Hotnews tocmai a dezvaluit planul de actiune pus la cale de USL pentru inlocuirea lui Basescu. Unul din cei 7 pasi consta in inlocuirea a doi judecatori ai CCR pe motiv ca „sunt fideli lui Basescu” – inlocuire care s-ar face prin modificarea legii de functionare a CCR prin ordonanta de urgenta.
Ma uit insa rapid pe Constitutia Romaniei si vad asa:
Art 142 (2). Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Art 145. Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia.
(sublinierile imi apartin).
In alte cuvinte, USL planuieste sa incalce prin OUG Constitutia si sa preia puterea prin puci parlamentar, eliminand toate institutiile care li se opun, pornind de la ideea, avem majoritate si tiparnita de la Monitorul Oficial, cine ne opreste?
Cu siguranta vor explica altii mult mai bine decat mine cat de grav e derapajul de la democratie si cum ce se intampla azi nu difera cu nimic de inceputurile mai multor regimuri totalitare ale secolului trecut despre care stim cu totii la ce-au dus. Mie insa toata tarasenia asta imi aduce aminte de o poveste infioratoare, Imparatul Mustelor (de William Golding).
Mai multi copii ajung pe o insula pustie si, ca sa supravietuiasca, se organizeaza. Intai il aleg democratic pe unul dintre ei, Ralph, care instituie „statul de drept” – o scoica in care cand sufla toata lumea asculta, scoica se trece in mod civilizat de la unul la altul pentru a lua cuvantul, o regula civilizata. In grup exista insa si adversarul sau, Jack Merridew, care descopera in timp placerea de a ucide porci si in cele din urma preia puterea asupra grupului prin violenta, ucigandu-i pe cei care-i pot contesta autoritatea. Spre sfarsitul cartii Jack porneste o adevarata vanatoare impotriva lui Ralph, conducatorul legitim, tocmai din cauza ca Jack intelege ca singura amenintare contra „regimului” sau de putere prin violenta este conducatorul ales legitim si regula scoicii de care s-ar putea sa-si aduca aminte ceilalti. Simbolic, imparatul mustelor e un cap de porc jertfit fricii, cea care face posibila „regula” puterii prin violenta.
Ralph va fi scapat in ultima clipa de un ofiter naval care ii gaseste pe copiii naufragiati si e ingrozit de ce tip de „societate” gaseste; Ralph recunoaste ca el este conducatorul – legitim; iar Jack ne apare din nou ca un baietel obraznic pus la punct de regulile civilizatiei. (Nicio aluzie – ofiterul naval pentru noi ar fi institutiile europene, nu marinarul la care va ganditi.) Ar fi bine sa nu ne descopere insa prea tarziu. Pana atunci, numai noi, ceilati din grup (Piggy, Simon…) putem intarzia succesul total al prigoanei contra statului de drept.
Singura intrebare este daca populatia va reusi sa se mobilizeze suficient de repede pentru a linisti lucrurile.
Este incredibil ce se intampla!
deocamdata nu iese lumea în strada decît la Bucuresti si la Cluj. in plus, cei care ies sînt putini.
Da, un exemplu excelent, din pacate o carte aproape imposibil de gasit in Romania, desi e considerata a fi una dintre cele mai mari opere ale secolului XX. Ca si copii din carte, suntem prinsi, aproape neputinciosi, in fata mirajului retoricii urii. Iar oricare dintre noi indrazneste sa comenteze impotriva mersului lucrurilor este rapid denuntat si infierat drept „basist”.
Ar fi trebuit sa ne dea mai mult de gandit momentul in care s-a evidentiat polarizarea aceasta excesiva in randurile societatii romanesti, pro- sau contra- Basescu. O diferentiere artificiala, introdusa prin limbajul furibund al unor politicieni ( „Kill the beast! Cut his throat! Spill his blood!”). Acum suntem in momentul in care USL, ca si Jack, renunta la prezumtia unui discurs coerent politic si in care declara ca momentul pentru discutii a trecut, este momentul pentru actiune. Una dintre cele mai vechi capcane logice, folosit de-a lungul timpului de toti dictatorii lumii. Incet dar sigur ne cufundam in haos. Nimic nu mai e inamovibil sau respectat, totul e polarizat pentru a putea controla masele.
In tot timpul asta, nimeni nu are grija focului de salvare care ar trebui sa arda. In cazul nostru, legea si democratia.
Lumea vrea să se instaureze liniștea prin victoria uneia dintre cele două tabere. Din acest motiv este letargică și trece cu vederea. S-au săturat de conflict, zi de zi, lună de lună, an după an, de când este Băsescu președinte.
Sunt deja 8 ani de isterie și de luptă în interiorul ADA, între Băsescu și Tăriceanu, între PDL și PSD/USL, înter privați și bugetari, între pensionari și tineri, între etatiști și libertarieni, etc. Lumea a obosit și cred că vrea doar ca această luptă să se termine cumva. Când îți pică ochii în gură de somn, iar cineva te ține treaz în mod intenționat, ești dispus să accepți multe, doar ca să poți adormi. Din nefericire, cred că la acest stadiu a ajuns societatea. Nu mai are putere să reacționeze la abuzuri. Nu mai știe cine sunt cei răi și cei buni, cine are dreptate și cine nu. Majoritatea oamenilor vor liniște, chiar dacă această liniște s-ar putea să fie fatală.
Articol My name is Paste. Copy Paste.
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/07/romanian-politics