joi, februarie 9, 2023

Mircea Geoană, între NATO și TVR

Presa românească a reacționat în felurite moduri la vestea în conformitate cu care fostul ministru de Externe, dar și fost președinte al PSD și candidat tragi-comic la alegerile prezidențiale din toamna-iarna anului 2009, dl. Mircea Geoană, a fost preferat de șeful NATO, dl. Jens Stoltenberg, drept secund la conducerea Alianței.
Au fost site-uri, ziare și posturi de televiziune care au transmis doar știrea nudă. Au fost organisme de presă care au solicitat contribuția unor analiști politici și militari de bună calitate din dorința de a lămuri cât mai complet și mai corect semnificația, implicațiile, dar și dedesubturile numirii. Au fost însă și medii de informare (vorba vine!) care au denaturat în folosul unor partide sus –menționata numire. Printre acestea, spre rușinea ei, la loc de frunte s-a aflat Televiziunea Română, prin mizera ei emisiune România 9. Cu complicitatea moderatorului Ionuț Cristache, cancerul presei românești post-decembriste, nimeni altul decât numitul Cristoiu Ion, a revenit la limbajul din perioada în care era sluga clanului Ceaușescu și a edictat, fără să îi tremure vocea, că numirea d-lui Geoană la NATO ar fi expresia recunoașterii internaționale a PSD. Până și secretarul general al PSD, dl. Mihai Fifor, prezent în studio, un ins despre care cu mare greutate s-ar putea spune că ar avea ceva în comun cu noțiunea de bun simț, dimpotrivă, a părut jenat de enormitatea ce a ieșit pe gura ticăloasă a încă și mai ticălosului Ion Cristoiu. Nu de alta, dar din 2011 și până la finele lunii mai a anului de grație 2019, relația d-lui Geoană cu PSD a fost cu totul nulă.
Născut în anul 1958, absolvent al Politehnicii bucureștene, dl. Geoană a intrat în Ministerul de Externe în anul 1990. A parcurs treptele ierarhiei diplomatice, în 1996 a preluat postul de ambasador în SUA, numit fiind de Ion Iliescu, loc în care a lăsat o impresie în general bună, a fost păstrat în post de Emil Constantinescu (unii își mai amintesc, probabil, episodul Scrisoarea), apoi a ajuns chiar ministru de Externe în vremea guvernării Năstase. În tot acest răstimp, dl. Geoană și-a creat un bine consolidat sistem de relații pe care a știut să îl cultive și după ce nu a mai fost înalt demnitar al Statului Român.
La Congresul PSD din martie 1995 dl. Geoană și-a adjudecat șefia partidului, în detrimentul lui Ion Iliescu și a aripii conservatoare conduse de acesta. După eșecul candidaturii sale la prezidențiale, Mircea Geoană a fost umilit de colegii lui de partid, așa cum numai cei din PSD știu să îi umilească pe cei înfrânți. Mircea Geoană a pierdut șefia partidului, a fost înlocuit de la Conducerea Senatului. La data de 14 decembrie 2010, la propunerea și presiunile noului lider, dl. Victor Ponta, a fost suspendat pentru 6 luni din partid, iar în noiembrie 2011, același Victor Ponta și-a văzut îndeplinită pofta ce-a poftit. L-a dat afară din PSD pe fostul său rival, urmând o strategie transferată tale quale din istoria bolșevică. PSD nereușind vreodată să se desprindă de bolșevism, stalinism, dejism și ceaușism.
Când de abia ajunsă, cu titlul de interimar, la conducerea partidului, d-na V.V. Dăncilă i-a adresat d-lui Geoană invitația revenirii în PSD, acesta figura deja pe lista concurenților cu mari șanse la postul de la NATO. Post dobândit și datorită faptului că Mircea Geoană a fost susținut atât de președintele Iohannis cât și de premierul Dâncilă, dar și de ministerele de Externe și al Apărării de la București. NATO fiind, după cum se știe, o alianță politico-militară. Nu se poate să nu te întrebi de ce nu avem parte de aceeași concordie între Palate și în cazul d-nei Laura Codruța Kövesi, dar și de ce dl. Iohannis face dovada unei neonorante implicări, unei somnolențe suspecte în cazul cu pricina.
Să nu fi știut oare toate acestea dl. Cristoiu? Le-a știut, desigur. Dar ce nu face fostul redactor șef adjunct de la Scânteia tineretului spre a-și prelungi supraviețuirea bine plătită din bani publici pe ecranele unei Televiziuni aduse de Doina Gradea și compania la statutul de jalnică oficină de propagandă a PSD? Ce nu face Cristoiu spre a-i sluji pe cei care azi îl plătesc din bani publici prin casieria TVR?

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Ascensiunea acestui personaj, cu pregatire tehnica, este neclara si nu se vrea a fi elucidata.
  Sigur nu are nici o vina ca este fiul cui este si a fost propulsat in functii publice pe criterii neclare, ca multi altii {vezi Ciolos…] rude ale sistemului….In rest de apreciat ca stie sa scrie si sa citeasca
  si chiar vorbeste o limba engleza, deosebita de cea practicata de Iliescu, Dancila, Olguta…..
  ,

  • Subscriu. Nu și-a creat Geoană niciun sistem de relații, nu e capabil de așa ceva. E sistemul de relații al altcuiva, cel care-l ține mereu în brațe.

   Mi se pare demențial faptul că un astfel de personaj are certificat ORNISS și încă nu înțeleg de ce nu l-au pus direct pe Rogozin :)

   Explicația ar putea fi alta și ar putea fi sinistră pentru România: poate că NATO urmează să se desființeze, la fel cum s-a desființat SEATO.

 2. Alegerea lui Geoana ca secretrar adjunct la NATO nu are nimic de-a face cu PSD-ul, ci mai degraba cu faptul ca „Mihaela, dragostea mea!” este cunoscut ca pro american.
  „Ultimul utecist”, ca parinte al gainii ce naste pui vii, nu se poate dezminti :D

 3. Dubioasa numirea…

  La fel cum este dubios si accordul intre PSD (un partid profund putred si rusofil) si tabara opusa, asta in general nu se intampla decat daca vin ordinele de sus

  Mihaela dragostea mea am infrant a facut in timpul campaniei prezidentiale o vizita extrem de foarte particulara cu avionul lui Vantu la Moscova

  Este caracterizat de catre americani si englezi drept un individ „fara substanta”, „Woobly”

  „Intr-o alta telegrama, din 2008, oficialii americani citeaza o caracterizare intr-un cuvant facuta de colegii britanici lui Mircea Geoana: Woobly.”

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-8445919-wikileaks-vizita-lui-geoana-din-2009-moscova-avionul-lui-vantu-plus-cateva-elemente-profil-britancii-despre-geoana-wobbly.htm

 4. În urmă cu mai mulți ani, Ion Cristoiu scria în ziarul Evenimentul zilei că , într-o ogradă, o găină a născut pui vii !
  Acum, la fel de logic și de bine informat, Ion Cristoiu ne spune că NATO apreciază PSD (Partidul Social Democrat). Afirmația are două ținte :
  Ținta 1 este formată din votanții PSD, cărora ar trebui să le crească admirația pentru PSD.
  Ținta 2 este PSD, căruia ar trebui să-i crească aprecierea pentru Ion Cristoiu (care va trage ceva foloase din asta).

 5. Sic transit gloria mundi! Ce-a fost NATO si ce-a ajuns… Eh, este firesc: orice organism se naste, traieste si moare. Daca nasterea este plina de speranta iar viata este plina de realizari, moartea se anunta printr-o degradare continua si penibila, o agonie mai lunga sau mai scurta.

  NATO e in faza de degradare – dupa faza cu Turcia, care se inarmeaza de la inamicul declarat, acum se populeaza cu rebuturi umane si profesionale, inepti ca Geoana, al carui singur merit este ca s-a intamplat sa se nasca intr-o familie de securisti!

  Ce anume il califica pe acest „nimeni” (ca sa nu spun „prostovan”) pentru un astfel de post? Prin ce a excelat in afara de a merge la spa, de a „topai in gol”, de a fi prieten cu Vanghelie, de a primi mita pentru posturi eligibile si favoruri sexuale de la brunete focoase?

 6. Era un cantec in care Bob Dylan dezvaluia ironic o INFILTRARE a Rusiei
  – dungile roșii de pe drapelul american.

  Sfanta indignare care strabate articolul si comentariile denota acelasi tip de vigilență

  E clar ca pe Geoana l-au promovat americanii – asta este ! – dar protestararii se rafuiesc cu Securitatea sau chiar cu Johannis care se stie ce pozitie de DREPȚI ia cand ii telefoneaza orice impiegat de la Washington . Mai brusc decat cand il suna Angela,

  Sigur intr-un alt mediu – mai echilibrat psihic – inclusiv ipoteza (altfel cusuta cu ata alba) a
  atitudinii Filo-ruse a lui Geoana ar fi fost analizata si ca un PLUS – iaca in varful NATO
  ajunge un om care poate asigura o comunicare mai buna cu rușii !
  Insa razboinicii din transeele de vorbe ale Internetului sunt inflexibili- ei si-ar da viata virtuala
  pentru a bombarda Kremlinul cu emoticoane …fara intarziere…acum…(vaianta nucleara nu le este accesibila).

  Evident ca MOMENTUL ISTORIC este INCORECT !
  Cum adica un kripto-comunist provenit de la PSD pus in cupola NATO ?

  E ca si cum , dand anii inapoi , Romania ar intra in NATO cu Iliescu Presedinte si Nastase Premier. Asa ceva este de neconceput – de-aia nici nu se vorbeste niciodata despre
  respectiva imprejurare – la fel de INCORECTA ISTORIC.

  Decat un ADEVAR GRESIT mai bine o MICIUNA TONICA – vorba Centrului Vechi si a
  Facebook ului – Romania a intrat in NATO cand presedinte era Basescu , iar Premier o vreme Ciolos , o vreme Cramitru Junior.

 7. Zic ca NATO va avea in viitorul apropiat sarcini foarte grele si asta ma face sa cred ca daca Geoana s-a bucurat acum – dupa modelul „Mihaea, dragostea mea!” – in viitor s-ar putea sa ii fie foarte, foarte greu…

  Dar omul sigur se va plia, asa cum a dovedit ca stie ca a functionat la MAE, la Ambasada USA sub doi presedinti romani, in pesedea si acum nu ramane decat sa confirme.

  Nu este pre gustul meu – preferam altfel de personaj dar cel ales este unul relativ onorabil – cred insa ca eticheta de postanac il va ramane…

  C’est la vie!

 8. E un semn rau daca odrasla unui fost general de securitate, la rindul lui o nulitate care are doar un bagaj de fraze tip, ajunge in conducerea NATO.

 9. https://www.aspentimes.com/news/local/natos-jens-stoltenberg-talks-about-alliance-russia-to-open-aspen-security-forum/

  https://aspensecurityforum.org/

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_167938.htm

  Coruptia, favoritismul si cultura falselor valori este pernicioasa si in occident.
  LinkedIn are motto-ul „it’s not what you know, it’s who you know”.

  D-ul Stoltenberg ar trebuie sa dea explicatii care sunt calitatile dlui Geoana in plus fata de cele ale celorlalti candidati, care justifica numirea lui in functie.

  D-ul Geoana a spus la TV in 2009 ca Romania nu trebuie sa urmeze Europa Occidentala ci ar fi mult mai bine sa urmeze „modelul grecesc in economie”- cu cateva luni de falimentul si colapsul economic al Greciei. D-ul Geoana a zburat la Moscova cu o zi inainte de alegerile prezidentiale la care a participat.

  • Doar daca, cine stie, poate ceilalti candidati au fost si mai lipsiti de calitati sau or fi fost anti-NATO… Tragi-comedie.

 10. Faptul ca romanii sunt numiti in posturi din astea, sau sunt luati in considerare, este un lucru bun pentru tara. Nu conteaza ca e Geoana, Kovesi, Johannis sau Feruta la AEA, important e sa fie cat mai multi si mai conectati.

  • BS.
   Cum sa pui un om a carui singura calitate este ca vorbeste frumos fara spuna nimic dar in rarele ocazii cand spune ceva- sunt bazaconii – ca atunci cand a indemnat romanii sa renunte la modelul europei occidentale si sa preia modelul grecesc in economie.
   Interesul Romaniei este sa fie aparata de NATO si asta este posibil numai daca NATO este o institutie reala, nu o farsa cu figuranti si papagali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro