe care până și Crin Antonescu o califică drept o “încurcătură administrativă”.

În timpul vizitei premierului Republicii Populare Chineze, într-o altă parte a Europei (Marea Britanie) a avut loc ceva ce ar putea să ne afecteze mult mai repede. Marți, 26 noiembrie, a apărut în Financial Times un articol semnat de prim-ministrul britanic David Cameron. Titlul nu încearcă ocolirea ideii de bază: “Libera circulație în Europa trebuie să fie mai puțin liberă”. Și, ca să fie totul și mai clar, România și Bulgaria sunt menționate încă de la început: “De la 1 ianuarie, oamenii din România și Bulgaria vor avea același drept de a lucra în Marea Britanie precum ceilalți cetățeni UE. Știu că mulți sunt profund îngrijorați de impactul pe care îl poate avea acest lucru asupra țării noastre. Le împărtășesc îngrijorarea.” Pe lângă aceasta, a mai anunțat și alte măsuri legate de imigranți în general și despre cei care vin doar ca să obțină beneficii sociale.

Abia sâmbătă, 30 noiembrie, premierul României face o declarație în legatură cu acest subiect, menționând ca se află “în dezacord” cu prim-ministrul britanic. Victor Ponta susține (corect, de data aceasta) că libertatea de mișcare nu poate fi limitată. Însă, deși menționează că teama de imigranți nu poate fi folosită pentru a justifica abuzuri, ceea ce mă surprinde la premierul României sunt cuvintele “înteleg îngrijorările exprimate în presa britanică”. David Cameron le și împărtășește, Victor Ponta doar le înțelege. Sunt curios cât de mare mai este, în cazul acesta, dezacordul dintre cei doi.

Paradoxal (sau nu), un sprijin mult mai ferm pentru drepturile românilor a venit din partea Comisiei Europene. Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, a declarat încă de miercuri, 27 noiembrie, că Marea Britanie riscă să devină o “nasty country” (cuvinte destul de dure ce pot fi traduse prin “țară nesuferită”). Nu a fost singura expresie puternică, el adăugând și că ideea de a limita drepturile imigranților își are originea într-o “isterie”. La fel de tranșantă a fost și Viviane Reding (vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar în al cărui portofoliu se află justiția, drepturile fundamentale și cetățenia), care a menționat că Directiva privind libera circulație nu prevede obligativitatea ca statele gazdă  să ofere migranților bani, ajutoare sau beneficii dacă aceștia nu muncesc. Acest lucru ține de legile fiecarei țări în parte.

Ceea ce ar trebui să mă surprindă (dar din păcate nu o face) este că drepturile românilor ca cetățeni ai Uniunii Europene sunt apărate mai bine de Bruxelles decât de către propriul lor guvern. Iar tăcerea nepermisă a guvernului Ponta vine tocmai atunci când în Parlamentul României a fost îndepărtat steagul UE, fiind înlocuit cu cel al Republicii Populare Chineze.

Acum, când scriu aceste rânduri, tocmai s-au terminat sărbătorile de ziua Marii Uniri. Mare mirare că de 1 decembrie nu a mai existat vreo ‘încurcătură administrativă’ și că toate steagurile care se cuvin au fost la locul lor. Îndemnul pentru cetățenii acestei țări, de ziua lor națională, nu poate fi decât cel clasic: “Deșteaptă-te, române!”. Un singur îndemn ar trebui însă să se audă în urechile premierului: Ponta, du-te la Londra!

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Bine spus domnule Serban ! Din pacate, ponta viorel are trecere in popor ! Ma ingrijoreaza gindul ,ca v-a ramine in fruntea tarii inca multa vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Serban Dan Blidariu
Șerban Dan Blidariu este absolvent al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Continuarea studiilor a însemnat înscrierea la doua masterate: 'Studii americane' și 'Literatura latină între clasicism și modernitate'. Printre cele mai importante participări la conferințe academice se număra 'Heritage', ce a avut loc in Perpignan, Franța, in mai 2012 si care a fost de asemenea si cel de-al 44-lea congres al Societătii Franceze de Studii Americane. În prezent locuiește la Timișoara și lucrează la Survey Sampling International (SSI).

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro