miercuri, decembrie 4, 2024

Între Monica Lovinescu și Dan Voiculescu

Mi se întâmplă relativ frecvent să mă uit la emisiunea România 9, realizată la și pentru TVR 1 de dl. Ionuț Cristache. Pretinsul produs premium, cum zice d-na Doina Gradea, al unei Televiziuni publice tot mai neînsemnate, mai nebăgată în seamă de telespectatori. Cei cărora le-am mărturisit că fac asta mi-au spus că aș fi masochist în lege. Se poate.
Mă uit la emisiunea de pe TVR 1 și mă amuz, adesea însă mă enervez de-a dreptul văzând cât de prost îi iese moderatorului mimarea echidistanței. Cheamă el, așa, de ochii lumii, și reprezentanți ai Opoziției politice, și condeie recunoscute ale presei independente, dar favoriții lui – și asta se vede cu ochiul liber- sunt pesediștii și aldiștii, respectiv domnii Ion Cristoiu, Marius Pieleanu, Bogdan Chirieac, Răzvan Savaliuc și- hélas! – cei de la Cațavencii, în frunte cu atât de dezamăgitorul azi domn Mircea Dinescu.
Dacă pot să înțeleg motivele în virtutea cărora politicienii de la PNL și USR dau curs invitației d-lui Cristache- trebuie să dea și ei țării un semn că încă mai există- nu îmi este clar defel de ce își pierd vremea pe acolo d-nii Ion M. Ioniță sau Ion Bogdan Lefter. Cărora le vine foarte greu rândul la microfon, iar când, în fine, lucrul acesta se întâmplă sunt contrați pe față de zisul moderator. Cam obrăznicuț din fire. Îl văd, de pildă, pe dl. Ion Bogdan Lefter, universitar și critic literar altminteri de foarte bună calitate, cum se congestionează confruntat cu obrăznicia celui căruia prin nu știu ce minune, în nici un caz pe baza unor criterii profesionale, i s-a încredințat cel mai important talk-show al Televiziunii publice. În loc să se zbată să ducă până la capăt ideea care, în mod evident, nu este pe placul d-lui Cristache care mereu îl întrerupe, dl. Lefter ar face mult mai bine să se ridice și să plece, arătându-i astfel insului de la TVR că nu se simte defel bine în compania lui. Dar nu, dl. Lefter rămâne. Pesemne e mai masochist decât mine.
Mi-au venit în minte toate aceste gânduri când am aflat că d-na Lidia Bodea, director general al editurii Humanitas, și-a dat demisia din Asociația editorilor condusă de dl. Grigore Arsene. De ce? Simplu. Doamna Bodea nu poate să se mai simtă bine într-o asociație profesională printre ai cărei membri se numără și editura RAO. Cea care a pus în cui deontologia și a publicat maculatura, falsele opere ale doi foști pușcăriași. Nimeni alții decât domnii Adrian Năstase și Dan Voiculescu. Inși care au păgubit România. Care da, au stat la închisoare și și-au mai redus pedeapsa profitând deloc onest de o prevedere bizară (dl. Voiculescu a făcut-o chiar mișelește) care îi protejează pe “scriitorii” din închisori. Să mai punem la socoteală și faptul că Statul român nu a prea recuperat paguba produsă din vina respectivilor. În fapt, doamna Lidia Bodea, un om demn, a uzat de un drept firesc, și-a apărat propriul ei confort psihic, dar și onoarea editurii Humanitas.
Să fim onești! Nu prea poate cineva care o editează, de pildă, pe Monica Lovinescu, răspândindu-i astfel în spațiul public exemplarele ei lecții de morală să stea alături de un pseudo-coleg care îl publică pe omul Securității Dan Voiculescu!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Confiscarea spatiului moral , inversarea valorilor , paralizia societatii civile si asfixierea statului de drept

    „Am înţeles ce este Europa, ce este omul, cine suntem noi. Nimic nu mi-a deschis
    porţi mai largi şi mai generoase decât lecturile din clasicii noştri, din clasicii literaturii universale, din clasicii generaţiei mele. Pentru mine, scrisul a fost o formă de libertate, şi cred în continuare că, acolo unde există carte şi educaţie, există libertate”.
    Matei Visniec*)

    ” În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume.”
    Lidia Botea

    Un eveniment cultural recent cum a fost deschiderea oficiala Targului Gaudeamus ( care intamplator s-a suprapus si cu ultima mare demonstratie imptriva tentativei de blocare a justitiei ) este cea mai buna ilustrare a starii de parabioza a societatii romanesti in care „sub ceva se ascunde altceva” respectiv a anormalitatii politice , sociale si culturale in care traiesc de aproape trei decenii cetatenii acestei tari.
    Ne aflam intr-o societate duplicitara de gradul doi sau, mai simplu, intr-o societate a diversiunii. In acest tip de societate , la fel ca in comunism, vorbele nu se suprapun peste fapte si nici ideile peste lucruri. In noua noastra lume, minciuna reprezinta numai un punct de plecare deoarece individul – ajuns prizonierul unor structuri impersonale si al formelor fara fond este pus in situatia absurda de a nu putea disocia realul de fictiv . Intr-adevar, in spatiul social s-au produs evenimente care pentru perceptia unor intregi categorii sociale exista sau nu exista dupa cum individul crede sau nu in ele. Rezultatul final este un fel de jungla a lui Meinong in care realitatea devine o fictiune , iar obiectele imposibile capata statut de realitate.
    In cazul de fata , o actiune perfect legitima de promovare a valorilor culturale devine in mod oficial o rampa de lansare a valorilor penale cu ajutorul statului, institutiilor sale si structurilor sociale existente.

    https://youtu.be/87DirlfXR4c

    De ce oficial ? Deoarece actiunea este girata de ministrul Culturii, organizata de postul national Radio Romania , are drept invitat de onoare Uniunea Europeana care prin reprezentantul ei in Romania este pentru prima data invitata la un targ international de carte , este cautionata de Institutul Cultural Roman si are drept presedinte de onoare un dramaturg si jurnalist emigrat din Romania inainte de 1989 *).
    Problema este ca aceasta manifestare culturala specifica normalitatii sociale , civilizate si europene, devine o tribuna de propagare a comportamentelor antisociale respectiv un fel „conventie a infractorilor” in care indivizi condamnati pentru fapte penale devin un fel de vedete si „cruciati ai dreptatii” in virtutea dreptului la libera exprimare a opiniei , iar cetatenii onesti sunt bruscati, jigniti si dati afara de paza pentru ca la acest targ de carte „nu se face politica” , dar se publica si se face reclama cartilor „politcienilor” :

    https://youtu.be/QcE4up2D54w

    Apare imediat , nu se stie de unde, si un „advocatus diaboli” care cu o remarcabila cecitate intelectuala nu vede decat o singura fata a monedei respectiv aceea a drepturilor infractorilor si care lupta pentru aceste drepturi atat cu „dusmani interni” , cat si cu „agenturili esterne” .
    In viziunea originala a acestor „avocati” ad-hoc care confunda dreptul la exprimare al tuturor cu validarea sociala a unor comportamente penale , infractorii atat de persecutati saracii , pot si trebuie sa fie „colegi de raft” cu oamenii onesti si personalitatile culturale ale momentului , orice protest al cetatenilor onesti fiind taxat , in exprimarea atat de draga lui Ion Iliescu in iunie 1990, drept comportament huliganic „de tip legionar” :

    „Nu poţi să interzici apariţia acestor cărţi. E vorba la urma urmei de sindromul Hitler. În societatea democratică au dreptul şi lichelele, şi canaliile, şi foştii puşcăriaşi. Au dreptul să vorbească, să se exprime. În ţara noastră liberă, acum, şi democratică, poţi să fii coleg de raft cu tot felul de personaje. Asta este(s.n.)”
    Cristian Tudor Popescu
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/c-t-popescu-in-societatea-democratica-au-dreptul-si-lichelele-si-fostii-puscariasi-sa-se-exprime-835125

    „Urasc atmosfera de Mall in zilele de Black Friday de la Targul de carte Gaudeamus.Cu toate acestea, am venit si am vorbit la lansare nu numai pentru ca m-a invitat Eugen Mihaescu, dar si pentru ca am tinut sa fac din asta un act de solidarizare cu Editura Rao , supusa in ultimele zile unui atac huliganic de tip legionar si unei campanii violente, amintind de cele declansate pe vremea lui Ceausescu de Gasca lui Eugen Barbu impotriva unor edituri pe motiv ca publica lucrari contrarevolutionare fie prin continut , fie prin autor, care autor e cultivat de Europa Libera si alte posturi reactionare. ”
    Ion Cristoiu
    http://evz.ro/ma-solidarizez-cu-editura-rao.html

    Reactia acestor „avocati” este la fel de ferma si in ceea priveste „agenturili esterne”:

    „Probabil discuţiile lui Hans Klemm cu Dragnea sau Tăriceanu au fost inutile, cei doi merg înainte orice ar fi, sunt doi sceleraţi care sunt în stare să arunce România în haos, ar duce-o oriunde numai să scape ei. Asta văd toţi românii.Poziţia Departamentului de Stat este corectă (s.n.), dar nu e dreaptă (s.n.), pentru că Departamentul de Stat, fie şi al SUA, nu are dreptul să ceară imperios ceva Parlamentului României, nu are dreptul să facă acest lucru cu Parlamentul niciunei ţări din lume.”

    Cristian Tudor Popescu
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/c-t-popescu-pozitia-departamentului-de-stat-este-corecta-dar-nu-e-dreapta-836178

    Acest gen de reactie a „analistilor politici” nu difera de fapt prin nimic de reactia unor politicieni care chipurile sunt in opozitie , dar reactioneaza exact cum reactiona Ceausescu si securistii lui cand vorbeau de „agenturili esterne” :

    ” Nu pot sa accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeste Romaniei”

    Catalin Predoiu
    http://revista22.ro/70267734/catalin-predoiu-nu-accept-tonul-pe-care-departamentul-de-stat-al-sua-vorbeste-romaniei.html

    Daca asa reactioneaza „advocatus diaboli” dupa trei decenii de democratie si stat de drept , cum reactioneaza societatea civila ? Cum reactioneaza personalitatile culturale si intelectualii publici la confiscarea scenei politice si publice de catre penali ?
    Atunci cand o fac , se comporta ca niste copii carora li s-au furat jucariile :

    „Grozavia este ca ei ne-au furat cuvintele si valorile (s.n.). Ei folosesc aceleasi cuvinte ca noi si isi joaca indignarea . Niste banditi se transforma in feți-frumoși, apar la rampa ca si cum ar fi fost Fat Frumos. Au furat din buzunarul unui popor saracit tone de bani si pe urma apar si vorbesc despre dreptate, adevar, frumusete, cultura ,…”
    Gabriel Liiceanu

    https://youtu.be/uEnN-j5jgWc

    Sau, si mai interesant, atunci cand o fac , propun cu tarie solutii utopice ( ca sa nu spunem demagogice ) despre care stiu din start ca sunt imposibile in orice logica politica, sociala, juridica si morala :

    https://youtu.be/2kSx83IVxyA

    In sfarsit, mai ramane o intrebare. Daca asa se comporta personalitatile societatii civile si intelectualii publici , cum se comporta padurea de ONG-uri care vorbesc in numele ei atunci cand politicienii penali ataca justitia confiscand si spatiul public si spatiul moral al societatii obligand mii de cetateni sa demonstreze in frig ?
    Aici lucrurile devin de-a dreptul captivante deoarece pe retelele sociale gasim tot felul de semnale ale unor grupuri care afirma ca vorbesc in numele miilor de cetateni care au inghetat pe strazi. Un asemenea exemplu este „Fondul pentru democratie” care considera ca se pot implica mai multi cetateni in demersul civic, …daca platesc altii :

    https://www.facebook.com/FondulPentruDemocratie/posts/1816736871957558

    Am incercat sa aflu mai multe amanunte despre aceasta organizatie nascuta din „civismul cronic” si foarte activa pe Facebook , iar rezultatul a fost un raspuns interesant si amuzant ( intre timp, sters …) prezentat mai jos :

    https://2.bp.blogspot.com/-jmMz6B-VIpE/Wh5xZKDFYsI/AAAAAAAAFmw/bFTb85Dg3Doy8XL9YkBRB7PqnLzT-Xk8wCLcBGAs/s1600/RaspunsFpD.png

    Revenind la subiect, intre evenimentele care au loc in spatiul social , reactiile cetatenilor fata de acestea si actiunile societatii civile exista o discrepanta evidenta ( ca sa nu spunem o fractura ) pentru ca ceea ce preocupa cu adevarat oamenii nu preocupa intotdeauna si organizatiile care vorbesc in numele lor.
    Acum cand la Targul Gaudeamus unii condamnati penal apar pe post de personalitati culturale si intelectuali publici, unde sunt organizatiile societatii civile si ce spun ele ?
    Cand in iarna trecuta au iesit in strada 600.000 de oameni , sau acum cand au iesit 30.000 , unde erau ONG-urile „mai mult decat capabile sa invete oamenii sa fie civici” ?
    Aici lucrurile se complica si mai mult. In cel mai bun caz ONG-urile lupta pentru „cauze impersonale” si nu vor sa aiba legatura cu o ideologie anume :

    ” Nu am crezut niciodata ca protestele au nevoie de vreun lider…… .”
    „Suntem acolo pentru o cauza IMpersonala. Incurajam implicarea tuturor. #decenta .Suntem diversi, nu de dreapta, stanga sau alta ideologie anume. Incercati sa pastrati scandarile si mesajele in tonul comun fara sa-i indepartati pe altii cu extremisme, nationalisme sau revendicari care nu au legatura cu mizele noastre.#echilibru”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22135174-comunitatea-coruptia-ucide-malin-bot-nu-reprezinta-nu-face-parte-din-echipa-noastra-nu-credem-protestele-nevoie-vreun-lider-atat-mai-putin-unul-autoproclamat.htm

    „Vrem să trăim într-o ţară democratică, modernă și normală. Nu putem lăsa asta doar în seama guvernului şi a politicienilor. Trebuie să facem guvernarea mai transparentă şi mai raţională, arătând că înţelegem ce fac ei acolo şi că reacţionăm când greşesc. Implică-te, contribuie și susține acest efort.”
    https://expertforum.ro/

    Aceste lucruri se spun intr-o forma sau alta inca din anii `89-`90 , dar ceea ce lipseste din toata aceasta efervescenta civica este exact esentialul , respectiv o strategie , obiective , un plan, termene ,etc. si raspunsul la enervantele intrebari : Cum ? Care sunt cauzele ? Ce se poate face ? , etc.
    Cu alte cuvinte, dupa trei decenii de democratie suntem exact ca la inceputul ei , daca nu chiar mai rau daca ne gandim la faptul ca unii infractori au devenit modele sociale care au confiscat scena politica si publica si vor sa tranforme statul de drept intr-un stat condus de penali .
    Pe cale de consecinta , la noi totul este cat se poate de bine si in cea mai buna dintre lumile posibile in care nu stie stanga ce face dreapta, o mana spala pe alta si amandoua faţa : partidele politice au scopurile lor politice , ONG-urile au scopurile lor specifice , iar cetatenii isi sustin cel mai bine singuri propriile cauze . In strada.

    Nota

    *) In buna traditie a ambiguitatii politice si sociale de la noi, aceste inaltatoare cuvinte prefateaza un eveniment care a promovat si contrariul intr-o situatie in care civilizatia nu poate fi despartita de cultura, cultura de valori si valorile de morala.
    Democratia si libertatea nu presupun promovarea „culturala” a infractorilor ( adica exact ceea ce s-a intamplat ) pe post de modele culturale si sociale , ori cei care au cautionat evenimentul, si in primul rand presedintele de onoare al Targului Gaudeamus , nu au avut nicio reactie ad-hoc sau ulterioara fata de un asemenea incident care a revoltat participantii la un asemenea eveniment.

    https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/11/confiscarea-spatiului-moral-inversarea.html

  2. Da, aveti mare dreptate.
    Cu unele amendamente:
    – Mircea Dinescu nu la TVR a inceput sa fie dezamagitor; in fond, el nu era impotriva comunismului, ci era suparat ca nu i se dadea voie sa fie mosier. Acum, chiar o parte din timpul TVR este mosia sa. Acolo unde i s-a spus, „Mircea, fa-te ca lucrezi!”
    – dl Ion Bogdan Lefter are oscilatii. Se mai congestiona si acum citiva ani, dar nu impotriva celor de azi.
    Iar Cristache de la TVR fata de Cristache de la Antena 3 incearca sa mimeze deontologia.
    NB,
    gestul editurii RAO se trage din stramoseseaca zicere „banii n-au miros!”

  3. „dl. Lefter ar face mult mai bine să se ridice și să plece, arătându-i astfel insului de la TVR că nu se simte defel bine în compania lui”

    Si daca-i arata, noi spectatorii ce castigam?

    Cei care rezista in emisiuni clar manipulate fac un serviciu spectatorilor. E o forma de sacrificiu, asa cum altii rezista in acelasi Parlament in care se scalda si Serban Nicolae si condus de Dragnea, asa cum vidanjorii lucreaza sa desfunde haznaua.

    Gestul dnei Bodea nu este comparabil, pentru ca dumneaei a demisionat dintr-o asociatie patronala particulara. Aici, poate sa-si dea demisia pe motiv de onoare, dar la TV esti datori sa-ti aperi punctul de vedere chiar si in conditii adverse.

    • De acord cu dvs!
      Reactiile „epidermice”, intorsul spatelui si trantitul usii nu sunt utile nimanui, nu salveaza nici demnitatea cuiva, si nici nu sunt educative. De loc!
      Acolo unde sunt de acord cu autorul, este ca Romania 9, emisiune pe care o cunosc, a devenit corul bocitoarelor frustrate, penibile si usor patetice, in orice caz departe, foarte departe de a reprezenta o referinta jurnalistica. Cat despre echidistanta, e la fel ca rezultatele spectaculare ale economiei romanesti : trambitata, dar departe, foarte departe de a corespunde cu realitatea! Nici nu mai conteaza temele pe care le abordeaza, la urma, tot Iohannis e de vina :)

  4. Asa au facut si comunistii, ei stiau mai bine, stiau cine trebuie sa vorbeasca si cine nu, ce trebuie publicat si ce nu, cum sa ne-mbracam, cum sa ne tundem… si o faceau in numele nostru, sa ne fie noua mai bine, sa fim oameni noi.

  5. Inteleg ca supararea doamnei Lidia Bodea vine de la AER, dar oare SRR care a organizat Gaudeamus, nu are nicio vina? Nu am vazut nicio reactie de la Radio Romania. Nu stiu sa impart vina, dar ambii organizatori sunt vinovati. Este treaba editurii RAO ce editeaza, dar oare organizatorii targului de carte, pot lansa orice si oricum?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro