vineri, iunie 13, 2025

Între Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu

Este de așteptat ca liberalii, ca și toate celelalte partide parlamentare situate de aceeași parte a baricadei, să profite de primele zile ale noii sesiuni parlamentare, zile ce presupun, între altele, și realegerea feluritelor foruri de conducere ale celor Camere (vicepreședinți, sefi ai comisiilor) spre a forța rezolvarea “problemei Meleșcanu”.
E vorba despre îndepărtarea din postul de președinte al Senatului a bătrânului diplomat bănuit a fi cu epoleți pe umeri, epoleții fiind dobândiți încă din Epoca de Aur. Pe care există dovezi irefutabile că dl. Meleșcanu a slujit-o cu devotament până la capăt. De unde și răsplata pe care i-au rezervat-o imediat după revenirea în țară dl. Ion Iliescu și puterea cripto-comunistă de la București. Adică indivizii vinovați de furtul criminal al Revoluției anti-comuniste.
Dl. Meleșcanu a declarat la foarte puține minute după ce Decizia Curții Constituționale a afirmat fără putință de tăgadă că respectivul a dobândit ilicit, cu complicitatea frauduloasă a PSD, această ultimă funcție din mult prea îndelungata lui carieră ( evit să folosesc cuvântul demnitate deoarece numai de demnitate nu poate fi vorba în cazul cu pricina) că nu își va prezenta demisia decât după ce va vedea Motivarea Curții și Decizia publicată în Monitorul Oficial. Toate declarațiile ulterioare ale acestui ins evident fără coloană vertebrală nu au făcut decât să o întărească pe prima și să dovedească de câtă lipsă de bun simt este capabilă respectiva relicvă a naționalism-comunismului ceaușist. Care asemenea ofițerilor din fosta Securitate declară că și-a făcut cinstit datoria și s-a pus astfel în slujba țării sale. Și tot asemenea ofițerilor din aparatul de forță al socialismului dinastic, dl. Teodor Meleșcanu se bucură de pensie specială cu multe, foarte zerouri pe care o consideră a fi pe deplin meritată.
Teoretic, îndepărtarea de la șefia Senatului a d-lui Teodor Meleșcanu, înainte ca insul cu pricina să catadicsească să își dea demisia, nu ar trebui să le pună mari probleme liberalilor. Aparent dl. Meleșcanu a rămas de unul singur. PSD, cu al cărui sprijin s-a ales în toamnă dl. Meleșcanu președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, s-ar putea să opteze pentru temporizarea punerii în practică a acestei obligatorii operațiuni de igienizare morală doar spre a-și arăta mușchii. Altminteri, la mijlocul săptămânii trecute, președintele interimar al partidului, dl. Marcel Ciolacu, a spus că în nici un caz PSD nu va susține realegerea în funcție a d-lui Teodor Meleșcanu, cel puțin cinci dintre social-democrații așa-zis de frunte anunțându-și dorința de a dobândi poziția de al doilea om în Stat.
Nu știu care va fi opțiunea PSD, pe cine vor trimite social-democrații în luptă, însă opțiunea PNL, adică doamna Alina Gorghiu, mi se pare una nu doar riscantă, ci și complet nepotrivită. Ea nu face decât să arate cât de puternică este în partid vocea președintelui Iohannis a cărui pupilă/pilă este, indubitabil, doamna Gorghiu și pe ce nisipuri mișcătoare evoluează dl. Ludovic Orban.
Reamintesc că tot dl. Iohannis a impus-o drept președintă a PNL pe doamna Gorghiu după înlăturarea din funcție a d-lui Crin Antonescu și după alegerea d-lui Iohannis însuși în funcția de președinte al României. Nepriceperea politică a doamnei Gorghiu a avut drept rezultat dublul dezastru electoral înregistrat de PNL în cursul anului 2016. Atât la alegerilor locale cât și la cele parlamentare. În mod firesc, după astfel de isprăvi cum nu se poate mai costisitoare doamna Gorghiu ar fi trebuit să ia o lungă pauză. Nici vorbă despre asta. Alina Gorghiu a pierdut lupta din toamnă cu dl. Meleșcanu, iar acum PNL o retrimite la război, crezând că în Parlament lucrurile stau ca la Loto-Pronosport și se desfășoară pe sistemul Mai trage o dată!. Din păcate, același lucru este crezut și de dl. Iohannis. Or, dacă doamna Gorghiu pierde și de această dată, e clar. PNL are o problemă. A cărei rezolvare nu stă în realizarea visului cu alegerile anticipate.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „…în Parlament lucrurile stau ca la Loto-Pronosport și se desfășoară pe sistemul Mai trage o dată!.”

    Deși dl M Ciolacu, prietenul teroristului Ommar Hassan și băgătorul de râmă în ac al domnului Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților, cel care ocupă a treia funcție în statul român, spune că dl T Meleșcanu nu va fi susținut de PSD, dl Meleșcanu are, cred eu, mari șanse să fie câștigătorul principiului „Mai trage o daă!” . :-)

  2. Adica din lac in put?
    Daca opozitia nu are altceva mai bun decit pe Alinuta, favorita Presedinterlui, atunci vom avansa pina la gernunchiul broastei :D

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro